餐厅: 稻成亞丁
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-04-25 1111 浏览
突然想食刺激辛辣口味既朋友值得一試🤩點解咁講?因為真係一間吾錯高質既川菜餐廳,地方可能有點偏,但係你值得一去🤫,最欣賞既係小籠包,吾用佢黎比較比京樓老字號既餐廳,相比起頗高分既小籠包🥟,皮做得好簿,湯汁香濃,食肉獸既留意啦⚠️佢地既寸骨係用孜然粉醃製,好香口,而且吾乾身亦都吾柴,小編私心加1分係孜然粉🤭小編愛孜然粉😋水煮嫩牛肉就不過不失啦🤔,吾好睇佢紅卜卜,小編食得辣嘅都會畀5/10,牛肉都算嫩口😋最後服務態度幾好👍
水煮嫩牛肉
孜然寸骨
稻成小籠包
熗炒高麗菜
2021-04-18 863 浏览
和朋友聚舊,對方選了這家川菜館,星期日下午,人流不算多。我們點了三款食物:酸菜桂花魚傳統川菜的煮法,有大量酸菜,湯底味道不算濃烈。魚肉煮得軟腍,鮮嫩而入味,帶點鹹香和微微的酸菜味。孜然排骨做法就像是金沙骨,炸得表面香脆,內裡腍身而肉汁豐富。嫩雞燴麵清菜、菇粒比雞肉還要多,湯底味道不夠濃郁。麵條算嫩滑,但雞肉堅韌、難以咀嚼。我們座位旁邊有一道像防煙門的通道。在我們進餐的期間,有職員打開門拿雜物之類,看見內裡是一條像後巷的通道,這方面感覺不太好。
和朋友聚舊,對方選了這家川菜館,星期日下午,人流不算多。

我們點了三款食物:

酸菜桂花魚

孜然排骨

做法就像是金沙骨,炸得表面香脆,內裡腍身而肉汁豐富。

嫩雞燴麵

2021-04-18
2021-04-16 606 浏览
第一次來到這間餐館,沒想過在Element的餐廳服務那麼差。一個女侍應(短髮姨姨)居然會用大排檔不住的態度幫我們落order。首先我已經聽唔明佢講乜嘢,仲衰過譚仔🤦🏻‍♀️而我哋問佢餐牌食物的內容,她十分冇耐性地回答,我叫咗三個餸,佢只聽到兩個,同佢講漏咗個餸,佢用非常冇禮貌嘅語氣同我講你冇落。(心諗我好想走)但冇理由坐低咗上埋茶走咗去,諗住俾多次機會佢,上菜之後發現佢落咗訂單,好彩經理行過,叫咗佢哋幫手更改。全間餐館最正常最有禮貌就係你個經理。食食吓一半,短髮阿姐又走埋嚟,無啦啦攞走左個透明防止飛沫嗰塊板,無啦啦全部拎走晒🤦🏻‍♀️心諗我未食完你就去做咩?原來佢攞咗去抹乾淨,但是之後有冇放返低俾返我哋,仲要之後有新客人去坐隔離枱😳衛生意識不足。應該唔會再去呢間餐廳,如果啲服務態度仲係咁衰,啲嘢幾好食都無用😓*其實經理真係幾好禮貌,但係佢唔會落單同上菜🤦🏻‍♀️*

*其實經理真係幾好禮貌,但係佢唔會落單同上菜🤦🏻‍♀️*
2021-03-21 515 浏览
週日下午帶女去The Rink 溜冰,一家三口👨‍👩‍👧圓方晚餐,本來想食烤肉,要等7張檯,行多幾步食呢間稻成亞丁,如果冇記錯應該是四川的地名,看到應該係京滬菜和川菜,剛好有位,上菜速度很快,菜品略偏鹹,熗炒花椰菜很油,蒜香味仲可以,烤鴨尚可以,鴨肉肉質細嫩,鴨皮脆爽,配菜量足,青瓜和京蔥都很新鮮,鴨餅🌮亦鬆軟,麻婆豆腐只係茶餐廳水準,唔正宗亦完全唔麻,鍋貼🥟🍛好食,服務算周到,總體來講,只能算係一餐合格的👌🏻晚餐。
2021-03-21
  • 烤鴨
  • 鮮肉鍋貼
2021-02-14 598 浏览
下午行過圓方,一向喜歡川菜,見到依間川菜館,就不考慮其他餐廳了,叫了水煮魚片($198)當下午茶,等了25分鐘後,還沒上菜,有叫waiter跟進下, 結果上菜時見到迷你的水煮魚片,就不想再光顧了。水煮魚片: 味道正常,只是份量很少。其他同價位的川菜館都用大盆裝,夠2人食用。但依間餐廳水煮魚片應該得10塊左右,薯粉有幾條,芽菜有幾條,有2塊萵筍,個碗比拉麵碗大一點。孜然骨:味道不錯。一碟有五、6塊,份量算正常。

孜然骨:味道不錯。一碟有五、6塊,份量算正常。

水煮魚片

2020-12-31 534 浏览
第一次来,一个人来的,点了辣泼鱼,量非常非常小,我吃了五六口就没了。说是两人份我觉得半个人差不多。提供的菜不多。基本都是肉。以后不来了。服务还行,价格很贵。非常不划算。
Went not long after its opening time, so we didn't have to wait. It seems as this is the only restaurant serving Sichuan food in Elements. Service was good and quite fast. Place was clean as well. Everything we ordered were good: beef stir-fry, veggie stir-fry and fried rice. Option of choosing different levels of spicy is appreciated (if the server doesn't ask, you can request yourself). Will visit again next time I'm in ICC area.
2020-10-09
2020-10-11 716 浏览
係圓方想食辣野呢間係最好不過值得去食我第一次食既時候有叫佢既水煮魚記得係好好食,味道好夠今次就試下其他菜式佢每道菜式都勁入味好好食,但麻婆豆腐本人覺得唔夠辣,辣味淡叫左佢個4川涼粉,汁夠酸夠辣,帶出左令人開胃既感覺,,材料夠,超讚我地2個人食其實都叫得幾多野尖椒炒牛肉,牛肉夠嫩好野味,有少量菜相伴,可以食下菜仲有叫埋個素食,我最鐘意食既菇類佢既味道會平較淡,如果鐘意食重口味既野就唔好叫,我自己因為鐘意食菇,我接受,佢淡得好味2個人4個餸菜真係多左,不過食到好味既野係真係會開心同滿足
係圓方想食辣野呢間係最好不過
值得去食
我第一次食既時候有叫佢既水煮魚記得係好好食,味道好夠
今次就試下其他菜式
佢每道菜式都勁入味
好好食,但麻婆豆腐本人覺得唔夠辣,辣味淡
超讚
4川涼粉

我地2個人食其實都叫得幾多野

尖椒炒牛肉,牛肉夠嫩好野味,有少量菜相伴,可以食下菜

仲有叫埋個素食,我最鐘意食既菇類

2個人4個餸菜真係多左,不過食到好味既野係真係會開心同滿足

2020-10-06
4川涼粉
  • 四川涼粉
2020-05-03 1794 浏览
如果你有睇開我嘅食評就會知道我除咗鐘意食朱古力之外仲好鐘意食重口味食物🙈呢晚泊咗架車喺圓方想拎埋個泊車優惠😂所以就食咗餐好耐無食嘅川菜呢個係老公話要食嘅夫妻肺片個味都較得幾好唔會死鹹有花椒同麻油香啲牛肚亦幾爽口新鮮份量就一般啦畢竟呢間餐廳都唔係行抵食夾大件路線再嚟就係炸醬麵個炸醬就無乜特別但個麵條就有驚喜麵條比平時嘅拉麵稍粗食落更有咬口不過如果你個人喜好鐘意食淋面呢款麵就唔啱你了最後嚟嘅係水煮牛肉題外話呢個水煮牛肉等咗勁耐等到我哋全部嘢食晒都未嚟最後係同遲我哋好多入座嘅兩檯客嘅水煮牛肉一齊出貨😐講返碟餸牛肉就一向無乜期望因為一定係”乸”到無晒味呢個都唔例外反而配角先係水煮嘅重點😂猶幸啲大荳芽同薯粉都入晒味食到停唔到口不過打底嘅配菜真係得呢兩款|o|如果可以多返啲雲耳丫青瓜丫咁就好啦-埋單計數呢餐兩個人食咗$441以食物質量去計 抵食程度一般如果唔係為咗免費泊車可以唔洗試😂
如果你有睇開我嘅食評

呢餐兩個人食咗$441
以食物質量去計 抵食程度一般
如果唔係為咗免費泊車可以唔洗試😂
2020-04-22 1023 浏览
我一向都鐘意食川菜,近排經同事推介呢間稻成前日同朋友一齊黎嚐一嚐小籠包d餡料肉嫩多汁,一咬下來就流出啖啖肉汁,要慢慢品嘗。孜然寸骨燒得好香,我本身就好鐘意孜然呢種香料很惹味,d肉又夠鬆軟,一食入口就好有川味 ,越食越想食,好上癮我最期望嘅主菜水煮魚終於黎啦,份量足夠多,魚肉入口都特別彈牙細嫩!辣味完全滲透係魚肉當中,滿口都係麻鮮香,叫人胃口全開。整體黎講,食品水準高,服務都唔錯,如果想食有質素川菜嘅話,值得一試。
我一向都鐘意食川菜,近排經同事推介呢間稻成
前日同朋友一齊黎嚐一嚐
小籠包d餡料肉嫩多汁,一咬下來就流出啖啖肉汁,要慢慢品嘗。
孜然寸骨燒得好香,我本身就好鐘意孜然呢種香料

• 稻成小籠包
  • 孜然寸骨
  • 水煮魚
  • 水煮魚片
2020-04-11 828 浏览
疫情期间难得出街吃饭,想说吃点重口味的川菜,点了水煮桂鱼羊肚菌葱爆羊肉凉菜三品(夫妻肺片,木耳,肴肉)两个硬菜全都好失望🙍😫水煮鱼不知道是哪里的做法,蒜蓉淅淅烂烂掩了椒香,粉条宽是普通的一半(少见),葱爆羊肉中肉比例大约只有百分之30不到?羊肚菌还是可以的,总价1024港币。当排雷吧好好好不值吃起来也并不觉得是根据广东的口味改良了还是如何,没点烤鸭应该是幸运吧。。。不过能出来吃顿饭还是很开心的…
疫情期间难得出街吃饭,想说吃点重口味的川菜,点了
水煮桂鱼
羊肚菌
葱爆羊肉
凉菜三品(夫妻肺片,木耳,肴肉)
两个硬菜全都好失望🙍😫
羊肚菌还是可以的,总价1024港币。
当排雷吧
好好好不值
不过能出来吃顿饭还是很开心的…
2020-02-15 797 浏览
好耐無去圓方,今晚情人節想食辣野,一諗就去返以前住九龍時成日去的店,今晚只有一半枱坐左客人,叫左辣子雞,宮保蝦球,稻丁炒飯,炸饅頭,熱豆槳辣子雞 - 從前我好鍾意食,但今晚每件雞都整到好大舊,炸槳好厚,有d仲好似麥樂雞咁大件,連我喜歡的花生都唔見左,又唔夠辣,麥當勞的炸雞真係仲好味宮保蝦球 - 好耐先到,睇相好吸引, 上枱好失望,蝦粉槳太厚,d醬汁在碟底部,炸蝦還炸蝦,蝦完全無沾到醬汁,完全食緊兩樣野,係因為驚炸槳淋哂?腰果同花生完全唔夾個菜,唔知點解要加入去炒飯 - 目測比以前細碟,蝦少左,我記得配料比從前不一樣,但味道還可以炸饅頭 - 今晚最好味,外脆內軟,熱辣辣,好好味熱豆槳 - 我個人認為暖都講唔上,只係比凍暖少少,不過溫度係好個人,呢個我唔評論了服務及環境都係唔錯 - 因為疫情,主動提供公筷、乾濕紙巾,呢d都係以前無唔知係咪因為有內地廚師返唔到香港所以質素差左咁多?我仲會俾多次機會再試,不過要等疫情好轉後先會再去了

辣子雞

宮保蝦球

炸饅頭
- 今晚最好味,外脆內軟,熱辣辣,好好味

服務及環境都係唔錯
- 因為疫情,主動提供公筷、乾濕紙巾,呢d都係以前無

,不過要等疫情好轉後先會再去了
2020-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 炸饅頭
2020-01-01 715 浏览
Worst dining experience in Hong Kong. I was kicked out from my table while finishing my tea (which I paid !) just because someone is waiting. Note that I finished the dinner fairly fast (less than 1 hour from the moment I stepped in the place to the moment I was thrown out). What a shameful place.Food wise, the ingredients and raw materials used are good. The meat is fresh. Most Sichuan style condiments and spices are there. However these condiments are not great - they don’t smell like freshly

Food wise, the ingredients and raw materials used are good. The meat is fresh. Most Sichuan style condiments and spices are there. However these condiments are not great - they don’t smell like freshly ground so the overall taste was pretty dull. Besides too much sugar is added into the food so for someone into Sichuan / Chongqing food this feels really odd. Overall if you are NOT a Sichuan food lover and just want to get something spicy , then this place is okay. If you are really looking for authentic Sichuan food , you will be a bit disappointed. If you don’t mind slightly crowded and less decorated dinning environment , those small Sichuan restaurants around Hung Hum offer better authentic flavour.

Given the taste and service , the 230 HKD per person price tag is not good value for money.
2019-11-27 791 浏览
星期六通常同兩老食午飯, 今日因為周圍都塞車,所以近近哋喺返圓方, 本來想去食潮州嘢, 但係就要等45分鐘, 兩老已經好肚餓, 所以去咗食呢一間上海嘢, 佢個侍應好好服務態度, 我哋叫咗好多嘢食,侍應會叫我哋睇下夠唔夠食先再加, 同埋對每一個菜式都好熟悉, 我哋問佢幾款菜係啲咩,佢都答到我哋, 佢哋翻枱翻得好快,但你又唔會有比人趕嘅感覺, 食物方便都可以接受, 反而佢哋嗰個烤骨唔係咁好食, 炒飯比較多油, 其他嘢食都可以,喺炒飯同個骨比較差

2019-11-11 664 浏览
又快到季末,好好的同同事們聚餐慰勞,便到了那圓方的中菜餐館吃吃晚飯。點了好幾個菜式,不論飯、菜、肉,大家對其味道都好讚!瑤柱蛋白炒飯米粒分明口感煙韌,裡面的蛋白、蔥菜都不老沒渣的。整體炒得香口,唯會略油了點,本人偏好較乾身似的。小籠包皮薄湯多,看似還以為很厚似的,實卻薄薄而有韌度,牢牢把湯汁鎖住;加上裡面的肉餡都很鮮味。乾煸四季豆正常發揮,惹味豆脆,濃郁非常,伴白餅/清淡炒飯一流。蘆筍炒牛肉 粗壯而爽脆的蘆筍,口感極佳,要稱讚選材,咬到尾都沒渣,舒服。牛肉滑而香,夠入味而炒得時間適中,不會痴牙。京蔥爆羊肉片最愛京蔥的甜味,加上羊肉的獨特肉香,一口一口吃不停的。不論炒飯,肉類及菜類,水準平均,烹調及味道都控制好好,姐姐的服務都好親切,雖然位於圓方,但價錢都同「美心」旗下的一般酒樓們差唔多,平均百多元碟,不論地方、菜式,甚至其他,都值得支持。
瑤柱蛋白炒飯
小籠包
乾煸四季豆
正常發揮,惹味豆脆,濃郁非常,伴白餅/清淡炒飯一流。
蘆筍炒牛肉
京蔥爆羊肉片
最愛京蔥的甜味,加上羊肉的獨特肉香,一口一口吃不停的。