2018-06-05 28 浏览
呢間係朋友介紹我食既車仔面,喺正B仔對面。首先我覺得入邊個環境唔錯,雖然鋪頭唔大,但係入邊嘅座位都算幾闊落。一定要介紹就係呢杯青檸薄荷葉梳打,本身我係一啲驚草青味嘅人,但係呢個青檸中和左嗰陣草青味,好帶出到嗰陣薄荷味,夏天飲真係解暑一流。另外呢度啲餸都幾特別有埋啲海鮮,例如青口同珍珠元貝都幾鮮味,元貝同鮮蝦仲會剪到細細粒非常方便。另外值得一讚係個粗麵,唔會好似平時街邊啲鋪頭煮到淋哂好似食糊仔。呢度最特別嘅一定係鱷魚湯底,我同男朋友一人叫咗一碗,微辣嗰碗嘅辣味好突出,比清湯鹹少少,而清湯就比較淡,仲帶有一陣鮮甜味,男朋友都忍唔住飲左半碗湯先收手!不得不提嘅係啲香口小食,網紋春卷炸得好脆,亦唔會咬落去成口油。我地兩個人叫左個細網紋春卷(3件),連平時唔係好鍾意食炸嘢嘅我都食咗兩舊,的確好有驚喜,已經期待下次再去元朗會encore呢間篤篤車!
呢間係朋友介紹我食既車仔面,喺正B仔對面。
2018-06-04 23 浏览
呢間係位於元朗既車仔麵檔同其他車仔麵店最與眾不同既一定係佢獨有既鱷魚湯底到底鱷魚係咩味道? 原來都幾鮮甜既 但係味道都幾特別 我就叫左個鱷魚湯底河粉小小辣配菜有豬大腸,金錢肚,牛根同紅腸 先講一講最特別既湯底原本都以為係會好奇怪既味道不過原來又幾好味係一種好獨有既味道但係我可以肯定係大家鐘意既味道 我只係叫左小小辣因為唔想D辣COVER左湯底既味道 配菜選擇都幾多下, 一般平時熱門既都有今次我重點推介的一定係個牛根好入味加嫩滑好似食緊骨膠原一樣而且份量都幾多, 值回票價 其次就係金錢肚吸收哂湯底既味道又淋滑又入味!! 由於天氣太熱既關係我都叫左杯凍奶茶味道都唔差 拍得住茶記既質素
呢間係位於元朗既車仔麵檔

同其他車仔麵店最與眾不同既
一定係佢獨有既鱷魚湯底

到底鱷魚係咩味道? 原來都幾鮮甜既 但係味道都幾特別

我就叫左個鱷魚湯底河粉小小辣
配菜有豬大腸,金錢肚,牛根同紅腸

先講一講最特別既湯底
原本都以為係會好奇怪既味道
不過原來又幾好味
係一種好獨有既味道
但係我可以肯定係大家鐘意既味道

我只係叫左小小辣因為唔想D辣COVER左湯底既味道

配菜選擇都幾多下, 一般平時熱門既都有
今次我重點推介的一定係個牛根
好入味加嫩滑
好似食緊骨膠原一樣
而且份量都幾多, 值回票價

其次就係金錢肚
吸收哂湯底既味道
又淋滑又入味!!

由於天氣太熱既關係
我都叫左杯凍奶茶
味道都唔差 拍得住茶記既質素
2018-05-20
2018-06-03 30 浏览
週六中午走到元朗,先祭五臟廟,才繼續行程。路經>>>一間門口裝修以為是日本料理,再細心一看餐牌原來叫篤篤車車仔麵<<<,然後被冬陰公湯底吸引,也就決定了用膳地點。推門入去非常簡約乾淨,日本味依然濃厚,點餸菜方式,就如傳統的車仔麵選紙放在眼前。跟待應落單過後便可,爽快俐落。先說冬陰功湯底我叫左中辣,油麺加豬紅、牛筋、雞腎,牛筋夠入味,炆得夠軟腍;豬紅爽而微韌,滷水味濃;冬陰功湯底大大碗十分足料,蝦鮮甜完全迫曬出來,所以湯頭甘醇美味,店家應該用了不少蝦頭蝦殼熬製才有這種效果👏🏻再加埋其他不可或缺的配料如蕃茄、菇類、香茅、檸檬葉、南薑 、指天椒等,味道正宗,香甜酸辣,正!😋👍🏻 與油麵確是佳配 朋友叫左鱷魚湯小辣米線,一黎到鱷魚湯味香濃,即刻聞到~鱷魚煲到夠爛,又入味,好食﹗藥材都好多,睇得出個湯足料,的確係好味。冬菇煮得入味,夠冧身,以車仔面檔黎講,算合格。蝦,魷魚預左係雪藏野,細左些,米缐吸收曬所有湯底精華,麵有咬口辣炸雞翼好香有泰式香料味,正﹗不過有d咸,整體味道淡番些少會更好薄荷青檸

先說冬陰功湯底
薄荷青檸

2018-06-03 77 浏览
在元朗食車仔麵的話,以往十之八九都會去老字號的「永年士多」,不過最近發現了這間帶東南亞風的「篤篤車」,湯底幾有特色,以後可多一個選擇了。此小店最特別的是湯底中有兩款幾有泰國風:泰國鱷魚湯和冬蔭湯。我選了坊間少見的鱷魚湯底,可選不同辣度或不辣,我選了微辣,想試真一點味道。湯中下了不少紅棗、杞子及香菇,但整體藥材味不太重,反而帶鮮香。車仔餸中選了牛腩、金錢肚及白蝦仁,都唔錯,尤其是牛腩夠軟熟但不會完全失去嚼勁,是我喜歡的口感。套餐的油菜可轉馬拉盞炒菜也不用加錢,屬車仔麵店少有的選擇,唯炒得過火左少少。小食的泰酥雞翼可選辣味或原味的,夠香口,但脆皮之餘肉又不會太乾身,不俗。整體而言此車仔麵店水準挺不錯,三餸麵加小食加菜及飲品的套餐$62起跳,不貴,而且店子細細但感覺幾乾淨,總之下次可以再來。

鱷魚湯底車仔麵

馬拉盞炒菜

泰酥炸雞翼

2018-05-04
鱷魚湯底車仔麵
泰酥炸雞翼
2018-06-03 1013 浏览
今日去開元朗,就喺嗰邊四圍行下,經過見到間叫篤篤車既泰式車仔麵,見幾吸引而且幾多人食就同大小姐入左去試下。入到去,目測有20個位左右,我地3點去食,個場都7成滿,睇左餐牌,發現湯底有好多選擇,有冬陰公湯,咖喱湯,鱷魚肉湯,牛腩湯同清湯。35蚊有一碗麵跟3個餸(海鮮加2蚊)見鱷魚肉湯好特別,我就叫左一碗鱷魚肉湯油麵,餸就揀左豬大腸,青口,豬紅。而大小姐就揀左超值套餐(一碗麵,一份大既小食同一碟菜)麵既餸就有雞翼,珍珠元貝,冬菇。湯就揀左咖哩湯。跟餐小食就揀左炸雞翼,我哋仲額外嗌左一個網紋春卷。飲品就加左6蚊嗌特飲——-薄荷青檸梳打(超級推薦)講下食評先首先個湯底,鱷魚肉湯超級好飲,比較似一般既老火湯,😛而且湯底仲有杞子紅棗,有啲藥膳養生湯既感覺,不過更加似呀媽靚湯。值得一試。平時出街食麵都唔會飲湯底既我都飲左成碗。第二個湯就係咖哩湯,第一啖飲落去,係辣嘅。因為我地兩個都唔食得辣😂😂不過好濃咖哩味!食得辣係可以一戰😋😋到啲餸啦,個人覺得食車仔麵一定要食豬大腸,因為一間車仔麵鋪,豬大腸做得好就一定好,呢間既豬大腸好易咬,而且唔難呑。因為有d難咬到好似香口膠咁,所以豬大腸都幾意料之外。青口就好

講下食評先

到啲餸啦,個人覺得食車仔麵一定要食豬大腸,因為一間車仔麵鋪,豬大腸做得好就一定好,呢間既豬大腸好易咬,而且唔難呑。因為有d難咬到好似香口膠咁,所以豬大腸都幾意料之外。青口就好新鮮,冇苦澀味,豬紅就中規中矩。雞翼就唔會煮到淋曬啲肉都冇[梅]曬 有咬口既雞翼,都好味道的!冬菇同珍珠元貝都正常發揮既,元貝就好入味(索曬湯底好正)

到小食方面:
炸雞翼 炸到全熟,唔會生。因為有好多餐廳都炸唔熟d雞翼,會有血水,但篤篤車冇,所以幾推薦。

網紋春卷 唔會好油,起碼不滴油,唔會好肥膩,不過春卷叫左細份搞到要爭食!☹😂😂

菜就嗌左馬拉盞炒菜心,非常嘢味,不過就有少少辣😂😂

最後不得不讚既係杯野飲,薄荷青檸梳打,初初以為會好重薄荷味,但飲落好清爽,好好好好好好好好好正,因為好消暑。

呢間野一定會再食!

價錢合理,員工態度仲好好😛😛鋪面好乾淨❤❤
2018-06-01
2018-05-31 36 浏览
在元朗一直找不到好食的車仔麵,今天終於有大發現了⋯⋯呢間「篤篤車」車仔麵,店面細細間,但係人流就源源不絕,皆因他的車仔麵湯底夠特別⋯⋯其實車仔麵來來去去都係嗰啲材料,要出奇制勝,真係唯有響個湯底嗰度顯然其特色之處。呢度嘅湯底有鱷魚肉濃湯湯底可供客人選擇,而且有辣味同冇辣味之分,悉隨尊便,個湯底仲放咗紅棗、杞子、同菇菌,飲落好入味,好濃郁,真材實料。啲車仔麵餸全部都炆得好淋身,好入味,好似蘿蔔咁,幾乎入口即溶,鮮甜無比。就連豬腸、牛肚、牛腩、牛筋等等,呢啲比夠煙硬的食材都炆得好淋,味道亦都好好,相信應該花咗唔少時間去處理,所以相信呢度都係一間用心去經營的小店!除咗車仔麵,小食都有好幾款揀,網紋春卷,配泰式甜辣醬,酸酸甜甜,香脆可口,馬拉盞炒芥蘭,雖然係辣左少少,不過個味道都好好。另外飲品都有啲心思,一杯青檸薄荷梳打睇落簡簡單單,但係青檸梳打好明顯有加到青檸汁,飲起上嚟有好濃的青檸味道,加上新鮮的薄荷葉,令人更加有一種好清涼、好清新的感覺。最鍾意幫襯一啲有心經營的小店,所以呢間一定會再幫襯。
在元朗一直找不到好食的車仔麵,今天終於有大發現了⋯⋯

最鍾意幫襯一啲有心經營的小店,所以呢間一定會再幫襯。

2018-05-29
  • 鱷魚肉湯
2018-05-31 43 浏览
元朗一向有不少好東西吃,這次就吃了篤篤車,以為是普通的車仔麵店,但原來其店名「篤篤」已包含了泰國的元素!沒錯,這次一嚐了這兒的招牌泰國鱷魚湯底車仔麵!我這個是鱷魚湯三餸粗麵$35!一聽到魚湯便時常聯想到魚腥味,但這個不但沒有,還非常清甜,加入杞子向紅棗和菇,喝後也沒多口渴感,果然真材實料😋😋😋墨魚丸比平時街上吃到的較平滑、沒那麼粗糙,質地像白魚蛋,個人還是比較喜歡平常那種不收篇幅的質感。豬紅三大粒,鹹鹹地,好好吃😝😝😝雞翼兩隻,也是不錯,非常入味👍🏻👍🏻👍🏻至於友人點的鱷魚湯三餸米線,朋友稱份量太少不夠喉!她讚蘿蔔入味但珍珠元貝太小而且欠些味道。跟餐的小食:綱紋春卷香香辣辣的,非常開胃;唯蠔油芥蘭太鹹,下太多蠔油了。

豬紅三大粒,鹹鹹地,好好吃😝😝😝

雞翼兩隻,也是不錯,非常入味👍🏻👍🏻👍🏻

2018-05-27
2018-05-30 27 浏览
元朗美食愈來愈多,車仔麵也有獨特的風味,泰式混合港式創出一番風味,最特別的就是泰國鱷魚湯、冬蔭功、港式咖哩湯。泰國鱷魚湯,鱷魚湯是用贊比亞出產的鱷魚尾骨、掌骨、鱷魚乾,烘燒過放入魚湯袋熬煮,加杞子紅棗,湯底呈奶白色澤,入口類似藥材及中藥湯,味道濃厚,配上蘿白更清甜,牛栢葉爽脆彈牙,湯頭愈飲愈上癮。冬蔭功湯,用泰國青檸葉、南薑、 香茅熬煮,但比平時喝的較清新不會帶椰奶味道,是清清的酸辣味,加上用古法藥材滷水,當歸、白芷、甘草等材料的滷雞翼更惹味,雞肉嫩滑味濃。泰式炸雞翼,雞翼事先用香茅醃過,炸得香脆,香茅味清香,雞翼皮香脆蘸上酸辣汁更惹味。薄荷青檸梳打 $15薄荷清新青檸酸溜溜更醒胃,配車仔麵吃是可以解膩。

泰式炸雞,雞翼事先用香茅醃過,炸得香脆,香茅味清香,雞翼皮香脆蘸上酸辣汁更惹味。

薄荷青檸梳打 $15
薄荷清新青檸酸溜溜更醒胃,配車仔麵吃是可以解膩。
2018-05-30 45 浏览
車仔麵食得多,但未食過鱷魚湯底既車仔麵😂😂😂星期六晏就2點幾經過篤篤車門口,已經排長隊!見得閒就排下,睇下味道如何!排左20分鐘,終於到我!見超值套餐都幾抵!3餸1麵,加小食同菜!飲野都係加幾蚊!😂😂😂即係70都唔洗就有甘多野食😱😱鱷魚湯河配上冬菇、牛腩、支竹 (中辣)一嗅,香味撲鼻!湯底有杞子同紅棗,眼落幾補,又足料🤔🤔🤔用心製作💕💕💕一啖,鮮甜,味道不淆!湯質有點兒稠稠,再將辣醬攪拌,唔會好辣,令湯汁更惹味!湯河掛滿左鱷魚湯,入口可口!冬姑同本時食既唔會,入口滑身,香菇滿滿湯汁,好juicy !!!😋😋😋馬拉盞菜心喜歡食菜心軟林林的!有家既味道!薄荷青檸梳打涼新解渇!青檸酸酸甜甜,好開胃丫整體來說,食物質素不錯,係店面較細,約20個位,容納唔到好多人!不過老闆娘好nice,笑容好親切,我排隊等一等都無所謂😂
鱷魚湯河配上冬菇、牛腩、支竹 (中辣)

馬拉盞菜心
喜歡食菜心軟林林的!有家既味道!

薄荷青檸梳打
涼新解渇!青檸酸酸甜甜,好開胃丫

2018-05-30
  • 鱷魚湯底
  • 網紋春卷
2018-05-29 38 浏览
加拿大無車仔麵,返嚟香港梗係食翻夠本!元朗咁多車仔麵店,真係日日都可以試新嘢!今日揀呢間主要係想試佢地嘅湯底: 泰國鱷魚湯。奶白色湯底,配有紅棗杞子,好像不錯。飲一啖湯,好濃郁,有少少藥材味。我好後悔叫左中麻辣,辣味蓋過湯的甜味。三餸揀左珍珠元貝、雞翼、豬大腸。雞翼入味夠冧,豬大腸乾淨無異味。珍珠元貝數量比我想像多,唔係得幾粒,都有十幾粒。不過米粉好少,食左三啖就無喇。雖然食唔飽,但仍然好欣賞此店廚師有心有創意設計唔同特別泰式湯底。仍有進步空間,繼續加油!

鱷魚湯3餸車仔麵
2018-05-29
2018-05-29 645 浏览
近排天氣異常酷熱,攪到個人成日冇咩胃口,最好就食粉麵類,易入口又容易消化。除左米線魚蛋粉,車仔麵都係我不二之選。剛巧去元朗食糖水,經過篤篤車,就俾個店名吸引左,加上係特式車仔麵店,諗都唔洗諗,緊係入去試新野啦。門口深木色配簡潔既金色招牌,都有少少泰國渡假feel。玻璃窗仲貼滿雜誌推介既專訪,唔怪得平日下午都客似雲來啦。雖然店仔細細,但內裡光猛整潔,連吊燈都充滿泰式風情。有別於傳統車仔麵店,湯底竟然有冬蔭公同鱷魚湯揀,仲有數款泰式小食。我揀左冬蔭公湯底中辣,真係有圖有真相,未食都聞到酸酸辣辣好開胃,湯底仲有香茅、秀珍菇、木耳同青檸,非常足料,一入口未就係冬蔭公湯囉,就咁飲個湯都得呀。配料我揀左專索湯汁既豬皮、響鈴同豆卜。豬皮冇毛又夠爽、豆卜夠淋夠索汁,最正係響鈴,大大件夠晒脆,我慢慢影埋相先食,都唔會浸到軟晒。朋友叫左鱷魚湯底,表示湯底同去泰國飲到既味道都相近,清清地味道鮮甜。呢款湯就算去泰國餐館都未必有得飲呀。泰式鳳爪,鳳爪好爽口,個汁酸酸地咁又夠惹味,連索晒汁既配料都好好食。香脆炸魚皮,真係好誠實喎,夠晒香脆,又冇油益味,原來配千島醬可以咁夾,我都係第一次試咋。薄荷青檸梳打,一睇就知

雖然店仔細細,但內裡光猛整潔,連吊燈都充滿泰式風情。

冬蔭公湯底幼麵

泰式鳳爪

香脆炸魚皮

薄荷青檸梳打

薄荷青檸梳打,一睇就知夠晒薄荷啦,配埋青檸既清新微酸,加試梳打水道氣,一啖飲落去,爽呀!
冬蔭公湯底幼麵
泰式鳳爪
香脆炸魚皮
2018-05-29 40 浏览
行過經過見到e間都算新開嘅車仔麵店,店舖面積都唔算係好大,但係裡面都幾多客人呀!咁就好奇過去望下啦!見到個餐牌寫住鱷魚湯底wor, 鱷魚湯令我想起呀媽煲嘅靚湯,非常懷念,於是說入去試下啦!坐低左之後就拿拿聲點菜啦,點左個鱷魚湯底,粗麵,蘿蔔,咖哩魚蛋同埋雞翼啦!點左小小辣。咁個麵好快就黎到啦!首先就試下啖湯先,第一啖飲落去都好鮮甜呀!但係d辣味好快就攻埋黎啦!雖然我只係點左小小辣,但係都幾辣wor, 搶晒d湯鮮味。咁到d配料啦,蘿蔔非常出色,好甜好林,雞翼非常入味,但係d魚蛋就差左d啦,非常林無口感,而且賣相都差左少少,成粒話梅咁樣,不過整體上都係唔錯呀!會再黎呀!不過下次會點不辣,再試真d!

2018-05-29 23 浏览
篤篤車車仔麵係元朗安興球場果頭,細細間鋪,但客流都幾多下價錢唔貴,食物又幾特別。首先,3餸車仔麵$35,青檸梳打跟餐$11我點左豬紅、冬菇、珍珠元貝河粉(跟套餐元貝加$2咋,原本要加$7嫁),冬蔭公湯底,中辣,其實車仔麵食依個湯底真係第一次,但一食難忘,湯底濃度辣度岩岩好。其實依到最特別係鱷魚湯底,但今日好想食辣野,所以留番下次啦。然後要左個馬拉盞芥蘭,細細碟($12),幾抵食,再要左個泰式鳳爪(細)($14),辣度十足,十分惹味。篤篤車仲有其他款嘅泰式小食,例如泰式炸雞翼、炸魚皮同春卷,有大同細份量選擇,而且大嘅價錢都係$26,有時想咩都試下又可以要細份量。泰式fusion車仔麵真係令人一試難忘,而且都幾受歡迎,都多人食,所以可能要等位嫁。
篤篤車車仔麵係元朗安興球場果頭,細細間鋪,但客流都幾多下
價錢唔貴,食物又幾特別。

首先,3餸車仔麵$35,青檸梳打跟餐$11
但今日好想食辣野,所以留番下次啦。

2018-05-28 40 浏览
聽聞呢度有幾款特別既泰式湯底,聞名不如見面,今日放假終於得閒,一於叫埋朋友一齊黎食車仔麵先🤩位於馬田既篤篤車,雖然已經兩點鐘,但人流依然不減,相當受歡迎。-湯底一共有五款,當中最特別莫過於鱷魚湯。另外仲有冬蔭公,咖哩,牛腩,清湯可以選擇,有辣有唔辣,梗有一款口味岩你。配料方面,竟然有得揀海鮮做配料!車仔麵配海鮮,真係好少見!等左唔洗十分鐘就可以開餐啦!鱷魚湯底呈奶白色,賣相不俗。味道香濃之餘仲好鮮甜,感覺滋潤,可謂色香味俱全。而墨魚丸都好彈牙,入面仲有一粒粒既墨魚,好足料!米線煮得岩岩好,唔會太淋或太硬。個人非常推薦珍珠元貝,好味道,而且份量多。墨魚仔爽滑彈牙👍🏻都係非常推薦!輪到冬蔭公湯底,一入口係偏酸,然後去到喉嚨先會感覺有道辣係爆出黎!我非常鐘意食酸野,加上辣度可以自行選擇大中小辣,小辣對我黎講係岩岩好。朋友選擇左滷水雞翼同豬腸做配料,雞翼非常入味👍🏻但豬腸同呢個湯底就唔太夾啦!🙈去到最後忍唔住要飲曬啲湯🤫冰涼既薄荷青檸梳打~個人比較推薦鱷魚湯,珍珠元貝同墨魚仔,海鮮配上鱷魚湯,既唔會蓋過海鮮原本既味道,食落仲更加鮮甜。身為元朗人既我真係好少入馬田,但經此一食,為左鱷魚湯湯底,相
湯底一共有五款,當中最特別莫過於鱷魚湯。

米線煮得岩岩好,唔會太淋或太硬。

個人非常推薦珍珠元貝,好味道,而且份量多。

墨魚仔爽滑彈牙👍🏻都係非常推薦!

去到最後忍唔住要飲曬啲湯🤫

冰涼既薄荷青檸梳打~
個人比較推薦鱷魚湯,珍珠元貝同墨魚仔,海鮮配上鱷魚湯,既唔會蓋過海鮮原本既味道,食落仲更加鮮甜。身為元朗人既我真係好少入馬田,但經此一食,為左鱷魚湯湯底,相信我會成日黎。
2018-05-27 18 浏览
今次第二次黎,上次同朋友黎食左泰國鱷魚湯底同冬蔭公湯底,心郁郁想試埋另外兩款湯底,所以今日同朋友特登入元朗食,7點半黎到,入面已經滿座,要排隊。但都唔需要等好耐就有得入去食啦。牛柏葉響鈴芝士腸墨魚丸咖哩粗麵($40)好似街邊檔的咖哩辣汁,但篤篤車混了泰國香料,令咖哩味更香更辣,辣得好過隱,牛柏葉爽口,唔韌,墨魚丸好彈牙,響鈴索晒湯汁,非常惹味。芝士腸響鈴豆卜炸多魚皮牛腩湯油麵($40)+麵底(+4)牛腩湯底,湯夠濃,唔似我地平時食開既牛腩汁,豆卜響鈴索晒湯汁,好好味,炸魚皮卜卜脆。另一定要必點兩款小食泰酥炸雞翼(大)($26)即叫即做,雞翼來到已經聞到好香好香,炸得香脆,好重香茅味,我喜歡唔沾醬汁,因為可在食到雞翼原本的味道網紋春卷(大)($26)炸到好鬆化,唔油膩,沾小許醬汁更惹味薄荷清檸梳打(跟餐+11)有好多薄荷葉配兩片青檸,味道很清新,解辣一流!!

牛柏葉響鈴芝士腸墨魚丸咖哩粗麵($40)

芝士腸響鈴豆卜炸多魚皮牛腩湯油麵($40)+麵底(+4)

另一定要必點兩款小食
泰酥炸雞翼(大)($26)

網紋春卷(大)($26)
炸到好鬆化,唔油膩,沾小許醬汁更惹味

薄荷清檸梳打(跟餐+11)
有好多薄荷葉配兩片青檸,味道很清新,解辣一流!!