築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
2024-09-21 3456 浏览
來到旺角想打邊爐,喺朗豪坊門口見到對面有呢間築間幸福鍋物!上網一search先知道原來呢間築間幸福鍋物係人氣爆棚嘅台灣火鍋品牌,喺台灣一年嘅銷售更高達900萬鍋‼️而香港呢個分店更加係佢哋第一間嘅海外分店,聽落去咁犀利,梗係要發掘下餐廳嘅魅力所在啦!餐廳裝修設計優雅,燈光柔和,令人感覺舒適!店員態亦度和藹親切👍🏻~火鍋套餐嘅價格相當之親民,$165起就可以享受到一個豐盛嘅套餐(附湯底+主食+任食33款蔬食自助吧100分鐘+飲料+甜點)‼️而平日嘅午市主餐+自助吧任食100分鐘最低都係只需要$88起喳,可謂相當之划算‼️餐廳設有醬料自助吧同埋食物自助吧,款式五花八門!其中最推薦自家製嘅墨魚蝦滑,口感彈牙得來味道鮮甜,令人回味無窮~✨板腱牛肉鍋(大)板腱牛肉肥瘦均勻,肉質柔嫩!湯底揀咗老火淬燶雞湯,湯底充滿雞肉嘅天然甜味~✨霜降牛肉鍋(大)霜降牛肉油脂分布平均,滑嫩多汁!湯底揀咗台式麻辣奶香湯,味道好特別,奶香味將麻辣味柔和咗,然後麻辣味帶有後勁,令人辣得過癮!另外仲有好多鴨血同埋豆腐~✨烏冬麵煙韌彈牙~✨粉絲掛汁能力高,吸收晒湯底嘅精華~✨冬瓜檸檬味道清新爽口~✨蜂蜜檸檬水酸酸甜甜~✨焦糖布蕾

墨魚蝦滑

✨板腱牛肉鍋(大)
板腱牛肉
老火淬燶雞湯

✨霜降牛肉鍋(大)
台式麻辣奶香湯

✨烏冬麵
煙韌彈牙~

✨粉絲
掛汁能力高,吸收晒湯底嘅精華~
粉絲、烏冬麵

✨冬瓜檸檬
味道清新爽口~

✨蜂蜜檸檬水
酸酸甜甜~
冬瓜檸檬、蜂蜜檸檬水

✨焦糖布蕾
賣相精緻,表面有一層脆脆嘅焦糖層,底層嘅布丁口感嫩滑~

✨冰淇淋
蜜瓜味嘅雪糕,味道好清新,有驚喜~
冰淇淋

總括來講,餐廳食物質素高,價錢合理公道,性價比相當之高😋下次再想食一人一鍋嘅時候,一定會再來幫襯~

墨魚蝦滑
板腱牛肉
老火淬燶雞湯
台式麻辣奶香湯
粉絲、烏冬麵
冬瓜檸檬、蜂蜜檸檬水
冰淇淋
2024-06-27 13716 浏览
最近我去咗一間好多人排隊嘅和台式打邊爐店,喺台灣超多連鎖店,品質有保證😉首先,佢哋嘅海鮮真係好新鮮同肥美!有蜆肉、魷魚,仲有三文魚同魚生,一啲都唔係俾人失望嘅!😍無論你鍾意食咩海鮮,佢哋都有,通通新鮮爽口到爆!加上佢哋仲有台灣特色嘅鴨血糕,好特色,好滋味!😗另外,佢哋仲有一個A5和牛套餐!😳唔止有頂級嘅和牛,再配合埋白飯,簡直無話兩樣!入口即化嘅和牛,配埋香滑靚靚嘅白飯,好滋味!🤭除咗以上嘅主食,😬佢哋仲有好多配料供你挑選!例如有生菜、粟米、花椰菜等,應有盡有!你可以自由配搭,任你食,唔夠就隨時加返啲嚟!🫢另外佢哋嘅台式飲品好特別!😈有冬瓜茶,飲落超清涼解渴!仲有心水奶酪甜品,清新唔膩口,好適合香港人嘅味蕾!😹作為打邊爐必備嘅醬料,佢哋都有好多款式!唔論係麻油汁、蒜泥、柚子汁,定係特色辣椒醬,飲品同食物完美配搭!😼😼而家我最緊係講到佢哋嘅店面同環境!佢哋嘅空間好大,有足夠嘅私密度,夠舒適。🤘🏻店員都係講普通話,一問之下真係從台灣過嚟,超有親切感。😳最後,我哋仲點咗佢哋嘅奶酪布甸,好吃到想再點第二次!🤘🏻🤘🏻柔滑濃郁嘅奶酪加上香甜嘅布甸,光是食相已經令人垂涎!實在太讚喇!😋😋

2024-06-26 13506 浏览
香港係首家海外店先前去台灣都想食 但係就唔啱時間開咗嚟香港就方便好多啦 🤩🤩🤩基本上員工都係台灣人 好有台灣嘅親切感套餐入面揀湯底 主食 飲品 甜品仲有30幾款自助吧嘅蔬菜&丸類可以話係高性價比套餐🤤湯底起碼有10款選擇鐘意食辣梗係揀麻辣鴨血鍋朋友揀咗老火卒雞湯 好鮮甜烚菜食保留菜嘅甜味😎主食選擇有牛肉 雞肉 豬肉 同埋海鮮我同朋友係牛魔王所以揀左牛肉套餐🥰🥢冷藏手切溫體牛肉 大200g🥢霜降牛肉 大 200g肉質好好 手切厚度均勻兩者肉味相對濃郁朋友升級雪蟹膏鮭魚卵拌飯估唔到咁多蟹膏 一啲都唔會腥好好味配埋蒜片增加口感風味另外甜品好值得讚揚 唔係比普通甜品hea你黑糖牛奶白玉奶酪牛奶味非常之濃郁 奶酪亦都非常之滑配搭埋爆谷同白玉口感又增添咗朋友鍾意食水果類型嘅甜品士多啤梨奶酪 基本上奶酪個底係一樣嘅樣只係上面嘅配料唔同食落去有啲似雜果賓治嘅味道😂😂😂
香港係首家海外店

配搭埋爆谷同白玉口感又增添咗

朋友鍾意食水果類型嘅甜品
士多啤梨奶酪 基本上奶酪個底係一樣嘅樣
只係上面嘅配料唔同食落去有啲似雜果賓治嘅味道😂😂😂
呢間台灣過江龍在台年銷量成900萬鍋🫨一set有齊肉類、飯/麵、甜品、飲品,樣樣都有返咁上下水準同份量,價錢$165起,出邊仲有自助配菜bar,可以任食接近40種菜類丸類配菜,估唔到仲可以食到甜不辣同米血糕👏🏻用餐時間為100分鐘,絕對夠食。另外唔少侍應都係台灣人,似飛咗轉台灣咁🥰今次同朋友2個人食,一人一鍋冷藏手切溫體牛肉鍋(大)睇圖都覺得正,油花比例幾好,肉質夠嫩,牛味濃。板腱牛肉鍋(小)脂肪少啲,但因為薄切,入口唔會柴,仲有少少彈性,同埋大大塊。🤣湯底:一定要試佢個鎮店招牌石頭湯,配料有麻油、洋蔥、蒜頭、魷魚乾等,經過爆炒,令到湯底好香濃,唔使加豉油都好好味,又唔會過鹹。老火淬濃雞湯,雞肉有煎過,仲有蒜頭同各種香料,湯底相對招牌鍋清甜,菜類放呢鍋啱晒。飲品:連飲品都係大大杯嘅手搖份量。阿里山烏龍冷泡茶,自助邊爐好易會食得太多,玩泡茶用嚟解膩係一流🤣蜂蜜檸檬水,重蜂蜜味,酸酸甜甜開胃之選。甜品:焦糖布蕾,面層係厚度啱啱好嘅脆脆焦糖,配上嫩滑濃郁brûlée ,呢樣真係可以再encore!雪糕係蜜瓜味,唔係出邊重藥水味嘅假蜜瓜,配料都個朱古力威化條都特別好食😂

今次同朋友2個人食,一人一鍋

冷藏手切溫體牛肉鍋(大)
睇圖都覺得正,油花比例幾好,肉質夠嫩,牛味濃。

板腱牛肉鍋(小)

湯底:

飲品:

連飲品都係大大杯嘅手搖份量。

蜂蜜檸檬水,重蜂蜜味,酸酸甜甜開胃之選。

甜品

• 焦糖布蕾
  • 鎮店招牌石頭湯
4天前 0 浏览
喺香港,一年四季都想打邊爐。之前喺旺角食咗呢間舖頭對面嘅燒肉,經過嘅時候已經好想試吓呢間邊爐,所以今日就黎試一試。呢間燒肉係台灣品牌,睇介紹知道佢在台灣一年銷售900萬鍋的火鍋,海外首店在香港。見到裝修環境非常企理闊落。坐得非常舒適。餐牌有唔同嘅肉類選擇,套餐非常抵食。附湯底連主食,再加上任食款蔬食自助吧,仲附送一杯非常大嘅飲料同一客甜點,最平只係$165起。比起一般店嘅火鍋放題,算係價錢非常相宜。時間就限時100分鐘,都非常足夠。我朋友選緊食物嘅時候,我已經忍唔住行咗出去醬料區同蔬菜D座吧嗰度睇一睇,醬料嘅種類非常之多,除咗一般醬油之外亦都有金橘醋呢啲比較特別嘅醬料。令人更加驚喜嘅係,呢度嘅蔬菜種類真係非常之多,而且非常之新鮮同埋翠綠,而且款款擺放得非常整齊,仲有一啲特別嘅種類例如係苦瓜同埋白苦瓜,真係淨係食呢啲新鮮嘅蔬菜同埋蔬果都已經可以食到非常之飽。當日肉類就揀咗手切溫體牛同埋小肥牛,兩碟都係份量選在大份200 g,原本以為會係只得細細碟肉,但係上枱嘅時候都見到其實肉類嘅份量都非常足夠。湯底方面就揀咗餐廳推介嘅石頭鍋,同埋香菇奶白鍋,呢兩個鍋底喺普通火鍋店係唔常見嘅,所以都試吓呢

湯底方面就揀咗餐廳推介嘅石頭鍋,同埋香菇奶白鍋,呢兩個鍋底喺普通火鍋店係唔常見嘅,所以都試吓呢啲特別嘅鍋底。食過之後都覺得鍋底非常特別,而且同肉類同蔬菜都非常之夾,建議大家都可以試吓。

其實食肉類同埋蔬菜已經食到非常之飽,但係套餐都附送甜品。當日就揀咗雪糕同埋黑糖奶酪,原本以為火鍋店嘅甜品賣相都只係會普通,但係上枱嘅時候見到佢都有放少少有心思嘅裝飾,食落去令人哋透心涼,食完火鍋黎番個甜品真係最完美嘅結束。
台灣人氣火鍋🍲餐廳-築間幸福鍋物揀咗係香港作為佢地第一間海外分店😆😆店內職員大部分都係台灣人,而餐廳🍴音樂都係人氣熱播嘅台灣歌手嘅歌曲,真係好似去咗台灣咁🤭🤭築間幸福鍋物主打一人一鍋套餐,選好肉類、火鍋湯底、主食、飲品🥤同甜品後,自助區嘅美食就係任食嘅😆自助區都有成超過20款種類,蔬菜🥬、丸類、餃類等等☝🏻,仲有多款極具台灣特色嘅代表美食、例如白肉苦瓜、蛋餃、鴨血糕、台灣丸類等等。最平嘅套餐只係$165起,如果平日嚟食午餐性價比更加高,低至$88起😲😲湯底🍲特濃蕃茄湯🍅深紅濃郁嘅蕃茄湯以鮮茄熬製而成,滾起後蕃茄味更濃郁😆😆新鮮蔬果天然嘅甜味唔需要再特別調味已經💯💯鎮店招牌石頭湯招牌石頭🪨湯應該用咗乾魷魚、中藥材熬製而成,配上新鮮嘅牛肉片就更加一流😍肉類🥩🐮霜降牛肉霜降牛肉嘅雪花紋超級迷人😍油脂分布平均,食到牛肉同牛脂嘅香氣,無論係加入石頭湯,定係鮮茄湯都一樣咁滋味🐷伊比利黑豬梅花片片分明嘅豬梅花色澤粉紅色,120g 嘅份量已經相當足夠,加入特濃蕃茄湯後,肉片都嗦哂蕃茄天然嘅甜味更加滋味麻辣鴨紅豆腐台灣必食小食之一,麻辣度剛剛好夠惹味,鴨紅滑嫩可口,豆腐更加係嗦哂啲麻辣汁🤗🤗芒果🥭奶酪清

湯底🍲

特濃蕃茄湯🍅

鎮店招牌石頭湯

肉類🥩
🐮霜降牛肉

🐷伊比利黑豬梅花

麻辣鴨紅豆腐

芒果🥭奶酪
清冰配上奶酪加上椰果,芒果🥭醬甜度唔高,以此甜品作結💯💯

焦糖布蕾
哩款係小妹私心最愛😍敲碎焦糖脆片連埋滑滑嘅燉蛋一齊食👍🏻👍🏻

今年年初與家人到台北旅遊,當時在酒店附近發現了一間CP值超高的火鍋店,在台灣一年銷售900萬鍋的火鍋品牌《築間幸福鍋物》,吃過一次便留下深刻印象了❣️沒有想到相隔半年後,這家火鍋店居然來香港開設海外第一間分店🤤直到昨天才有時間訂位跟小妹父撐枱腳啦💕海外分店選址在旺角文華商場,即是朗豪坊正門對面麥當勞的同層。餐廳門面跟台灣分店差不多🤭,餐廳環境舒適、冷氣溫度不賴!餐點方面是套餐附湯底、主食、任吃33款蔬食自助吧100分鐘、一杯飲料、一款甜點;平日周一至五更有午市主餐(任選7擇2)+自助吧任食100分鐘最低$88起!最記得是,當時在台北忠孝二店,小妹三人都不知道肉食份量有分大小😂三款肉食都點了大份;昨天在旺角分店也是點了一個大份的板腱牛肉鍋,份量真的一樣多耶😍。除了牛肉主食,還點了一份海鮮總匯鍋,不得了呀!海鮮鍋賣相吸引、份量十足,也是小妹首次打邊爐煮三文魚魚片🫢野菜自助吧蔬食選擇很多,更有白苦瓜、大紅甜椒、大黃甜椒、紫洋蔥🧅、手打牛肉滑,自己用不銹鋼雪糕球勺「挖」出想要的份量,再煮熟,絕對是在自助吧中隱藏的美食,非常好吃😍😍😍飲品方面,選擇了開胃的冬瓜檸檬,酸酸甜甜的;甜品方面,小妹父選了

飲品方面,選擇了開胃的冬瓜檸檬,酸酸甜甜的;甜品方面,小妹父選了草莓奶酪Panna Cotta,意思是草莓口味的奶凍,小妹則選擇了冰淇淋🍦,幸運地昨天口味是蜜瓜🍈😍,是小妹最愛的蜜瓜味冰淇淋,真的非常幸福🩷

香港分店跟台灣分店一樣都有會員制,加入會員立即獲得5點,不過需綁定Whatapp,詳情可直接詢問店員喔😊

飲品、湯底、主食、蔬食自助吧
手打牛肉滑非常好吃
  • 冬瓜檸檬
  • 野菜自助吧
  • 手打牛肉滑
聽朋友講築間幸福鍋物喺台灣好出名,銷售量好高,呢間係香港嘅第一間分店,鍾意打邊爐嘅我好有興趣試我哋點咗大嘅霜降牛肉鍋同板腱牛肉鍋,套餐連湯底,我哋揀咗鎮店招牌石頭鍋同日式柴魚干貝清湯霜降牛肉油脂分配好平均,牛味香濃,就算乜醬料都唔點,一樣咁好味板腱牛肉口感軟腍,牛香味足任食自助吧好多款,好乾淨,可以任食100分鐘,係高質嘅火鍋配料,醬料嘅選擇亦好夠套餐仲連飲品同甜品,飲品我哋點咗青提奶蓋同烏龍茶,甜品就揀咗Tiramisu同雪糕,青提奶蓋好似飲緊乳酪咁,好香濃,口感順滑,雪糕係蜜瓜味,好香濃裝修好新好乾淨,座位闊落,冷氣同抽風都好夠,店員又殷勤有禮,整體感覺好好見平日仲有好抵嘅午市餐,推薦大家有時間嚟試下

板腱牛肉口感軟腍,牛香味足

見平日仲有好抵嘅午市餐,推薦大家有時間嚟試下
今日Lunch約咗同事去旺角食lunch,之前食過燒肉今次就試下台式火鍋啦😋「築間幸福鍋物」係台灣知名嘅火鍋品牌,而香港分店就係海外第一間分店,我地嗌咗個套餐加一個午市套餐,套餐包括湯底、主食、自助吧、飲品及甜品,而午市套餐價錢較為相宜,包含海鮮、肉類同自助吧🤩自助吧有30幾款蔬菜、丸類、菇類等,必食花枝滑,彈牙之餘仲食到粒粒墨魚😋海陸總匯鍋呢個套餐包括板腱牛加海鮮拼盤,可以試晒唔同嘅食材,海鮮包括虎蝦、海蝦、蠔仔、大蜆、三文魚片、龍躉片等,配上鮮味嘅爆炒龍蝦湯,鮮上加鮮🤩令味道層次更加提升👍🏻板腱牛肉質細嫩多汁,軟腍嘅口感配合適量嘅脂肪,牛味更為突出🐮海陸雙拼套餐呢個套餐限平日午市供應,我地揀咗小肥牛同走地雞腿,小肥牛雖則比不上板腱牛,但入口軟滑,雞肉彈牙,配上粵式胡椒豬骨湯,清甜胡椒味香濃,滋味十足🤤冬瓜檸檬茶味道酸酸甜甜零舍開胃,醒搭冬瓜清甜嘅味道,火鍋嘅最佳配搭阿里山烏龍冷泡茶同事想飲無糖飲品,佢揀咗冷泡茶,茶味香醇📍築間幸福鍋物 (旺角)旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖人均消費:$200-300食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
1901 浏览

海陸總匯鍋

海陸雙拼套餐

冬瓜檸檬茶
味道酸酸甜甜零舍開胃,醒搭冬瓜清甜嘅味道,火鍋嘅最佳配搭
阿里山烏龍冷泡茶
同事想飲無糖飲品,佢揀咗冷泡茶,茶味香醇

📍築間幸福鍋物 (旺角)
旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖

人均消費:$200-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-10-01 738 浏览
去台灣旅行果陣都有食過呢間火鍋店,聽講佢一年賣到900萬個火鍋,而香港係第一間海外分店,所以趁今日假期過嚟試吓佢係咪同台灣一樣咁好食呢到係一個套餐,會跟湯底,主食,100分鐘任食自助吧,一杯飲品同甜品,最平$165,如果平日黎食午lunch仲抵,主餐加任食自助吧最平$88有交易,另外餐廳嘅座位都幾闊落,坐得幾舒服👍🏻醬料區同自助吧大部份嘅火鍋醬料都有,自助吧就有30幾款嘢食,蔬菜都好新鮮,又有唔少台式嘅丸同蛋餃,另外仲有新鮮蝦丸同牛丸特別出色,淨係食呢兩個都值回票價😋😋今日我哋叫咗一個霜降牛肉同手切松阪豬鍋,兩個都係要左120g 既份量,湯底分別要咗招牌石頭湯同特濃蕃茄湯,石頭湯聞落幾香蒜味,入面有啲小魷魚,個蕃茄湯就有好濃郁嘅蕃茄味,霜降牛肉嘅紋理好靚,識落有油脂嘅香味同牛肉嘅肉香,而松阪豬嘅油脂分布平均,食落有豬香味雙拼雞(鹽酥雞&三角軟骨)鹽酥雞炸得香口,食落有肉汁,三角軟骨有咬口,兩款都好好味冬瓜檸檬&鳳梨冰茶兩款飲品同一般市面30-40蚊既台式飲品味道差唔多,食住台式邊爐,飲住台式飲品,係有一番風味😗😗焦糖布甸&提拉米蘇焦糖布甸嘅表面燒得香脆,布甸甜度適中,又有雲呢拿香味,提

醬料區同自助吧

雙拼雞(鹽酥雞&三角軟骨)
鹽酥雞炸得香口,食落有肉汁,三角軟骨有咬口,兩款都好好味

冬瓜檸檬&鳳梨冰茶

焦糖布甸&提拉米蘇
焦糖布甸嘅表面燒得香脆,布甸甜度適中,又有雲呢拿香味,提拉米蘇外表特別,食落香滑

專登等到下午一點,但話今日無lunch  set  (非假日)。明明佢自己張menu係寫「假日&例假日除外」,我仲特登google過咩叫做「例假日」,根本就唔包括節日前夕。如果係要驚死蝕,建議餐牌寫明「節日前夕不適用」。而家搞到人哋滿心歡喜期待下午一點去試佢個lunch set,但等咗咁耐,去到先知話無得食,問完之後見到有其他客人都係話「吓,今日唔係假期都無得嗌lunch set?」餐廳係咪應該要檢討吓自己,台灣同香港文化未必相同囉。
2024-09-26 821 浏览
今晚出旺角行街買野,落車無幾耐就落超大雨,去咗個商場避雨時,見到有間火鍋係樓上,就決定食完先再行。入到「築間幸福鍋物」發現原來係一人一鍋,可以揀自己鍾意既湯底。雖然餐廳個佈置係好舒服嘅日式風格,睇餐牌先發現原來係台式火鍋。侍應介紹佢哋呢間原來係台灣以外嘅第一間分店,仲推薦我哋試下特別嘅湯底。我地就揀左鎮店招牌石頭湯同埋鮮菇奶香湯,佢哋寫話係台灣一年賣超過500萬同埋200萬鍋,咁勁當然要試一試。晚市套餐包括湯底、一份肉、一份主食,仲有飲品同甜品。自助吧嘅火鍋配料選擇超多,蔬菜選擇又多又新鮮,特別d嘅配料,例如台式甜不辣、蜂巢豆腐、蛋餃都好好食。特別推薦佢嘅蝦滑,超級好食。醬料都有超多選擇。套餐我地揀左牛板腱同埋松阪豬。台灣嘅松阪豬即係我哋嘅豬頸肉。兩款肉都好靚仔,我就特別鍾意松阪豬爽快嘅口感。招牌石頭湯有好多洋蔥,入面仲有d小魷魚同埋菇。湯底超級鮮甜。鮮菇奶香湯就有大量菇,一路煮住,佢嘅奶香味對面位都聞到。用黎碌蔬菜同菇類超夾。飲品我地就叫左蜂蜜檸檬同埋冬瓜檸檬。滿滿的台灣味道,而且佢地係用原片真檸檬,好飲過好多手搖店。原本諗住跟餐嘅甜品係普通野,點知最大嘅驚喜就係甜品。我地叫左黑糖白

晚市套餐包括湯底、一份肉、一份主食,仲有飲品同甜品

醬料都有超多選擇。

原本諗住跟餐嘅甜品係普通野,點知最大嘅驚喜就係甜品。我地叫左黑糖白玉奶酪同埋焦糖布蕾。

奶酪超多配料,白玉煙韌、奶酪香滑、爆谷香脆、黑糖清甜。

而焦糖布蕾,薄脆嘅焦糖唔會過甜,再配以不同水果,每一啖都有唔同享受。
2024-09-21
2024-09-22 820 浏览
今日晏晝出到嚟旺角覓食,搵咗呢間台灣過江龍入到去裝修間隔都幾舒服,唔會太迫估唔到佢都幾多湯底揀,因為係晏晝所以我哋就嗌咗午餐set 個午餐set包埋出邊自助吧,都幾多嘢食揀我哋嗌咗個蕃茄湯底同埋麻辣奶香鍋,個麻辣奶香鍋超讚!!!麻辣得來又有啲奶香嘅感覺,唔會淨係得個辣字,辣中帶甜,好正火鍋配料方面,我哋叫咗個海鮮加鱸魚set,同埋羊嫩肩加雞肉個樣真係冇得頂,平時打邊爐啲羊雖然好重羊味,但係都係唔夠滑溜但係呢度嘅羊係超級嫩!雞肉配埋個湯底都好好食超級推薦,大家試吓食個鱸魚,都係好鮮味呀!我哋見佢本身都有買炸嘢,所以忍唔住都嗌咗個鹽酥蝦滑,點知呢個鹽酥蝦滑超級酥脆,而且蝦滑10分彈牙結尾我哋嗌咗芒果奶凍同埋燉蛋,個奶凍好香奶味!佢哋嘅嘢飲都唔錯,夠晒大杯,可以飲足全程
今日晏晝出到嚟旺角覓食,搵咗呢間台灣過江龍

入到去裝修間隔都幾舒服,唔會太迫

估唔到佢都幾多湯底揀,因為係晏晝所以我哋就嗌咗午餐set

個午餐set包埋出邊自助吧,都幾多嘢食揀

我哋嗌咗個蕃茄湯底同埋麻辣奶香鍋,個麻辣奶香鍋超讚!!!
麻辣得來又有啲奶香嘅感覺,唔會淨係得個辣字,辣中帶甜,好正
火鍋配料方面,我哋叫咗個海鮮加鱸魚set,同埋羊嫩肩加雞肉
但係呢度嘅羊係超級嫩!
雞肉配埋個湯底都好好食
超級推薦,大家試吓食個鱸魚,都係好鮮味呀!

結尾我哋嗌咗芒果奶凍同埋燉蛋,個奶凍好香奶味!
佢哋嘅嘢飲都唔錯,夠晒大杯,可以飲足全程

2024-09-22 1027 浏览
今日去開旺角,就去試吓呢一間台灣過江龍聽講呢間嘢喺台灣都好出名,一年可以賣到900萬鍋,而呢間係佢哋海外首店,都想試咗好耐!佢哋嘅套餐都好抵食,套餐附湯底+主食+任食33款蔬食自助吧100分鐘+飲料+甜點都係$165起!一入到去見到個自助蔬菜區,都幾驚訝, 款式真係好多,仲有蝦滑、米血糕、甜不辣等特色小食,而醬料區當然都唔輸蝕,當中我哋最鍾意佢嘅招牌香醋醬同柑桔和風露,兩款都好有特色!呢度嘅鍋係1️⃣先揀湯底,然後2️⃣再揀主食第一鍋我哋叫咗「鎮店招牌石頭湯」(+$22),入面好足料,各類配料都有(蝦、乾貝、魷魚乾等等),而且味道好濃郁甘香!主食就叫咗「海陸總匯鍋」($380)已包120g 板腱牛、雪花豬或者草原羊,呢款真係好抵食,本身海鮮已經好多,再加埋一碟肉!海鮮方面,有綜合生魚片、大蝦、蜆、蠔等等,好鮮美!三款生魚片都各有特色,我最鍾意食三文魚,魚肉厚實得嚟,魚味又好香濃!而其他海鮮都一樣鮮味十足!而板腱牛份量都唔少,幾有咬口,淥一淥陣陣牛味滲出,喺口腔內蔓延第二鍋嘅湯底揀咗「松露燦金雞湯」($32)入面本身已經有雞腿肉,好入味,而湯底就有好香嘅松露味,濃郁得嚟又可口呢個鍋嘅主食就叫咗梅
今日去開旺角,就去試吓呢一間台灣過江龍

聽講呢間嘢喺台灣都好出名,一年可以賣到900萬鍋,
而呢間係佢哋海外首店,都想試咗好耐!

佢哋嘅套餐都好抵食,

一入到去見到個自助蔬菜區,都幾驚訝,
款式真係好多,仲有蝦滑、米血糕、甜不辣等特色小食,
而醬料區當然都唔輸蝕,當中我哋最鍾意佢嘅
招牌香醋醬同柑桔和風露,兩款都好有特色!

呢度嘅鍋係1️⃣先揀湯底,然後2️⃣再揀主食

第一鍋我哋叫咗「鎮店招牌石頭湯」(+$22),
入面好足料,各類配料都有(蝦、乾貝、魷魚乾等等),
而且味道好濃郁甘香!

主食就叫咗「海陸總匯鍋」($380)

已包120g 板腱牛、雪花豬或者草原羊,
呢款真係好抵食,本身海鮮已經好多,再加埋一碟肉!
海鮮方面,有綜合生魚片、大蝦、蜆、蠔等等,
好鮮美!三款生魚片都各有特色,

我最鍾意食三文魚,魚肉厚實得嚟,魚味又好香濃!
而其他海鮮都一樣鮮味十足!
而板腱牛份量都唔少,幾有咬口,
淥一淥陣陣牛味滲出,喺口腔內蔓延

第二鍋嘅湯底揀咗「松露燦金雞湯」($32)
入面本身已經有雞腿肉,好入味,
而湯底就有好香嘅松露味,濃郁得嚟又可口

呢個鍋嘅主食就叫咗梅花豬肉鍋($180)

呢款肉都係120g,薄切肥瘦均勻,唔使醮醬已經好有鮮味,
好有豬肉香!同個黑松露鍋都好配,又Juicy又有驚喜!

3️⃣飯麵

今日冇曬傳說中好好食嘅蟹膏拌飯
就叫咗一客雞蛋同埋一客烏冬
烏冬粗身實淨,而雞蛋用嚟蘸牛肉就真係一流!

4️⃣飲品

阿里山烏龍冷泡茶(無糖)
好清香嘅烏龍茶,解膩一流

港式奶茶,甜度固定
呢款似台式奶茶多啲,奶香味十足

5️⃣甜品

黑糖白玉奶凍配焦糖爆谷
賣相好靚!白玉奶凍較清甜,加埋好足味嘅配料,
食落個配搭都幾好

焦糖燉蛋
呢款味道較重,燉蛋本身味道濃郁,加埋脆焦糖就更加正

佢地平日仲有午市主餐+自助吧任食100分鐘
最平$88!真係好值得一試

2024-09-18
2024-09-20 764 浏览
今日黎到旺角試下呢間台式火鍋,估唔到店員都係台灣人,真係好似切身處地去左台灣咁呢到邊爐係叫套餐,一人一鍋唔洗怕同朋友黎唔夾口味湯底好多選擇,今次第一次食緊係要試下佢最人氣既石頭鍋,好足料勁香洋蔥味朋友叫左個海鮮套餐,份量都好多,蝦蠔蜆魚再加埋牛肉,全部都好新鮮完全無雪味,特別係啲海蝦好鮮甜又大大隻我就叫左個羊肉,食落少少騷,羊肉味好出,一啲都唔會硬而家做緊活動免費做會員仲可以送多碟肉或海鮮,估唔到都勁大碟除左套餐揀既肉類,仲有自助區可以任食任拎,菜類丸類好多款式都有,亦有好豐富既調味料區。最正既係竟然有靚蝦滑任食,我同朋友都食唔停!打完邊爐最後仲有個甜品附上,真係食到頂住個肚走,食得勁滿足!

呢到邊爐係叫套餐,一人一鍋唔洗怕同朋友黎唔夾口味

我就叫左個羊肉,食落少少騷,羊肉味好出,一啲都唔會硬

而家做緊活動免費做會員仲可以送多碟肉或海鮮,估唔到都勁大碟