天婦羅白布烏冬🍤一塊布既烏冬真係第一次食😋煙韌彈牙🦷滑到筷子🥢功夫差d都夾唔到🤣🤣每份有6-8塊實夠食😃天婦羅岩岩炸起熱辣辣😛😛個菇有菇味☺️可惜個蝦就稍為普通🥺🥺🥺其實成個裝修同埋味道都有種返日本既感覺🤩🤩雖然要排隊真係都值得一試-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟🌟新開無耐廁所都好新🤣好廢sor😅😅新所以實乾淨😁😁最正係去紙巾🧻厚度剛剛好🥴🥴比個like
天婦羅白布烏冬🍤

🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟
2021-02-26 492 浏览
🇯🇵白布烏冬🇯🇵|終於食左想試好耐既白布烏冬|雞肉入沾白布烏冬⭐️⭐️💫唔止香港 連日本都少見既白布烏冬扁身 一塊塊 正方形 幾有特色 值得一試雞肉煮得入味 沾麵湯底略為甜左些少鴨肉入熱湯白布烏冬⭐️⭐️⭐️熱湯湯底冇咁甜 味道岩岩好 應該更適合大眾口味厚切鴨胸口感唔錯 但可惜略為韌左少少
🇯🇵白布烏冬🇯🇵

應該更適合大眾口味
厚切鴨胸口感唔錯
但可惜略為韌左少少
2021-02-22 453 浏览
呢間店想食咗好耐,但次次經過門口都企滿人😢咁岩閒日放假,又出開深水埗,見到佢果日無咩人,終於食到👏🏻👏🏻其實撰擇唔係太多,沾鳥冬,湯烏冬同冷烏冬,3款,再選唔同既餸。我地叫左兩個都係湯鳥冬,一個配雞,一個配鴨胸,個人黎講,覺得鴨胸好味D🤭呢個係雞,湯其實兩個都一樣,配菜反而出D,個茄子好味😋整體黎講,味道都ok, 但無期待中甘好食,同埋其實太大塊,筷子又好跌,好難夾,食起有D唔方便。溫馨提示:唔好著白色/淺色衫去食,因為塊鳥冬成日會跣返落去,會彈到成身同臉都係🤣🤣
呢個係雞,湯其實兩個都一樣,配菜反而出D,個茄子好味😋
2021-02-09
白布烏冬剛開張嘅時候日日都有好多人排隊,依加可能熱潮稍退,我哋去到嘅時候唔使排隊,餐廳入面嘅人都唔多~ 白布烏冬都幾大塊,質地好滑溜,所以好難夾,尤其沾汁之後就更難,食得有啲狼狽😂 烏冬比想像中厚身,口感比普通烏冬更煙韌😋 雖然一份只有7片白布烏冬,但食完都幾飽😂•🥢 冷汁天婦羅白布烏冬 $115呢個餐有兩款醬汁,其中一款係芝麻醬,入面加咗芝麻碎,芝麻味好濃,偏竭身,比另外食嘅兩款都更易掛喺白布烏冬上面!另一款係冷麵醬汁,應該係鰹魚醬油湯,湯汁本身味道好濃,搭烏冬會淡啲,但鰹魚湯配烏冬就一向都好夾😛而天婦羅都有5-6件,有1隻蝦同埋南瓜茄子等,炸皮好薄,亦都唔算好油。•🥢 南蠻curry沾白布烏冬 $86呢款嘅咖喱沾汁係日式咖喱味,味道幾濃,唔算好甜,帶微微辣~ 汁入面有雞肉、豆角、蔥、洋蔥。不過咖喱汁比較稀,似咖喱湯,所以烏冬唔太掛到汁,食落都係比較淡味😬白布烏冬係凍上,但沾落熱咖喱湯就令到熱湯好快凍咗😢 食到最尾個湯凍晒真係有少少扣分。

🥢 冷汁天婦羅白布烏冬 $115

🥢 南蠻curry沾白布烏冬 $86
南蠻curry沾白布烏冬
南蠻curry沾白布烏冬

2021-02-05 577 浏览
實在是除了惊喜就是惊喜,今天路经荔枝角实在没有想到会碰到这家令我惊喜的店。门口写著白布乌冬,以为白布只是他们的招牌名字,本来只是 因为很久没吃乌冬所以才进去, 没想到他们的乌冬真的是一块白布般的烏东。店铺面积不大桌子也不多,但服务员很有礼貌递上餐牌,看见有像白布般的乌冬冷沾面 实在吃了那么多年乌冬也没吃过于是二话不说点了。端上来的食物非常简单,只有六块乌冬,乌冬晶莹通透,伴著三色碟内裏有芥辣,洋葱丝和薑蓉。而这个沾面的精华 就是那个冷麵汁,实在是甘爽清甜。那块白布乌冬咬口非常弹牙,将葱丝薑蓉和芥辣放在乌冬面上,然后泡在冷麵汁吸收汤汁的精华再吃,吃上口绝对 有如沐春风的感觉。夏天吃这个那乌冬麵绝对是最赏心乐事的事,而且不需要任何其它配料,就这么简单已显示了日式菜的精髓。吃上口那种惊喜的感觉实在不能以言语来比喻。这种乌冬冷吃绝对比热吃好吃得多。绝对百分百诚意推荐👍

2021-02-05
  • 冷汁天妇罗白布乌冬
2021-01-31 493 浏览
叫左鴨肉入沾&冷汁天婦羅白布烏冬鴨肉入沾: 重口味之選,汁濃味,鴨肉夠晒香,入口香味爆發感覺,美中不足就是當鴨肉&汁及烏冬一起食時,烏冬被完全蓋過的感覺。冷汁天婦羅:重口感之選,冷汁加冷烏冬配合出更彈牙的口感,愛彈口食物之人可選擇。美中不足就是味道方面可更多元化及豐富,單靠芝麻醬未能滿足我(利申:本人是重口味的)。整體:環境及服務都不錯,但若要排長龍地等的話,就未必光顧。
叫左鴨肉入沾&冷汁天婦羅白布烏冬

整體:環境及服務都不錯,但若要排長龍地等的話,就未必光顧。
鴨肉入沾&冷汁天婦羅白布烏冬
2021-01-31
鴨肉入沾&冷汁天婦羅白布烏冬
2021-01-13 493 浏览
今日凍冰冰,行過附近見到有烏冬食,就入去食翻個熱烏冬🤤🤤。原來呢間唔係普通烏冬咁簡單。佢叫白布烏冬,故名思意就係個烏冬好似一塊白布咁🤣🤣。叫左個鴨肉湯烏冬,上到來好熱辣辣。聞落都好香。鴨肉就好似係普通煙鴨胸果啲,無乜特別。😩個烏冬就幾彈牙有咬口,不過個湯就咸左少少了。夾起上嚟一塊塊咁都幾靚。不過有個缺點,佢隻筷子唔係木做,夾咁大塊烏冬好難夾起,太滑。。。個烏冬不停跌落個湯度彈到周圍都係。。🙈🙈
今日凍冰冰,行過附近見到有烏冬食,就入去食翻個熱烏冬🤤🤤。

2021-01-12 451 浏览
新開張時大排長龍,近來附近開了新的拉面店,即刻唔使排隊就有位。選擇主要分熱湯烏冬﹑冷烏冬同沾烏冬。我就揀左茄子沾白布烏冬,唔包野飲$76。先講白布烏冬,比想像中厚身同大塊,進食有D論盡,除左形狀特別之外好似無咩特別,咁大塊食得去口感麻麻地。個湯無食平時食沾面既杰身,比較水,所以沾烏冬食都掛唔到湯,而且湯唔熱唔凍咁,湯既味道比較咸,唯一可取就係舊茄子味道幾好。整體覺得有點名過於實,為打卡黎一次就OK。另外有即食盒裝可外賣拎走,不過自己煮一塊塊既烏冬唔知會唔會好有難度。

茄子白布沾面
2020-12-15
今日試左白布烏冬,早幾個月前超多人排隊,就襯晚市早啲入去食避開人潮😂整體嚟講,不值得排長龍嚟試,但如果想食不一樣烏冬又唔洗排隊可以一戰😗裝潢上偏日式,空間大,張枱夠大放左2個餐都仲有空位放其他菜式,櫈底更貼心設置置物袋1️⃣雞肉入沾白布烏冬($86)雞肉,好香炭烤味,湯底雖普通但較鴨肉的香,食落嫩口,個人認為雞比鴨好食😋2️⃣鴨肉入沾白布烏冬 ($86)鴨肉 較重煙熏味,偏甜,湯底較普通冬天都係食熱乎乎嘅湯烏冬好😂似一張白布嘅烏冬有6-7塊,有厚度,比想像中飽,但唔太挂汁,食落唔太入味,而且太大塊,大過個碗,食得好狼狽,因為太滑夾唔實😂整體嚟講,湯底係較普通,gimmick係扁狀烏冬幾特別,但唔掛汁,食落太大塊好狠狽,建講整細塊啲,所以建講大家見到唔洗排/少人排又想食日式料理可以一試😂但係唔好排好耐去食,有機會expect太高😂
1️⃣雞肉入沾白布烏冬($86)
2️⃣鴨肉入沾白布烏冬 ($86)
鴨肉 較重煙熏味,偏甜,湯底較普通
冬天都係食熱乎乎嘅湯烏冬好😂
鴨肉入沾白布烏冬
2020-12-06
2020-12-27 401 浏览
朋友睇FB介紹呢間啲烏冬整成一塊塊好特別,就諗住去試下。朋友叫嘅係雞肉沾烏冬,單睇賣相都算唔錯嘅。但係食嘅時候個烏冬因為係一塊塊,而且好滑身,好難夾起。味道方面就一般般,同埋都凍咗啲。至於個湯呢,因為叫嘅係沾烏冬,本身期望係濃啲,可以做到掛湯嘅效果,但完全同普通嘅湯一樣。放塊烏冬落去已經好麻煩,仲要無掛到湯,食嘅時候湯同烏冬係分開嘅。味道方面係偏鹹嘅豉油湯。雞肉係普通嘅燒雞扒,平平無奇。圖中另一個係鴨肉沾烏冬,湯同烏冬嘅評價如上。(因為個湯都係同一樣嘅)至於鴨肉亦令人失望,原來只係一般包裝鴨胸肉。由於都係經預先醃製嘅,味道都係預想之內,毫無特別。呢款一塊塊嘅烏冬真係得個樣特別啲可以打卡用,但以噉嘅價錢食噉嘅質素真係不了🤮。
朋友睇FB介紹呢間啲烏冬整成一塊塊好特別,就諗住去試下。

朋友叫嘅係雞肉沾烏冬,單睇賣相都算唔錯嘅。

雞肉係普通嘅燒雞扒,平平無奇。

圖中另一個係鴨肉沾烏冬,湯同烏冬嘅評價如上。
(因為個湯都係同一樣嘅)

午餐
2020-12-21 310 浏览
即使係深水埗但店入面座位都唔逼😳 一入到去店員主動斟茶😊 咁啱座位可以見到入面工場,見到啲麵即整真係好期待😍 可能因為即整!? 所以都等左一陣先有得食🤣食左兩啖覺得係壽喜燒湯+雞肉😂 其實味道係好味既,但估唔到係呢個味😂 凍烏冬浸左一陣之後明顯掛湯有味,最緊要係個麵質真係好好食!係明顯好滑同煙韌🤤🤤 不過可能因為凍麵既關係,最尾果兩塊湯已經唔熱係凍既😅 而同意網上有人講似食餃子皮🤣 即整既話我覺得價錢ok,但未必會再返黎食,深水埗有太多新食店cafe等等競爭🙈 但店員比我地坐到走+不停refill茶,呢樣真係讚😳另外朋友食既凍烏冬仲好味!! 再煙韌啲好正🤤雞肉入沾白布烏冬 $86

另外朋友食既凍烏冬仲好味!! 再煙韌啲好正🤤

雞肉入沾白布烏冬 $86
2020-12-20 184 浏览
🍤🍜冷汁天婦羅白布烏東 $115天婦羅有紅蘿蔔、冬菇、蝦、茄子、南瓜各一件 天婦羅只係好一般 蔬菜本身唔甜 炸粉薄雖然唔油膩 但也不鬆脆爽身主角白布烏東 配冷麵汁和芝麻醬 大概有八塊 白布烏東口感厚實煙韌 而且好滑 掛汁能力都唔錯 配搭兩款醬汁都好味 芝麻醬都幾有驚喜 輕盈但芝麻味突出 齒頰留香 不過個人還是喜歡冷麵汁🍆🍲茄子入白布熱湯烏東 $76湯底甜甜的 似甜醬油/鰹魚湯既感覺 另有大量京蔥和茄子 熱既白布烏東相對失色 失去了本來既口感 如果喜歡彈牙煙韌口感的會失望 沒有特別之處 不太推薦整體而言 裝潢環境都好衛生舒適 空間感足夠 食物方面 只推薦吃冷的 白布烏東吃起來都幾得意 口感都很好 可以一試 但味道並不足以吸引我再次光顧 以這價錢吃一碗麵的話 配料需要再落啲苦工
🍤🍜冷汁天婦羅白布烏東 $115

🍆🍲茄子入白布熱湯烏東 $76

2020-12-11
2020-12-17 178 浏览
聽聞已久嘅白布烏冬終於有機會嘗試..2張餐牌上款式唔算多..價錢偏貴🐒見呢排天氣比較凍嗌左個熱食:雞肉入沾白布烏冬$86一嚟到賣相都叫OK唔錯..白布烏冬大概有七至八塊..起初都有諗點解唔係白色嘅再加上會唔會唔夠飽...不過夾起身又真係幾滑..一直夾一直跌🙉普通食落去就覺得冇乜特別好似食緊一大片水餃皮一樣..湯底10分鹹..雞肉搵暈晒得個三舊..救命真係好孤寒呀😩仲要雞肉有一大陣雪味又(鞋)口😭...啲麵浸得太耐又好鹹..唔浸又冇味..創意呢啲嘢都係食一次就夠曬數總括:個人諗為呢個價錢呢個質素完全唔值得...最後估唔到嗰幾塊嘢真係會食得好飽😜

見呢排天氣比較凍嗌左個熱食:雞肉入沾白布烏冬$86

2020-12-16 219 浏览
白布烏冬係香港都算係新玩意,香港數得出嘅都係得幾間,今次試下深水埗嘅呢間,睇吓質素如何先😋——————上枱賣相真係好靚,成個set咁相當有日本風味,烏冬一塊一塊咁好得意,影相都好好睇🤩而食嘅時候就有少少狼狽,佢唔似平時沾麵咁可以一啖食晒,我同朋友先要夾起烏冬然後要好小心咁咬,滑滑既麵身亦好易溜走,食嘅時候要相當小心,一個唔小心d湯汁就會彈到周圍都係🤣而天婦羅就炸得相當香脆,絕對值得一叫😊相比之下其他沾面,呢度嘅雞肉湯底相對較稀,比較難掛住麵身,不過湯底味道唔錯,甜甜地亦有鰹魚既香味😋

——————

雞肉入沾八寶烏冬

雞肉入沾八寶烏冬
2020-12-16 87 浏览
起初,大角咀「金所」人氣高企,以自家製白布烏冬自居,餐廳外經常大排長龍,未知是否熱潮減退,港人的試新心態冷卻了!在深水埗另開分店,命為「白布烏冬」,在不用排隊的情況下,入內試試!店舖的餐牌,就是專注售賣烏冬,但烏冬有著不同的食法,如沾麵、冷麵、湯麵等,各有特色和滋味。-「雞肉入沾白布烏冬」懷著期待的心情,等候初嚐白布烏冬的滋味。托盤一邊擺放著一碗湯,內有幾件雞肉、茄子和大蔥。另一邊擺放著雪白如布的方型烏冬,還有一小碟wasabi、蔥和薑。呷口湯底,濃郁帶甜,大蔥與雞肉香味俱全,甚為好喝,唯一敗筆,就是湯的熱度不夠,只可以用「溫湯」去形容,稱不上熱...**因為沾麵一定要熱湯凍麵才好吃!烏冬形態似大塊厚身的餃子皮,進食時十分考驗筷子功力。先把白布烏冬浸入濃湯,夠掛汁,烏冬質感滑溜軟韌度甚合我意,雞肉夠嫩不嚡口,但略嫌份量太少了,只有幾件....餐廳若果不用排隊的話,可以一試,但個人認為沒有驚喜,或許白布烏冬配熱湯會更好,起碼熱度夠,可吸盡湯的精華。

-「雞肉入沾白布烏冬」
懷著期待的心情,等候初嚐白布烏冬的滋味。
托盤一邊擺放著一碗湯,內有幾件雞肉、茄子和大蔥。

**因為沾麵一定要熱湯凍麵才好吃!
烏冬形態似大塊厚身的餃子皮,進食時十分考驗筷子功力。

2020-07-16