食過好多次都係同一間, 來個總結! 服務: 原本真係想比高分, 其實服務唔算係超班, 但唔錯, 態度幾好! D 黑衫, 唔知係咪 Captain, 男女都幾好, 其他staffs 都幾好! 但食過咁多次, 其中好幾次係一個帶有口音的短短地頭髮身形高瘦女待應 應該不是Captain, 是帶頭手巾, 最唔好最差! 所以, 我要比最低分佢! 我問女侍應: [ 請問有無木魚? ] 個女待應好似唔知咁, 我見佢咁我就話: 佢應我: 咁我信佢啦, 再提多次唔該走蔥! 結果3次都係同一個女侍應幫我落單, 3次都無同我走蔥, 當然啦, 木魚更加係無同我走到!!! 超火!! 我覺得個女侍應服
食過好多次都係同一間, 來個總結!

我問女侍應: [ 請問有無木魚? ]
個女待應好似唔知咁, 我見佢咁我就話: [如果有就麻煩你幫我走左木魚同走蔥!]
佢應我: [無木魚架喎!] 咁我信佢啦, 再提多次唔該走蔥!

結果3次都係同一個女侍應幫我落單, 3次都無同我走蔥,
當然啦, 木魚更加係無同我走到!!! 超火!!

我覺得個女侍應服務唔太好, 要改善!
因為覺得佢對佢公司的menu超唔熟!
我其實之前已經食個樣食物, 我好肯定係有木魚同蔥!

但佢竟然答我無!! 咁我以為可能佢改左menu係無啦,
既然佢咁堅持, 我都慳返啖氣!! 結果, 係真係有木魚同蔥!

算啦! 諗住佢可能真係唔記得, 或者廚房唔記得左!
但第二次, 同第三次 都遇著係佢幫我落order, 又係咁!!
但奇在其他人幫我落order就乜事都無, 淨係係佢落order就出事!

食物
: 不過不失!

(如果將佢同表衣城&九龍灣的赤x個間都係食烏冬來比,
我覺得自家烏冬好d, 起碼滑d彈d!
起初赤x都ok, 但整整下就...可能間間唔同!)
我個次食緊野, 隔離係日本人, 因為我都識聽d日文,
聽到個男人講好食! (可能佢係禮貌先咁講!)
佢點左個自家冷烏冬$15, 另外仲有一樣野食,
跟住佢問個女好唔好食, 但佢個女無回應佢!

價錢
: 以較平價錢來衡量, 相對地我不會追求食物會有太高質素,
以一般在尖沙咀來說算平, 約$30~$40食個午餐算係咁!
(在尖沙咀的吉x家都食唔到個牛肉飯餐, 因要$4x)

2010-06-09
2010-05-24 10 浏览
見roadshow成日賣廣告,就去試下~點知d 鳥冬又"鞋" 又"un"我以為佢會好 似 稻亭 果d 滑dodo點知佢口感都係好一般~試完一次唔會再試~
見roadshow成日賣廣告,就去試下~
點知d 鳥冬又"鞋" 又"un"
我以為佢會好 似 稻亭 果d 滑dodo
點知佢口感都係好一般~
試完一次唔會再試~
2010-05-21
2010-04-30 8 浏览
知道係"ricky"san 開, 先扣一半分.裝修很好.presentation比想像中好.以甘既 價錢 可以o係尖咀一間甘既地方食野, 真係幾底.炸蝦野菜天-掛烏冬:size驚人. 超多"菜".成大舊上碟 要切開佢先食到, 冇理由成個就甘咬.不過一切就成個散左, 同散曬放上面冇分別.d料 應該切幼d.反而最出奇係d蝦, 好有汁同彈牙.烏冬就冇咩甘特別.其實一係好食, 一係唔好食,烏冬本身冇咩味, 除左講佢軟定硬之外冇咩"好味"既標準可言.就甘一個烏冬$15係平, 但係真係唔覺有咩甘好食.可能赤丸仲好過佢.紫菜露旬卷:同張相有出入, 冇諗過佢係炸,因為張相入面表面冇炸粉.2樣野都炸, 一個人食真係幾難頂.好似成$25, 得5"件", 幾唔底.題外話.因為我坐正門口bar台,全程望住d人煮野, 見到有d幾失望既野.首先d員工係好專心甘做野的, 呢個底讚.但係見到menu既"牛油焗雜菌", 其實完全厄你.你以為佢係 用"錫紙" 包住 "雜菌" 同 "牛油" 去焗?其實佢係 o係個wok到用油炒熟 "雜菌", 再放上 "錫紙" 到包好, 就上俾你.完全冇 "焗" 或者 "牛油" 既成份.烏

知道係"ricky"san 開, 先扣一半分.
裝修很好.
presentation比想像中好.
以甘既 價錢 可以o係尖咀一間甘既地方食野, 真係幾底.

炸蝦野菜天-掛烏冬:
size驚人. 超多"菜".
成大舊上碟 要切開佢先食到, 冇理由成個就甘咬.
不過一切就成個散左, 同散曬放上面冇分別.
d料 應該切幼d.
反而最出奇係d蝦, 好有汁同彈牙.
烏冬就冇咩甘特別.
其實一係好食, 一係唔好食,
就甘一個烏冬$15係平, 但係真係唔覺有咩甘好食.
可能赤丸仲好過佢.

紫菜露旬卷:
同張相有出入, 冇諗過佢係炸,
因為張相入面表面冇炸粉.
2樣野都炸, 一個人食真係幾難頂.
好似成$25, 得5"件", 幾唔底.

題外話.
因為我坐正門口bar台,
全程望住d人煮野, 見到有d幾失望既野.
首先d員工係好專心甘做野的, 呢個底讚.
但係見到menu既"牛油焗雜菌", 其實完全厄你.
完全冇 "焗" 或者 "牛油" 既成份.
烏冬.
出面間間都標明自己係手打, 甘先係烏冬同麵既珍貴之處.
呢間野佢就直情show埋俾你睇佢係用機整.
真係O曬咀.
(有加一)

但我係會再反去食其他野的XD
2010-04-29
2010-04-26 11 浏览
在店外見到廚師用烏冬機即造烏冬,很是吸引.又見到廚師認真的試味,很欣賞他們的工作態度,地方也非常清潔,就決定在此吃午餐。野菜天婦羅掛烏冬 $34野菜應是放在模型內炸成的,賣相不錯,色彩豊富,烏冬彈牙,味道可口,不用點醬汁也好味,可惜天婦羅不夠水準,高水準的天婦羅,應該是不會吃到一口油的,但這天婦羅卻幾乎是油浸一樣,真倒胃.希望Ricky San多多改善,以免壞了名聲鹿兒島黑豚肉鍋仔烏冬 $60湯很甜,烏冬真是不錯的,可能是因為在店內即製的關係,很新鮮.也有很多伴菜,配搭合比例,但湯太油.可能是黑豚肉的脂肪太多.煙肉芝士焗廣島蠔 $28三隻蠔很細,我在家煮的廣島蠔較此處的鮮甜及大隻,芝士味不夠香濃.聽到鄰枱的客人輕嘆一聲,發現他們叫的糖心蛋幾乎是全熟的,失敗.

野菜天婦羅掛烏冬 $34

2010-04-05
餐牌印刷精美
圖片吸引
2010-04-20 6 浏览
成日見佢係roadshow賣廣告..咁岩去woodhouse行街...好~就試一次佢既自家udon得唔得~自從食過8福既胡麻冷udon,就好中意食~所以今次都叫左個胡麻醬冷烏冬~嗯.....烏冬普通...芝麻自己磨...麻醬唔香而且好"杰"身..變相好似係食撈麵咁..炸天婦羅野菜烏冬除左個鳥巢賣相ok之外...冇野得..加左咖哩salt好食好多~都唔好食唔洗再打啦....一家唔會再去d 侍應態度又差...舉左勁耐手冇人理...有人黎喇..落單仲叫我等等...想問野..都未問姐...就話我知,陣間比你...我唔問都未問你就知我諗咩想講咩?咁就唔洗聽d客講野?有冇搞錯呀??
好~就試一次佢既自家udon得唔得~
自從食過8福既胡麻冷udon,就好中意食~
所以今次都叫左個胡麻醬冷烏冬~

炸天婦羅野菜烏冬
除左個鳥巢賣相ok之外...冇野得..

加左咖哩salt好食好多~

都唔好食唔洗再打啦....一家唔會再去
d 侍應態度又差...舉左勁耐手冇人理...

有人黎喇..落單仲叫我等等...

想問野..都未問姐...就話我知,陣間比你...

2010-04-18 1 浏览
同朋友今日去0左食0個 late lunch 我食0左個 牛肉湯烏東 朋友要0左個 老虎蝦天婦羅湯烏東 - 兩個烏東都「林bat bat」 個碗大0個個鑊 但係0的塘少到只係見到的烏東天婦羅冬菇 唔錯 炸豬扒 OKservice 麻麻 個 restaurant 重有0的「焗」最 OK 就係佢 cheap - but anyways, it's not a place I wil be going back any time soon.
同朋友今日去0左食0個 late lunch

天婦羅冬菇 唔錯

炸豬扒 OK

service 麻麻

個 restaurant 重有0的「焗」

2010-04-18
2010-04-11 5 浏览
知道係板長旗下既烏冬,見到幾吸引 ,行完ISQUARE都叫 。明太子掛烏冬 ( $18好似)本人對掛烏冬感興趣過湯烏冬,嘗過兩者之後, 覺得掛烏冬似乎比較煙UN,明太子份量OKAY其實咁既價錢 都唔會淨係食一個烏冬, 所以叫左小食龍蝦沙律鱈魚蛋燒 ($28)OKAY WOR, 本身諗住試下既心態,上面凍凍地 下面熱熱地個沙律感覺COVER左鱈魚味道,如果想試呢 呢個都可以試一試天婦羅湯烏冬 唔記得幾錢,天婦羅係就係雜錦, 不過件件都係好杉...岩岩黎到都脆都唔脆下.. OVERALL等位唔算太耐,果時7點左右野食黎得都OK快,食都食得快.. 唔算太大碟... 不過2個人都係1百蚊左右, 平啦算
知道係板長旗下既烏冬,
見到幾吸引 ,行完ISQUARE都叫 [慕名而來]。

明太子掛烏冬 ( $18好似)

本人對掛烏冬感興趣過湯烏冬,
嘗過兩者之後, 覺得掛烏冬似乎比較煙UN,
明太子份量OKAY
其實咁既價錢 都唔會淨係食一個烏冬, 所以叫左小食

:chopstick:龍蝦沙律鱈魚蛋燒 ($28)

OKAY WOR, 本身諗住試下既心態,
上面凍凍地 下面熱熱地
個沙律感覺COVER左鱈魚味道,
如果想試呢 呢個都可以試一試

天婦羅湯烏冬
唔記得幾錢,
天婦羅係就係雜錦, 不過件件都係好杉...
岩岩黎到都脆都唔脆下..

OVERALL等位唔算太耐,果時7點左右
野食黎得都OK快,
食都食得快..
唔算太大碟... 不過2個人都係1百蚊左右, 平啦算
龍蝦沙律鱈魚蛋燒
天婦羅- 好淋
茄子 . 蝦. 蕃薯
湯烏冬 (掛烏冬比較IN UN)
明太子
龍蝦沙律鱈魚蛋燒
2010-04-09 3 浏览
假期無聊的度過,自不然又是吃喝玩樂的消磨掉。看罷電影之後就到活方吃烏冬,正因之前在玻璃前面看到用機器製造烏冬的過程很吸引,想試試是否跟我們以前所吃過的烏冬有所不同。看電視也介紹過此日式餐廳,跟板字頭那間壽司店是同一位老闆的;因為沒有做下午茶時段,所以人客不多,我們可以坐到一張L型的小枱,最適合情侶拍拖,絕對有私人空間。 餐牌選擇其實不算多,不過往往好吃的話也不用太多選擇,那才可以彰顯她們對自家烏冬有信心。 1.胡麻醬掛烏冬---可以選擇冷或暖食,一盤白白的烏冬,配上一碟麻醬和一碟芝麻,雖然沒有說明如何進食,不過看見該芝麻的碟子的紋理應該是供人客自己動手磨芝麻,然後配合麻醬用以掛烏冬進食。烏冬果然是彈牙,但是不會過硬,不需要您花費牙齒太大的力氣。非常喜歡此類又好吃又健康的食物,日本人有研究說吃烏冬的人該會相對總明一點,因為小麥所造的烏冬不需要花費太多的能量去消化。 2.牛肉湯烏冬---牛肉是一貫的肥牛肉,但是配合烏冬和清湯又是非常的美味,而且烏冬經過清湯的洗禮之後比之前的冷烏冬相對地軟一點,所以更加滑,可以用您的O嘴把它很容易地索入口中。在調味架上有一種咖喱味的鹽,不過有點過咸,不要下太

2.牛肉湯烏冬---牛肉是一貫的肥牛肉,但是配合烏冬和清湯又是非常的美味,而且烏冬經過清湯的洗禮之後比之前的冷烏冬相對地軟一點,所以更加滑,可以用您的O嘴把它很容易地索入口中。在調味架上有一種咖喱味的鹽,不過有點過咸,不要下太多,不過用來調味又很特別,不妨試試。

3.吉列廣島蠔---雖然只有四件,但是蠔的味道很濃烈,配合沙律醬吃用是一種不錯的小吃。

有時間在門外看看廚房內員工使用機器壓制烏冬會是一種有趣的體驗,看到機器把本來厚厚的烏冬麵團壓成越來越薄得麵團皮,最後透過機器切成一條一條白白的烏冬,自不然令您想把它吃下肚中。很多人客喜歡點的一客15元的烏冬,沒有太多的花巧,只是配以醬油吃用,簡單往往就是最美味的食物,下一次一定要再試試。
胡麻醬掛烏冬
肥牛肉湯烏冬
調味架上的字句
ok
2010-03-19 7 浏览
叫左個海鮮火鍋///有蟹腳...魚...海蝦同蠔仲有勁多配菜...d海鮮都可以...但全部都結哂冰...可以掉死人.....煙肉cheese蠔....正....什錦天婦蘿,,,,no good/都係得d烏冬得.....
叫左個海鮮火鍋///
有蟹腳...魚...海蝦同蠔
仲有勁多配菜...
d海鮮都可以...但全部都結哂冰...
可以掉死人.....
煙肉cheese蠔....正....
什錦天婦蘿,,,,no good/
都係得d烏冬得.....
2010-03-18
2010-03-13 6 浏览
款式:鳥冬既款式都好多下。。。感覺pro pro 地。。。味道:烏冬口感好!由其係排烏冬。。。好鬼死彈牙架!!!!份量:個碗得個""""""大"""""""""" 字!!!價錢:其實唔算貴,不過拎返個份量黎計一計。。。諗諗下都幾唔孚合經濟效益幾廿蚊食一住仔彈牙烏冬,都咪話唔肉赤~~~ Service: 一個字""""""爛"""""""""" ~~~~ D waiter / waitress 唔知做咩好似好趕甘。。。多人又趕,唔多人又趕。。。O!!!仲有!!!好不滿要搭台既感覺。。。想坐多陣,同FD傾多2句都唔得。。。
款式:鳥冬既款式都好多下。。。感覺pro pro 地。。。

味道:烏冬口感好!由其係排烏冬。。。好鬼死彈牙架!!!!

份量:個碗得個""""""大"""""""""" 字!!!
幾廿蚊食一住仔彈牙烏冬,都咪話唔肉赤~~~

• 葡萄汁三文魚掛烏冬
2010-02-28 7 浏览
行過好多次都無食過,今日終於去試一次。等位等左十五分鐘左右。入到去坐到個單邊位,都幾好。叫左豬軟骨烏冬、燒玉子、雜錦天婦羅同埋蝦竹輪掛烏冬。燒玉子熱熱地,味道ok但有d 鞋....豬軟骨烏冬,個碗真係好大,但係半碗烏冬都無。有四舊豬軟骨,但一d都唔軟。我老婆數過總共有16條烏冬。我飲左啖湯好似淡左些少。蝦竹輪掛烏冬都係碗大料少。蝦無乜鮮味。烏冬幾滑有些少粉香。我以為所謂掛烏冬係類似撈烏冬,佢係跟左一支汁,但其實係湯。碗大烏冬少湯又稀都掛唔到,我覺得淡,都係要落d 鹽 (有一支橙橙黃黃的好似岩鹽咁),加左好味好多。雜錦天婦羅,有兩隻蝦,南瓜、蕃薯、茄子同冬菇各一。天婦羅粉大多,而且油油地。亦都係無乜味,要加料先得。埋單$141又唔算好貴,但又無想像中咁好食。如果再去試會要個淨烏冬,加隻溫泉蛋響面.....
行過好多次都無食過,今日終於去試一次。
等位等左十五分鐘左右。入到去坐到個單邊位,都幾好。

叫左豬軟骨烏冬、燒玉子、雜錦天婦羅同埋蝦竹輪掛烏冬。

燒玉子熱熱地,味道ok但有d 鞋....

埋單$141又唔算好貴,但又無想像中咁好食。
如果再去試會要個淨烏冬,加隻溫泉蛋響面.....
2010-02-28
2010-02-23 2 浏览
今日同朋友去尖沙咀玩 , 係隨便決定之下就黎呢間食個 lunch ~點食物後, 上烏冬時, 見到個碗好大, 但當個蓋揭開左後, 真係當堂 O 哂咀..........D 烏冬得好少 不過以一個大約 $3~4X 蚊既烏冬黎講, 呢個價錢及份量都仲可以接受, 但只叫一個鳥冬的話, 一定唔會飽囉~至於味道方面, 烏冬都夠滑同埋有少少咬口, 而湯就一般較淡, 只係朋友的辣海鮮湯烏冬的味道較為突出~~

2010-02-21
2010-02-19 18 浏览
今天中午時份和女朋友到尖沙咀逛街,逛了沒多久女朋友就肚子餓,想隨便吃一點東西云云,去那裡吃東西的責任自然而然的落到我頭上,我們剛好經過重慶大廈 / 活坊附近,於是想到可帶女朋友去試試「岡田珈琲」或「蘭芳園」。可是女朋友又覺得不太合胃口,實在令人頭痛呢!幸好商場內還有令女朋友念念不忘的「自家烏冬」,而且不用等位,現在不光顧,更待何時?侍應安排我們坐在入口處附近的吧枱,正好就是我們上次光顧的時候隔鄰的位置,同樣是面對開放式的廚房而坐,仍然看到廚房的員工埋首製作烏冬,好不有趣。我也沒看餐牌,就決定吃上次同樣的明太子掛烏冬,反倒是女朋友看了又看,最後決定要吃炸蝦野菜餅冷烏冬。我還以為女朋友會吃些清淡的款式,怎料女朋友點了炸蝦野菜餅,我已先聲明今天不太想吃炸物,女朋友可是要自己一個人負責的(女朋友一向習慣會分一些給我吃的)女朋友說很想試試,因此還是點了。女朋友繼續翻閱餐牌,我正奇怪,原來女朋友想叫點小吃(一開始還說只吃一丁點東西)結果女朋友竟還點了一客吉列豬扒,我倒想看看女朋友自己一個人怎吃得下這些東西。明太子掛烏冬我的明太子掛烏冬先來,烏冬仍是用一大碗盛載,賣相與上一次光顧時幾無異致唯一分別就

明太子掛烏冬

我的明太子掛烏冬先來,烏冬仍是用一大碗盛載,賣相與上一次光顧時幾無異致唯一分別就是烏冬份量比上次光顧時少了許多,女朋友看到後亦為之嘩然(口說無憑,拍下照片以作比對便一清二楚)烏冬份量少了,明太子按比例自然也下得較少。

食味上,烏冬依舊清淡帶有麥香,吃起來爽口彈牙,很有嚼勁。明太子依舊鮮味濃郁,鹹香中帶點溫和的辛辣味,食味吸引,亦令清淡的烏冬味道豐富吸引,整體食味依舊維持水準。

炸蝦野菜餅冷烏冬

女朋友的冷烏冬賣相與上次的什錦天婦羅冷烏冬相若,只是什錦天婦羅換成了炸蝦菜餅而已。而女朋友同樣察覺到自已的冷烏冬的份量比上一次點的什錦天婦羅冷烏冬要少。

冷烏冬依舊用了冰鎮,保持烏冬的冷感,烏冬吃起來充滿麥香,爽口彈牙,是女朋友最喜歡的味道。女朋友吃到後段覺得鰹魚汁有點不夠,不過她發現在餐牌列明:顧客如需要額外的掛汁(一人份量),烏冬汁(一人份量),本店將會收取港幣$5,最終女朋友還是沒添加了。

炸蝦野菜餅Size頗大,是不同的野菜切條後堆成一小搭再炸,頂上放有幾只小蝦。雖說不太想吃炸物,但在女朋友費盡唇舌的勸說下,我也就幫忙著吃一點吧。野菜餅包括有紅蘿蔔、南瓜、芋頭、青豆、金菇及真姬菇等,頂層則放有幾只蝦。

頂層的小蝦,為全素的野菜餅平添了幾分鮮味,不過份量不多,對食味沒大影響。野菜餅吃起包含了紅蘿蔔的清甜、南瓜的甜香、芋頭的粉腍、青豆的爽口、金菇及真姬菇的菌香,質感豐富而味道亦相當有層次。唯上次天婦羅的問題依舊存在,就是油炸的過程中,油溫不夠,未能悉數迫出野菜餅的油份,導致野菜吸滿了油,我和女朋友Share著吃,到後段也覺得相當油膩,就更別惶論一個人了。雖然伴著冷烏冬同吃,但依舊無法中和野菜餅的油膩,野菜餅底下的吸油紙亦吸得飽飽的,油膩程度可見一斑。

吉列豬扒

女朋友說想起味美的吉列食品(應該是指「とん吉」或「豚組」的吉列食品吧!)因此就叫一客吉列豬扒以解相思之苦。吉列豬扒賣相吸引,色澤金黃。吃了一口,麵包糠雖仍帶有丁點油份,但仍見香脆;另外豬扒頗有肉味,肉質尚算鬆軟,加上邊位帶有少許脂肪,吃起來帶有油香,整體味相當不俗。雖然食味與一眾吉列專門店仍有頗大距離,但計及價錢,質素令人欣喜。

今天再次光顧「自家烏冬」確實有些許失望,雖然烏冬質素依舊出色,可惜份量上有偷工減料之嫌。而炸蝦野菜餅的質素則實在令人不敢恭維,雖然吉列豬扒令人略有驚喜,但經過上次的什錦天婦羅及是次的炸蝦野菜餅,我對「自家」的炸物抱有相當的戒心。份量大縮水,而價錢維持不變,我們倆花了約一百二十個大洋,卻不覺非常飽足,由此可見划算程度大打折扣。以往覺得「自家烏冬」既有質素又划算的立體畫面,伴隨著自家的人氣烏冬機製作烏冬時一起切斷了。

Berlin
自家烏冬
上:自家烏冬,下:本店烏冬の湯底採用純天然食材,絕無添加油、味精,食得健康。
上:讚歧烏冬之歷史,下:顧客如需要額外的掛汁(一人份量),烏冬汁(一人份量),本店將會收取港幣$5
明太子掛烏冬
上:是次的明太子掛烏冬,下:對上一次的明太子掛烏冬(兩者比較,下面一碗份量明顯較多)
炸蝦野菜餅冷烏冬
炸蝦野菜餅
上:吉列豬扒及醬汁,下:吉列豬扒
上:吉列豬扒及醬汁,下:吉列豬扒
2010-02-07 2 浏览
二月七日(星期日)本身相約了老公仔的朋友們去行山,但是天宮不造美,整日下雨,唯有改期,我們就自己去科學館行我提議吃自家烏冬,上次吃過第一分店,覺得味道唔錯!就試試這分店吧中午時分,人不多,不用等位等了老公仔一會時,看過menu,比起之前的款式多我就點了個咖哩牛肉烏冬,老公仔則點了個雞沙律凍烏冬很快咖哩牛肉烏冬就到,碗大得很烏冬份量可以,牛肉就很多了烏冬不太彈牙,比較稔的,而咖哩汁就不夠濃牛肉就是肥牛,都好吃雞沙律凍烏冬就比較出色,雞肉是一片片的,雪得比較硬,但是好吃,有雞味烏冬相比我的就有口感,配菜有生菜和蛋上次在屯門吃時感覺比較好,現在這分店就一般了!
二月七日(星期日)

中午時分,人不多,不用等位
等了老公仔一會時,看過menu,比起之前的款式多
我就點了個咖哩牛肉烏冬,老公仔則點了個雞沙律凍烏冬
很快咖哩牛肉烏冬就到,碗大得很
烏冬份量可以,牛肉就很多了
烏冬不太彈牙,比較稔的,而咖哩汁就不夠濃
牛肉就是肥牛,都好吃

烏冬相比我的就有口感,配菜有生菜和蛋
上次在屯門吃時感覺比較好,現在這分店就一般了!
咖哩牛肉烏冬
雞沙律烏冬
2010-02-07
雞沙律烏冬
2010-01-31 5 浏览
到Ricky 生的自家烏冬,多多少少是因為他在巴士上的密集式廣告,仿佛每日提醒你一兩次自家烏冬有多好吃。在門口看,那廚房真的整齊,每一個工序也有板有眼,那製烏冬機好像在告訴我們新鮮製造出來的美味。滿足了眼睛,滿足了那份求知慾,終歸還是要過舌頭的一關。點了一個海鮮湯烏冬。這個湯底很清,清得有點過份,只有少少鹹味,可以說是鹽水,一點也吃不出用數種魚來做湯底,海鮮也不見其鮮味。最後也是最重要的烏冬,算滑身,但就是很彈牙的那種,我咬到牙仔軟了,喜歡煙韌的可來吃。炸蝦野菜餅湯烏冬也是一樣,湯底也是如此,不同的是那個炸物。那個炸物很高,用很多蔬菜條做成。那麼大的炸物,多餘的油份比想像中少,味道也甚佳。上面幾隻小蝦還有些鮮味,當然,我喜歡的是下面的蔬果條,有甜的,是晚最好的了。未能滿足,但價錢很相宜,有下次也說不定。

滿足了眼睛,滿足了那份求知慾,終歸還是要過舌頭的一關

未能滿足,但價錢很相宜,有下次也說不定。
太煙韌了
不忘告訴你它是來自RICKY 生