灣景廳

Harbour Restaurant
餐厅: 灣景廳
资讯:

每日要處理咁多嘢,真係好需要抽離一下!不如約親朋一齊走進伊甸果園秘境,細味由清香淡雅嘅茉莉花及芳香完熟嘅鮮果拼湊而成嘅high tea啦~~有美食同時仲有攝影區可盡情打卡添!♥ 灣景廳 ♥♥ 夏日「茉」香「園」下午茶套餐 ♥ ♥ 鵝肝芝士野菌撻配藍莓醬藍莓醬同鵝肝好夾,配埋菌香滿滿嘅野菌撻,好美妙!♥ 和牛面頰肉配蘋果及焦糖洋蔥面頰肉嫩而不韌,富口感,配搭蘋果及焦糖洋蔥份外醒胃!♥ 三文魚帶子芒果他他賣相精美,入口清新,鮮味開胃!♥ 百花炸蟹鉗配茉莉花蛋黃醬外層脆卜卜,一咬蟹肉超彈牙! ♥ 茉莉花西瓜果凍彈滑大菜糕加入矜貴金箔及茉莉花,下面放有夏日必食嘅爽甜西瓜,味覺清新!♥ 芒果芝士卷芒果香甜,芝士卷軟綿綿,夠芝味!♥ 熱情果榛子朱古力慕絲酸味味熱情果配香濃朱古力,層次豐富!♥ 茉莉花抹茶慕絲蛋糕抹茶淺出啖啖芳香,入口輕盈細滑。♥ 花果特飲 (每位1杯)►茉莉花托迪►鮮果朱古力瀑布►鮮果冰茶►茉莉花蜜桃賓治當中我選嘅茉莉花蜜桃賓治,造型吸引,又靚又透心涼! 夏日「茉」香「果」園下午茶套餐 + 攝影區►逢星期六、日及公眾假期供應夏日「茉」香「果」園下午茶套餐《健怡之選》►每日供應
每日要處理咁多嘢,真係好需要抽離一下!
不如約親朋一齊走進伊甸果園秘境,
細味由清香淡雅嘅茉莉花及芳香完熟嘅鮮果
拼湊而成嘅high tea啦~~
有美食同時仲有攝影區可盡情打卡添!

♥ 灣景廳 ♥
♥ 夏日「茉」香「園」下午茶套餐 ♥

♥ 鵝肝芝士野菌撻配藍莓醬
藍莓醬同鵝肝好夾,
配埋菌香滿滿嘅野菌撻,好美妙!

♥ 和牛面頰肉配蘋果及焦糖洋蔥
面頰肉嫩而不韌,富口感,
配搭蘋果及焦糖洋蔥份外醒胃!

♥ 三文魚帶子芒果他他
賣相精美,入口清新,鮮味開胃!

♥ 百花炸蟹鉗配茉莉花蛋黃醬
外層脆卜卜,一咬蟹肉超彈牙!

♥ 茉莉花西瓜果凍
彈滑大菜糕加入矜貴金箔及茉莉花,
下面放有夏日必食嘅爽甜西瓜,味覺清新!

♥ 芒果芝士卷
芒果香甜,芝士卷軟綿綿,夠芝味!

♥ 熱情果榛子朱古力慕絲
酸味味熱情果配香濃朱古力,層次豐富!

♥ 茉莉花抹茶慕絲蛋糕
抹茶淺出啖啖芳香,入口輕盈細滑。

♥ 花果特飲 (每位1杯)
►茉莉花托迪
►鮮果朱古力瀑布
►鮮果冰茶
►茉莉花蜜桃賓治

當中我選嘅茉莉花蜜桃賓治,
造型吸引,又靚又透心涼!

夏日「茉」香「果」園下午茶套餐 + 攝影區
►逢星期六、日及公眾假期供應

夏日「茉」香「果」園下午茶套餐《健怡之選》
►每日供應
题外话/补充资料: 現凡預訂,可享75折優惠。優惠期:由即日至2021年8月31日,詳情:https://bit.ly/3fO5lHH
2021-06-12
下午茶
2021-06-11 1402 浏览
屋企人生日,網上見到openrice預訂有優惠就試下,凍盤有長腳蟹,生蠔,蝦,青口,花螺,長腳蟹幾好食,生蠔都算新鮮(起碼食完無肚痛先),蝦爽口鮮甜,青口正常,花螺無沙,不過我唔係幾鐘意食刺身有三文魚,甜蝦,帶子,八爪魚,玉子,三文魚正常,甜蝦幾鮮甜,有兩隻有蝦籽添,帶子都幾好,新鮮沙律無食,得好少款式,熱食有燒牛肉,片皮鴨,荷葉飯,蒸石斑魚,燒羊架,鴨肝多士,燒魚柳,全部味道正常,個鴨肚多士好細塊,我覺得最好食係個羊架而甜品就有窩夫,葡撻,蛋糕,movenpick雪糕,水果,我最鐘意個萄撻,細細個無咁容易飽,唔太甜,整得幾好食,雪糕不是獨立包裝,要叫職員不埋單每位46x,職員友善,整體都可以,下次有特價會考慮再食

埋單每位46x,職員友善,整體都可以,下次有特價會考慮再食
2021-05-24
庆祝纪念
生日
1K
春日已悄悄來臨,又是百花爭妍的季節,灣景國際灣景廳夢幻呈獻「春日花見」雛菊香檸主題下午茶,搭配清新的輕食及特飲,與閏密度過充滿花香氣息的美好午後。餐廳環境寬敞,還有午間柔和的陽光滲入餐廳,氣氛悠閒,坐得舒服。於星期六、日及公眾假期提供攝影區的精心佈置,為營造野餐的感覺,桌面更舖上紅色格仔枱布,配搭野餐藤籃,讓大家感受不一樣的渡假風情。「春日花見」雛菊香檸下午茶套餐由即日起至5月31日,星期六、日及公眾假期2:30pm – 5:30pm供應,輕盈份量的健怡之選則是每日2:30pm – 5:30pm供應。「春日花見」雛菊香檸下午茶套餐價錢為$388 兩位,共有8款鹹甜小食,包括4款甜點、4款鹹點及每位1杯特飲。光是看顏值,一系列色彩悅目、挑動味蕾的精緻美點,已是一場視覺饗宴,當然要第一時間相機食先。四款鹹食包括柚子蕃茄蟹肉燕麥脆餅、西班牙火腿配檸檬果醬、北海道帶子煙肉串配檸檬海鹽及吉列和牛芝士波配咸青檸蛋黃醬。柚子蕃茄蟹肉燕麥脆餅口感鬆脆,內裡有絲絲蟹肉,真材實料,西班牙火腿配檸檬果醬肉質細緻有餘香,鹹度適中,沾上天然酸甜的果醬喚醒沉睡的味蕾。被煙肉緊緊包裹的北海道帶子大粒肥厚,肉身光滑細

「春日花見」雛菊香檸下午茶

柚子蕃茄蟹肉燕麥脆餅、西班牙火腿配檸檬果醬

被煙肉緊緊包裹的北海道帶子大粒肥厚,肉身光滑細緻,味甜富彈性,以簡約鹽燒配上檸檬海鹽已能嘗盡鮮味。
北海道帶子煙肉串

吉列和牛芝士波外層炸得金黃酥脆,內裡混合免治和牛、芝士及薯蓉,入口軟綿,配咸青檸蛋黃醬亦可中和炸物的油膩感。
吉列和牛芝士波配咸青檸蛋黃醬

四款甜品包括佛手柑紅桑子慕絲蛋糕、白朱古力青檸慕絲卷蛋、洋甘菊檸檬果凍及雛菊蜜糖馬卡龍。
「春日花見」雛菊香檸下午茶

佛手柑紅桑子慕絲蛋糕滑順細緻,輕柔果香甜而不膩,富有浪漫優雅的春日氣息。
佛手柑紅桑子慕絲蛋糕

白朱古力青檸慕絲卷蛋口感濕潤綿密,瀰漫著怡人酸甜果香,讓甜點時光更夢幻完滿。
白朱古力青檸慕絲卷蛋

洋甘菊檸檬果凍配搭份外清新,花香與果香相互襯托,充滿層次的甜蜜滋味在嘴裏一次綻放。
洋甘菊檸檬果凍

雛菊蜜糖macaron色彩繽紛奪目,春意盎然,甜度不會過高,甘甜蜜糖花香將注滿活力的春天氣息躍然眼前。
雛菊蜜糖馬卡龍

花漾特飲總共有四款可選:兩款熱飲及兩款凍飲。
花漾特飲

冰極洋甘菊特飲附上一球檸檬雪葩,冰凍透心涼,讓暑氣一掃而空。
冰極洋甘菊特飲

熱雛菊蜂蜜有新鮮果肉切粒,清甜潤喉,悠然芳香令人精神為之一振。
熱雛菊蜂蜜
题外话/补充资料: 現凡惠顧「春日花見」雛菊香檸下午茶套餐或「春日花見」雛菊香檸下午茶套餐 - 輕怡之選,可享75折優惠
2021-04-17
北海道帶子煙肉串
吉列和牛芝士波配咸青檸蛋黃醬
佛手柑紅桑子慕絲蛋糕
白朱古力青檸慕絲卷蛋
2021-04-22 2304 浏览
沙律配醋 酸酸地本身幾開胃 但整體而言偏苦個蘑菇湯比較稠 有充足嘅飽腹感 酒店質素而份量上兩個女仔share 都啱啱好 122蚊有野飲 有湯 有前菜 主菜主要係龍蝦汁配香煎比目魚 魚嘅外層煎得啱啱好 做到脆皮嘅效果 加上成條魚都無骨啱晒超懶嘅我 外賣嚟到都仲暖笠笠 龍蝦汁亦非常充足 一啲都唔乾 加落本身無咩味嘅薯蓉上絕對生色不少! 啖啖滋味 兩人分享都只係61蚊就飽飽 仲可以試到幾樣美食添
沙律配醋 酸酸地本身幾開胃 但整體而言偏苦

外卖送餐
2021-04-19 2087 浏览
環境唔錯,鮑魚花膠之夜,個炸鮑魚攞咗一件,一食落去我以為係南瓜天婦羅,花膠就每樣有啲花膠絲 ,最離譜生蠔每一次出得十零隻,我七點鐘入座去到九點半加埋都好似冇加到十次,最重要係個場冇座滿,我去到最後走嘅時候因為冇人仲有五隻蠔淨返,加埋都係食左十隻
2021-04-18
1K
鮑魚與花膠是矜貴食材,最近灣景國際灣景廳自助餐換上「鮑魚.花膠」新主題,精選被譽為「海味之冠」的澳洲鮑魚,及有「海洋人蔘」暱稱的非洲和挪威花膠,為四季之首編織出滋陰養顏的春日滋味。餐廳環境寬敞,店員勤快收碟執拾,食物refill 速度亦夠快。全晚冰鎮海鮮源源不絕地供應,款式包括加拿大雪花蟹腳、新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口及東風螺等。自助餐區無限量供應新西蘭生蠔,每次拿取時亦不限件數,蠔痴可以瘋狂任食到回本。我自己尤其喜歡蟹腳,爽彈蟹肉雪白細膩,絲絲分明,鎖住原始鮮甜海味。魚生刺身即叫即切,包括三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、甜蝦、北寄貝及吞拿魚等多達8種款式。花雕醉鮑魚鮑魚經過低溫蒸熟,保持緊緻彈牙的口感,將幽幽的花雕酒香完全滲入其中,封存海中鮮味。香麻涼拌花膠海蜇手撕雞混合花膠、海蜇及手撕雞多重口感,爽脆清新,麻香四溢非常醒胃。熱盤相當貼題,換上多款以鮑魚或花膠為主的特色菜。XO醬花膠小炒皇XO 醬將食材與佐料融合一體,鑊氣十足,為富膠質彈性的花膠起提鮮之效。牛肝菌鮑魚鍋巴舖上爽彈鮑魚切粒,散發馥郁菌香,以口感香脆的鍋巴墊底,刺激食慾。鮑魚茶碗蒸熱騰騰的茶碗蒸蛋軟軟嫩嫩,
「鮑魚.花膠」 自助晚餐

冰鎮海鮮

生蠔

冰鎮海鮮

刺身

香麻涼拌花膠海蜇手撕雞

熱盤相當貼題,換上多款以鮑魚或花膠為主的特色菜。
熱盤

鮑魚茶碗蒸
熱騰騰的茶碗蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破,加入絲絲鮑片豐富了口感層次。

避風塘金磚脆鮑魚
以蒜蓉、辣椒夾雜的香味滲透鮑魚肉身,蒜香撲鼻,鮮味與惹味相互交替。

花膠鮑汁荷葉飯
集合花膠、鮑魚粒、火鴨粒、雞粒及瑤柱等豐富食材,用料十足,粒粒分明的飯粒吸收了荷葉的清香和鮮味的鮑魚汁。

鮑魚花膠燒鴨粥
粥底煲得軟綿,裡面有大大片花膠和爽彈鮑魚,粥味甘香帶著濃郁的鮮味。
鮑魚花膠燒鴨粥

自助晚餐當然不少得燒美國西冷牛扒、蜜糖芥末燒金門火腿、烤德國腸拼盤及香煎羊架。
燒美國西冷牛扒

香煎鴨肝
每晚7時半起於鐵板爐區供應,油脂豐腴的鴨肝煎得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口,與脆卜卜的多士互相輝映。

北京片皮鴨
可說是這裡的buffet名物,每次來到我都必吃,由師傅現場即叫即切,鴨皮燒至赤紅色,閃亮發光。
北京片皮鴨

餅皮軟綿煙韌,包著皮薄肉嫩的鴨肉、青瓜和甜麵醬,一口咬下唇齒留香。

清蒸沙巴龍躉
不是每間酒店buffet 都會供應原條蒸魚,所以這裡大條又厚肉的蒸龍躉也是我的心水推介,魚肉鮮嫩,不會蒸得過了火候,高蛋白低脂肪,可說是老少皆宜的菜式,而且最原始簡單的做法原汁原味,反而能更突顯出食材本身的鮮味。

黃金蝦
將大蝦裹上像黃金流沙一般的鹹蛋黃,加上薄粉油炸,一入口就已散發香酥蛋黃味。
黃金蝦

沙律吧款式亦算多選擇,煙三文魚色澤鮮豔,脂肪條紋清楚利落,魚肉鮮美而有彈性。
煙三文魚

海量甜品款式包括朱古力噴泉、豆腐花、窩夫、迷你葡撻、冧酒提子玉桂芝士蛋糕、柚子芝士蛋糕、麵包布甸、萬壽果雪耳燉花膠、香橙慕絲蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、法式焦糖燉蛋、藍莓奶凍、芒果布甸、巧克力布朗尼、清酒啫喱、木糠布甸等等。

冧酒提子玉桂芝士蛋糕
鬆軟的芝士蛋糕中爽雜冧酒提子醬,甜度剛剛好,齒頰留香。

萬壽果雪耳燉花膠
以花膠、紅棗節木瓜及雪耳蒸燉而成,味道清甜,潤而不膩,別有一番幸福暖意。
萬壽果雪耳燉花膠
薰衣草梳乎厘
8時起會於甜品專區即席炮製,梳乎厘滿是空氣感的豐盈濕潤,多添幾分薰衣草清幽花香。
薰衣草梳乎厘

柚子芝士蛋糕
將天然酸甜柚子果香與芝士蛋糕的濃滑交互融合,味道酸甜有致。
柚子芝士蛋糕

最後不要忘了任食瑞士名牌Mövenpick雪糕,這裡供應足足有八款口味之多。
Movenpick雪糕
题外话/补充资料: 指定信用卡可享八折優惠
2021-03-06
Movenpick雪糕
2021-01-31 3368 浏览
2021/1/30見到餐廳做特價66元淨價一份早餐,住在九龍區專程試吓,早上9:20分鐘左右到,人流不多,只有幾枱客,點了兩份美式早餐,食物質素正常,以環境整潔,性價比不俗,可惜是走的時侯約10:55分,餐廳兩位侍應(中年的一男一女)境然比說話我哋聽:「食都由頭帶到尾」。真的估唔到出自自認5星酒店餐廳的員工,十分之失望及食到一肚氣;永遠都不去這間酒店了,亦都為酒店做特價為養住員工而失望,估唔到員工自己這樣倒米。
想平平哋去酒店吃個下午茶?我有個好介紹!灣景國際酒店最近推出「甜蜜時光!花聚下午茶套餐」,本身價錢已不貴 (閒日輕怡版$268/兩位,周末及公假$388/兩位),現在惠顧還有七折優惠,每人百多元就可以和情人輕鬆共度三小時,真划算!下午茶分為完整版及輕怡版,前者只周末及公假供應,後者則每天都有,這天我們周六來到,想叫哪一款都可以。先看完整版的餐單吧:<甜蜜時光!花聚下午茶套餐> - 意大利巴馬火腿配玫瑰香檳啫喱- 煙三文魚玫瑰花配青瓜醬- 楓糖玫瑰香辣燒雞串- 芝麻蝦多士伴玫瑰蛋黃醬- 玫瑰荔枝慕絲蛋糕- 玫瑰抹茶芝士卷- 草莓玫瑰果凍- 玫瑰藍莓馬卡龍個人較喜歡吃鹹點,尤其「楓糖玫瑰香辣燒雞串」,有點像韓式炸雞,甜甜脆脆的;朋友們則更愛心形的「芝麻蝦多士伴玫瑰蛋黃醬」,香脆而不油膩。餐單加入了很多玫瑰元素,十分浪漫,而且還有乾冰杯子上桌,仙氣十足,下個月就是情人節,我覺得和情人來都不錯呢。在座有朋友則點選了輕怡版,食物少一些,但價錢更相宜:<甜蜜時光!花聚下午茶套餐 - 輕怡之選> - 意大利巴馬火腿玫瑰香檳啫喱- 煙三文魚玫瑰花配青瓜醬- 金箔黑松露葡
想平平哋去酒店吃個下午茶?我有個好介紹!

<甜蜜時光!花聚下午茶套餐>
- 玫瑰荔枝慕絲蛋糕
- 玫瑰抹茶芝士卷
- 草莓玫瑰果凍
- 玫瑰藍莓馬卡龍

在座有朋友則點選了輕怡版,食物少一些,但價錢更相宜:

<甜蜜時光!花聚下午茶套餐 - 輕怡之選>
- 意大利巴馬火腿玫瑰香檳啫喱
- 煙三文魚玫瑰花配青瓜醬
- 金箔黑松露葡撻

如果你是細食之人,這個輕怡版也是不錯的選擇,因為「金箔黑松露葡撻」夠高貴啊,完整版是沒有這個的呢!

<甜蜜時光!花聚下午茶套餐>
供應時間:星期六、日及公眾假期 2:30pm– 5:30pm
價錢:每位 $198,每2位 $388

<甜蜜時光!花聚下午茶套餐 - 輕怡之選>
供應時間:每日 2:30pm– 5:30pm
價錢:每位 $138,每2位 $268
2021-01-09
踏入秋冬,又係食蟹好時候,灣景國際灣景廳新出Buffet「蟹」季盛「燕」自助晚餐,除咗有時令螃蟹嘅各式美饌,仲配埋多款滋潤燕窩佳餚添,作為常客,上星期就享受了!♥ 冰鎮海鮮 ♥藍青口、加拿大雪花蟹腳、新西蘭生蠔等輪流供應。蟹膏之王麵包蟹,膏黃豐富、肉質扎實、鮮味!♥ 各式刺身 ♥吞拿魚、八爪魚、鯛魚等8款新鮮刺身源源推出。北海道帶子、三文魚刺身厚身肥美,鮮甜,必食!♥ 酥炸軟殼蟹伴木瓜沙律 ♥原隻越南軟殼蟹,炸得外脆內軟,配上酸味味木瓜沙律,特別醒胃! ♥ 日式高湯蟹肉海藻沙律 ♥賣相好亮眼,鰹魚高湯啫喱包住日本鱈場蟹鉗及昆布沙律,彈牙!♥ 杏香百花炸蟹鉗 ♥杏仁片外層+混入蟹肉嘅蝦膠,酥香鬆脆,鮮味全湧,色香味俱全!♥ 香煎蟹肉琵琶豆腐 ♥蟹肉、冬菇、蝦米等先蒸後煎,芳香、鮮味、將傳統粵菜昇華!♥ 醬皇年糕炒蟹 ♥大大隻菲律賓肉蟹,鑊氣十足,蟹肉沾滿醬汁,份外甜濃惹味,加埋煙韌年糕,簡直停唔到口!♥ 燕窩蟹肉炆伊麵 ♥矜貴嘅燕窩配通一梳梳嘅蟹肉,令整個蟹湯伊麵入口濃郁味美!♥ 燕窩海皇瑤柱羹 ♥ 晶瑩嘅燕窩及甘香嘅蟹黃配合珊瑚蚌、貴妃蚌、瑤柱、帶子及鮮蝦等豐富海鮮,入口順滑貴氣,潤肺
踏入秋冬,又係食蟹好時候,
灣景國際灣景廳新出Buffet
「蟹」季盛「燕」自助晚餐,
除咗有時令螃蟹嘅各式美饌,
仲配埋多款滋潤燕窩佳餚添,
作為常客,上星期就享受了!

♥ 冰鎮海鮮 ♥
藍青口、加拿大雪花蟹腳、
新西蘭生蠔等輪流供應。

蟹膏之王麵包蟹,膏黃豐富、
肉質扎實、鮮味!

♥ 各式刺身
吞拿魚、八爪魚、鯛魚等
8款新鮮刺身源源推出。

北海道帶子、三文魚刺身
厚身肥美,鮮甜,必食!

♥ 酥炸軟殼蟹伴木瓜沙律 ♥
原隻越南軟殼蟹,炸得外脆內軟,
配上酸味味木瓜沙律,特別醒胃!

♥ 日式高湯蟹肉海藻沙律 ♥
賣相好亮眼,鰹魚高湯啫喱包住
日本鱈場蟹鉗及昆布沙律,彈牙!

♥ 杏香百花炸蟹鉗 ♥
杏仁片外層+混入蟹肉嘅蝦膠,
酥香鬆脆,鮮味全湧,色香味俱全!

♥ 香煎蟹肉琵琶豆腐 ♥
蟹肉、冬菇、蝦米等先蒸後煎,
芳香、鮮味、將傳統粵菜昇華!

♥ 醬皇年糕炒蟹 ♥
大大隻菲律賓肉蟹,鑊氣十足,
蟹肉沾滿醬汁,份外甜濃惹味,
加埋煙韌年糕,簡直停唔到口!

♥ 燕窩蟹肉炆伊麵 ♥
矜貴嘅燕窩配通一梳梳嘅蟹肉,
令整個蟹湯伊麵入口濃郁味美!

♥ 燕窩海皇瑤柱羹 ♥
晶瑩嘅燕窩及甘香嘅蟹黃
配合珊瑚蚌、貴妃蚌、瑤柱、
帶子及鮮蝦等豐富海鮮,
入口順滑貴氣,潤肺養顏!

另有多款美饌、熱葷任君選擇,
燒美國西冷牛扒、北京片皮鴨
及煎鴨肝,正是我嘅必食之選!

場內除有自助飲品吧,
當然唔少得精美甜品
仲有3款主題甜品添!

♥ 金箔冰糖燕窩燉鮮奶 ♥
燕窩綿軟清甜、燉鮮奶滑不溜口!

♥ 佛手柑紅桑子慕絲蛋糕 ♥
慕絲蛋糕清酸微甜、三重口感,
正好為我地個飽肚子消消滯!

♥ 燕窩椰香飯布甸伴芒果雪糕 ♥
冷熱交替、軟糯馥郁,俘虜味蕾!

♥ 瑞士MÕVENPICK雪糕 ♥
離開前指定動作►MÕVENPICK!
题外话/补充资料: 「蟹」季盛「燕」自助晚餐 由即日至2021年1月31日 (暫適用於星期五至日) 6:30pm-9:30pm ; 信用卡8折優惠!
2020-11-21
2020-07-30 4927 浏览
之前見到廣告做promotion有任食生蠔buffet做節所以去試下,埋得三百幾蚊,抵! 有分兩種生蠔一種係美國一種係澳洲,自己本人鍾意食澳洲,雖然細隻啲,但係味道鮮甜點。之後佢會每人再送上兩隻法國生蠔!呢兩隻生蠔係特別鮮甜特別好味而且賣相都非常吸引!至於熱食方面其實種類不是太多,但都有鵝肝牛扒羊架等等至於甜品方面,有生果,cheesecake 有涼粉添,而雪糕係movenpick ~
呢兩隻生蠔係特別鮮甜特別好味
而且賣相都非常吸引!
至於熱食方面其實種類不是太多,但都有鵝肝牛扒羊架等等
2020-06-28
唔出街,無得晚餐堂食,只好回顧7月頭去食好西嘅美好回憶囉~😭前陣子,朋友話灣景廳推出咗新嘅自助餐餐單,主打「和牛」及「蠔」!😍兩樣都係我至愛!於是二話不說就出動了!🙈基本上呢度「和牛」及「蠔」嘅料理,選擇都幾多。和牛系列🐂好似和牛,佢哋就採用肉質鮮嫩嘅澳洲和牛,主打菜有香蒜和牛舌沙律、吉列和牛牛肝菌可樂餅、三蔥鬼馬炒和牛、台式燘燒和牛面頰...唔會話好悶一味煎扒,運用唔同國家嘅烹調手法,令人食到唔同嘅和牛菜式變奏,感覺幾驚喜!其中,我最鍾意吉列和牛牛肝菌可樂餅,用美國免治和牛、牛肝菌及薯蓉混和炸成,食時「卡滋卡滋」聲,好酥脆,且肉汁豐富。😍​另外,三蔥鬼馬炒和牛都唔錯,使用澳洲和牛嘅橫膈膜肉,肉質特別彈牙爽口,加埋洋蔥、京蔥、大蒜、馬蹄及油條快炒,鑊氣十足!​​冰鎮海鮮系列🦞​至於蠔,佢哋無論生食定熟食都有提供,生蠔有得揀法國Fine de Claire生蠔、日本室津生蠔、鎮美國生蠔及新西蘭生蠔等,熟食則有芝士龍蝦汁焗蠔及黃金砵仔焗蠔~一次過食晒唔同產區嘅肥蠔,作為蠔怪嘅我表示好滿足(雖然無好好數過,但我當晚應該啪咗至少20隻...😂)!😍💕一坐低,待應就送上法國Fine de Cla

和牛系列🐂
吉列和牛牛肝菌可樂餅

三蔥鬼馬炒和牛

​冰鎮海鮮系列🦞​

法國Fine de Claire生蠔、日本室津生蠔

一坐低,待應就送上法國Fine de Claire生蠔及日本室津生蠔(每客各1隻)😍​
呢2款蠔真係正到不得了!Fine de Claire來自富天然藻類及浮游生物嘅鹽田池,肉身呈淺綠色,食上口勁甘甜🤤!​
至於日本室津生蠔,我反而覺得幾驚喜,日本蠔比我感覺都係熟食~估唔到生食又另一番風味,佢嘅海水味無Fine de Claire咁重,卻勝在肉質肥美及柔滑,加上柚子汁及三文魚籽,清甜得嚟有咬口~夏天食啱哂!​
厚切8款刺身

除咗蠔,海鮮Bar仲提供一系列冰鎮海鮮,好似加拿大雪花蟹腳、美國及新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口、東風螺及8款刺身,身為海鮮控表示大飽口福。​

甜品系列🍨​
任食MOVENPICK雪糕

至於甜品,我比較深印象係甜品Bar,呢度嘅雪糕都係用MOVENPICK雪糕!仲有8隻味揀,我最愛薄荷朱古力,一口氣食咗3球呢....🤤​
焗棉花糖麵包布甸

其次係焗棉花糖麵包布甸,焦香嘅棉花糖下,係用牛角包、雞蛋、忌廉及糖焗製而成嘅麵包布甸,香甜美味,邪惡爆燈!

P.S. 疫情嚴重,酒店自助餐會暫停供應,直至限聚令放寬。大家可先Bookmark,緩和之後再慢慢去食!❤️
2020-07-09
焗棉花糖麵包布甸
  • 法國Fine de Claire生蠔
  • 日本室津生蠔
2020-07-01 3603 浏览
今日同朋友去左灣仔灣景廳食buffet,因為呢度食過幾之都有質素,所以都一直係支持者,仲要不定時更新主題,所以唔會次次都食相同既野。今次係蠔做主題,除左出邊有兩款蠔可以選擇,另外每位客人都有一份兩款蠔送返比客人。蠔非常新鮮,質素唔錯,其他海鮮都十分鮮味,刺身選擇比較少,仲有可樂、橙汁同咖啡可以任飲。另外限時會有鵝肝供應,熱盤選擇不多,但味道唔錯。甜品款式選擇很多,中式西式,雪糕也有6款選擇,對於鍾意食甜品既我,非常推介。用左oki book有折,晚餐人均消費都係$330,有人蠔同有質素晚buffet。
2020-05-25
  • 生蠔
2020-06-29 2398 浏览
今日去灣景廳食(生蠔 buffet) 平時出面食都要成$5xx-$6xx 蚊。今次佢地有優惠價$338 食到呢到既晚市buffet, 真係好抵食呀!😊呢到主要係來自美國生蠔同埋新西蘭生蠔,兩款同樣好鮮甜,美國生蠔每隻都比較肥大!我最少食左十五隻🤫有驚喜,服務員送了我地每人一碟生蠔,是來自日本及法國的.....呢兩隻係全個buffet 最好食既生蠔,超級鮮甜同大件!仲有鵝肝,羊架,蜆,蝦球....數之不盡....只要你排隊就會食到.....食到飽飽地,當然要食下甜品啦⋯⋯八點鐘會有棉花糖燉蛋出爐,上面棉花糖脆脆地,整體食落去不太甜,幾好食既甜品!仲有可幫助消化既西爪,菠蘿....食下.....多種味道既雪糕,我就食左朱古力,士多啤梨同薄荷味.....

食到飽飽地,當然要食下甜品啦⋯⋯

仲有可幫助消化既西爪,菠蘿....食下.....

多種味道既雪糕,我就食左朱古力,士多啤梨同薄荷味.....
2020-06-29
2020-06-14 3189 浏览
今日同家人去灣景廳食lunch buffet,有被騙的感覺。原因2020年5月17日於booking app訂位時,自助午餐標明$218的八折,怎知按預約日期6月14日來吃,付款時才知係$228八折再加一。唔計加一,標價相差每位十元,雖相差不多,但真係有被騙的感覺,同職員表達,佢話一早通知了booking app,但佢app冇改價錢,佢都冇法。咁如果你話貴$100一位,唔通我都要照比。打死狗講價一樣,內心不開心,另外食物種類又小,冇生蠔,海鮮冷盤只有三種,蝦,蜆和螺,好細隻,魚生得兩款,甜品種類好小,得麵包布丁好食小小,食完好多都冇refill,食物質素一款喇,我地在心有不甘下照佢地話的格價埋單,$820四位,唔算抵食,仲有咁嘅經歴,真係勸大家去之前要唸清楚。我心唸,好想去消費者委員會投訴呢!
2020-06-14
庆祝纪念
生日
  • 壽司飯
2020-06-07 2456 浏览
灣景夠平。這裡的自助餐,性價比極高。所以我和同事很常到,一個月一次左右。專挑週末下午茶時段,吃了連晚餐也可以省掉。首先,出擊沙拉吧! 我愛死灣景的沙拉,南瓜提子、薯仔、柚子這些已拌好的沙拉都超好味,一於放開懐抱大吃幾碟。如果你不喜愛預拌的mixed salad,枱上也有不少沙拉菜及醬汁,任由你發揮大廚師的本領,好好表演。跟著吃冷盤,蝦是最受歡迎的,而且從不令你失望。鮮甜、爽嫰、結實…只是有時候溶雪不足。青口和蜆都只是陪襯,我很少吃。刺身選擇不多,但三文魚頗新鮮肥美,一、兩轉是少不了的。超肥人的壽司飯,滋味好到叫人失控,扔掉哪適可而止的飲食格言。此店熱葷一向麻麻,重點在哪不停refill的豬腳薑,算是鎮店之寶;亦是回本所在。醋汁既酸又甜,豐腴肥美的豬腳色澤鮮明,皮肉甘香,而且都是好料,並非下欄;雞蛋沾上薑醋,原本乏味的蛋黃、蛋白都變得同樣出色。誰人還管這薑的事?這家店小,卻有中湯、西湯供選擇。還有普普通通的燒牛肉。點心的魚肉燒賣,也可一嚐。甜品有西式糕點、奶凍、糖水、班㦸、豆腐花、薑汁糕、雪糕…其中的德國芝士餅、布朗尼都不俗。全場有飲料提供,咖啡/茶/檸外,有果汁。另外,尚有芝士、麵包、
灣景夠平。
這裡的自助餐,性價比極高。
所以我和同事很常到,一個月一次左右。
專挑週末下午茶時段,吃了連晚餐也可以省掉。
這家店小,卻有中湯、西湯供選擇。
還有普普通通的燒牛肉。
點心的魚肉燒賣,也可一嚐。
全場有飲料提供,咖啡/茶/檸外,有果汁。
另外,尚有芝士、麵包、水果等供應。
區區二百塊錢,夫復何求?
快找個理由到灣景!
還有信用卡及很多不同折扣,注意收據。
  • 豬腳薑