2024-06-01 97 浏览
小編較早前再訪一間專門食雞串燒,餐廳用咗備長炭去燒,將食物嘅原味同肉汁鎖住,再作簡單調味,就已經可以將味道提升。另外,依家餐廳嘅生啤做緊買一送一嘅優惠,送串燒一流👍🏻👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 私心推介🫶🏻૪ 熟成雞腿肉 $38每串兩大舊,脆口雞皮配上軟嫩雞腿肉,啖啖肉૪ 甘口嘉美雞全翼 $48雞翼外層炸到香脆,鹹鹹地,內層雞肉食落juicy滑溜૪ 薯仔沙律 $68綿密薯仔沙律加埋流心蛋蛋汁,口感變得好creamy,仲有「卜卜脆」嘅蟹籽,口感豐富૪ 免治雞肉棒(附月見) $38串燒必食單品之一,加埋蛋汁,口感變得軟滑,仲食到粒粒雞軟骨❥ 少見/ 特色系列🔎૪ 雞爽肉 $36肉質腍身,似雞髀肉,灑上少少胡椒已經好夠味૪ 雞腳筋 $28 一口一粒,口感煙韌,要留意喺襯熱食૪ 麻薯卷 $28用豚肉包住麻薯粒,軟糯有咬口૪ 鵪鶉蛋卷 $32外層豚用燒到稍稍薄脆,同埋軟滑鵪鶉蛋一齊食,好滿足૪ 牛油果卷 $32當薄脆豚肉配上熟成牛油果,口感變得十分滑溜,夠晒creamy ❥ 繼續食系列🍽️૪ 雞腎 $28૪ 雞肝 $32૪ 雞柳

❥ 私心推介🫶🏻
૪ 熟成雞腿肉 $38
每串兩大舊,脆口雞皮配上軟嫩雞腿肉,啖啖肉

૪ 甘口嘉美雞全翼 $48
雞翼外層炸到香脆,鹹鹹地,內層雞肉食落juicy滑溜

૪ 薯仔沙律 $68

૪ 免治雞肉棒(附月見) $38
串燒必食單品之一,加埋蛋汁,口感變得軟滑,仲食到粒粒雞軟骨

❥ 少見/ 特色系列🔎
૪ 雞爽肉 $36
肉質腍身,似雞髀肉,灑上少少胡椒已經好夠味

૪ 雞腳筋 $28
一口一粒,口感煙韌,要留意喺襯熱食

૪ 麻薯卷 $28
用豚肉包住麻薯粒,軟糯有咬口

૪ 鵪鶉蛋卷 $32
外層豚用燒到稍稍薄脆,同埋軟滑鵪鶉蛋一齊食,好滿足

૪ 牛油果卷 $32

૪ 黑松露蒜蓉雜菌 $48
૪ 味噌松板豬 $28
૪ 味淋魚乾 $48
૪ 冷泡宇治麥茶 $28

∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
2024-06-01 66 浏览
餐廳設計充滿日式氛圍,配搭柔和燈光主打燒鳥串燒,有唔同部位選擇日本備長炭即叫即燒,每串都充滿炭火香且設有吧枱座位,可欣賞大廚即場燒串燒好適合朋友同事聚會,食串串燒傾下計❥ 雞類✾ 雞腳筋 $28✾ 雞腎 $28✾ 雞肝 $32✾ 免治雞肉棒(附月見) $38✾ 雞柳(芝士)$28✾ 熟成雞腿肉 $38✾ 甘口嘉美雞全翼 $48每次都必點熟成雞腿肉同甘口嘉美雞全翼前者雞皮燒至金黃香脆,肉質鮮嫩多汁後者入口酥脆,每啖都充斥鹹鮮香甜醬汁朋友喜歡免治雞肉棒,入口軟綿中帶點雞軟骨增加口感;沾埋蛋汁更滑溜雞腳筋很特別,爽口有嚼勁❥ 牛豚類✾ 鹽燒牛舌芯 $48✾ 鹽燒和牛三角腩 $68前者爽嫩彈牙;後者油脂豐盈,肉質柔嫩✾ 鵪鶉蛋卷 $32✾ 蘆筍卷 $32前者口感豐富,濃郁惹味;後者清爽帶豚肉香✾ 味淋魚乾 $48✾ 薯仔沙律 $68綿密薯仔沙律配搭溏心蛋,拌勻多汁令薯仔沙律更軟滑;且加以爽脆蟹籽✾ 親子丼 $48滑嫩雞肉伴隨半凝固鬆軟雞蛋覆蓋珍珠米米飯濕潤伴隨甜味醬汁,不禁一啖接一啖❥ 蔬菜類✾ 翠玉瓜 $20✾ 牛油蒜蓉金菇 $38❥ 飲品✾ 菠蘿冰乳酸 $
餐廳設計充滿日式氛圍,配搭柔和燈光
主打燒鳥串燒,有唔同部位選擇
日本備長炭即叫即燒,每串都充滿炭火香
且設有吧枱座位,可欣賞大廚即場燒串燒
好適合朋友同事聚會,食串串燒傾下計

❥ 雞類
✾ 雞柳(芝士)$28
✾ 熟成雞腿肉 $38
✾ 甘口嘉美雞全翼 $48
每次都必點熟成雞腿肉同甘口嘉美雞全翼
前者雞皮燒至金黃香脆,肉質鮮嫩多汁
後者入口酥脆,每啖都充斥鹹鮮香甜醬汁
雞腳筋很特別,爽口有嚼勁

❥ 牛豚類
✾ 鹽燒牛舌芯 $48
✾ 鹽燒和牛三角腩 $68
前者爽嫩彈牙;後者油脂豐盈,肉質柔嫩
✾ 鵪鶉蛋卷 $32
✾ 蘆筍卷 $32
前者口感豐富,濃郁惹味;後者清爽帶豚肉香

✾ 味淋魚乾 $48
✾ 薯仔沙律 $68
✾ 親子丼 $48
滑嫩雞肉伴隨半凝固鬆軟雞蛋覆蓋珍珠米
米飯濕潤伴隨甜味醬汁,不禁一啖接一啖

❥ 蔬菜類
✾ 翠玉瓜 $20
✾ 牛油蒜蓉金菇 $38

❥ 飲品
✾ 菠蘿冰乳酸 $38

第一次嚟銅鑼灣嘅炭火地雞,上到去都幾多人食,好彩一早book咗位~服務員嘅態度,一開始都已經好友善,令人都幾舒適!而且環境嘅氣氛都充滿日式風格,整體感覺都唔錯~佢哋嘅上菜序會根據口味依次上菜~唔係亂咁上菜,睇得出餐廳對食物嘅尊重❤️以係我哋2條友食嘅食物~~~1.雞柳(芥未) 雞柳嘅口感都唔錯~佢係七成熟嘅,所以入邊有少少生生地,但係食落去又唔怪,上面再配以芥末味~都幾衝擊個味蕾2.雞頸 雞頸上面用鹽去燒過~咬落去口感好爽脆👍本身以為雞頸會好怪,食落幾有驚喜,呢個都值得食👍👍3.雞腿 雞腿表面烤到好脆~好似真係食緊一口燒雞腿一樣🤣啲雞肉都幾嫩滑~都係唔錯嘅4.金針菇卷金菇完全吸晒表面豚肉嘅油香~搞到入邊嘅金針菇非常Juicy🥰🥰而且佢表面嘅豬肉都好香~而且帶啲焦香嘅味道👅5.紫蘇卷 豚肉包裹住紫蘇~一口咬落去,成個口充滿紫蘇味❤️另外再配搭鹽燒~所以係好香嘅鹽燒味之下…映照著紫蘇嘅香氣~令人非常陶醉6.麻薯卷麻糬煙煙韌韌~表面豬肉片包裹住,口感好特別🤣上面再配燒汁,第一次食麻糬配肉類咁夾👍7.牛油果卷牛油果表面包裹豬肉片~同樣係豬肉片上加上燒汁,

以係我哋2條友食嘅食物~~~

1.雞柳(芥未)

2.雞頸

3.雞腿

4.金針菇卷

5.紫蘇卷

6.麻薯卷

7.牛油果卷
牛油果表面包裹豬肉片~同樣係豬肉片上加上燒汁,表面與牛油果形成外脆內軟❤️

8.炭燒白鱔
白鱔好新鮮~而且啲肉好有咬口,完全可以用彈牙爽口嚟形容😆表面都係烤到焦香外脆~而且鰻魚嘅鮮味都好出眾~

9.翠玉瓜
翠玉瓜都好甜,好新鮮👍燒烤過後亦都唔會太乾,都算幾Juicy❤️

10.粟米
粟米好香甜,表面嘅醬汁係鹹鹹地~一咸一甜令到味蕾好有反差❤️顯得粟米更加甜~值得推薦👍

11.田樂燒茄子
茄子都燒到好淋~茄子上面鋪滿芝麻,充滿着芝麻嘅香味喺口腔入面迴盪~~溫馨提示~一定要配埋佢俾你嗰舊醬汁,否則就冇味㗎啦~~佢俾你嘅醬汁甜甜地,放一大堆醬落去都得🫣

12.黑松露蒜蓉雜菌
入面有多種菇混合炒香而成~雖然有黑松露喺入邊,但係又唔會搶咗其他菇嘅鮮味👍食得出好有中式小炒鑊香味~~真係幾得意🫢🫢

13.雞肝醬多士 (2人份)
多士好脆好香口~上面鋪滿一層厚厚嘅雞肝,雞肝醬有少少甜甜地~個味道都幾獨特😀上面再鋪一層花生粒,再將個口感再度提升✔️

14.親子丼
親子丼就係雞肉加雞蛋❤️碗飯都幾大碗~另外再配以味噌湯~味噌湯好足料!

15.最中餅
本身唔知乜嘢嚟~所以決定叫嚟試吓🤣原來呢度的最中餅入邊係2塊餅包住抹茶雪糕同埋紅豆~紅豆非常甜~有啲似食日本紅豆雪條嗰種紅豆味~而且抹茶雪糕都算幾好食👍

16.菠蘿青檸梳打
菠蘿配青檸酸酸甜甜,非常開胃~而且配住串燒解膩一流👍

17.乳酸梳打(巨峰)
提子味好出眾,配以乳酸嘅味道~飲落去係梳打嘅口感,氣泡好足👍👍

整體嚟講今餐都唔錯❤️由於呢度係樓上舖,我哋仲諗緊會唔會冇乜人食~點知上面坐到爆曬👍真係冇預約都冇位坐🫢🫢不過呢度質量真係算唔錯~都係可以再encore👍👍👍

#炭火地雞 #skewer #日式串燒 #香港探店 #香港美食 #銅鑼灣美食#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
2024-05-26
庆祝纪念
纪念日
2024-05-30 29 浏览
說到最近在銅鑼灣掀起一陣「雞肉狂潮」的餐廳,非「炭火地雞」莫屬了。這間專門以各式雞肉串燒為主打的餐廳,憑藉出色的烹調技術和用心的食材選擇,係串燒界中已經小有名氣。作為一個自認為「串燒控」的我,點會錯過這間店的美食呢!於是我特地前往品嚐,結果完全超乎我的想像,讓我流連忘返,忍不住想要一再回訪。首先,我試了他們的「雞軟骨」和「雞尾」, 兩道菜都做得恰到好處,外層焦香酥脆,咬下去卻又彈牙嫩滑,肉質鮮嫩多汁,讓人難以止步。接著我又嘗試了朋友推薦的「雞頸」,這道菜更是讓我驚艷,肉質軟嫩,帶著一絲甜味,令人回味無窮。「月見免治雞肉棒」也絕對是其中一個我最鍾意食嘅串燒。這道菜將雞肉和軟骨打碎再做成扁平的棒狀,外層金黃酥脆,咬下去卻入口即化,鮮甜濃郁的雞肉香氣立即在口腔中爆發,實在是太過癮了!除了雞肉,這間餐廳的牛肉菜式也同樣出色。我嘗試了「鹽燒牛舌芯」,肉質極為嫩滑,入口即化;「鹽燒牛小排」則鮮嫩多汁,肥而不膩;而A4等級的「鹽燒和牛三角腩」更是層次豐富,肥嫩並濟,實在是人間極品。每一口都讓我欲罷不能,恨不得把碗裡的最後一點汁水吸乾。除此之外,他們的「炭燒白鱔」和「黑松饌帶子燒」也同樣叫人驚艷。白鱔

除此之外,他們的「炭燒白鱔」和「黑松饌帶子燒」也同樣叫人驚艷。白鱔肉質鮮嫩,帶著恰到好處的甜味,而黑松饌帶子燒更是將帶子的鮮甜發揮到淋漓盡致。兩道菜都讓我大呼過癮,恨不得再來一份。

雖然這間餐廳主打的是各式雞肉串燒,但他們也推出了不少其他的特色菜式,例如「親子丼」
和「豚肉麻薯卷」。前者融合了日式風味,米飯配上嫩滑的豚肉和半熟蛋黃,味道鮮美可口;後者則將豚肉和薯蓉巧妙地結合,口感香滑綿密,實在是另一大亮點。

下次有機會一定要再來朝聖,繼續品嚐他們的各式絕品佳餚。對於任何喜歡雞肉的饕客來說,「炭火地雞」絕對是必訪之地!

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓
  • 鹽燒A4和牛三角腩
  • 麻糬卷
  • 炭燒白鱔
2024-05-30 28 浏览
炭火地雞地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓銅鑼高質串燒店😋😋地理位置好方便,地鐵站行過去都係5分鐘既路程!餐廳裝潢好有日式格調,燈光溫和,坐得舒適,好適合同愛人,朋友傾計!一邊食住串燒享受美食,一邊傾計,一流既享受👍👍侍應服務態度好到位,上菜速度亦算快😆再黎講食物,同另一半嗌咗唔少野食😋雞軟骨幼嫩軟滑,入口即化,肉質細膩多汁,超正最鍾意係佢地既炭燒白膳,外皮燒得焦脆,有獨特既燻香😊基本上全部野食都非常滿意👍值得推介同會再去呀!雞軟骨雞柳 (芥末)(7成熟)雞胸軟骨免治雞肉棒炭燒白膳黑松露帶子燒鹽燒燒牙帶魚雞肝醬多士(2人份)味噌松板豬鹽燒牛舌芯飲品:巨峰乳酸梳打百香果梳打
炭火地雞
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

雞軟骨
雞柳 (芥末)(7成熟)
免治雞肉棒
炭燒白膳
鹽燒燒牙帶魚
雞肝醬多士(2人份)
味噌松板豬
鹽燒牛舌芯
飲品:
巨峰乳酸梳打
百香果梳打
2024-05-29 26 浏览
💕高質雞串燒🐔系列—▫️餐廳:炭火地雞 @yakitori25hk ▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍 此為:銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓(港鐵銅鑼灣站 B 出口)▫️營業時間⏰:星期一至日 18:00-23:00▫️價錢:~$200+—味道:🐥🐥🐥🐥+0.1🐥環境:🐥🐥🐥+0.7🐥價錢:💵💵💵+0.86💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻又再去咗食串燒😍香港真喺唔太多高質素串燒,覺得雞串燒黎講,依間比燒烤堂高級啲啲🤩相對貴啲😃太多好野要介紹💕—📍雞肝醬多士價錢:$58分數:🐔🐔🐔🐔唔係好多地方有得食雞肝醬🐥味道好香濃,配埋多士好夾—📍嘉美雞全翼 價錢:$48‼️必食‼️分數:🐔🐔🐔🐔同樣好好好好食😃😃外層有啲甜甜地同脆脆哋❤️雞肉好滑—📍牛舌蔥卷價錢:$48分數:🐮🐮🐮+0.7🐮賣相睇唔出係牛舌😂牛味唔係話太出,不過幾爽口—📍免治雞肉棒 價錢:$38分數:🐥🐥🐥🐥賣相好吸引🤩🐥加埋日本蛋100分🤩🥚🥚—📍煙燻雞火腿他他價錢:$88分數:🐥🐥🐥+0.67🐥第一次食生雞肉🐥口感有啲唔習慣,不過加埋紫菜同埋配料都OK —📍薯仔沙律價錢:$68分數:🥗🥗🥗+0.87🥗冇諗過有流心糖心蛋🥚
💕高質雞串燒🐔系列

服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳

📍雞肝醬多士
價錢:$58
分數:🐔🐔🐔🐔
唔係好多地方有得食雞肝醬🐥味道好香濃,配埋多士好夾

📍嘉美雞全翼
價錢:$48‼️必食‼️
分數:🐔🐔🐔🐔
同樣好好好好食😃😃外層有啲甜甜地同脆脆哋❤️雞肉好滑

📍牛舌蔥卷
價錢:$48
分數:🐮🐮🐮+0.7🐮
賣相睇唔出係牛舌😂牛味唔係話太出,不過幾爽口

📍免治雞肉棒
價錢:$38
賣相好吸引🤩🐥加埋日本蛋100分🤩🥚🥚

📍煙燻雞火腿他他
價錢:$88
分數:🐥🐥🐥+0.67🐥
第一次食生雞肉🐥口感有啲唔習慣,不過加埋紫菜同埋配料都OK

📍薯仔沙律
價錢:$68
分數:🥗🥗🥗+0.87🥗
冇諗過有流心糖心蛋🥚夾埋薯仔沙律幾開胃

📍雞軟骨
價錢:$28
分數:🐥🐥🐥🐥
必食‼️‼️雞軟骨超級大串,而且粒粒都好脆同爽口😁😁幾香口惹味

📍雞皮
價錢:$32
分數:🐥🐥🐥🐥
同燒烤堂有啲唔同,佢唔係一大塊,而係整到一粒粒細嘅😁甜甜地有啲醬嘅香甜味,燒出黎好脆口

📍A4鹽燒和牛三角腩
價錢:$68
分數:🐃🐃🐃🐃
食得出係和牛,入口即溶🐃🐃油脂分布平均,有油香味

📍味淋魚乾
價錢:$48
分數:🐡🐡🐡🐡
覺得呢款都係必食‼️呢個價錢嚟講抵過好多餐廳,仲要份量都唔少😁😁燒得唔會太硬,甜甜地又有啲煙靭嘅感覺

款式雖然冇燒烤堂咁多,但雞同牛都係好高水平😍

#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #銅鑼灣美食 #燒烤堂 #美食 #雞#iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_cwb #和牛 #牛舌 #串燒 #causewaybay #炭火地雞 #燒烤 #推介 #小店 #omakase
1K
燒烤堂晚晚爆場,簡化版menu的炭火地雞也許是你不錯的選擇質素同樣高,價格同樣平,服務同樣好,難怪還是非常爆場!出品🐓系採用本地嘉美地雞,質素高鮮味佳雞柳(芥末) 28.00把雞柳烤至7分熟,口感鮮嫩,質素不俗雞腿38.00同樣7分熟,比雞柳多了一份脂香,上佳椎茸免治雞肉38.00冬菇釀入免治雞肉,以冬菇的肉汁取替了免治雞肉的不足,相輔相成,很不錯雞爽肉36.00原來是雞的肚腩位,口感比較緊實,煙韌帶勁🐖豚系味噌松板豬28.00相當甜的松板豬,脂香濃,口感爽!麻薯卷28.00鵪鶉蛋卷32.00牛油果卷32.00以培根🥓包裹不同的餡料,最正的肯定是入口即溶的牛油果🥑蓉!麻薯在吸收了豬油之後,同樣相當滋味🐟海鮮系炭燒白鱔58.00非乾燒,加入一點照燒汁,爽彈入味!黑松露帶子燒58.00矜貴的一道,口味帶又甜富松露味🥗菜系青椒仔28.00田燒茄子32.00柚子檸檬蕃茄48.00春菊及水菜沙律68.00店家的沙律菜相當新鮮,用上火箭菜口味更加濃郁田燒茄子的醬汁以甜味為主,口感爽而帶水份🍚碳水親子丼48.00味道相當濃郁的親子丼,細細碗卻意外地飽足🍵冷泡宇治麥茶28.00麥味香濃,超級大杯,讚啦

燒烤堂晚晚爆場,簡化版menu的炭火地雞也許是你不錯的選擇

質素同樣高,價格同樣平,服務同樣好,難怪還是非常爆場!

出品
🐓系
採用本地嘉美地雞,質素高鮮味佳

雞柳(芥末) 28.00
把雞柳烤至7分熟,口感鮮嫩,質素不俗

雞腿38.00
同樣7分熟,比雞柳多了一份脂香,上佳

椎茸免治雞肉38.00

雞爽肉36.00
原來是雞的肚腩位,口感比較緊實,煙韌帶勁

🐖豚系
味噌松板豬28.00
相當甜的松板豬,脂香濃,口感爽!

麻薯卷28.00
鵪鶉蛋卷32.00
牛油果卷32.00

以培根🥓包裹不同的餡料,最正的肯定是入口即溶的牛油果🥑蓉!
麻薯在吸收了豬油之後,同樣相當滋味

🐟海鮮系
炭燒白鱔58.00
非乾燒,加入一點照燒汁,爽彈入味!

黑松露帶子燒58.00
矜貴的一道,口味帶又甜富松露味

🥗菜系
青椒仔28.00
田燒茄子32.00
柚子檸檬蕃茄48.00
春菊及水菜沙律68.00

店家的沙律菜相當新鮮,用上火箭菜口味更加濃郁

田燒茄子的醬汁以甜味為主,口感爽而帶水份

🍚碳水
親子丼48.00
味道相當濃郁的親子丼,細細碗卻意外地飽足

🍵冷泡宇治麥茶28.00
麥味香濃,超級大杯,讚啦👍

看着師傅在長長的炭爐上用心燒烤,加上超抵的價格,回頭率99!

炭火地雞 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

推介指數:8/10
性價比指數:9/10
2024-05-28 17 浏览
銅鑼灣 | 炭火地雞 . ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳:炭火地雞 地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓. ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️. 又來到美食集中地,銅鑼灣的永光中心,抬頭一看,發現炭火地雞搬了往15樓,這是一家我非常喜歡的店,食物質素高,而且坐位舒適,店員很有熱誠,用餐愉快💫 . 炭火地雞主打以雞為主,當中很多雞的特別部位,亦有豬牛魚類等提供,選擇非常多,來這裡準沒錯👍🏻 . 店內以日本備長炭烤, 出來的串燒有陣陣炭香, 非常有風味 💫.🍴沙律▪️薯仔沙律 $68薯仔沙律面頭放上青瓜🥒糖心蛋🥚賣相吸引,味道清爽可口💫.🐔燒鳥▪️雞軟骨 x2 $56▪️雞皮 x2 $64▪️免治雞肉棒 x2 $76雞軟骨香脆又有嚼勁、燒雞皮甘香酥脆、免治雞肉棒以雞胸軟骨較軟造成,食時沾上蛋黃醬,味道一流💫.🐔揚物▪️甘口嘉美雞全翼 x2 $96嘉美雞皮薄、骨細、肉質嫩滑、脂肪少、雞味濃,炸後保持皮脆肉嫩💫.🐟燒魚/海鮮▪️炭燒白鱔 x2 $116▪️味淋魚干 $48燒白鱔陣陣炭香,入口彈牙、味淋魚干佐酒一流💫.🐮燒牛▪️鹽燒牛舌心 x2 $96串燒鹽燒牛舌芯,牛味濃郁囗感爽脆多汁💫.🐽燒豚▪️鵪鶉蛋卷 x2 $64
銅鑼灣 | 炭火地雞
. ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
🍴沙律
▪️薯仔沙律 $68
薯仔沙律面頭放上青瓜🥒糖心蛋🥚賣相吸引,味道清爽可口💫
🐔燒鳥
▪️甘口嘉美雞全翼 x2 $96
🐟燒魚/海鮮
▪️炭燒白鱔 x2 $116
▪️味淋魚干 $48
燒白鱔陣陣炭香,入口彈牙、味淋魚干佐酒一流💫
🐮燒牛
▪️鹽燒牛舌心 x2 $96
串燒鹽燒牛舌芯,牛味濃郁囗感爽脆多汁💫
🐽燒豚
▪️鵪鶉蛋卷 x2 $64
以煙肉🥓包裹著鵪鶉蛋去炭燒,煙肉燒至酥脆甘香,鵪鶉蛋保持微嫩,灑上木魚絲於面頭,層次感豐富💫
🥬野菜
▪️粟米 x2 $56
▪️田樂燒茄子 $32
▪️明太子燒淮山 $28
粟米鮮甜、茄子新鮮、燒淮山爽脆拌上明太子,陣陣鹹香味道非常特別💫
🍨甘味
▪️最中餅 x2 $76
造型可愛漂亮,抹茶雪糕伴上紅豆蓉最中餅香脆,整個配搭非常驚喜,亦是必點之一💫
🍹飲品
▪️菠蘿冰乳酸 $38
▪️乳酸梳打 $32
2024-05-27 4 浏览
講起日式串燒,一定會諗起燒鳥!呢間日式串燒居酒屋主打燒鳥,有唔同嘅部位可以選擇,$28起就有一串,仲要用備長炭火明爐燒,食落充滿炭香!環境好闊落,仲有四人卡位,闊落而且私隱度幾高!🈹Sapporo生啤仲做緊買一送一優惠,$48有兩杯,同朋友啤一啤佢啱啱好!🍻-——————————————串燒以燒鳥為主,有好多少見嘅雞內臟🐓,尤其推薦佢雞腳筋、雞腎、雞心、雞肝,用上燃燒同汁燒嘅方法,食落炭香味十足!🔥雞柳同雞髀肉都唔錯,燒到七成熟💦,多汁唔乾柴。雞肝醬多士都幾特別,多士烘得香脆,雞肝醬軟綿香滑🥴;味噌松阪豬🐖甜甜地,帶有少少焦香,好似即燒起嘅豬肉乾咁,推介必食!👍🏻💕雞柳(芥末) $28💕雞腎 $28💕雞心 $28💕雞肝 $28💕雞胸軟骨 $28💕雞腳筋 $28💕雞心管 $38💕熟成雞腿肉 $38💕雞肝醬多士 $58💕味噌松阪豬 $28💕黑松露帶子燒 $58💕鹽燒牙帶魚 $42💕銀杏 $28💕芝士年糕 $38🌟Encore指數:9/10
-——————————————

💕鹽燒牙帶魚 $42
💕銀杏 $28
💕芝士年糕 $38

🌟Encore指數:9/10
銅鑼灣呢間嘅Yakitori 燒鳥咁高質?原因係佢大部份嘅嘢都俾到驚喜嘅感覺我,加上居酒屋座位裝潢價錢服務,係最近最有驚喜既yakitori ❤️同埋佢哋係用備長炭燒嘅,睇住師傅慢慢咁咁燒,每一串上枱仲熱辣辣!介紹下先:雞柳(芥辣),肉質出奇嫩滑,用即磨的既山葵點綴,唔會好攻鼻,同雞柳配合得非常夾👅鹽燒熟成雞腿肉,油脂同肉質都好平衡,唔知點形容,就係少少調味已經好香雞油味,但又唔會好肥膩,唔怪之得係佢哋嘅王牌雞肝 ,平時好多時喺出邊食嘅雞肝都會好乾身好鞋,燒到好細粒,但呢一度燒得啱啱好,好滑入口即溶,連唔鍾意食內臟嘅爸爸都話好食 !免治雞肉捧,有口感嘅雞肉棒,肉質鮮嫩但實,唔會散開,沾埋蛋黃正👄雞胸軟骨,雞胸軟骨不嬲好鍾意,因為雞軟骨爽口之餘,又有少少肉 !口感同咬口都好好😌 雞腳筋, 口感一流,爽脆彈牙!炭燒白鱔,除咗雞都有試吓其他嘢,我見好多人都會叫白鱔,燒得外皮香脆,但𥚃面魚肉好甜滑。👍黑松露帶子 ,估唔到加入黑松露醬既帶子咁好味,帶子燒得啱啱好,仲食到帶子嘅鮮味同嫰滑質感!黑毛和牛牛小排🥩 ,黑毛和牛牛味好香,肉質唔會韌,又係簡單調味已經食到牛嘅油香味!燒淮山,平時已經好鍾意食淮

介紹下先:

雞腳筋, 口感一流,爽脆彈牙!

燒淮山,平時已經好鍾意食淮山,所以一食就知係靚嘅淮山!加埋好闊佬嘅明太子醬,鹹香味加淮山嘅爽口質感,必食!

麻糬卷,用肉包住麻糬,真係第一次食,鹹鹹地外脆內軟,好特別!

味醂魚乾,燒得啱啱好,有少少燶邊,但魚乾好厚生,調味都好好味!

芝士年糕
芝士年糕燒得好飽滿,真正流心芝士!

札幌生啤- 酒鬼預我,真係覺得好正,因為全日買一送一! $48兩大杯!
2024-05-25 11 浏览
又食串燒✌🏻今晚來到📍炭火地雞 主打燒烏👏🏻選料上乘用上本地嘉美雞🐓串燒即叫即燒~以備長炭燒烤更能保留食物肉汁店內設有吧枱~可以欣賞到廚師即時燒製食物裝修日式設計更設有卡廂環境舒服😌食物質素真係唔錯😆我叫左以下幾款雞肉類🐓用上嘉美雞🩷肉嫩有咬口叫左多款雞肉:雞軟骨、雞柳芥末味、雞胸軟骨、雞腎、雞皮雞頸、免治雞肉棒、雞爽肉~好味😋特別推介‼️甘口嘉美雞全翼炸粉漿做得好好~酥脆外皮包裏住滑嫩雞肉👍🏻帶有醬油香味🔥必食推介親子丼~配雜菌湯已調味雞肉配上滑雞蛋同珍珠米~口感豐富除左主打燒烏外更有豬肉、牛肉、海鮮、蔬菜。味噌松板豬~豬肉帶濃濃味增醬香。味淋魚乾~燒到好香味配酒一流。𡷫燒白鱔~白鱔鮮嫩帶魚油香。田樂燒茄子~帶煙燻香炭火地雞 🐓 yakitori25hk📍銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓#foodie #food #foodpic #foodphoto #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #美食日記 #美食交流 #尖沙咀美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港好去處 #銅鑼灣推薦食
又食串燒✌🏻今晚來到📍炭火地雞
主打燒烏👏🏻選料上乘用上本地嘉美雞🐓
串燒即叫即燒~以備長炭燒烤更能保留食物肉汁

店內設有吧枱~可以欣賞到廚師即時燒製食物
裝修日式設計更設有卡廂環境舒服😌
食物質素真係唔錯😆我叫左以下幾款

雞肉類🐓用上嘉美雞🩷肉嫩有咬口
叫左多款雞肉:
雞軟骨、雞柳芥末味、雞胸軟骨、雞腎、
雞皮雞頸、免治雞肉棒、雞爽肉~好味😋

特別推介‼️甘口嘉美雞全翼

炸粉漿做得好好~酥脆外皮包裏住滑嫩雞肉👍🏻
帶有醬油香味🔥必食推介

親子丼~配雜菌湯
已調味雞肉配上滑雞蛋同珍珠米~口感豐富

除左主打燒烏外更有豬肉、牛肉、海鮮、蔬菜
。味噌松板豬~豬肉帶濃濃味增醬香
。味淋魚乾~燒到好香味配酒一流
。𡷫燒白鱔~白鱔鮮嫩帶魚油香
。田樂燒茄子~帶煙燻香

炭火地雞 🐓 yakitori25hk
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓

#foodie #food #foodpic #foodphoto #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #美食日記 #美食交流 #尖沙咀美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港好去處 #銅鑼灣推薦食品 #串燒 #燒烤 #美食 #美食推薦 #美食日記
2024-05-23 19 浏览
✨銅鑼灣·炭火地雞✨ 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹同朋友起銅鑼灣行完街突然好想食串燒,佢介紹左呢間出名炭火串燒比我~我地嗌左好多野食!雞腎:感爽脆彈牙。簡單的調味突出了食的原味,嚼起來特別滿足。雞心:烤得外皮酥脆、內部鮮嫩多汁,有嚼勁。配上少許鹽和胡椒,讓雞的自然香氣更加突出,每一口都令人回味。鹽燒牛舌芯:牛舌芯肉質細膩柔,厚度適中,經過鹽燒處理後,外呈現出一股迷人的焦香氣息。牛舌的味道濃郁,口感極佳。A4鹽和牛三角腩:和牛三角腩脂肪分均勻,入口即化。鹽燒的方式真是相恨晚,完全突顯出和牛的質感和鮮味再搭配一點兒簡單的檸檬汁,更是提升整道菜的層次感。炭燒白鱔:白鱔炭燒後外脆裡嫩,皮稍稍酥脆肉質豐富多汁。炭燒的炙烤香味完地相融合,令人垂涎欲滴。煙燻雞腿他他:煙燻味道濃厚,雞肉火腿他他的嫩滑口感與煙燻味完美平衡。加上生雞蛋、蔥、豆芽,再用紫菜包著一起食,添了口感的豐富性。最中餅:脆的餅皮搭配內部餡料的微甜,讓一口都充滿驚喜。餅皮的香氣隨著紅豆和抹茶雪糕的口感迅速蔓延,讓人不禁一接一口。濃香雞湯:湯底濃郁雞肉的鮮甜味融入湯中,口感豐富每呷一口,都能感受到靈魂深處的溫和滿足,實在是細心熬煮的精華之。焦
✨銅鑼灣·炭火地雞✨
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

焦糖蕃薯配雪糕:焦糖蕃薯焦內軟,甜度適中,搭配香滑的雲呢拿雪糕,熱冷交錯,口感層次豐富。這甜品在結束整個餐點後帶來了一個完的收尾。

香脆雞皮配香蔥酸汁:雞皮烤得酥脆香口,搭配香蔥酸,酸爽開胃。這道菜品酸甜平衡,膩之餘也增添了特殊的風味,非常適合作開胃菜。

這次的餐點體可以說是無可挑剔,每一道菜都各有特色,調精細且味道極佳,值得推薦!

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
📍地址:炭火地雞 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心15樓
🈺營業時間:星期一至日 17:30-00:00
▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#銅鑼灣美食 #炭火地雞 #串燒居酒屋
🍢香港串燒店雖然多,但要食到真正炭烤風味既就難D啦!炭火地雞主打用日本備長炭燒製,所以燒出黎啖啖都有炭燒香味,試過你就知有幾特別!🏮餐廳既環境好似居酒屋一樣,坐闊落舒適既卡位,好放鬆自在。全部既串燒都係即叫即燒,上枱既時候熱辣辣、香噴噴!我地試左十幾款燒物,無論味道定係口感都好出色!👅肉既火候啱啱好,唔會燒得太乾,調味亦恰到好處,都唔會太鹹。一路食串燒一路傾偈飲酒,真係好享受!野食價錢合理,物超所值,推介大家都要嚟試吓!✨雞柳(芥末)$28✨雞翼($28)👍🏻雞心($28)👍🏻雞肝($32)👍🏻雞腿(38)👍🏻免治雞肉棒($38)👍🏻味噌松阪豬($28)👍🏻車厘茄卷($28)👍🏻紫蘇卷($28)👍🏻鵪鶉蛋卷($32)👍🏻蘆筍卷($32)✨鹽燒牛舌芯($48)👍🏻炭燒白鱔($58)👍🏻明太子燒淮山($28)✨親子丼($48)👍🏻焦糖番薯配雪糕($58)

🍢

🏮
餐廳既環境好似居酒屋一樣,坐闊落舒適既卡位,好放鬆自在。

👅

✨雞柳(芥末)$28
✨雞翼($28)
👍🏻雞心($28)
👍🏻雞肝($32)
👍🏻雞腿(38)
👍🏻免治雞肉棒($38)

👍🏻味噌松阪豬($28)
👍🏻車厘茄卷($28)
👍🏻紫蘇卷($28)
👍🏻鵪鶉蛋卷($32)
👍🏻蘆筍卷($32)

✨鹽燒牛舌芯($48)
👍🏻炭燒白鱔($58)
👍🏻明太子燒淮山($28)
✨親子丼($48)
👍🏻焦糖番薯配雪糕($58)

最近工作繁忙到一個點🤦🏻‍♀️放工要同男朋友食餐好,順便鬆一鬆💆🏻‍♀️今次去左位於銅鑼灣永光中心 【炭火地雞】🥰餐廳裝修以日式風格為主,環境偏昏暗,好好feel🤎空間感充足,有種去左日本居酒屋既感覺🇯🇵適合同情侶或者朋友黎傾計relax下😊💕餐廳提供既串燒款式有好多,雞、牛、豚肉、海鮮、野菜、飯面、甜品等類型都有~❥ 雞軟骨 $28❥ 雞翼 $28❥ 雞腳筋 $28❥ 雞腎 $28❥ 雞皮 $32❥ 免治雞肉棒 $38雞軟骨燒得夠乾爽,軟骨食落爽口!雞翼外皮燒到好脆口,雞肉嫩滑🧡雞腳筋食落煙韌彈牙,雞腎口感都好好,咬落口有嚼勁,好鍾意呢種口感❤️雞皮薄脆香口,唔會覺得油膩👍 雞肉棒肉嫩而且有碎軟骨既口感,可以撈埋溫泉蛋蛋黃一齊食,正!❥ 味噌松板豬 $28❥ 鹽燒牛舌芯 $48❥ A4鹽燒和牛三角腩 $68味增松板豬好厚身,口感爽滑,配上味增醬食落甜甜地,夠晒惹味!牛舌芯幾厚身,食落牛味香濃,好爽口😍鹽燒和牛三角腩,肉質柔嫩、肉汁好豐富,食落每啖都充滿牛肉香氣🥹好正!❥ 鵪鶉蛋卷 $32鵪鶉蛋口感軟滑,蛋香濃郁🤩入口唔會太膩!蛋卷上加左少少蛋黃醬同木魚碎,味道口感好滿足✨❥ 黑松露帶子燒
最近工作繁忙到一個點🤦🏻‍♀️
放工要同男朋友食餐好,順便鬆一鬆💆🏻‍♀️
今次去左位於銅鑼灣永光中心 【炭火地雞】🥰

❥ 免治雞肉棒 $38

❥ 味噌松板豬 $28
❥ 鹽燒牛舌芯 $48
❥ A4鹽燒和牛三角腩 $68
牛舌芯幾厚身,食落牛味香濃,好爽口😍

❥ 鵪鶉蛋卷 $32

❥ 黑松露帶子燒 $58
帶子鮮味突出,燒得好滑嫩,口感唔錯👍🏻
配合埋黑松露既香氣,好有風味~

❥ 牛油蒜蓉金菇 $38
大大份好抵食😜金菇充滿牛油同蒜蓉香味🧈惹味👏🏻

❥ 親子丼 $48
食到最後叫埋碗親子丼即刻飽晒🤣
雞肉份量多,肉質嫩滑😚
雞蛋熟度岩岩好🍳
撈埋蛋汁、日本米飯一齊食,正🙌🏼

❥ 芝士年糕 $38
口感煙煙韌韌,芝士味濃郁,咬落口d芝士必晒出黎😍

❥ 巨峰乳酸梳打 $32
大大杯,梳打氣泡感十足,好清新解膩!

❥ 熱柚子蜜 $28
味道清甜,柚子肉既份量都唔少,可以邊飲邊咬柚子肉
2024-05-09
在繁忙的銅鑼灣登龍街,這裡永遠不乏尋味者的腳步。最近,被一位好友帶到了一家名為「炭火地雞」的日式燒鳥串燒居酒屋,這裡的每一串串燒都讓人回味無窮💕這家居酒屋的每一道菜都有其獨到之處,無論是食材的選擇還是烹飪的技巧,都展示了廚師對品質的堅持與創新精神。對於愛好日式燒鳥的朋友,這裡絕對值得一試😋這家居酒屋的特色在於使用日本備長炭精心燒烤,備長炭的穩定高溫使得雞肉外皮烤得酥脆,而內裡肉質則保持了多汁與嫩滑,每串都十分惹味而且火候十足🔥🔥🔥店內提供的燒鳥(雞肉)部位多樣且獨特,更有市面上小有的部位和內臟等,從常見的雞翼和雞腿肉,到較少見的雞心、雞腎甚至雞尾和雞腳筋,每一樣都處理得恰到好處🍢其中,雞心和雞腎的口感堅實,帶有淡淡的野味,搭配炭火的煙燻香氣,別有一番風味。而雞翼則是外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,每一口都是滿足感的爆發。不可不提的是這裡的特色菜「黑松露帶子燒」和「A4鹽燒和牛三角腩」。黑松露帶子燒將海鮮的鮮甜與黑松露的奢華香氣完美結合,每一口都是享受。A4和牛則是脂香四溢,入口即融。「炭燒白鱔」和「雞肝醬多士」也是必試的佳餚。白鱔肉質細嫩,炭火帶出了其獨有的鮮味;而雞肝醬多士則是外酥內軟,

「炭燒白鱔」和「雞肝醬多士」也是必試的佳餚。白鱔肉質細嫩,炭火帶出了其獨有的鮮味;而雞肝醬多士則是外酥內軟,雞肝醬的濃郁與多士的酥脆形成了奇妙的對比。

最後,一杯菠蘿青檸梳打不僅清新解膩,這款飲品的酸甜恰到好處,為這頓晚餐畫上了完美句號。炭火香氣滿溢🔥銅鑼灣炭火地雞串燒居酒屋🍻】
雞心
雞腎、雞翼