2018-08-04 95 浏览
今晚男友話帶我食好野喎,其實想叫我學下人地點煮餸,於是去左一間中菜的餐廳,名別「私家廚房」座位好寛闊最近天氣熱,所以一坐下來就叫左個香芒蝦肉蟹籽沙律消暑一下,個蝦肉好爽口,芒果好新鮮,而個沙律醬有點兒失望,酸得濟!豆豉啫啫雞煲一送到埋來己聽到'滋滋'聲,繼而聞到香味,雞肉應該煎過所以先食到香滑,而醬汁令到其他配菜色也好吸引!懷舊琵琶豆腐我平時好少食豆腐,而呢款外皮炸到酥脆,內裡豆腐軟綿,咸香的味道令你夾完一件又一件,好送飯!埋單後個服務員送幾件冰鎮波籮,真是滿足的一晚!

座位好寛闊

豆豉啫啫雞煲

懷舊琵琶豆腐

埋單後個服務員送幾件冰鎮波籮,真是滿足的一晚!
2018-08-04 107 浏览
今日午飯終於有機會試試呢間私家廚房,因為有朋友話唔錯。私家廚房裏的大堂環境人客唔多,我們一行六位,女侍應原來給我們卡位,我嫌太迫夾,她轉VIP房間給我們,太好了!簡簡單單,要了六個套餐客飯,有冬瓜老火湯,但勁鹹,希望廚師下次輕手下鹽,有餐飲,大家都一致楝熱檸水。套餐客飯用碟子上,有青菜伴上。白切雞,都腍滑,味道較淡。燒鴨湯飯味道適中,白飯另上,很好。煎蓮藕餅,不算肥膩,尚可!牛柳炒米粉很美味,下次可以再吃。雞肉粒炒飯,粒粒炒飯有鹹香,不油膩很可口。因為有一位朋友遲少少才到,我們留起梅菜扣肉給他,所以我沒有品嘗梅菜扣肉。整體都不錯,人均消費$53,抵食啦!
今日午飯終於有機會試試呢間私家廚房,因為有朋友話唔錯。

私家廚房裏的大堂環境

套餐客飯用碟子上,有青菜伴上。
白飯青菜

白切雞,都腍滑,味道較淡。
白切雞飯

燒鴨湯飯味道適中,白飯另上,很好。
燒鴨湯飯

煎蓮藕餅,不算肥膩,尚可!
牛柳炒米粉

牛柳炒米粉很美味,下次可以再吃。
牛柳炒米粉

雞肉粒炒飯,粒粒炒飯有鹹香,不油膩很可口。
雞肉粒炒飯

梅菜扣肉飯

整體都不錯,人均消費$53,抵食啦!
2018-08-01
白飯青菜
白切雞飯
燒鴨湯飯
雞肉粒炒飯
2018-08-02 800 浏览
早排叫朋友幫我買咗啲嘢,交收完就一齊去食晚飯。我哋去咗旺角呢一間樓上嘅「私家廚房」,聽聞呢到嘅餸除咗夠大碟,而且仲鑊氣十足,所以唔可以錯過。是日一行人四個人,都叫咗相當多野食,事關環境唔同大排檔,冷氣十足岩哂我地呢班怕熱嘅人士,就可以慢慢食一邊傾計。二話不說,柯打咗嘅OK汁煎南非大虎蝦、脆皮德國鹹豬手都一齊上菜。大虎蝦除咗炒得香脆,而且仲大隻夾彈牙,呢種調味同煮法真係無得輸,非常開胃,可以食幾碗飯。至於豬手皮就焗得非常脆口,但內裡嘅肉就非常林身,可以點蘸隔離泰式嘅酸汁,又另一種風味。接住到嘅係籠仔荷葉海龍皇蒸飯、薑蔥焗美國桶蠔、燒汁脆米安格斯牛粒。蒸飯比想像中更大盤,分別有魚蝦蟹鋪面,帶陣陣蒜香豉油味,隨之仲有淡淡嘅荷葉香,海鮮嘅鮮味完全融入到米粒裡面,味道一流。而桶蠔更為誇張,由於用瓦鍋熱住上菜,故裡面嘅蔥同蠔仍滋滋作響,眾人都嘩然,除咗香味撲鼻,隻桶蠔果然足料,一共六隻都大大隻:點樣分呢。起筷,桶蠔充滿鮮味且啖啖肉,夾埋薑蔥食成件事惹味更多,令人欲罷不能。至於牛肉粒相比之下較遜色,因為調味似乎重手咗,口味太咸,但不得不提小菜裡除咗有牛肉粒,仲有一啲茄子切咗粒混合其中,結果一齊食又幾
OK汁煎南非大虎蝦
脆皮德國鹹豬手

籠仔荷葉海龍皇蒸飯
薑蔥焗美國桶蠔

接住到嘅係籠仔荷葉海龍皇蒸飯、薑蔥焗美國桶蠔、燒汁脆米安格斯牛粒。蒸飯比想像中更大盤,分別有魚蝦蟹鋪面,帶陣陣蒜香豉油味,隨之仲有淡淡嘅荷葉香,海鮮嘅鮮味完全融入到米粒裡面,味道一流。而桶蠔更為誇張,由於用瓦鍋熱住上菜,故裡面嘅蔥同蠔仍滋滋作響,眾人都嘩然,除咗香味撲鼻,隻桶蠔果然足料,一共六隻都大大隻:點樣分呢。起筷,桶蠔充滿鮮味且啖啖肉,夾埋薑蔥食成件事惹味更多,令人欲罷不能。至於牛肉粒相比之下較遜色,因為調味似乎重手咗,口味太咸,但不得不提小菜裡除咗有牛肉粒,仲有一啲茄子切咗粒混合其中,結果一齊食又幾夾,只要唔太咸。
燒汁脆米安格斯牛粒
即叫即炸生炒骨

其後有即叫即炸生炒骨、拍蒜炒油麥菜、懷舊琵琶豆腐。生炒骨意想不到地大碟,入口非常脆同熱,果然係即叫即炸。食咁多重味小菜,油麥菜最岩中和一下口中嘅味道,大大碟四個人都食唔哂。最後琵琶豆腐即係豆腐同鯪魚肉混合再煮嘅一道小菜,有種接近食齋嘅感覺,芡汁調味適中,鯪魚肉新鮮,入口唔會覺腥。
拍蒜炒油麥菜
懷舊琵琶豆腐
總結,無諗到小菜嘅份量都幾多,食到最後真係太飽而需要打包。所以建議四個人的話,大概叫4至5個菜再配飯,應該都夠飽。
2018-08-01 430 浏览
今晚想食住家菜,第一時間想起這裡,立即打電話book枱。簡單的點了幾樣,南乳一字骨和蝦醬通菜牛肉。落單時老細誠意推介今晚的湯,聽落好吸引之下再點了豆腐肉片白菜滾海班頭骨腩$188。 豆腐白菜仔滾海班頭腩骨 $188比我們想像的份量大,得,多,哈哈。滿滿的一大碗再加一大碟湯渣豆腐白菜和魚塊,連湯渣也可以當餸吃。淨是看這湯的顏色就知誠意十足,乾淨的奶白色,喝下去又香又甜,滿口鮮味,真的很不錯,推介!蝦醬通菜炒牛肉$128 之前沒想到湯渣有那麼多白菜仔,已經點了一碟炒通菜。一上枱濃郁的蝦醬味撲鼻而來。大大碟通菜份量十足。通菜清甜,每一次菜是最搶手的,不消一會已全被吃光了。牛肉夠嫩味道夠濃,不會過咸剛剛好。南乳一字骨 $128我們實在太高估我們的胃。眼闊肚窄點了一堆但卻吃不完。這碟肉不錯,算少少偏肥的肉,南乳味不算很重,味道偏濃味。挺惹味!最後附送的生果賣相顯心思,菠蘿每一片都又甜又多汁,為這餐下完美的句號。這裡環境坐得很舒服又不會太嘈,每一枱都有自己的空間,最適合一家人來吃飯,方便傾計。
今晚想食住家菜,第一時間想起這裡,立即打電話book枱

豆腐白菜仔滾海班頭腩骨 $188
豆腐白菜仔滾海班頭腩骨

蝦醬通菜炒牛肉$128
蝦醬通菜炒牛肉

南乳一字骨 $128
南乳一字骨

最後附送的生果
附送的水果

賣相顯心思,菠蘿每一片都又甜又多汁,為這餐下完美的句號。

豆腐白菜仔滾海班頭腩骨
蝦醬通菜炒牛肉
附送的水果
2018-08-01 73 浏览
同男朋友第一次食私房菜,都幾期待架餐廳地理位置都幾方便,係地鐵站附近而佔地有成層咁大,因為有好幾間房隔左出黎做VIP室,而且仲係用返香港既地名作為房名由於我地得兩枝公,房就坐唔到拉,但大廳一樣坐得好舒服,仲有半開放式既包廂位 菜式選擇好多,仲有唔少懷舊同少見既巧手小菜,例如砵仔焗魚腸、海皇賽螃蟹等可惜人得2個,有D菜餚就要等下次黎先可以試 男朋友強力要求食海皇賽螃蟹,因為真係唔多地方見到,而且價錢真係好公道店員提醒一定要加醋,先會帶到蟹既味道,令蛋白味道更有層次平時唔愛醋既我,覺得落左醋後,唔只蛋白既顏色豐富左,令人食欲大增,味道上確實係增添左鮮甜味而所配大蝦新鮮,肉質夠爽 欖角蜜餞一字骨一字骨我地兩個都鍾意食,今次試下新口味,黎個欖角蜜餞一字骨真係好邪惡,因為真係好熱氣,但唔趁熱食又唔得外層帶點焦香,肉仲好軟,水份無過份流失,完全無雪味欖角蜜餞的甜有D難以形容,好似多左重果味,平時無咩機會食到呢陣甜味,幾特別 薑蔥大連鮑魚雞煲見到薑蔥,又見到鮑魚,再加雞煲,真係無辦法唔叫煲香氣好足,調味惹味之餘,唔會過咸,可以餸哂成碗白飯鮑魚有4大粒,雞件多到要我地捧住個肚走,真係個個餸份量都好充分
同男朋友第一次食私房菜,都幾期待架
餐廳地理位置都幾方便,係地鐵站附近

可惜人得2個,有D菜餚就要等下次黎先可以試

店員提醒一定要加醋,先會帶到蟹既味道,令蛋白味道更有層次

而所配大蝦新鮮,肉質夠爽

欖角蜜餞一字骨

一字骨我地兩個都鍾意食,今次試下新口味,黎個欖角蜜餞
一字骨真係好邪惡,因為真係好熱氣,但唔趁熱食又唔得
外層帶點焦香,肉仲好軟,水份無過份流失,完全無雪味

薑蔥大連鮑魚雞煲

見到薑蔥,又見到鮑魚,再加雞煲,真係無辦法唔叫
煲香氣好足,調味惹味之餘,唔會過咸,可以餸哂成碗白飯
鮑魚有4大粒,雞件多到要我地捧住個肚走,真係個個餸份量都好充分,真係抵食加好食
如果帶埋屋企人同長輩黎,佢地應該好喜歡,有咁多懷舊菜式同海鮮
而且海鮮仲係新鮮的
2018-08-01 52 浏览
今晚又來到旺角,搜尋到這裡,便趁時間尚早,和太太來試。這裡除了貴賓房,還有卡位,而卡位旁邊有簾可以關上,私隠度高。我們點了侍應推介的豆腐肉片白菜滾海班頭骨腩$188,啫啫豬潤滑雞煲$128,大澳蝦膏通菜鮮魷$128。豆腐肉片白菜滾海班頭骨腩$188,材料豐富,奶白色的湯的份量足夠四至五人,好彩我是湯怪,難不到我的。啫啫豬潤滑雞煲$128,上枱時,‘啫啫’的聲音響起,香氣撲鼻,煲內有大量洋蔥,混合爽口豬潤和滋味雞件,簡直是送飯必選。大澳蝦膏通菜鮮魷$128,蝦膏不會過鹹,魷魚🦑爽口,忍不住叫了碗白飯來吃。飯後還有免費的冰鎮菠蘿。
今晚又來到旺角,搜尋到這裡,便趁時間尚早,和太太來試。

飯後還有免費的冰鎮菠蘿。
2018-07-31 48 浏览
朋友話要食私房菜,係OP search到間係旺角嘅,於是出來試下。叫左3款餸,每樣都份量十足,而且色香味俱全。突然勁想食蠔~本身想叫廣島蠔,但店員大力推薦今日d桶蠔超大隻,所以點左個薑蔥美國桶蠔~嘩!真係好新鮮呀!隻蠔大大隻,超肥美,啖啖肉,真係好滋味。😋辣酒煮螺,東風螺都幾大隻,煮得好入味,唔太辣之餘仲好香酒味,朋友仔食到停唔到口呀!最後黎一個藥膳豬手🐖蟲草花、紅棗加豬手炆出來的湯好甜好甜😋😋豬手爽爽的~私房菜每個座位都好有私穩,坐得超舒服😌原來仲可以包一間房,一行10幾人嘆菜添呀~環境寬敞、舒適~下次可以約埋全家人一齊來試試

2018-07-16
2018-07-29 425 浏览
🥔香煎釀藕餅 ($118)一坐低先叫左一碟蓮藕餅,一上菜個下侍應都未放低碟餅就已經聞到好香喇。一碟藕餅有8舊,份量都幾多,特別係我地得兩小口子去食。每舊藕餅都有塊生菜鋪係底,食落即刻覺得無咁熱氣。藕餅入面都好足料,一粒粒蓮藕配上豬肉,加埋煎到啱啱好既餅面,唔會好燶。十分好食,可以當係前菜開一開個胃,之後打大佬。🐴沙嗲粉絲牛肉煲 ($118)要試到一間餐廳既水準,好多時叫個煲試下就知佢夠唔夠火喉喇。今次叫左最平民既沙嗲粉絲牛肉煲,上菜既時候都仲係熱到有泡泡,侍應都提我地係勁熱唔好掂到個煲,遠遠都feel 到佢個種熱力。個煲要有既配料都有齊曬,係唔錯既。粉絲、芽菜、金菇、菠蘿都有。牛肉都好好食,唔會太硬,又食唔出有特別用左梳打粉會加工。嗯!合格,可以繼續叫其他。🍚絲苗白飯 ($15)食得煲,識食既一定會叫碗白飯撈汁拌飯。夠曬飽肚同埋食到個煲既精粹。🐟老輝砵仔焗魚腸 ($168)黎到有特色既餐廰緊係要食番D有特色既餸喇。一聽到格離枱既食客叫哩個焗魚腸,男朋友即刻心心眼,心郁郁咁揭個menu。最終我地都叫左一個試下。個賣相十分之好。用砵仔焗直情係跟足傳統,仲要加埋油炸鬼,又香口又入曬味。好正喇
🥔香煎釀藕餅 ($118)
一碟藕餅有8舊,份量都幾多,特別係我地得兩小口子去食。
每舊藕餅都有塊生菜鋪係底,食落即刻覺得無咁熱氣。

🐴沙嗲粉絲牛肉煲 ($118)
要試到一間餐廳既水準,好多時叫個煲試下就知佢夠唔夠火喉喇。
嗯!合格,可以繼續叫其他。

🍚絲苗白飯 ($15)

🐟老輝砵仔焗魚腸 ($168)
個賣相十分之好。用砵仔焗直情係跟足傳統,仲要加埋油炸鬼,又香口又入曬味。好正喇已經,但原來個內裡仲正。
個蛋焗得啱啱好,唔會好老。魚腸食落去無異味,證明佢係洗魚腸既過程都好落足力。仲有埋魚肝魚膶,仲好過去食OMEGA3既Supplement。
要特別讚既係,佢仲會加左少少薑絲同埋金華火腿絲,男朋友仲話食過咁多間焗魚腸,都係第一次食到有加金華火腿咁足料。
哩個真係俾爆分。必試推介。

😋腐竹薏米糖水
最後,餐廳仲送左兩碗糠水俾我地,咁啱係我中意食既腐竹薏米糖水。唔會話超甜,甜度適中,加上有勁薏米,好有口感可以慢慢食,仲要食埋男朋友個碗。正 !

🍵茶位 ($20,2人)
多謝茶芥加一。
2018-07-28 99 浏览
哩排好鐘意食中菜,所以四周圍揾下有無好食既中菜,點知俾我揾到哩間網上面好多好評既中菜,仲要係私房菜?一早book左位,然後店員都好好即刻用whatapp通知話收到booking,臨食飯既下午再send多次提醒booking,仲話大厦裝修,所以要自備現金,credit card暫停,冇所謂啦,我地志在嚟食嘢咋嘛。。。由於對呢間私房菜鋪有好高嘅期待,所以一收工就咋咋淋上去食野啦我同朋友一行四人準時到達,店員都殷勤招呼,即刻斟茶,不過好可惜我杯茶有隻昆蟲,然後我哋嗌左手拍青瓜,冰鎮涼瓜片(點知冇得食),農場白切雞,豉汁帶子蒸豆腐,薑蔥蠔煲,椒鹽鮮魷魚(原本想帶椒鹽九肚魚,但係又冇),籠仔鮮蝦蒸飯,金銀蛋浸時菜。首先個手拍青瓜冇乜特別,唔係好夠味,同埋啲青瓜唔夠爽!然後個農場白切雞好鞋口,我食完有啲胃痛,可以我咬得唔多爛薑蔥蠔煲就勁小份量,真的好hea,嗰籠仔鮮蝦蒸飯啲蝦食得出不是新鮮的!個豉汁帶子蒸豆腐好失望,帶子蒸完好似瑤柱咁UN!!!!!!!最後個金銀蛋浸時菜完全無味,仲要食晒所有飯之後先黎,勁耐!我哋四個人最後埋單每人$300,我哋食嘅並唔係特別嘅嘢,只係普通嘅菜,呢度嘅餸相對係比較貴
薑蔥蠔煲就勁小份量,真的好hea,嗰籠仔鮮蝦蒸飯啲蝦食得出不是新鮮的!個豉汁帶子蒸豆腐好失望,帶子蒸完好似瑤柱咁UN!!!!!!!最後個金銀蛋浸時菜完全無味,仲要食晒所有飯之後先黎,勁耐!我哋四個人最後埋單每人$300,我哋食嘅並唔係特別嘅嘢,只係普通嘅菜,呢度嘅餸相對係比較貴,但係貴唔緊要,俾返啲質素就可以啦,但係一啲都唔好食!唔明白啲好評係點樣黎?

吃膩了西餐、日本菜,偶爾也想轉轉口味,前兩日蝴蝶結姐姐就發現了旺角這間樓上住家菜。座位寬敞舒服,有帳幕遮擋,提高私隱度。餐牌上的菜式頗多,好多都很想點來試試。我和先生最後點了這幾個菜式。古法秘制蔥油新鮮雞(半隻),雞肉結實而鮮嫩,頗有光澤,配上秘製的蔥油份外美味,加上選用新鮮雞,口感更新鮮。三十年前造法海皇翠塘滑豆腐,難得食到三十年前的做法,當然要試試啦!豆腐滑得似豆腐花,配上魚肉、蟹柳等配料,添多了一份鮮味。即叫即炸菠蘿生炒骨,選用新鮮的菠蘿,生炒骨外脆內軟,酸甜適中,又不會過分油膩,配白飯一齊食,正!!!最後餐廳還送了一份冰鎮新鮮菠蘿給我們食,冰凍爽甜的,最適合炎炎的夏天啦!

2018-07-23
旺角除咗食放題同埋火鍋之外其實都一樣有中菜可以選擇,位於油麻地區嘅私家廚房原來啲嘢食都唔錯喎。D包廂好有特色~多人/少人都包到房O_OV餐牌選擇好多,令人花都眼亂,但係同時亦都滿足不同口味嘅食客得以選擇喜愛的菜色。欖角蜜餞一字骨$128問店員有咩推介,店員就推介左呢個一字骨,平時對食骨冇咩特別好感,但係呢一個一字骨除咗有欖角嘅味道之外仲有蜜餞嘅甜香味道,令到一字角肉味好突出,非常好味一定要叫!家鄉蠔肉煎$128有少少似平時嘅煎蠔餅,蠔份量適中,而且都比較香脆金黃,可以點上魚露味到就更豐富。魚香惹味茄子煲$98白飯$30@2碗魚香茄子真係熱辣辣,鹹香十足但係味道唔會太過濃郁符合健康飲食口味,茄子夠林而且非常入味送飯一流。仲有甜品送WOW!!綠豆沙<3茶位$10 per head凍檸茶$18 x 2有時食啲咁熱辣辣嘅中菜都想嘆番一杯凍檸檬茶,咁就一流!

D包廂好有特色~
多人/少人都包到房O_OV

欖角蜜餞一字骨$128

家鄉蠔肉煎$128

魚香惹味茄子煲$98
白飯$30@2碗

仲有甜品送WOW!!綠豆沙<3

茶位$10 per head
凍檸茶$18 x 2
有時食啲咁熱辣辣嘅中菜都想嘆番一杯凍檸檬茶,咁就一流!
2018-07-24 703 浏览
跟前上司吃飯已經是很久以前的事了,知道她特別喜愛中菜,所以就由她發板選擇喜歡的餐廳!竟然是譽發廣場入面的【私家廚房】!發現近期跟這個廣場緣份非常之多,由於今次是即興飯局,抱住一試嘅心態直接到店,十分好彩,店員表示預約的客人跟我們的時間不一樣,所以可以安排到位置。上到去一整層都是它們的,門口感覺很有私房菜風格!入面格局比想像細,但好整齊枱與枱之間有適當的距離!如果你是有預約的或是同行是三人至四人的話可以坐卡位,每一個卡位的門口都會有一塊灰色的簾篷可以將卡位內的空間關上,感覺更加私隱度高!當時我哋嗰陣唔係繁忙時段所以都可以坐到卡位!好開心因為係一個舒服嘅卡位裏邊慢慢坐慢慢傾聚下舊!全程都覺得地方非常清潔!說說餐牌吧!餐牌上嘅款式都係一般中菜咁,有海鮮類,有小菜篇亦有時蔬篇!全部交給前上司點菜!總共點了三款菜式!鄉下佬炒雜菜 $118呢到既菜一點也不油膩,入面包括既款式有:西蘭花、菜心、油麥菜、白菜仔。多幾款選擇令到冇咁悶,菜炒得比平時既好惹味,但又唔油,點解呢?我就想起有一次,媽跟我說..菜可以用燙的..然後用平底鍋把油和蒜頭爆香..放旁邊備用..等菜燙好..把油和蒜頭拌到青菜裡..再加調

上到去一整層都是它們的,門口感覺很有私房菜風格!
入面格局比想像細,但好整齊枱與枱之間有適當的距離!

說說餐牌吧!

總共點了三款菜式!
鄉下佬炒雜菜 $118
鄉下佬炒雜菜

我就想起有一次,媽跟我說..菜可以用燙的..然後用平底鍋把油和蒜頭爆香..放旁邊備用..等菜燙好..把油和蒜頭拌到青菜裡..再加調味料拌一拌..就跟炒的一樣..
不知道是不是用這個方法呢?

豉招炒大蜆 $138
一邊談天, 一邊舔吃炒得香濃惹味的蜆肉。真是可以吃上癮。
份量二人吃剛剛好,有點像大排檔風味但在這裡也吃到是火喉十足,蒜蓉豉汁香濃,蜆肉也好爽甜。

鹹蛋黃冰鮮中蝦 $128
香港最常見的6款蝦,包括大頭蝦、虎蝦、赤米蝦、基圍蝦、草蝦、中蝦,中蝦色澤略帶透明及屬貴價蝦之一!
用左鹹蛋黃去炒,成件事好正!鹹蛋黃搖身一變,成為近年小食新口味的新貴,兩者混合,真係好惹味又邪恐!
鹹蛋黃冰鮮中蝦

但值得讚的是中蝦非常好吃又彈牙!絕對係非常新鮮的!

總括感受:
「私家廚房」呢間餐廳既好處在於選擇非常多又合我們胃口,大人細路長輩都啱食!‍蒸的、炒的、煮的、炸的、炆的、無一或缺,各煩都有多款選擇。
👉🏻餐牌紙如果有彩色圖案可供參考既話會點餐時更加開心同開胃。
👉🏻論服務方面其實當晚人手上非常足夠,感受到佢地既熱誠,當客人越來越多嘅時候佢哋都處理得好好!絕對冇怠慢嘅感覺!
👉🏻呢餐前上司非常滿意啊!菜式不算是很特別但是煮出來的味道是有一種私房菜的感覺!唔油膩又健康!見到佢開心又飽肚我就開心啦
题外话/补充资料: 呢到有WI-FI老闆話又可以Whatsapp訂位夠晒方便呢!
2018-07-17 228 浏览
同朋友成日去旺角食飯,我哋都成七至八個人,成日都要搵一啲可以坐好耐傾計,而且有大枱嘅餐廳。今天去這間樓上嘅私房菜,。成間餐廳都係間房,就算一班人大聲傾計大聲笑都會驚影響到好多其他人啲餸菜,都好滿意,尤其是係個海鮮蒸飯,係老細推介嘅,非常新鮮,飯有好香嘅蒜香味。另外仲叫咗隻雞同一條蒸魚。隻雞都好滑嫩,而且配搭着薑蔥。雖然有家嘅感覺,但一定好食過屋企煮嘅。另外條魚真係非常大,咁啱有朋友帶咗把間尺去度一度,有成差不多15 cm !總括而言,無論食物質素定係服務態度都非常一讚!

總括而言,無論食物質素定係服務態度都非常一讚!
2018-07-11 147 浏览
環境值得讚細細空間入到去無油煙感覺,就算兩,三個人想傾下因為有窗簾遮一遮都感覺有私人空間。員工幫客人換碟速度比酒店快利落,有微笑餸菜欖角蜜餞一字骨肉稔易入口,但食到最後有少少油但賣相差少少,痴左幾舊黑色物體,唔知係欖角以為lone左,哈哈辣酒煮花螺一擺上枱,已經嗅到好香好濃的酒味,即刻試左佢啖汁,飲起上來都少少重的酒味同甜甜地,辣味唔算勁。一盤大概有二十五隻大過五蚊銀的花螺,都算幾多份量,兩個人食都非常足夠,可能有特添。上湯浸蔬菜粉絲(員工拍板介紹)比手掌仲大的湯碗,以為得少撮,但其實份量有驚喜。可惜菜食落口油左d,否則青青地都幾好味。神秘贈送菠蘿冰船滿滿薄冰上有數塊菠蘿,夏天食呢個清爽,甜到入心。

員工
幫客人換碟速度比酒店快利落,有微笑

餸菜
欖角蜜餞一字骨
肉稔易入口,但食到最後有少少油

辣酒煮花螺

上湯浸蔬菜粉絲(員工拍板介紹)

神秘贈送菠蘿冰船
滿滿薄冰上有數塊菠蘿,夏天食呢個清爽,甜到入心。
2018-07-11
這間中菜館好有家的感覺和味道,是名符其實的私家廚房,在這人情味濃厚的氣氛下享用極高質的高檔私房菜,令人回味無窮。餐廳環境舒適光猛,不少座位以布廉形成獨立廂座般,好有私人空間,也可看到漂亮街景。本以為餐廳位於樓上會較少人知曉,怎料七時許已人客眾多,更有不少熟客,看來挺有名氣。餐廳的服務好好,老闆和店員們十分親切有禮,招呼周到,對菜式和食材很是熟悉,會耐心地作介紹,好專業的模樣,又會不時主動替我們更換碟子、遞上牙簽等,細心又殷勤。菜式選擇繁多,海鮮、小菜、煲仔、湯羹、小吃等琳琅滿目,應有盡有,光是雞都已有超多口味。重點是碟碟都份量十足,好大碟,物有所值。薑沙雞水準一流,只是半隻已經好大盤,採用農場新鮮雞,肉質超級嫩滑,而且雞味十足,醬汁更是非常美味,更附有內臟,當中雞腎大件又爽口,好正!大大盤的原個籠仔海生蝦蒸飯十分出色,每啖飯都充滿濃郁蒜香味,而且好濕潤,不會乾爭爭,開邊蝦亦好有鮮味,肉質彈牙,更有不少蝦膏。這桶飯美味到即使飽到吃不下都會忍不住將它吃個清光,絕對不能錯過。這個沙茶醬粉絲牛肉煲是我吃過最最最好吃的粉絲牛肉煲!粉絲粗身煙韌,吸滿濃濃的沙茶醬,味道絕佳,牛肉超嫩口,好有鑊氣。想

這個沙茶醬粉絲牛肉煲是我吃過最最最好吃的粉絲牛肉煲!粉絲粗身煙韌,吸滿濃濃的沙茶醬,味道絕佳,牛肉超嫩口,好有鑊氣。想不到一個如此普通的菜式都可以煮得非一般的美味,完全可以體現到餐廳的一流功架。

冰鎮新鮮菠蘿賣相十分精緻,像刺身般放在大船上,好新奇。看著店員取出巨型原個菠蘿即叫即切,相當新鮮,果肉好鮮甜又多汁,清涼口感好正。