2019-09-09 83 浏览
今日約左個老朋友聚舊,專門搵間可以慢慢食野再傾下計既餐廳,選擇左山林道呢間籽樂廚房。我同朋友2個人叫左2個set dinner, 一個主菜係BBQ燒原條西班牙黑毛豬肋骨,另一個係12oz安格斯肉眼扒。個set本身已包餐湯、麵包、沙律、甜品同飲品,都幾豐富。餐湯係南瓜濃湯,好濃滑,又香南瓜味,好味,而且加上蒜香包,味道更好。而沙律我要左煙三文魚,朋友叫左密瓜配火腿,煙三文魚配沙律十分開胃,適合食主菜前清新一下。輪左主菜,見到個豬肋骨真係大滿足,足足有10條骨,係成隻豬既肋骨都差不多比晒你,而且味道相當好,夠淋,但食落仲有𡁻勁,勁好食。而朋友份牛排都好大塊,佢比左啲我試,好有牛味,而且都好淋。最後係甜品我要左士多啤梨泡乎,而朋友係藍莓芝士餅,細細份,剛剛好,因為食左主菜實在太飽。總結餐廳坐得舒服,食品水準好高,價錢都好合理,值得再來。

個set本身已包餐湯、麵包、沙律、甜品同飲品,都幾豐富。

而朋友份牛排都好大塊,佢比左啲我試,好有牛味,而且都好淋。

總結餐廳坐得舒服,食品水準好高,價錢都好合理,值得再來。
2019-09-05
籽樂廚房 Sowergift Kitchen係一間社企餐廳,裏面大部分員工都係聾啞人士,雖然佢地講唔到嘢/聽唔到,但都好有禮貌好nice好友善🥰落單上菜埋單都好流暢👍🏻香煎鵝肝忌廉汁意大利飯$198雖然真係好貴呢個risotto,但係我同大家中講係值得既🥴🥴💕首先,一上到枱已經同朋友一齊「哇!」咗一聲,因為足足有兩大片香煎鵝肝‼️‼️嚇到呆咗,洗唔洗咁揼本啊😍我係超級中意食鵝肝既,一咬落去,外面表層煎到金黃酥脆好吃😋裏面就油脂豐富,好香鮮味🤤💕加上risotto好正宗👍🏻creamy到爆又保留到米粒既咬口🥰呢個risotto我比100分💯💯‼️12吋野菌焗芝士薄餅 $128一上到枱又同朋友一齊「哇!」咗一聲== 不誇張,雖然佢寫明12吋pizza,但係視覺親身見到嗰下真係大到好震撼🤣🤣🤣♥️Pizza係薄底pizza黎🤤芝士同野菌份量好多👍🏻👍🏻鋪滿大半個pizza面,落少少tabasco,更加惹味好吃🤤😋🥴

香煎鵝肝忌廉汁意大利飯$198

嚇到呆咗,洗唔洗咁揼本啊😍

呢個risotto我比100分💯💯‼️

12吋野菌焗芝士薄餅 $128

一上到枱又同朋友一齊「哇!」咗一聲==

• 12吋野菌焗芝士薄餅
2019-09-05 121 浏览
呢間餐廳聽過唔同朋友推介,今次終於上黎試一試!環境好舒服,好清幽!而且地方好大,其實可以放多幾張枱,不過咁樣反而顯得好high class門口有張教手語落order嘅紙即刻影低先📸今次叫左一個2-3人餐,份量好多好飽肚蘑菇湯好有口感,蘑菇無磨到好碎蒜蓉包上面都有好厚嘅蒜蓉粒,同埋有好多塊食完都好飽啦!沙律都唔錯嘅大大份去到呢個斧頭扒真係嚇親!真係好大塊,叫左3成熟,好似生左少少,同埋真係好厚,要俾少少牙力先咬得開!不過食食下都食哂!三文魚意粉就最好味喇最後嘅甜品已經飽到食唔落喇
呢間餐廳聽過唔同朋友推介,今次終於上黎試一試!

門口有張教手語落order嘅紙即刻影低先📸

今次叫左一個2-3人餐,份量好多好飽肚

蘑菇湯好有口感,蘑菇無磨到好碎
蘑菇湯

蒜蓉包上面都有好厚嘅蒜蓉粒,同埋有好多塊食完都好飽啦!
蒜蓉法包

2019-08-23
蘑菇湯
加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉
2019-09-02 80 浏览
真心樂佩服「籽樂」的堅持同埋Heart去在香港推行生酮。雖然。生酮在香港越來越流行,但其實真正用心推行生酮的餐廳真的少之有少。今晚的同朋友Order了$328一位的生酮餐。頭盤有杏仁麵包配牛油,每一口是牛油香和杏仁香,好滿足。餐湯是椰菜奶油湯,是現場即煮的,所以製造需時,難怪咁好飲。主菜三文魚扒和牛扒,三文魚煎的香脆甘香,牛扒7成熟,吃起來好Juicy,用粉紅岩鹽和黑胡椒作簡單調味,已非常好味。餐廳還自製了100%芝士脆片作小食,頗有心思。卡邦尼生酮意粉是用翠玉瓜整的,醬汁使用了鮮忌廉加煙肉,口感豐富。套餐還有一杯生酮飲品和甜品,真的飽到反肚。好多謝店主的熱情招待同細則講解每道菜,成晚都食得好開心。我希望大家機會到去「籽樂」試下有Heart的生酮餐。提提大家想食生酮餐要預訂呀,因為食材需時準備!
2019-06-11
  • 生酮餐
2019-09-02 68 浏览
社企餐廳俾我既印象大多都係café,或者價錢比較親民爲主。最近發現佐敦同尖沙咀交界有一間比較高級既社企餐廳【籽樂廚房】。呢間餐廳主打西餐,地點都ok方便、地方都好寬落、環境氣氛都幾好。餐廳裏面黑色制服係聾啞或聼障人士,但溝通落單完全無問題,可以用指或者簡單身體語言!侍應都非常親切~我地分別叫左一個dinner set同一個主菜。分量真係好~~~多,我地兩個女仔如果叫兩個套餐應該食唔完!Dinner set包括餐湯+蒜蓉包(一人餐有兩片)、自選沙律、一個主菜、一個甜品同一杯飲品。我地叫左安格斯牛肉芝士漢堡配薯條套餐 $268 同溫泉蛋卡邦尼意粉$138餐湯:南瓜濃湯,好creamy、好濃郁蒜蓉包:蒜味好濃,又好夠牛油味、唔會焊得太乾!自選沙律-巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律(配無花果醋汁):巴馬火腿有4片,完全唔孤寒、配甜甜蜜瓜非常match,無花果醋汁唔會太酸,而且好特別。不過田園沙律有少少苦安格斯牛肉芝士漢堡配薯條:安格斯牛肉可以選擇5成或7成熟,我地就要5成熟。漢堡扒非常juicy,雖然5成熟,但唔會好紅同流曬血禁。麵包都焊得好脆,真係比較高級果種漢堡。薯條都好新鮮,脆而不乾!溫泉蛋卡邦尼

餐湯:南瓜濃湯,好creamy、好濃郁

蒜蓉包:蒜味好濃,又好夠牛油味、唔會焊得太乾!

溫泉蛋卡邦尼意粉:分量好大,意粉好creamy,但唔會過咸同膩。加上溫泉蛋、味道又變得更加濃郁!係最近食過比較high quality既意粉~

甜品-Brownies:本身想叫cheese cake但去果日無,所以就叫左Brownies,有別於一般Brownies,呢個入面有nuts,口感非常特別,朱古力味亦好濃郁,但又唔會太甜!

總控黎講,食物水準好高、價錢以呢個水準黎講係ok既,侍應都非常親切,而且係社企餐廳餐廳當然要多多支持!
2019-09-02 59 浏览
而家嘅社企有啲質素都好唔錯,籽樂就係一個好例子!籽樂有聘請啲聽障人士做侍應,所以點菜做口型就OK 呢度幾kids friendly,有啲圖書俾小朋友睇,等食物嘅時候都唔使咁悶~餐廳嘅裝修簡簡單單,燈光比較昏暗,感覺好warm。食物方面,呢度有供應set dinner或者散叫。食物價錢合理,選擇都OK。先來南瓜餐湯,見我帶住小朋友好貼心咁俾埋碗仔蒜蓉包都幾好味,好鬆軟!蒜蓉調味好足!我哋仲點咗個小食,黑松露芝士薯條。黑松露醬配薯條其實幾好味,不過芝士份量就唔算多。薯條焗到非常香脆,簡直係小朋友至愛!主菜揀咗牛扒澳洲肉眼牛味濃,肉質都幾有咬口 伴碟仲有焗薯粒!最尾仲有跟餐嘅甜品同埋飲品,好豐富

餐廳嘅裝修簡簡單單,燈光比較昏暗,感覺好warm。

食物方面,呢度有供應set dinner或者散叫。

食物價錢合理,選擇都OK。

先來南瓜餐湯,見我帶住小朋友好貼心咁俾埋碗仔

蒜蓉包都幾好味,好鬆軟!蒜蓉調味好足!

我哋仲點咗個小食,黑松露芝士薯條。

主菜揀咗牛扒

澳洲肉眼牛味濃,肉質都幾有咬口

伴碟仲有焗薯粒!

最尾仲有跟餐嘅甜品同埋飲品,好豐富

2019-08-30
  • 餐湯
  • 黑松露芝士薯條
2019-08-30 52 浏览
朋友介紹話有間社企餐廳幾好食,於是搵咗日專誠去尖沙咀試下🤭今次我哋就叫咗一份龍蝦拼魚柳的set dinner和一份羊架。👻set dinner 隨餐會有埋餐湯、甜品和多士,都幾抵食架。另外我們加了一份芝士焗𧐢,芝士佈滿成隻𧐢🤤好滿足呀!最有驚喜的是羊架🐑煎得七成熟啱啱好,不會太老也不會太嫩。而且羊味濃之餘食落唔會覺得騷。🤫🤫好食嘅之餘我仲趁機學左少少手語啊.🏠籽樂廚房 (尖沙咀)尖沙咀山林道38號銀座38 3樓

🏠籽樂廚房 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 3樓
2019-08-27 64 浏览
今晚要去尖沙咀食晚飯,朋友揀咗呢間社企。地方乾淨企理,裝修比較簡單。呢度最大嘅特點係有侍應係聽障或者聾人,所以呢度有提供手語小帖士;但係其實完全唔使擔心,其實用口形亦都可以同佢哋溝通到雖然呢間係社企,但食物一啲都唔馬虎。我哋今晚叫咗set dinner 。先送上蒜蓉餐包,熱辣辣,加咗大量蒜蓉,都幾好味㗎!餐湯賣相唔錯,係南瓜湯,不過就加咗啲薑味。頭盤仲可以三選一,我哋揀咗煙三文魚沙律。其實份量都唔少喎,兩片厚厚既煙三文魚,配上新鮮爽囗嘅沙律菜,好清新!主菜要咗Ribs。分量十足!!!調味都好唔錯,而且肉質唔會好乾食完呢個超大份主菜之後仲有甜品!兩件小小嘅Brownie,加上一杯咖啡為我哋嘅晚餐畫上一個完整嘅句號。
今晚要去尖沙咀食晚飯,朋友揀咗呢間社企。

地方乾淨企理,裝修比較簡單。

雖然呢間係社企,但食物一啲都唔馬虎。

我哋今晚叫咗set dinner 。

先送上蒜蓉餐包,熱辣辣,加咗大量蒜蓉,都幾好味㗎!

餐湯賣相唔錯,係南瓜湯,不過就加咗啲薑味。

頭盤仲可以三選一,我哋揀咗煙三文魚沙律。

主菜要咗Ribs。

分量十足!!!調味都好唔錯,而且肉質唔會好乾

食完呢個超大份主菜之後仲有甜品

兩件小小嘅Brownie,加上一杯咖啡

為我哋嘅晚餐畫上一個完整嘅句號。

2019-08-27 70 浏览
番工壓力大,午餐總要靜一靜。籽樂廚房絕對係一個唔錯既選擇。籽樂廚房既黑松露野忌廉汁意粉,醬汁掛係意粉度不多不少,夠creamy又多菇類~Lunch set 包咗餐湯,蒜蓉包同餐飲。今日精選餐湯係南瓜湯,湯綿滑帶少少薑蓉味道。而蒜蓉包外脆內軟多蒜蓉,喜歡濃味既我就最愛啦~ 餐飲除有普通既咖啡,檸檬茶及檸檬水,還有特式餐飲,花茶,特濃朱古力及特調咖啡,任君選擇。另外仲加咗沙律,甜品,黑松露蜜糖雞翼,誓要化壓力為食量。沙律既黑醋汁,口味剛剛好,正好開開胃。黑松露蜜糖雞翼有厚厚的蜜糖,黑松露加蜜糖,味道原來甘合拍,食到停唔到口。甜品都有不同選擇,選了士多啤梨泡芙塔。士多啤梨醬沾泡芙,少少甜,為一餐作美好的結尾,又要努力工作啦😜。
番工壓力大,午餐總要靜一靜。籽樂廚房絕對係一個唔錯既選擇。

而蒜蓉包外脆內軟多蒜蓉,喜歡濃味既我就最愛啦~

另外仲加咗沙律,甜品,黑松露蜜糖雞翼,誓要化壓力為食量。

沙律既黑醋汁,口味剛剛好,正好開開胃。

2019-08-26 59 浏览
山林道銀座38是一座食廈,有很多餐廳,今日咁岩經過先發現,覺得大廈幾華麗。看看有什麼餐廳選擇,看到社企餐廳sowergift kitchen, 好似唔錯,就試下。員工是聽障人士,但溝通完全無問題,他們應該係識看唇語,我們點菜配合餐牌他們都好容易明白。食物方面水準幾高,尤其南瓜湯好香濃,配上脆卜卜的蒜蓉包,好好味。我們叫了2份午市套餐,還加配了沙律,蜜糖雞翼,芝士焗蠔,甜品等,好豐富。每樣食物都幾有份量,食完好飽。主菜叫了比目魚,煎得香脆,裡面嫰滑。最愛這裡環境幽靜,慢慢食,不用趕住埋單,約朋友食野好選擇。

最愛這裡環境幽靜,慢慢食,不用趕住埋單,約朋友食野好選擇。

2019-08-25 40 浏览
今晚去咗一間社企餐廳度食西餐。喺山林道嗰度所以喺佐敦站出會近啲。一想到去餐廳門口已經有牌教你用簡單嘅手語點餐。餐廳環境幾舒服d枱唔會擺到個逼夾。我哋叫咗一個set Dinner,頭盤有蒜蓉包,個包熱辣辣包邊脆脆地但係包身好軟林林,而且蒜蓉好入味。餐湯係黑松露蘑菇湯,質地好傑身,黑松露味濃郁。沙律要左巴馬火腿配蜜瓜田園沙律。蜜瓜好甜中和到火腿嘅鹹味,味道好夾。主菜要咗鹹蛋芝士蝦pizza,鹹蛋再加pizza好邪惡不過好好味,餅底好脆,食落咯咯聲,蝦都好彈牙。甜品係藍妹莓芝士蛋糕,藍莓味香甜唔會蓋過芝士蛋糕嘅味道。另外我哋再叫多咗一個煎帶子鮮蝦醬意大利飯。帶子好大粒而且彈牙,而且蝦醬味好出,飯嘅質地唔會太林又唔會太硬,啱啱好。店員服務態度好親切,個個都面帶笑容。整體感覺非常之好,下次會再幫襯。
今晚去咗一間社企餐廳度食西餐。
喺山林道嗰度所以喺佐敦站出會近啲。
一想到去餐廳門口已經有牌教你用簡單嘅手語點餐。
餐廳環境幾舒服d枱唔會擺到個逼夾。
餐湯係黑松露蘑菇湯,質地好傑身,黑松露味濃郁。
甜品係藍妹莓芝士蛋糕,藍莓味香甜唔會蓋過芝士蛋糕嘅味道。
店員服務態度好親切,個個都面帶笑容。
整體感覺非常之好,下次會再幫襯。
2019-08-20 42 浏览
籽樂廚房 網址: h地址: 尖沙咀山林道38號銀座38 3樓 電話: 26680450 我去過小社企餐廳,但通常都是coffee shop 或輕食店,而中價西餐的確是小見 而且有近期hit keto diet 餐,即是高油低糖,以達減肥之目的,Set dinner around 300 左右一位,由主菜,salad,bread ,dessert ,drink 組成,甚是豐富我之前試過set dinner 今次決定單點新的東西$178 香煎比目魚,魚嫩,個醬汁由香草忌廉調很出,更是錦上添花,愛奶香重的東西及食物$58 soup of the day tomato soup.creamy Salad $68 田園沙律伴無花果陳醋,dressing口味帶甜,我認為略甜不像吃salad ,反而似食甜品多多支持社企啦,食物出品不錯的呢

籽樂廚房

網址: h
地址: 尖沙咀山林道38號銀座38 3樓
電話: 26680450

多多支持社企啦,食物出品不錯的呢

自從懷孕起,我跟老公再沒有到吃過一餐西餐呢,今次趁筋肉寶寶快兩歲,所以帶他來一間地點近,又有簡單兒童設施的地方好好品嚐一餐西餐!籽樂餐廳鄰近佐敦地鐵站,步行大概5分鐘內到,交通亦算方便!籽樂餐廳是一間社企餐廳,裏面穿著黑色衣服的是聾啞職員,接待我們的亦是他們,雖然他們聽不到,但無損我們感受到他們的禮貌以及幫忙!職員一看到我們有小朋友馬上就安排我們坐最裏面的坐位,裏面是有一間小空間讓小朋友玩積木及看圖書,其實筋肉寶寶玩時有點嘈吵,還好職員讓我們坐在裏面,可以讓我們減少點尷尬呢除了安排坐位,他們很貼心的馬上搬來BB坐椅和BB用餐具(整套是藍的,很可愛),說真的這方面的貼心我是衷心給讚的點餐的時候,只要簡單點一下餐再展示數量就可以,也不會有什麼問題呢,點完餐我就馬上跟筋肉寶寶到旁邊玩玩玩沒多久湯跟面包就來了,今天是南瓜湯,看賣相不錯,喝下去就覺得味道不錯,不太甜又有濃濃南瓜味道!另外餐前蒜蓉面包也不錯,出奇地是非常有蒜蓉味道,喜愛蒜蓉旳朋友應該停不了口。湯沒喝完小食馬上又到呢,這次我們兩個小吃也有Order,首先法式芝士煙肉焗蠔感覺OK,芝士部分很好。另外黑松露蜜糖雞翼很香,也很不錯。還未吃
籽樂餐廳鄰近佐敦地鐵站,步行大概5分鐘內到,交通亦算方便!

是日南瓜濃湯, Yummy!

好蒜的蒜蓉法包

法式芝士煙肉焗蠔

黑松露蜜糖雞翼

還未吃完主菜就到了,先有黑松露野菌忌廉汁意粉,不錯喔!!很香很濃的黑松露味道,份量的話也都滿意!
黑松露野菌忌廉汁意粉

之後是香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯,老公比較少吃意大利飯也覺得味道份量也可以的!
香煎羊配自家製香草醬意大利飯

湯和意粉我亦有讓小朋友吃吃呢,他亦吃不停口

總結:餐廳位置與佐敦站距離不算遠,餐廳裏面的環境也很不錯很寬敞,是我們很喜歡的簡約北歐白灰格調,雖說員工是聾啞職員,但其實對點餐不會有不便,相反在這邊吃飯我卻感覺到無聲的安靜及舒服!而且他們人亦很好,我們走時亦跟小朋友揮揮手說byebye了,下次有機會期待再在這裡吃飯呢
2019-08-16
是日南瓜濃湯, Yummy!
好蒜的蒜蓉法包
法式芝士煙肉焗蠔
黑松露蜜糖雞翼
黑松露野菌忌廉汁意粉
香煎羊配自家製香草醬意大利飯
  • 蒜蓉面包
2019-08-15 46 浏览
第一次來到社企餐廳,沒想到會是位於一座外表高尚的大廈內,內裡的侍應有部分是聾啞人士,所以在周圍都會有些手語教學,讓客人方便點餐。是日餐湯(薯仔湯):湯較稀身,但仍充斥著濃濃薯仔的香味,湯上有拉花圖案,創意十足。煙三文魚田園沙律(柚子沙律汁):厚厚的煙三文魚捲卷成像玫瑰花般,整個沙律非常精緻,加上味道清新,柚子沙律汁帶點點的酸味,令人開胃萬分。鮮蝦鹹蛋醬芝士薄餅:12吋薄餅超級大,完全不是一人份量,在每一件的薄餅上均有一隻鮮蝦,鮮蝦彈牙爽口,蝦上撒上香草調味,而在香脆的薄餅上還有塗上了滿滿濃郁的鹹蛋黃醬和芝士,令其咸香非常。朱古力布朗尼:濃厚的朱古力味,但不會過甜。

朱古力布朗尼:濃厚的朱古力味,但不會過甜。

2019-08-15 2717 浏览
第一次來到社企餐廳,沒想到會係喺棟幾grand 既大廈內,內裡的侍應有部分是聾啞人士,所以在周圍都會有些手語教學,讓客人方便點餐。是日餐湯(薯仔湯):湯較稀身,但仍充斥著濃濃薯仔味 飲左都幾飽肚最令人驚喜既一定係個蒜蓉包 好香 但如果再脆啲就正!煙三文魚田園沙律(柚子沙律汁):厚厚的煙三文魚捲卷成像玫瑰花般,整個沙律非常精緻,加上味道清新,柚子沙律汁帶點點的酸味,令人開胃萬分。黑松露蜜糖烤雞翼:在香脆肉嫩的雞翼上帶著濃郁的黑松露香味,再塗上香甜的蜜糖,是一款滿分的小食。鮮蝦鹹蛋醬芝士薄餅:12吋薄餅超級大,完全不是一人份量!!!!! 女仔一個根本唔會食得晒!! 係平日既size ge double!! 在每一件的薄餅上均有一隻鮮蝦,鮮蝦彈牙爽口,蝦上撒上香草調味,而在香脆的薄餅上還有塗上了滿滿濃郁的鹹蛋黃醬和芝士,令其咸香非常。安格斯牛肉芝士漢堡:份量頗大,牛肉漢堡熟成度可供選擇,牛肉肉汁豐富,肉味濃郁,再配上清爽生菜蕃茄為其增添口感,味道層次極為豐富。朱古力布朗尼:濃厚的朱古力味, 好滿足呀呀~~~

最令人驚喜既一定係個蒜蓉包 好香 但如果再脆啲就正!

朱古力布朗尼:濃厚的朱古力味, 好滿足呀呀~~~
  • 黑松露蜜糖雞翼