2016-06-20
位處朗豪坊商場11樓嘅紅蔥頭,之前都路過無數次,但因為之前都比較多人,所以仲未有機會嘗試,今日同朋友睇完戲,見吾需要點等,加上我地都打哂鼓,決定入去醫肚,試下呢度嘅手勢 餐廳環境有點古歐洲風格,店內的裝修和餐桌都以木材為主,擺設亦充滿懷舊格調,柔和的燈光和音樂令人感到份外放鬆,再睇睇餐單價格都比較大眾化,而且選擇很多,有意粉、小食、套餐等等,最後我地叫左個二人set dinner 羅宋湯有豐富的番茄味道,加上足料的雜菜,酸酸甜甜,的確令人份外開胃 蒜蓉包: 包面焗得酥脆,加上牛油的香味和蒜蓉的鹹味,食落香脆惹味 田螺焗薯蓉: 田螺肉爽口彈牙,入口伴隨住咸咸的牛油香味,而底下焗過的薯蓉吾算太乾,質感保持滑溜creamy,與田螺同時進食,可以品嘗一軟一硬兩種不同既口感 香草羊扒煙腩片伴香草茄蓉汁: 份量十足,羊扒煎得金黃香脆,食落肉質軟熟得黎有咬口,香濃入味之餘絕對吾會有羊羶味,做到咸淡得宜,更食得出用料新鮮,另外,煙熏腩片帶有陣陣焦香,咬落脆脆地而且吾算油膩,非常好食 露荀野菌意大利飯: 材料雖然看似簡單普通,但其實更顯廚師功力,飯粒分明而且入口外軟內韌,裏面還有點
餐廳環境有點古歐洲風格,店內的裝修和餐桌都以木材為主,擺設亦充滿懷舊格調,柔和的燈光和音樂令人感到份外放鬆,再睇睇餐單價格都比較大眾化,而且選擇很多,有意粉、小食、套餐等等,最後我地叫左個二人set dinner 羅宋湯有豐富的番茄味道,加上足料的雜菜,酸酸甜甜,的確令人份外開胃 蒜蓉包: 包面焗得酥脆,加上牛油的香味和蒜蓉的鹹味,食落香脆惹味 田螺焗薯蓉: 田螺肉爽口彈牙,入口伴隨住咸咸的牛油香味,而底下焗過的薯蓉吾算太乾,質感保持滑溜creamy,與田螺同時進食,可以品嘗一軟一硬兩種不同既口感 香草羊扒煙腩片伴香草茄蓉汁: 份量十足,羊扒煎得金黃香脆,食落肉質軟熟得黎有咬口,香濃入味之餘絕對吾會有羊羶味,做到咸淡得宜,更食得出用料新鮮,另外,煙熏腩片帶有陣陣焦香,咬落脆脆地而且吾算油膩,非常好食 露荀野菌意大利飯: 材料雖然看似簡單普通,但其實更顯 廚師功力,飯粒分明而且入口外軟內韌,裏面還有點生,加上上湯同忌廉的精華,好食到令人停吾到口,配上野菌同清新的露荀,味道啱啱好之餘更中和意大利飯飽滯既感覺 飲品: 橙汁成份天然,吾會得個甜字,不俗
甜品: 薑味和綠茶味雪糕,前者薑味唔會太辣,口感特別,後者茶味清新,加上濃郁奶香,口感幼滑,一樣好味 大家食到滿肚而歸都只係二百幾蚊,的確係非常超值