話說我都鍾意食麻辣㗎😁😁成日以為自己好食得辣囉😅同個friend比試食勁辣呀😂🤣佢話紅館啲嘢好辣😅我唔信呀🤔🤔嗰日就同佢去紅館試下😋😋我哋兩個人叫咗兩個餸一個就係水煮雙拼,我地拼牛肉同埋龍脷柳,跟住我梗係唔執輸要食好多人都食㗎呢隻四川椒麻雞啦😋😋半隻都真係好大隻㗎啦👍兩個人啱啱好💯唔好以為我哋叫啲嘢好少呀其實份量好多㗎👍👍好快到呀♥️首先係椒麻雞♥️我以為佢好辣呀😃原來一啲都唔辣㗎👍👍原來呢隻雞係唔辣🤣😂但係呢就好入味好好味,啖啖肉好少骨唔係冇骨,但係呢啲肉係好滑㗎 😋有好多葱擺埋喺上面一齊食係好爽好正㗎👍👍真係可以解辣添呀🤫🤭🤭佢下面有啲好多大豆芽,連埋䓤雞大豆芽一齊食爽呀👍👍😋😋主角嚟啦水煮雙拼, 拼牛肉同埋龍利柳,龍利柳真係啖啖肉,話明龍利柳呀梗係冇骨好滑同啖啖肉啦,但係就係超級麻辣囉。。我食得辣嘅我都覺得好麻辣,愛麻辣嘅朋仔仔一定要泥試吓👍👍👍一陪食落去一路麻麻辣辣咁樣啲牛肉都好入味而且一d都唔韌好滑添👍👍對我泥講實在太辣喇🤣😂我真係頂唔順呀🤫🤫我投降啦!我朋友就清曬我朋友仲話好味添😋朋友仔完勝♥️其實喺水煮雙拼嘅下面係有好多芽菜呀👍咁所以呢係唔使叫多個特別嘅青菜👍食埋啲牙菜啱啱好

其實喺水煮雙拼嘅下面係有好多芽菜呀👍咁所以呢係唔使叫多個特別嘅青菜👍食埋啲牙菜啱啱好 💯

但係真係超級麻辣囉鍾意食麻辣嘅一定要去試下💪💪

#katkatfoodies

水煮雙拼
水煮雙拼
2021-09-28 62 浏览
星期5晚上去鰂魚涌探朋友,愛吃辣的朋友介紹了正宗四川菜紅館,招牌菜口水雞非常香口惹味,辣油很多但不會很辣,主要是吃那種花椒的油香味,很適合用作拌飯!香辣炒牛肉,我特意先問了一下店員,會否很辣?得到回應是可以選擇"小小辣",因為的確是比較辣,愛吃辣的朋友可以挑戰中辣或以上。因為有2道菜是辣的,就再加一道"清清地"的杞子上湯浸小白菜,杞子上湯健康有益,味道清新!每道菜的份量也很多,性價比可說是十分之高,值得推介!

2021-09-24
2021-09-26 55 浏览
放工時間喺鰂魚涌見完客,順便食埋個dinner先走,客人建議去海堤街食正宗四川菜!地點唔係咁易揾,有D隱世探店feel! 經過路口間日本菜就見倒搶眼嘅紅色招牌!店舖細細菜式都幾多,menu主打一個字”辣”!啱哂我呢D麻辣愛好者!🌶️重慶水煮嫩牛肉 $148一心只想食水煮牛肉,辣度仲可以選擇!大大鍋牛肉勁香麻辣味!水煮牛肉肉質果然好嫩滑,牛肉有厚度,咬落有口感!點左小辣都幾辣 🔥 麻度比一般食嘅麻,好正宗!配菜有大量芽菜,非常入味!唔記得左另加薯粉!加埋應該無得彈!🌶️麻辣滑雞上海湯麵🍜 $69呢個上海湯麵揀左中辣,諗住挑戰一下!果然好麻同好辣🔥🔥雞肉厚實咬落有口感,湯頭麻辣味香濃,配菜有芽菜,雞肉份量適中麵底幾多!性價比極高!   山西老陳醋皮旦 $36 皮旦我地專登分開上個醬汁,因為驚太大醋味,但原來唔會,醋味啱啱好,加埋辣度適中,點醬食超好味!推介!

🌶️重慶水煮嫩牛肉 $148

🌶️麻辣滑雞上海湯麵🍜 $69

山西老陳醋皮旦 $36
  • 重慶水煮嫩牛肉
  • 麻辣滑雞上海湯麵
2021-09-26 144 浏览
今天在鰂魚涌那邊弄點事,弄完以後就順便解決晚餐,因為想吃辣的,就找找附近有什麼餐廳不錯,結果發現了這間在小巷裡的,就打算試試這間隱世小店是怎樣!香干回鍋肉(108元)這個是麻辣口味的,辣度中等,回鍋肉吃起來非常惹味,醬汁香濃,而且鑊氣十足,亦因為是用上腩肉來製作的,所以多了一份油香,用來拌飯一流!而且這個不單止有回鍋肉,還有豆腐,吃起來辣中帶嫩,挺不錯!大大碗羊肉湯麵(75元)這個名字真的沒有錯,真的是大大碗羊肉,羊肉的份量比想像中的要多,都鋪滿了整碗面,吃起來肉質嫩滑,沒什麼羊騷味!湯底是清淡的口味,再加上中辣的辣醬,味道剛剛好,不會太辣!麵質是比較滑的那種,有小麥香!汽水(8元)這裡也有提供新版的無糖可樂,好評!

香干回鍋肉(108元)

香干回鍋肉

大大碗羊肉湯麵(75元)

汽水(8元)
這裡也有提供新版的無糖可樂,好評!

2021-09-23
大大碗羊肉湯麵
陪老公去完鰂魚涌辨事,,行過這間小店,被店內發出來的麻辣香味吸引。叫了重慶開心酸辣粉($69)鮮香麻辣 ,賞心悦目,有很多花生,酸菜,腩肉脆皮燒鍋上海湯麵($69),腩肉是煙燻的,非常之香脆可口,腩肉非常多件。意猶未盡,再來一碟水煮牛肉($148)濃香四溢。嘴唇立時覺得有點麻痹,太正了。叫了椒麻雞,雞肉入口即化的口感,讓我欲罷不能,加了很多蔥頭的它,香氣撲鼻,好吃到停不下來,小朋友也應該可以吃。川菜特點是突出麻、辣、香、鲜、油大、味厚,重用“三椒”(辣椒、花椒、胡椒)和鲜姜麻、辣、香、鲜、油大、味厚,色香味俱全,今天我完全是味覺享受,很滿足!
2021-09-17
2021-09-25 32 浏览
呢間喺鰂魚涌巷仔既四川菜小店入面既野食夠哂正宗地道!店面唔大,感覺好溫馨同充滿人情味。打開餐牌,見到有好多好吸引既四川小菜,除左小菜,仲有啲麵食望落都唔錯!點左佢既香辣炒牛肉,嗰個辣味真係好正,入口會有少少麻麻地既感覺,佢仲加左芫茜,成道菜更加香!另外仲點左蒜蓉白菜,再叫左兩大碗白飯,呢啲家常小菜配飯真係好好味,再加埋冰凍既汽水就一流!小食方面,點左山西老西醋皮蛋同埋麻辣豬肚絲。皮蛋既蛋黃好軟熟,味道夠濃。豬肚絲幾爽脆,唔錯!

• 山西老陳醋皮蛋
2021-09-22 34 浏览
.早排到太古坊附近見客 ,中午順便喺附近搵食。同事推介下去紅館食四川風味的午餐,價錢非常平民, 簡單裝修,但係乾淨企理一坐低,店員為我送上一杯羅漢果茶凍冰冰,好消暑七十蚊左右已經有一個套餐, 可選客飯套餐粉面套餐或者一人大滿足成都冒菜,包飲品。 除了叫套餐外也可以散點食物多款小菜至於飲品,則可以揀汽水或支裝茶我們點了重慶水煮牛肉,除了牛肉外,還可以水煮龍脷柳,羊肉蔬菜即叫即整,不一會就上檯了。香氣直攻鼻腔可以食辣的朋友,我推介你食中辣以上我們點了重慶水煮牛肉份量都好多,牛肉放滿成個碗牛肉好嫩滑,食起來又麻又辣,味道濃而不咸,複雜的味道非常過癮至於口水雞那雞皮好爽口,雞肉嫩滑,加入了大量香蔥,芝麻和秘製川式醬料,口味正宗一下子就食清光下次會再來的

.早排到太古坊附近見客 ,中午順便喺附近搵食。

一坐低,店員為我送上一杯羅漢果茶
凍冰冰,好消暑

除了叫套餐外也可以散點食物多款小菜

至於飲品,則可以揀汽水或支裝茶

即叫即整,不一會就上檯了。
香氣直攻鼻腔

可以食辣的朋友,我推介你食中辣以上
我們點了重慶水煮牛肉
份量都好多,

牛肉放滿成個碗
牛肉好嫩滑,食起來又麻又辣,

味道濃而不咸,複雜的味道非常過癮

至於口水雞
那雞皮好爽口,雞肉嫩滑

,加入了大量香蔥,芝麻和秘製川式醬料,口味正宗
一下子就食清光
下次會再來的
2021-09-20 75 浏览
朋友介紹有間川菜小店唔錯,今日經過去試吓先!餐廳係小巷入面,跟地圖揾都揾咗陣,店面唔大但平日晚餐時間都有唔少熟客。主打川菜當然要試水煮!呢排仲有個麻辣盆菜,好似幾正!🌟重慶水煮配龍脷柳 $148🐟一盤入面都有好多塊魚柳,而且舊舊都好大塊🐟魚柳有先處理過,即先裹粉煎炸完,之後再煮。 所以唔似有啲餐廳魚柳會一夾就散👍🏻🐟水煮的湯底夠香麻,食到最後個嘴麻痹咗🤣🐟另外配咗一白飯,一薯粉,都係另上🐟建議選薯粉,比白飯更吸收湯汁,白飯加湯汁相對淡味🌟爽蝦紅油抄手 $36🦐四川話稱餛飩為抄手,餛飩粒粒都大粒🦐入面嘅蝦又真係幾爽口彈牙🦐醬汁對比水煮的湯汁係另一種味道,紅油夠香辣,食到後面有烏醋的酸甜🌟清炒時蔬 $68🥬食咁多辣當然叫返個清菜🥬呢到用咗炸蒜炒椰菜,好香口🥬雖然係清炒,但都有鑊氣同調味夠,有啲似大陸農家菜feel食麻辣菜當然要配啤酒🤣總結:味道唔似大企業,見到有麻辣醬賣,應該係自家調味,中意食麻辣可以一試!菜式有啲比較特別,下次想試四川椒麻雞!
朋友介紹有間川菜小店唔錯,今日經過去試吓先!

主打川菜當然要試水煮!呢排仲有個麻辣盆菜,好似幾正!

🌟重慶水煮配龍脷柳 $148
🐟一盤入面都有好多塊魚柳,而且舊舊都好大塊
🐟水煮的湯底夠香麻,食到最後個嘴麻痹咗🤣
🐟另外配咗一白飯,一薯粉,都係另上
🐟建議選薯粉,比白飯更吸收湯汁,白飯加湯汁相對淡味

🌟爽蝦紅油抄手 $36
🦐四川話稱餛飩為抄手,餛飩粒粒都大粒
🦐入面嘅蝦又真係幾爽口彈牙

🌟清炒時蔬 $68
🥬食咁多辣當然叫返個清菜
🥬呢到用咗炸蒜炒椰菜,好香口
🥬雖然係清炒,但都有鑊氣同調味夠,有啲似大陸農家菜feel

食麻辣菜當然要配啤酒🤣

2021-09-13 57 浏览
朋友想食辣,我唯有捨命陪君子,襯住早收工,過咗海去鰂魚涌紅館食四川菜,朋友都好就我,啲餸收少辣,其實食吓辣都幾過癮呀,通一通個鼻塞,哈哈!我點咗豉椒炒蜆,如果配藍妹啤酒會有特價優惠,可惜我哋唔好飲酒!蜆炒得好有鑊氣,又唔會有沙,好滋味!第二味係四川椒麻雞半隻,見到係Openrice 有人推薦就試吓,好香椒麻的味道,雞件軟滑,不過油份可以少啲仲好!再叫麻辣牛肉蘿白湯麵,牛肉夠嫩份量又多,蘿白清甜,叫咗少辣麻辣唔會太勁,但又有麻香味,我唔太食得辣都啱食,唔錯!最後叫咗熗炒時菜,蔬菜吸晒啲辣味真係食得辣先好叫,朋友食到辣話幾好味,配埋冰凍可樂真係正呀,下次試下第二款菜先。

2021-09-12 876 浏览
公司附近唯一一家正宗川菜餐廳,就只有紅館。以前午餐有外賣過酸辣粉,現在這店做大了,店面擴張可以堂食,所以就下班跟朋友來飽吃一頓。不同的粉麵、水煮系列、多款小菜小食,甚至連冒菜都有得吃。可惜夜晚早已賣完羅漢果水,只能喝現成的茶或汽水。不能吃太辣的她,一來就看中了大大碗羊肉湯麵。羊肉量多得密佈碗面,就算夾了一大抽上來還未看得到麵,真的很大手筆,就如菜名一樣,是貨真價實的大大碗。羊肉肉質很軟滑,入口超級酥香,完全沒有膻味,因為這些羊肉是來自紐西蘭的好料,成本頗重,能感受到店家的誠意。羊肉的香味完全滲透湯中甚至淡黃麵條內,每一口都充滿濃郁的羊味,好正,我都忍不住要搶吃好幾口。我呢,想吃辣的就當然是吃重慶開心酸辣粉,也是超大一碗。榨菜、花生都加得毫不手軟。對我來說,這碗酸辣粉的「開心」部分,就是它加了不少香軟的燒腩肉,為粉加上了豬肉的甜味!這也是坊間少見的做法。他們的粉也比較幼,有點像半透明的米線,但仍滑身也有彈牙的感覺。主食以外,當然也要點小食小菜。招牌麻辣大波波魚蛋爽口彈牙,雖然用來煮的湯有相當的辣度,但雪白的魚原料本身有鮮甜味,取得到平衡,友人也吃得到。被她禁止我點水煮系列,她就選了四川椒

重慶開心酸辣粉

招牌麻辣大波波魚蛋

被她禁止我點水煮系列,她就選了四川椒麻雞。老實說,上菜的時候我倒吸了一口氣,因為... 看這大量的蔥!基本上把雞件全遮掩了,而我是個不太吃蔥的人...
四川椒麻雞

不過,知道它是椒麻也看得到有花椒(我超愛吃花椒),所以就試了... 味道驚為天人,也完全顛覆了我對青蔥=草青味的想法!底部的雞件皮薄肉軟,這樣全部混合起來吃很香口,麻感又麻得好過癮,一點也不辣。這是我有生以來吃最多蔥的一天哈哈,但我很喜歡。

下次要帶個能吃很辣的朋友來才行啦,想吃水煮!
2021-08-25
重慶開心酸辣粉
招牌麻辣大波波魚蛋
四川椒麻雞
2021-09-07 126 浏览
今日唔使遲放工,走到鰂魚涌內街睇下有乜啱食本想去出名食叉燒的小店買叉燒飯,但至到6點,唯有擇日再試附近有一間叫「紅館」嘅川菜小店,此乃紅油菜式演唱會😂見到有一個套餐叫冒菜,有牛肉和幾款配菜加白飯,姑且一試! 此套餐晚上只可外賣不設堂食,價錢$76另加$2外賣,合共$78未回到家嗅到一陣辣味⋯原來個蓋唔實,漏晒出嚟⋯⋯回家即刻開餐睇落好辣,但我係bb辣配菜有青瓜、豆腐、白蘿蔔、大類大豆芽、金針菇,而同牛肉只有三片⋯⋯⋯成碗可惜得三片牛肉,以$76價錢,雖然有其他配料,但感覺不算合理⋯
今日唔使遲放工,走到鰂魚涌內街睇下有乜啱食

本想去出名食叉燒的小店買叉燒飯,但至到6點,唯有擇日再試

附近有一間叫「紅館」嘅川菜小店,此乃紅油菜式演唱會😂

未回到家嗅到一陣辣味⋯原來個蓋唔實,漏晒出嚟⋯⋯

回家即刻開餐

冒菜套餐

睇落好辣,但我係bb辣

2021-09-07
2021-09-02 61 浏览
麻辣近幾年係香港大行其道,每一區都會見到佢既蹤影,今次同朋友去左間位於鰂魚涌後巷既麻辣小店,估唔到都幾有驚喜——————🐽 麻辣豬肚絲豬肚切到好幼,中有d酸菜絲,點埋d酸酸辣辣既麻辣汁一齊食非常開胃👍🏻🐽 重慶水煮嫩牛肉上枱已經聞到好大陣既麻香味,雖然係小辣但廚師都落到十分足料,不同種類既乾辣椒,配上食落好嫩口既牛肉,送飯或煮送粉絲都係一流🤤🐽 香干回鍋肉回鍋肉店家已預先走油,令到油膩度大減,加上甜醬同辣醬一齊炒,令味道更加有層次

——————

🐽 麻辣豬肚絲

🐽 重慶水煮嫩牛肉

🐽 香干回鍋肉
為食妺👧🏻喺鰂魚涌橫街窄巷搵到間唔錯嘅川菜。鍾意食辣嘅朋友仔可以試下😛。原來小儀都有介紹過架。😲2人麻辣盆菜都有。幾盞鬼😎。四川椒麻🐔~🐔上面灑滿香蔥麻椒。每啖🐔又麻又香。個嘴仲有小小麻痹Tim😂。🐔半隻份量都唔少。🐔肉嫩滑唔鞋。應該叫埋碗白飯撈埋d香蔥就仲正😋。鮮蝦雲吞配田園菜撈麵X酸辣汁呢碗麵酸酸辣辣。食落又幾開胃。天氣熱食碗撈麵幾爽😌。雲吞大大粒蝦。皮薄薄的。有驚喜🤩。
原來小儀都有介紹過架。😲2人麻辣盆菜都有。幾盞鬼😎。
四川椒麻🐔~
鮮蝦雲吞配田園菜撈麵X酸辣汁
呢碗麵酸酸辣辣。食落又幾開胃。天氣熱食碗撈麵幾爽😌。
雲吞大大粒蝦。皮薄薄的。有驚喜🤩。
2021-08-29 48 浏览
鍾意食辣嘅我捐窿捐罅搵到鰂魚涌呢間紅館整間菜館以辣椒為主題老闆娘一手起家自家製四川菜平時下午呢度仲有lunch set 夜晚嚟到呢度亦都有好多選擇先叫咗個成都冒菜、招牌麻辣大波波魚蛋、紅油抄手同麻辣牛肉蘿蔔湯麵。成都冒菜有芽菜、豆腐、青瓜、牛肉、蘿蔔同金菇,用料非常豐富,用咗佢哋特色嘅辣度湯底,可以自行選擇辣遮,但係要提早揚聲,如果唔係後加就要加$3了。另外呢個大波波魚蛋,令我想念長洲嘅太平清醮,嗰陣時入去長洲玩,同朋友一次過食咗三串唔同味道嘅大魚旦,好滿足!呢度俾我同一個感覺,亦都係又彈牙又大粒,加埋佢小辣嘅醬汁味道係清清地嘅辣,今次可以坐喺度食,別有一番風味。之後到佢嘅湯麵,本人覺得好出色,不太辣的湯底,加上青蔥,再配上份量頗多的牛肉,$69碗係物超所值,順帶一提,好鍾意食佢嘅面底,麵條條理分明,一咬就斷。成餐飯加埋都係$300好抵食,平時食川菜一個餸都唔止呢個價錢了。麻而不辣,辛辣感覺只停留在舌頭與喉嚨之間,並沒有為喉嚨叮帶來不適
鍾意食辣嘅我捐窿捐罅

夜晚嚟到呢度亦都有好多選擇

2021-08-24
1K
2021-08-28 50 浏览
“四川椒麻雞(半隻)”($98)“重慶炒酸辣粉”($88)“招牌麻辣大波波魚蛋”($27)“爽蝦紅油抄手”($36)鰂魚涌近住太古坊一帶其實好多餐廳選擇😆特別在於好多餐廳都位於小巷入面今次食嘅呢間川菜小店都唔例外🌶雖然舖位細細但環境乾淨企理,位都算闊絡☺我地叫咗2個小食,1個小菜同1個主食😍小菜叫咗好多人推介嘅四川椒麻雞🐔食落唔太辣但會愈食愈麻😍啲雞肉都非常嫩滑🤤墊底仲有好多芽菜,索哂啲汁嘅味好正😍主食叫咗個重慶炒酸辣粉🌶浸湯同撈嘅酸辣粉就食得多,炒嘅就真係第一次😆食落好夠鑊氣😍酸度辣度岩岩好☺配料有花生,豬肉粒,洋蔥,榨菜,辣椒,蔥花等等當中最鍾意食肥豬肉粒😝小食叫咗招牌麻辣大波波魚蛋😆一份有3粒大魚蛋,食落彈牙唔會一舊粉咁配上麻辣汁又真係幾過癮😍另一款叫咗店主極力推介嘅爽蝦紅油抄手🤣同魚蛋一樣一份有3粒,每粒都超大😚入面包咗豬肉同蝦仁,一咬落去好爽口☺個汁酸酸辣辣咁夠哂開胃🤤
“四川椒麻雞(半隻)”($98)
“重慶炒酸辣粉”($88)
“招牌麻辣大波波魚蛋”($27)
“爽蝦紅油抄手”($36)

鰂魚涌近住太古坊一帶其實好多餐廳選擇😆
特別在於好多餐廳都位於小巷入面
今次食嘅呢間川菜小店都唔例外🌶
雖然舖位細細但環境乾淨企理,位都算闊絡☺

我地叫咗2個小食,1個小菜同1個主食😍
小菜叫咗好多人推介嘅四川椒麻雞🐔
食落唔太辣但會愈食愈麻😍
啲雞肉都非常嫩滑🤤
墊底仲有好多芽菜,索哂啲汁嘅味好正😍

主食叫咗個重慶炒酸辣粉🌶
浸湯同撈嘅酸辣粉就食得多,炒嘅就真係第一次😆
食落好夠鑊氣😍酸度辣度岩岩好☺
配料有花生,豬肉粒,洋蔥,榨菜,辣椒,蔥花等等
當中最鍾意食肥豬肉粒😝

小食叫咗招牌麻辣大波波魚蛋😆
一份有3粒大魚蛋,食落彈牙唔會一舊粉咁
配上麻辣汁又真係幾過癮😍

另一款叫咗店主極力推介嘅爽蝦紅油抄手🤣
同魚蛋一樣一份有3粒,每粒都超大😚
入面包咗豬肉同蝦仁,一咬落去好爽口☺
個汁酸酸辣辣咁夠哂開胃🤤