2024-07-18 678 浏览
晚上到尖沙咀分店品嚐馳名烤鴨都已經有好幾次,一鴨多吃加上遠眺優美海景,享受一流.今次在極好天氣下初嘗點心,又有另一番寫意.非常適合與家人,閨蜜他他條條共享一個休閒下午🔸荷香鮑魚雞粒燜飯($188)🔸椰香紫米露($78)🔸百醬蒸鳳爪($58)
🔸蘿蔔千絲酥($58)🔸點心拼盤(原$288,折後$188)▫️黑松露煙燻鵝肝伴脆炸饅頭▫️冰鎮磯煮鮑魚▫️山楂汁山藥 ▫️撈汁海蜇花 ▫️芥末墩兒▫️酸汁黑白耳 ▫️一口咸水角 ▫️蝦餃皇▫️鮮蝦燒賣 ▫️京式小籠包 ▫️仙桃牛奶布丁近來是為羲和雅苑開業7週年紀念,多個菜式都有優惠.當中我們選擇點心,不用二百元就有十一款點心及甜品~黑松露煙燻鵝肝特別滋味邪惡,磯煮鮑魚入味彈牙.各款點心都精緻,熱辣辣!桃形牛奶布甸賣相可愛,外皮是白朱古力脆片包裹著軟滑奶味濃布甸~椰香紫米露細細一碗,較普通.而荷香鮑魚雞粒燜飯,飯粒濕潤,夾雜着鮑魚粒及雞肉,帶荷葉香氣,飽足感滿滿~

🔸荷香鮑魚雞粒燜飯($188)
🔸椰香紫米露($78)
🔸百醬蒸鳳爪($58)
🔸蘿蔔千絲酥($58)

🔸點心拼盤(原$288,折後$188)
▫️黑松露煙燻鵝肝伴脆炸饅頭
▫️鮮蝦燒賣
▫️京式小籠包
▫️仙桃牛奶布丁

2024-07-14 546 浏览
一早起身好想食片皮鴨😋😋順便去飲個早茶~~一搵就搵到呢間。。其實一早已經好想試佢嘅片皮鴨架啦。。今次滿足晒2個要求啦✌🏼佢個片皮鴨有3種食法~第一種食法係加入爆炸糖同藍莓醬。。呢個係鴨最脆嘅位置。。加晒啲配料感覺就係係口入面飯鴨跳緊舞~第二種食法就係加入佢地秘制嘅黃芥末醬。。感覺係酸酸甜甜嘅感覺👍🏼第3種就係可以用薄餅包住啲鴨啦。。但佢都分別有甜同鹹嘅口味去食😋😋而我就最鍾意食甜嗰種。。特別啲。。仲好開胃👍🏼當然係傳統食法啦。。但都好好食😋😋而啲點心我就想講吓個蒜香蝦春卷。。佢成支雪茄咁樣。。蒜香味濃好脆好好食👍🏼👍🏼仲有佢個叉燒皇。。肥瘦適中。。入口好有口感👍🏼👍🏼我就晏晝去食。。都可以唔使ᗷOOK位。。但我諗夜晚就要啦~..🦆羲和馳名烤鴨🐷叉燒王皇🐽鮮蝦燒賣🍤蒜香蝦春卷🦐羲和蝦餃皇🦐官保大蝦球🥠金磚豆腐塊..📍 羲和雅苑 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE203號舖..@xihehk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop
一早起身好想食片皮鴨😋😋
順便去飲個早茶~~
一搵就搵到呢間。。其實一早已經好想試佢嘅片皮鴨架啦。。
今次滿足晒2個要求啦✌🏼
佢個片皮鴨有3種食法~

第一種食法係加入爆炸糖同藍莓醬。。

第二種食法就係加入佢地秘制嘅黃芥末醬。。
感覺係酸酸甜甜嘅感覺👍🏼

第3種就係可以用薄餅包住啲鴨啦。。
但佢都分別有甜同鹹嘅口味去食😋😋
而我就最鍾意食甜嗰種。。特別啲。。仲好開胃👍🏼
當然係傳統食法啦。。但都好好食😋😋
仲有佢個叉燒皇。。肥瘦適中。。入口好有口感👍🏼👍🏼
我就晏晝去食。。都可以唔使ᗷOOK位。。
但我諗夜晚就要啦~
🥠金磚豆腐塊
📍 羲和雅苑 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE203號舖
@xihehk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#xihe#hixehk#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tsimshatsuicafe#尖沙咀cafe#尖沙咀美食#羲和雅苑#片皮鴨#海港城美食
2024-07-12 439 浏览
呢個係我近排食過最滿足嘅一餐,我向來就好鍾意食片皮鴨,所以成日搵吓唔同嘅餐廳試吓佢哋唔同嘅片皮鴨!呢間我book mark咗好耐,係位於尖沙咀海運大廈嘅羲和雅苑。我遲遲都未試嘅原因以為呢間位於海旁睇到夜景嘅餐廳應該收費唔平,點知見到佢嘅餐牌其實價錢相宜,所以就約咗朋友去試吓佢嘅片皮鴨啦!我哋一行兩人就叫咗半份嘅片皮鴨,佢片皮鴨同平時食嘅有啲唔同!佢分開咗三個部位,包括鴨胸皮、鴨胸肉同埋鴨腿肉。每個部位嘅食法都有啲唔同,佢都有晒說明書方便大家去食~當初我覺得最特別嘅呢就係鴨胸皮,因為我從來都冇喺其他地方食過,睇落去你會見到佢係炸得好好,有好多蜂巢嘅形狀喺個皮底下。餐廳經理介紹返俾我聽原來鴨胸皮係成個部位最香脆嘅地方,餐廳仲建議我哋沾藍莓醬同爆炸糖,咬落去嘅時候口腔裏面嘅嘢食好似跳跳吓咁,識落個口感好特別,而且一啲油膩感都冇!而佢嘅鴨胸肉都好香口,只要簡單咁去沾芥末醬,已經好好咁食到鴨肉嘅香味!最尾當然就唔少得佢嘅鴨腿肉啦,佢富有幾款唔同嘅醬料,而且有兩種唔同嘅食法可以比大家選擇。第一款最傳統嘅就係青瓜條、京蔥絲、甜麵醬,呢個食法口感就比較清爽啲,而且餐廳建議最尾先將包好嘅鴨肉沾甜麵醬,而

我哋一行兩人就叫咗半份嘅片皮鴨,佢片皮鴨同平時食嘅有啲唔同!佢分開咗三個部位,包括鴨胸皮、鴨胸肉同埋鴨腿肉。每個部位嘅食法都有啲唔同,佢都有晒說明書方便大家去食~當初我覺得最特別嘅呢就係鴨胸皮,因為我從來都冇喺其他地方食過,睇落去你會見到佢係炸得好好,有好多蜂巢嘅形狀喺個皮底下。餐廳經理介紹返俾我聽原來鴨胸皮係成個部位最香脆嘅地方,餐廳仲建議我哋沾藍莓醬同爆炸糖,咬落去嘅時候口腔裏面嘅嘢食好似跳跳吓咁,識落個口感好特別,而且一啲油膩感都冇!而佢嘅鴨胸肉都好香口,只要簡單咁去沾芥末醬,已經好好咁食到鴨肉嘅香味!最尾當然就唔少得佢嘅鴨腿肉啦,佢富有幾款唔同嘅醬料,而且有兩種唔同嘅食法可以比大家選擇。第一款最傳統嘅就係青瓜條、京蔥絲、甜麵醬,呢個食法口感就比較清爽啲,而且餐廳建議最尾先將包好嘅鴨肉沾甜麵醬,而唔係甜麵醬包入裏面,因為每一家嘅片皮鴨用嘅醬油都有啲唔同,都係自家製,最尾先沾會更加食到醬料嘅香味。而第二款食法就係一個新派嘅食法,係包山楂條、紫洋蔥、藍莓醬,真係第一次食呢一種嘅配搭,感覺都好唔錯,食落好清新,而且亦都減少咗好多油膩感,好建議大家可以試吓呢個配搭!整體嚟講,我覺得片皮鴨質素好好,而且仲可以新舊兩種食法,望埋個靚景真係好開心~

另外我哋仲叫咗其他嘅菜式,水準亦都相當之高。當中佢哋嘅金湯海膽蟹肉滑豆腐真係一絕!滑豆腐質感綿滑,入口即化,加上濃郁嘅金湯、鮮甜嘅海膽同鮮嫩嘅蟹肉,味道鮮美而濃郁。整個組合好平衡,極度建議可以撈飯食!另外,佢哋嘅京式小籠包都好出色!皮薄餡多,每一個小籠包都有滿滿嘅湯汁,肉餡鮮嫩多汁。最尾我私心推介一定要試下佢哋嘅鮮黑松露蝦球伊麵。我好少食到黑松露蓉喺中菜上面可以咁出色,本身佢嘅蝦球新鮮彈牙,滋味濃郁。而且伊麵煮得好好,口感好彈牙,加上香氣四溢嘅黑松露,味道層次豐富,係一道絕對食咗停唔到口嘅伊麵!

最尾因為太好食嘅關係,我哋仲叫埋甜品椰香紫米露同埋薑汁紅棗小桃膠~完美感結束我今日嘅晚餐,真心好推介大家如果同朋友屋企人嚟食嘅話呢間係好唔錯嘅選擇!
慶祝父親節 揀左爸爸最愛嘅中菜餐廳環境寬敞 裝修優雅 座落維港旁可以一邊欣賞海景 一邊享受精緻嘅晚餐🥢Menu選擇非常多 非常吸引 最後叫咗以下幾道菜🔸羲和馳名烤鴨半隻🔹磯煮鮑魚🔸三色皮蛋🔹芥茉沙律蝦球🔸籠仔櫻花蝦海味蒸飯\🦆羲和馳名烤鴨半隻($388)/絕對不能錯過嘅烤鴨!! 呢道羲和雅苑獨創嘅烤鴨 魅力震撼全城成功令品牌喺全國開設超過40間分店烤鴨熱辣辣出爐後 由師傅即席切片🔪熟練嘅刀工 將烤鴨分切成鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉配以獨創嘅三種嶄新吃法 品嘗烤鴨不同風味 《鴨胸皮》全隻鴨最香酥的位置 建議不用包薄餅先蘸藍莓醬 再蘸爆炸糖 放入口中兩至三秒💥爆炸糖在口中跳動 瞬間變成會跳舞的烤鴨感覺非常新穎!!《鴨胸肉》皮脆肉嫩 建議不用包薄餅直接蘸羲和秘制嘅黃芥末即可入口酸中帶甜 委婉解膩 係我最愛嘅一款食法😻《鴨腿肉》全隻鴨精華所在 建議包薄餅享用🌮第一個傳統吃法:包薄餅 加入青瓜條、京蔥絲、甜麵醬,經典嘅美味!第二個新式食法:包薄餅 加入山楂條、紫洋蔥、藍莓醬,好似食緊甜品咁!\🥚三色皮蛋 ($78)/擺盤賣相超吸睛超可愛!!!🐣皮蛋上鋪滿紫姜粒 青椒粒 酸菜粒 金箔作為涼菜前盤非常開
慶祝父親節 揀左爸爸最愛嘅中菜
🔸三色皮蛋
🔹芥茉沙律蝦球
🔸籠仔櫻花蝦海味蒸飯
\🦆羲和馳名烤鴨半隻($388)/
絕對不能錯過嘅烤鴨!!
呢道羲和雅苑獨創嘅烤鴨 魅力震撼全城
成功令品牌喺全國開設超過40間分店

烤鴨熱辣辣出爐後 由師傅即席切片🔪
熟練嘅刀工 將烤鴨分切成鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉
配以獨創嘅三種嶄新吃法 品嘗烤鴨不同風味

《鴨胸皮》全隻鴨最香酥的位置 建議不用包薄餅
先蘸藍莓醬 再蘸爆炸糖 放入口中兩至三秒💥
爆炸糖在口中跳動 瞬間變成會跳舞的烤鴨
感覺非常新穎!!

《鴨胸肉》皮脆肉嫩 建議不用包薄餅

作為涼菜前盤非常開胃🤤
\🍤芥茉沙律蝦球($178)/
私心推介❣️
大大粒爽口嘅蝦球 配上秘制嘅芥茉醬
下面仲有薄米脆片 成個配搭非常好!!
\🍚籠仔櫻花蝦海味蒸飯($158)/
重點係海味嘅鮮味滲晒入飯裡面 非常惹味
屋企人對食物都讚不絕口 話下次做節可以再Encore😆
庆祝纪念
父亲节
其實海港城都好多好嘢食,去咗呢間中餐廳食飯,見到啲菜式都好地道嘅中國菜,仲見到有啲係聽過,但係未食過嘅,估唔到係海港城都有驚喜!因為係食晚餐,太陽落山,見到個日落景真係好靚,淨係呢個景都值回票價。馳名烤鴨(半隻)佢嘅烤鴨基本上係台台都會叫,你可以見到個師傅喺附近幫你切緊隻牙。佢隻鴨分三個唔同嘅部位,食法都唔同,我就跟足建議食法~但係都係最鍾意中間嘅鴨胸肉,點芥末醬真係一流!.黃金萬兩(例)另外呢個菜式有驚喜,本身以為係普通一舊炸豆腐,點知佢炸出嚟外面香脆得來,入面個豆腐仲keep到嫩滑嘅質感,好食!.張氏獅子頭(位)呢個菜式係第一次食,因為出面唔係成日見到。佢個獅子頭整得好軟腍,我不一斤獅子頭在撈埋落啲飯食,真係好夾~味道亦都啱啱好唔會話太濃。.黃扒魚肚(位)另外都見到好多人推介呢個王牌魚肚,飲落個質感適中,冇話太杰,南瓜味濃郁同個魚肚都幾夾.黃扒湯浸萵苣(例).龍仔櫻花蝦海味蒸飯(例)

馳名烤鴨(半隻)

黃金萬兩(例)

張氏獅子頭(位)

黃扒魚肚(位)

黃扒湯浸萵苣(例)

龍仔櫻花蝦海味蒸飯(例)
2024-07-09 274 浏览
呢度除左野食正個海景更係一流除左露天座位有間室內包廂仲係對住海景傍晚時分真係超靚同屋企人食飯/公事食飯都好適合今日嘅茶係桂花烏龍桂花味飲落好清新同中茶非常搭配因為兩個人所以馳名烤鴨就點半隻配上八寶盒師傅會係面前將鴨片開分好片嘅時候聽到脆皮聲片好嘅鴨分做三部分鴨胸皮、鴨胸肉同鴨腿肉鴨胸皮香酥配爆炸糖/藍莓醬好特別鴨肉juicy有肉香配埋八寶盒嘅配料更滋味就算只點半份薄皮份量都俾得好足夠青梅小排骨味道酸酸甜甜大人小朋友都會愛上嘅一道菜式叫小排骨,但其實肉嘅比例都唔少張氏獅子頭一份一粒一位用獅子頭多汁豬肉香甜明明成粒肉球但唔會膩口感好鬆軟細膩會跟個小白飯真係好適合下飯!乾隆白菜呢款菜比其他菜更refreshing同埋解膩以麻醬、醋同糖製成嘅醬可想而知食落酸甜開胃一定要點啲北京菜羲和小肉餅煎過嘅薄酥餅包住肉末可以滴幾滴醋提味口感扎實帶肉香小朋友會很喜歡京式小籠包一籠4粒皮薄重點咬開小籠包頭會見到肉餡被肉汁浸住超juicy記住出去outdoor影下靚相個景真係好正
呢度除左野食正

配上八寶盒
師傅會係面前將鴨片開分好
片嘅時候聽到脆皮聲

片好嘅鴨分做三部分
鴨胸皮、鴨胸肉同鴨腿肉
鴨胸皮香酥
薄皮份量都俾得好足夠

青梅小排骨
味道酸酸甜甜
大人小朋友都會愛上嘅一道菜式
叫小排骨,但其實肉嘅比例都唔少

張氏獅子頭
一份一粒一位用
獅子頭多汁豬肉香甜
明明成粒肉球但唔會膩
口感好鬆軟細膩

會跟個小白飯
真係好適合下飯!

乾隆白菜
呢款菜比其他菜更refreshing同埋解膩
以麻醬、醋同糖製成嘅醬
可想而知食落酸甜開胃

個景真係好正

• 片皮鴨
  • 張氏獅子頭
  • 羲和馳名烤鴨
滋味的北京烤鴨總令人回味,今天到訪位於尖沙咀海港城的「羲和雅苑」尋找正宗的烤鴨味道;古典懷舊中國風裝潢,環境寬敞,座位舒服,食客更可邊享用美食邊欣賞維港景色,令人沉醉;店員親切有禮,常面帶笑容,招呼周到----------🔹午市套餐:海味櫻花蝦蒸飯 $168包主食、前菜、時蔬、湯/飲品及甜品前菜暴力拍青瓜;時蔬為清炒;湯品點選黑松露海皇羹;甜品點選楊枝甘露黑松露海皇羹稀稠度剛好,充滿鹹鮮,蝦仁爽甜,配合淡雅的黑松露倍感滋味海味櫻花蝦蒸飯加入多種海鮮,飯粒乾身而粒粒分明,帶有蛋香;海鮮鮮爽富鹹香,配合櫻花蝦更覺美味楊枝甘露芒果肉份量足且鮮甜多汁,柚子肉爽嫩清新,甜度適中美味指數:9/10----------🔹追加優惠菜品:羲和馳填鴨 (半套) $298跟一份摩摩皮,一鴨三吃,配上八寶盒一吃為鴨胸皮,先蘸上藍莓醬,再蘸上爆炸糖,放入口中數秒,成為會跳舞的烤鴨,創新特別,鴨皮油香極豐二吃為鴨胸肉,蘸上酸中帶甜而不刺鼻的特製黃芥末,有意想不到的驚喜,鴨胸皮脆肉嫩又緊緻,齒頰留香三吃為鴨腿肉,再細分傳統及創新食法,創新配搭加入山楂條、紫洋蔥及藍莓醬;傳統跟創新各具特色,口感及味道層次皆豐富美味指
🔹午市套餐:海味櫻花蝦蒸飯 $168
包主食、前菜、時蔬、湯/飲品及甜品

楊枝甘露芒果肉份量足且鮮甜多汁,柚子肉爽嫩清新,甜度適中

美味指數:9/10
🔹追加優惠菜品:羲和馳填鴨 (半套) $298
跟一份摩摩皮,一鴨三吃,配上八寶盒

美味指數:8.5/10
🔹宮廷紅荳糕 (4件) $38
紅荳比例高,軟滑中帶沙沙口感,甜度

美味指數:8/10
2024-07-05
午餐
  • 羲和馳名烤鴨
  • 海味櫻花蝦蒸飯
2024-07-05 235 浏览
位於尖沙咀海港城嘅「羲和雅苑✨」,絕對係一間令人滿意嘅高級食府!🥢 佢哋嘅環境優美,臨海影觀,裝修雅致典雅,絕對係三五知己聚會嘅好去處。當然,最出色嘅定必係佢哋嘅「馳名烤鴨」🦆 啦!入口外酥內嫩,加上特製嘅甜酸醬汁,真係教人回味無窮。每一口都好似融化咗一樣。另一款必食嘅點心係「京式小籠包」🥟 ,包皮薄身,湯汁豐富,入口即溶,證明師傅功夫了得。想轉換一下口味,「鮮黑松露蝦球伊麵」🍝 就非常合適。麵條爽滑掛汁,蝦球肥嫩多汁,配搭松露醬汁,香濃可口,濃厚芳香。另外,「金沙鮮魷魚」🦑 係另一推介,魷魚新鮮彈牙,金沙外皮酥脆,入口層次豐富。最後,「芥末沙律蝦球」🍤 不但清新可口,而且也有爽脆嘅質感。芥末醬汁幫襯出蝦肉鮮甜嘅味道,非常開胃。總括來說,「羲和雅苑」絕對係一間難得一遇嘅高級名店,食材優質,味道出色,環境優美,必定令你滿載而歸!💯

2024-07-02 270 浏览
黃昏時間嘅香港景色真係好靚!望住呢一片景色食嘢,胃口都好啲😍😍😍 羲和雅苑裝修別緻,可惜天氣熱,如果唔係,坐戶外真係更加舒服。呢度嘅menu選擇都幾多,除咗招牌片皮鴨,仲有唔少京川菜式。先食一個小食,黃金炸豆腐,外脆內軟,甚有水準。然後係招牌片皮鴨半隻,侍應會介紹三種食法,我自己就最鍾意鴨胸皮配爆炸糖~ 感覺新穎有趣,而且食起上嚟都唔會覺得好肥膩。鴨腿肉除咗可以好似平時咁樣捲青瓜絲、京蔥、甜麵醬,仲可以有更新穎嘅食法:加入山楂條、洋蔥同埋藍莓醬,呢個就酸酸甜甜比較清新。今晚叫咗一個辣嘅菜式:毛血旺,呢度嘅毛血旺用料好豐富,有好多海鮮:大蝦、青口、帶子、魷魚等等,再加平時嘅午餐用、豬大腸、豬皮、粉條等等,大大嘅一窩好足料。毛血旺味道香辣俱備,又唔會嗆喉,味道剛剛好😋 入面嘅粉條吸咗湯汁嘅精華,好味!最後食個蔬菜啦,湯浸萵筍清清地,健康又好食。呢度嘅餸菜份量都多,下次多啲人嚟試多啲款式。依家仲有各款套餐,更加抵食。

先食一個小食,黃金炸豆腐,外脆內軟,甚有水準。

最後食個蔬菜啦,湯浸萵筍清清地,健康又好食。

2024-06-24
2024-07-01 156 浏览
嚟到好炎熱嘅夏天,梗係要去返啲商場嗰度涼下冷氣啦,今日就嚟到尖沙咀所以入咗嚟海港城,見到出邊今日天色都幾靚,所以呢就入咗嚟呢一間喺270度海景平台下面嘅羲和雅苑啦呢度出名食片皮鴨,所以呢我哋就叫咗半隻片皮鴨😀佢呢度非常之講究,首先就係有一個廚師出嚟切咗啲唔同片皮鴨嘅部份,跟住就會有唔同嘅部位都有特別嘅建議食法,包括用爆炸糖同埋藍莓味嘅醬汁真係非常之特別前所未見,就好似跳緊舞咁嘅片皮鴨真係食過返尋味啊另外仲有其他部份係用芥辣同埋京蔥等等嘅餡料,加埋塊皮其實食咗兩塊都好夠飽跟住就唔少得食吓其他嘅菜式啦,包括有龍仔櫻花蝦海味蒸飯同埋松鼠桂魚😚🙌🏻🙈呢個蒸飯係非常之新鮮,份量非常之適中上面有唔同嘅海鮮包括魷魚,櫻花蝦同埋蝦米等等😗🙆🏻‍♀️我覺得呢個羲和小肉丸真係幾出色,食落去好有肉餅嘅口感,加上喼汁,真係好夠飽,同埋味道好特別另外覺得佢啲茶有桂花香都非常之好飲,加上今日景色都幾靚,睇到個夜景覺得好開胃同埋幾好

• 片皮鴨
2024-06-29 142 浏览
海港城既烤鴨店,又係時候要試吓啦~環境真係一流,一望出去就係維港景,可以一路嘆住海景一路食烤鴨超正🤩半套烤鴨:烤鴨直銷即切即食,師傅拎住隻鴨喺你面前切,見到隻鴨燒到脹卜卜,皮脆😉😉烤鴨分左三碟﹕鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉。另外仲有薄餅同白色嘅醬汁配菜,分別入去傳統嘅食法同新式嘅食法。新式食法係配藍莓醬爆炸糖同山楂,呢啲食材但係有酸味,當食得多之後可以中和咗烤鴨皮嘅油脂,解膩,可以食更多😌😌松鼠魚﹕用咗肉質嫩滑嘅桂花魚,炸醬博新,炸到啱啱好酥脆嘅感覺,魚肉唔會炸到乾晒,仍然保持嫩滑,配上酸甜汁,做到唔同嘅層次槕海膽豆腐:個汁一流,有海膽同埋蛋黃,濃稠程度剛剛過,仲有好多鮮蝦蝦仁,配飯一流👍🏻乾隆白菜:個樣好平好好食,但係絕對驚為天人。醬汁帶有生瘡,帶少少微酸,同時加上花生醬,超好味,朋友一試難忘,未食過嘅朋友絕對值得一試魚肚湯﹕份量係一人前,但成嚿魚肚超大件,湯底濃郁一個人演員會有少少飽,細食嘅又想試多啲菜式嘅都可以兩個人share😊
海港城既烤鴨店,又係時候要試吓啦~

半套烤鴨:
烤鴨分左三碟﹕鴨胸皮、鴨胸肉、鴨腿肉。
松鼠魚﹕
海膽豆腐:
乾隆白菜:
魚肚湯﹕
2024-06-04
2024-06-26 165 浏览
位於尖沙咀海港城黃金地段,有間食片皮鴨非常出名,餐廳對住維港及西九龍,景色絕對係一流👍🏻,店內裝修也有一種奢華嘅感覺。先來半隻片皮鴨,分別有1/鴨胸皮-超脆好香口,2/鴨胸肉-比較肉嫩,3/鴨腿肉-全隻鴨的精華所在🥳,之後配上這個八寶盒,你可選擇加青瓜條又得京蔥又得,再配甜麵醬,另外又可以配黃芥末,而我最鍾意係用爆炸糖+藍莓醬👍🏻👍🏻👍🏻超級好食,加上爆炸糖有爆裂口感🤣。再來有三色皮蛋,賣相已很突出,鴨為一個器皿👍🏻cute。金沙脆魚皮,非常邪惡的一道菜,除左脆口,有濃厚的鹹蛋黃,正🫡。再來有濃湯酸菜魚,器皿幾別緻,成個太鼓一樣,魚肉好鮮,而且有點像脆肉鯇的口感😋,湯不酸,又醒胃👍🏻。最後來個籠仔櫻花蝦海味蒸飯,這個大約是2-3人份量,望落去材料豐富,而且香噴噴,掂。全晚食得好開心😆。好正🙏🏻
2024-06-08 294 浏览
今日去咗海港城買太陽眼鏡,順便喺埋海港城食,行到過嚟呢一邊近海,有兩間餐廳,我們選擇了食片皮鴨。我們兩個人叫咗半隻鴨,但是其實都很大份,吃不完。最喜歡這裏的特色是有三部曲,分別是鴨皮,鴨肉,和傳統片皮鴨。配上藍莓醬,爆炸糖,山楂,可以解去油膩感覺,亦都甜甜地,另一種食法,是這裏獨有的。叉燒王一定要叫,因為入口即溶,但又不會全部是肥膏,煙燻嘅味道令到叉燒旁邊少少脆口,配上蜜糖,仲有芥末醬,真的是上等叉燒。三色蒜泥白肉少少辣,但是因為有配合蔬菜絲,鮮咗成碟都非常之清新,以蔬菜為主,蒜蓉整得非常香。秋葵整得非常之入味,就算平時怕食秋葵的潺潺感覺,這間餐廳亦能夠去除,反而令秋葵更加脆口,更加朔盡醬汁。黃扒魚肚湯底非常入味,大大隻魚肚,飲完暖笠笠。小肉餅是手工菜,食落有啲似上海鍋貼,入面有肉,出面就輕輕煎過。仲有上海醋配合,不會覺得很油膩。紅棗桃膠非常之補身,糖水帶有香濃的薑汁味,熱辣辣上枱。

黃扒魚肚湯底非常入味,大大隻魚肚,飲完暖笠笠。

紅棗桃膠非常之補身,糖水帶有香濃的薑汁味,熱辣辣上枱。
2024-06-07 223 浏览
餐廳主打京川菜、fusion菜,好吃又好看。環境很好望出去就是一大片維多利亞港,座位距離較遠,不會有侷促感。午市價錢10分超值,$168 可以選擇一個前菜,一個主食,3小碟和一客甜品,。而半隻烤鴨只需要加$298 !還有不同的吃,性價比超高!鴨肉鮮嫩多汁,不會太乾,能吃到鴨肉的鮮味,這裏的小抖很創新,包括有爆炸糖,自製芥末醬,山楂膏還有傳統的醬料、青瓜及京蔥,不同部位不同吃法亦要配上不同的醬料,口感每碟都不一樣! 不會有吃得很膩的感覺。而這間店的很多食物都有用了恆溫加熱,可以慢慢享用,超貼心。

而這間店的很多食物都有用了恆溫加熱,可以慢慢享用,超貼心。

• 馳名烤鴨
2024-06-07 151 浏览
今次又去搵好嘢食🤭、去到尖沙咀海港城海運大厦、四處都有不同高級店舖、望見這間羲和雅苑係一間食京菜、整間店外店內環境古式古香又帶點中西合壁感覺🤔、同時都有不同坐位及窗邊位、望到海邊景觀夠哂清楚😍、地方環境寬敝坐著都好舒適😚!.馳名烤鴨 $268/半套呢一款烤鴨係店家招牌菜式之一、烤鴨夠哂吸引由廚師係你面前扁皮😲、整款烤鴨外皮光澤香脆色香味齊全🤔、外皮香脆肉質腍嫰美味😋、分別有鴨胸皮、鴨腿肉、鴨胸肉3款上枱3款食法、配埋薄餅及其它醬料青瓜條、京蔥絲、紫洋蔥、山渣條、藍莓醬、甜莓醬及其它配料不同層次口感味道、尤其是加配埋跳跳糖令到口感更加特別🤭真係又創意!.濃湯酸菜魚$288呢一款酸菜魚係店家用咗濃湯烹煮🤔、送到上枱整碟望見都睇得吓、金黃濃濃湯底散發酸菜香味😚、飲到入口酸麻口感味道特別、配埋白叼叼魚塊入口爽滑啖啖口感😋、沾滿湯汁味道都唔錯!.小籠包 $68呢款小籠包一盒4個以特式盒盛載上枱🤔、整嗰小籠包外皮口感煙糯、入口一咬即流滿滿湯汁😯、湯汁味道美味肉質嫰腍😋!.金銀饅頭 $98呢款金銀饅頭一款兩種味道😚、整款一次過食到兩款傳統饅頭🤭、金饅頭金黃外脆內軟、銀饅頭熱辣辣軟綿綿、加添煉奶更加好

馳名烤鴨 $268/半套

呢一款烤鴨係店家招牌菜式之一、

尤其是加配埋跳跳糖令到口感更加特別🤭真係又創意!
濃湯酸菜魚$288

配埋白叼叼魚塊入口爽滑啖啖口感😋、沾滿湯汁味道都唔錯!
小籠包 $68

金銀饅頭 $98

呢款金銀饅頭一款兩種味道😚、整款一次過食到兩款傳統饅頭🤭、金饅頭金黃外脆內軟、銀饅頭熱辣辣軟綿綿、加添煉奶更加好食又美味😋!
宮廷紅豆糕 $38

呢一款宮廷紅豆糕賣相精緻😍、
望著細細件一啖一口、係以透明冰座上枱、保存冰凍口感啖啖軟綿甜度適中😋!
椰汁燕窩 $128
呢一款椰汁燕窩細細樽夠哂可愛😍、真係睇得又食得、整嗰入口散發椰汁清香😚、啖啖燕窩粒粒口感甜度恰恰好!
朱古力碎餅芒果布丁 $58
整款甜品芒果布丁真的好別緻😍、以仿花盆仔盛載甜品、花盆仔面滿滿朱古力碎餅😯、下面芒果布丁入口冰凍軟滑、同埋粒粒芒果肉口感豐富😚甜度適中😋!

2024-05-27