2020-12-04 366 浏览
一直都聽過深水埗有間白布烏冬好想去試吓,本身都好鍾意食烏冬,今日就特登同朋友去試試佢!門口裝修已經好有日本店嘅感覺,午膳時間去都要等一陣位,入到去感覺更加似去咗日本,仲會播埋日文歌,呢排冇得去旅行都可以想像下自己去咗日本,入面座位空間大,坐得都幾舒服,我同另外兩位朋友坐咗吧枱。白布烏冬食法主要分為三大種類,分別係熱湯、暖嘅沾麵同埋凍食,我哋三個人分別嗌左雞肉入熱湯白布烏冬、雞肉入沾白布烏冬同南蠻Curry 沾白布烏冬,我初頭以為係得一兩塊烏冬,但係原來一個餐有七塊,相信都會好滿足。我自己就係食咖喱沾,咖喱味濃郁,不過既然係沾麵,我覺得個汁就可以再厚身啲,就更加可以掛係個麵上面,汁入面雞肉都好食,一塊白有烏冬都好大塊,夾起上嚟都幾難handle,我都係用筷子夾開幾塊先再放落啲汁到,可能食慣咗一條條嘅烏冬,一塊塊嘅烏冬感覺上食麵粉嘅感覺大左,gimmick來講係唔錯,不過我都係鍾意成日食一條條嘅烏冬。朋友嘅熱湯味道唔錯,係偏甜嘅醬油湯底,而雞肉沾白布烏冬個汁同呢個湯差唔多味,睇你鍾意食熱湯定係沾麵。整體來講試一次就夠,食完個gimmick就算了~

南蠻Curry 沾白布烏冬
雞肉入熱湯白布烏冬
雞肉入沾白布烏冬

整體來講試一次就夠,食完個gimmick就算了~
2020-12-02 270 浏览
搭巴士去深水埗,原本打算去打卡咖啡店,經過見到白布烏冬無咩人排隊!!即刻走落車9衝去啊🤣鴨肉入沾白布烏冬 $86姐係沾麵白布烏冬,自家製既白布烏冬大大塊白雪雪,有點厚度,口感彈牙煙韌又滑溜,要小心翼翼咁夾起,衰鬼又幾掛汁!仲有厚切鴨胸,大塊過出面買個啲😆店裡空間感大,又夠日本feel!可惜在open kitchen太過港式,建議收埋個kitchen,或者好似金所kitchen日式d好喎🤪天婦羅湯麵白布烏冬 姐係湯麵白布烏冬+天婦羅用熱湯暖住白布烏冬,感覺同沾麵凍食口感唔一樣,餘暖令到白布更加軟腍,呢個湯比較淡,沾麵個個湯好多耶~

即刻走落車9衝去啊🤣

鴨肉入沾白布烏冬 $86
店裡空間感大,又夠日本feel!
天婦羅湯麵

天婦羅湯麵白布烏冬
姐係湯麵白布烏冬+天婦羅
天婦羅
午餐
天婦羅湯麵
天婦羅
2020-11-21 347 浏览
今日黎到深水埗行逛決定去試下白布烏冬 見前排好多地方都有推介佢 一於去試下等咗陣位 好快就入得去 門口見到鋪頭淨係收Cash 大家要留意喇鋪頭闊落 日式簡潔裝修 乾淨企理 坐低放好袋係櫈下面既籃仔 待應就俾咗我哋一人一杯熱茶 相當貼心摸住熱茶底研究下嗌啲咩好 餐牌有四頁 中日雙語 都係食白布烏冬 有熱/凍沾麵版 或者湯麵版同朋友各自嗌咗唔同既野 我嗌咗有星星推介既溫系雞肉入沾白布烏冬($86) 朋友嗌咗雞肉入熱湯白布烏冬($86)我個沾麵版熱白布烏冬黎到 賣相相當吸引 黎食之前有睇過食評話沾麵底太甜 白布烏冬成塊布咁好難夾 食落會失儀態 所以食之前都好有心理準備食落個沾麵底係真係偏甜既 但可以接受 話哂配大塊白布烏冬本身冇味 所以拉番個平衡 沾麵底似甜豉油湯 加大蔥、雞肉、蕃茄同茄子(茄子好好味) 食完味道都好滿意 除咗沾麵底比我想像中稀之外經過論盡咁食呢幾塊白布烏冬之後 發現將佢放入沾麵底之後用匙羹幫手將佢接2下 似春卷形咁係最易食 仲可以烏冬同沾麵底一齊食添 Perfect呀小嚐咗朋友既熱湯湯底 同樣係配雞肉 食落朋友既甜豉油湯多咗一份雞肉既香味 比較濃郁整體上都好好味同好新奇 係

整體上都好好味同好新奇 係個特別既體驗 但佢都真係係同區黎講算好貴 所以新屎坑試完表示食一次就夠了
今日lunch time經過「白布烏冬」,雖然餐廳入面幾乎滿座,但係門外一個人都冇,諗起之前一開張嘅時候好多人排隊,依家熱潮減退左又唔使等位,何不入去試一試呢?廚房係開放式,去廁所時會經過見到,感覺都好乾淨衛生👍🏻餐廳主打手掌咁大塊,好似白色布咁嘅嘅烏冬,分別有湯烏冬、熱嘅沾麵烏冬同凍嘅沾烏冬。既然呢度出名沾烏冬,天氣又涼涼地,所以同同行友人各點了一份雞同一份鴨沾烏冬。雞肉入熱湯沾白布烏冬($86)🌕🌕🌕🌑🌑雞肉望落雖然好似冇燒過咁,但係食落都有炭香,亦唔會好鞋口,感覺有少少似食緊當飯嘅雞扒咁。鴨肉入熱湯沾白布烏冬($86) 🌕🌕🌕🌑🌑厚切炭燒鴨胸有三舊,鴨肉嫩身,表面微燶,齋望已經比雞肉更吸引!食落非常滿足!雞肉同夾鴨肉我會比較推薦後者!湯底方面,湯嘅溫度只可以用「溫暖」去形容,餐廳提供嘅茶都熱過佢😅。湯入面有大概兩舊茄子,少量京蔥,湯底稀身,而且偏甜,有少少Sukiyaki嘅感覺。另外小碟亦配有少量蔥絲、姜蓉同埋日本芥辣,因為湯底偏甜,所以我哋都加咗少少配料落去一齊食,感覺就比較清新,中和左湯底既甜度,唔鍾意甜味嘅友人亦都話覺得比較好食~-烏冬方面,因為佢比較滑身同大塊,加上我哋都

廚房係開放式,去廁所時會經過見到,感覺都好乾淨衛生👍🏻

雞肉入熱湯沾白布烏冬($86)🌕🌕🌕🌑🌑

鴨肉入熱湯沾白布烏冬($86) 🌕🌕🌕🌑🌑

烏冬方面,因為佢比較滑身同大塊,加上我哋都可能因為唔識揸筷子😂,所以夾起上嚟比較麻煩,要夾幾次,個口再靠近個湯,即刻放落口先食到,有少少攰😂後來我哋發現如果先將烏冬捲埋,好似腸粉咁樣再沾汁,會比較容易食😂烏冬嘅口感比較似厚身嘅餃子皮,係幾滑嘅,不過唔算太過沾到啲湯汁🤔。雖然得6塊 可能覺得好少,但因為佢比較大塊,其實女仔食起身都夠飽肚,係比較冇儀態姐🤣🤣。

個人認為依間餐廳可以一試,不過唔算好有驚喜,如果要排隊嘅話,就可以等下次有機會再食。有食開沾麵嘅朋友都知道,凍麵配熱湯先係最正宗,因為麵條煮熱後再過冷河先會彈牙,有口感。不過缺點就係如果麵太凍,湯唔夠熱食,湯嘅熱度好快就會比冷麵中和左。。。餐廳喺呢一點就應該要好好注意,一係就將個湯煮熱啲,咁個湯就冇咁快比啲烏冬整凍,一係就好似其他沾麵餐廳咁提供熱石,就算湯底凍咗都唔怕。不過都明白運作起上嚟可能未必係我諗咁簡單。個人都認為尚可接受,不過友人就唔太鍾意。呢一個位如果冬天凍冰冰嘅時候就應該會大大扣分!
睇完我食評嘅朋友仔,如果依然有興趣可以一試,不過愛麗絲就應該唔會再encore了,拜拜👋🏻
2020-11-13
2020-11-08 347 浏览
與朋友2人專程來到深水埗這間食烏冬,竟然不用等位 😳 我同朋友各點了一份沾麵烏冬,雞肉及天婦羅。店內日式裝潢,長形間格,不過我們坐的side table 比較狹窄,購物完一袋二袋很不方便呢…天婦羅沾白布烏冬, 一塊塊烏冬像雲吞皮一樣, 滑捋捋及煙韌既口感,再沾上沾麵湯,味道同口感都很不錯,不過考起我們用筷子的功架呢 😂😛 天婦羅有蝦,冬菇及茄子等,感覺不是新鮮炸起,或許炸漿及炸爐不是很出色呢…朋友的雞肉沾白布烏冬,感覺只是將幾舊雞肉放在湯內,雞肉不是太嫩滑,甚至有些「鞋摺摺」呢,不太建議大家點這個。

2020-10-17
2020-11-08 204 浏览
Totally love the texture of the cloth-like udons, the thickness and the al dente-ness. The portion doesn't look like much but the (udon) sheets are filling after 3-4 pieces. The restaurant boosts on the duck breast option (in dipping sauce / soup), and I've tried the chicken also. The duck breasts are SUPER thick. I personally like the chicken one more because the sauce is less sweet. Overall, the sweetness is similar to a condensed sukiyaki soup plus whatever meat it is, like you can close your

The restaurant boosts on the duck breast option (in dipping sauce / soup), and I've tried the chicken also. The duck breasts are SUPER thick. I personally like the chicken one more because the sauce is less sweet. Overall, the sweetness is similar to a condensed sukiyaki soup plus whatever meat it is, like you can close your eyes and tell which meat it is from the soup. Very rich.

Tips: 1) Chopstick skill required. 2) Wear dark color clothing. You are due to leave with a few dipping sauce dots on your shirt.

2020-11-03
  • 雞肉入沾白布烏冬
2020-11-06 250 浏览
聞名不如見面。12點搭正入,唔洗排隊。期待已久的鴨肉烏冬。坊間少有的非主流湯底選擇。對上一次見識到,已經是在大阪的那家tbb旅遊節目介紹的。相比較之下,這本地鴨肉烏冬,有過之而無不及。一上來便即刻淺賞湯底。鴨油的味道在嘴中爆發,不斷在嘴中追逐打鬧。知道嚥下湯汁,許久後才平靜下來。鴨肉:有嚼勁,濃郁鴨香。但卻不柴。好吃得讓人捨不得一口就吞下。要貪心地多嘴撅多次,把鴨肉的香氣都榨乾,才甘心吞下。烏冬:是神來之筆也是危險的一個選項。滑!滑!真的太滑了,導致難以夾起放近口中進食。是特色也是缺點吧。(戴頭盔,本人筷子功力好一般)。是一個很不錯的嘗試,滑嫩。不太掛湯,可以吃到烏冬獨有的小麥香。個人覺得可惜了,被湯底搶了第一主角的位置。但還是很值得推薦一試。
聞名不如見面。
12點搭正入,唔洗排隊。
期待已久的鴨肉烏冬。
坊間少有的非主流湯底選擇。
對上一次見識到,已經是在大阪的那家tbb旅遊節目介紹的。
相比較之下,這本地鴨肉烏冬,有過之而無不及。

烏冬:是神來之筆也是危險的一個選項。

但還是很值得推薦一試。
2020-10-25
午餐
2020-11-05 166 浏览
其實呢間一直想食好耐,因為未見過一塊既烏冬。咁啱搭巴士經過,看似那麼遠原來這麼近~晚上7點幾黎到都唔算好多人,店員那我到牆壁一邊的枱,自成一角都幾好。睇完menu,其實選擇唔算太多。就係冷沾,熱沾同湯烏冬。我比較鐘意食沾,但天氣凍凍地,所以要左1個雞肉熱沾烏冬。大概10分鐘就有得食。睇落份量唔算多,湯頭有點甜,湯係熱的,烏冬係凍的。口感都幾好,不過冷烏冬沾完湯會變冷啊~烏冬可以用筷子夾散,而且食完其實都飽。如果唔夠,可以叫份替玉。有機會試埋冷沾先。
其實呢間一直想食好耐,因為未見過一塊既烏冬。

咁啱搭巴士經過,看似那麼遠原來這麼近~

有機會試埋冷沾先。
2020-10-29
白布烏冬- 又係呢個黃色紙巾盒,又係呢個公仔濕紙巾,又係一間好具特色嘅日本料理店,又係係深水埗/長沙灣,原來都係under同一集團Kintaro Gourmet Group, 老閭MeterChen主要提倡小店概念,將具特色嘅日本料理帶俾客人👍🏻幾欣賞呢個理念..今次試佢呢間專門做白布烏冬,據說係來自日本群馬縣(拓海鄉下),將烏冬整成好似一塊塊昆布嘅形狀.今次試佢最熱門嘅食法- ($86)將一塊塊切成布狀嘅烏冬,以好似冷麵形式上碟,伴以熱湯,裡面係鴨胸肉同大蔥,以沾湯形式享用,伴以一啲平時食蕎麥麵嘅配料:蔥碎,薑,芥末。一拎起筷子🥢一夾,夾唔到😳因為太滑了,唯有將頭伸向碗邊去食🤣,一食落口,好彈🥰,緊緻有彈性,估唔到咁樣整法比平時嘅烏冬黎得更有彈性。而鴨胸肉亦非常出色,外皮火灼過,肉質竟然都好嫩滑,由於烏冬實在太滑關係,連沾湯食落口少不免會發出大大聲嘅雪雪聲,但呢個雪雪聲,係我食完最後一塊‘白布’之後,依然回味無窮!估唔到烏冬可以有咁嘅食法,認真搞野!👻一個唔錯嘅體驗👍🏻
鴨肉入沾白布烏冬

今次試佢最熱門嘅食法- [鴨肉入沾白布烏冬]($86)將一塊塊切成布狀嘅烏冬,以好似冷麵形式上碟,伴以熱湯,裡面係鴨胸肉同大蔥,以沾湯形式享用,伴以一啲平時食蕎麥麵嘅配料:蔥碎,薑,芥末。一拎起筷子🥢一夾,夾唔到😳因為太滑了,唯有將頭伸向碗邊去食🤣,一食落口,好彈🥰,緊緻有彈性,估唔到咁樣整法比平時嘅烏冬黎得更有彈性。而鴨胸肉亦非常出色,外皮火灼過,肉質竟然都好嫩滑,由於烏冬實在太滑關係,連沾湯食落口少不免會發出大大聲嘅雪雪聲,但呢個雪雪聲,係我食完最後一塊‘白布’之後,依然回味無窮!估唔到烏冬可以有咁嘅食法,認真搞野!👻一個唔錯嘅體驗👍🏻
鴨肉入沾白布烏冬
依間小店係新開時係勁排長龍,等左幾個月,終於有得試下小店裝修係文青風,舒服,乾淨,店員都有禮貌既,餐牌上好清晰,就係主打嗰個白布烏冬加暖或熱或凍既湯底見佢主打雞,所以就叫左個雞沾麵等左一陣間,就嚟到,本身期待佢個沾麵湯係濃郁有厚度,會有掛湯既感覺,點知一飲。。e...咪sukiyaki 個甜鼓油湯底😂😂😂對於我嚟講有d咸,雞有3舊,個賣相係靚既,如果想打卡坐得舒服,依間係好既選擇不過可能我期望太高,湯底無特別,無深度,個主打白布烏冬係好咬口,有彈性,有d似有咬口既水餃皮如果86元嚟講,個人認為86元喺深水埗有更好既選擇😂
依間小店係新開時係勁排長龍,等左幾個月,終於有得試下

見佢主打雞,所以就叫左個雞沾麵

如果86元嚟講,個人認為86元喺深水埗有更好既選擇😂
2020-10-23 320 浏览
與傳統嘅日本烏冬唔同,白布烏冬就好似一塊雲吞皮,口感煙韌,食落去唔會覺得好粉。中午時間黎到呢間專門店,嗌咗個雞肉入沾白布烏冬。沾麵湯底係甜甜地嘅味淋加上大蔥同茄子,好似日式火鍋。雞肉事先經過炭燒食落去有啲香口,口感唔錯。 白布烏冬我覺得水準唔錯,值得一試:)

白布烏冬我覺得水準唔錯,值得一試:)

2020-10-16 252 浏览
今日同事介紹食呢間!開左咁耐第一次黎食! 今日lunch 十二點半 都未需要排隊!入到去都要探吓熱先 ! waiter 會幫你噴埋手! 啲位都隔得開 好放心!原來啲 烏冬係一塊塊好得意窩! 呢到有 湯麵、沾麵同冷麵! 我比較喜歡湯麵所以叫左個雞既湯麵! 麵 質感同日本既烏冬 但變左一塊塊版一樣 比較滑 !但啲雞就 唔太好食 ! 沾麵 呢 就 因為 啲麵出黎時係凍既,雖然啲湯係熱 但就因為 甘沾得太多次 連啲湯麵好快凍埋! 到我哋食完 1點半左右啦門口已經有5-6人排緊隊啦!

原來啲 烏冬係一塊塊好得意窩!
到我哋食完 1點半左右啦門口已經有5-6人排緊隊啦!
2020-10-13 252 浏览
我終於有機會去試 #白布烏冬 喇😋😋認真恨食左好耐,今次首試「🐤#鴨肉入沾白布烏冬 」成張🛏被咁既 #烏冬 係好食架bor ~夠曬滑,厚度啱啱好,彈牙有咬口😋但食個時要有d技巧,用筷子🥢壓一壓卷住咁食,包你食得有儀態~👍🏻至於個🐤鴨肉厚切再加輕輕煎過勁香,連埋個湯都充滿濃郁鴨味~但佢呢個沾麵有敗筆🙈,就係個湯完全唔夠熱~食左2-3塊烏冬佢已經變凍湯,想慢慢享受?mission impossible~另外佢有外賣裝🥡可買,自己返去可以慢慢煮~我深信我d👧🏻🧒🏻小寶食過呢個烏冬都會一試愛上💕💕
我終於有機會去試 #白布烏冬 喇😋😋
認真恨食左好耐,今次首試「🐤#鴨肉入沾白布烏冬 」
成張🛏被咁既 #烏冬 係好食架bor ~
夠曬滑,厚度啱啱好,彈牙有咬口😋
至於個🐤鴨肉厚切再加輕輕煎過勁香,連埋個湯都充滿濃郁鴨味~
但佢呢個沾麵有敗筆🙈,就係個湯完全唔夠熱~
另外佢有外賣裝🥡可買,自己返去可以慢慢煮~
我深信我d👧🏻🧒🏻小寶食過呢個烏冬都會一試愛上💕💕
鴨肉沾烏冬
鴨肉沾烏冬
2020-10-10 202 浏览
今日行過試了深水埗的八寶烏冬,平時要排長龍今日等了10分鐘便有得吃,餐廳裝修大多以木色為主,感覺舒適,有透明玻璃廚房可看到食物準備的情況,這裏的枱比較大,與鄰近的座位有距離,亦有提供放袋的盒子,不像一般的拉麵店比較擠迫。要留意餐廳開中午12時至下午3時(只要3時進入也有得食)及5時半至晚上9時,我們便是2:45到沒有很多人等,3時前進入的🤣。我們叫了冷汁天婦羅白布烏冬,天婦羅份量比較少(有一只蝦、茄子、蘿蔔、菇及南瓜),但炸漿很薄,味道不錯,第一次食白布烏冬,不要看少雖然得7片,配上凍湯及芝麻醬,烏冬既滑又煙韌彈牙。還點了鴨肉入沾白布烏冬,3件厚切鴨肉好好味,白布烏冬沾上濃濃鴨湯,很入味,但沒有凍食的煙韌。餐廳環境及服務也很好,食物質素高,希望下次再來吃白布熱湯烏冬!

2020-10-10
  • 鴨肉入沾白布烏冬
<<生在美食天堂,點可以唔識食>> <<I born in Paradise of Food,why not explore deeper?>> 依種烏冬係仿效日本群馬縣既烏冬做法形狀似一塊白布,要有比平時不同食法鋪頭提供三種食法,凍食,熱湯,同沾麵今次就見左個凍食配山藥,同鴨湯沾麵山藥冷汁,係炎炎夏日再適合不過,配上生蔥wasabi, 份外清新鴨湯沾麵,給人既感覺就非常之暖身,鴨有些微煎封兩邊,帶出鴨肉香味基於我地多番既嘗試,成塊拎起食會比較難處理,所以最後卷起/切番細塊少少沾起汁上黎就方便了同場加映製烏冬步驟,坐得近廚房可以睇到,對食材制作有興趣既朋友可以睇睇店舖內裝修闊落,木系設計帶出些少日本味道

依種烏冬係仿效日本群馬縣既烏冬做法
形狀似一塊白布,要有比平時不同食法
鋪頭提供三種食法,凍食,熱湯,同沾麵
今次就見左個凍食配山藥,同鴨湯沾麵
店舖內裝修闊落,木系設計帶出些少日本味道