2021-06-04 94 浏览
#fatxtsimshatsui‼️尖沙咀日本定食‼️·① [ 黑 豚 肉 生 姜 燒 定 食 ]| 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝 包 麵豉湯+沙律。豚肉肥瘦均勻,同飯連汁一齊食好正。不過未去到好驚喜。|𓋪7/10•② [ 燒 日 本 白 鰻 丼 定 食 ]|白鰻本身少見。外皮燒到好脆,然後就食到入面又熱又軟嘅肉。呢個比較特別。|𓋪 8/10•③[ 紫 薯 可 樂 餅 🍠 ]|成個質感炸得好好 :3雖然紫薯味唔係好重,但值得試!|𓋪 9/10·④ [ 炸 一 口 芝 士 ]|可能因為最後先上枱所以有 少 少 膩。雖然做得唔錯但個人比較推薦 紫 薯 可 樂 餅 。|𓋪5/10•Sushi Kagura (Tsim Sha Tsui)Shop B, G/F, Kok Pah Mansion, 58-60 Cameron Road, Tsim Sha Tsui#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #TST #tsimshatsui #tsimshatsu
#fatxtsimshatsui
‼️尖沙咀日本定食‼️
① [ 黑 豚 肉 生 姜 燒 定 食 ]

| 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝 包 麵豉湯+沙律。
豚肉肥瘦均勻,同飯連汁一齊食好正。
不過未去到好驚喜。|
𓋪7/10

② [ 燒 日 本 白 鰻 丼 定 食 ]

|白鰻本身少見。
外皮燒到好脆,然後就食到入面又熱又軟嘅肉。
呢個比較特別。|
𓋪 8/10

③[ 紫 薯 可 樂 餅 🍠 ]

|成個質感炸得好好 :3
雖然紫薯味唔係好重,但值得試!|
𓋪 9/10
④ [ 炸 一 口 芝 士 ]

|可能因為最後先上枱所以有 少 少 膩。
雖然做得唔錯但個人比較推薦 紫 薯 可 樂 餅 。|
𓋪5/10

Sushi Kagura (Tsim Sha Tsui)

#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #TST #tsimshatsui #tsimshatsuifood #tsimshatsuieats #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙嘴美食
淨係可以12張相🥲。蒸蛋同沙律都唔po,蒸蛋正常,沙律既菜都新鮮,但落好多邱比特嘅芝麻醬😑⋯⋯呢一間係新開嘅,我睇關注組嘅post話唔伏,話咁嘅價錢值得去下。有日想食omakase ,當時我自己搵其他嘅舖頭,我自己鍾意當日諗食啲咩然後可以食啲咩,我睇返唔洗打電話既、我又覺得正路唔伏既鮨野,五月最尾撳電話最快一個人既午市要去到6月17號😑(佢唔算好好,但可以撳電話book唔使打電話,可以慢慢撳住諗時間)。我傾向嗰日諗起食啲咩我可以食到,諗起有人提呢間新開,walk in 都ok,就叫人打電話幫我book,我得閒嘅係三日後嘅星期一。有位。我知道咁嘅價錢,其實已經重複睇啲comments,驚但又想試咁平既omakase😂😂😂。照去左,感覺係一半半,一半似一半唔似。價錢280蚊10件有蛋有湯有湯沙律,仲想點。(但老實我屯門走出去食呢餐唔想同後悔;如果喺屋企樓下都可以食第二次😂。對我黎講食鮨千壽好過,搭車等車行路要兩個半鐘差唔多)正常白身;味道係似omakase既白身無感,唔腥正路,但包係入面既海膽愈趙愈腥咁鮮味,但件貝既比例少(但280既價錢仲想點個種😂)正路,係omakase味正路正路;平成

(但老實我屯門走出去食呢餐唔想同後悔;

正常白身;味道係似omakase既

白身無感,唔腥正路,但包係入面既海膽愈趙愈腥咁

鮮味,但件貝既比例少(但280既價錢仲想點個種😂)

正路,係omakase味

正路

正路;平成咁我驚好難食,開頭有講我唔食鰹魚鯖魚,佢仲問我係味唔食亮皮魚😅
佢咁樣問法反而我有驚喜😂
呢件池魚係正常omakase質素既
好唔掂;炙到太熟又加野上去

剛上海膽上個湯🤯,油成咁。我片左一兩下油先,即食返個海膽軍艦再片油。 我真係唔明點解油成咁,飲落只係似即沖湯無魚味,油從何來?😂
正常。佢第二件包既海膽好腥,呢件正路

腥到吐落紙巾包起黎,上面嘅醬?肝?蝦膏?好腥同蝦本身好柴唔新鮮😵

呢件帶子配鴨肝定鵝肝唔係好記得,質素就似放題壽司咁樣😂 因為唔算係好難食,但咁樣嘅質素唔值得我嘅卡路里。如果我果斷啲應該lur咗佢出嚟😑

因為我想試做得omakase既餐廳既三文魚會唔會好過正路貴啲啲既連鎖壽司鋪:食落係同超市一樣,個位師傅仲要無睇單後面我係有追加既。要我開聲追我仲有追加

建議呢間,如果仲做追加,一係成張紙過、一係打個星星做記認。師傅好忙,一個對七八個但竟然做得切,旁邊嘅幫廚都幫到
同埋竟然唔會有等好耐既感覺。
之前食既,一個師傅做兩組人都慢慢地。

服務方面黎講,完全唔係omakase嘅質素。係茶餐廳好少少,始終你請啲中年嘅阿姐阿叔。行為同服務完全似茶餐廳好少少,係你後邊傾偈、手勢都係茶餐廳。

如果我係老細,會請佢地去鮨慎同sushi zo感受下我要啲咩😂 咩叫omakase

但咁既價錢......... 反而係我唔合理既,完全明😂🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

環境都好差,似我食過觀塘既大盛。竟然成程喺度播日文歌,好嘈好煩。
啲碗碟仲擺到好亂,建議係無位既話加布簾遮遮佢。咁既價錢,除咗omakase形式佢仲有其他選擇同埋套餐,好平。唔知佢想走咩路線😂
我覺得另一半叫350既餐唔飽,係咁問佢要唔要加手捲,好平,廿幾蚊,佢話呢間難食唔要😂(佢評分高既係志魂、sushi zo同鮨慎。)
好想整蠱佢幫佢book鮨見,毛巾仔師傅😂😂😂😂😂😂但我有時醉左會係咁讀關注組既comments同潮文😆,佢都記得,攪到無得玩。
好認同關注組其中一位講佢應該開係樓上成本平啲
2021-06-02 125 浏览
新開張唔夠一年的時間,被眾人追捧位置非常難求,提前兩三個星期先book到母親節果日食~揀左Omakase set 6款刺身+8件壽司🍣 並且專登揀老闆Anthony師傅。我對細微位都幾關注,呢度既薑片係乾身且老,好似咬緊濕左既樹葉咁🍂 茶亦係每次要開口叫先會有人幫你添,唔似正常既鮨店會keep住加熱維持溫度。食日本料理口腔的狀態其實好重要,呢度就冇關注。刺身:兵庫縣真蠔🦪 >加左啲漬物食落幾fresh,亦都幾大隻帶子 >最大路嘅做法加青檸皮 夠厚身食落都爽口👍🏻紫蘇葉拖羅 >同樣係最簡單的做法 正常發揮煙燻鰤魚 >煙熏味好重,呢個次序鋪排係有加分金線鯛 >中間夾咗酸汁啫喱,但口感並不出眾😅壽司:赤鯥 >魚油味好重 食落好似炙燒銀雪魚松葉蟹肉伴海膽 >OK象拔蚌 >唔夠爽口彈牙 亦冇鮮味赤身 >漬得比較重味 少少掩蓋左原有的魚味鵝肝帶子軍艦 >一上碟就認得出係鮨廷一貫的作風(創意壽司) no comment😂賴尿蝦 > 鐘意食蝦膏就會鐘意😌Overall 食材用料一般,一係唔夠鮮味,一係就用其他外在野

刺身
兵庫縣真蠔🦪 >加左啲漬物食落幾fresh,亦都幾大隻
帶子 >最大路嘅做法加青檸皮 夠厚身食落都爽口👍🏻
紫蘇葉拖羅 >同樣係最簡單的做法 正常發揮
煙燻鰤魚 >煙熏味好重,呢個次序鋪排係有加分
金線鯛 >中間夾咗酸汁啫喱,但口感並不出眾😅

壽司
赤鯥 >魚油味好重 食落好似炙燒銀雪魚
松葉蟹肉伴海膽 >OK
象拔蚌 >唔夠爽口彈牙 亦冇鮮味
赤身 >漬得比較重味 少少掩蓋左原有的魚味
賴尿蝦 > 鐘意食蝦膏就會鐘意😌

Overall 食材用料一般,一係唔夠鮮味,一係就用其他外在野去加味
不過價錢平 唔可以期望太多啦😅

2021-05-27 129 浏览
男朋友生日 諗住呢間咁多好評 價錢唔貴 男朋友又未食過Omakase比個驚喜男朋友 分別叫左個牛柳粒同神樂餐首先先講350蚊嘅晚市1.刺身分別有池魚 帶子 食完唔知自己食咩老實講 自己食左咩真係唔記得 完全唔令人回味 牛柳粒係淋 但冇肉味又鹹 食完淨記得碗湯唔錯到神樂餐1.生蠔中間嘅壽司 得拖羅ok 粉嫩 但都係唔特別 反而成個餐最正係雞肉丸 記得有蝦壽司 都好一般同時兩個餐價格差咁大 但當中有壽司相同 魚子壽司亦唔甜 海膽亦是 甚至腥之前係元朗食過間 午餐最平嘅餐都比過呢間最貴嘅餐 刺身亦只有蠔 飯好熱 魚生冷 師傅只介紹名就冇 真係唔推介 寧願比貴少少 食間好啲
首先先講350蚊嘅晚市

沙甸魚
雞肉丸
雞肉丸
2021-05-25 58 浏览
📍神樂 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪唔少香港人都好鍾意食日本料理 呢兩年omakase真係越黎越火熱😍但大部分嘅價錢都要去到四位數先食到🥺 笑唔停最近就去左一間係尖沙嘴新開嘅omakase 性價比超高 午市只需要$350就食到 好想推介俾大家🙆🏻‍♀️午市Omakase (茶蒸碗、刺身五款、壽司八件、手卷)$350當日就有以下呢幾款❤️刺身🐟潺菜貝柱深海臍魚 兵庫縣真壕拖羅刺身北海道生八爪魚壽司🍣金時鯛碟魚海瞻 (即是右口魚)活北寄貝 好淋 好鮮醬油漬鰤黃金池 北海道海膽軍艦 超鮮甜車子壽司 (即是賴尿蝦配蟹膏) 帶子鵝肝 吞拿魚蔥手卷✌🏻整體而言 以呢個價錢黎講 CP非常高‼️每一樣食物都好新鮮 好有心思❤️最有驚喜係黃金池壽司配上薑蓉 同埋車子壽司 口感同味道都好豐富🥰 而最後作結嘅吞拿魚蔥手卷裝滿吞拿魚蓉 令人非常滿足😋 店員嘅服務好熱情 但覺得可以唔好企太近 俾返少少空間客人 會令用餐更加舒適🙆🏻‍♀️ 座位不多 有興趣嘅朋友仔記住快d book位啦❣️好味指數👅:8/10性價比💸:9/10打卡呃like指數📸:7/10 罪惡感🐷:7/10回頭率👀:8/10
📍神樂 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪

拖羅刺身
北海道生八爪魚

壽司🍣
金時鯛
碟魚海瞻 (即是右口魚)
活北寄貝 好淋 好鮮
醬油漬鰤
黃金池
北海道海膽軍艦 超鮮甜
車子壽司 (即是賴尿蝦配蟹膏)
帶子鵝肝

吞拿魚蔥手卷✌🏻

好味指數👅:8/10
性價比💸:9/10
打卡呃like指數📸:7/10
罪惡感🐷:7/10
回頭率👀:8/10
👍🏻火炙壽司拼盤 $250/8件✔️火炙大吞拿魚腩夠哂肥美,油脂香濃,最特別係面頭有啲有燒洋蔥絲好香口😛✔️火炙三文魚同樣夠哂肥美,面頭有少少柚子鹽,食落會無咁漏😌✔️火炙左口魚邊充滿油脂香但一啲都唔腥,直頭係入口即溶呀🤤🤤🤤✔️火炙帆立貝火炙燒得表面燶燶地,但仍然保持到裏面肉質鮮嫩😛好厚肉好滿足👍🏻👍🏻赤貝 $45/件咬落爽口又鮮甜,好新鮮完全唔腥😋👍🏻帆立貝 $25/件面頭有少少紫蘇葉碎調味,更加鮮甜😋👍🏻魷魚 $35/件配埋紫蘇葉好夾更加fresh,可以帶出魷魚既鮮味😜可惜係切粒上,口感無咁突出😣👍🏻鰻魚 $20/件好有驚喜🤩!鰻魚邊位少少焦燶,食落充滿焦香味,微微脆好好食😛!👍🏻芥辣八爪魚軍艦 $18/件唔算好重wasabi,但八爪魚切粒大粒,口感十足😜👍🏻三文魚腩 $28/件、👍🏻三文魚 $15/件新鮮唔腥,味道正正常常每件壽司師傅本身已經落左適量豉油同Wasabi,建議直接食味道最perfect😌👍🏻整體性價比好高,呢個價錢食到呢個質素真係超抵🤪🤪🤪味道:9/10性價比:9/10-📍#神樂尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪
👍🏻火炙壽司拼盤 $250/8件
✔️火炙大吞拿魚腩
夠哂肥美,油脂香濃,最特別係面頭有啲有燒洋蔥絲好香口😛
✔️火炙三文魚
同樣夠哂肥美,面頭有少少柚子鹽,食落會無咁漏😌

✔️火炙左口魚邊
充滿油脂香但一啲都唔腥,直頭係入口即溶呀🤤🤤🤤
✔️火炙帆立貝

👍🏻赤貝 $45/件
咬落爽口又鮮甜,好新鮮完全唔腥😋
👍🏻帆立貝 $25/件
面頭有少少紫蘇葉碎調味,更加鮮甜😋

👍🏻魷魚 $35/件

👍🏻鰻魚 $20/件
👍🏻芥辣八爪魚軍艦 $18/件
唔算好重wasabi,但八爪魚切粒大粒,口感十足😜

👍🏻三文魚腩 $28/件、👍🏻三文魚 $15/件
新鮮唔腥,味道正正常常

整體性價比好高,呢個價錢食到呢個質素真係超抵🤪🤪🤪
味道:9/10
性價比:9/10

📍#神樂
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪
2021-05-11
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 火炙壽司拼盤
2021-05-10 81 浏览
點左12件時令壽司既お任せ平日總覺得漬物個味道自己應該唔多鐘意呀但佢個蘿蔔漬真心有驚喜,係滿滿既柚子香雖然每樣野既性價比偏高,但最令我最深刻既係深海池魚,入口後係有小小甘甘地既味道另外不得不提既係個右口魚。記得師傅講起右口魚,我仲問嘜唔係左口魚咩?佢話哩個即鰈魚佢比較特既係上面仲有粒流心既鵪鶉蛋,但依然食到魚果種油脂味另外食哩個海膽,入口後有種好幸福既感覺佢一啲都唔吝嗇,滿滿既海膽,成個口都充滿左鮮甜既海膽。無得去旅行,但又滿足左果個慾望開頭以為係個湯咪又係普通既麵豉湯但入面有蝦頭,竟然仲有一大嚿蝦膏係到,真係估佢唔到,果種海鮮味完全提升左湯既味道入口即溶之選,仲有燒銀鱈魚壽司平日既蟹膏多數係軍艦但蝦既味道同蟹膏既味道夾埋一齊,係會有種好豐富既鮮甜味雖然寫唔曬咁多樣野,但每一樣野總比到你唔同既驚喜咁,平日出去食可能千幾二千既お任せ,而家幾百蚊就食到性價比極高既お任せ。可以形容為鮮甜既一晚,不過佢係不同種類既鮮甜
點左12件時令壽司既お任せ

平日總覺得漬物個味道自己應該唔多鐘意呀
但佢個蘿蔔漬真心有驚喜,係滿滿既柚子香

佢比較特既係上面仲有粒流心既鵪鶉蛋,但依然食到魚果種油脂味

另外食哩個海膽,入口後有種好幸福既感覺

開頭以為係個湯咪又係普通既麵豉湯

入口即溶之選,仲有燒銀鱈魚壽司

平日既蟹膏多數係軍艦
但蝦既味道同蟹膏既味道夾埋一齊,係會有種好豐富既鮮甜味

2021-05-09 71 浏览
平時放工同朋友約食飯都係去開尖沙咀,今次專登搵間未試過嘅餐廳食下。最近天氣開始熱想食啲清爽啲嘅嘢,又要決定食壽司,一去到嘅時候門口都多人,攞飛嘅時候可以留低電話到嘅時候打俾你,加分位,唔使企喺門口等,不過下次嚟我會選擇卜位。一心諗住嚟食壽司所以request左要坐吧枱,對住壽司師傅十足10食omakase咁。職員好細心介紹當日有咩推介,見到餐牌價錢反而有驚喜,於是決定唔嗌餐單點晒想食嘅壽司,都唔算貴。食壽司之前點左個雞泡魚魚干同炸芝士小食,兩個上枱都熱辣辣,炸芝士仲流心添。我哋每人前前後後點左大概11-12件壽司,一路望住壽司師傅喺我哋前面整,整完放到我哋面前即刻食,師傅都好細心,應該有留意我哋嘅進食速度去調節,所以同朋友可以邊傾偈邊慢慢食,有種去左日本居酒屋chill嘅感覺。全部刺身都食得出新鮮,可能客人多去貨都快,當晚最出色係深海池魚同埋中吞拿魚腩,池魚我同朋友都直情encore左。餐廳冇追交枱,我同朋友邊飲邊食坐到10:00,臨走前同店員傾開,佢哋嘅午市都好抵食,下次過開嚟做嘢一於試吓。
2021-05-09 106 浏览
上次食左lunch, 見好多人食omakase, 今次決定book dinner time試下,點知最後知道原來散叫師傅都係會遂件整俾你,就決定散叫,仲平d真鯛,辣味三文魚,火炙三文魚同本鮪壽司拼盤都好值得試有少少柚子味個拼盤有三種唔同級數既吞拿魚壽司,個大吞拿魚腩真係外面連鎖店食唔到可能因為我專登問左店員拎紙仔tick,佢知我中意靜靜地食,所以司傅都只係放低壽司時會話我知件壽司叫咩名,等我可以同朋友專心傾計兩個人食左around 20件同飲左枝啤酒,埋單$644, 以係尖沙咀食omakase壽司架局唻講算係咁

真鯛,辣味三文魚,火炙三文魚同本鮪壽司拼盤都好值得試
真鯛

有少少柚子味

2021-05-09 56 浏览
近日天氣炎熱,連帶胃口都一般,正想找一間日式菜嘗一下鮮,舒緩下連日來的暑氣。在尖沙咀閒逛了一輪,正當無心水選擇時🤔,路過神樂瞄了一下餐牌,發覺整體價錢都頗化算,而且omakase的價錢更是相宜,便決定一試。甫進店內,店員便安排入座,並詳細介紹餐牌,服務值得一讚。由於想試下不同種類的壽司,所以今次沒有選擇omakase,由自己發板😂😂。下單後,師傅便開始即場製作。壽司並不是一次過上,反而是根據顧客的進食速度逐款送上,可以保證食物的新鮮,是一個不錯的體驗。總體來說,以一間座落尖沙咀旺區的日式店來說,價錢相對相宜,食物質素都不錯,可以再次光顧。😋🍡🍢🍣🍤
2021-05-06 51 浏览
見網上這店好評甚多,吃午餐去。點了握Omakase、自選壽司定食十件和黑豚生薑燒定食,每款午餐都包括沙律和麵豉湯,另追加了帆立貝刺身。握Omakase($280 )有10件廚師發板壽司,另有日式蒸蛋。10件壽司中以魚類壽司為主,魚生質素不錯,另外有貝類壽司,也好吃,但兩件有海膽的壽司則不成,海膽則不夠鮮甜,其中配松葉蟹的海膽更有點腥。10件壽司中,有兩件壽司令我印象深刻,一件是魚壽司,因為配上了一小片果味啫喱,更能帶出魚的鮮甜,另一件是帆立貝壽司,上面放了一小片鵝肝,原來兩者的味道很相配,這又令壽司的味道更有層次。這午餐配日式蒸蛋,雞蛋很嫩滑,裏面食材豐富。自選壽司定食十件($168 )10件壽司都是自選的,都是自己很喜愛的口味。同樣地,魚類壽司質素不錯,蝦壽司也好吃,帆立貝壽司帶有點點柚子味,味道十分鮮甜,令人驚喜,軍艦壽司也好吃。黑豚生薑燒定食( $138 )點了兩款壽司午餐,也來一款熱的,暖暖胃。這定食份量不少,最重要的是黑豚肉不太肥膩,不會脂肪多瘦肉少,味道也不錯,還配有大量蔬菜,吃了大量肉食後,可以平衡一下。因為覺得這店的帆立貝很鮮甜,所以追加了帆立貝刺身,真的很好吃。每款午
見網上這店好評甚多,吃午餐去。
握Omakase($280 )
自選壽司定食十件($168 )
黑豚生薑燒定食( $138 )
每款午餐都包括沙律和麵豉湯,沙律菜新鮮,份量多,配芝麻醬,好吃,麵豉湯不會過鹹,湯裏面食材豐富。
總括來說,覺得這店的刺身水準不俗(海膽除外),價錢也合理,性價比頗高。
尖沙咀金馬倫道上新開的一間壽司店開在地鋪非常顯眼,招牌非常大一個午餐有omakase套餐還有其他丼飯可選擇店裡有吧台位,也有一般座位不過環境上比較壅擠嘈雜~這次試了中午$350的omakase套餐出乎意料的美味,性價比高前菜有胡麻醬沙拉和茶碗蒸一點完餐,立刻上桌,非常迅速套餐裡有五款不同的刺身,包含章魚腳和螢光魷魚種類豐富有驚喜當季的螢光魷魚爆膏,魚香味十足章魚腳有嚼勁,配上入味的蘿蔔,和風的調味鯛魚生魚片,清甜淡雅吞拿魚超厚身,而且有三大塊刺身用海苔包起來,中間夾一片紫蘇一口咬下散發油脂香,魚味偏淡,紫蘇味重厚實的口感超滿足~很有誠意!頭盤壽司是金目鯛搭配一層甜酸的果凍一起吃果凍清爽又開胃,順便一提這家的壽司飯應該也是赤醋飯北寄貝煮熟的北寄貝壽司,有彈性魷魚表面切成方塊粒的魷魚超可愛又精緻😍利用柚子、紫蘇和竹炭鹽調味,口感煙韌可惜的是紫蘇的味道蓋過魷魚本身的鮮味燒銀鱈魚燒過的銀鱈魚帶重油脂香,肉質軟嫩香口鰈魚海膽白色的魚肉夾了鮮甜的海膽兩個口感和味道上相輔相成瀨尿蝦拆好的(熟)瀨尿蝦吃起來啖啖肉,本身沒有蝦味!但是上面蝦膏醬超加分增添濃厚的鮮味,超正!海膽鮮甜的海膽,份量給的亦大方燒
尖沙咀金馬倫道上新開的一間壽司
開在地鋪非常顯眼,招牌非常大一個
午餐有omakase套餐還有其他丼飯可選擇
店裡有吧台位,也有一般座位
不過環境上比較壅擠嘈雜~
這次試了中午$350的omakase套餐
出乎意料的美味,性價比高

前菜有胡麻醬沙拉和茶碗蒸
一點完餐,立刻上桌,非常迅速
套餐裡有五款不同的刺身,包含章魚腳和螢光魷魚
種類豐富有驚喜
當季的螢光魷魚爆膏,魚香味十足
章魚腳有嚼勁,配上入味的蘿蔔,和風的調味
鯛魚

螢光魷魚

鯛魚生魚片,清甜淡雅
吞拿魚超厚身,而且有三大塊

刺身用海苔包起來,中間夾一片紫蘇
一口咬下散發油脂香,魚味偏淡,紫蘇味重
厚實的口感超滿足~很有誠意!
鰈魚海膽

頭盤壽司金目鯛
搭配一層甜酸的果凍一起吃
果凍清爽又開胃,順便一提這家的壽司飯應該也是赤醋飯

北寄貝
煮熟的北寄貝壽司,有彈性
魷魚
表面切成方塊粒的魷魚超可愛又精緻😍
利用柚子、紫蘇和竹炭鹽調味,口感煙韌
可惜的是紫蘇的味道蓋過魷魚本身的鮮味
鵝肝帶子
燒銀鱈魚
燒過的銀鱈魚帶重油脂香,肉質軟嫩香口
鰈魚海膽
白色的魚肉夾了鮮甜的海膽
兩個口感和味道上相輔相成
瀨尿蝦
拆好的(熟)瀨尿蝦吃起來啖啖肉,本身沒有蝦味!
但是上面蝦膏醬超加分
增添濃厚的鮮味,超正!
海膽
鮮甜的海膽,份量給的亦大方
燒鵝肝帶子
來到尾聲竟然出現超邪惡的壽司
炙燒過的鵝肝油脂噴發,與帶子一起吃說超幸福

底下的飯剛剛好中和了濃郁的鵝肝,令到整體不會太膩

吞拿魚碎手卷
非常足料的吞拿魚手捲,塞得滿滿
包了青蔥和脆脆的醃蘿蔔
為這次的omakase劃下句點

整體來說,份量絕對會飽!
而且海鮮新鮮又多樣,師傅的手藝不錯

上菜節奏掌握得很好,不會太快或太慢
以這個價格來說絕對物超所值
2021-04-23
鯛魚
章魚腳
鵝肝帶子
  • 生魚片
  • 瀨尿蝦壽司
妹妹生日試一下這一間傳說中價錢非常親民的 omakase~預早幾天book了,原本說沒bar台了最後到場可以安排到~開心❤️我們選了兩set $880的整體來說中間只有3-4款我覺得比較驚喜其他不過不失可能因為我地兩個成日食不同的omakase會有點比較~不過拖羅我原本都比較期待,但係紫菜嘅鹹味(還是外加了鹽?)蓋過了拖羅的味道,感覺好似冇食過,這部份有點小失望生蠔,海膽新鮮的,口感也很好👍螢光魷魚好像是特色的一款,就是將魷魚刺身一樣,滑滑的,但有一點鮮味,咬下去頭部分也有汁流出~因為妹妹生日,師傅自己準備了小甜品蠟和蠟燭給我們👍非常有心思有兩點希望可以改善,一就是收碟的速度太快了,好像很趕忙一樣,有兩三次還未吃完旁邊的小配菜,筷子還在手上,店員就想來收,感覺有點壓迫,可以讓我們先吃完放低筷子 等半分鐘左右會比較好另一點是門口位置很多小昆蟲在飛,有一隻曾經飛進我的蟹汁上,店員立刻換過,可能是夏天快到的關係,又開始食到走,有3隻小小的一直圍繞我們整體上這個價錢和服務是吸引的師傅也很留意你有什麼喜好或會叫你提出☺️只是第一次來,有機會再吃的話就會主動要求了😍
妹妹生日試一下這一間傳說中價錢非常親民的 omakase~
預早幾天book了,原本說沒bar台了
最後到場可以安排到~開心❤️

我們選了兩set $880的

整體來說中間只有3-4款我覺得比較驚喜
其他不過不失
可能因為我地兩個成日食不同的omakase會有點比較~

生蠔,海膽新鮮的,口感也很好👍
最後自選款

因為妹妹生日,師傅自己準備了小甜品
和蠟燭給我們👍非常有心思

整體上這個價錢和服務是吸引的
師傅也很留意你有什麼喜好
2021-04-30
庆祝纪念
生日
1K
2021-05-05 77 浏览
又到糧頭嘅時候,又到肚餓嘅時候,唔食返餐好,真係冇顏面面對明天嘅工作。嚟到金馬倫道嘅盡處,有間幾骨緻嘅日本餐廳,原來有Omakase食,啱晒會見十二道主角之前,就由白蘿蔔漬物同前菜打頭炮。漬物係用柚子醋醃製,食落啖啖柚子嘅清甜,放置喺月彎型嘅碟上,雅麗脫俗前菜係汁燒八爪魚,微辣嫩滑,確實開胃之後就嚟料,第一味係北寄貝,有啲醬汁鋪住,更令佢爽滑無比。佢地啲壽司係用赤醋,感覺正宗啲又有誠意之後印象深刻啲嘅就係池魚,新鮮到好似喺口入面游吓游吓咁,之後仲有味黃金池魚,味道更濃更鮮,需以薑蓉伴食,係火與水嘅交融壽司上面加粒蛋,仲要好似班尼迪蛋咁流晒汁落塊刺身度,真係好神奇,但唔好忽略下面塊魚,原來佢係右口魚,而唔係左口魚(平目魚),即係鰈魚,油香較為甘濃,真係冷知識呀今次真係幾有驚喜,竟然好多款壽司比拖羅更耀眼,其中海膽軍艦令大胃第一次有用海膽漱口嘅感覺,好衝擊呀!同樣衝擊係蟹醬牡丹蝦,蝦蟹海底交戰嘅烈況,喺大胃脷底重演最尾一道當然係最隆重,儼如娘娘下凡,不過唔係蓮花,而係踩住櫻花降世,帶子鵝肝疊到搖搖欲墜,大胃趕緊送鵝入胃口,首先食到帶子嘅鮮味,其後feel到溶化咗嘅鵝肝籠罩住整個壽司,果然係

前菜係汁燒八爪魚,微辣嫩滑,確實開胃

「鮨」Omakase

最尾一道當然係最隆重,儼如娘娘下凡,不過唔係蓮花,而係踩住櫻花降世,帶子鵝肝疊到搖搖欲墜,大胃趕緊送鵝入胃口,首先食到帶子嘅鮮味,其後feel到溶化咗嘅鵝肝籠罩住整個壽司,果然係天上物

最後嚟個海鮮味噌湯作完結,竟然畀大胃喺蝦頭撩到半條手指咁大嘅熟蝦膏,真係足料

師傅邊整邊分享同菜式有關嘅事,確實袋唔少嘢落袋㗎
2021-05-04
「鮨」Omakase
2021-04-30 49 浏览
🍣神樂 🎗️平常吃omakase即使是在入門級也都不吃便宜,最近發現這家價錢親民CP值高的,當然去吃吃看順便慶祝母親節Omakase:源自日文「おまかせ」字面上 =「信任」,就是客人把自己交給信任的壽司師傅,師傅會依照當日食材的最佳狀況來安排。🐟握 (茶蒸碗 + 壽司10件)跟師傅提出了不要太肥的食材,他說小Case之前還有過「走魚、全熟」太強了吧😂😂竹籤魚 、金目鯛柚子啫喱 、活北寄貝、松葉蟹海膽、醬油漬赤身、黃金池、拖羅、北海道海膽、牡丹蝦、鵝肝帶子。喜歡金目鯛柚子啫喱,啫喱入口融化跟鯛魚味混一起,很清爽覺得夏天就該這種味;松葉蟹海膽,在口中可以很消晰嚐到分別的味道;喜歡這類帶點有趣創意的。怕被師傅嫌疑我金魚腦,因為每款上桌師傅介紹完,我拍完照轉頭就秒忘了是什麼🥲然後覺得吃這種賞心悅目精緻的食物,連師傅也很賞心悅目,整頓飯變得更好吃,這是我絕對會想再二訪的好店子🤣🤣🤣💲Hkd 約300@人🏡香港尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪🕐12:00 - 22:30☎️28272168(建議最好預先訂位)➡️右滑部分菜單、期間限定等等
🍣神樂 🎗️

🐟握 (茶蒸碗 + 壽司10件)

💲Hkd 約300@人
🏡香港尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪
🕐12:00 - 22:30
☎️28272168(建議最好預先訂位)
➡️右滑部分菜單、期間限定等等