驟眼睇以為係一間普普通通嘅車仔麵檔但原來內有乾坤🧐🧐佢其實係一間好正宗嘅泰式車仔湯麵堅持食材都係選用最好嘅正宗之選個湯啖啖都係心機之作 湯底味道出神入化啲餸既新鮮又大件夾抵食細細舖位環境闊落乾淨 有table 有面牆單人座細心聆聽背景有播放泰國嘅流行曲🌈🌈 人氣都幾旺 去到差唔多坐晒人 但係唔會好嘈環境清幽安靜 好舒適 🌱外場有個靚女姐姐serve客人 佢好勤力抹乾淨啲枱💁🏻‍♀️我哋叫左「3餸set」($62)個set包含:麵x1、小食(大)x1、菜x1嘢飲可以加幾蚊有埋首先出場嘅係 主打1: 冬陰公湯揀咗跟白蝦仁、豬大腸、芝士丸首先冬陰公湯底非常香濃酸酸辣辣好開胃 辣度可以自己揀我揀咗小辣 唔會冇乜味 佢個辣度好符合我嘅期望 又辣又香食得舒服唔會嗆喉/搞到條俐好痛 酸度都平衡得好好GOOD!!特別推介依個白蝦仁 唔好以為佢係嗰啲臭臭地嘅細蝦乾🦐其實佢係好似河蝦咁嘅口感 大大隻 爽口彈牙 好新鮮嘅蝦肉!重點係佢放左超級多😍成碗都係 好抵食!只係需要額外加兩蚊大推另外推介嘅有豬大腸佢比起我哋一般出去食嘅大嚿好多 好滿足🤤而且清得好乾淨 入囗一啲怪味都冇如果真係要挑剔就係有啲會比較肥 味道
驟眼睇以為係一間普普通通嘅車仔麵檔

環境清幽安靜 好舒適 🌱
外場有個靚女姐姐
serve客人
佢好勤力抹乾淨啲枱💁🏻‍♀️

我哋叫左「3餸set」($62)
個set包含:麵x1、小食(大)x1、菜x1
嘢飲可以加幾蚊有埋
湯底香濃  麵質軟硬適中

首先出場嘅係 主打1: 冬陰公湯

揀咗跟
白蝦仁、
豬大腸、芝士丸
冬蔭公湯(3餸) 油麵(小辣)

首先冬陰公湯底非常香濃

去到 主打2: 鱷魚湯😱😱😱🐊

其實開頭聽到真係好驚
好驚有嗰啲野生動物嘅鹹so味🤢
我諗聽落應該都好多人唔敢試
但係估唔到佢。。。係同想像中完全唔同嘅味道!
個湯係超級好味😍😍😍😍

依個湯跟左墨魚丸
、牛肚
、白蘿蔔

牛肚同埋白蘿蔔都比出面嘅好食

但係最好食嘅係墨魚丸!佢嘅墨魚味係非常濃郁 係我食過咁多墨魚丸以來最濃味最好食

一食入口會嘩一聲

咬落個感覺似煎又似炸
啲肉都脹卜卜 個醬汁同春卷嗰個係一樣
不過調味有啲唔平均 有啲鹹啲 有啲冇咁鹹
男朋友好鍾意食

唐生菜(醬全走)

由於上面嘅嘢感覺都比較濃味

2018-05-23
用餐优惠
試食活動
湯底香濃  麵質軟硬適中
冬蔭公湯(3餸) 油麵(小辣)
白蝦仁
  • 網狀炸春卷
  • 墨魚丸
  • 牛肚
  • 白蘿蔔
去開元朗買平衫,同朋友試了馳名元朗的車仔面﹣﹣篤篤車。當晚已經八時半後,但篤篤車仍然好多人排隊。餐廳的空間不算大,但勝在美女職員頗熱情細心。點了以下:我點了走辣的泰國鱷魚湯底車仔面。泰國鱷魚湯底是奶白色,味道像濃郁的魚湯,超正!配料點了以下:大腸:好耐無食過咁入味咁腍滑肥美的大腸。當日BEST PICK。牛筋都超腍滑,回味。白蝦朋友點了:時菜:菜心好腍,不錯。泰式穌炸雞翼雞翼的外皮超焦香,食得出是即製的。醮上泰式辣醬好惹味。網紋春卷超鬆化香脆,一人一碟都食得晒:P飲品:薄荷梳打好解渴,夏天不妨一試。價格便宜,但質素超班,性價比超高!下次會再光顧。
去開元朗買平衫,

同朋友試了馳名元朗的車仔面﹣﹣篤篤車。

當晚已經八時半後,
但篤篤車仍然好多人排隊。

餐廳的空間不算大,
但勝在美女職員頗熱情細心。

點了以下:

我點了走辣的泰國鱷魚湯底車仔面。

泰國鱷魚湯底是奶白色,
味道像濃郁的魚湯,超正!

配料點了以下:

大腸:
好耐無食過咁入味咁腍滑肥美的大腸。
當日BEST PICK。

牛筋都超腍滑,回味。

白蝦

朋友點了:

時菜:菜心好腍,不錯。

泰式穌炸雞
雞翼的外皮超焦香,食得出是即製的。
醮上泰式辣醬好惹味。

網紋春卷超鬆化香脆,
一人一碟都食得晒:P

飲品:薄荷梳打好解渴,夏天不妨一試。

價格便宜,但質素超班,性價比超高!
下次會再光顧。
2018-05-23 19 浏览
是日酷熱天氣警告生效,當然要去泳池游下水,游之前想食少少野至游,無咁易暈MA,本身就諗住食一間由士多轉變而成嘅車仔面,不過太多人啦,唔想咁熱仲企喺街度等,於是就去左第二度野食。行過一間0係區內食日本OMAKASE 出名嘅店舖隔離見到一間新開嘅車仔面,諗返起好似呢排見FB都有唔少人講過嘅車仔面,所以就決定試試佢。 車仔面嘅配料唔算特別,都係D 大路野,豬皮蘿白魚蛋果D,但佢嘅湯底就特別啦,出面大多數湯底都係本身嘅湯底再比你另外加腩汁/ 加辣,但呢度就有冬蔭功湯,牛腩湯,清湯同埋最受歡迎嘅鱷魚湯。鱷魚湯底仲加左杞子、紅棗, 味道鮮甜,飲落唔覺有味精同埋之後會出現口渴嘅情況。我就簡左蘿白響鈐牛腩女朋友就簡左紅腸豬紅豬腸小食方面,炸雞翼好香脆,醃得好入味。炸魚皮大大碟,食嘅時候仲可以點埋有微辣嘅醬一齊食TIM。腐乳生菜同埋馬拉盏生菜好濃味,唔同出面就咁放D 醬喺個面度就算。整體黎講,呢個價錢淨係食個湯底都已經喺返度,下次試埋其他湯底再寫食評先

我就簡左蘿白響鈐牛腩
女朋友就簡左紅腸豬紅豬腸
小食方面,炸雞翼好香脆,醃得好入味。

炸魚皮大大碟,食嘅時候仲可以點埋有微辣嘅醬一齊食TIM。

2018-05-22
  • 鱷魚湯車仔面
2018-05-23 15 浏览
雖然本身住咗喺元朗好多年但係元朗真係好多好嘢食呢間車仔麵開咗都幾個月時間今日終於有時間入嚟食不過排隊嘅人都幾多就算天氣再熱都有人排緊我就大概等左10分鐘左右就入得去呢度主打係車仔麵最特別就係鱷魚湯底我就點左試試味道有啲似腐竹湯底而且有杞子紅棗等等飲落好清甜而且好特別而且鱷魚湯身體有益所以一定要試另外仲有啲菌類材料我就揀咗牛筋腩牛筋炆得非常入味而且肉質鬆軟加錢要埋青檸梳打簡直係解暑良物!飲落去透心涼好有泰式風情雞翼袖有辣有唔辣個分別就係醬料唔辣的醬料甜甜的好好味雞翼炸得非常香脆魚皮絕對係必點小食尤其是係個秘製醬汁點湯食又正點沙律醬食又正不得不讚佢嘅泰式小食全部都好美味可能因為老闆太太都係泰國人啲味道同喺泰國食一樣泰式鳳爪酸甜度適中食落去比較爽口味道比較清淡
雖然本身住咗喺元朗好多年

材料我就揀咗牛筋腩
牛筋炆得非常入味
而且肉質鬆軟

加錢要埋青檸梳打
簡直係解暑良物!
飲落去透心涼

泰式鳳爪酸甜度適中
食落去比較爽口
味道比較清淡
2018-05-22 41 浏览
呢間麵店最大特色相信係湯底,冬陰功係普通泰國菜館都容易食到,但鱷魚湯真係好少見,好有興趣知佢咩味...從出面個menu,見到除o左呢d 特式湯底外,佢都仲有正常車仔麵既清湯或者牛腩湯揀既。我lunch time 黎食,可能餐廳位於學校區,超多學生幫襯,店員一時都應接不暇,只可叫外面等緊既人攞住張點菜紙點住先。呢個都唔係問題,問題係佢無派籌,有人打尖一見人出就攝左入去,但個侍應女仔都唔理,感覺其實不太好。$35 有三款餸,係ok 抵的,尤其有埋特色湯。試左佢主打既鱷魚湯,湯底幼滑鮮甜,仲落左d 紅棗杞子藥材去煲,補氣補身,係果真唔錯既配搭。食完個麵,都仲可飲多兩啖,唔會話好鹹好口喝咁。冷熱飲都係加$7,咁天氣咁熱梗係叫凍。另外我見到對面個學生妹叫左個春卷,好似都炸得幾甘香,下次可試埋既~希望到時入座安排會好一點。

鱷魚湯車仔麵

凍啡
2018-05-15
2018-05-22 20 浏览
去泰國我喜歡坐篤篤車,因為好有泰國風味,喺香港我都搵到泰國風味的篤篤車!元朗馬田路有間車仔麵店叫篤篤車,因為佢有好多泰國元素,所以才有一個泰國風味的名字。我今日專程去嘗試佢哋嘅酸辣冬蔭功湯粉,湯是用泰國靑檸葉、南薑和香茅煲成的,為配合香港人口味,有辣度可選擇。 因我不太嗜辣所以選了小辣!冬蔭公當然要配上海鮮啦 有珍珠元貝、白蝦仁、青口和墨魚仔,河粉也是極佳的組合。店員端上湯河時 我已聞到陣陣清香,湯底入口微酸,這個辣度適合我。一邊吃,一邊感到身處泰國的寫意,因爲海鮮是白灼的所以要新鮮,這才可令整體質素提升。泰酥炸雞翼(原味)也不錯呢!很入味和嫩滑。來篤篤車當然要叫個薄菏青檸梳打 配合泰國風味。

泰酥炸雞翼(原味)也不錯呢!很入味和嫩滑。

來篤篤車當然要叫個薄菏青檸梳打 配合泰國風味。
2018-05-21 22 浏览
師姐還要跟進客人的問題 叫我自己先去午餐,在元朗找吃的不是大問題,因為這兒各類食肆都多,但我想吃個特別啲午餐。忽然想起雜誌報導過一間很有特色的車仔麵,就去試一試啦。因為是午膳時間,店內座無虛席,我等了一陣才可進場。我選了泰國鱷魚湯湯底 ,加上珍珠元貝、牛腩、牛筋、蘿蔔和支竹,好豐富。先嚐一下個湯底,很甜很濃,有在家飲魚湯的感覺,當然味道不同,但是同是乳白色的,湯中還有紅棗片及杞子為個湯提鮮,更有風味。此外 鱷魚肉鱷魚骨含有豐富骨膠原,對男男女女都很合適,我ngjohn 都like𠺢! 餸料方面 牛腩和牛筋都做得很出色,很入味,很腍滑。小元貝,蘿蔔,支竹加上菇菌,配上我喜愛的粗麵 因它很能吸收湯味,很好的配搭。小時候已好喜歡吃炸魚皮,這裡配上一個醬汁才是重點🤗 有點薄荷味、有點辣椒味,再加上蛋黃醬,蘸魚皮同吃,又是一個驚喜。🤗🤗今日天氣非常熱,一杯足料的薄荷青檸梳打 簡直係涼透心!

今日天氣非常熱,一杯足料的薄荷青檸梳打 簡直係涼透心!

2018-05-21 596 浏览
今日放工入到黎元朗,食這間好出名又好人讚的鱷魚湯車仔麵,試一試它的鮮甜有運河邊,地方都幾好,清涼一點!小店好清潔乾淨又簡單設計,室內有音樂播放,幾舒適輕鬆的環境,用鏡子設計令室內空間感更闊叫了一個餐(3餸車仔麵+小食(大份)+菜)1. 3餸車仔麵(蘿蔔枝竹冬菇鱷魚湯河粉)好大碗,好足料喔!一來到就好吸引先飲湯,鮮味十足,有杞子、紅棗,保保身之選河粉好滑又多,吸了湯汁蘿蔔清甜又大塊,好軟腍好好食枝竹有3大條本菇好爽脆又有口感冬菇好大隻,好厚身又腍,入味美味(但個人喜歡無菇頂,可以更易咬)2. 全走芥蘭健康之選,菜青綠新鮮3. 原味炸雞翼大大隻雞翼,熱騰騰又香口,醮上甜辣醬更野味可口4. 熱檸水檸檬水好多檸檬,3大片,好厚身!這間車仔麵好用心,服務也很好,所以好多客人來食

叫了一個餐(3餸車仔麵+小食(大份)+菜)
1. 3餸車仔麵(蘿蔔枝竹冬菇鱷魚湯河粉)
3餸車仔麵

好大碗,好足料喔!一來到就好吸引

鱷魚湯底

先飲湯,鮮味十足,有杞子、紅棗,保保身之選

材料豐富(本菇、冬菇、枝竹、蘿蔔)

河粉好滑又多,吸了湯汁

蘿蔔

蘿蔔清甜又大塊,好軟腍好好食

枝竹

枝竹有3大條
本菇

本菇好爽脆又有口感

冬菇

2. 全走芥蘭
全走芥蘭

健康之選,菜青綠新鮮

3. 原味炸雞
原味炸雞翼

大大隻雞翼,熱騰騰又香口,醮上甜辣醬更野味可口

4. 熱檸水
熱檸水

檸檬水好多檸檬,3大片,好厚身!
這間車仔麵好用心,服務也很好,所以好多客人來食
2018-05-21
3餸車仔麵
鱷魚湯底
材料豐富(本菇、冬菇、枝竹、蘿蔔)
蘿蔔
本菇
冬菇
原味炸雞翼
熱檸水
2018-05-21 25 浏览
平時食車仔麵都忍唔住咩都湯底但始終係味精湯唔健康但如果係泰國鱷魚骨湯底就一滴都唔想哂啦一上枱當然要飲兩啖湯底先鱷魚肉大家都知道對呼吸系統有幫助仲有豐富骨膠原呢度嘅湯底用鱷魚尾骨、掌骨、鱷魚乾,加入杞子日夜熬製,非常濃郁我揀左微辣湯底呈奶白色,有豆乳嘅香滑鮮甜,有少少胡椒粉味道,令人飲完一啖又一啖比起普通車仔麵佢嘅配料有多少少選擇例如珍珠元貝、白蝦仁、青口,墨魚仔等我就揀咗廚師世家大廚推薦嘅雞翼,蘿蔔同元貝車仔麵特別在於配料簡單但有冇心去製作一試就知雞翼同蘿蔔都煮得好腍好入味男友就叫左白蝦仁,豬皮另外叫咗炸魚皮醬料係自家製蛋黃醬,好清新炸辣味雞翼非常香脆三餸一麵都係$35起真係飲個湯都抵啦!
平時食車仔麵都忍唔住咩都湯底
但始終係味精湯唔健康
但如果係泰國鱷魚骨湯底就一滴都唔想哂啦

一上枱當然要飲兩啖湯底先
鱷魚肉大家都知道對呼吸系統有幫助
仲有豐富骨膠原

呢度嘅湯底用鱷魚尾骨、掌骨、鱷魚乾,
加入杞子日夜熬製,非常濃郁

我揀左微辣湯底
呈奶白色,有豆乳嘅香滑鮮甜,
有少少胡椒粉味道,令人飲完一啖又一啖

比起普通車仔麵佢嘅配料有多少少選擇
例如珍珠元貝、白蝦仁、青口,墨魚仔等
我就揀咗廚師世家大廚推薦嘅雞翼,蘿蔔同元貝
車仔麵特別在於配料簡單
但有冇心去製作一試就知
雞翼同蘿蔔都煮得好腍好入味

男友就叫左白蝦仁,豬皮
另外叫咗炸魚皮
醬料係自家製蛋黃醬,好清新
炸辣味雞翼非常香脆
三餸一麵都係$35起
真係飲個湯都抵啦!
2018-05-18
2018-05-18 32 浏览
車仔麵算是香港的地道食物之一,愈來愈多人為車仔麵增添新意。「篤篤車」最特別之處是其特色的冬蔭公湯底,再配合港式車仔麵,美味確實與眾原同呢我倆和點了一份$62的套餐,包含了一份三餸麵、飲品、大份的小食以及一碟蔬菜,相當抵食。飲品方面我們點了一杯檸檬茶和薄荷青檸梳打,當中薄荷青檸梳打是我推介之物整杯梳打的氣泡滿滿的,底部放滿了清香的薄荷葉,再配上微酸的青檸,味道相當清涼解暑呢建議大家喝之前把飲品多拌勻數下,這樣味道才比較平均。接著登場就是我點的冬蔭功湯底配粗麵,湯底的香料味道十足,個人覺得湯頭的味道再濃一點就更完美。魷魚圈則是彈牙十足,讚朋友點的是另一招牌湯底—泰國鱷魚湯底,味道以鮮美為主。友人相當推介這邊的金錢肚,因其口感軟身不算韌。整碗的配料亦算足料,份量不少呢。套餐其中一份小食是網紋春卷,炸得很香脆餡料更有粉絲、蘿蔔絲等,口感挺有趣。至於雞翼的表現亦不錯,不算太辣。兩份蔬菜我們都選了馬拉盞的調味,果然香味十足呢,我最愛更是芥蘭的清爽口感這個套餐可說是抵食,份量多種類又不錯,推介

建議大家喝之前把飲品多拌勻數下,這樣味道才比較平均。
朋友點的是另一招牌湯底—泰國鱷魚湯底,味道以鮮美為主。
套餐其中一份小食是網紋春卷,炸得很香脆
餡料更有粉絲、蘿蔔絲等,口感挺有趣。
至於雞翼的表現亦不錯,不算太辣。

這個套餐可說是抵食,份量多種類又不錯,推介
2018-05-15 25 浏览
港式車仔麵就食得多,但配合冬蔭功湯同新穎嘅泰式鱷魚湯底,都係第一次,帶俾味覺新沖擊。套餐夠晒抵食,62蚊包3餸麵、小食(大)同菜,飲品另外加幾蚊,好豐盛嘅一餐!我朋友點了冬蔭功湯底,味道帶少少酸,好多香菜喺面。食車仔麵配料最重要係吸湯,或者本身夠味,呢度必點金錢肚、豆卜同冬菇。(當晚豬腸同蘿白賣哂,否則必點!)金錢肚被滷水入晒味,味道偏甜。除咗惹味湯底,仲有媽咪嘅中湯系列—鱷魚肉湯底,加入紅棗呀杞子,食落好補好有膠質嘅味道。建議唔好加辣,否則把清甜嘅味道蓋過。話個餐包埋有營蔬菜,配搭都幾特別,叫咗馬拉盞芥蘭,芥蘭好juicy帶埋啲咸香都幾惹味。

2018-05-13 374 浏览
對於我來講,有時諗唔到食咩,車仔麵都係其中一個選擇,配搭夠多,又唔會太heavy。元朗呢間新開嘅車仔麵叫篤篤車,早前都唔少介紹,所以出左一陣熱潮。小店位於元朗名物壽司之神旁邊,位置唔大,約二十個位。店名叫篤篤車,都幾有泰式風味啦。今日星期日點零鐘去到,都需要排隊,雖然唔係話等左好耐,但太陽猛烈,都有少少辛苦。最終等左廿分鐘左右,因為食個麵都唔會太耐,所以我都願意等下。到底呢間車仔麵有咩咁特別,原來係有個湯底比較少見 - 泰國鱷魚湯,標榜用正貨鱷魚骨,每日新鮮熬煮。至於點樣熬,我地就不得以知,但幾受歡迎嘅除鱷魚湯,仲有冬蔭公湯、牛腩湯,個別可選不同嘅辣度,分大、中、小、不辣。麵分米線、米粉、河粉、粗/幼麵、油麵、公仔麵等。3餸麵$35,套餐包3餸麵、小食、飲品、菜,就$62。大部分二人同行都係好似我地咁,一個點3餸麵,一個點套餐芝士丸、雞翼、蘿蔔 + 鱷魚湯底 + 幼麵 :(中辣)湯底奶白色,裡面有杞子、紅棗等,味道濃烈,可能有D人會覺得鹹少少。點左中辣,加左pat辣醬,好鬼惹味雞翼係滷水,都炆得幾腍,其他芝士丸、蘿蔔都係正常質素。麵底揀左幼麵,唔會太腍啊每款嘅餸就唔多,都係丸兩粒,雞翼

芝士丸、雞翼、蘿蔔 + 鱷魚湯底 + 幼麵 :(中辣)

每款嘅餸就唔多,都係丸兩粒,雞翼兩隻,蘿蔔就有5件~呢個價錢來說,都唔貴喇,幾抵食嘅。

辣豬皮、響鈴、金錢肚 + 牛腩湯底 +河粉 :(少辣)
味道都濃,有少少紅燒感覺,幾惹味,亦都唔會鹹
河粉幼身,好滑!
配料方面,原本想點豬腸,但賣哂。於是點左辣豬皮、響鈴、金錢肚。
老實講,辣豬皮就唔辣嘅,冇乜辣汁
金錢肚都有4、5件,唔錯。響鈴好薄,普普通通。

菜幾特別,有菜心、生菜、芥蘭,可選腐乳/馬拉盞/蠔油
馬拉盞菜心:
好似淥完D菜,再用馬拉盞炒炒佢或者撈撈佢嘅感覺,味道濃郁,略嫌菜心有D腍。

套餐小食有雞翼/泰式鳳爪/春卷等。

泰酥炸雞翼:
一份四件,睇得出係即整
配泰式醬幾醒胃,而且雞翼都好香脆。

值得一提,薄荷青檸梳打,味道唔錯
青檸梳打就好多地方都有,但呢度加左好多薄荷葉入去,唔係切碎,唔係渣汁。
有種好天然嘅青草味,我幾鐘意。好清新,舒服,跟套餐只需加6蚊,抵加

元朗附近好多選擇,好易俾周圍d舖頭吸引咗😂😂可能因爲我唔熟元朗,又唔太近西鐵站,夜晚又唔認得路,好彩朋友熟路咋舖頭細細位唔多,但都唔洗等好耐位見到鱷魚湯底就即管試下係幾好飲,微辣都夠辣金錢肚,冬菇,牛腩樣樣餸都醃過,醃得好入味冬蔭功湯底有d似個鱷魚湯,味道差唔多係多d青檸同辣味炸雞翼好香脆,食得出係即炸基本檸檬茶 檸檬水 汽水一定有,但特色飲品唔多,不過都想試下,薄荷青檸汽水味道都幾清新不過始終唔鍾意薄荷,下次都係叫返檸水穩陣3餸有菜有小食 (揀咗4隻雞翼),都係60幾蚊,晚餐做到咁嘅價錢其實都已經非常超值
元朗附近好多選擇,好易俾周圍d舖頭吸引咗😂😂
可能因爲我唔熟元朗,又唔太近西鐵站,
夜晚又唔認得路,好彩朋友熟路咋

舖頭細細位唔多,但都唔洗等好耐位
見到鱷魚湯底就即管試下
係幾好飲,微辣都夠辣
金錢肚,冬菇,牛腩樣樣餸都醃過,醃得好入味

冬蔭功湯底有d似個鱷魚湯,味道差唔多係多d青檸同辣味
炸雞翼好香脆,食得出係即炸
基本檸檬茶 檸檬水 汽水一定有,
但特色飲品唔多,不過都想試下,
薄荷青檸汽水
味道都幾清新
不過始終唔鍾意薄荷,
下次都係叫返檸水穩陣

3餸有菜有小食 (揀咗4隻雞翼),都係60幾蚊,
晚餐做到咁嘅價錢其實都已經非常超值
元朗依個美食集中地, 近期出現左一間泰式車仔麵! 泰式既車仔麵係咩? 原來有特別既湯底: 鱷魚湯, 冬蔭功, 咖哩等。 第一次當然試重點推介既鱷魚湯啦, 再加推介既雞翼, 豬腸同蘿蔔, 配上車仔麵必揀既油麵! 等左陣就上枱了~賣相確實吸引! 先試一啖湯底, 好甜呢~簡直就係一個可以就咁飲既湯~~~再試一口油麵, 唔錯唔錯, 軟硬度岩岩好!之後係餸啦! 雞翼有兩大隻, 超肥美, 醃得夠味 豬腸係我鍾意既細腸, 洗得乾淨, 冇臭味而蘿蔔就好淋甜~~~ 食物真係唔錯, 份量足, 味道好, 一個月至少食一次呢
賣相確實吸引!
先試一啖湯底, 好甜呢~
簡直就係一個可以就咁飲既湯~~~
再試一口油麵, 唔錯唔錯, 軟硬度岩岩好!
之後係餸啦! 雞翼有兩大隻, 超肥美, 醃得夠味
豬腸係我鍾意既細腸, 洗得乾淨, 冇臭味
而蘿蔔就好淋甜~~~
食物真係唔錯, 份量足, 味道好, 一個月至少食一次呢

2018-05-07 143 浏览
今次呢到元朗呢度食鱷魚湯車仔麵😚除咗鱷魚湯之外原來冬陰功湯都係推介嚟嘅😋食飯時間都幾多人等位😆當日去到淨係見到樓面得一個人,所以要耐心等候啊🤔今次同男小編都一樣係嗌咗🐊😆#三餸麵 ($35)😋好味指數:(7.5/10)海鮮每款+$2可以嗌辣,今次嗌咗微辣🌶帶小小辣味又唔會搶咗🐊湯嘅味道😙鱷魚湯會有啲菇、紅棗同杞子係到🤔其實今次都係第一次先鱷魚湯,一開頭覺得好恐怖🤣 湯飲落去嘅感覺係清清地,但係又唔係淡,反而帶有一種鮮味。我諗就係鱷魚嘅味道🤔?#珍珠元貝 #白蝦仁#青口#墨魚仔基本上啲海鮮雖然唔算太大隻,但係食落去都幾爽彈,夠曬新鮮😆#魚皮好好味😋記得即刻食,唔係就淋晒😭今次叫咗河粉同米線,煮得啱啱好😚不過麵嘅份量就有啲少,男仔可能會唔夠飽😢#薄荷青檸梳打 (跟餐+$11)😋好味指數:(7/10)清清地咁,不錯😚#泰鬆炸雞翼 (細 $14)😋好味指數:(7.5/10)即叫即製熱辣辣,個皮夠脆肉質又juicy😆有得揀辣同唔辣😚雖然今次嗌咗唔辣不過都有個泰式醬汁(我諗係泰式🤣) 食落去酸酸辣辣咁😚後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂有個超值套餐覺得幾抵食😚$62 三餸麵+小食(大)+菜如果兩個人食,一個呃超
今次呢到元朗呢度食鱷魚湯車仔麵😚
除咗鱷魚湯之外原來冬陰功湯都係推介嚟嘅😋
食飯時間都幾多人等位😆
當日去到淨係見到樓面得一個人,所以要耐心等候啊🤔

今次同男小編都一樣係嗌咗🐊😆
#三餸麵 ($35)
😋好味指數:(7.5/10)
海鮮每款+$2
可以嗌辣,今次嗌咗微辣🌶帶小小辣味又唔會搶咗🐊湯嘅味道😙
鱷魚湯會有啲菇、紅棗同杞子係到🤔
#珍珠元貝
#白蝦仁
#青口
#墨魚仔
基本上啲海鮮雖然唔算太大隻,但係食落去都幾爽彈,夠曬新鮮😆
#魚皮
好好味😋記得即刻食,唔係就淋晒😭

#薄荷青檸梳打 (跟餐+$11)
😋好味指數:(7/10)
清清地咁,不錯😚

#泰鬆炸雞翼 (細 $14)
😋好味指數:(7.5/10)
即叫即製熱辣辣,個皮夠脆肉質又juicy😆
有得揀辣同唔辣😚

後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂
有個超值套餐覺得幾抵食😚
$62 三餸麵+小食(大)+菜
如果兩個人食,一個呃超值套餐一個嗌普通麵餐share食都幾抵😝
⭐溫馨小提示
📌最低消費29