餐厅: 綠怡咖啡廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2013-11-10 4165 浏览
唔記得係邊一個星期日,打緊8號風球,但本身PLAN好食自助餐,只好轉為係屋企行3分鐘就到既北角海逸綠怡咖啡廳,唔好諗住打風就無人,原來好多旅客因為不能離港,留係酒店食野我已經來過食LUNCH BUFFET和A LA CARTE,今次試埋晚餐BUFFET,可謂功德完滿原價為408加1,75折後346.8看看值唔值回蠔係有美國和澳洲美國的CREAMY,濃味.澳洲的好咸,但帶脆身.今次美國的勝出,通常美國蠔都唔掂(拎蠔既位置係甜品區後面,一不留神係會以為無蠔食的呵呵)燒牛肉肉嫩,肉味濃,GOOD叉燒肉質鬆化,蜜味強,係自助餐來講係出色的單骨牛油雞翼無味,又唔脆,又唔香,要改善羊架熟得滯,唔掂三文魚很滑,魚味中等,無渣海鮮類有蝦,毛蟹,螺,青口,長腳蟹腳蟹肉比較淡,但同時又好咸,不知道是海水還是鹽水味,有點失望蝦就比較新鮮,肉鮮甜.青口肉太細,無咩興趣.蟹腳也比較咸由於那埋海鮮一般,所以要食多幾隻蠔爽一下老爸拎了一大碟海南雞飯回來食,真霸氣,上一次來我食A LA CARTE也是叫呢個,佢梗係無睇我食評但正好睇下有無改良.雞肉上係有點改善,比上次滑,雞肉有彈性,但辣醬還是唔夠酸和辣,有點失望.油

原價為408加1,75折後346.8

看看值唔值回
蠔係有美國和澳洲

(拎蠔既位置係甜品區後面,一不留神係會以為無蠔食的呵呵)
燒牛肉肉嫩,肉味濃,GOOD

叉燒肉質鬆化,蜜味強,係自助餐來講係出色的

單骨牛油雞翼無味,又唔脆,又唔香,要改善

羊架熟得滯,唔掂
三文魚很滑,魚味中等,無渣
海鮮類有蝦,毛蟹,螺,青口,長腳蟹腳

蟹肉比較淡,但同時又好咸,不知道是海水還是鹽水味,有點失望

蝦就比較新鮮,肉鮮甜.青口肉太細,無咩興趣.

蟹腳也比較咸
由於那埋海鮮一般,所以要食多幾隻蠔爽一下

但正好睇下有無改良.雞肉上係有點改善,比上次滑,雞肉有彈性,但辣醬還是唔夠酸和辣,有點失望.油飯也沒太多雞油味.希望再改一改,但合格的
泰式鳳爪去骨正是我的最愛,夠酸,夠爽!

凱撒沙律味道合格,醬汁夠濃,菜新鮮
呢碟無咩特別,其中個蔗蝦還可以,蝦味幾突出
又食幾隻蠔,相信已經回本
甜品當然無興趣,只係呢個PANCAKE食下.

飲品係自助,熱飲有咖啡檸茶

凍飲就有汽水和類似雀檸既東東

感覺上3百幾蚊都算合格,該有既佢都有齊,熟食選擇也不少,生蠔也不錯,但O個D蟹就要改一改良

2013-10-13
$346.8 (晚餐)
其他
2013-08-27 3185 浏览
有時食下 A LA CARTE都幾好,通常酒店都有水準今次試下屋企附近呢度問完店員,他推介海南雞飯$145其實好多酒店既海南雞飯都不錯,間間都唔同整法但係食左咁多間,係得呢度問我要脾位定胸位,加分我當然簡雞脾哈哈,肉味一般,肉較有彈性加分,但以脾為來講唔夠嫩滑又扣分雞皮也無彈性.3色醬中紅色的不合格,一來唔夠酸,二來唔夠辣雞酒飯飯色很淺,味道也很薄弱,建議加多點香料和雞油但有幾條芥蘭和酸瓜補償番我既健康最後湯就係家庭STYLE青紅羅白湯,幾清甜.但通常食雞飯唔會配呢個湯麻.ANYWAY個湯係不錯順帶一提杯檸茶茶味幾濃還要改進喔
有時食下 A LA CARTE都幾好,通常酒店都有水準

今次試下屋企附近呢度

問完店員,他推介海南雞飯$145
其實好多酒店既海南雞飯都不錯,間間都唔同整法

但係食左咁多間,係得呢度問我要脾位定胸位,加分

雞皮也無彈性.3色醬中紅色的不合格,一來唔夠酸,二來唔夠辣

雞酒飯飯色很淺,味道也很薄弱,建議加多點香料和雞油

但有幾條芥蘭和酸瓜補償番我既健康

順帶一提杯檸茶茶味幾濃

還要改進喔

2013-07-30
2013-05-18 2385 浏览
之前一晚嘅飯餐食到頂住道氣,希望今晚可以暢快食一餐啦! 一入到咖啡廳,感覺幾濶落幾舒服,環境唔錯!唯一係訂唔到近窗口檯,就算星期四都咁full喎, 冇法啦! 呢度嘅大堂連酒吧,都係貼住咖啡廳,咁啱我哋張檯可以見到d歌手現場唱歌,超正呀! (一般酒吧d歌手都唔會差得去邊架) 今晚主题係《日韓‧尋味之旅》自助晚餐,一心以為有韓國燒,煎薄餅同d韓國牛骨煲等,但超失望!只見象徵式有炒年糕,同一d泡菜炒乜乜咁,仲有d沙律有泡菜咁...望見都唔係咁想食,亦都冇試。 一開始先拎d頭盤凍食先。蟹腳:size唔係好大,得個咸味,唔夠新鮮,都幾霉添,食咗兩隻,仲食到有少少沙,後尾都唔見有refill。 翡翠螺:第一次拎,嘩!好似唔新鮮喎!滑潺潺兼多沙到飛起! 再拎第二次,都係一樣! 雖然有埋海鮮醬比你點,但超超超失望!生蠔:又失望,完全唔係食評講嘅美國大隻生蠔,又細隻,又冇乜海水味,仲食咗一隻勁多沙!師父好似睇人嚟比蠔咁,我拎咗兩次都係 "勁" 細隻,哂腳骨力出去呀! 蟹:冇鮮味,d肉幾霉, 仲好似唔夠乾淨,又有沙?****** 搞咩?點解今晚不斷喺度食沙架??青口:0K好咪! 蝦:新鮮,好味! 沙律都
之前一晚嘅飯餐食到頂住道氣,希望今晚可以暢快食一餐啦!

(一般酒吧d歌手都唔會差得去邊架)

一開始先拎d頭盤凍食先。

翡翠螺:第一次拎,嘩!好似唔新鮮喎!滑潺潺兼多沙到飛起!
再拎第二次,都係一樣!
雖然有埋海鮮醬比你點,但超超超失望!

蟹:冇鮮味,d肉幾霉, 仲好似唔夠乾淨,又有沙?

****** 搞咩?點解今晚不斷喺度食沙架??

青口:0K好咪!
蝦:新鮮,好味!
沙律都係普普通通,選擇少。
有已撈好既沙律, 但好難食!
又冇煙三文魚,又冇Parma Ham,基本都冇,失望!
雖然有幾款芝士,但都冇麵包,得梳打餅乾咋!冇興趣食囉!
曰式魚生:基本有嘅,佢都有。師傅會應你要求,要幾多有幾多,又夠厚切,但係冇乜鮮味囉!
壽司,冷麵 : OK!

天婦羅有炸蝦、茄子,青椒:OK好味!
但想要南瓜就冇,只有紅蘿白,仲係中國嗰隻,連入口甘筍都不如,差!

熱葷都係極失望,食評中嘅豬頸肉唔見,又冇炸蠔....

味道一般嘅有咖喱雞、炒烏冬,炒飯,炒牛肉,豬脾肉、羊架、日式炸雞球、小唐菜、炸子雞, 蒜蓉芥蘭..
但蒸鱸魚(唔得,好鞋又有泥味),松露燉蛋(冇咩味,唔覺特別!),炸雞翼(差) 、义燒(普通貨色)、燒鴨(凍嘅,差!)、油雞(肉幾霉,有雪味)..
*** 一般連燴海鮮嘅菜式都冇,好無奈!

仲有生滾粥,即叫即煮粉麵,但冇乜人食囉!

湯:人參雞湯,南瓜湯,好味!
甜品有:朱古力嘖泉、西式蛋糕,芝士餅等,仲有柚子布甸,檸檬布甸,班蘭糕..
梳乎喱-->太細杯啦,基本上食咗面層d焦蛋皮,已經食完啦!冇癮!
*** 點解連macaron都冇?

雪糕係雀巢 : 一大桶,要自己舀嘅!
新鮮生果兩款 : 西瓜、菠蘿。

即叫即整pancake,0K好味!仲有豆腐花、木瓜雪耳糖水,同一d中式炸甜點。

咖啡、檸茶, 雀巢凍檸檬茶及橙汁梳打, 任飲。

*每人仲有楊枝金露送,但d柚子食落有渣架, 其實好似係多餘送囉!

HK$368 /person (20% discount)
呢個價錢,唔可以話唔值,但呢個價錢,應該可以有更好嘅選擇囉!

2013-05-16
$331.20 (晚餐)
信用卡優惠
2013-05-01 1874 浏览
買團購個陣我以為係北harbour grand cafe,book位個陣先知我攪錯左!!不過呢間都5錯!食物方面1。生蠔無限量供應生蠔無咩味道,都幾大隻,每次3隻,攞蠔位置好隱蔽!2。刺身大大件切比你師父5姑寒!切好大件比你!不過得2款刺身3。即煮擔擔面同粥面好難食!難食到喊,粥就好dd4。沙律,芝士盤沙很好新鮮!竟然有芝士盤,好開心!5。熟食款都ok多,15款左右,味道5錯6。甜品麻麻地,不吸引,自從食左某d貴價甜品就覺得好多地方既甜品5好食!鳥巢雪糕任食品,橙汁檸茶任飲環境都ok~舒服鬆動!好近火車站!好易去,地方乾淨!服務收碟快!無咩特別
不過呢間都5錯!
食物方面
1。生蠔無限量供應
生蠔無咩味道,都幾大隻,每次3隻,攞蠔位置好隱蔽!
2。刺身大大件切比你
師父5姑寒!切好大件比你!不過得2款刺身
3。即煮擔擔面同粥
面好難食!難食到喊,粥就好dd
4。沙律,芝士盤
沙很好新鮮!竟然有芝士盤,好開心!
5。熟食
款都ok多,15款左右,味道5錯

都ok~舒服鬆動!好近火車站!
好易去,地方乾淨!

收碟快!無咩特別
團購
  • 炒面,沙律
2013-04-10 1380 浏览
原來屋企最近既BUFFET未試過,就和朋友試試LUNCH來講約160蚊左右都叫OK,有大大隻美國蠔,都叫OK啦,欠缺鮮味.我理解既,一分錢一分貨呵呵.不過好搶手美國蠔就是肉大無味.不過好少可咁既價錢有蠔食就真蝦就一般啦,唔算特別好食,可能SIZE唔大掛!3文魚也無咩味,又是薄CUT!熟食類選擇不算多,當中以牛仔骨比較好食,黑椒味濃.其他都無味既,唔知想點.蒸魚又唔好食,D肉太鞋,連雞翼都無味既,灰左沙律菜就算新鮮!甜品就樣樣都唔掂,不過我對甜品無咩興趣.有茶水任拎就幾好,好過D 得一杯既餐廳.總括來講160算合格既,環境很大,地方企理.最近去加到19X.咁就要諗諗
原來屋企最近既BUFFET未試過,就和朋友試試

美國蠔就是肉大無味.不過好少可咁既價錢有蠔食就真

總括來講160算合格既,環境很大,地方企理.

最近去加到19X.咁就要諗諗
2012-11-14
今天我們一家人即興去了北角海逸的綠怡咖啡廳食Buffet ,一來貪他們的交通都真是好方便,我們搭mtr 在鰂魚涌的exit C 向前行一分鍾就到,另外都是貪新鮮感的心態去試下此店的buffet ,所以在下午先來訂位,價錢都不是好貴,$368一位另外加一服務費。時間是由6:30pm -10:00pm&今期是中西薈萃自助晚餐。今天我們約埋一起在mtr 內等,非常準時地去到,服務員都好有效率,見到門外recp 開始多客人企之後都好快問我們訂座資料之後帶我們入座,都不錯可以坐到sofa 位置,取食物的路線不會好遙遠。地方都好有歐陸的氣色,用了深綠色的地毯,綠白格仔的椅子,而且配搭木製的枱。而且更是放置了幾盆植物點綴,給一個好fresh 的感覺好舒適。凍盤方面生蠔是由美國來的所以都比較大隻,之後好快地取了5 隻來食先,先初buffet 開始的生蠔size 都是比較大隻,最後到buffet 尾段的時候,生蠔的size 都是比較細小。之前取了5隻大size 的蠔都幾肥美,不過比較淡口,而且冇海水味,而且有一兩隻帶點沙。凍海鮮更有凍蝦、蟹腳、蟹、青口及翡翠螺,不過凍蝦真是好細隻!!刺身方面有5款,挪威
刺身方面有5款,挪威三文魚、希靈魚、台灣立魚、菲律賓吞拿魚及八爪魚刺身方面的質素不是太好,而且不是好新鮮,三文魚及立魚的魚味好淡口,吞拿魚都是冇鮮味又實,八爪魚魚更是韌
沙律方面款式有華都夫沙律,都好足料有合桃、提子乾、青蘋果片.....更有薯仔沙律、什菌沙律、腸仔沙律、青木瓜絲、紅菜頭、粟米紅腰豆沙律、cold cut 、煙三文魚及鮫魚......都食了少許沙律作頭盤,煙三文魚都ok,都有點油香。更有一些各式各樣的壽司,元貝、北奇貝、櫻花魷魚、熟蝦、太卷......都幾多款式。而且仲有冷麵。有些細細碟的木瓜沙律、玉子豆腐、亞枝竹、蝦肉cocktail 杯仔,蝦肉cocktail 杯仔的蝦肉不是太爽口,內裡有牛油果及底層好像是紅菜頭汁,顏色都幾鮮艷賣相幾靚。

芝士碟都有供應 藍芝士、金文畢.....以上芝士更有一些Apricot、合桃、紅提子及cracker 餅的配搭,更有一些水果放在旁邊,有西瓜、哈蜜瓜、火龍果及菠蘿,西瓜就是比較水份重,不會好甜
哈蜜瓜幾甜可是不是好夠熟。
熱盤方面有燒牛肉、生滾粥及麵檔,而生滾粥的材料都不少,可以選擇鮑魚絲、豬皮、雞肉、栗米及蝦肉.....麵檔可以有越南牛肉湯河、紅油炒手及馬來喇沙,我選擇了馬來喇湯金邊粉,而配料我選擇了芽菜、魚片、豆卜及蝦肉,個湯底好香椰味,咬開豆卜&芽菜都香椰香的味道而且帶點微辣。
另外是日餐湯是蕃茄湯都好香濃的蕃茄味,帶點酸味令人都好開胃,都幾好飲,另外今天有個主打的太史五蛇羹,用料都好足不過我家不是太喜歡飲,他們話覺得好重鹼水味。今晚更是每人贈送一盅佛跳牆,用料都好多可是不是用了原隻鮑魚而是切片螺片,內裡更有些雪耳、螺肉及瑤柱。味道比較淡,不是太有驚喜。
熱食的選擇可算OK,有牛油雞翼、花膠燉蛋、蒸鱸魚、廣島炸蠔、三文魚煙肉卷蕃茄莎莎汁、葡汁焗時蔬、當紅炸子雞、羊腩煲、黑椒牛仔骨、豬頸肉、海鮮炒粉絲、甜醋薑豬手煲、日式餃子、羊架及白飯。聽起來食物都不少。花膠燉蛋都幾特別用咗隻日式杯子盛裝住,內裡有些冬菇,而且蛋面上有些蟹籽及溶咗的花膠。個燉蛋都真是好滑。蒸鱸魚都不會好鞋,廣島炸蠔不算好肥,都夠脆口。三文魚煙肉卷蕃茄莎莎汁的煙肉烤得不是好夠香,不過三文魚跟個蕃茄汁都幾合配,豬頸肉又不會好肥。整體上熱盤的水準都OK。而且還有燒味有叉燒、燒鴨、切雞及鹵水豆腐。
甜品方面不算好多,水準方面最好食都是中式的美點最好食,松子蓮蓉酥、香麻子薑豆沙酥、香蕉奶皇酥及奶皇流沙煎堆仔。另外一面還有綠茶軟糍卷、桑莓芝士餅、泡芙、雜果撻、芒果綠茶mousse、朱古力rum 酒mousse 、朱古力噴泉、豆腐花、蜜桃糕、迷你綠茶芝士餅......而且還有廚師即製日式焗蛋糕及即製鮮果班戟。雪糕是有一杯杯雀巢雪糕及自己舀的雪糕,雀巢雪糕有紅豆、芝麻、朱古力及雲呢拿及可舀的雪糕味道有芒果及石板街。豆腐花都好滑,中式糖是木瓜雪耳,都幾清甜而且木瓜都幾夠腍。香蕉奶皇酥好重香蕉味,奶皇都幾香甜流心又酥香脆口。即製班戟好香脆,我個份選擇了芒果餡,都好香甜,幾好食。甜品蛋糕款式不是好多,綠茶味的蛋糕好怪,不是太好食,而且桑莓芝士餅的餅底好乾,果撻味道都一般。咖啡及茶都可以自行斟酌,真是幾好而且仲是即磨咖啡,另外還有凍檸檬茶及橙汁梳打,都幾甜夠凍。
服務都幾好又經常收下碟,都好有禮貌又效率,最可是不是H記雪糕有點可惜。甜品款式再增加些就好,例如蛋撻仔、tiramisu 之類。整體食物質素一般不是太特出。

2013-03-18
2012-11-11 781 浏览
26.4.2012生日正日, 雖然仍要上班, 但是我的午餐和晚餐都有生日飯吃. 很高興他能在百忙中抽空特地出來和我吃這頓午餐, 不過由於時間所限, 所以只能在這間Greens吃生日飯. 和去年的時, 地, 人都是一樣, 可是有些心態已有所不同了. 再看餐牌, 不出我所料, 真的加價了. 我們叫了兩個set lunch. 首先來的是麵包, 熱辣辣的, 外脆內軟, 那會不好吃呢?周打海鮮湯是今日的餐湯, 有魚肉和蜆肉在內, 夠creamy又足料. 不過, 酒店餐廳內的湯, 又好少會難飲的. 然後, 主菜來了, 是焗海鮮天使麵. 材料有藍貝青口, 蝦仁, 蜆肉, 魷魚, 帶子, 黃椒, 紅椒和橄欖粒. 這種材料的配搭, 都很常見, 但在青口方面用了兩隻藍貝青口就比較少有. 這兩隻藍貝青口都很鮮嫩, 又大隻. 另外, 蝦仁和魷魚雖然不算大隻但也彈牙. 而天使麵用了白汁來焗, 味道好夾, 最重要是這個白汁並沒有令到天使麵濕到一舊舊, 可以保留了天使麵原有的口感. 不錯不錯. 另一道主菜就是煎雞扒配法式芥末醬. 煎香了的雞扒切成了一塊塊, 加了少少黑椒的, 沒有雪味且肉質嫩滑. 伴上了芥末醬後,
26.4.2012

我們叫了兩個set lunch. 首先來的是
麵包, 熱辣辣的, 外脆內軟, 那會不好吃呢?
然後, 主菜來了, 是
另一道主菜就是
煎雞扒配法式芥末醬. 煎香了的雞扒切成了一塊塊, 加了少少黑椒的, 沒有雪味且肉質嫩滑. 伴上了芥末醬後, 頓時刺激了味雷, 不過只是有少少辣已而, 尚可接受. 配料鋪在雞扒之下, 有秀珍菇, 冬菇, 炸薯角和翠肉瓜. 炸薯角太熱氣了, 所以我沒有吃. 但他說炸薯角很香脆, 點了芥末醬更可口. 至於秀珍菇, 冬菇和翠肉瓜的味道也保持原味, 吃得出是沒有怎樣調味過, 也好, 清清地更合適我. 尤其是翠肉瓜很鮮很fresh, 如果可以多一點翠肉瓜就更好了.
最後來的是
雜錦密瓜拼盤. 這個甜品甚為簡單: 兩片哈密瓜, 兩片西瓜和兩片新鮮菠蘿. 每一片都鮮甜多汁, 並沒有甜到好假, 所以應該是真的甜的.
餐茶我叫了
熱檸茶, 不過如果不加糖, 檸檬就過份酸了, 於是我被迫加了半包黃糖.

這一餐保持了上一年的質素, 我們也吃得很滿意.

儘管相聚的時間是這麼短暫, 但原來有你在其中, 也擁有你在我心裡, 已經令整件事變得美好.

多謝你.

2012-04-26
2012-02-23 439 浏览
今年繼續在這兒舉行春茗, 我們包了約8-10圍呢~~ 食物跟上年的差不多, 我一如往年, 主打魚生和甜品~冷盤: 魚生: 有三款, 三文魚, 「立」魚和吞拿魚, 夠厚夠大片, 亦新鮮, good!! 每碟wasabi 有多一點就更好!!!凍海鮮: 今年有我很喜歡的藍貝啊, ok 鮮甜 , 還有大量生蠔供應, 我的一些同事吃不停口呢, 另有凍蝦, 但沒有試salad: 普通貨色, 沒有試cheese: 有幾款, 沒有說明是什麼cheese, 可配搭biscuit, walnut 之類的食材, 我試了一款, cheese味不太濃, 一般 ~~熱盤:都是一般的豬,牛,雞, 羊, 蔬菜, 點心, 燒味飯粉麵 etc etc, 同事說麻麻, 但有同事說新鮮燒製的叉燒好吃!還有大大條蒸魚, 當日可能有很多人的關係, 單是蒸魚都添了 5條!!! 即煮喇吵, 同事說不錯甜品:我至愛的cheesecake 只有一款, 綠茶cheesecake, 味道挺香濃的, 不錯!others are mainly mousse cakes, cream cake, fruit tarts, 豆腐花, 紅豆沙, 味

冷盤:
凍海鮮: 今年有我很喜歡的藍貝啊, ok 鮮甜
salad: 普通貨色, 沒有試

熱盤:
即煮喇吵, 同事說不錯

甜品:
others are mainly mousse cakes, cream cake, fruit tarts, 豆腐花, 紅豆沙, 味道一般~

2012-02-09
可能因為老闆知道大家搬Office好辛苦所以係上星期一(6/2)就晒所有同事去食Buffet地點就係公司旁邊既北角海逸酒店綠怡咖啡廳呢間Buffet奶油包同屋企人食過好多次真係覺得佢d水準一次差過一次不過因為近奶油包屋企所以變咗成日去食講返今次呢餐係有好多野食不過好多都唔係咁好食睇下相先啦睇完咁多相而家就睇下奶油包既感覺冷盤有巴哈馬火腿,煙三文魚等等仲有魚翅玉子豆腐幾好食既呢d野都因為奶油包未食過唔好食既巴哈馬火腿同煙三文魚仲有已撈好沙律醬既沙律薯仔沙律真係好難整得唔好食因此冇咩特別冷盤海鮮有螺、長腳蟹、青口同埋蝦蟹肉一般鮮甜水果就有火龍果、西瓜、菠蘿同哈蜜瓜不過奶油包唔好呢D野一舊水果都冇食到而同事今次都係冇咩食到好似話唔好食lor芝士都有四款奶油包既老闆食咗四次仲不斷叫奶油包食但今次既水準真係好唔得有咩理由塊餅仲好食過仲香過d芝士架完全玩野熱盤有好多野好似盤菜、咖哩、蒜蓉波菜、全條蒸魚、蟹、蝦仲有燒牛肉同燒羊架燒羊架一d都唔好食好『鞋』好難切燒牛肉就幾好仲有中湯同西湯中湯係青紅蘿白响螺煲唐排成晚最正既野就係呢個湯奶油包飲咗三大碗西湯就係千年不死既南瓜湯次次去食Buffet都係見到西
可能因為老闆知道大家搬Office好辛苦

不過好多都唔係咁好食
睇下相先啦

睇完咁多相
而家就睇下奶油包既感覺

冷盤有巴哈馬火腿,煙三文魚等等
仲有魚翅玉子豆腐
幾好食既呢d野都
因為奶油包未食過唔好食既巴哈馬火腿同煙三文魚

仲有已撈好沙律醬既沙律
薯仔沙律真係好難整得唔好食
因此冇咩特別

冷盤海鮮有螺、長腳蟹、青口同埋蝦
蟹肉一般鮮甜

水果就有火龍果、西瓜、菠蘿同哈蜜瓜
不過奶油包唔好呢D野

成晚最正既野就係呢個湯
奶油包飲咗三大碗
西湯就係千年不死既南瓜湯
次次去食Buffet都係見到西湯係南瓜湯

日本魚生就有三文魚、吞拿魚、 甜蝦等等
師傅毫不吝嗇

離譜到極

呢間Buffet真係覺得浪費金錢去幫襯
2012-02-06
2012-01-30 149 浏览
爸爸生日,我們揀了北角海逸酒店 Greens Café 的 dinner buffet,貪其夠近又可泊車;星期日每位 $388 兼有生蠔食;4人惠顧第 5 位免費優惠(*收費均真冇取巧!我們 8 大 1 細,埋單實收 7人價錢,而『加一』方面亦只計 7個人!);每位免費獲贈佛跳牆一盅;餐飲任斟;而且自助餐供應時間為18:30-22:00,足夠大家邊食邊講邊拍照邊抖擻再食!

亞拉斯加蟹腳(味道偏鹹)+翡翠螺(好稔,有嚼勁)+青口(冇腸冇屎冇沙)+新鮮大蝦(甜美非常)
師傅毫不吝嗇,厚切三文魚刺身+鮮味甜蝦
左上角那小杯,就是蟹籽花膠燉蛋!其餘的是芝士蒜容扇貝+芝士薯容焗鮑魚仔+雜菜薯容
免費獲贈的佛跳牆(雖足料,但湯底淡如開水)
新鮮即開肥美鮮甜的美國(夠晒大隻兼鮮嫩)+澳洲(salty,海水味重但鮮滑)生蠔
帶子魚翅玉子豆腐+哈蜜瓜士多啤梨parma ham
意大利肉腸
超好飲的忌廉磨菇湯
即叫即製pancake(配料,醬汁自配)
味道及賣相一如梳乎厘,但廚子卻說它其實是tiramisu
滑溜溜的豆腐花
2012-01-29
師傅毫不吝嗇,厚切三文魚刺身+鮮味甜蝦
免費獲贈的佛跳牆(雖足料,但湯底淡如開水)
帶子魚翅玉子豆腐+哈蜜瓜士多啤梨parma ham
意大利肉腸
超好飲的忌廉磨菇湯
即叫即製pancake(配料,醬汁自配)
味道及賣相一如梳乎厘,但廚子卻說它其實是tiramisu
滑溜溜的豆腐花
  • oyster
2011-07-22 118 浏览
今晚去呢間餐廳食完DINNER BUFFET返黎寫食評, 發現彈多過讚喎~但我食完又覺得唔係太差, 當然亦唔可以話好好, 但總括黎講, 不過不失。 蟹腳: 幾好食,好多餐廳到整到好鬼咸, 但呢間D蟹腳幾好味, : 但REFILL得較慢 翡翠螺: 前後拎左10粒, 當中3粒係有沙既......但要讚一讚,呢度有中式海鮮醬比你沾螺,好好味, 其它酒店餐廳好少提供 生蠔: 蠔吧度有師傅即開, 感覺生鮮D, 但D蠔唔夠肥, 食落無好"鮮味"既感覺, 但D蠔都食得過, 好多酒店餐廳食$300幾蚊BUFFET都無蠔, 呢度算係咁~凍盤仲有熟蝦同埋青口, 但我無食。 剌生: 有4款, 三文魚OK, 但其它3款(吞拿魚, 八瓜魚, 魶魚) 好似無乜味............. 壽司: 哇...D飯又散又硬...... 和牛: 似普通牛肉, 但都OK既~ 每人送一客, 由侍應遞上熱盤: 有14款, 包括鵝肝焗帶子, 蒸魚, 羊脾, 西檸雞, 炒飯, 炆冬菇, 其它唔係好記得, 因為無食到, 我大約7PM去拎呢D熱盤食物食, 但我拎左數款, 但無一款係"暖" (因為無期望係會"熱"), 全部都凍凍地.

但REFILL得較慢
翡翠螺: 前後拎左10粒, 當中3粒係有沙既......
蟹腳+翡翠螺
即開生蠔 (有師傅企起度開蠔)
凍盤仲有熟蝦同埋青口, 但我無食。

壽司: 哇...D飯又散又硬......
剌生+壽司
和牛(每人一客,侍應遞來)
熱盤: 有14款, 包括鵝肝焗帶子, 蒸魚, 羊脾, 西檸雞, 炒飯, 炆冬菇, 其它唔係好記得, 因為無食到, 我大約7PM去拎呢D熱盤食物食, 但我拎左數款, 但無一款係"暖" (因為無期望係會"熱"), 全部都凍凍地........
鵝肝焗帶子+蒸魚
仲有幾款燒味, 燒牛肉, 1個中湯(好好味
), 1個西湯, 麵包+牛油, 沙律吧(但好似無羅馬生菜), 幾款芝士+餅乾, 朱古力噴泉, 即煮生滾粥, 即煮意粉/螺絲粉, 即煎PANCAKE 及 梳夫厘
師傅話係梳夫里, 但個牌寫住日式芝士旦糕
生果: 哈蜜瓜, 西瓜, 菠蘿, 火龍果
甜品: 一般甜品,
但雪糕只係細杯裝牛奶公司,另有兩款要"筆"既雪糕, 呢個我無留意個牌子, 唔知係咪都係牛奶公司呢, 而唔怕甜既朋友可以試下食香蕉奶皇酥, 木糠布甸,
我覺得好好味~
但個笑口棗好硬....我咬唔開....吐返出黎....
其中一款香蕉奶皇酥幾好味
任飲: 熱咖啡, 奶茶, 檸茶, 雜菜汁, 凍檸茶(似雀巢果D), 好多酒店餐廳食BUFFET都只係包一杯野飲, 呢度任飲,都算係咁~

我今晚用AEON卡付款, 仲有85折, 原價HK$358(星期五價錢), 折完HK$340.10, 由6:30PM食到8:00PM已經食到要停手,超飽。

整體黎講, $300零蚊, 有蠔食, 有唔太咸既蟹腳, 翡翠螺, 飲品有幾款野任飲, 都算多野食, 雖然唔係樣樣都好好食, 但都不過不失。
一個師傅睇晒一張抬(多人時有兩個人)-燒牛肉/煮粥/煮意粉/煎PANCAKE/焗梳夫厘
2011-07-22
$340.10 (晚餐)
蟹腳+翡翠螺
即開生蠔 (有師傅企起度開蠔)
師傅話係梳夫里, 但個牌寫住日式芝士旦糕
其中一款香蕉奶皇酥幾好味
2011-05-31 107 浏览
26.4.2011這是第101篇食評, 也是我正日生日的日子. 很感謝朋友特地從九龍區安排時間走來北角和我吃生日午飯. 老實說, 在這一區很難找到一間坐得舒服的餐廳吃飯. 至於這間酒店的餐廳, 我已在大約四年前來過吃dinner buffet, 覺得也不錯的, 並不是好像有些食家所說的這麼差.由於我的午餐時間只有一小時, 所以我們放棄了lunch buffet 而order lunch set. 從以往的食評看來, 好似沒有人評論過這裡的lunch set, 但這是五星級酒店嘛, 應該不會太差吧, 於是我們便試下set lunch. 是日的午餐有兩款main course, 我們都各選了一款來share. Lunch set包括:面包藍:面包還是熱熱的, 外脆內軟, 好新鮮. 雜菌忌廉湯:湯內有細細的磨菇粒, 好creamy, 但太重味, 太咸了.燒鴨胸配熱情果汁:燒鴨胸是厚切的, 可是好硬, 好難咬開, 肉質也不夠嫩, 實在令我們失望, 反而, 伴碟的薯容好滑, 翠肉瓜和菜也很新鮮. 雜菜千層面:有好多汁, 汁好咸, 有點水浸的感覺, 千層面內雜菜竟是翠肉瓜和菜, 雖然新鮮, 但很硬
26.4.2011

Lunch set包括:

面包藍:
面包還是熱熱的, 外脆內軟, 好新鮮.
雜菌忌廉湯:
燒鴨胸配熱情果汁:
雜菜千層面:
有好多汁, 汁好咸, 有點水浸的感覺, 千層面內雜菜竟是翠肉瓜和菜, 雖然新鮮, 但很硬. 另外千層面的質感好腍, 好像面皮似的.
雜錦蜜瓜拼盤:
火龍果, 西瓜, 新鮮菠蘿和哈蜜瓜各兩片, 生果是鮮甜的, 但感覺好hea.
茶或咖啡:
檸茶是一般貨式, 沒有特別.

這一餐每位收費$138, 並不便宜, 食物也一般. 但這裡坐得很舒服, 侍應生的服務也殷勤.

多謝你請我吃生日飯, 也多謝你的小禮物, 最重要是多謝你在我人生的低潮出現, 不斷的支持和鼓勵...... 感激我遇見
2011-04-26
ok
2010-12-22 104 浏览
魚生: 三文魚,鯨龍魚,八爪魚等, 我食左一次, 冇興趣再refill了….. 天婦羅都麻麻, 粉漿太厚燒飽魚: 有輕微燶味, 不過飽魚口感幾好Cheese cake: okChocolate cake: ok. 好在甜品都細細件, 可以試多d款芒果拿破崙: 我鍾意佢沒有太多既cream0係中間. 有大塊既芒果0係面.價錢方面, 都唔算貴, 不過, 下次都唔會再黎lu.
天婦羅都麻麻, 粉漿太厚
燒飽魚: 有輕微燶味, 不過飽魚口感幾好
Cheese cake: ok

價錢方面, 都唔算貴, 不過, 下次都唔會再黎lu.
2010-12-03
2010-11-30 103 浏览
最近心思思想食生蠔,但饞嘴既我又唔想獨枯一味咁寡,難得見北角海逸既lunch buffet有生蠔供應喎,況且有生蠔食既lunch buffet真係少之又少,價錢亦唔算貴~$168加一,HSBC card有9折,近近地直頭啱哂我呢隻懶貓啦…綠怡廳個場几大吓,環境佈局好尤雅恰如其名,我地12點零鐘上到去但見已有唔少人入座,心知不妙,好奇地細看下先知成個場有9成被「油麻地旅遊」包左。本港團果然不比內地團遜色,甫坐下已見食物區處人頭湧湧排哂隊,我地即刻出動都趕唔切嘞!!!所有生蠔、翡翠螺、蒸魚、龍脷柳等一下子被人掃清光!!!魚生壽司區排長龍,至少等半個鐘…都唔知攞咩食好,都係攞少少炒米粉,豬頸肉食下填住肚仔先,幸好味道唔錯,豬頸肉好嫩滑。雖然有不停refill,但本港團唔執輸既本色實在太勵害,尤如蟻多摟死象,好野一上即無,問你服未?!休息日唔想有壓力,暫時轉戰乏人問津既甜品區先,一於hea住食…先來碗香滑潤喉既杏仁茶,唔太甜啱啱好。細細件既蛋糕有好多款式,每款都攞來試下,味道一般,有d仲不夠鬆軟,有d則味道略嫌淡左些少。 芒果布甸毫無芒果味,認真麻麻地,。無試到豆腐花因為成日都有得食。有款水蜜

雖然有不停refill,但本港團唔執輸既本色實在太勵害
芒果布甸毫無芒果味,認真麻麻地,。無試到豆腐花因為成日都有得食。有款水蜜桃糖水,外表唔多討好,怕太甜無試了。

嘿嘿…海鮮區開始少番d人,俾我攞到生蠔及翡翠螺了,點解唔見左檸檬同茄汁ge?_? 耳邊傳來一句:「被人掃哂,去飲品區攞檸檬片頂住先...」Yuk :-S…唯有擺住係枱先,一陣等到檸檬及茄汁先開餐…食住熱葷先啦~白汁龍脷柳好creamy
仲好食過蒸魚添,出面好多buffet都有蒸海斑食,呢樹呢款似乎係蒸盧魚,肉質好鞋兼伴有一股腥臊味,bad taste
!
食左一粒燒賣(被人搶哂
),味道ok。忌廉湯ok。輪到嘆生蠔lu,size適中,爽口而甘甜,海水味較淡,全場至正食物
!!
翡翠螺、青口及海蝦係一般貨色,並不突出。至於焗薯仔、燒南瓜條、炒菜心、芝士焗津白、燒牛扒、焗鴨胸、咖哩羊肉、燒雞、鹵水雞翼、燒味、炒飯、义燒包、沙律、火腿等等統統都無試,因為先前食甜嘢食滯左個胃。

最差係d壽司飯,尤其係腐皮壽司,夾起即散又難食
!!!生文魚刺身賣相唔太新鮮,肉質佈滿肥筋,口感又一般
另一款刺身雖然爽口可惜腥腥地。個日式冷麵晤錯。跟住走去淥番碗醒胃既喇沙湯油麵,湯汁濃辣但卻無咩配料做餸
,只有滾粥果d配料如豬膶、豬腰、魚片、鮑片、豆卜等,就連其本既丸都欠奉=.=!想食皮蛋瘦肉粥又無,不過有魚片粥搭夠,d粥入口都算綿。

有4款味道雪糕:芒果、士多啤梨、綠茶同朱古力。一早所剩無几被人挖得七七八八,連餅筒都得番個吉
,只食到少少士多啤梨及綠茶咋>.<。飲品任飲: 凍飲有檸茶、橙汁梳打及蘋果汁。熱飲則有檸水、檸茶、奶茶及咖啡。西瓜超甜又多水
,其他生果計有哈密瓜、菠蘿及火龍果等。

餐廳服務不錯,收碟埋單几快。整體食物質數偏向下,唔知係米同旅行團包場有關呢?!
2010-11-28
  • 生蠔
2010-10-08 93 浏览
午膳於海逸綠怡廳,以百餘元的午市自助餐來說,食物款式還算不少。先到海鮮吧,有生蠔、青口、翡翠螺及海蝦。生蠔大小適中,富光澤,味道不錯。青口普通,細隻了一點。翡翠螺及海蝦OK。至於日式食品,刺身只有三文魚、吞拿魚及魚三款,質素普通。壽司選擇多一點,但賣相並不吸引,最後還是吃刺身罷。沙律吧方面,配菜十餘款,另有兩三款芝士火腿等供選擇,評分中規中矩喇。熱盤同樣有十餘款,咖哩、燒味、牛扒、粥檔、飯麵等等皆有。畢竟大部份人對熱盤要求相對較低,菜式未算名貴,味道OK,飽吃絕無問題。另一重點甜品桌,小蛋糕及甜品杯款式繁多,令人眼花撩亂。隨便試了數款,味道麻麻,令人失望。雪糕有四款,味道口感同樣不突出。比較好吃的甜品只是豆腐花罷了。

[8/10/2010; Fri]

2010-10-08