出九龍城食晏 小店 方榮記 德昌魚旦小店排隊 就腳過對面"聚味軒“ 住家風味 飯後唔會乾渴食晏時段 2~3枱客 壞咗冷氣 還好有冷風機頂頂 ………(埋單時 問咗店家冷氣更換中 )婆婆後知後覺 失敗實在唔夠太陽鬥再次光顧 回味嘅口水雞加咗價 由$48……到 $54 份量唔多雞翼位&幾件雞胸 1大堆料蓋住雞件雞滑嫩 醬汁微辣美味 油香 花生脆口白飯 老火湯 任裝 唔夠餸 食多碗飯 飲多碗湯咖哩牛肉 ~ $50 咖哩勁辣 牛肉煙韌有筋 肉少醬汁多 配料 洋蔥絲青椒 冇薯仔梅菜蒸黃花 ~ $68 小魚1條 梅菜少少 魚肉滑 都要小心細骨淡淡地梅菜香味 唔係咁啱餸飯餐 加 油菜心 ~ $22 白灼冇蠔油 有啲唔化算大條菜心 嫩 排得好齊整 但 冇剪冇切 埋單 張單重係前身“雞皇" 未改🤔
出九龍城食晏 小店 方榮記 德昌魚旦

小店排隊 就腳過對面
"聚味軒“ 住家風味 飯後唔會乾渴

食晏時段 2~3枱客 壞咗冷氣

還好有冷風機頂頂 ………
(埋單時 問咗店家冷氣更換中 )
婆婆後知後覺 失敗

埋單 張單重係前身“雞皇" 未改🤔

2020-06-28
菜乾老火湯
2020-06-28 236 浏览
端午節與家人做節,揀左九龍城的聚味軒, 講真做節一定要去大酒樓, 反而九龍城小店的特色菜 仲吸引人。小店地方不算太大, 但是幾家人每檯7至8人一起進餐也是可以的, 小店 環境 也光猛 也有不少鏡面折射 營造空間感 , 使 用膳環境很pleasant。真功夫炒飯88用越簡單嘅材料上菜先至顯得真功夫, 呢度炒飯就淨係得咸菜,蔥同蛋, 但是炒飯 粒粒都金黃色,粒粒飯也炒得分明,炒得香鬆可口。聚味小炒皇88小炒皇,材料豐富,魷魚鬚勁新鮮,炸白飯魚仔,花生,蝦乾,當然還有九菜花,九菜花幼嫩, 味道 鹹香得黎帶少少辣 ,惹味非常。銀魚蝦乾蒸排骨98蒸排骨搭銀魚同蝦乾, 排骨味道帶有豐富嘅海鮮香味,排骨一大碟肉質爽口, 加埋 銀魚仔同蝦干嘅鹹鮮味,味道惹味會食唔停口海味雜菜煲98雜菜海味同煮, 即時變得豐富惹味。 而且呢個煲海味除左多魷魚蝦乾等等外, 雜菜嘅份量亦都唔惹少生菜西蘭花白菜菜心等等 ,海鮮帶出蔬菜的鮮甜味, 同亦都有海味的鹹香味。豐富而吸引。

真功夫炒飯88

聚味小炒皇88

銀魚蝦乾蒸排骨98

海味雜菜煲98

2020-06-26 205 浏览
又係時候支持下黃店!今晚渣車過黎九龍城 獅子石道大量標位!一黎就泊到位!泊正係門口!香港加油👍🏼有連豬我地叫左佢地既名菜黃金四季豆熱辣辣架!黃金咸蛋表層又脆又香口 咸味剛剛好 第一次食咁樣煮既四季頭叫左兩隻乳鴿bb 賣相好靚 新鮮女朋友最鐘意食乳鴿 佢都比滿分 因為味道好濃另外叫左蒸白鱔用左甜豉醬加小小辣椒 底下有豆腐 索曬啲汁 白鱔處理得好 冇異味 皮脆肉嫩 叫左碗白飯放飯😆最後叫左杯柚子蜜梳打 埋單400幾蚊 抵食😁😁
又係時候支持下黃店!

香港加油👍🏼有連豬

我地叫左佢地既名菜

叫左兩隻乳鴿bb 賣相好靚 新鮮
女朋友最鐘意食乳鴿 佢都比滿分 因為味道好濃

另外叫左蒸白鱔

最後叫左杯柚子蜜梳打
埋單400幾蚊 抵食😁😁
聚味軒是一間曾經向Tommy告急的黃店,同時都是一間好食有質素的黃店。除餐牌上的小菜外,更有好多特色經典粵菜同火鍋(當日聞到隔離枱的醉雞鍋超~香~🤤),不過記得提早預訂,否則可能會撲空!餐廳周圍也有一些特別的裝飾,提醒食客注意衛生,勤戴口罩~【自家製韭菜餅】韭菜餅可以按照每件單點,三件起~全人手製,外皮煙韌,帶點水晶皮的感覺,裡面藏滿豬肉和韭菜饀料,絕不吝嗇。咬開一口就可見皮薄饀滿,韭菜的香氣還會留在口腔裡面,非常滿足!【黃金茄子】最邪惡的烹調手法配上營養價值高的茄子,矛盾之餘也減低一些罪疚感 (自欺欺人😂)不過鹹蛋金沙的確適合送飯,口感酥脆軟綿~【薑蔥蠔煲】蠔煲用鐵板上,上檯時的乍乍聲加上香氣四溢成功吸引全場目光!蠔先蘸粉炸香再用薑蔥烹煮,外面香脆裡面保留juicy,蠔身仍然脹卜卜!【真功夫炒飯】炒飯飯粒顆顆分明,乾身之餘不失油感,而且夠鑊氣,加上欖菜和蔥花,讓層次感大大提昇,這麼一道簡單的菜式特別看得出廚師的深厚功力!

餐廳周圍也有一些特別的裝飾,提醒食客注意衛生,勤戴口罩~

【自家製韭菜餅】

【黃金茄子】

【薑蔥蠔煲】

【真功夫炒飯】
2020-06-19 211 浏览
每次到九龍城都是相約朋友吃泰國菜, 今次想轉下口味, 發掘多些不同菜式的餐廳, 走到九龍城獅子石道40號的聚味軒吃飯, 門口已經有咪錶車位好方便。 今晚兩個人點的有薑蔥蠔$188、 芥菜戀豬潤$98、 bb乳鴿$58、 白飯$12。芥菜戀豬潤~ 芥菜清甜滋潤, 加上我最愛的豬潤,增添風味。bb乳鴿~肉不多,但骨軟肉嫩油脂足, 食落甘香回味。薑蔥蠔~蠔汁鎖在內,與薑蔥同煮,味道鮮甜多汁。 鐵板上保持溫度, 但如果粟粉可以少返一些就更好。九龍城泰國菜出名, 但其實中菜也不錯, 這個地方真是臥虎藏龍。

芥菜戀豬潤~ 芥菜清甜滋潤, 加上我最愛的豬潤,增添風味。
芥菜戀豬潤

bb乳鴿~肉不多,但骨軟肉嫩油脂足, 食落甘香回味。
bb乳鴿

薑蔥蠔

白飯

2020-06-18
芥菜戀豬潤
薑蔥蠔
白飯
2020-06-18 176 浏览
難得有食中式嘢嘅良心小店無論打邊爐、冷盤、小炒定酸菜魚都一應俱全味道仲好好𠻹,點咗嘅 4 樣嘢全部都好食~呢度每張枱都有各樣防疫用品咁樣就食得更安心喇 ❤️【椒鹽栗米】我勁鍾意食啲香口嘢估唔到椒鹽加栗米嘅化學作用咁正!超甜栗米平衡返椒鹽嘅鹹香栗米惹味得嚟鮮甜多汁 🌽 而且完全唔油膩【黃金鮮魷】黃金炸衣脆薄鹹蛋黃嘅滋味啱啱好唔會太濃過鹹魷魚好厚身又大大件 😋咬落去口感爽彈【金薯和牛粒】和牛粒嘅份量都唔少肉汁豐富,牛味突出薯仔整得爽甜入味個薯皮幾脆口黑椒有風味之餘唔係超辣送飯無得彈 🍚 【真功夫炒飯】見唔少人都推介炒飯果然真係有水準!炒飯飯粒飽滿,粒粒分明鹹菜亦有咬口看似簡單但充滿火候因為食唔哂我就打包咗一部分炒飯第二日翻叮都依然好掂 👍🏻
難得有食中式嘢嘅良心小店
無論打邊爐、冷盤、小炒定酸菜魚都一應俱全
味道仲好好𠻹,點咗嘅 4 樣嘢全部都好食~
呢度每張枱都有各樣防疫用品
咁樣就食得更安心喇 ❤️

【椒鹽栗米】
我勁鍾意食啲香口嘢
估唔到椒鹽加栗米嘅化學作用咁正!
超甜栗米平衡返椒鹽嘅鹹香

黑椒有風味之餘唔係超辣
送飯無得彈 🍚

【真功夫炒飯】
見唔少人都推介炒飯
果然真係有水準!
炒飯飯粒飽滿,粒粒分明
鹹菜亦有咬口
看似簡單但充滿火候
因為食唔哂我就打包咗一部分炒飯
第二日翻叮都依然好掂 👍🏻
2020-06-17 911 浏览
同九龍城街坊講開有乜好食,其實總離不開魚蛋粉麵、泰國菜,潮州菜同火鍋。反而要吃中餐館有少少悶,你想吃中菜小炒的話,絕對冇深水埗、長沙灣或者油尖旺咁多選擇而又多姿多彩。上星期同老婆兩個人嚟到九龍城揼骨,突然間想吃中式小菜,想了又想有乜嘢好選擇。在黃店嘅app裏邊搵到呢一間聚味軒,人就在附近,便去看看,去到剛巧有張枱,天時地利人和配合,冇理由唔食。去到餐廳入邊,幾張枱都係打邊爐,反而得一兩台食小菜,我開頭都有少少懷疑自己揀錯選擇,不過兩個人打邊爐又好似唔係好啱,結果還是吃小炒吧。餐廳另一個打卡位就係呢張海報吧。講番野食,選擇唔算係好多,不過勝在樣樣選擇都好吸引。價錢方面,都幾抵食,今晚我哋兩個人都係食咗$400左右。先吃人人叫的冰鎮生炒骨,睇相你可能會想起高高,高高應該係做冰鎮最有名嘅其中一間小炒店,但上次在高高吃飯的感覺又冇乜特別,但呢度嘅冰鎮生炒骨卻令我眼前一亮。個個IG打卡都係主要食呢個菜式,味道都的確唔錯。外層做到冰凍無比,外層的冰冷感覺做得好好味,更有點脆口,然後肉質的暖和香,吃得出那層次。當然要吃點菜,廚師推介加了點重口味,芥菜戀豬潤,叫得推介,當然有信心。雖然芥菜未算係最靚嘅

餐廳另一個打卡位就係呢張海報吧。

個個IG打卡都係主要食呢個菜式,味道都的確唔錯。

雖然芥菜未算係最靚嘅時候,但係新鮮得驚人。
豬潤唔係漢記大大件個種路線,反而size係維記個種size,睇你鍾意邊隻,不過毋庸置疑煮得非常好食。
看到博客K小姐的IG,大讚這裡的黃金四季豆,食完後,深感認同。
脆到好似食薯片一樣嘅黃金外層,最重要係冇乜油,你食完之後成隻碟都搵唔到一滴油,感覺香口而你唔會覺得唔健康。
真功夫炒飯,大份到基本上可以夠四個人食,我哋兩個人基本上食唔哂,仲要拎走。

炒飯相對簡單,但個人認為較為濕身,不過不失。
食緊飯嘅時間,隔離枱全部打邊爐同食水煮魚,香氣非常迷人,下次,一於約班同色系嘅朋友打下邊爐。
這樣的黃色小炒,其實係呢個時勢應該很受歡迎的,不是嗎?
聚味軒
九龍城獅子石道40號福聯樓地舖
2020-06-02
一間中式高尚餐廳, 有格調,茶每位五蚊,比一般酒樓平少少,雖然冇圍餐叫,但可以揀12人大枱食飯。 野食好食,用既都係好食材,抵食,料多,只係味道濃烈少少,火喉夠勁。金銀蛋炒菜心 88hkd皮蛋,香菇,雞蛋等等, 多種食材炒埋,菜心新鮮, 一d都唔油膩。自家製韮菜餅3件裝 18hkd*3香口上海韭菜餅, 韭菜味特級香濃, 餅唔算太塊,但係非常好食, 煎得有功夫,每面都金王黃可口。薑蔥魚卜 88hkd (最最最值得叫多一碟打包)花膠每一塊都非常彈牙,膠質濃郁, 芡汁多, 鹹味適中, 薑蔥蒜頭,調味,香口,正,一個人食一碟都唔夠喉。薯仔和牛柳粒 98hkd蜜汁炸薯仔牛柳粒, 功夫多, 非常鍾意食佢嘅薯仔,好乾身脆口,蜜汁份量剛剛好, 豐富澱粉質嘅薯仔配豐富蛋白質既牛柳粒好夾, 睇落份量唔多,食耐其實好多。熱杞子菊花蜜 20hkd*2菊花大朵,靚花,夠熱,唔會太甜, 配飯食較恰當, 叫小菜的話,飲茶已經夠皮。一人圍番都係130蚊左右。

金銀蛋炒菜心 88hkd

自家製韮菜餅3件裝 18hkd*3

薑蔥魚卜 88hkd (最最最值得叫多一碟打包)

薯仔和牛柳粒 98hkd

熱杞子菊花蜜 20hkd*2

一人圍番都係130蚊左右。

• 薯仔炒牛柳粒
  • 薑蔥魚卜
📍 聚味軒🎗📍 九龍城 • 獅子石道40號福聯樓地舖以前在九龍城補習,記得獅子石道的這個鋪位是一家台灣牛肉麵,想不到數年後回來,已經變成了這家《聚味軒》小菜館。價廉物美,份量還很足,非常適合一群朋友來聚一聚。風格有人情味,還是一家黃店,怎麼可能不支持💛店員給熱水我們洗餐具👍椒鹽粟米 ($68)最愛的玉米🌽💛💛椒鹽很香很惹味,太正了💛蜜椒雞中翼 ($78)雞中翼炸得皮脆肉嫩,外層有濃郁的蜜糖香味,裡面的肉也十分入味,肉汁還相當豐富!除了紅椒跟黃椒外,還有超多黑椒,十分惹味喔!菠蘿咕嚕肉 ($98)看到很多人推薦這裡的「冰鎮生炒骨」,看見那麼特別,我們都好想試一下,可惜這晚售罄了🥺,結果點了這個「菠蘿咕嚕肉」,也差不多啦!炸漿不會太厚,所以每一口都是肉。肉不肥不瘦,剛剛好😋味道酸甜,非常開胃,最好就是搭配一碗白飯吃了!海味雜菜煲 ($98)海味很豐富──有蝦仁、蝦乾、魷魚等等。雜菜也很豐富──有菜心、生菜、西蘭花等等。份量很大,菜煮得夠軟,好入味而且容易入口,好好吃!凍奶茶 ($26)地道的味道😍-Menu:
📍 聚味軒🎗
📍 九龍城 • 獅子石道40號福聯樓地舖

價廉物美,份量還很足,非常適合一群朋友來聚一聚。
風格有人情味,還是一家黃店,怎麼可能不支持💛

茶芥
店員給熱水我們洗餐具👍

椒鹽粟米
椒鹽粟米 ($68)
最愛的玉米🌽💛💛
椒鹽很香很惹味,太正了💛
蜜椒雞中翼
蜜椒雞中翼 ($78)
除了紅椒跟黃椒外,還有超多黑椒,十分惹味喔!
菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉 ($98)
炸漿不會太厚,所以每一口都是肉。肉不肥不瘦,剛剛好😋
味道酸甜,非常開胃,最好就是搭配一碗白飯吃了!
海味雜菜煲
海味雜菜煲 ($98)
海味很豐富──有蝦仁、蝦乾、魷魚等等。
雜菜也很豐富──有菜心、生菜、西蘭花等等。
份量很大,菜煮得夠軟,好入味而且容易入口,好好吃!
凍奶茶
凍奶茶 ($26)
地道的味道😍

Menu:
蜜椒雞中翼
菠蘿咕嚕肉
海味雜菜煲
友人公司未搬九龍城前,還擔心OT時晚飯點算好,有冇好嘢食。佢附近上班都好幾個月了,漸漸喜歡上這裡的小店,選擇多之餘,價錢又比尖咀或旺角便宜。今晚他捉了我光顧呢間小店,佢話之前食過兩三次都冇失手,今次要我認真試試。今日就係食呢間,位於九龍城獅子石道40號,門口都是大大方方的【聚味軒】。今晚都多人用餐,差不多全滿了,店子光猛闊落同埋感覺都挺衛生的。餐牌一本齊齊整整,入面圖文有齊,選擇都多,每一款都好似好吸引咁,而且呢到仲有我最鍾意食既金薯和牛粒同小炒王添!!▪️茶界每位 $5坐低嘅時候店員送上一碗熱水同埋一隻大碗方便我哋自行用熱水清洗碗筷,好貼心呢。▪️聚味小炒王 $88呢一個餸係我心目中係一個非常開胃又可以送飯嘅一個小菜,因為入邊嘅材料都好豐富要吹口又吹口要香口又香口要健康都有健康非常之豐富同多元化啱晒咩都想食嘅我。 小炒王,重點之一係韭菜花,味辛性溫,有補腎的作用,然後加入蝦乾、魷魚、腰果、花生等食材做小炒王,鑊氣十足!好欣賞佢嘅蝦乾、腰果同埋花生炒得非常乾爽食落唔油膩仲要係脆口添,脆口真係好緊要呀▪️金薯和牛粒 $98 薯仔與牛肉真是好朋友,今天就讓它們以「粒粒」形式做朋友啦!!!中式以牛

▪️茶界每位 $5

▪️聚味小炒王 $88

▪️金薯和牛粒 $98

金薯和牛粒

中式以牛柳粒和薯仔粒一起爆香。有嘢咪又香嘅食物好多人都抗拒不了,這裡的薯仔切粒後炒得甜脆,每粒都沾上微甜的醬汁,,黑椒牛柳粒帶有微辣,肉身軟腍有肉味,再配上黑椒和芝麻增添香氣,一口牛一口薯很快便被我們清碟。

▪️椒鹽鮮魷 $88
椒鹽鮮魷,除左有人怕熱氣,膽固醇高,會避之則吉外, 我真係諗唔到,有咩人會抗拒脆卜卜又咸香既椒鹽鮮魷?!
椒鹽鮮魷

呢度可能椒鹽落少左, 他們炒的鮮魷同其他中菜館有些不同, 不是太黃色的, 而且椒鹽味道冇咁出色成個感覺就冇咁好但相對地啱一啲淡口味嘅人士,鮮魷肉質變得相對軟身,易入口。

▪️想食椰菜花 $88
謙虛個名得得意意又係呢度嘅招牌推介所以就點左呢一款菜式嚟食,平時喺屋企或者出街都好少食椰菜花嘅。
想食椰菜花

呢一款餸菜入面有椰菜花、豚肉片、雲耳、紅椒青椒等等,入面每一個椰菜花都切得非常平均大細食落爽口彈又唔係硬繃繃。
想食椰菜花

而令一個值得讚嘅就係豚肉片,每一件都非常大塊之餘食落味道超有火喉同埋都偏軟腍。呢一個菜式係惹味好下飯,做招牌推介果然是對的。

▪️白飯兩碗 $24
咁多餸所以就點左兩碗白飯配餸,我覺得小炒皇一個餸都已經夠晒食一碗白飯了。
聚味小炒王

食到飽飽,$396埋單,呢個價錢中規中矩,整個用餐體驗由入座、點菜、食物出品都是合格之上。服務也好,侍應們都有留意我地進餐進度,上菜都好快。呢間仲係良心同行齊上齊落- [黃店之一]!NICE!

用餐时段
2020-06-10 258 浏览
突然約食飯,想揀d中式野同屋企人食近近地就試下係九龍城既聚味軒·6個人叫左6個餸1個湯,食得好飽😆雖然我比較少食中菜,但真心覺得好出色🤤🤤•黃金四季豆。好鬼死好味,即叫即整,好香蛋黃味,但又有d四季豆既甜品,食落唔會好油•椒鹽粟米。又係估唔到既好味,椒鹽同粟米又幾夾wor•冰鎮生炒骨。第一次食,唔太特別,不過d菠蘿非常麻麻,完全無味🙈•薑蔥霸王雞,好味,雞肉好滑好入味🤤•胡椒豬肚花甲湯。少少辣好味,豬肚同花甲都好多,食極都仲有•真功夫炒飯。正常,都幾有鑊氣,粒粒分明好大碟!推介黃金四季豆。椒鹽粟米。薑蔥霸王雞。胡椒豬肚花甲湯7樣野加2支酒都唔使1k,好抵食👍🏼
突然約食飯,想揀d中式野同屋企人食
近近地就試下係九龍城既聚味軒
6個人叫左6個餸1個湯,食得好飽😆
雖然我比較少食中菜,但真心覺得好出色🤤🤤

冰鎮生炒骨

薑蔥霸王雞

胡椒豬肚花甲湯

真功夫炒飯

推介黃金四季豆。椒鹽粟米。薑蔥霸王雞。胡椒豬肚花甲湯
7樣野加2支酒都唔使1k,好抵食👍🏼
2020-05-12
薑蔥霸王雞
胡椒豬肚花甲湯
真功夫炒飯
  • 霸王雞
2020-06-10 122 浏览
店內裝修好有宮廷風,九龍城食泰菜多,竟然搵到間小菜館。瑤柱蛋白炒飯飯底炒得唔錯,粒粒分明仲保留到飯身濕潤,每啖飯都會食到有微微薑味。如果鍾意食薑味既朋友會好中意呢個飯。8/10椒鹽鮮魷每條鮮魷都已經炒到入味,唔肯定係咪加左咸蛋王,唔需要加其他任合調味都夠咸。個脆皮唔會太厚,魷魚本身就唔會韌,好易就咬開,而份量都算幾大份。 8/10瑤柱肉鬆蒸水蛋蛋夠滑味道都夠,但係料就比較少,不過整體都好味道。 8/10韭菜餅餅皮係水晶皮,煎香脆後上菜,味道好食不過就貴左 D啦,要18蚊一舊。都建議可以叫三舊試下都唔錯。
店內裝修好有宮廷風,九龍城食泰菜多,竟然搵到間小菜館。

瑤柱蛋白炒飯
如果鍾意食薑味既朋友會好中意呢個飯。8/10

瑤柱肉鬆蒸水蛋

韭菜餅
餅皮係水晶皮,煎香脆後上菜,味道好食不過就貴左 D啦,
要18蚊一舊。都建議可以叫三舊試下都唔錯。
2020-06-10 160 浏览
今晚又去九龍城揾嘢食,今次和B想試新店,想食中菜,揀左聚味軒。店子地方寬敞闊落,簡潔整齊,頗舒適。菜牌菜式種類頗為五花八門,有可以送飯的小菜,有四川菜式如水煮魚,酸菜魚,港式小炒,家鄉美食如碌鵝(要預訂),亦有特色推介如聚味黑瑪卡雞湯(要預訂),單看圖片已覺很吸引。今晚胃口很好,所以叫了4款菜,有魚有肉有菜,很豐富,很開心。流汁BB乳鴿2隻$116~ 好耐無食乳鴿,好想食。乳鴿炸得剛剛好,皮好脆,肉好嫩好鮮, 原隻食特別好味,熱騰騰,一邊食一邊D肉汁流哂出嚟,真係非常美味。自家製韭菜餅$72~外面煎得金黃香脆,皮薄,裏面的肉碎和韭菜好鮮甜,整體非常配合。剁椒蒸大魚頭$288~係湘菜的代表菜色。色彩鮮艷奪目,香氣迫人。魚頭超大隻,好新鮮,肉質細嫩,魚雲滑不溜口,好味到呢!魚皮軟滑帶彈性。以湖南特色調味料剁大量紅椒,蒜蓉和葱,味道濃郁,頗辣,非常惹味。配菜有木耳,豆卜和薯粉,豆卜炸得好脆,薯粉Q彈爽滑,索滿辣汁後真是勁刺激。椒絲腐乳通菜$78~通菜好新鮮爽脆,加入適量的腐乳和椒絲,不會過咸,好夠鑊氣,好正!

店子地方寬敞闊落,簡潔整齊,頗舒適。

流汁BB乳鴿2隻$116~ 好耐無食乳鴿,好想食。

魚頭超大隻,好新鮮,肉質細嫩,魚雲滑不溜口,好味到呢!

2020-05-25
用餐时段
  • 自家製韭菜餅
  • 流汁BB乳鸽
  • 椒絲腐乳通菜
  • 剁椒大魚頭
2020-06-07 76 浏览
九龍城有好多固有形象例如就係好多黃店啦 但係亦都係一個好多泰國菜食嘅地方但今次同朋友嚟到九龍城就竟然唔係食泰國菜 我決定食小菜🤣因為呢排好似食得太多泰國菜所以就食返啲港式野中和下 今次就嚟到呢間黃色嘅聚味軒 入到去嘅時候已經見到有好多人坐咗喺度 個陣先係六點幾咋!已經勁快就話坐滿哂🙊黎食嘅朋友記得book位啊! 之後我哋就叫咗四個餸 分別係生炒骨,豆豉鯪魚炒油麥菜,密椒雞中翼,真功夫炒飯生炒骨係有啲冰鎮着 啱啱上到黎嘅時候又腫又凍又熱嘅感覺好得意 而且每一粒肉都有好多糖漿包住 凍左之後有啲似麥芽糖咁樣 呢度嘅生炒骨嘅皮唔會炸到好厚 而且調味10分足夠 邊仲有啲雪梨同埋菠蘿拌碟 件事真係好清新啊!之後就係豆豉鯪魚炒油麥菜 豆豉鯪魚應該都有一罐咁多 炒起上嚟唔會好油 啱晒我呢啲鍾意少油既人 而且菜嘅份量都唔少 😋😋密椒雞中翼 有7隻 炸到皮脆內滑,而且好多糖漿包住雞翼 但係都唔會令到個皮林晒 而且每一隻雞都好大隻 我入去嘅時候入邊仲有好多肉汁爭住走出嚟🙊🙊🙊之後就係成餐飯嘅重頭戲真功夫炒飯! 好耐冇試過係街食到咁好食嘅炒飯啦 啲炒飯炒到一粒一粒咁樣亦都唔會好油 同行朋友一次過食咗五碗🙊 入
九龍城有好多固有形象
例如就係好多黃店啦 但係亦都係一個好多泰國菜食嘅地方
分別係生炒骨,豆豉鯪魚炒油麥菜,密椒雞中翼,真功夫炒飯

之後就係成餐飯嘅重頭戲真功夫炒飯! 好耐冇試過係街食到咁好食嘅炒飯啦 啲炒飯炒到一粒一粒咁樣亦都唔會好油 同行朋友一次過食咗五碗🙊 入邊有啲雪菜 蔥粒同埋蛋 依家舖頭就係用着最簡單嘅材料炒出最好食嘅飯😗好值得食啊!
2020-06-03 174 浏览
對九龍城的印象,仲停留喺泰國菜,基本上想食泰國菜首選都一定會嚟九龍城,但原來呢邊都有好多中菜餐廳,見想食嗰間泰國菜冇開,就試吓呢間中菜,餐牌上面選擇好多,大部份都係我愛嘅菜式。《聚味鹹香雞半隻》$138類似鹽焗雞嘅味道,但唔會好鹹,食起嚟都好香,又唔會好重雞蘇味同冰鮮味,重點係雞肉好滑,好好食。《一口欖角骨》$88超推薦!分量多之餘,價錢真係唔貴。外面好酥脆,少少甜味,而入面既排骨肉肉都好有肉汁,口感一流,令人越食越想食。《冰鎮生炒骨》$147之前已經食過冰鎮嘅生炒骨,感覺都幾好冷熱交融,而且生炒骨食起嚟會更加爽口,不過略嫌太甜太多糖漿,食的時候黐埋一舊分唔開,如果改善下就會更好。《真功夫炒飯》$88大大碟炒飯,好有鑊氣,粒粒分明,飯粒不會黏在一起,硬度剛好又夠味,雖然配料不多但已經十分好吃,推薦! 總括來說,呢間中菜環境不錯味道又好,重點係價錢都算親民,經過九龍城打算食中菜的話,呢間會係一個幾好嘅選擇。

《聚味鹹香雞半隻》$138

《一口欖角骨》$88
超推薦!分量多之餘,價錢真係唔貴。

《冰鎮生炒骨》$147

《真功夫炒飯》$88