2025-01-05 0 浏览
今日放假同朋友去行街買衫, 我好少去呢一區😅所以朋友帶路去咗呢間餐廳度食晚飯 .手拍青瓜唔錯 青瓜夠脆口, 秘製杭州骨 ,我覺得肉質比較硬 ,醬汁比較濃味 ,但朋友話 好味 真係每個人口味唔同 . 糖醋李脊唔錯好開胃.

2025-01-04
見網上有寫 呢間海之戀分店係寵物友善 打電話去訂位 (講到明 有一隻小狗) 話外面位full 哂Cut線後 再即時打多次 問Walkin 等幾耐 職員就話 : 唔知wo 無限時 鐘意坐幾耐都得 咁我就去walkin 等位 點知去到得一半多少少既入座率 而outdoor 係完全無人 我就問 又話無位既 佢先話唔開 同唔比狗入再同職員Confirm 有狗 (手抱住) 佢話ok 埋邊枱 一踏入去餐廳 佢地攔住我 話狗唔入得 要放出面 係鋪頭圍欄出面… 完住隔開左人同狗明白好多餐廳唔比狗入 唔去呢間咪去第二間 但唔該唔好玩人 表示左幾次有狗 都無話唔比入 所謂比入既outdoor 原來唔係餐廳既露天位 係餐廳圍欄外商場範圍嘅位置 講完唔比狗入之後 我再問佢 點解之前問極都無講唔比既然後勁 冇 禮 貌 咁話 只可以係圍欄外除非你有狗狗手推車泊係圍欄外如果無 唔好浪費時間去 今次被佢玩到停車場錢都蝕埋…. 仲要等登大老遠出嚟 見有得食片皮鴨 又可以帶狗就算無狗都唔會再幫襯
Cut線後 再即時打多次 問Walkin 等幾耐

除非你有狗狗手推車泊係圍欄外
如果無 唔好浪費時間去

就算無狗都唔會再幫襯

2025-01-03 0 浏览
-老掌櫃東北菜館🍽️-北京填鴨填鴨勁抵食超多塊鴨肉😍佢個份量夠2-3人食😂佢個摩摩皮做得好有彈性唔會好乾身鞋口😌加埋個秘制填鴨醬正!-砂窩雲吞雞煲雞肉就算煲完都仲好嫩滑😋雲吞好似乒乓波咁大粒勁足料😂佢個雞湯底超濃味成煲清哂😆-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_荃灣#foodieluveat_中菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #老掌櫃 #老掌櫃東北菜館 #北京填鴨 #海之戀
老掌櫃東北菜館🍽️

#foodisluveat_hk
#foodieluveat_荃灣
#foodieluveat_中菜
2024-12-28 577 浏览
喺海之戀入面,都要兜咗一個圈先搵到原來喺Donki門口,轉右就係餐廳有望到海景,如果想欣賞,就可以早啲book位北京填鴨(半隻)有包埋一份摩摩皮,上菜時仲熱辣辣,可以包住青瓜同蔥一齊食個醬比較鹹,可以唔使點咁多份量都算多,四個人食都應該夠砂窩雲吞雞煲(半隻)可以當埋湯飲,有菜,雞,雲吞份量都好多東北農家炒飯入面有少量蝦同埋三色豆,一齊炒略嫌味道偏淡,餡料可以更有誠意抱住好想食高力豆沙嘅心,但係點知竟然賣晒,好失望
喺海之戀入面,都要兜咗一個圈先搵到
原來喺Donki門口,轉右就係
餐廳有望到海景,如果想欣賞,就可以早啲book位

北京填鴨(半隻)
有包埋一份摩摩皮,上菜時仲熱辣辣,可以包住青瓜同蔥一齊食
個醬比較鹹,可以唔使點咁多
份量都算多,四個人食都應該夠

砂窩雲吞雞煲(半隻)
可以當埋湯飲,有菜,雞,雲吞
份量都好多

東北農家炒飯
入面有少量蝦同埋三色豆,一齊炒
略嫌味道偏淡,餡料可以更有誠意

抱住好想食高力豆沙嘅心,但係點知竟然賣晒,好失望
2024-12-26 660 浏览
朋友約左平安夜出黎食飯同聚會見係openrice見到食評好似都唔錯就打算試下,三個人叫左一個蝦炒飯,北京填鴨半隻同上湯娃娃菜蝦炒飯整體黎講唔錯,炒得夠乾身👍🏻片皮鴨係呢度招牌菜(我見每一枱都叫)上湯浸娃娃菜,整體黎講都好食👍🏻
朋友約左平安夜出黎食飯同聚會
見係openrice見到食評好似都唔錯
就打算試下,三個人叫左一個蝦炒飯,北京填鴨半隻同上湯娃娃菜

蝦炒飯整體黎講唔錯,炒得夠乾身👍🏻
片皮鴨係呢度招牌菜(我見每一枱都叫)
上湯浸娃娃菜,整體黎講都好食👍🏻
可能係全香港最抵食嘅海景餐廳💞東北菜源自中國東北地區,以其濃郁嘅味道同豐富嘅食材聞名。唔少人都係因為呢啲經典菜式而愛上東北菜!🌊 老掌櫃東北菜館,位於荃灣海之戀商場,環境優美,仲有海景,可以邊食邊享受靚景更驚喜嘅係佢哋嘅價錢相當優惠,幾十蚊一碟餸大大碟,性價比超高!💰🍗 片皮鴨半隻鴨皮香脆,美味可口,份量十足。🍜 東北雲吞麵雲吞大隻,碗麵超大碗,夠三個人食,份量十足,味道不錯🍖 東北鍋包肉酸酸甜甜超好味,令人回味。餐廳唔收加一、唔收開瓶費、唔收切餅費,非常實惠!而且佢哋喺大角咀、荃灣同埋元朗都有分店,大家可以就近去享受美食!📍 地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖📍 交通:港鐵荃灣西站C出口,步行約1分鐘希望大家都可以嚟試下呢間高質素嘅東北菜館,享受呢啲美味嘅東北佳餚!🍗🍜🍖😊✨
可能係全香港最抵食嘅海景餐廳💞

🍗 片皮鴨半隻
鴨皮香脆,美味可口,份量十足。

🍜 東北雲吞麵
雲吞大隻,碗麵超大碗,夠三個人食,份量十足,味道不錯

🍖 東北鍋包肉
酸酸甜甜超好味,令人回味。

📍 地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
📍 交通:港鐵荃灣西站C出口,步行約1分鐘

2024-11-30 1748 浏览
已經第三次黎呢間餐廳,招牌片皮鴨食過兩次,今次就試下其他菜式~有水煮牛肉、酸菜魚、各種小菜、甜品麵食,重點係全部都大大份✌🏻✨孜然蔥爆羊肉羊肉鮮嫩多汁,有洋蔥、京蔥,孜然重口味,勁岩送飯~✨砂窩雲吞雞(半隻)$148份量十足👍🏻一窩都夠4個人食,雞湯底清甜,有娃娃菜同小棠菜鋪底,雞都夠滑雲吞皮薄餡多羊肉餡,好濃郁羊肉和蔥香氣✨螞蟻上樹($76)粉絲夠哂入味,幾辣香口惹味,不過偏油✨推介指數:8/10

✨孜然蔥爆羊肉
羊肉鮮嫩多汁,有洋蔥、京蔥,孜然重口味,勁岩送飯~

✨砂窩雲吞雞(半隻)$148
雲吞皮薄餡多羊肉餡,好濃郁羊肉和蔥香氣

✨螞蟻上樹($76)
粉絲夠哂入味,幾辣香口惹味,不過偏油

✨推介指數:8/10
2024-11-29 1692 浏览
半隻北京填鴨份量比我想像中多🫨青瓜、京蔥等配料的份量亦夠充足😇北京填鴨皮夠白脆,鴨肉比例頗大,肉質雖未至於嫩但亦不會乾柴👌🏻唯一問題就是一上碟鴨肉和餅皮都已經放涼😕相信熱辣辣的話會更加吸引🥸酸菜魚份量同樣十分多🐟魚片無骨啖啖肉,肉質亦夠嫩滑😋留有少許鮮味。酸菜味道未會太濃,湯汁酸度適中,比較溫和😝辣度就十分輕微,不愛辣人士應該都能接受🤪炒飯夠乾身,外觀上看似濃味但其實味道偏淡,表現算中規中矩🫡雲吞肉餡飽滿,雞肉經煲煮過後非常軟滑但未至於爛🥰雞身外觀仍然非常完整。唯雞湯偏鹹,若然調味能清淡一點就更好,太重口味反而會令人卻步 😶‍🌫️萵荀本身水嫩,未有太多調味之下,更能突萵荀的清甜。———————————————————————雖然老掌櫃的中物都未有太大驚喜,但老掌櫃一向主打平價中菜😀今次光顧的確能體現到何謂「大件夾抵食」🤩
北京填鴨(半隻)

酸菜魚
東北農家炒飯
炒飯夠乾身,外觀上看似濃味但其實味道偏淡,表現算中規中矩🫡
砂窩雲吞雞(半隻)
清炒萵荀

萵荀本身水嫩,未有太多調味之下,更能突萵荀的清甜。
———————————————————————
酸菜魚
砂窩雲吞雞(半隻)
2024-11-25 1315 浏览
老掌櫃東北菜館喺荃灣海之戀商場,除咗提供經典嘅東北菜,仲有意想不到嘅靚景可以慢慢欣賞!我哋夜晚到達,見到戶外區冇乜人坐,想靜靜地傾吓計,所以特登叫職員安排咗露台位。行出去一刻即刻被驚艷,竟然可以欣賞到海景夜色,呢個景觀絕對係額外驚喜,邊睇景邊食東北菜,氣氛一流!-北京填鴨 (半隻)因為怕食唔曬,所以淨係點咗半隻試吓。鴨皮烤得香脆焦香,每一啖都感受到滿滿油脂嘅香味,配埋薄薄嘅餅皮、清爽嘅青瓜、京蔥同甜麵醬,一啖包埋一齊食,味道層次豐富!以百幾蚊嘅價錢嚟講,呢份北京填鴨絕對抵食,性價比非常高,值得推薦。-紅油抄手呢款紅油抄手表現唔錯,餛飩皮薄滑,包住嘅豬肉餡鮮嫩多汁。紅油調得恰到好處,唔會過份油膩,辣度適中,帶出少少麻香味,非常開胃。-老醋海蜇頭海蜇頭非常爽口彈牙,每一啖都帶有清新的醋香,開胃又清新。不過,配搭嘅青瓜略嫌冇乜味道,少咗啲驚喜感,喺整體表現上扣咗啲分。-高力豆沙呢道甜品係我嘅驚喜發現!外層炸得金黃酥脆,表面均勻沾滿砂糖,咬落去帶少少煙韌口感,內層嘅豆沙餡甜度控制得剛剛好,唔會過膩。

-北京填鴨 (半隻)

-紅油抄手

-老醋海蜇頭

-高力豆沙

北京片皮鴨(半隻)
紅油抄手
老醋海蜇頭
2024-11-01
北京片皮鴨(半隻)
紅油抄手
  • 北京填鴨
以前想食片皮鴨就會去大角咀分店,原來而家荃灣都開咗一間,呢度地方都幾大,坐落去舒服啲又唔使排隊!🦆E01 北京填鴨 (半隻) $168呢個價錢食到片皮鴨仲想點?鴨外皮夠香脆,呢隻鴨好有肉地,唔會只得皮,肉份量都好多,肉質唔算肥膩,配合經典青瓜同埋京蔥,加埋一齊食中和咗烤鴨嘅肥膩,必點!🦟🌲H14 螞蟻上樹 $76 🌶️一上枱已經熱辣辣勁香,呢個入面加咗好多蒜蓉,上面仲佈滿香蔥,炒得比較濕少少,味道好濃郁,入口就勁多肉碎,嗰種味道好似係魚香茄子嘅肉碎咁,如果鍾意食濃味嘢嘅人就會鍾意!❤️K02 高力豆沙 $ 13 (件)呈現黃金色大大粒,上面佈滿砂糖,豆沙餡都好大粒,除咗豆沙嘅香甜,仲有少少微酸嘅果皮味,食完超級大滿足!✨價錢真係超值,平時要一堆人先食到鴨,呢度兩個人都可以食到北京填鴨同其他菜式,爽! 🥲枱面有少少黃豆粉,清潔可以再做足少少!

🦆E01 北京填鴨 (半隻) $168

呢個價錢食到片皮鴨仲想點?

🦟🌲H14 螞蟻上樹 $76 🌶️

❤️K02 高力豆沙 $ 13 (件)

🥲枱面有少少黃豆粉,清潔可以再做足少少!
  • 高力豆沙
  • 北京填鴨
2024-11-23 1050 浏览
喺呢度食咗幾次,今次真係背脊骨落。點左兩個菜,一個上得好快,另一個等半個鐘都唔上。問個女侍應,話就快到,又等多10分鐘。都係未到,結果唯有取消。如果多人嘅話,都理解,但事實係有一半位都係吉嘅,等咩?如果你哋冇呢個菜就直接講,點解要客人等咁耐?要人等咁耐一句,唔好意思都冇句。最後取消咗,連原因都唔講。俾錢嗰陣仲搞笑,企我哋後面嗰個人等咗1分鐘都冇,個職員就同佢講:唔好意思要你等咁耐。我哋等咗咁耐,佢哋好似應份要你等咁。呢間嘢真係差到痹Blacklist!京葱牛肉之前食過,有wok氣,覺得唔錯。不過今次來食,試左孜然葱牛肉,孜然味完全蓋住wok氣。

喺呢度食咗幾次,今次真係背脊骨落。

我哋等咗咁耐,佢哋好似應份要你等咁。

呢間嘢真係差到痹

Blacklist!

京葱牛肉之前食過,有wok氣,覺得唔錯。
不過今次來食,試左孜然葱牛肉,孜然味完全蓋住wok氣。
2024-11-23
午餐
2024-11-22 865 浏览
晚上飯點時間座無虛席的東北菜,性價比超高,適合扶老攜幼來飽吃一餐!🦢北京填鴨半隻半隻只需要$168,包20塊餅皮、青瓜韭黃絲和醬料,好抵食。鴨皮香脆,有別於酒樓,烤鴨年帶厚厚一片鴨肉,飽足感十足。🥩鍋包肉東北菜必點!豬肉切片,裹粉漿去炸,再以酸甜醋汁做澆頭,又薄又脆又下飯。🍛欖菜肉鬆炒飯有鑊氣,不想吃白飯來點顏色香氣,點這個🤭🥟芹菜豬肉水餃一碟十隻,從餃子皮看得出是手工揉麵的餃子,餃子皮口感很好。餃子包著滿滿芹菜豬肉餡,一點都不「削」。🍅🐟松鼠魚(龍脷柳)平日去酒樓吃這道都要200多元,訂餐廳為了符合平民價格,採用了無骨的龍脷柳,以糖醋魚的方法去制作。美味依舊,價錢卻減半😍。🍠🍬拔絲地瓜必必必必點!黃心蕃薯下糖漿煮,過冷水後如冰糖葫蘆一般,有甜絲絲脆卜卜的糖衣。不過一定要趁熱食,否則糖衣都會黏在碟子上。

晚上飯點時間座無虛席的東北菜,
性價比超高,適合扶老攜幼來飽吃一餐!

🦢北京填鴨半隻

🥩鍋包肉

🍛欖菜肉鬆炒飯
有鑊氣,不想吃白飯來點顏色香氣,點這個🤭

🥟芹菜豬肉水餃

🍅🐟松鼠魚(龍脷柳)

🍠🍬拔絲地瓜

2024-11-17 1304 浏览
🇭🇰荃灣海之戀老掌櫃東北菜館 百幾蚊片皮鴨物超所值環境方面,餐廳乾淨企理。今次我哋點咗幾道菜,以下係詳細介紹:1️⃣ **水煮牛肉** ($118) 🥩 - 牛肉底下有紅薯粉,辣度適中,唔會太辣,剛好刺激美女。牛肉雖然唔算大塊,但口感味道都不錯。2️⃣ **北京填鴨(半隻)** ($168) 🦆 - 鴨肉唔會太肥,每個人口味不同,我同先生都鍾意呢種口感,百幾蚊食到呢個質素真係物超所值!3️⃣ **鴨兩食茄子炒** ($60 加) 🍆 - 鴨肉骨比較多,不過茄子吸收咗鴨肉嘅香味,味道非常好,搭配米飯剛好。4️⃣ **高力豆沙** ($13 一個) 🥟 - 高力豆沙外皮煙煙韌韌,甜度剛好,味道非常好,作為飯後甜品非常適合,值得推薦!片皮鴨咁抵食,高力豆沙出色❤️有機會會再來試下其他菜式!🚩荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006-2008號舖#海之戀 #老掌櫃 #荃灣美食 #東北菜 #水煮牛肉 #北京填鴨 #茄子炒 #高力豆沙 #香港美食 #食評 #聚餐 #餐廳推薦 #美味 #輕食 #中式料理
🇭🇰荃灣海之戀老掌櫃東北菜館

3️⃣ **鴨兩食茄子炒** ($60 加) 🍆
鴨兩食茄子炒

4️⃣ **高力豆沙** ($13 一個) 🥟
高力豆沙

片皮鴨咁抵食,高力豆沙出色❤️有機會會再來試下其他菜式!

🚩荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006-2008號舖

水煮牛
片皮鴨半隻
鴨兩食茄子炒
2024-11-13 1286 浏览
今日休息,訓醒已經到下午饑腸轆轆去左荃灣海之戀商場激安旁邊的老掌櫃東北菜館北方一般食水餃,雲吞,包子,鍋包肉等等酸辣湯麵麵質較硬酸辣湯中有木耳絲,蛋絲非常足料羊肉湯麵必食推薦羊肉涮一涮湯底濃郁麵質夠淋最岩秋冬補身紅油炒手皮滑餡多純肉紅油微辣螞蟻上樹一定一定要叫辣味非常惹味醬汁被粉絲索晒肉粒好彈牙松子龍利柳炸得香脆配上五柳夠開胃高力豆沙一人一粒飯後甜品餐廳招呼好上菜快碗筷乾淨大把棒場客埋單唔洗$370食到飽飽去左激安行
今日休息,訓醒已經到下午

饑腸轆轆

去左荃灣海之戀商場激安旁邊的老掌櫃東北菜館

北方一般食水餃,雲吞,包子,鍋包肉等等

酸辣湯麵

麵質較硬
酸辣湯中有木耳絲,蛋絲非常足料

羊肉湯麵

• 高力豆沙
  • 京燒羊肉
  • 糖醋桂花魚
2024-11-12 1202 浏览
練完琴要醫肚啦~襯未到晚飯時間早早搵咗呢間京式餐館用餐(好彩嚟得早咋🤣一到食飯時段見滿座到要拎籌等位)~打開餐牌突然好想食片皮鴨🤝🏻拿拿臨即刻落單~如果坐戶外位置仲可以邊食邊飽覽海景添🌉✨.✨北京填鴨 (半隻) $168賣相一啲都唔比大酒樓輸蝕👍🏻👍🏻油潤亮澤嘅鴨皮香口卻唔肥膩~鴨肉滿滿鴨香美味~以軟熟麼麼皮包裹住爽口嘅京蔥及青瓜條🥒加埋甜甜哋嘅填鴨醬~一口咬下好滿足😋.✨黃金四季豆 $80每條四季豆都包覆住咸蛋黃🤗🤗非常邪惡!鑊氣夠唔會炒到成碟油~完美結合清爽嘅四季豆~好滋味!.✨高力豆沙 $13@熱辣辣!脹卜卜香酥外層沾滿咗砂糖~好吸引🤩內餡有甜而不膩豆沙餡!經典京式甜點🫶🏻🫶🏻.✨凍豆漿 $10香甜順喉~有豆味😀.✨茶芥$5@✨免加一
✨北京填鴨 (半隻) $168
✨黃金四季豆 $80