2018-07-18 114 浏览
天氣凍了自然又想打邊爐,今晚又同朋友黎食我至鍾意去既焱手工涮涮鍋,因為有時打邊爐好怕每款食物一下子份量太多,咁又會食唔曬。呢度可以叫小份,咁又可以試多幾款有多款不同配料 慢慢選擇,一黎先點了一個花膠曫螺雞鍋先,之後再慢慢決定想點什麼配料火鍋入邊既雞十分吸引,響螺既香味濃郁而上面鋪滿了大量配料,整個菜式充滿香氣,每件雞都沾滿了響螺既味,十分鮮甜,而且雞件大大件又嫩滑,真係啖啖肉,一試真係會愛上呢個花膠曫螺雞鍋

2018-07-18 71 浏览
冬天其中一個最佳活動,一定是打邊爐!其中一間在我「邊爐list」內就是「焱手工涮涮鍋」,港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約2分鐘就到!好易去,唔洗驚會搵唔到,餐廳除了招牌麻辣鍋外,養生既朋友可以試下藥膳鍋,有人蔘係入邊,好足料理!!配料也有很多選擇,好似有海鮮,肥牛,手打丸咁.....全部都好好食,甚至最近很hit的牛胸爽亦有提供火鍋很有效率地來到面前,店員純熟的倒酒點火,再放上湯底,香味飄到旁邊枱的客人都不禁好奇張望火鍋,藥膳湯底主要人蔘,勝在香味夠濃!大家一定耍試下!

2018-07-17 77 浏览
我對火鍋既愛,已經超越了天氣既限制,無論係咩季節我都要食火鍋,雖然34度,但都約左朋友出旺角食焱手工火鍋,貪佢坐得舒服冷氣夠!只要冷氣勁,夏天食麻辣鍋一樣都可以好爽 好享受!!!日本直送A5和牛$278強烈推薦,火鍋良伴!望到就知足料,大大碟己經有好多塊,入口即溶,令人一試難忘,唔會有多餘既脂肪,食幾多都唔會肥,麻辣湯底真係好好食,深得我心,個煲咁深都滿曬超惹味,聞到己經feel到佢陣辣味,只係用眼睇己經感受到佢有幾辣, 唔洗講咁多,一個字:勁!海鮮鮮甜美味,啖啖肉,鐘意食海鮮既你地一定一定一定要來焱手工涮涮鍋!!!

2018-07-17 74 浏览
火鍋店其實除左食火鍋外,都會推出不同口味食材來配合火鍋,咁先可以保持新鮮感,令人唔會覺得只可以食一種咁悶,早排又去食我至愛既火鍋,今次就去左旺角呢間焱手工火鍋,廚師推介左4款唔同既火鍋湯底,而我就簡左東方美人鍋,湯底一到我就即刻試下好冇味,點知食落好有驚喜,先有前菜沙律入囗酸酸甜甜夠曬開胃呀,唔想肥既朋友一定要試下,手打丸食落好爽口 好彈牙,我仲一次過叫左3碟泥試!!!飲品方面,我就點咗海底椰子沙冰入口陣陣淸爽仲有陣陣椰子味,真係令人想飲完又飲。我下次一定會再泥

2018-07-09 114 浏览
己經係第二次幫襯啦 ,因為第一次有個好好既體驗!呢間火鍋店裝修好用心,98蚊有個麻辣鍋, 算抵食。湯底口味濃醇,又唔會好滯,岩曬鍾意食辣既朋友呀 !叫左個日本直送A5和牛,大份足料, 各位真係要試下,帶子,鮑魚,蟹全部都好新鮮,夠食,丸全部都爽口弹牙,大小適中,水餃好好味, 唔會話好濟!有個菜叫我不是老油條,78蚊好抵食!!!! 佢其實係蝦膠釀油條泥,真係好脆好好食,呢次係一個好好既體驗,鐘意打邊爐既朋友一定要泥焱手工涮涮鍋試下!!!!!!
己經係第二次幫襯啦

2018-07-09 97 浏览
食物質素係ok,啲蝦係新鮮,叫咗個帶子刺身,我朋友就覺得帶有啲腥。叫咗個美人鍋同蕃茄湯,中意蕃茄比較酸既人會中意個蕃茄湯,偏濃郁同酸。飲品士多啤梨沙冰抵飲食完都未飲曬杯野,又解渴然後就係每樣餸單叫,大慨$90以上一碟,偏貴,最後兩人埋單,食咗$1200幾

食完都未飲曬杯野,又解渴
2018-07-06
2018-07-05 106 浏览
今日陰陰天,出去旺角做野,心情都係好似個天咁低落。又遇到肚餓,於是一個人走左上黎焱手工食返餐飯,因為上次過黎食過,所以呢次就算係自己一個,亦都覺得無所謂,野食好味,慰勞得返自己既心情就OK。上到黎,原來呢度午市都幾多人下既wor~我點左個鮮茄馬鈴薯鍋,自己一個人食份量綽綽有餘,一個飯配咁多送真係好正呀!巨都算幾好味架,嘴刁既我對番茄薯仔煲都算高要求,呢個煲算good!配料亦都十分美味,已經食飽左依然堅持食多啲,唔好waste左咁好味既野食!呢一餐食得認真滿足!睇睇出邊,啲烏雲依然係度,但我既心境已經變得靚靚。
2018-06-02 122 浏览
湯底好味,麻辣火鍋真係有麻有辣,唔係死辣,菌鍋成個鍋都係菌,正,湯底唔會死咸同好多味精,加湯亦不是只加水,算有誠意魚皮、響玲現炸,新鮮、脆口,熱辣辣,唔洗淥都好味,必食封門柳滑得嚟林,份量都ok鴨血係少有真台灣鴨血,值得一試海鮮尚算新鮮,價錢亦不算太貴鮑魚48一隻,新鮮亦大隻蟶子48一隻但就一般般侍應貼心有禮,座位舒適,好多卡位,兩個人都可以舒舒服服,以此價錢,人數少,在旺角算性價比高,一定會再去係略嫌菜份量太小

魚皮、響玲現炸,新鮮、脆口,熱辣辣,唔洗淥都好味,必食

封門柳滑得嚟林,份量都ok

鴨血係少有真台灣鴨血,值得一試

海鮮尚算新鮮,價錢亦不算太貴
鮑魚48一隻,新鮮亦大隻
蟶子48一隻但就一般般

係略嫌菜份量太小

2018-05-29 97 浏览
見到三火呢個字"焱", 使我聯想起三水呢個字"淼",  在此不考究讀音和意思打邊爐多數不選擇任食, 皆因食量,質數, 以及此類火鍋沒有特色可言一睇門口POSTER, 比中間團火吸引住, 都幾特別喎, 竟然出火哈....哈.....傳統中國塗鴉(牆上的壁畫), 比美國那些...... 節然不同, 另有一番感覺卡位有落地大玻璃, 可眺望彌敦道, 真是值得加分的好地方地方乾淨又闊落, 沒壓迫感粥底海鮮火鍋/三火三味火鍋 各有特色 真的很難選擇 但被門外POSTER的影嚮下 先入為主, 結果........基本調味醬料套餐包的飲品: 無花果雪梨茶 甜度適中 不會太甜如POSTER一樣,  三味鍋有三種口味, 中間位置噴出熊熊烈火火焰清酒煮蜆: 據我所見, 推測蜆浸在高醇度烈酒, 然後點火, 散發出陣陣酒香味青花麻辣鍋: 材料真不少, 個人認為不麻也不辣人蔘藥膳鍋: 人蔘味不太重, 但湯底味道都不錯真係有幾條人蔘前菜: 麻油蟲草花及沙律四款肉中(安格斯, 黑豚, 封門柳,肥牛), 簡選焱手切封門柳, 皆因名字較特別:肉質比較腍,帶點羶味海鮮拼盤: 帶子/蝦/蟶子/魚片響鈴: 比起街市買的響鈴,

卡位有落地大玻璃, 可眺望彌敦道, 真是值得加分的好地方

地方乾淨又闊落, 沒壓迫感

基本調味醬料

套餐包的飲品: 無花果雪梨茶 甜度適中 不會太甜

青花麻辣鍋: 材料真不少, 個人認為不麻也不辣

人蔘藥膳鍋: 人蔘味不太重, 但湯底味道都不錯

真係有幾條人蔘

前菜: 麻油蟲草花及沙律

海鮮拼盤: 帶子/蝦/蟶子/魚片

響鈴: 比起街市買的響鈴, 更香脆鬆軟, 正!

黑松露豚肉餃子: 很香黑松露味
鮮蝦雪條棒: 粒粒蟹子混入蝦肉, 啖啖肉, 不錯!
元貝三層墨魚磚: 幾特別, 又唔似魚片, 類似壓扁的墨魚片
太極鮮冬菇: 將肉釀入冬菇內並灑上杞子

蔬菜盤有娃娃菜/金茹/生菜/粟米

豐盛的一餐,現在開動了!!

花膠牛丸: 花膠粒釀入肉丸, 口感軟綿綿的, 很JUICY

最後, 套餐甜品:清香桂花糕,走向健康之選, 不太甜
2018-05-14
2018-05-27 113 浏览
最近心情麻麻地,飯腳約食飯,通常傾計傾幾個鐘,我哋都鍾意火鍋,方便吹水談心。今日專程約埋一齊要去旺角買金送禮,再睇下旺角有咩好食,最後決定食3把火。見OpenRice大家都係食麻辣火鍋好過癮,坐低一睇Menu,幾位姊妹都轉軚,手工粥底海鮮火鍋套餐 $288/位,抵食!揀咗粥底,食個前菜,期待嘅海鮮拼盤送到了。總共有七款海鮮,全部都好新鮮好吸引。實在嚇我一跳,想不到有這麼大的蟶子皇、大蝦、斑片、元貝、新鮮膏蟹和花甲。用料好新鮮,蟶子皇大大隻,大蝦生猛又新鮮,滿滿鮮橙色的蟹膏甘香美味,稱得上貨真價實,把我們的舌頭俘虜了。聽說以粥水烚海鮮,能讓米香滲透入海鮮,食起來會多了一份米香,襯托出更高層次的鮮味。每樣海鮮都十分對辦,牛肉更加係 very good。焱選手切 Prime 肥牛,肥牛色澤紅潤,油脂分佈均稱,牛味香濃,鬆軟而不韌。除了以上,手工火鍋拼盤質素亦高。別蝦我~份量很足,蝦膠爽口彈牙。花膠牛丸新鮮手打,十分彈牙,粒粒清甜爆汁。黑松露豚肉餃子爽口軟彈,味道口感佳。食到差不多店員加入粥膽落湯撈匀,還加了點菜脯南瓜去提味,這個粥綿密細緻,所有精華都盡在粥裡。粥底加入雞蛋顏色濃郁,非常鮮甜好

食到差不多店員加入粥膽落湯撈匀,還加了點菜脯南瓜去提味,這個粥綿密細緻,所有精華都盡在粥裡。粥底加入雞蛋顏色濃郁,非常鮮甜好味道,絕對盡興!

食到最後仲有桂花糕甜品,清甜滋潤。加多杯台式芋香珍珠,圓滿了!
  • 海鮮拼盤
  • 手工火鍋拼盆
2018-05-26 89 浏览
聽說這店有一招牌鍋很出名, 中間會有火焰的, 所以特意來試一試. 當鍋來到的時侯, 職員會將清酒加落蜆中讓他們混和, 然後以火槍燃點, 將酒精揮發, 留下陣陣酒香, 好吃!吃火鍋我最愛點手打丸子及水餃, 因為這樣才吃得出師傳的手藝. 其他還有海鮮挺新鮮, 食品選擇也很多, 總結也是一次很好的體驗.朋友還點了鴨血, 台灣A菜, 關廟麵, 等等, 都幾有特色, 配麻辣更顯濃香. 吃火鍋更要看環境, 這裡大部份都是梳化卡位, 還有是高背, 有充足既私隱, 有時同朋友大聲少少都唔怕比隔離聽到. 我地坐左3個幾鐘都無追埋單, 唔錯, 加分.問D職員問題都即時能解答到, 有部份食材如三層墨魚磚只須灼一分鐘, 炸響鈴只須灼5秒都有提我地, 唔錯唔錯. 唯一需要改善就係有時舉手要一段時間先有人來, 明顯有點忙但人手不足.  由幸服務質素搭夠, 值得下次再來.

三味鍋

手打四色丸
即製水餃

题外话/补充资料: 7:30pm 前或9:30pm後入座 單點配料有5折, 套餐85折幾抵食. 可考慮食得更超值著數
2018-05-22
三味鍋
手打四色丸
即製水餃
2018-05-25 4157 浏览
我本身話過咗冬天唔再打邊爐,但都係抵不住誘惑。「焱」,三道火,單是望住個名都覺得熱。朋友提議嚟呢度食涮涮鍋,話傾計舒服D。所謂「焱」,原本我以為係因為呢度出名麻辣鍋,畢竟一出𨋢口,就見到「理想很豐滿 現實很麻辣」、「辣得淚流滿面」之類嘅Slogan。但原來三道火,亦可以解呢度嘅三味鍋。呢度主要有兩種邊爐食法,其一係粥底火鍋,另一種就係三味鍋啦。兩者套餐都係一樣價錢,平日都係$288一位。想試多D湯底,毫不猶疑就選擇咗後者。三味鍋一定有嘅係火焰清酒煮蜆,剩餘兩款就可以從10種湯底任意選兩種。因為呢排想食得清淡D,所以另外兩款揀咗養生人參藥膳鍋同姬松茸珍菌煲。本身鍋中間個位係空嘅,侍應加入蜆同酒之後點火,火苗迅速躥起來。蜆唔錯,粒粒脹卜卜,全部開曬口,肉甜而冇沙。 兩個大湯底呈乳白色,味道卻截然不同。人參鍋白中帶點紅,紅的是粒粒杞子。除了有很重藥材味,另外也有很重胡椒味,藥味中帶辣辣的感覺,朋友覺得有D唔太夾,不過我諗對身子一定好好,冬天飲就夠暖胃;而我個人嚟講,個珍菌煲真係啱晒我,姬松茸口感脆嫩,肉質緊密而有彈性,味道香而醇。唔單止D菇好味,個湯底都甜而潤喉,唔會覺得燥。等緊嘢食上嘅時候
但原來三道火,亦可以解呢度嘅三味鍋。
蜆唔錯,粒粒脹卜卜,全部開曬口,肉甜而冇沙。
等緊嘢食上嘅時候,沙律同嘢飲都送到啦。柚子沙律·麻香拌蟲草花,沙律是普通生菜就唔講太多啦,蟲草花就正,可能我自己鍾意D口感QQ嘅食物,蟲草花有彈性而爽口,每條裹著麻油,雖然略肥仔,但都好味。
飲品則是無花果雪梨茶,夠曬清潤冰涼,味道唔死甜,靠嘅都係雪梨的果糖。
呢個套餐包咗一份5款嘅時令海鮮拼盤,當日有蟶子皇、基圍蝦、墨魚片、龍躉片同埋帶子。海鮮淥嘅時間真係要把握得好好,嗰日五款海鮮,每樣都好新鮮好甜,唯獨淥帶子時有少少淥耐咗,口感老咗而甜味都少咗。但其餘四款,龍躉、墨魚片爽口彈牙;蟶子同基圍蝦甜到想Encore。
我地兩個人,肉類可以揀一款,揀咗手切Prime肥牛(要加$38)。呢碟肥牛比起平時屋企打邊爐嗰種其實唔會瘦得去邊,但係佢脂肪同肉係分佈得極均衡,雪花紋好靚,同牛肉嘅梅紅色相映成趣。
淥完嘅牛肉Even全熟都仍然好嫩,唔使點汁,就咁感受佢濃郁牛味。
手工火鍋拼盤,有黑松露豚肉餃子、鮮蝦雪條棒、太極鮮冬菇、花膠牛丸、元貝三層墨魚磚,就返人數每款兩份。其中我覺得餃子係好味既,有種食灌湯小籠包嘅感覺,咬落口湯汁湧出來,黑松露嘅馥香散播到成個口都係;而花膠牛丸夠彈牙,口感似牛筋丸,牛味好濃郁。
鮮蝦雪條棒就造型夠曬特別,得意勝過好食,蝦棒So far都叫做彈牙嘅。有粒粒蟹子食落口有卜卜卜嘅感覺。
呢度嘅響鈴都唔錯,新鮮炸出嚟,豆味夠曬香。
完場仲有個甜品桂花糕,清得嚟唔滯。我覺得呢度料都唔錯係高質嘅,不過揀嘅湯底都清,下次嚟食都係唔好怕熱氣,叫埋個麻辣鍋就夠曬滋味啦。
2018-05-17
  • 手工火鍋拼盆
  • 即炸響鈴卷
  • 海鮮拼盤
2018-05-25 990 浏览
5月中天氣已經開始熱,作為打邊爐愛好者,決心要趁未到大熱天食多幾轉火鍋過下癮! 今次同朋友約左試旺角嘅焱手工涮涮鍋,一出電梯就見到大大個logo,牆身設計又幾有心思。店面唔算好大但座位夠哂闊,鍾意望到街景嘅位感覺比較開揚。主要考慮兩個set,比單點抵食,最後點左焱選套餐,可以一次過試哂三個湯底!等食之前當然要調好個醬先。先黎一個前菜,沙津清新開胃,蟲草花落左麻油好香。分別叫左養生人蔘藥膳鍋、姬松茸珍菌鍋同店家配搭嘅火焰清酒煮蜆。湯底不會過咸,胡椒味頗重。中間噴火嘅就係火焰蜆啦,店員先放蜆同酒,點火燒完再放湯,蜆肉嫩滑鮮甜。加左少少錢要手切prime肥牛,油脂分佈幾均勻,輕輕一淥就食得。當日海鮮拼盤有帶子、蟶子、魷魚、鮮蝦同龍躉魚片,因為新鮮所以冇腥味,最愛蟶子同鮮蝦,前者鮮味後者爽甜。大家要睇住時間唔好淥太耐,我地嘅帶子一唔小心煮耐左手工火鍋拼盤幾有創意,花膠牛丸配搭同口感都好新鮮,黑松露餃子好有驚喜,內餡滑之餘有淡淡黑松露香味。響鈴店員介紹係即炸,最好趁新鮮炸起食,香脆又唔油膩,放湯定淨食都好味。蔬菜籃大大份,都係我打邊爐必備!無花果雪梨茶,甜度剛剛好,好清潤。最尾仲有桂花凍做甜品,

店面唔算好大但座位夠哂闊,鍾意望到街景嘅位感覺比較開揚。

等食之前當然要調好個醬先。

先黎一個前菜,沙津清新開胃,蟲草花落左麻油好香。

養生人蔘藥膳鍋、姬松茸珍菌鍋、火焰清酒煮蜆

手切prime肥牛

海鮮拼盤

手工火鍋拼盤

響鈴

蔬菜籃大大份,都係我打邊爐必備!
蔬菜籃

無花果雪梨茶,甜度剛剛好,好清潤。
無花果雪梨茶

最尾仲有桂花凍做甜品,解解食太多似嘅飽滯。

由前菜到甜品齊哂,每樣都試到,好滿足
2018-05-17
2018-05-22 77 浏览
正!超推介粥底火鍋!星期五晚同朋友仔做完yoga , 去焱食粥底火鍋,😍 晚上10點幾入座冇乜人,坐得好舒服,待應態度ok, 冇因爲趕收工而趕客。 仲有85折! 😍😍😍😍 初初都擔心個餐份量對於我地3女3男,會唔會偏少,又好多都係海鮮,但係食到2/3已經擔開始心,因為已經有d飽 。但d野好新鮮,好好味。 個巨型響鈴係即炸!係即炸!!! 所以放棄唔到,努力繼續食落去😆😆😆 但點知個粥先至係重點! 鮮甜到爆! 成班飯食得好開心。成餐飯唯一美中不足係個餐既甜品,堅一般,可以save返。
正!超推介粥底火鍋
所以放棄唔到,努力繼續食落去😆😆😆
但點知個粥先至係重點! 鮮甜到爆! 成班飯食得好開心。
成餐飯唯一美中不足係個餐既甜品,堅一般,可以save返。
2018-05-21 2359 浏览
火鍋店其實除左食火鍋外,都會推出不同口味食材來配合火鍋,咁先可以保持新鮮感食得到多元化味道,早排又去食我至愛既火鍋,今次去了旺角呢間開餐火鍋套餐除左有招牌三味鍋湯底提供外,另外都有手工粥底供應,由於鍋底不同所以套餐配料會有D分別,就楝咗手工粥底唔知食落有冇驚喜,先有前菜柚子沙律入囗酸酸甜甜夠開胃,麻香拌蟲草花食落好爽口至於粥底係瑤柱(附粥膽)等最後先落鍋食用,飲品點咗海底椰棷子沙冰入口陣陣淸甜爽。再來係時令海鮮拼盆有七款,海蝦,蟶子,魚片,蛤,魷魚,帶子同蟹,當然逐一放入鍋底慢慢享用,食到每款海鲜嘅鮮甜又多汁,其中蟶子,帶子同蟹食得相當滋味食完海鮮又點會少咗肉,要咗焱選手切prime肥牛,呢款肥牛肉質特別肥美,放係鍋裏滾幾下就可以食用,肥牛肉質好嫩滑肉味濃郁,入口啖啖肉滿足晒食慾輪到手工火鍋拼盆可以選五款食用,別蝦我(鮮蝦雪條棒)食落特別爽彈餡料足,鮮蝦雲吞,養顔花膠入口夠滑溜,其後有珍寶響鈴大大條響鈴炸得金黃鬆脆,就咁食已經溶化,再食埋新鮮時蔬籃又差不多到尾升,係時候放埋粥膽同蛋漿輕輕攪拌一陣,熄火再放蔥花,菜脯,冬菜增添香味,粥底入口好軟綿夠鮮甜食完一碗又一碗夠滿足,最後食埋自家製
食完一碗又一碗夠滿足,最後食埋自家製甜品,又品嚐一餐美味特色火鍋
  • 時令海鮮拼盆
  • 焱選手切prime肥牛
  • 珍寶響鈴
  • 別蝦我(鮮蝦雪條棒)