餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2023-01-10 94 浏览
平時我同朋友都係食開西餐、日韓菜式、泰國菜等等,今日黎到銅鑼灣行行下街,見到呢間印尼餐廳,就決定試下新野!入到黎環境都不錯!睇到menu 好多都係未試過嘅食物,價錢又唔貴,就點左黎試下。我地揀左印尼花膠湯班蘭雞配粉皮、印尼炒貴刁、牛骨白鬚牛丸湯、紫糯米糖水。飲品揀左熱既鮮奶薑蜜。印尼花膠湯班蘭雞配粉皮,花膠湯飲落唔會太咸太濃味,應該真材實料,配左一大舊花膠,好滑好多膠原!粉皮係類似腸粉。班蘭雞好嫩滑。印尼炒貴刁,非常惹味,好夠鑊氣,而且份量好多,適合中意濃味嘅朋友。牛骨白鬚牛丸湯,原來佢入面真係有一件超大份嘅牛骨,牛骨上面嘅肉好似牛丸咁樣,又係大件夾抵食。本身以為淨係一個湯加牛丸😂我非常中意呢度嘅紫糯米糖水同埋熱既鮮奶薑蜜!甜度岩岩好!而且非常適合冬天食,好養生嘅感覺!熱飲都非常大杯!下次都會再黎食!

燒雞班蘭尖塔飯$98好味指數:9.5/10燒雞🐔燒到脆卜卜,雖然肉質食得出係冷藏,但係仍然好入味,再配以印尼得調醬汁🌶️辣辣地,好惹味。班蘭🌿飯好香口,而且入邊溝咗啲切碎嘅班蘭葉,有少少口感,另外仲有一塊仔用黃豆炸漿炸起嘅印尼小食,好有黃豆味,口感分明,點汁食好香口。箭葉橙混吉蜜$28好味指數:9/10飲落去味道其實好似檸檬🍋蜜,有淡淡的葉香,而且入邊除咗箭葉桔之外,仲有好多塊檸檬片,好足料,味道😌清甜,食完飯飲杯熱飲🍵非常舒服。呢一間印尼舖頭見到好多人介紹,今日專登去試吓,餐牌上面有好多菜式都想試🤩好吸引,今日食完之後覺得味道非常之正宗👍🏽,原來印尼嘢都可以好好食,顛覆咗我對印尼食物嘅印象。
燒雞班蘭尖塔飯
好味指數:9.5/10

箭葉橙混吉蜜
好味指數:9/10

2023-01-01 105 浏览
之前已經吃過銅鑼灣的班蘭葉印尼餐廳,食物的質素高和價錢抵👍🏻👍🏻店外更擺放了多款印度小食、飯、零食和飲品。有很多外傭都買$40盒雞髀飯,搞到我都想買盒返去食。餐廳不太大,但裝潢和餐具都充滿印度風。⭐️⭐️燒雞花膠湯粉皮 $88花膠爽口彈牙,粉皮即是腸粉,口感很滑,湯底是濃濃的花膠味。燒雞不算大,外皮燒得很香又脆口,醬汁甜甜的,味精挺夾👍🏻👍🏻👍🏻又⭐️⭐️巴東燒倉魚飯 $148一上枱就聞到好香,流晒口水🤤🤤成條燒魚啖啖肉,魚肉好Juicy,完全沒有魚腥味。把燒魚沾上秘製醬汁,惹味非常,性價比奇高!作為甜品控的我,忍唔住叫了三款甜品👍🏻黑糯米糖水 $30極多黑糯米,加了燉奶很邪惡😋😋椰汁糕點椰汁味濃,重點係唔太甜又軟熟。班蘭雪芳蛋糕 $20班蘭味很濃,蛋糕又軟身。新鮮椰青 $38勁滿椰青水,勁清甜😋

餐廳不太大,但裝潢和餐具都充滿印度風。

⭐️⭐️燒雞花膠湯粉皮 $88

⭐️⭐️巴東燒倉魚飯 $148
一上枱就聞到好香,流晒口水🤤🤤

作為甜品控的我,忍唔住叫了三款甜品👍🏻
黑糯米糖水 $30
極多黑糯米,加了燉奶很邪惡😋😋

椰汁糕點
椰汁味濃,重點係唔太甜又軟熟。

班蘭雪芳蛋糕 $20
班蘭味很濃,蛋糕又軟身。

新鮮椰青 $38
勁滿椰青水,勁清甜😋
2022-12-29 111 浏览
今日約咗朋友去銅鑼灣行街,去完街喺附近搵啲嘢食,朋友記得附近有間印尼餐廳啲嘢都幾好味所以帶我去試下班蘭葉印尼餐廳,地址喺銅鑼灣糖街1至5號銅鑼灣商業大廈地下b2舖,餐廳地方雖然好大,但係門口已經擺滿印尼特色小食。班蘭雞半隻 $90元,分量真係勁多,雞肉真係勁嫩滑,唔會有太多脂肪,食落去雞皮特別爽口,雞肉味香濃,一啲都唔會油膩,無論口感同味道層次都好豐富。原條魚花膠湯粉皮 $108 元,原條魚煎到卜卜脆,加上上面嘅香料調味非常入味,食到魚肉嘅鮮味同埋香料少少辣味,味道層次好豐富,魚肉仲保持到好嫩滑多汁,必食推介,花膠粉皮亦都做到好滑,而湯底亦都好清甜,煎魚配搭埋一齊減低份油膩嘅感覺。傳統古法燒飯 $148元,一個非常有印尼特色嘅菜式,材料非常豐富,有生菜,芽菜,青瓜,蕃茄,炸豆腐,幾樣嘢配搭埋一齊味道又清新又好味,配搭埋中間嘅酸辣醬味道更加有層次,真係好有特色。今日試下印尼咖啡涼粉冰 $38 元,印尼咖啡味道都幾香濃,涼粉冰增添口感,凍冰冰,入口非常舒服

班蘭雞半隻 $90元,
原條魚花膠湯粉皮 $108 元,
傳統古法燒飯 $148元,

• 印尼咖啡涼粉冰
2022-12-28 73 浏览
放工近近地就同同事試吓印尼菜,平時成日經過但未試過,裏面地方唔算大,充滿印尼特色裝修印尼小食拼盤最鍾意食煎炸野既我點少得印尼小食拼盤,好抵食,有雞塊、雞翼、炸豆腐、秋葵同炸黃豆糕,新鮮炸起唔會太干,配上泰式甜酸醬十分之開胃好味,可以食好多件印尼四大天王飯有雞件、巴東牛肉、花生小魚乾、雜菜巴東牛肉香濃牛肉味,配飯食唔錯,花生小魚乾十分香口,可以當小食,而雜菜加上甜辣醬都好食,另外雞件大大件又幾抵食燒牛仔骨花膠粉皮牛仔骨肉質鮮嫩,唔會太韌,非常之惹味花膠Q彈,不過唔多,粉皮本身好滑而且吸收左唔少花膠湯汁,好濃味,感覺係食左滿滿既骨膠原落肚班蘭沙冰有班蘭香,唔會太甜,好飲而且十分之大杯 箭葉果混吉蜜唔係混吉,微微酸甜,清新解渴兩個人食到超飽食唔晒,價錢唔算貴,質素唔錯

印尼小食拼盤

印尼四大天王飯
有雞件、巴東牛肉、花生小魚乾、雜菜

燒牛仔骨花膠粉皮
牛仔骨肉質鮮嫩,唔會太韌,非常之惹味

班蘭沙冰
有班蘭香,唔會太甜,好飲而且十分之大杯

箭葉果混吉蜜
唔係混吉,微微酸甜,清新解渴

兩個人食到超飽食唔晒,價錢唔算貴,質素唔錯
  • 印尼小食拼盤
好想食啲東南亞嘢😙 最緊要係偏濃味Look look 吓OR 搵呢間班蘭葉印尼餐廳😍舖頭細細 門面都幾搶眼老公話佢lunch都食過幾次都非常推介成餐晚飯都好好食 完全冇伏😲老公好推介呢個雜菜燒魚飯 又真係好好食喎成條燒魚啖啖肉 肉質好厚身覺得佢係先焗過然後再煎🥰 啲魚肉好Juicy仲要完全冇腥味放喺上面嘅醬汁 甜甜地有香香地 同個燒魚好夾!$98唔使+1!性價比奇高!竟然喺銅鑼灣食到呢啲質素又咁抵食嘅印尼菜真係好幸福☺️☺️☺️我偷睇隔離枱 見到佢叫三重芝士炸雞飯我都忍唔住跟風🤭🤭😆😆不過我再邪惡啲😈😈😈我叫咗撈麵😈😈😈佢邪惡得來又真係冇嘥咗我啲quota!😎好有誠意!佢係啲芝士面 用火炙槍燒過所以非常香口! 啲芝士仲要有拉絲效果 super good ahh!!!炸雞同韓式炸雞有分別…佢好重胡椒味 連埋個辣醬食 真係好正啊😍🥰😍又要再講多次:好幸福啊☺️☺️☺️小食我哋就叫咗呢個燒黃豆餅印尼嘅黃豆餅聽聞係健康食品嘅一種好有營養價值黃豆餅切到好厚身 個醬汁偏甜 整體都唔錯!我哋前後叫咗兩個椰青😆😆兩個椰青都好正!!勁滿水有勁清甜☺️☺️☺️☺️配合重口味嘅菜式係一個好好嘅平衡👍🏽👍🏽👍🏽呢間餐廳 我去銅
好想食啲東南亞嘢😙 最緊要係偏濃味

😲老公好推介呢個雜菜燒魚飯 又真係好好食喎

成條燒魚啖啖肉 肉質好厚身
覺得佢係先焗過然後再煎🥰 啲魚肉好Juicy
仲要完全冇腥味
放喺上面嘅醬汁 甜甜地有香香地 同個燒魚好夾!
$98唔使+1!性價比奇高!
竟然喺銅鑼灣食到呢啲質素又咁抵食嘅印尼菜
真係好幸福☺️☺️☺️

我偷睇隔離枱 見到佢叫三重芝士炸雞
我都忍唔住跟風🤭🤭😆😆
不過我再邪惡啲😈😈😈我叫咗撈麵😈😈😈

佢邪惡得來又真係冇嘥咗我啲quota!😎
好有誠意!佢係啲芝士面 用火炙槍燒過
炸雞同韓式炸雞有分別…
佢好重胡椒味 連埋個辣醬食 真係好正啊😍🥰😍

黃豆餅切到好厚身
個醬汁偏甜
整體都唔錯!

我哋前後叫咗兩個椰青😆😆
兩個椰青都好正!!
勁滿水有勁清甜☺️☺️☺️☺️
配合重口味嘅菜式係一個好好嘅平衡👍🏽👍🏽👍🏽

呢間餐廳 我去銅鑼灣應該會再翻兜🥰
性價比好高 啲嘢食又來得快 開心🥳

門口仲有好多香料同糕點賣
個斑斕千層糕都係$7
好煙韌 好食😋
2022-12-26 73 浏览
鋪頭係維園M字橋下邊,交通好方便。印尼四大天王飯叫得天王,當然唔惹少,賣相吸引,食落都大飽口腹。四大天王包括班蘭雞、巴東牛肉、沙甸魚及加多加沙律,全部配上特色醬汁,1種叫法4種享受!牛骨白鬚牛丸湯超大舊牛骨(連肉) ,湯底好鮮甜,牛丸亦彈牙。初頭以為好大份,原來係d牛骨白鬚浪起咗姐🤣🤣雞肉黃金餅份量有點多,基本上我會形容會5個大饅頭😜 每個餅入邊都塞滿雞肉及蔬菜,外脆內軟牛油果沙冰牛油果+朱古力醬,邪惡之選,大大杯,超抵飲。班蘭沙冰不得不說,沙冰真係幾大杯,加埋全部都用上特色杯盛載,每啖入口都有芬香的班蘭味👍👍題外話:除左堂食,門面仲有包裝好的特色小食,岩晒買返屋企看門口,睇波煲劇時食,走嘅時候都買左2盒椰汁糕做甜品🙈餐牌參考:裝修:
鋪頭係維園M字橋下邊,交通好方便。

印尼四大天王飯

牛骨白鬚牛丸湯

雞肉黃金餅

牛油果沙冰

牛油果+朱古力醬,邪惡之選,大大杯,超抵飲。

班蘭沙冰

餐牌參考:

裝修:

2022-12-13
2022-12-26 132 浏览
印尼🇮🇩餐唔係第一次食,但平安夜食印尼🇮🇩餐就真係等一次😆😆嚟到銅鑼灣嘅糖街,有好幾間印尼舖,門口佢地都攞賣唔少印尼小食,好似班蘭蛋糕、蛇果、調味香料⋯⋯入面就是餐廳。班蘭葉印尼餐廳細細間,所以今晚平安夜都係預咗要等位,在餐廳外我們等待期間,我們都睇緊Menu,寫好要食咩落張紙仔到入去就比餐廳。同時段食飯,見餐廳顧客乜都有,有一家大細、有印尼姐姐、有年輕情侶、有父子檔,客路真闊🙈講番今晚食的食物,我點左之前在印尼食過既美食,好似粉皮、椰漿飯、串燒、沙冰等比較一下。班蘭雞花膠湯粉皮花膠雞湯竟然似廣東的湯味道,這是叫的三個中最清淡的,雞似海南雞用的雞,嫩滑多肉。咸魷魚椰漿飯 ,魷魚仔量多,椰漿飯一粒粒,淡淡椰香。雞沙嗲有六串,好香的燒烤味,似街頭即叫即燒的雞肉串。牛油果沙冰岩哂解辣,好似都有叫,椰漿飯的魚乾仔唔少野的辣。桂皮箭葉橙蜜較甜,似一般東南亞的飲品,對於我黎講算偏甜。原本仲諗住想叫兩件斑蘭雪芳蛋糕$20,點知今日時間都太晏,賣光了😂 無計啦,留番下次再食。佢地話明堂食 90分鐘,因為我們入去都尾浸水,所以基本都無限時,的確食完都唔好意思等太耐先交枱,人地都要做生意。另外,餐廳如果大

班蘭雞花膠湯粉皮

咸魷魚椰漿飯 ,魷魚仔量多,椰漿飯一粒粒,淡淡椰香。
咸魷魚椰漿飯

雞沙嗲有六串,好香的燒烤味,似街頭即叫即燒的雞肉串。
雞沙嗲六串

牛油果沙冰岩哂解辣,好似都有叫,椰漿飯的魚乾仔唔少野的辣。
牛油果沙冰

桂皮箭葉橙蜜較甜,似一般東南亞的飲品,對於我黎講算偏甜。
桂皮箭葉橙蜜

另外,餐廳如果大間d就可以做多D生意,顧客都不用等候太久。
2022-12-24
班蘭雞花膠湯粉皮
咸魷魚椰漿飯
雞沙嗲六串
桂皮箭葉橙蜜
難得帶媽咪食飯,佢話想食啲未食過嘅嘢,銅鑼灣呢條街有好多印尼嘅嘢食,今次就入咗呢間餐廳試吓印尼嘢。門口有好多小食可以買,仲有一包包脹卜卜嘅印尼大蝦片。冇認真留意原來入面都有堂食嘅座位,不過想食就早少少嚟,座位唔多,6:30就已經開始要排隊。芝士碎炸雞撈麵印尼撈麵真係世一,好香。啲麵多到成座山咁。旁邊啲辣椒碎超級辣,唔食得辣嘅朋友千祈唔好點🤣 好辣但好惹味🤣 芝士加撈麵呢個配搭簡直超邪惡,正呀!炸雞啖啖肉無骨好方便😎巴東牛肉花膠湯粉皮你睇吓舊花膠幾大舊!佢啲粉皮唔係我哋平時食雞絲粉皮嗰種,係港式腸粉個種,加埋花膠湯呢個配搭又幾新鮮喎!牛肉卷四條超級大條嘅牛肉卷,冇諗過咁大條🤣每條都脹卜卜入面勁多料!鮮炸起好脆好香口!沙嗲羊肉串燒羊肉冇臊味唔會鞋,沙嗲汁甜甜地仲有啲花生碎超級夾!班蘭蛋糕門口見到佢啲綠色嘅斑蘭蛋糕勁吸引,叫咗一份試吓。空氣感超級強,好軟熟,好香斑斕味,唔會太甜,兩個人食一份啱啱好!

芝士碎炸雞撈麵

巴東牛肉花膠湯粉皮

牛肉卷

沙嗲羊肉串燒
羊肉冇臊味唔會鞋,沙嗲汁甜甜地仲有啲花生碎超級夾!

班蘭蛋糕
去開銅鑼灣搭車都會經過糖街e條內街 成日都會見到有好多人去買印尼小食 留心d睇原來入面有得堂食 今日有時間就決定試一試店內其實唔算大 總共都係坐到十幾廿個人 不過turnover 都算快 睇餐牌基本上主食 小食及餐飲一應俱全 我地點左燒雞班蘭尖塔飯 以及印尼炒貴刁燒雞有驚喜 雞肉嫩滑易切有光澤 點埋醬料帶有微辣更惹味 班蘭飯塔係比較少試到的菜式 但班蘭香料味道都唔錯 有食出有奶油香 食物賣相亦幾精緻 炒貴刁爽口亦帶有煙韌 配上豬肉雜菜香葱配料份量十足 味道不算太肥膩 控油都算掌握得唔錯 另外點左一個小食拼盤點左泰式辣醬食更加惹味 有豆腐 秋葵 雞翼等等小食 適合兩人分享最後每人點左兩杯飲品筋葉果混吉蜜 開胃解膩之選 ✅黑糯米特飲 軟糯奶味甚香 以人均百多元係銅鑼灣試到特色的印尼小菜 都係性價比唔錯之選⭐️

睇餐牌基本上主食 小食及餐飲一應俱全

以人均百多元係銅鑼灣試到特色的印尼小菜
都係性價比唔錯之選⭐️
2022-12-13
2022-12-16 63 浏览
巴東牛肉斑蘭尖塔飯牛肉稔,汁好香少少辣,亦都好入味,好啱送飯。 綠色飯落左少少班蘭,帶有少少甜味,但唔濃,所以識落就係鹹甜鹹甜嘅口味,對於第一次試來講都真係幾特別!魷魚鬚白鬚牛丸湯牛丸好好食,粒粒爆汁,牛骨湯真材實料份量十足,湯頭濃濃牛肉味,但入口又不失清甜味,呢個湯拎到平衡真係好正,而且亦都唔會成口味精,食吓食吓都差唔多飲晒碗湯!馬拉盞炒通菜分量大到嚇親,而且亦都炒得好惹味!飲品就叫咗椰汁冰同埋箭葉燈混吉蜜!椰汁糕亦都好煙韌!

巴東牛肉斑蘭尖塔飯

魷魚鬚白鬚牛丸湯

馬拉盞炒通菜
分量大到嚇親,而且亦都炒得好惹味!

飲品就叫咗椰汁冰同埋箭葉燈混吉蜜!椰汁糕亦都好煙韌!
2022-12-16 64 浏览
話說近來出街食得多,中西日韓泰菜都食到悶悶地。然後上網search下發現到有呢間印尼菜,頓時眼前一亮,毫不猶豫就去呢一間位於銅鑼灣嘅班蘭葉印尼餐廳食晚飯。呢日雖然係平日,但係都座無虛席。而認真講印尼餐廳比較少見,裝修都幾有特色。而且餐廳周圍都貼滿唔同菜式嘅照片,所以一坐低就可以研究有咩好食。最後決定嘅菜色有: 印尼小食拼盤 ($88): 好有趣嘅組合,有炸雞件、烤雞翼、炸秋葵、炸黃豆餅、炸豆腐,口感好多元化而味道亦都有驚喜。喺香港真係少見呢種組合,未試過嘅朋友值得一試!三重芝士炸碎雞撈麵 ($78): 大愛大推!印尼撈麵出名就唔使講啦,加埋芝士喺上面簡直係邪惡之最🤤。而佢嘅炸雞真係好好食,外脆內軟亦都好入味,而個人建議唔點甜酸醬仲好食。成個組合真係冇得輸,價錢又唔貴,真心下次一定encore💛正宗印尼咖喱雞飯 ($58): 佢嘅咖喱椰汁味唔重亦都唔會太杰身,反而有陣清香嘅辣味,用嚟送飯係一流。而雞件嘅份量都唔少,配以炒雜菜,實為一度健康又美味嘅晚飯。牛油果沙冰 ($48): 又係喺香港比較少見。單係佢嘅外型已經贏咗(打卡一流😂),而且沙冰份量真係好多。味道方面加咗朱古力醬嘅組合有啲新奇

最後決定嘅菜色有:

牛油果沙冰 ($48): 又係喺香港比較少見。單係佢嘅外型已經贏咗(打卡一流😂),而且沙冰份量真係好多。味道方面加咗朱古力醬嘅組合有啲新奇,總體嚟講都非常唔錯!

薑檸蜜($28): 友人喺凍冰冰之下就想飲杯熱飲,薑檸蜜味道唔太甜,最啱就俾女士暖身之用啦!

成晚食咗好多嘢都只係$300,以旺區加特色菜嚟睇真係超平,當然下次會再同朋友嚟食啦!😎
2022-12-09 95 浏览
好少喺香港食印尼嘢🇮🇩今日一於去銅鑼灣呢間 班蘭葉印尼美食💛一望個門口已經有濃濃印尼菜香料嘅味道,鋪內裝修雖然唔太大,但都別具特色👍我地叫左個印尼炒飯,三色芝士碎雞撈面,蝦卷同埋2杯沙冰~點餐後約5-10分鐘好快就上菜🫡印尼特色炒飯 $88如果未食過印尼菜可以黎試下呢款!佢嘅炒法 感覺到佢真喺幾有地道風味😆👍食落口會有少少重胡椒粉味&蒜香,炒飯都粒粒分明~重點係個串燒好好食!2條都唔夠喉啊🤩🤩三色芝士碎雞撈面 $78一上菜望到好有分量!尤其雞嘅分量比想像中多,雞肉可能喺用印尼烹調方法,胡椒味會較為突出,肉質都嫩同多汁!另外撈面會附上一個辣醬,如果食得辣建議可以試下佢辣醬既魚仔乾😆相當唔錯~又香口惹味👍撈面就係印尼撈麵個隻味,配合埋芝士都幾好食😋😋蝦卷 $45蝦卷份量有五條,2個人食都ok! 炸得幾脆,質感比較粉,配合埋個醬食都可以~正常嘅一款小食😋沙冰 $45我地叫左個芒果沙冰同朱古力沙冰,一見到杯嘢我地都o晒嘴🤣份量相當大杯,性價比極高😏食完同朋友都覺得2個主菜完全係3人分量,再加埋杯野飲實在好飽啊~但好滿足!第一次試印尼菜覺得呢間食物質素真係好好,會推介多啲朋友嚟呢間試下😍😍!

印尼特色炒飯 $88

三色芝士碎雞撈面 $78

蝦卷 $45

沙冰 $45

2022-12-08
2022-11-29 114 浏览
今次呢間小店係朋友推薦既,門面後講真係平平無奇,係個種行過好容易miss左既小店。多得朋友大力推薦,我先冇miss左呢間特色小店,食到正宗印尼菜😚👍🏻好老實講,小店環境真係比較逼,座位唔多,一大班人約過黎gathering真係比較難,比較合適二至四人過黎品嘗。雖然環境未必好舒適,但平日非星五都吸引到人過黎,仲要座無虛席,一定有佢厲害之處~😆就黎試一試佢先!睇個menu真係咩都好新奇,咩都想試下🥲經過一番熱烈討論,最未就決定左叫個熱門既牛骨白鬚牛丸湯面、印尼四大天王飯(貪佢咩都可以試下)、印尼小食拼盤、椰汁冰同斑蘭沙冰。我個人認為呢個配搭都幾好,好似咩都可以試下佢啲特色菜😋😋😋印尼四大天王飯$78呢個飯最正既位,就係可以一碟試到晒四個味道,岩晒選擇困難症既人。有巴東牛肉、斑蘭雞同埋啲甜甜既花生碎碎,巴東牛肉軟淋,又入味,而斑蘭雞就偏向似海南雞咁,都滑嫩的。至於啲碎碎簡直係我朋友最愛,碎卜卜撈飯一流~😝牛骨白鬚牛丸湯面$88其實之前係西貢一間食店都有食過呢道餸,不過食完呢間真係返唔到轉頭,呢間好味好多!成碗面分別有幾粒小牛丸同一粒巨大牛丸,而呢粒巨大牛丸係內藏一個牛骨,將啲鮮味鎖晒係粒牛丸

印尼四大天王飯$78

牛骨白鬚牛丸湯面$88
其實之前係西貢一間食店都有食過呢道餸,不過食完呢間真係返唔到轉頭,呢間好味好多!成碗面分別有幾粒小牛丸同一粒巨大牛丸,而呢粒巨大牛丸係內藏一個牛骨,將啲鮮味鎖晒係粒牛丸到👍🏻食食下真係嚇親我,牛丸好彈牙又好juicy,成個湯都好鮮味,我朋友食到lamlam利,話下次要為呢碗野encore! 😂👍🏻

印尼小食拼盤$88
小食拼盤真係包羅萬有,包括炸雞、炸豆腐、炸黃豆糕、雞翼同炸秋葵。雖然係咁多款小食到,我最中意都係炸雞,貪佢炸得都唔乾身,幾juicy,點下個酸甜醬幾好味,又啖啖肉!炸黃豆糕都好特別,不過食完會較為飽肚😂

椰汁冰$48 斑蘭冰$42

兩杯野飲都好夠凍,冰亦都唔易溶!不過相比下,椰汁冰就軟較為淡味。

整體黎講,呢間小店絕非平平無奇,想試下印尼菜,價錢又實惠,真係要試一試呢間食店
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🤩 Ayam Bakar Nasi Pandan 98超香濃嘅咖哩,少辣香但偏重其他herbs嘅味💛 🤩 Nasi kari Ayam 58斑斕飯再配燒春雞,無配咖喱汁都幾好,如果唔係好易cover斑斕飯嘅味。燒春雞再點佢個豉油辣汁,yummy 😎🤩 Snack Komplit 88小食拼盤,咩都有啲。但我自己唔好黃豆餅,所以無咩感覺。其他人有炸秋葵,炸雞翼,炸雞同炸豆腐。🤩 Wedang Serai 28斑斕葉果蜜 同 香茅可樂ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_Indonesian🔎 #cass_印尼🔎 #cass_cwb🔎 #cass_銅鑼灣 🔎 #eatwccinhk#pandanleafindonesianfood

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🤩 Ayam Bakar Nasi Pandan 98

超香濃嘅咖哩,少辣香但偏重其他herbs嘅味💛

🤩 Nasi kari Ayam 58

🤩 Snack Komplit 88