2023-12-01 237 浏览
又係時候為冬至做準備啦🥳 呢間餐廳做緊冬至套餐優惠 我就同屋企人去咗食😚-冬至團圓四人套餐($1,888)話梅小山藥非常清新嘅小山藥 唔單止健康 加入咗話梅有淡淡香味 更加開胃😍稻埕自家製台灣烤香腸拼墨鱼腸台灣餐廳梗係唔少得台灣香腸啦!每一塊都剪得好香 外皮脆卜卜😍 真係我最愛!白滷水九孔鮑魚鮑魚真係好大隻🤩🤩 但係唔會好韌 仲有啲酸酸地嘅味道 非常開胃😋😍鵝不是鴨肉呢個鵝片係冇骨㗎🤭 啖啖肉幾嫩 又唔會有蘇味 同滷水汁梗係絕配啦!金不換干貝螺頭燉雞湯非常足料嘅燉雞湯🤤🤤 聞落已經非常香 入面亦都好多瘦肉🤭🤭 每一啖都好似精華咁😋古早味三杯雞煲呢個個醬汁非常濃 仲有少少嘅辣😚 而且雞肉都煮得好入味 送飯真係啱晒🤩秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋石鍋嚟到仲係滾住㗎🤩煮得好入味嘅花膠豬手😍 入面主要都係豬手皮 爽口彈牙 又帶點黏黏嘅口感😋 京蔥爆炒牛菲力粒好夠鑊氣嘅牛肉粒 味道香得來又唔會太鹹😚 牛肉有口感 又keep到肉汁 唔會乾爭爭👍🏼👍🏼紅槽文旦蔭樹蒸深海大花尾龍躉龍躉都幾厚肉🤩肉質都幾滑同時帶一點口感😚 上面加咗酒味嘅醬料 食落幾清新都幾特別😋蔭樹子豆乳鵝仔菜呢個油麥菜炒得好爽口!而且醬汁
冬至團圓四人套餐($1,888)

稻埕自家製台灣烤香腸拼墨鱼腸

秘製台汁骨膠豬手花膠石鍋

京蔥爆炒牛菲力粒

紅槽文旦蔭樹蒸深海大花尾龍躉

蔭樹子豆乳鵝仔菜
呢個油麥菜炒得好爽口!而且醬汁非常香濃 配埋一齊真係好好食😍

八斗子炒飯
炒飯有虎蝦 北海道帶子 鵝肉 蟹肉等等 真係好豐富🤩 每一啖都有飯有餸 而且飯粒粒分明 乾身又唔硬🥰 再配埋蟹籽同豬肉鬆口感更加豐富😋

桂圓紅棗杞子芋圓湯丸
湯圓一粒係花生一粒係芝麻味🥳 大大粒好足料㗎 另外芋圓都好煙靭 配埋桂圓紅棗杞子湯暖粒粒好滋補🥰🥰
1. 廚房上錯菜,鹽酥豬扒變雞扒。後來發現隔離枱有幾個一齊叫豬扒同雞扒,唔怪之得手忙腳亂。2. 後來重新上返豬扒俾我,但明顯岩岩炸完出黎,ok油 (P.S. 比較之下,豬扒抵食過雞扒,豬扒切開有6塊,雞扒就只得掌心大小) 3. 今次嚟咗個內地口音嘅姐姐(疑似經理),每次講嘢都好大聲,同平時去開嘅感覺好唔同4. 人手不足,星期日午餐時段,樓面得3個人5. 食客講嘢都比較大聲,聽到晒隔幾張枱嘅人講咩整體來講,今次嘅用餐體驗有點差,應該短期唔會再去

4. 人手不足,星期日午餐時段,樓面得3個人

5. 食客講嘢都比較大聲,聽到晒隔幾張枱嘅人講咩

整體來講,今次嘅用餐體驗有點差,應該短期唔會再去
2023-11-06 242 浏览
又到大閘蟹嘅季節 男朋友話未食過大閘蟹 所以book 左黎呢度試下佢個極品華麗蟹宴 $588/位😋😋✨稻埕四彩碟有花雕藥膳雞捲,黑糖醋釀柑仔蜜,話梅小山藥,稻埕醋釀蘿蔔。雖然唔係幾啱我口味嘅野 不過都係幾開胃嘅前菜👍✨金杯海鮮羹超級熱辣辣👍 入面都有好多海鮮 有蝦有帶子 仲有咸蛋 成個湯好香濃 好飲😋✨日本青森蘋果話梅雪芭 好refreshing 👍 可以喺食蟹之前清一清個口先😋✨清蒸江蘇大閘蟹5兩半(一隻)超級多金黃色嘅膏好吸引🤤 啲膏都好香好好食😆😆🤤🤤 隻蟹都幾肥美 蟹肉都有鮮甜味👍✨蟹粉魚湯泡津白啲津白好清甜 有好多蟹粉😋✨蟹粉古早米糕啲糯米粒粒分明 入面仲有啲魷魚絲咁 撈埋啲蟹粉好夠味👍✨薑母黑芝麻湯圓 個湯圓入面啲黑芝麻有啲固體狀😂如果可以流質啲會更好 個湯都可以薑啲✨薑茶(一杯)好夠辣 👍 食完大閘蟹驅返啲寒總括黎講味道都唔錯 大閘蟹好肥美好食😋 環境都好舒 有卡位坐 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰晚餐人均~$650 (收+1)

✨稻埕四彩碟

✨金杯海鮮羹

✨日本青森蘋果話梅雪芭
好refreshing 👍 可以喺食蟹之前清一清個口先😋

✨清蒸江蘇大閘蟹5兩半(一隻)

✨蟹粉魚湯泡津白

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$650 (收+1)

呢間位於銅鑼灣嘅精緻台灣菜有別於其他餐廳😉裝潢都好特別😆食物嘅味道都好創新😽🥩燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排🥩呢道菜嘅調味好特別😌類似咕嚕肉咁🤣酸酸甜甜🫣配埋菠蘿有好開胃嘅感覺~安格斯牛小排都幾香肉味~但係肉質略嫌有少少靭🥹🍗鵝不是鴨肉鵝油拌麵🍗鵝片以白滷水滷製而成,它的色澤清澈,散發出淡淡的滷水香氣☺️它的口感滋潤嫩滑,讓人愛不釋手😍伴碟上搭配了醃蘿蔔和豆芽菜🥰為整道菜品增添了豐富的口感和層次~面質煙韌彈牙😌好惹味😋🥞黑糖珍珠疏乎厘班戟配抹茶雪糕🥞呢款舒芙蕾班戟蛋香味濃郁😍口感超鬆軟。搭配上Q彈的珍珠和厚厚一層的鮮忌廉🥰無論是外觀還是味道都好正😎我們選擇了期間限定的抹茶口味🍦這款口味不會過甜~就算有好多忌廉都唔會食到好滯Overall 嚟講呢間餐廳環境都好唔錯👍好chill 但價錢就略嫌有點貴🥹甜品我覺得做得最好😂如果想試一試精緻台灣菜可以去!

🥩燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排🥩
🥹

🍗鵝不是鴨肉鵝油拌麵🍗

🥞黑糖珍珠疏乎厘班戟配抹茶雪糕🥞

𝟏𝟎月是什麼大日子,你知道嗎😳?! 是吃大閘蟹的大日子呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 台灣餐廳🥢稻埕飯店𝐃à𝐨 𝐂𝐡é𝐧𝐠 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 也有推出大閘蟹宴😍,一齊把握機會,吃一年一季的限定美食吧~吃飯前先到處拍拍照打打卡📸(≧▽≦)! 餐廳的裝潢相當華麗, 佔地𝟓𝟎𝟎𝟎尺的空間,裝修成台式餐酒館。耀眼奪目的紫紅色燈光,復古又華麗,像華燈初上的埸景一樣呢💜!☆ 極品華麗蟹宴🦀$𝟓𝟖𝟖/位·稻埕四彩碟🍴前菜有 花雕藥膳雞捲、黑糖醋釀柑仔蜜、話梅小山藥、稻埕醋釀蘿蔔。雞捲肉質鬆軟,充滿花雕酒香,好吃耶~·金杯海鮮𡙡🦐超足料的海鮮𡙡,有蝦、蟹肉、翅等等,鮮味十足,好清甜。·日本青森蘋果話梅雪葩🍏吃雪葩清清味蕾後,便到重頭戲大閘蟹啦~·清蒸江蘇大閘蟹🦀五兩半的江蘇大閘蟹,蟹膏呈橙黄色,爆膏又香濃😍!!! 蟹肉鮮甜不已,好吃耶~·蟹粉魚湯泡津白🥬我超愛這個蟹粉魚湯津白😙,蟹粉好香,配上新鮮的津白更美味。·蟹粉古早米糕🍚首次吃古早米糕,好有台灣特色呢! 飯粒煙靭帶勁,面層佈滿蟹粉,蟹香十足,醬香味濃。·薑母芝麻湯圓🍯最後有甜蜜蜜的芝麻湯園😍,軟糯又香甜。

☆ 極品華麗蟹宴🦀$𝟓𝟖𝟖/位

·稻埕四彩碟🍴

·金杯海鮮𡙡🦐

超足料的海鮮𡙡,有蝦、蟹肉、翅等等,鮮味十足,好清甜。

·日本青森蘋果話梅雪葩🍏

吃雪葩清清味蕾後,便到重頭戲大閘蟹啦~

·清蒸江蘇大閘蟹🦀

·蟹粉魚湯泡津白🥬

我超愛這個蟹粉魚湯津白😙,蟹粉好香,配上新鮮的津白更美味。

·蟹粉古早米糕🍚

·薑母芝麻湯圓🍯

最後有甜蜜蜜的芝麻湯園😍,軟糯又香甜。
2023-10-10
2023-10-04 204 浏览
<銅鑼灣食lunch系列>呢間又係一間會encore 既餐廳,銅鑼灣嘅價錢嚟講算正常,坐得舒服🤓⭐️台灣海山醬油炒松阪豬配米飯 $68第一下食落去醬油味都幾香,唔會太濃味,豬都幾有驚喜,咬落去係爽口,脂肪同肉嘅比例剛好😋⭐️鹽酥雞扒滷肉飯 $82炸皮唔算太厚,咬落去好脆,不過啲炸皮散左,有少少可惜。滷肉飯幾好食,豬肉唔會太肥👍🏻⭐️神品巨峰烏龍茶午餐係跟餐飲,不過呢個烏龍茶得淡淡既提子味,冇乜茶味🥲
<銅鑼灣食lunch系列>

⭐️台灣海山醬油炒松阪豬配米飯 $68

⭐️鹽酥雞扒滷肉飯 $82

⭐️神品巨峰烏龍茶
午餐係跟餐飲,不過呢個烏龍茶得淡淡既提子味,冇乜茶味🥲
2023-09-15 200 浏览
經過左呢間舖頭好多次, 但因為佢係地庫, 唔知佢內面係點, 所以次次都冇試到.  今日唔知食乜好, 見佢都唔係好貴, 就試下.沿住扶手電梯落地庫, 有幾棵紅葉樹, 綠業植物同酒櫃做裝飾, 店內播住輕快既純音樂, 好有風情.佢LUNCH SET都有10個選擇, 價錢由$68-298都有.  我叫左肉沬茄子飯餐($68) 配神品巨峰烏龍茶再加$38將本身既紫菜豆腐湯轉做金不換干貝螺頭燉雞湯.  另外本身個LUNCH SET都配左兩份前菜.前菜: 1. 酸薑同青瓜.  青瓜略為太重味。如果淡味啲會更醒胃。2. 糖心蛋. 真係做到糖心效果. 好味肉末茄子:茄子炸得夠透身,色澤靚,夠淋滑。肉末加咗冬菇絲喺入邊,唔錯,但個人覺得鹹咗少少。金不換干貝螺頭燉雞湯:平時我都有喺街買老火湯/燉湯飲. 呢個加$38其實好抵,佢好足料,真係有好多雞粒,幾片淮山,兩粒螺頭,幾片薑片,少少干貝絲,紅棗同金不換。湯夠熱夠濃。神品巨峰烏龍茶:諗住呢個茶飲唔使加錢應該一般般啦,點知佢係用玻璃茶壺裝仲有一個木墊,外型優雅。茶味香濃。值得一讚係我食晒個飯先飲啲茶都仲係好熱。總括嚟講,味道ok, 但如果加埋環境同個價錢,我覺

總括嚟講,味道ok, 但如果加埋環境同個價錢,我覺得佢性價比高。如果同朋友傾偈,呢度係一個合適嘅地方。
2023-09-12
2023-09-08 275 浏览
Tea time時間~係銅鑼灣行緊街,行到攰攰地諗住搵地方坐下,咁岩就見到呢間餐廳的tea menu,個梳乎厘睇落勁吸引,咁就俾佢吸左入去🤣入到去想講餐廳的燈光好迷幻,不過背景音樂的爵士樂都幾好聽😆黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $58班戟好柔軟,切的時候都唔敢太大力,怕一切就散開,質地睇落好綿密,食落好鬆軟,中間的cream好甜好好食🥰仲有好多好煙韌又彈牙的珍珠,蘸d黑糖漿,味道昇華哂🤤抹茶雪糕有好濃的抹茶味,亦食到淡淡的牛奶味,上面仲有粒爆谷🤣不過溶得都幾快草餅好煙韌,士多啤梨酸酸地,中和返其他食物的甜膩。芒果西柚丸子 +$26呢碗丸子都幾足料,有好多小丸子😋小丸子食落好軟糯煙韌,西柚肉酸酸甜甜,但個糖水底唔太有芒果味。中間的係豆腐花,食落都幾滑溜。隨餐飲品 神品巨峰烏龍茶打開茶壺蓋一聞,烏龍茶味好濃郁,亦聞到好淡的提子味。飲落唔算濃味,飲唔到提子味,烏龍茶味都幾淡。稻埕飯店 (V Point) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point地庫*上述文章只供參考及以當時價格為準

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $58
草餅好煙韌,士多啤梨酸酸地,中和返其他食物的甜膩。

芒果西柚丸子 +$26

隨餐飲品 神品巨峰烏龍茶

稻埕飯店 (V Point) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point地庫

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-08-12 163 浏览
平平無奇既台灣菜,雞卷既藥膳味不夠,最簡單既樱花蝦娃娃菜也淡如無味…. 雖然菜正常係淡味,但佢個味無可能再淡!服務態度也有待改善,個餐特到30分鐘都未嚟,簡單問是否可取消,但一直都無人update, 直到詢問時,個職員才回覆唔好意思,取消唔到,已經整緊,最基本既服務也沒有

2023-07-30 174 浏览
💥新式地底台灣野📍稻埕|銅鑼灣📍人均消費 $ 8 X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️餐廳位於燈籠街既盡頭V POINT 地庫,亦都可能因為咁啲小昆蟲飛左入黎飛唔番出去🫣就圍住個場係咁飛🤢💟 鹽酥雞扒滷肉飯 $ 8 2雞扒好薄但好厚粉所以勁趣🙉可幸的是前菜嘅糖心蛋同個滷肉飯表現不錯💖好入味撈飯好正🫶🏻🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥新式地底台灣野

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2023-07-27 190 浏览
環境幽暗氣氛不錯。去的那天餐廳晚餐席上半滿,不算多人。餐點有特色,但菜單照片比真實好看好吃。走新派的台灣菜路線但其實菜單更像中菜fusion多過台灣菜。前菜叫了話梅山藥。感覺那個山藥口感即不爽脆也不起沙,感覺怪怪的。味道就一般不太吃得出話梅味道。之後叫了那個出名的金湯脆米但上菜的時候吃不出脆米有點像喝南瓜湯,蛋白也是好看不好吃不夠熱。價格稍偏貴。一道菜100-300起跳。這個價格銅鑼灣可能有其他更好的選擇。
環境幽暗氣氛不錯。去的那天餐廳晚餐席上半滿,不算多人。

2023-07-16 193 浏览
話梅小山藥依個做法好特別,第一次食山藥係做前菜,口感好清爽,味道酸酸甜甜,好開胃!鵝不是鴨肉(獅頭鵝)份量好多,用左獅頭鵝,所以肉質特別嫩滑,用滷水整味道唔會過濃,而且鵝味較重!伴菜有芽菜同酸蘿白。秘掣台汁骨膠豬手花膠鍋腸秘製台汁煮好入味,再用石鍋上,熱辣辣!豬手煮到好軟,一咬已經離骨。花膠好大件又厚身,炆到啱啱好,仲係好彈牙,充滿膠質。白玉苦瓜炒美國安格斯牛腓力好似好普通嘅苦瓜炒牛肉,用左上等嘅材料整食落一啲都唔普通!白苦瓜味道冇一般苦瓜咁苦澀,清爽啲帶有甘味,安格斯牛腓力肉質好嫩滑,加再上用左豆鼓炒,好惹味!

話梅小山藥

鵝不是鴨肉(獅頭鵝)

秘掣台汁骨膠豬手花膠鍋

白玉苦瓜炒美國安格斯牛腓力
2023-07-14 139 浏览
第二次拜訪呢間餐廳,食物質素同環境都保持到水準。提早幾日book枱,入門到坐底基本上唔洗排隊。沿著電梯直落入餐廳前會見到超有氣氛嘅霓虹燈牌,打卡一流。5個人點咗個稻風味四人餐,total有7個dishes加1個甜品。前菜蒜泥白肉賣相十分精緻,咬落外軟內脆。虎蝦同豬手花膠石鍋正常水準,冇over cooked,豬手食落唔會太油膩,略嫌淋咗少少。主食加$28升級咗八斗子炒飯,肉鬆加蟹肉蟹籽,全晚最有驚喜,個人三款配料都好鐘意,食落啖啖肉鬆,加咗少少鵝肉口感好有層次,味道配搭啱啱好,十分推薦!

沿著電梯直落入餐廳前會見到超有氣氛嘅霓虹燈牌,打卡一流。

稻風味四人餐
2023-07-13
庆祝纪念
生日
稻風味四人餐
  • 八斗子炒飯
2023-06-28 238 浏览
台灣料理,我相信對於好多香港人都不會陌生!但新派台式料理大家又有沒有食過!最近發現銅鑼灣一間台式料理餐廳,主打「新派精緻台式料理」!裝修及餐單也很特別!到底有幾特別?大家繼續看下去………餐廳裝修方面,以台式酒館風格為題門口有一個接待處,然後就要坐電梯往下走,當入到餐廳。可見多面由霓虹燈裝飾的主題牆,遍佈耀眼的紫紅色燈光,既復古又華麗,除了霓虹燈裝飾之外,還有其他装置,徬彿讓你走進華燈初上場景,回到80年代的台灣酒廊!裝修方面相信已經好吸晴,食物質素方面呢?食物方面要講求「色香味俱全」色:賣相方面很精緻和特色!每一款食物上枱,都急不及待「手機食先」!過關!!!香:每一道菜上枱都香氣撲鼻!過關!!味:味適方面:1)白滷水六福拼盤(獅頭鵝)$198六福拼盤包括「鵝件肉,鵝掌,鵝翼,鵝腸,滷水蛋,滷水冰豆腐」其實滷水是有黑白之分,而滷水一般會分為黑滷水及白滷子,除基本香料差不多,但色澤就大不同,而味道也大有分別!一般餐廳用的是黑滷水!而這餐廳用的是白滷水!白鹵水要求色澤乳白又不失香氣,因此選料比較講究。而白滷水一般注重食材原有味道,故除用鹽調味外,只簡單加入香葉、八角、果皮等約10多種來熬製。

香:每一道菜上枱都香氣撲鼻!過關!!

味:味適方面:
1)白滷水六福拼盤(獅頭鵝)$198
其實滷水是有黑白之分,而滷水一般會分為黑滷水及白滷子,除基本香料差不多,但色澤就大不同,而味道也大有分別!一般餐廳用的是黑滷水!而這餐廳用的是白滷水!白鹵水要求色澤乳白又不失香氣,因此選料比較講究。而白滷水一般注重食材原有味道,故除用鹽調味外,只簡單加入香葉、八角、果皮等約10多種來熬製。 由於拼盤用上白滷水關係,令到獅頭鵝的肉更加有鮮味!更他的食材也味道不錯!贊!!

2)蒼蠅頭爆炒韭菜花 $98
就這樣聽個名字知不知道是什麼?
其實蒼蠅頭不是主菜,是黑豆豉!原因是在炒韭菜花期間,會使用大量黑豆豉,炒過之後又黑又亮,混在韭菜花中,就像是一顆顆的蒼蠅頭,也因此就將這道菜取名為蒼蠅頭!雖有是基本炒菜,但也水準之上!

3)不夠。臭豆腐 $82
臭豆腐在台灣是很常見的小食,相傳起源自清朝,當時是由差不多變壞的豆腐演變而成!事至今日當然不會是這樣!這間臭豆腐的確是唔臭,但吃下去就有街邊臭豆腐的味道,唔錯呀!

4)話梅小山藥 $55
根據菜單寫著「以台灣直送話梅计,再浸泡山藥多達48個小時」當夏天無咩胃口,吃了這個酸酸甜甜的前菜,會很開胃呀!

5)綜合八寶冰 $52
一杯八寶冰,集地瓜圓,芋圓,紅豆,珍珠,白玉,抹茶蕨餅,紅柚蓉,香草冰淇淋!集八種台灣甜品常見的食材,夏天吃了會透心涼!

6)原味純米水 $18

整體來說,環境寬敞有情調,食物擺盤也很精美,絕對是打咭之選!味道方面亦挺出色,值得一試!
白滷水六福拼盤
不夠。臭豆腐
蒼蠅頭爆炒韭菜花
綜合八寶冰
2023-06-27 106 浏览
偶爾會突然癮起,想吃一碗熱騰騰、味濃湯鮮的紅燒牛肉麵。理想中的牛肉麵是湯,麵,牛肉和配料的黃金組合:湯頭經長時間熬煮,散發濃郁的牛骨香,飲落順喉,醇厚而不過鹹;麵條爽彈帶麵粉香,掛湯的程度應與湯頭相稱;牛肉盡吸湯頭的滋味,鬆化而不柴,同時也不會像煲湯肉般毫無嚼勁;作為配料的酸菜也不容忽視,炒香的酸菜不但能解膩,爽脆的口感也能增添食趣。在台灣吃牛肉麵時,餐桌上多半有一鐵罐的酸菜,讓食客自行添加。以前都是到三星台菜解癮,自從它的銅鑼灣分店結業後,試過不少其他餐廳的出品,不過都與理想的標準有些距離。稻程的牛肉麵吃過幾次,水準不錯而穩定。牛肉麵一上枱夠熱,湯底是較單純的牛骨湯,不帶藥材味,而且少有地亳不油膩;麵條是扁平狀的粗麵,煮得彈牙有勁道;最令人驚喜的是牛肉,共有三大塊厚切牛𦟌,鬆化入味,牛𦟌中充滿膠質的筋位已煮得近乎啫喱狀,入口黏黏的,非常好吃。牛肉麵的配料有酸菜,半隻糖心蛋,白蘿蔔和紅蘿蔔。美中不足的是湯底的味精下得頗重手,吃完會較口渴;麵條也有較多碎掉的部分,碗底總會發現不少碎麵,可能是用的乾麵條在運送時已經碎裂;另外是酸菜的份量不足以配上整碗麵,吃到後來會感覺較膩。在到台灣一嚐正宗
偶爾會突然癮起,想吃一碗熱騰騰、味濃湯鮮的紅燒牛肉麵。

稻埕牛肉自家手作麵

美中不足的是湯底的味精下得頗重手,吃完會較口渴;麵條也有較多碎掉的部分,碗底總會發現不少碎麵,可能是用的乾麵條在運送時已經碎裂;另外是酸菜的份量不足以配上整碗麵,吃到後來會感覺較膩。在到台灣一嚐正宗的牛肉麵之前,這碗麵也能暫時一解相思癮。
稻埕牛肉自家手作麵