2022-08-01 98 浏览
慶祝外公80歲大壽,家人選了這家新派中菜,點了很多道菜,沒有一一拍照紀錄,粗略說一下飯後感。服務一流,為我們拍照留念,很「熟手」,成品很美,晚飯中途也有好多小意外,店員都很有耐心幫忙解決,所有要求也沒有「托手踭」。食物方面,其實並沒有特別驚艷的,不過都在水準之上,聚聚勝在「花臣」多,上菜時的點火環節哄得長輩很高興。吃得開心、舒服,價錢合理,絕對可以Encore。

吃得開心、舒服,價錢合理,絕對可以Encore。
2022-07-31 293 浏览
上一次和太太到土瓜灣探朋友後,在附近一座新住宅找來這間新派中菜館,食完第一次後太太念念不忘,事隔一周後再來光顧✏️位置: 8/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 8/10✏️服務: 9/10✏️食物: 9/10餐廳光鮮明亮,整潔衞生,菜式創新Fusion,充滿新派中菜氣息;侍應友善主動,用餐過程愉快舒適🌟皇牌乳鴿 - $38/隻炸至香脆、肉質嫩滑、醃得相當夠味的乳鴿,侍應上枱後會拿回廚房幫忙拆件,並會奉上手套供客人食用,比較細心🍱聚聚賞味菜單(2人套餐) - $798除了乳鴿外,第二次來的我們再次點了晚市2人套餐,包括以下多款精緻菜式:🌟冷泡茶首先會上兩支自家製冷泡茶,包括帶淡淡桃香的白桃烏龍及玫瑰味香濃的瑰麗堂煌🌟聚•特調混合椰水及菠蘿汁的清新香甜特飲,冰涼味美,很適合炎炎夏日飲用🌟冰鎮茘枝蕃茄幾粒用荔枝汁浸過並雪凍的去皮車厘茄,配上一粒荔枝肉,清甜開胃的前菜🌟紅油伴魚翅餃子精絞小巧的紅油餃子,香辣之餘,餃子內含素翅、豬肉、雲耳絲及紅蘿蔔絲,味道鮮甜有層次🌟椰皇燉珍寳花膠在原隻椰皇內放入厚厚的花膠、雞腳、豬肉,配合本身椰皇上的椰肉去燉,帶有濃濃椰香及肉的鮮甜,非常美味亦潤肺養顏,不點套餐也推仲

✏️位置: 8/10

🌟冷泡茶

🌟聚•特調

冰鎮茘枝蕃茄

🌟冰鎮茘枝蕃茄
幾粒用荔枝汁浸過並雪凍的去皮車厘茄,
配上一粒荔枝肉,清甜開胃的前菜

🌟紅油伴魚翅餃子

🌟椰皇燉珍寳花膠
在原隻椰皇內放入厚厚的花膠、雞腳、豬肉,配合本身椰皇上的椰肉去燉,帶有濃濃椰香及肉的鮮甜,非常美味亦潤肺養顏,不點套餐也推仲點來試試

🌟香草金稻帆立貝
煎至金黃色軟滑的帆立貝,伴上炒香的香菇及炸至香脆的金稻,最後淋上香草忌廉汁,既有豐富口感,亦有鮮甜的味道

🌟霸皇沙巴仔
用燈籠椒、花椒、香蔥及醬油去蒸沙巴龍躉,師傅擺碟精美,更把沙巴龍躉拆肉,只剩少量魚骨,味道則麻中帶香,保留了魚肉的鮮味,碟底放了一些寛粉吸汁,是一道另類的美味主食

🌟眼前一亮煙燻雞
上次來試過火焰脆皮豬手,所以這次試試另一款燻雞。侍應會在上枱時慢慢拿起透明蓋子,透出淡淡煙燻的白煙,比較壯觀。雞肉嫩滑,兼有一股濃厚特別的煙燻香氣,味道鮮甜亦令人難忘

🌟開胃銀絲黃
把黃芽白泡浸在放有泡椒的魚湯內,有菜本身的香甜亦帶有微微的辣香

不一樣的「梨」

🌟不一樣的「梨」
其實即是釀有燕窩的冰糖燉雪梨,絕對是女性恩物。師傅首先在去皮去芯的雪梨內釀入燕窩,然後放入冰糖及枇杷去燉,既能生津滋潤,亦起養顏美容之效

🌟聚甜三小碟
包括三款中式甜點,有香滑味濃的芝麻糕、清甜冰涼的桂花糕,以及潤肺潤膚的手工蛋白杏仁茶

🌟椰絲脆麻花
甜點還有最後一道,是佈滿椰絲香脆的脆麻花,為晚餐作甜美的落幕

🍽聚聚 (土瓜灣)
📬地址: 土瓜灣九龍城道68號瑧尚UPLACE 2樓203號舖
2022-07-28
皇牌乳鴿
冰鎮茘枝蕃茄
2022-07-29 183 浏览
🍲🥢|聚聚 𝐆𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠|跟家人朋友聚會時 不是火鍋就是Pizza薯條有時想選擇一些有質素的中菜廳 又覺得價格門檻好高 氣氛也好像有點嚴肅…..今天就想介紹各位一間精緻可愛、CP值高 適合三五知己聚首的新派中菜餐廳 —「聚聚」整個裝修風走玫瑰金拼上雲石的浪漫風格空中間中綴有💐乾花和吊燈裝飾食物選擇方面非常的多我哋也遇上了選擇困難症諸如燉湯、點心、小菜、海鮮、甜品一應俱全霸王沙巴仔🐠🌶 $168說好是「霸王」當然應配上惹味辣汁不過因為隨行有小朋友店員非常細心地主動提出「走辣」❤️💯魚身本身不算大條 剛夠三至四人分食但肉質鮮甜 完全沒有腥味底部墊上寬粉 吸收了魚油和醬汁精華😋😋好味!椰皇燉珍寶花膠🥥 $68/位推介喜歡喝湯的你一定要點這個燉湯❤️因為CP值真的超高!!原盅椰皇裡有塞滿滿的好料:巨型花膠、雞腳、雞件當然少不了清甜不油膩的椰子雞湯火焰脆皮豬手 $138這個也是高CP值之選豬手會配上三種西式醬汁份量估計沒四位大人同場是吃不完的菜式上枱後 店員會灑上白酒 再點起火焰令外皮更脆更香切開後裡面的肉一點都不乾柴!帶有適量的肉汁和肥油不一樣的「梨」🍐甜品因為這個有趣的名字 而選了這個冰糖
🍲🥢
|聚聚 𝐆𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠|
跟家人朋友聚會時 不是火鍋就是Pizza薯條
有時想選擇一些有質素的中菜廳
又覺得價格門檻好高 氣氛也好像有點嚴肅…..

今天就想介紹各位一間精緻可愛、CP值高
適合三五知己聚首的新派中菜餐廳 —「聚聚」
整個裝修風走玫瑰金拼上雲石的浪漫風格
空中間中綴有💐乾花和吊燈裝飾

食物選擇方面非常的多
我哋也遇上了選擇困難症
諸如燉湯、點心、小菜、海鮮、甜品一應俱全

霸王沙巴仔🐠🌶 $168
說好是「霸王」當然應配上惹味辣汁
不過因為隨行有小朋友
店員非常細心地主動提出「走辣」❤️💯
魚身本身不算大條 剛夠三至四人分食
但肉質鮮甜 完全沒有腥味
底部墊上寬粉 吸收了魚油和醬汁精華😋😋好味!

椰皇燉珍寶花膠🥥 $68/位
推介喜歡喝湯的你一定要點這個燉湯❤️
因為CP值真的超高!!
原盅椰皇裡有塞滿滿的好料:巨型花膠、雞腳、雞件
當然少不了清甜不油膩的椰子雞湯

火焰脆皮豬手 $138
這個也是高CP值之選
豬手會配上三種西式醬汁
份量估計沒四位大人同場是吃不完的
菜式上枱後 店員會灑上白酒 再點起火焰
令外皮更脆更香
切開後裡面的肉一點都不乾柴!
帶有適量的肉汁和肥油

土瓜灣九龍城道68號瑧尚UPLACE2樓203號舖
不一樣的梨
菠蘿咕嚕肉
2022-07-27 947 浏览
這間中菜特別之處,就是好似食私房菜的感覺。因為它每道菜式都特別精心設計的上菜,所以每一道菜都有它的特色同驚喜之處。我最喜歡是它的火焰脆皮豬手及開胃銀絲黃(酸酸辣辣的味道配上津白)聚聚賞味菜單二人套餐$798聚。特調冰鎮荔枝蕃茄好特別!原來是去咗皮的車厘茄加荔枝,是一道好開胃的菜式。賣相非常特別!是用一隻cocktails 酒杯上這道菜。紅油伴魚翅餃子這個餃子非常之有質感,皮薄裏面餡料非常多配以麻辣醬汁食落口感非常之特別。椰皇燉珍寶花膠嘩嘩嘩!這個花膠極大塊。他以椰皇來燉這個湯湯上枱時已聞到香香的椰子味打開是裏面有一嚿好厚身的花膠+1隻雞腳還有用雞及豬肉燉這個湯。所以這個湯是非常之清甜。 香草金稻帆立貝這個帆立貝都相對比較大粒厚身,伴菜是米通夾住有些細啡姑。 霸王沙巴仔這個沙巴仔特別之處是上枱時,已肉和骨而起了。所以食落非常之容易及方便。只食到淡淡先魚肉味!火焰脆皮豬手或眼前一亮煙燻雞今次大家都想是火焰脆皮豬手這個豬手上枱時店員以火焰那一刻每一個人都準備處相機留給最深刻最有趣的食物點綴方法。這個豬手皮香肉嫩。又夾雜着不少骨膠原在脆皮與肉之間。開胃銀絲黃不一樣的”梨”這個不一樣的你真係與眾

聚聚賞味菜單二人套餐$798

聚。特調

香草金稻帆立貝

這個帆立貝都相對比較大粒厚身,伴菜是米通夾住有些細啡姑。

不一樣的”梨”

這個不一樣的你真係與眾不同。是原隻整個梨上,而梨的中心夾住一些雪燕絲,所以食落口感特別之外,還非常之滋潤。

芝麻糕/桂花糕/杏仁茶
芝麻糕芝麻味濃郁桂花糕略為少甜杏仁茶甜到剛剛好裏面有蛋白嚼口

椰絲脆麻花
這個是脆脆的麻花,上邊滿佈椰絲。所以味道帶着椰香味

冷泡茶
這個是食這個套餐之前已經準備好,包裝精美!原來是桂花烏龍茶是我的最愛!雖然浸泡住一段時間但茶味仍然非常之清香,應該是這樣形容….桂花的清香味夾住烏龍的甘味,兩者配合是絕配。
2022-07-27 125 浏览
自從兩老搭車有得拍$2之後 都多左出街我都好識做帶佢地周圍食好西☺️喜歡一家人聚首一堂嘅感覺❤️今個週末就去左土瓜灣新開嘅新派中菜餐廳 - 聚聚店內環境光猛 配上波波燈都幾靚🌟入座後會有杯椰青水welcome drinks呢個好加分💯▫️2人/4人套餐 ($798 / $1588)▫️冰鎮荔枝蕃茄🍅 清甜味道好清爽 冰凍口感 好開胃😍▫️紅油伴魚翅餃子🥟 微辣紅油配上魚翅鮮肉餃子餡料厚實 餃皮夠薄▫️椰皇燉珍寶花膠🥥原盅椰皇燉花膠湯 超足料 湯底清甜透出淡淡椰子香 花膠好大塊 好腍👍▫️香草金稻帆立貝🐚擺盤好靚 有心思 帆立貝煎香配上芥末醬下層係雜菌茄子同埋脆米 多一份香脆感▫️霸王沙巴仔🐟原條沙巴拆肉蒸 再以花椒青紅椒淋上面魚肉好嫩滑 最鍾意食面頰兩邊肉☺️個底仲有寬薯粉 有啲麻辣薯粉概念▫️皇牌乳鴿🦆 皮香肉滑 好大隻😍▫️火焰脆皮豬手🐷即場點火燒脆皮豬手 打卡一流豬手外脆內軟 啖啖肉超正😍仲有三隻醬汁點🤤▫️眼前一亮煙燻雞🐓用煙燻嘅方式製作 入口好濃煙焗嘅風味雞肉好滑 ▫️不一樣的梨🍐原個燉梨 藏喺入面嘅係滿滿燕窩梨肉清甜 好清潤 甜品仲有椰絲脆麻花、芝麻糕、桂花糕、杏仁茶😋▫️土炮安格斯牛叉燒🐂 將安格斯
自從兩老搭車有得拍$2之後 都多左出街
我都好識做帶佢地周圍食好西☺️
喜歡一家人聚首一堂嘅感覺❤️
今個週末就去左土瓜灣新開嘅
新派中菜餐廳 - 聚聚
店內環境光猛 配上波波燈都幾靚🌟

入座後會有杯椰青水welcome drinks
呢個好加分💯

▫️2人/4人套餐 ($798 / $1588)
▫️冰鎮荔枝蕃茄🍅

用煙燻嘅方式製作 入口好濃煙焗嘅風味
雞肉好滑

▫️不一樣的梨🍐
原個燉梨 藏喺入面嘅係滿滿燕窩
梨肉清甜 好清潤 甜品仲有椰絲脆麻花、
芝麻糕、桂花糕、杏仁茶😋

▫️土炮安格斯牛叉燒🐂

加上焦糖菠蘿好清甜 簡直perfect match
再嘆埋個自家製冷泡茶🫖
我就喜歡佢個白桃烏龍 白桃味好香又解渴
2022-07-25 217 浏览
今日打算一試新餐廳聚聚佢地攞住張紙話68元一人餐來宣傳我看了一下菜單有牛河打算進去食試一下新開業的餐廳我同待應講。我食一人餐。在臨咇安心出行一刻。他們拿支筆出來就刪走好幾樣無牛河啦。即然黎到都入到去試下啦待應好好俾壺茶我飲仲有一杯仔少少嘅椰青水飲了幾口茶發現唔對路啲茶好啖而且茶色同隔離枱唔同咁我咪睇下裏面係咩茶類似玄米茶咁我用筷子按一下米粒是「軟」的沒可能是新沖的吧 而且茶色很淺我心諗不是別人沖過再俾我嘛我同個女職員有禮貌問一下時另一個男職員大大聲話「係新嘅!」我想了幾分鐘後亦堅決同佢講開過一壺茶俾我我真的想不到新開業的餐廳會咁看待慕名而來的食客我唔敢影相我怕又有其他新招式食物質素不值一提完
今日打算一試新餐廳聚聚
佢地攞住張紙話68元一人餐來宣傳
我看了一下菜單有牛河打算進去食
試一下新開業的餐廳

我同待應講。我食一人餐。
在臨咇安心出行一刻。
他們拿支筆出來就刪走好幾樣

沒可能是新沖的吧
而且茶色很淺

我心諗不是別人沖過再俾我嘛

我同個女職員有禮貌問一下時
另一個男職員大大聲話「係新嘅!」

我想了幾分鐘後

我唔敢影相
我怕又有其他新招式

食物質素不值一提

2022-07-25
住在土瓜灣的朋友帶路,來到主打新派中菜既 聚聚 食晚飯,餐廳無論環境,菜餚,店名均盡見心思。透過美食相聚,拉近人與人之間的距離,別具深意!😋聚聚以粉色作主調,配搭圓形波燈,花束,裝潢雅致中帶點夢幻風格,環境輕鬆寫意!😋⭐️聚聚賞味 2人套餐 $798⭐️🌸聚•特調加入椰汁菠蘿汁的小特飲,冰涼清爽!😋🌸冰鎮茘枝蕃茄小巧精緻,冰涷小蕃茄吸滿茘枝汁,入口充滿荔枝的清甜果香味!😋🌸紅油伴魚翅餃子蒸餃子賣相精美,餡料有素魚翅,豬肉,紅蘿蔔,雲耳,辣椒油令味道更豐富!😋🌸椰皇燉珍寳花膠燉湯以原隻椰皇,椰青水清燉,打開椰香撲鼻,花膠滋陰潤肺又養顏,湯內還加入豬肉,雞肉,湯水清甜得令人想再來一客!😋🌸香草金稻帆立貝帆立貝煎得金黃,淋上芥末沙律汁提鮮,入口軟嫩又鮮甜,配上茄子菇菌脆米飯,飯粒香脆,很創新!😋🌸霸皇沙巴仔香港人愛吃靚魚,呢味沙巴龍躉起肉去骨,食得方便,配料有青花椒,紅黃椒,青蔥,魚肉入口帶點麻香而不辣,底下仲有吸滿魚汁既粉皮食,好飽肚。😋🌸火焰脆皮豬手豬手融合西方元素,先火焰出場給客人打卡,切好後再用木盤盛載上枱,配上3 款醬汁,分別有黑椒汁,芥末沙律醬,香草汁,脆皮豬手醃得入味,沾上芥末沙律
住在土瓜灣的朋友帶路,
來到主打新派中菜既 聚聚 食晚飯,
餐廳無論環境,菜餚,店名均盡見心思。
透過美食相聚,拉近人與人之間的距離,
別具深意!😋
聚聚以粉色作主調,配搭圓形波燈,
花束,裝潢雅致中帶點夢幻風格,
環境輕鬆寫意!😋
⭐️聚聚賞味 2人套餐 $798⭐️
🌸聚•特調
加入椰汁菠蘿汁的小特飲,冰涼清爽!😋
🌸冰鎮茘枝蕃茄
小巧精緻,冰涷小蕃茄吸滿茘枝汁,
入口充滿荔枝的清甜果香味!😋
🌸紅油伴魚翅餃子
蒸餃子賣相精美,餡料有素魚翅,豬肉,
紅蘿蔔,雲耳,辣椒油令味道更豐富!😋
辣椒油令味道更豐富
🌸椰皇燉珍寳花膠
燉湯以原隻椰皇,椰青水清燉,
打開椰香撲鼻,花膠滋陰潤肺又養顏,
湯內還加入豬肉,雞肉,
湯水清甜得令人想再來一客!😋
椰皇燉珍寳花膠
湯水清甜,滋陰潤肺又養顏
🌸香草金稻帆立貝
帆立貝煎得金黃,淋上芥末沙律汁提鮮,
入口軟嫩又鮮甜,配上茄子菇菌脆米飯,
飯粒香脆,很創新!😋
香草金稻帆立貝
下層加入脆米飯粒,口感很酥脆,創意滿分
🌸霸皇沙巴仔
香港人愛吃靚魚,呢味沙巴龍躉起肉去骨,
食得方便,配料有青花椒,紅黃椒,青蔥,
魚肉入口帶點麻香而不辣,
底下仲有吸滿魚汁既粉皮食,好飽肚。😋
霸皇沙巴仔
加入川式元素,用上青花椒,豐富口感
🌸火焰脆皮豬手
豬手融合西方元素,先火焰出場給客人打卡,
切好後再用木盤盛載上枱,配上3 款醬汁,
分別有黑椒汁,芥末沙律醬,香草汁,
脆皮豬手醃得入味,沾上芥末沙律醬最好味,
亦減低了油膩感。😋
🌸開胃銀絲黃
魚湯浸黃芽白~😋
🌸不一樣的「梨」
套餐內甜品多元化,
小妹最愛這款冰糖燉雪梨
雪梨去皮去芯,中間釀入燕窩,
入口有淡淡的枇杷味道,滋陰潤肺,
順便降降火!😋
🌸聚甜3小碟
芝麻糕,桂花糕,手工蛋白杏仁茶,
椰絲脆麻花😋
🌸冷泡茶2 支
白桃烏龍 ,瑰麗堂煌😋
冷泡茶
整體食物真心唔錯,色香味俱全!😋
🌈聚聚
🌈土瓜灣九龍城道68號瑧尚UPLACE 2樓203號舖
月光太太
不一樣的「梨」
呢期媽咪興打卡,食到邊就影到邊!適逢佢牛一,點名話要揾間打卡嘅靚餐廳食飯!咁就啱啦!今次老婆揀嘅中菜館,非常就腳!距離土瓜灣地鐵站只需要3分鐘嘅路程~ 而且服務仲好好,經理會好細心介紹食法,仲幫手影即影即有相,氹到我媽不知幾開心! 紅油拌魚翅餃子正所謂一餐餃子宴,嚐遍天下鮮!剛剛上碟嘅餃子晶瑩通透,配上鮮艷惹味嘅紅油,食慾大增!餃子味道非常鮮美!對於嗜辣人士而言,如果紅油再火辣啲就PERFECT池啦!椰皇燉珍寶花膠識飲一定係飲椰皇燉湯!椰皇內藏一個差唔多有成10CM長嘅花膠,仲有燉到好腍嘅雞腳,話晒都係養顏恩物,我媽同老婆立即趁熱飲返個補補佢先,相都影唔切!香草金稻帆立貝靚到Dum 一聲!帆立貝大大粒夠好肉,上面舖滿茄子粒粒、本菇,同埋炸米~層次非常豐富!配埋香噴噴嘅香草芥末汁,令到鮮味好突出!睇得又食得,一場嚟到一定要試下!霸皇沙巴仔平時唔係話特別鍾意食魚,但係今次嘅霸皇沙巴仔就真係食唔停口!魚肉夠晒鮮甜嫩滑,又有少少辣油,最重要係,魚肉已經由廚師精心處理,唔洗食食下要吐骨咁麻煩!眼前一亮煙燻雞100% 眼前一亮!秘製嫩滑豉油雞+仙氣效果!食落煙燻好突出,如果鍾意打卡影相,絕對係IG

霸皇沙巴仔
眼前一亮煙燻雞 (半隻)

眼前一亮煙燻雞
100% 眼前一亮!秘製嫩滑豉油雞+仙氣效果!食落煙燻好突出,如果鍾意打卡影相,絕對係IG-able!
2022-07-06
庆祝纪念
生日
霸皇沙巴仔
眼前一亮煙燻雞 (半隻)
  • 眼前一亮煙燻雞
2022-07-12 937 浏览
朋友剛剛新屋入伙今日相約housewarming ,平時好少去土瓜灣,但自從有地鐵站之後越開越多食店,又多新樓盤建成,所以真係比之前多人了很多。到了晚上大家都有飯局剩下我跟屋主,他說樓下剛好新開了間餐廳,不如一同去試試。原來新張期內套餐有8折優惠,見二人餐已經非常豐富,就決定選擇套餐,大家可以邊傾邊等食。𣲙鎮荔枝蕃茄蕃茄仔去皮再跟荔枝一同醃製,入口冰涼清甜,有陣陣茘枝香氣,一咬落去有爆汁感覺,消暑開胃。紅油伴魚翅餃子紅油炒手的變奏版,魚翅餃兒時最愛,現在已經很少見到,餡料有蝦、豬肉、紅蘿蔔絲等非常豐富,底層墊上紅油醬汁,入口餡料鮮味十足,慢慢有一股花椒辣勁衝上舌尖,超爽快。椰皇燉珍寶花膠用上瘦肉、雞腳等食材清燉而成,一打開椰子香味撲鼻而來,湯頭清徹但味道香甜,珍寶花膠超誇張,足足長過我的手掌,而且厚身嫩滑,膠質感重。香草金稻帆立貝帆立貝淋上芥末汁,入口鮮嫩軟滑,底層有用茄子,本菇炒成的炸脆米飯,飯粒由於炸過,所以食落外脆內軟,非常惹味。霸皇沙巴仔原條沙巴仔開邊蒸熟,之後再淋上用花椒,三色椒煮成的醬汁,魚肉鮮甜滑溜,醬汁香甜可口,配埋一齊吃,令到魚肉特別鮮美。火焰脆皮豬手(配黑椒汁/芥末

𣲙鎮荔枝蕃茄

火焰脆皮豬手
(配黑椒汁/芥末沙律醬/香草汁)
店員即席面前淋上玫瑰露再點火,視覺效果爆登,之後再收回廚房切件放回鐵板上奉上,再配上三款不同醬汁同吃,黑椒汁最經典,黑椒的辛香味跟豬手非常匹配,而豬手充滿陣陣玫瑰露香氣,味道特別濃郁鮮味,芥末沙律醬有點似西餐食法,入口creamy ,令到豬手肉質更加嫩滑。

開胃銀絲黃
魚湯浸娃娃菜,娃娃菜吸收了滿滿的湯汁,入口鮮甜菜嫩,滋味可口。

不一樣的「梨」
梨子起芯中間釀入燕窩再原個清燉,梨子香甜軟身,燕窩滋潤清甜,非常之補身的糖水,食完也沒有一點罪惡感。

聚甜三小碟
懷舊兒時回憶有齊芝麻糕+桂花糕+手工蛋白杏仁茶,芝麻糕芝麻味濃香。口感帶軟、唔會太硬唔會太甜。煙煙韌韌、非常有嚼口,桂花糕入口冰涼香甜,桂花味清新芳香。蛋白杏仁茶不但有美白去斑和排毒的功效,而且亦含豐富的抗氧化物質,食落蛋味清香杏仁味香濃,絕對是養顏佳品呢!

椰絲脆麻花
脆麻花即叫即炸, 鬆脆可口, 面頭的椰絲的甜味讓人回味無窮,可惜份量比較少,很不夠喉呢!

冷泡茶
最後飲啖白桃烏龍冷泡茶作結尾,茶味清香又有點白桃香味,飲完令人順喉舒暢,身心放鬆。

2022-07-12 253 浏览
去完住土瓜灣的朋友屋企,去了土瓜灣新地標U place 覓食,試的是新派中菜。餐廳剛開業沒多久,十分光猛,店員服務態度亦佳。除了有全日點心等,亦有套餐選擇,實在被二人套餐的菜色吸引到。一開始上了熱茶和椰皇水,然後有不同的前菜,冰鎮荔枝蕃茄很透心涼,亦很開胃。椰皇燉花膠材料十足,厚身大塊,十分滋養。魚翅餃子用的配的是紅油,少少辣,惹味兼有口感。帆立貝下面是炸米通和菌類,很得意。沙巴仔煮法亦出乎意料之外,除了紅黃椒,還有辣椒,底下配晶瑩剔透的水晶粉。主菜有火焰豬手,噱頭十足,啖啖肉配三款不同的醬。甜品亦有五款,最特色的是梨,內裏有些碎燕。實在是值得聚聚的一餐。

主菜有火焰豬手,噱頭十足,啖啖肉配三款不同的醬。

2022-07-11 326 浏览
自土瓜灣有了地鐵,交通方便了,便相約朋友來逛一下。在偶然情況下遇見這間剛開了幾天的中菜館。好奇心驅使下去查看門口的餐牌時,一位面帶親切笑容的女侍應,很熱心地向我介紹餐館菜式。就是被她的熱誠態度感染,令我決定試一下😄餐館地方不算太大,不過勝在簡潔光猛。侍應們的招待亦很好。經女侍應介紹後,我們點了些特式招牌菜:- 火焰脆皮豬手侍應把整隻豬手端上來後,在盤中淋了一些酒,然後點火,名符其實「火焰」😆 看完🔥表演後,侍應把豬手端走切件再上枱。我急不及待地放一件入口,要確認是否稱得上脆皮。果然入口鬆脆👍🏻 好味😋 不過美中不足的是隨豬手附上的醬,三款醬(記憶中好似係黑椒汁、蛋白醬、蒜蓉醬)都不能突出豬手,我寧願不點醬。希望廚師能另配一些開胃的醬汁,既能減低吃後的油膩感,更可突出豬手的鬆脆美味。- 百香金柚白玉感覺好fresh 的一款菜式,尤其是用新鮮的百香果醬👍🏻- 冰鎮茘枝番茄甜甜酸酸的一款開胃前菜👍🏻- 土豪雪茄春卷除了是打卡之選😆 味道更是一絕👍🏻 外皮鬆脆內裡是熱辣辣Q彈的蝦膠😋😋😋- 椰皇雞燉珍寶花膠女侍應極力推介的花膠湯,話花膠有10吋長,一定要試。我不是花膠粉絲,不過見$68/位,

餐館地方不算太大,不過勝在簡潔光猛。侍應們的招待亦很好。

經女侍應介紹後,我們點了些特式招牌菜:

- 火焰脆皮豬手

- 百香金柚白玉

感覺好fresh 的一款菜式,尤其是用新鮮的百香果醬👍🏻

百香金柚白玉

- 冰鎮茘枝番茄

甜甜酸酸的一款開胃前菜👍🏻

冰鎮茘枝番茄

- 土豪雪茄春卷

土豪雪茄春卷

- 椰皇雞燉珍寶花膠

侍應極力推介的花膠湯,話花膠有10吋長,一定要試。我不是花膠粉絲,不過見$68/位,就叫一碗試吓兼看看是否真材實料🤪 結果真係好長好大塊,個湯仲幾飲添。咁嘅價錢超值👍🏻

椰皇雞燉珍寶花膠

- 拍蒜本灣白菜
拍蒜本灣白菜

- 炸乳鴿

新張期間免費優惠,可以選擇乳鴿。我朋友是乳鴿痴,當然選擇乳鴿😆 除了上枱賣相好,味道也很不錯😋😋😋

炸乳鴿

整體來講,這頓飯我們吃得很滿足😋 下次一定會再來試其他菜式🥰
2022-07-09
百香金柚白玉
冰鎮茘枝番茄
土豪雪茄春卷
椰皇雞燉珍寶花膠
拍蒜本灣白菜
炸乳鴿
2022-07-11 215 浏览
疫情稍為緩和,食肆如雨後春筍般開業。今晚來到土瓜灣新開的「聚聚」吃晚餐。餐廳剛在七月份開張,主理新派精品中菜。內部裝修簇新,光猛開揚。我們選了個二人套餐,菜名十分吸引。“聚.特調”,椰青一杯迎顧客。“冰鎮荔枝蕃茄”,酸甜冰凍,在炎炎夏日透心涼。“紅油伴魚翅餃子”,辣辣的紅油,爽口的魚翅餃,非常醒胃。“椰皇燉珍寶花膠”,老火燉湯,湯料豐富,有大大塊的花膠、雞肉、雞腳、菇菌等,放在椰皇內,椰香味四溢。“香草金稻帆立貝”,賣相精緻,肉質鮮美。“霸皇沙巴仔”,原條石斑起肉去骨,川式清蒸,嫩滑的魚肉,微辣的花椒,最佳配搭。“火焰脆皮豬手”,由服務員把原隻豬手在餐枱上然後點火,再為客人將豬手切開小塊。豬手特別脆皮,如吃燒乳豬一般,而且配上三種醬料選擇,非常可口,是今晚的主角。“開胃銀絲黃”,水煮黃芽白。“不一樣的「梨」”,雪梨燉冰糖燕窩,清甜可口,滋保養顏。“聚甜三小碟”,黑芝麻糕、桂花糕、手工蛋白杏仁茶。“椰絲脆麻花”,新鮮炸好,灑上椰絲糖霜,非常爽脆可口。“冷泡茶”,離席前,餐廳送給客人的每人一瓶自家製冰凍泡茶。這裏有傳統中式筵席的風格,菜式有創意,質素高,是家庭和朋友歡聚的好地方。

我們選了個二人套餐,菜名十分吸引。
“聚.特調”,椰青一杯迎顧客。

“冰鎮荔枝蕃茄”,酸甜冰凍,在炎炎夏日透心涼。

“紅油伴魚翅餃子”,辣辣的紅油,爽口的魚翅餃,非常醒胃。

“香草金稻帆立貝”,賣相精緻,肉質鮮美。

“開胃銀絲黃”,水煮黃芽白。

“不一樣的「梨」”,雪梨燉冰糖燕窩,清甜可口,滋保養顏。

“聚甜三小碟”,黑芝麻糕、桂花糕、手工蛋白杏仁茶。

“椰絲脆麻花”,新鮮炸好,灑上椰絲糖霜,非常爽脆可口。
“冷泡茶”,離席前,餐廳送給客人的每人一瓶自家製冰凍泡茶。

2022-07-11 114 浏览
中菜本身已經唔容易煮,而家仲要港式fusion菜,Presentable 仲要味道好有水準,簡直難上加難‼️我哋叫左《二人套餐》成餐飯,我哋都由頭「嘩」到尾⭐️先嚟前菜「冰鎮荔枝蕃茄」+「特製飲品椰子水」非常透心涼,而家天氣咁熱辣辣,有呢個前菜即時加分⭐️第一個「嘩」- 椰皇燉珍寶花膠呢件花膠真係好有睇頭唔係流的!口感Q彈軟腍湯水好清潤滋補,係清甜的,勁好味⭐️第二個「嘩」- 香草金稻帆立貝個ᴘʀᴇsᴇɴᴛ靈感應該來自盆栽,勁有心思金稻即係炸脆米,好耐都冇食過有脆米嘅菜式帆立貝燒得啱啱好,口感係軟彈的配埋脆米、菇菌、茄子,口感更有層次!⭐️第三個「嘩」- 火焰脆皮豬手豬手係原隻用鐵板上,職員會喺我哋面前加入米酒,再用火槍製造火焰🔥好容易吸引到隔籬枱嘅目光,非常有話題性然後職員就會幫我哋切件塊豬手皮真係非常非常香脆豬手肉一啲都唔鞋,脂肪嘅油脂令肉質好滑口不過食兩三件就會覺得有啲膩,始終成舊都係肉,鍾意食肉嘅一定會好鍾意食呢個脆皮豬手‼️⭐️最後一個「嘩」- 甜品總共有5款甜品,🍮芝麻卷+桂花糕+手工杏仁蛋白茶+不一樣的梨+脆麻花「不一樣的梨」其實係燕窩燉梨燕窩釀左係雪梨嘅裡面,好巧功夫‼️真係好想知道究
中菜本身已經唔容易煮,
而家仲要港式fusion菜,
Presentable 仲要味道好有水準,簡直難上加難‼️
我哋叫左《二人套餐》

成餐飯,我哋都由頭「嘩」到尾

⭐️先嚟前菜「冰鎮荔枝蕃茄」+「特製飲品椰子水」
非常透心涼,而家天氣咁熱辣辣,
有呢個前菜即時加分

⭐️第一個「嘩」- 椰皇燉珍寶花膠
呢件花膠真係好有睇頭
唔係流的!
口感Q彈軟腍

湯水好清潤滋補,係清甜的,勁好味

⭐️第二個「嘩」- 香草金稻帆立貝
個ᴘʀᴇsᴇɴᴛ靈感應該來自盆栽,勁有心思

金稻即係炸脆米,
好耐都冇食過有脆米嘅菜式

帆立貝燒得啱啱好,口感係軟彈的

配埋脆米、菇菌、茄子,口感更有層次!

⭐️第三個「嘩」- 火焰脆皮豬手
豬手係原隻用鐵板上,
職員會喺我哋面前加入米酒,再用火槍製造火焰🔥
好容易吸引到隔籬枱嘅目光,非常有話題性

然後職員就會幫我哋切件

塊豬手皮真係非常非常香脆

豬手肉一啲都唔鞋,脂肪嘅油脂令肉質好滑口

不過食兩三件就會覺得有啲膩,始終成舊都係肉,
鍾意食肉嘅一定會好鍾意食呢個脆皮豬手‼️

⭐️最後一個「嘩」- 甜品
總共有5款甜品
🍮芝麻卷+桂花糕+手工杏仁蛋白茶+不一樣的梨+脆麻花

「不一樣的梨」其實係燕窩燉梨

燕窩釀左係雪梨嘅裡面,好巧功夫‼️
真係好想知道究竟點樣去個梨心

甜度岩岩好,雪梨仲有少少爽脆感,唔會淋到冇晒口感

「脆麻花」都勁出色,同以前食嘅好唔同‼️
呢個非常香脆,
以前食開嘅係粉感果種脆,我就唔太鍾意

所以呢個勁岩我

至於芝麻卷就有啲失望,偏厚同埋唔夠滑身

紅油拌魚翅餃
呢個好好食,不過就食唔出有魚翅

可能太幼嘅關係!
不過餃子好juicy,加埋紅油辣辣地好香
呢條沙巴仔好厚肉

甜椒加上花椒一齊蒸,味道唔會好似普通蒸魚咁單調

仲有水晶陳村粉

比一般陳村粉更晶瑩通透
2022-07-10
  • 不一樣的梨
  • 紅油拌魚翅餃
  • 香草金稻帆立貝
身為前土瓜灣之友,樂見近幾年土瓜灣美食成為人氣焦點!屋企人睇去新地標 U PLACE 搵食,樓上就係新樓盤瑧尚,商場 U PLACE 感覺高級!各式餐飲打卡元素吸引咗我去品嚐新派中菜【聚聚】,因為遷就屋企人想食中菜,又唔想老土,踏入 gathering 眼前為之一亮,餐廳採用波希米亞風作裝修主題,全新聚會概念,各方親朋好友一家大細,一齊來到餐廳聚聚!我覺得食物質素有驚喜, fine dining 級數!熱情的店長,推介必食火焰脆皮豬手、椰皇燉珍寶花膠、不一樣的「梨」。咁就不如 order 超抵食 聚聚賞味套餐 。聚聚賞味 2人套餐 HK$798聚 •特調感覺好似食緊新派中菜的 omakase ,店員首先奉上椰皇水,準備好味蕾迎接美食。冰鎮荔枝蕃茄高質又多汁,cocktail 杯更顯新派風格,冰鎮荔枝、蕃茄清甜開胃。紅油伴魚翅餃子細細個成日去酒樓食魚翅餃,添上紅油香辣惹味,魚翅餃子🥟皮薄餡靚。椰皇燉珍寶花膠經理話係全場至正滋補燉湯,我信!因為真係好正!飲一碗清潤燉湯成個人醒晒,花膠控唔好錯過。原個椰皇燉,熱辣辣保持湯的溫度,打開椰皇蓋香氣撲鼻。燉珍寶花膠名不虛傳,果然係聚聚招牌菜之一,

聚聚賞味 2人套餐 HK$798

聚 •特調

椰皇燉珍寶花膠

原個椰皇燉,熱辣辣保持湯的溫度,打開椰皇蓋香氣撲鼻。

燉珍寶花膠名不虛傳,果然係聚聚招牌菜之一,冇介紹錯!心機湯椰皇燉雞湯清熱潤肺,補而不燥。用筷子夾起長長的花膠,珍寶size 長過iPhone。花膠大大塊,肉厚彈牙,滋味無窮。

香草金稻帆立貝
海洋的朋友,店員奉上原個水晶盒子,設計好有心思,好似海洋寶藏一樣!

香煎原隻帆立貝,新鮮肥美,入口爽滑,再淋上香草汁,味道更鮮甜。配上茄子粒、本菇、炸米,讓口感層次更豐富。

霸皇沙巴仔
平時都唔鍾意食魚嘅我,好欣賞這一道菜,菜式賣相派頭十足,忍唔住要相機📷食先,打咗卡先捨得食。

霸皇沙巴仔唔係中菜蒸魚咁簡單,有四川菜fusion的口味,不一樣的中式料理,尤其是我屋企為老人家讚不絕口。

霸皇沙巴仔魚肉雪白,肉質鮮嫩,食落非常多汁,新鮮鮮甜,美味中帶有麻辣的惹味,令人一試難忘。

火焰脆皮豬手
餐廳送一張寶麗來即影即有相機,留住美好一刻,加分位。一於等到火焰脆皮豬手一起拍照留念。

火焰脆皮豬手
(配黑椒汁/芥末沙律醬/香草汁)
原隻脆皮豬手慢烤後,侍應呈上時會為我們點火,火焰熊熊🔥 豬手外皮經火焰加持,更為香脆。

再為我們切件碎上,啖啖肉味道極濃郁,配上3款不同醬汁更加提鮮好味,非常惹味!酥脆香口必食推介!

開胃銀絲黃
蔬菜平衡了肉肉的油膩口感。

不一樣的「梨」
看似平凡的梨,外表清新脫俗,內涵非凡,真的不一樣。

至正甜品燉梨,非常滋潤,原個燉雪梨原汁原味🍐不一樣就是伴上 30年 陳皮絲,強勁地帶出梨香,切開仲可以不到幾匙羹的碎燕。100% 滋潤養顏,靚女甜品首選!

聚甜三小碟:
芝麻糕+桂花糕+手工蛋白杏仁茶
失傳了的手工甜品🍮一見到芝麻糕即刻心心眼,甜度適中,芝麻味香濃撲鼻。桂花糕成玫瑰花形,未食都覺得浪漫。手工蛋白杏仁茶無比滋潤。

椰絲脆麻花
酥脆可口,食極都唔夠喉。

冷泡茶
聚聚手工製作勁好飲,入口清涼,清香茶味無糖好健康。白桃烏龍、瑰麗堂煌,好適合夏天享用。

屋企人讚不停口,味蕾前所未有的大滿足!已經商量一齊再聚,品嚐新派中菜美食,相聚而快樂,看看下次有什麼驚喜。

庆祝纪念
生日
  • 椰皇燉珍寶花膠
  • 不一樣的「梨」
  • 霸皇沙巴仔
2022-07-10 185 浏览
早幾日買完餸經過見到呢間新開張,食100送100現金券,好吸引於是馬上訂位!入到去比我感覺係裝修非常雅致新派,完全唔似傳統中菜館!長方枱很有西餐廳風格,看了餐牌樣樣都想試,於是便叫了兩人套餐!一坐低先來店員先送上一小杯冰凍椰皇水及一杯熱辣辣嘅玄米茶,冰火交融很爽!跟套餐仲有玫瑰荔枝冷泡茶同白桃烏龍冷泡茶,超香好飲!餐前開胃小食冰鎮荔枝蕃茄,擺設精緻,荔枝的香甜中和咗蕃茄的酸甜,味道唔錯!椰皇燉珍寶花膠~未打開蓋,看似平平無奇的一個椰皇,一開蓋,清香撲鼻,望非常足料,主角花膠又長又厚!有肥大雞腳又有豬瘦肉湯色清澈少油,飲落清、鮮、甜,完全是靚料經長時間燉出嘅精華所在;椰王肉吸收哂湯汁,刮出來吃都係至高享受!紅油伴魚翅餃~雖然只兩隻不多,但擺設精美!魚翅餃內有紅蘿蔔西芹木耳豬肉,食落有蔬菜的爽口,點上紅油同吃,滋味無窮!香草金稻帆立貝~顧名思義即係有米,脆米的香脆加上炸過軟淋的茄子墊底,放上一粒煎到恰到好處的珍寶帆立貝!再淋上秘製日本芥辣沙律醬,口感層次非常之豐富,勁好味!😋霸皇沙巴仔~擺盤非常架勢,大廚刀功細膩,去骨起片,保留頭、尾及兩邊水撥,條沙巴好似曉飛咁,超生動!面頭鋪上三色椒粒、
入到去比我感覺係裝修非常雅致新派,完全唔似傳統中菜館!
跟套餐仲有玫瑰荔枝冷泡茶同白桃烏龍冷泡茶,超香好飲!
玫瑰荔枝冷泡茶,白桃烏龍冷泡茶
有肥大雞腳又有豬瘦肉
椰皇燉珍寶花膠
紅油伴魚翅餃~雖然只兩隻不多,但擺設精美!
香草金稻帆立貝
再淋上秘製日本芥辣沙律醬,口感層次非常之豐富,勁好味!😋
香草金稻帆立貝

面頭鋪上三色椒粒、蔥花和青花椒,令顏色及味道同樣出色、蒸魚豉油加了少許花椒油,微微辣更添風味,有創意!
霸皇沙巴仔
魚肉白滑而鮮嫩,成塊夾起而不散,咬落鮮甜,足証是新鮮靚魚!
霸皇沙巴仔
最正是墊底嘅粉皮,完全吸收哂條魚同配料加上豉油嘅味道,同用魚汁撈飯有異曲同工之妙!
火焰脆皮豬手,差不多每枱都點,皆因用鐵板上桌,淋上酒精然後點火,非常吸睛;吃落皮脆肉酥,但又不覺肥膩!
火焰脆皮豬手
三種醬汁都非常夾,好食到停唔到口呢!
火焰脆皮豬手
開胃銀絲王,濃湯浸嫩嫩嘅娃娃菜,湯中放入兩條泡椒,浸出些微辣味,真的特別開胃,又可夾多兩件豬手食呀!
開胃銀絲王
食到尾聲,送上不一樣的[梨]
不一樣的[梨]
又係看似平平無奇,一切開內裏的燕窩流晒出嚟,非常之有驚喜,清甜滋潤,食完即刻覺得皮膚靚晒!
不一樣的[梨]
仲有靚靚[聚甜三小碟]甜品,芝麻糕、桂花糕、手工蛋白杏仁茶同椰絲脆麻花,作為呢餐完美的終結!
手工蛋白杏仁茶
2022-07-09