2018-06-05
呢間係朋友介紹我食既車仔面,喺正B仔對面。首先我覺得入邊個環境唔錯,雖然鋪頭唔大,但係入邊嘅座位都算幾闊落。一定要介紹就係呢杯青檸薄荷葉梳打,本身我係一啲驚草青味嘅人,但係呢個青檸中和左嗰陣草青味,好帶出到嗰陣薄荷味,夏天飲真係解暑一流。另外呢度啲餸都幾特別有埋啲海鮮,例如青口同珍珠元貝都幾鮮味,元貝同鮮蝦仲會剪到細細粒非常方便。另外值得一讚係個粗麵,唔會好似平時街邊啲鋪頭煮到淋哂好似食糊仔。呢度最特別嘅一定係鱷魚湯底,我同男朋友一人叫咗一碗,微辣嗰碗嘅辣味好突出,比清湯鹹少少,而清湯就比較淡,仲帶有一陣鮮甜味,男朋友都忍唔住飲左半碗湯先收手!不得不提嘅係啲香口小食,網紋春卷炸得好脆,亦唔會咬落去成口油。我地兩個人叫左個細網紋春卷(3件),連平時唔係好鍾意食炸嘢嘅我都食咗兩舊,的確好有驚喜,已經期待下次再去元朗會encore呢間篤篤車!