忍唔住啦,身邊實在太多人飛咗去日本,今晚我都要黎食一餐日本壽司懷緬下!立鮨壽司拼盤一客5件:三文魚、油甘魚、北海道帶子、珍寶赤蝦、海膽,比起單點更為划算。建議先食帶子,清甜得過份,且肉質厚身;赤蝦新鮮,口感帶微爽;魚類厚切,魚脂感重;海膽柔潤甘甜,入口即溶。大滿足海膽特盛由於剛才拼盤嘅海膽相當出色,所以繼續encore海膽,堆砌成一個小山丘,滿而不瀉,色澤橘橙,味道甘飴無腥。壽司小編特別喜歡軍艦,趁佢一上枱即刻放落口,感受着紫菜嘅薄脆,蟹肉蟹膏鮮甜甘口;甜蝦他他口感爽滑;火炙左口魚邊油滋滿溢,油潤萬分。蝦頭麵豉湯進餐當日真係好凍,所以叫咗碗湯暖暖胃,一小碗藏有兩個蝦頭,而且經煎香過,味道都幾濃郁。💡餐廳空間唔係好大,不過唔會覺得特別擁擠

立鮨壽司拼盤

大滿足海膽特盛

壽司

蝦頭麵豉湯

💡餐廳空間唔係好大,不過唔會覺得特別擁擠
2022-12-12 14 浏览
以往嘅假期都會一家大細去旅行,今年仔大仔世界,唯有我自己日本餐廳懷念下旅行嘅時光🥹率先點左一個海之幸盛合,有北海道帶子壽司, 珍寶甜蝦壽司,北海道活象拔蚌壽司,海膽壽司,牡丹蝦壽司🍣款款新鮮,鮮甜。特別鍾意佢嘅珍寶甜蝦,真係好大條又夠清甜,而個象拔蚌壽司則非常爽口。另外亦都額外叫咗幾款壽司試試,火炙松葉蟹腳帶咸,火炙後放上枱帶微溫,緊接叫咗一款蟹肉蟹膏軍艦,面頭嘅料都幾多,一啖食落去滋味無窮,當然唔少得原隻活赤背壽司,鮮甜得來口感仲好爽爽彈彈,完全冇令人厭惡嘅腥臭,證明確係新鮮。三文魚腩,中吞拿魚腩壽司保持高質水準!

另外亦都額外叫咗幾款壽司試試,
三文魚腩,中吞拿魚腩壽司保持高質水準!
  • 北海道帶子壽司
2022-12-12 259 浏览
༺ 立鮨༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 立鮨𖠚ᐝ 嚴選火炙盛合($118)𖠚ᐝ 五週年刺身盛合($28)𖠚ᐝ 北海道帶子刺身 (3片)($29)𖠚ᐝ 大滿足海膽特盛(迷你)($99)𖠚ᐝ 鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)($48)⚑ 尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 嚴選火炙盛合($118)一共有五款壽司🍣火炙松葉蟹腳、火炙北海道帶子、火炙左口魚邊、火炙三文魚、火炙中吞拿魚腩~ 壽司上嘅魚生都幾大份添😚最中意喺火炙左口魚邊同火炙三文魚🥰三文魚同中吞拿魚腩油脂感滿滿!左口魚邊都幾爽口!而且壽司飯已經加咗鼓油,仲要暖暖地,淨喺加wasabi就好正!➳ 五週年刺身盛合($28)呢個喺立鮨五週年堂食優惠-客人只需消費滿$100,就可以以優惠價$28享用,超抵🤩刺身盛合有甜蝦、帶子同三文魚剌身各一,仲有三文魚籽海膽杯1客!剌身幾新鮮,三文魚好肥美!三文魚籽份量都幾多😆➳ 北海道帶子刺身 (3片)($29)超愛帶子,鮮甜又厚肉! ➳ 大滿足海膽特盛(迷你)($

༺ 立鮨༻
➳ 立鮨
𖠚ᐝ 嚴選火炙盛合($118)
𖠚ᐝ 五週年刺身盛合($28)
𖠚ᐝ 北海道帶子刺身 (3片)($29)
𖠚ᐝ 大滿足海膽特盛(迷你)($99)
𖠚ᐝ 鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)($48)
⚑ 尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場地下D舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

➳ 嚴選火炙盛合($118)

嚴選火炙盛合

➳ 五週年刺身盛合($28)
五週年刺身盛合

➳ 北海道帶子刺身 (3片)($29)
超愛帶子,鮮甜又厚肉!

➳ 大滿足海膽特盛(迷你)($99)
海膽飯喺mini size, 有三至四大塊海膽🥳海膽鮮甜,唔臭唔苦! 見到有人加咗三文魚籽落個飯一齊食,我又加咗🤣🤣真喺會令整體有更多口感!

➳ 鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)($48)
玉子燒好厚,甜甜地,仲見到有櫻花蝦架🤩上面有兩塊鰻魚,鰻魚都好肥美😋
鰻魚櫻花蝦玉子燒
鰻魚櫻花蝦玉子燒

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

以為要立食,點知原來喺bar枱有位坐~餐廳由日本直運時令食材到香港,仲有師傅喺前面整壽司,好有feel🍣🇯🇵
大滿足海膽特盛(迷你)
  • 大滿足海膽特盛
  • 嚴選火炙盛合
2022-12-08 30 浏览
很久沒來吃了,原來現在有凳坐,有會員申請,還有QR 掃碼下單,餐廳升級了不少;座位一人來吃也沒問題,左右兩邊都有膠板作分隔,甚有私人空間~午餐來吃,還有濃郁的麵豉湯及青瓜蟹柳絲沙律奉上,感覺很不錯~點了十件壽司的午餐,有火灸左口魚邊壽司、劍魚腩壽司、辣三文魚軍艦、蟹肉蟹膏軍艦、油甘魚壽司、本鮪赤身壽司、芥辣八爪魚軍艦、碎蔥吞拿魚腩軍艦及火灸牛油帶子壽司,可全部不同或相同的也行,套餐可選的壽司價格也不低,感覺餐廳大方的~味道方便,刺身魚鮨濃而肥美,吃得出新鮮的,另材料的份量也很足,軍艦的材料還多得有快掉下來的感覺;還有那些角切的,平日壽司店吃,都是像餐廳不要的魚邊位切粒出來,但這裡吃的,都是大片一點的~套餐加錢還可加購壽司,中吞拿魚腩壽司,魚腩很肥美,22元就能加購,真的超值

今次想介紹一間貼地價錢但優質壽司店立鮨再不是站立吃啦 裝修後有座位提供很久之前吃過 印象中食物質素也是水準之上憑著小店的實力 儲了一班識食的客人餐廳每日由日本築地直運時令食材到香港∗∗必食推介∗∗∗三文魚腩刺身∗大呑拿魚腩壽司∗火炙銀鱈魚壽司∗火炙松葉蟹腳∗火炙左口魚邊∗大滿足海膽特盛(迷你) 一如既往被這個迷你海膽特盛吸引住海膽特盛放在迷你的日式碗子呈上由幾層海膽滿滿堆疊在福井赤醋飯上
啖啖海膽鮮甜 跟以前的味道一樣 筆者還在特盛上添加了刺身盛合5點的三文魚籽特製了海膽三文魚籽特盛 性價比立即大大提升視覺及味覺享受大大提升∗刺身盛合5點三文魚刺身 1 片 帶子剌身 1 片甜蝦剌身 1 隻 三文魚籽海膽杯 1 客此刺身盛合是立鮨五週年堂食優惠客人只需消費滿$100,就可以以優惠價$28
今次想介紹一間貼地價錢但優質壽司

∗大呑拿魚腩壽司
∗火炙銀鱈魚壽司
∗火炙松葉蟹腳
∗火炙左口魚邊
∗大滿足海膽特盛(迷你)
一如既往被這個迷你海膽特盛吸引住

甜蝦剌身 1 隻 三文魚籽海膽杯 1 客

刺身盛合是立鮨五週年堂食優惠
客人只需消費滿$100,就可以以優惠價$28

2022-12-06 32 浏览
今日去左尖沙咀食立鮨,同之前銅鑼灣分店一樣都係鋪仔細細, 但唯一唔同就係呢度有得坐唔使立食。今次叫左$380 既omakase,有4塊刺身同6件壽司, 仲有一條吞拿魚蓉手卷同麵豉湯。刺身方面帶子同深海池魚入口就感覺到非常新鮮。壽司方面有海膽、大拖、金目鯛、赤貝、鰤魚同銀鱈魚,魚生夠大件又新鮮,真係好抵食,值得一提係銀鱈魚壽司,其他地方比較小機會食到。之前食立鮨都係單點,今次omakase就吾洗傷腦筋諗食乜,真係值得一試。

2022-12-02 30 浏览
之前係銅鑼灣食過呢間立食壽司店,覺得質素幾吾錯,今日係尖沙咀行街經過見到有分店,決定encore,呢邊原來有高櫈坐,吾需要立食。今次想試下omakase,有4款刺身、6款壽司、手卷同麵豉湯。刺身有帶子、中拖、深海池魚同牡丹蝦,壽司方面有海膽、大拖、金目鯛、赤貝、鰤魚同銀鱈魚,食材一如以往,非常新鮮,魚生夠厚身,鮮味之餘又不失口感。銀鱈魚通常食開西京燒,壽司反而真係第一次食,對呢間壽司店又多一個記憶點。手卷一般都會係蔥花吞拿魚蓉,魚蓉塞到滿曬,多到漏埋出黎,可見得用料一啲都唔吝嗇。有咁多好野食唔好以為好貴喎,價錢都只係$380,性價比真係非常之高。

2022-11-30 31 浏览
Mschichi-安慰心靈的海膽今日又係一個人食晚餐嘅日子,係去做facial之前,要搵間好味嘅慰勞下自己放鬆一下。喺芸芸咁多嘅餐廳之中,我揀咗呢間日本餐廳。上網睇食評如潮,平時都有好多人會排隊食,適逢今日準時放工,所以去到都唔使排隊就直接有得有得入去食。雖然佢個名叫做立字,佢嘅設計其實都跟隨日本係站立嘅壽司餐廳,不過呢間壽司店都係有位坐嘅,佢暫時嘅設計就係一個人一個位。餐廳都係用QR code落單,我覺得佢嘅餐牌好好,因為好多相片都睇得好清楚,所以好方便我好快就揀到自己想食嘅單品。🌈特上北海道魚生飯 $158北海道帶子甜蝦三文魚海膽飛魚子見到張圖畫都覺得好吸引,啲材料非常豐富,見到份量都十足。 不過食落口三文魚甜蝦帶子就正常味道但係都好新鮮嘅。有驚喜嘅係兩大嚿海膽有鮮味又有一𠝹𠝹的口感,飛魚子咬落口會卜卜脆。日本飯都唔係白飯咁簡單,佢係經過調味嘅飯,好有誠意。🌈 白子小食 $58白子最近都好興,佢呢個小食$58雖然貴少少,不過都有三大片,同埋係經過處理嘅,我就覺得非常香非常惹味,下次可以帶老公嚟再試多次。🌈 刺身盛合5點 $28 ( 立鮨五週年優惠) 適逢餐廳五周年佢哋有個超優惠嘅刺
Mschichi-安慰心靈的海膽

🌈特上北海道魚生飯 $158
北海道帶子甜蝦三文魚海膽飛魚子

🌈 白子小食 $58

🌈 刺身盛合5點 $28 ( 立鮨五週年優惠)
適逢餐廳五周年佢哋有個超優惠嘅刺身拼盤, $28有五樣嘢,唔叫都對唔住自己。不過可惜我太遲先見到依個優惠,如果唔係我就會叫其他款式嘅飯。因為同飯上面嘅款式都有重複。

佢分別有三文魚帶子甜蝦同埋一個海膽杯
三文魚帶子就同飯一樣新鮮嘅, 但係唔係好突出。甜蝦因為有埋蝦頭款式, 所以比當飯嘅甜蝦更加出色鮮味。值得一讚嘅係佢嘅海膽杯,海膽同飯一樣都係超級鮮甜入味, 加上佢有好多三文魚子粒粒下面。更加有木耳絲嘅陪襯好爽口。

呢間餐廳仲有超級抵食嘅omakasa $380 ,不過上網睇好多人都話自選壽司更加抵食,依間餐廳有心思得來價錢親民,下次可以一試再試,甚至試晒佢全個Menu我諗都冇問題 ❤️🫶🏻 下次見

#dessert #comfortfood #foodlover #hkfood
#hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodies
#hkfoodblogger #hkblogger #hongkongfood
#相機食先 #香港美食
#Mschichikitchen #港妻廚房
#mschichi_尖沙咀

2022-11-28 51 浏览
立鮨壽司食材一向有質素保證,幾個月無嚟,估唔到尖沙咀分店依家都有凳坐,可以坐低慢慢食😋✨三文魚籽軍艦一粒粒晶瑩剔透嘅三文魚籽滿瀉碟上,建議將成個軍艦一淡放入口,可以感受到全部魚籽一次過喺口中爆發嘅震撼,非常新鮮,毫無腥味。✨大滿足海膽特盛(迷你)新鮮綿密嘅海膽疊喺已預先調好味嘅壽司飯上,比例剛好,每一淡都喺大滿足。✨ 火炙大吞拿魚腩海苔壽司肥美嘅大吞拿魚腩經過火炙,入口即溶,魚油香慢慢滲入口腔,配上海苔令口感層次更豐富。✨火炙左口魚邊壽司火炙處理將左口魚邊壽司推向另一層次,濃濃嘅脂香滲入壽司飯中互相協調。✨北海道特大珍寶帶子壽司特大珍寶帶子肉質厚實嫩滑,將壽司飯重重包圍,口感更佳。✨原隻活赤貝壽司肉質新鮮爽口。✨珍寶甜蝦壽司蝦肉鮮甜嫩滑,蝦尾已預先剝去,方便進食。

✨三文魚籽軍艦

✨大滿足海膽特盛(迷你)

✨ 火炙大吞拿魚腩海苔壽司

✨火炙左口魚邊壽司

✨北海道特大珍寶帶子壽司
特大珍寶帶子肉質厚實嫩滑,將壽司飯重重包圍,口感更佳。

✨原隻活赤貝壽司
肉質新鮮爽口。

✨珍寶甜蝦壽司
蝦肉鮮甜嫩滑,蝦尾已預先剝去,方便進食。

• 三文魚籽軍艦
  • 大滿足海膽特盛
  • 火炙大吞拿魚腩海苔壽司
  • 火炙左口魚邊壽司
2022-11-28 24 浏览
由左至右介紹上:①牡丹蝦配燒蝦膏、②深海池魚、③秋刀魚、④北海道羅臼寒鰤魚下:嚴選火炙盛合 / $112①火炙松葉蟹腳、②火炙北海道帶子、③火炙左口魚邊、④火炙三文魚、⑤火炙中吞拿魚腩· 秋刀魚 / $28好肥美,魚味濃厚,同蔥薑蓉perfect match👍🏻· 牡丹蝦配燒蝦膏 / $53蝦肉爽身,燒蝦膏夠香唔腥。· 深海池魚 / $25有驚喜,切得較厚身,好肥美,加咗柚子皮,出乎意料之外,this time fav⭐️· 北海道羅臼寒鰤魚 / $28魚味較淡,肉質相對厚實,有柚子胡椒醬調味。· 火炙中吞拿魚腩唔算好肥美,但啖啖肉。· 原隻活赤貝刺身上面灑咗少許柚子皮,like👍🏻爽口彈牙。· 燒蝦頭(鮮蝦味噌湯)/ $15比較濃味嘅味噌湯,放耐少少飲,蝦味更突出,呢個好抵!總結:之前試過荃灣店,尖沙咀店質素較好,刺身全部新鮮,壽司飯調味唔錯,價錢大部分$2x一件。
由左至右介紹

下:嚴選火炙盛合 / $112

· 秋刀魚 / $28
好肥美,魚味濃厚,同蔥薑蓉perfect match👍🏻

· 牡丹蝦配燒蝦膏 / $53
蝦肉爽身,燒蝦膏夠香唔腥。

· 深海池魚 / $25

· 北海道羅臼寒鰤魚 / $28
魚味較淡,肉質相對厚實,有柚子胡椒醬調味。

· 火炙中吞拿魚腩
唔算好肥美,但啖啖肉。

· 原隻活赤貝刺身
上面灑咗少許柚子皮,like👍🏻爽口彈牙。

· 燒蝦頭(鮮蝦味噌湯)/ $15
比較濃味嘅味噌湯,放耐少少飲,蝦味更突出,呢個好抵!

2022-11-27 22 浏览
終於不用立食了!雖然座位是狹小的,但可以坐著吃,感覺良好。加上五週年堂食優惠有刺身盛合五點,雖然要like 社交平台同post, 但$28實在太抵了!這兒沒服務可言,因為是QR code 自己落單,尤其收銀的那-個,多問兩句,她的語氣很重,也沒有待客的態度,但食物是不錯的。刺身盛合五點$28這兒是兩人份。每人有三文魚刺身、帶子、甜蝦、三文魚籽海膽杯各一。三文魚十分肥美;帶子幾肥厚;甜蝦也十分鮮甜,加上那甜美的海膽,拌上三文魚籽,鮮味十足,正呀!火炙壽司有火炙的香,尤其那松葉蟹腳份外鮮甜;火炙的帶子更有口感,火炙的左口魚裙邊逼出油份,更為甘香;火炙拖羅軟滑帶油香;而那火炙三文魚加上沙律醬,十分滋味。而最基本的壽司組合五件只係七十幾,三文魚正常水平;油甘魚十分肥美柔軟;甜蝦份量十足,十分鮮甜;帶子是厚切;海膽的味道也不錯,算不上最甜,紫菜是脆的,味道十分對板。面鼓湯味道鮮美,應該有用蝦熬過,絕不斯場;沙律菜新鮮,又有蟹籽,不錯。食材新鮮,加上可以坐著吃,感覺好得多了。

終於不用立食了!雖然座位是狹小的,但可以坐著吃,感覺良好。

刺身盛合五點$28

火炙壽司有火炙的香,

面鼓湯味道鮮美,
應該有用蝦熬過,絕不斯場;沙律菜新鮮,又有蟹籽,不錯。

食材新鮮,加上可以坐著吃,感覺好得多了。
2022-11-22
午餐
2022-11-24 21 浏览
立鮨燒蝦頭 配鮮蝦味噌湯($15)好香燒蝦味嘅味噌湯🦐味道唔會太重口,啱啱好🍲櫻花蝦玉子燒2件($25)玉子燒偏厚實身熟咗少少,魚子比起櫻花蝦搶哂鏡😝迷你魚子海膽杯($48)一開頭以為係迷你丼,原來全部都係魚子,魚子有少少咬口,好鮮甜🐟全個口都好澎湃,充滿魚子鮮鹹味👅海膽都鮮甜,絕對冇渣流攤👍🏻白子小食3件 ($58)好滑嫩嘅白子,好creamy,而且調味啱啱好 ,有少少辣🌶️食到蔥香同埋辣蘿蔔絲,值得食嘅小食❣️特上吞拿魚盛合($170)盛合包咗本鮪赤身壽司,中吞拿魚腩壽司,大吞拿魚腩壽司,碎蔥吞拿魚腩軍艦,火炙中吞拿魚腩壽司🍣大堆碎蔥吞拿魚腩,蔥味好香又唔會蓋過魚鮮~ 火炙中吞拿魚,油脂感差少少🤏但Cp值都好高💰
立鮨

燒蝦頭 配鮮蝦味噌湯($15)
好香燒蝦味嘅味噌湯🦐味道唔會太重口,啱啱好🍲

櫻花蝦玉子燒2件($25)
玉子燒偏厚實身熟咗少少,魚子比起櫻花蝦搶哂鏡😝

迷你魚子海膽杯($48)

白子小食3件 ($58)

特上吞拿魚盛合($170)
2022-11-24 20 浏览
日日返工咁攰,收工緊係要食啲好嘢獎勵下自己啦~今次去咗之前bookmark位於金馬倫道嘅「立鮨」壽司店。雖然格局細但可以話CP 值高外,亦都頗親民~小店充滿日式風味同情懷,除咗QR Code 的恆常Menu外,仲會有唔少期間限定同店長推薦,可以參考😉。而且壽司用上赤醋壽司飯,酸味更柔和,更有層次感。熱食燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)HKD 15用燒過嘅蝦頭提味,集鮮甜、鹹香一齊盛合黑松露盛合 HKD 122-黑松露玉子壽司-黑松露赤蝦壽司-黑黑松露帶子壽司-白松露白身魚薄切⭐️黑松露醬嘅香氣同壽司意外地爽,更加提升到味道。而白身魚配上刺身汁亦都海之幸盛合 HKD 158-北海道帶子壽司-珍寳甜蝦壽司-北海道象拔蚌壽司-海膽壽司-牡丹蝦壽司⭐️ 海膽壽司帶少少甘甜,食落creamy。象拔蚌壽司口感爽脆帶嚼勁,微微海水咸香帶出鮮味立鮨人氣盛合 HKD 88-三文魚壽司-火炙左口魚邊壽司-北海道帶子壽司-珍寶赤蝦壽司-玉子壽司-鰻魚壽司⭐️ 珍寶赤蝦壽司肉質爽滑鮮甜,蝦身晶凝通透。鰻魚壽司厚切,火炙後香味更濃,正單點-火炙和牛壽司 HKD 58-鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)HKD 48⭐️餐廳仲有特別優惠,如果

而且壽司用上赤醋壽司飯,酸味更柔和,更有層次感。

熱食
燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)HKD 15
用燒過嘅蝦頭提味,集鮮甜、鹹香一齊

盛合

-鰻魚壽司

單點
-火炙和牛壽司 HKD 58

-鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)HKD 48

⭐️餐廳仲有特別優惠,如果消費滿$100加$28同埋Like FB 專頁,仲可以order一份特別刺身小食。而且都好好食☺️
2022-11-21 21 浏览
突然間就想試試日料,行過尖咀見到呢間店,決定入去試試,估唔到會驚艷到我,店鋪唔大,但係充滿日式風味,牆面掛住今日既期間限定😋😋同店長推薦,😌可以參考落單!刺身都好新鮮,岩掃晚QR Code就有得食😋,試左刺身先,凍得啱啱好,唔怕太硬或者太軟,點埋芥辣,好爽😄!之後就開始食壽司,呢間壽司既飯好好食🤤🤤,佢係已經撈左味道係裡面,可以唔洗點豉油都夠味😆😆我地真係食左好多☺️☺️🌿鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)💰48🌿燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)💰15🌿火炙和牛壽司💰58🌿海之幸盛合💰158 北海道帶子壽司 珍寶甜蝦壽司 北海道活象拔蚌壽司 海膽壽司 牡丹蝦壽司🌿黑松露盛合💰122 黑松露玉子壽司 黑松露赤蝦壽司 黑松露帶子壽司 白松露白身魚薄切🌿立鮨人氣盛合💰88 三文魚壽司 火炙左口魚邊壽司 北海道帶子壽司 珍寶赤蝦壽司 自家製玉子壽司 鰻魚壽司🌿富士山蘋果🍎梳打💰26今日店裡面仲有特別優惠,消費滿💰100加💰28仲可以order一份特別刺身小食:三文魚*1

🌿鰻魚櫻花蝦玉子燒(2件)💰48
珍寶赤蝦壽司
自家製玉子壽司
鰻魚壽司
🌿富士山蘋果🍎梳打💰26

今日店裡面仲有特別優惠,消費滿💰100加💰28仲可以order一份特別刺身小食:三文魚*1+扇貝*2+甜蝦*1+海膽海草蟹籽*1,兩個人去可以😌order兩份😏今晚全部既菜品全部都係高質!會再encore😚
  • 鰻魚壽司
  • 海膽飯
2022-11-17 49 浏览
入到店舖,細細間,唔太多客,可以靜靜地睇下師父整壽司,又可以靜靜地食下壽司🥰今日自己叫左:- 自選壽司定食8貫 🍣(包括有: 三文魚、珍寶甜蝦、油甘魚、日本真鯛魚、北海道帶子、火灸左口魚邊、劍魚腩、三文魚籽)- 火灸秋刀魚壽司🍣- 赤鯥壽司🍣- 海膽手卷- 波子汽水🥤由於壽司定食係有湯同前菜,所以黎先既佢地,雖然湯係送既,但係絕對唔馬虎,好足料😍有大量海苔同埋洋蔥係入面,飲完非常滿足😋之後先黎既係三文魚籽壽司🍣,佢係用1隻碟裝住,除左壽司上既粒粒三文魚籽,連碟上都係,絕對係多多聲,食落去好新鮮😋,完全唔覺得腥,如果怕腥既朋友,我覺得值得1試,由於係軍艦關係,要快食,唔係紫菜冧左就唔好食了🙈壽司定食入面,比較好食的(排名不分先後): 日本真鯛魚、火灸左口魚邊、油甘魚、劍魚腩- 日本真鯛魚,睇到已經幾新鮮,食落去亦好味道亦冇腥味👍- 火灸左口魚邊,其實Carton好少食火灸系列,但左口魚邊係另外~因為燒過既關係,食落口已經好多魚油,但係唔漏,重仍然食到佢既新鮮,呢個值得推介😋- 油甘魚係Craton其中1個至愛,而呢到亦冇令我失望,食落去唔腥,而且肉厚,1半1半食落去,就剛剛好了🥰- 劍魚

今日自己叫左:

- 自選壽司定食8貫 🍣
- 火灸秋刀魚壽司🍣
- 赤鯥壽司🍣
- 海膽手卷
- 波子汽水🥤

- 日本真鯛魚,睇到已經幾新鮮,食落去亦好味道亦冇腥味👍

- 劍魚腩睇落去最唔起眼既壽司,食落去唔鞋 (平時食到啲會好鞋架),重有少少魚香味,唔錯👍

除左食左壽司定食,重叫左2個時令壽司: 赤鯥壽司、火灸秋刀魚壽司。赤鯥壽司1定到就知道時令,魚皮新鮮,食落去好爽,好食🤗火灸秋刀魚壽司,都係同左口魚邊1樣,燒左之後有魚油加持左個壽司,好食👍

最後就係海膽手卷,本人唔係太怕腥,食落去就普通,但份偏多,事源係我食左2下,個底已經再爆左啲海膽出黎,搞到我要掉返轉頭食,好好笑,整體手卷都係合格水平👌

總結: 店鋪需少,但係唔會感覺好逼,亦因為全部係bar枱等食既時候,都可以睇下師父整壽司😝,三文籽有啲驚喜佢做到係日本食緊既感覺,時令既壽司亦好新鮮,唔係馬虎俾人,係1個唔錯既獨食既體驗,有時間大家都可以試下呀😋

P.S. 佢地有酒提供,食壽司時不妨叫下,應該會再開心啲。但可憐既Carton唔飲得酒🥃,鳴鳴~
2022-11-16
  • 三文魚籽軍艦