2024-03-21 60 浏览
今日同家人去咗銅鑼灣嘅Check-in Taipei,裝修新!今日叫咗招牌牛肉麵、招牌魯肉飯、海鮮炒王子麵蛋餅、芋泥三Q拿破崙同伯爵茶凍芋圓,侍應好細心,佢會先送上主餐,等我哋食完主餐,再同佢講聲先送上甜品。招牌牛肉麵牛肉麵湯底睇落好健康,所以食完麵後,連湯都無得剩。招牌魯肉飯魯肉入味,配上雞蛋,的確不錯。海鮮炒王子麵蛋餅蛋包住麵、蝦同蟹柳,配合沙律醬料,酸酸甜甜好好味,記得點側邊嘅沙律醬料,佢係靈魂,值得推介。芋泥三Q拿破崙食咗有驚喜,麻糬配上芋泥嘅拿破崙真係好夾,平時拿破崙係奶油嚟做,呢度係麻糬同芋泥,感覺較健康。伯爵茶凍芋圓我叫咗愛玉味,伯爵茶凍較特別,好少會有呢個配料,整體味道可口,值得一試。

招牌牛肉麵
牛肉麵湯底睇落好健康,所以食完麵後,連湯都無得剩。

招牌魯肉飯
魯肉入味,配上雞蛋,的確不錯。

海鮮炒王子麵蛋餅

伯爵茶凍芋圓
最近同朋友去咗銅鑼灣世貿中心嘅臺北棧 Check in Taipei 餐廳以淺粉紅色為主色 燈光柔和打卡好靚💕 而且環境好大坐得好舒服!有好多唔同嘅台式食物 仲有大量邪惡嘅麻糬/芋泥等等 好睇又好食😋 ♡ 芋泥3Q拿破崙 HKD$108由芋泥 鹹蛋黃 麻糬 肉鬆製成 超邪惡但又好好食~口感真係超級超級豐富!拿破崙口感一切開好好好酥脆👍 仲好香牛油味~~ 麻糬煙煙韌韌同肉鬆芋泥都超夾😛😛 佢有幾間分店 而呢個係銅鑼灣分店先有嘅甜品!♡ 明太子麻糬蛋餅 HKD$98佢有好多款蛋餅我都想試🤣 最後揀咗呢款!好好食!上枱熱辣辣~面頭仲有好多明太子醬同埋櫻花蝦 而且拉絲嘅效果勁吸引XD 唔係講笑真係超多明太子同埋麻糬😱 同蛋餅呢個配搭好match🧡💛 明太子/麻糬fans一定會鍾意~♡ 鹹蛋黃芋泥球 HKD$78同樣賣相好吸引嘅一款小食 一粒粒咁樣好可愛💜 外脆內軟~~ 好香芋頭味!鹹蛋黃同埋芋泥呢個配搭又係好邪惡😛 ♡ 招牌牛肉麵 HKD$116 加溏心蛋+HKD$8見係招牌所以叫嘅牛肉麵!湯底好正好濃郁牛肉份量仲好多~ 仲有特製嘅辣牛油 加埋落去一齊食好惹味❣️♡ 木瓜牛乳 HKD$52本來掙

♡ 芋泥3Q拿破崙 HKD$108

♡ 明太子麻糬蛋餅 HKD$98

♡ 鹹蛋黃芋泥球 HKD$78

♡ 招牌牛肉麵 HKD$116 加溏心蛋+HKD$8

♡ 木瓜牛乳 HKD$52
本來掙扎咗好耐要芋泥牛乳定係木瓜牛乳🤣 見其他嘢食都已經揀咗芋泥 所以今次就叫咗木瓜xdd 牛奶好香好滑 木瓜同牛奶呢個配搭冇得輸🧡🤍

• 芋泥三Q拿破崙
一直都好鍾意呢間台灣菜🇹🇼因為香港好消息到咁道地多款式既台灣味道👅而且座位好闊落好舒服環境打卡感不錯📷 今次嚟到銅鑼灣呢間分店仲有對住海既落地大玻璃感覺好Chill🌊 仲要值得一讚佢嘅台灣歌Playlist配上地道既食物真係好似飛咗去夜市咁呀✈️⭐️ 三色鹽酥雞 🍗鹽酥雞炸得香脆又唔會太重口味🤗 柚子松露同埋水牛城醬各有精采🎨 自己比較喜歡柚子醬感覺較清爽🍊⭐️ 鹹蛋黃芋泥球 🍠咬落酥脆嘅外皮包住綿密嘅芋泥💜 裏面嘅鹹蛋黃帶絲絲嘅鹹香🍳 全美複製到寧夏夜市食到嘅味道‼️⭐️ 松露玉米起司蛋餅 🌯蛋餅加上粟米同芝士好有台灣既街頭風味🧀今次加上松露醬就提升咗層次有種獨特既香氣🍄⭐️ 麻辣牛肉麵 🍜呢度嘅牛肉麵特別配上自家製嘅牛脂油🥓配上牛肉嘅牛味特別香濃🥩麻辣味令到油脂感唔會太重值得一讚🌶️⭐️ 肉鬆皮蛋魯肉飯 🍛滷肉肥瘦相間配上粒粒分明嘅飯粒🍖簡單平凡嘅美味配上肉鬆同埋皮蛋就令到咸香更加重🥚⭐️ 芋泥椰絲奶奶麻糬 🍡又令我好懷念淡水嘅名物鮮奶麻糬🥛黏糯度好高可以自己用筷子分嚟食好特別🤍 濃郁嘅奶味配上芋泥既配搭又出奇配合🤗⭐️ 伯爵茶凍芋圓 🍭芋圓份量超豐富🤩配上茶凍綠豆粉圓等各種配料🫘好有傳統台灣刨冰嘅古

三色鹽酥雞
⭐️ 肉鬆皮蛋魯肉飯 🍛
芋泥椰絲奶奶麻糬
⭐️ 芋泥椰絲奶奶麻糬 🍡
⭐️ 伯爵茶凍芋圓 🍭
芋圓份量超豐富🤩配上茶凍綠豆粉圓等各種配料🫘好有傳統台灣刨冰嘅古早味感覺🎏
綠豆沙牛乳
⭐️ 綠豆沙牛乳💚
你杯係我每次去台灣必飲嘅飲品😝 綠豆沙好有冰沙既感覺但係唔會過甜🍵同牛奶混合得好幼滑🍼入口非常消暑☀️

⭐️ 香水檸檬冬瓜茶 🍋
冬瓜茶嘅口味非常清甜🥒 加上香水檸檬獨特嘅香氣令到甜度唔會太單調🌼

三色鹽酥雞
松露玉米起司蛋餅
麻辣牛肉麵
肉鬆皮蛋魯肉飯
芋泥椰絲奶奶麻糬
綠豆沙牛乳
2024-03-14 81 浏览
It’s been a long time since I visited WWC due to its renovation.A friend booked restaurant, it looks very new and the decor is very modern. We ordered 3 set lunches, traditional Taiwanese fried chicken, mar la (spicy) beef noodles and a beef noodle. The mains were all very nice, my chicken was been cooked a little too long, as it was a little dry but the seasoning was good! My friends spicy beef noodle was very nice, she said right amount of “mar la” that wasn’t had on the throat! The other beef

The other beef noodle was also well received! The sides, we ordered a squid ball - deep fried nicely! And a fried fish cake.

Their bubble tea was infused with tea flavour! Very nice indeed!

Overall a good lunch with comfortable seatings. Will come back to try their desserts!
2024-03-12 70 浏览
台灣最出名一係離唔開食… 種類特別多,價錢平到貴都好食同出色,地攤到高級餐廳都有唔少,所以有好多台灣餐廳都嚟香港開餐廳…今次都係揀返地點一流,在鬧市位置既銅鑼灣,仲有埋華麗既裝修加無敵大海景👍🏻👍🏻✅招牌牛肉配台灣寬粉絲牛係用牛展,好腍淋,好有口感,湯底濃,牛味好重,台灣寬粉絲,煙煙韌韌,好滑身✅ 招牌魯肉飯魯肉飯入面既豬肉肥瘦都有,好平均,將飯撈埋醬汁一齊食,每粒飯都有汁、入哂味☺️☺️仲有半隻滷水蛋✅ 三色鹽酥雞(柚子,松露,水牛城)每一件雞都大大舊,新鮮炸出嚟,熱辣辣,外脆內軟,柚子感覺清新,松露重口味,水牛城就惹味,3 個味道各有特色✅芋泥3Q拿破崙一向鐘情芋泥既我一於試吓呢個,芋泥夾埋麻薯,仲有鹹鹹地嘅肉鬆,好有層次感,仲有最外面既拿破崙在最上面,咬落去脆卜卜,成個口感都幾特別☺️☺️

✅招牌牛肉配台灣寬粉絲

✅ 招牌魯肉飯

✅ 三色鹽酥雞(柚子,松露,水牛城)

✅芋泥3Q拿破崙

• 三色鹽酥雞
2024-03-11 66 浏览
招牌牛肉麵 配牛指油 $108牛肉麵麵底可選手工刀削麵或台灣寬粉絲 我地揀左手工刀削麵 麵身好彈牙👍🏻配上濃濃既牛肉湯底 非常好味 牛𦟌肉質軟身唔會好硬 炸左既蟲草花脆身 口感有層次又特別 好味🫶🏻花菇雜菌魯肉飯 $98魯肉飯係台灣菜必食item😋雞蛋好流心 流落個飯度一齊食一流個飯好多魯肉 入口即溶 又多汁雜菌花菇好入味 仲有木耳搭配 超正🤤蜂蜜苦瓜汁 $48甜中帶苦 苦中帶甜 清熱解毒鳳梨苦瓜汁 $48苦瓜汁入面有啲菠蘿俾你咬口
招牌牛肉麵 配牛指油 $108

鳳梨苦瓜汁 $48
苦瓜汁入面有啲菠蘿俾你咬口
2024-03-09
2024-03-09 61 浏览
今天我和友人選擇了到銅鑼灣世貿中心的食肆午膳,這位於商場四樓的人氣台式食店裝飾設計頗有特色,環境舒適光猛,座位寬敞多樣化,更享有迷人海景,打卡靚位多不勝數。打開餐牌便發現這店既有傳統的台菜,也有不少創新的美食。~芋泥三Q拿破崙單看這巨型吸睛外表已令人垂涎欲滴,吃下更見其實力。這創意十足的甜品絕對能滿足食客多種要求:既能吃到一咬即碎的酥脆千層餅,又能吃到綿滑和味道突出的芋泥、還能吃到Q彈煙靱麻糬、惹味肉鬆和鹹蛋黃碎。鹹、甜、脆、軟充分挑戰口腔味蕾,讓人一試難忘。~招牌牛肉麵配牛脂油(加半隻溏心蛋)手工刀削麵入口既滑又微微帶點韌勁,口感十分討好,與濃牛肉湯底配合得宜。大大片的牛𦟌肉質爽滑,筋肉分明又香又有𡁻口卻不帶靱的感覺,口感十分討好;加入彈牙入味的豆腐片和香味糖心蛋使這牛肉麵的内涵更豐富。如果喜歡更濃味道的話,亦可以在湯裡溶入適量的牛脂油,可即時提升整體的牛香味和油脂感,不妨一試。~招牌魯肉飯粒粒分明的米飯份量不少,飯面上淋上一層香味十足的醬汁和入口即化的惹味迷你魯肉粒粒,再配上糖心蛋。看似簡單的配搭,入口卻是出奇的討好,一口接一口的很快已經將它清空。~肉鬆皮蛋蛋餅這皮蛋餅的體型不小,

打開餐牌便發現這店既有傳統的台菜,也有不少創新的美食。

~芋泥三Q拿破崙

~招牌牛肉麵配牛脂油(加半隻溏心蛋)

~招牌魯肉飯

~肉鬆皮蛋蛋餅
這皮蛋餅的體型不小,用料豐富,餅的外層由雞蛋和麵粉配搭造成畧帶靱性的餅皮捲成,内裡除有入口Q彈的皮蛋外,更加入了惹味肉鬆,讓整體的味道更多元化和吸引。

~芭樂苦瓜汁
這淺綠色無添加有益飲品,原汁原味,甘而不苦,愈飲愈好味。

~香濃熱豆漿
一杯原味無糖熱豆漿泛出陣陣誘人豆香,同樣健康有益。

這人氣台式店子果然名不虛傳,不論傳統台菜和創意美食都製作認真和用料十足,加上取價合理和舒適的用餐環境,絕對值得捧塲。
2K
2024-03-05 66 浏览
𝗖𝗵𝗲𝗰𝗸 𝗶𝗻 𝗧𝗮𝗶 𝗣𝗲𝗶佔約 2000 尺餐廳佈置成臺灣鐵路風格及添加了阿里山景觀還有原住民色彩,每個角落都適合打卡😍亦有19 世紀台灣豪華火車「皇族花車」的包廂內,卡箱牆上加入了一些原住民色彩的木皮花樣😄====—====—====—====—✦ 鴨蛋蛋餅 ✦🍜海鮮炒王子麵蛋餅($128)🦐結合了大大隻爽口彈牙的蝦仁和王子麵,配上鴨蛋蛋餅的煙韌外皮,配上沙律醬及燒汁,味道豐富而美味🤤⋄✦ 台灣牛肉麵 ✦🐄招牌牛肉麵($108)可選面類:手工刀削麵、台灣寬粉絲🥚加半隻溏心蛋$8—牛肉麵加入🐂自製牛脂油,選用本地六十年老字號「兆記肥牛」提供的牛脂肪製成「牛脂油」,把牛脂油放入熱範牛骨湯裹即瞬間融化,給湯麵添加輕微香辣詡味,再蓋上一層牛脂的濃郁香氣😋 ⋄✦ 台灣滷肉飯 ✦🍚招牌滷肉飯($68)選用台灣最知名的米總之一,具有獨特香Q口感😛 經典的台灣料理以滷肉搭配香噴噴的米飯,每一口都帶來濃郁的味道和滿足感😃⋄✦ 手作芋泥控甜品 ✦🍰芋泥三Q拿破崙($108)每日限量供應的芋泥三Q拿破崙,結合了芋泥、麻糬和肉鬆,配上酥脆的酥脆的拿破崙皮,濃郁口感甜而不膩👍🏻⋄✦ 手調飲品 ✦🍹檸檬冬

====—====—====—====—
✦ 鴨蛋蛋餅 ✦
🍜海鮮炒王子麵蛋餅($128)

✦ 台灣牛肉麵 ✦
🐄招牌牛肉麵($108)
可選面類:手工刀削麵、台灣寬粉絲
🥚加半隻溏心蛋$8

✦ 台灣滷肉飯 ✦
🍚招牌滷肉飯($68)

✦ 手作芋泥控甜品
🍰芋泥三Q拿破崙($108)

✦ 手調飲品 ✦
🍹檸檬冬瓜茶($38)

清爽的檸檬味和冬瓜的甘甜交融,解渴又開胃😜
====—====—====—====—
📌店名:臺北棧’
📍地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖
2024-03-04
2024-03-04 61 浏览
Check-in Taipei係一間新派台式餐廳,想試好幾年😂環境非常舒適,樓底高,座位寬闊,而且窗外可以直望避風塘😍<招牌魯肉飯> $68<招牌牛肉麵> $108<肉鬆皮蛋蛋餅> $78<黑芝麻奶奶麻糬> $88<招牌魯肉飯>選用台灣知名的米種--台梗九號米,出名口感軟硬適中、兼具黏性、米香可口,掛上半肥瘦嘅魯肉同肉汁,同溏心蛋,簡單好食🤤另有特色魯肉飯,如櫻花蝦、松露等,大家試完都可以話我知好唔好食😋<招牌牛肉麵> 餐牌介紹:選用香港六十年老字號「兆記肥牛」提供嘅牛脂肪整成嘅「牛脂油」,放入熱純牛骨湯裏融化,再添加非常輕微香辣調味。的確,食嘅時候有驚訝湯底好香,應該就係牛脂嘅濃郁香氣,紅燒嘅香辣就偏輕。牛𦟌肉有4舊,尚算軟稔;手工刀削麵都有嚼勁掛汁;仲有好特別嘅炸脆嘅蟲草花,脆卜卜同麵一齊食,口感豐富有層次!<肉鬆皮蛋蛋餅> 蛋餅皮改用類似腸粉皮但煙煙韌韌同加埋蛋,醬汁是沙拉醬和燒汁,是創新嘅蛋餅!蛋餅餡料份量超豐富,滿滿皮蛋和肉鬆,但我覺得醬汁有點太濃太鹹,同我鍾意傳統

環境非常舒適,樓底高,座位寬闊,而且窗外可以直望避風塘😍

<招牌魯肉飯> $68
<招牌牛肉麵> $108
<肉鬆皮蛋蛋餅> $78
<黑芝麻奶奶麻糬> $88

<招牌魯肉飯>

<招牌牛肉麵>

<肉鬆皮蛋蛋餅>

蛋餅餡料份量超豐富,滿滿皮蛋和肉鬆,但我覺得醬汁有點太濃太鹹,同我鍾意傳統蛋餅皮多少少😂

<黑芝麻奶奶麻糬>
好好食🤤

麻糬奶香十足,軟稔滑溜,配埋滿碟都係嘅黑芝麻,每一口都好幸福🥰

店員都好好咁幫忙攪拌同切,方便大家分黎食!

2024-03-04 733 浏览
忽然台灣菜癮起,原來銅鑼灣都開了Check In Taipei,馬上去試試。店內裝修華麗別緻,非常適合打卡!髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅軟糯蛋餅內包滿綿密嘅芋泥,外層灑上芋頭粉及鹹蛋黃碎,顏色非常奪目!招牌滷肉飯 肥瘦各半的五花肉滷得香濃入味,醬汁鹹淡適中,與白飯拌勻,肥而不膩,再配上溏心蛋及醃蘿蔔,真是百吃不厭!明太子甜不辣 甜不辣口感Q彈扎實,不會黏牙,食落唔會覺得油膩,配上明太子醬滋味更有層次!黑芝麻奶奶麻糬必食的奶奶麻糬,麻糬口感非常軟綿柔順,帶點冰涼的感覺,甜度適中。黏滿脆口的芝麻粉吃,口感層次十足。觀音兵用上萬壽無疆杯盛載嘅Cocktail,真係別有一番風味!鐵觀音茶加入Vodka調製而成,易入口之餘,更能突顯茶味香而甘醇。芭樂苦瓜汁 結合了芭樂一和苦瓜的天然風味,帶來了一種清新的口感,更是一種健康和營養豐富的選擇!總括來說,這店用傳統的食材加上創新的烹調演繹,真是令人喜出望外!

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

招牌滷肉飯

明太子甜不辣

黑芝麻奶奶麻糬

觀音兵

芭樂苦瓜汁

• 黑芝麻奶奶麻糬
2024-03-04 82 浏览
Fusion 台灣菜臺北棧,分店不少,每間分店都有其主題元素,各俱特色,能吸引不少年青人散來,食物菜式又相對較新,食物質素和味道都有一定水準,難較最近如此大熱餐廳之選。******************************臺北棧,以新派台灣菜式為主,這夜來到銅鑼灣店商場之內,以鐵路及原住居民元素為餐廳主題,所以餐廳裝潢都很有獨色,還可以看著窗外海景,餐廳播放輕柔音樂,讓人入座也感覺舒適。餐牌以台式小食、雞餅、牛肉麵、魯肉飯、麻糬、甜品和飲品供應,以台灣菜料理加入亞洲菜式元素,製成新口味菜式。飲品有苦瓜汁、手調飲品、雞尾酒、啤酒等。麻婆臭豆腐 HKD68,是一道經典的台灣小吃,發酵豆配上肉碎和醬油,豆腐口感柔軟,有著獨特的味道。明太子麻糬蛋餅 HKD98,麻糬和蛋餅在台灣都挺有名,還要煮成一道菜式,絕對吸引。麻糬口感軟糯,融化在口中。 搭配上明太子的鹹鮮味,和櫻花蝦香加上明太子沙律醬,鹹香味與甜軟味道相互融合,形成了口感的層次感,讓人吃得滿足。招牌牛肉刀削麵配牛脂油 HKD108,再加糖心蛋半隻 HKD8,把牛脂油放入湯中,先喝一口湯,鮮甜美味。刀削麵口感滑溜又彈牙,牛肉煮得非常入

招牌牛肉刀削麵配牛脂油 HKD108,再加糖心蛋半隻 HKD8,把牛脂油放入湯中,先喝一口湯,鮮甜美味。刀削麵口感滑溜又彈牙,牛肉煮得非常入味又腍,還有口感脆脆蟲草花,讓人回味無窮。

黑芝麻奶奶麻糬 HKD88,麻糬放在黑芝麻粉之上,賣相不錯,吃之前要先將麻糬拌勻黑芝麻粉。麻糬口感軟糯,入口即溶,還滿滿芝麻香,又不會很甜,完全食得又玩得,驚喜萬分。

凍檸檬冬瓜茶 HKD38,冬瓜清甜,又帶點檸檬酸味,解渴又消膩,確實不錯。凍鮮鳳梨梳打 HKD45,味道香甜鳳梨味,又有梳打氣泡口感,清新解渴,必飲之選。

• 鮮鳳梨梳打
  • 檸檬冬瓜茶
  • 黑芝麻奶奶麻糬
  • 明太子麻糬蛋餅
2024-03-03 47 浏览
超鍾意食台灣嘢,想食呢間好耐,今日終於有時間。見到裝修都好闊落,播緊台灣歌。叫咗幾樣嘢食都係$500內,又好食,打卡又靚。明太子甜不辣甜不辣食得多,但配明太子汁嘅真係好少,原來兩樣嘢都可以咁夾。甜不辣有口感,薄薄地。招牌滷肉飯好耐都冇食過好食嘅滷肉飯,就算有肥豬肉都唔會覺得好肥膩,入口即溶。黑松露粟米芝士蛋餅呢套係用鴨蛋做,蛋味會比較濃郁,超多黑松露醬,配埋拉絲芝士,一流!Oreo奶奶麻糬呢個係今次嚟嘅目的,一定要食到,話說超級滑溜,勁多Oreo水,大滿足。伯爵茶酒第一次飲到呢個配搭,兩樣嘢都幾夾,有酒味之餘都帶有伯爵茶香,好特別。
超鍾意食台灣嘢,想食呢間好耐,今日終於有時間。

見到裝修都好闊落,播緊台灣歌。

叫咗幾樣嘢食都係$500內,又好食,打卡又靚。

明太子甜不辣

招牌滷肉飯

黑松露粟米芝士蛋餅

Oreo奶奶麻糬

伯爵茶酒
2024-02-29 50 浏览
超喜歡這間店 本人非常喜愛吃芋泥 他的芋泥蛋餅每一次都必點 這間店還有限定的芋泥拿破崙 10分推介還有他的原條鰻魚粟米蛋餅也是超讚的 這間台灣菜菜式相當吸引 會回頭吃N 次🤭
2024-02-28 63 浏览
今日嚟到世贸嘅台北栈食晚饭,發覺這間餐廳裝修得有點像台灣鐵路風格,每個角落都係打卡點👍🏼。打開餐牌,已被餐牌上的食物所吸引,大多都是台灣新派食品、而且餐廳加入了很多新嘅元素,豐富了食物的吸引度。首先點了杯宇治茶牛乳,味道香郁濃醇,帶有一絲甜美的味道。跟著點了個魯肉伴台灣A菜,蔬菜夠新鮮再配以台灣特色魯肉更加香濃惹味。再嚟個松露粟米起司蛋餅,蛋餅餡料是粟米加芝士,外面還唧上松露沙律醬,令到蛋餅有陣陣松露香味,豐富了口感,而且每淡都可以拉絲,夠晒cheesy。再叫個傳統嘅台灣魯肉飯,這是我食台灣菜必食的,魯肉滷到軟爛Q彈、醬香四溢的肉燥澆淋在白飯上,極為銷魂。甜品方面叫了萌萌傻鴨,傻鴨是用椰香奶凍造成的,而草地則是用斑斕金寶製造,還有美美的食用花做配襯。傻鴨夠曬可愛,絕對是打卡之首選。鐘意甜品嘅我,點都要食埋佢哋著名嘅芋呢三Q拿破崙作結束。拿破崙酥皮夠曬鬆脆,頂層撒上咸蛋黃醉,夾著中層的麻糬、芋泥和肉鬆,層次感豐富,咸咸甜甜,特別惹味。

宇治茶牛乳
首先點了杯宇治茶牛乳,味道香郁濃醇,帶有一絲甜美的味道。

魯肉伴台灣A菜

台灣魯肉飯
萌萌傻鴨
  • 宇治抹茶牛乳
2024-02-26 560 浏览
-臺北棧 🌸講新潮 講有特色既台灣菜既話 一定係諗起臺北棧之前食過海港城分店後 聽講銅鑼灣分店會有啲唔同所以今次就去埋銅鑼灣分店試下唔同既菜式貪心既我今次點左好多款 但果然樣樣都冇令人失望🥩 蒜香三色台腸 ($68)近排真係有鋪台灣腸癮 見到呢度有就即刻點!三色係墨魚 黑椒同原味 外層煎得香脆 伴蒜片 夠惹味🥢 麻婆臭豆腐 ($68)台式做法既臭豆腐 無論係嗅覺定係味道都好夠臭🫶🥬 魯肉伴台灣A菜 ($88)用上新鮮油麥菜 伴魯肉食 如果再多啲魯肉就更好😆🍆 櫻花蝦烏醋茄子 ($48)冷盤 - 茄子清甜 + 鮮香櫻花蝦 + 微酸醬汁 好開胃🐟 原條鰻魚起司玉米蛋餅 ($188)呢個賣相係相當震撼 因為真係放左原條鰻魚上去份量十足 入面仲有大量粟米同芝士 食完已經好飽另外可以自己調較木魚碎碎既份量呢~ 🍜 黑蒜牛肉麵 ($128)個人幾中意呢個黑蒜湯底既牛肉麵 會愈飲愈上癮揀左手工刀削麵 雖然屬於厚身 但都好掛湯🌟🌟🌟🍚 橘色海皇涮涮鍋粥 ($338)🌟🌟係當晚最有驚喜既單品 🌟🌟係昆布湯加入豚骨及大量蝦殼 還原火鍋後既湯底味道非常濃郁 再放入臺北棧御用九號米煮成橘色之後仲有加入豐富配
臺北棧 🌸

講新潮 講有特色既台灣菜既話 一定係諗起臺北棧
之前食過海港城分店後 聽講銅鑼灣分店會有啲唔同
所以今次就去埋銅鑼灣分店試下唔同既菜式
貪心既我今次點左好多款 但果然樣樣都冇令人失望

🥩 蒜香三色台腸 ($68)
近排真係有鋪台灣腸癮 見到呢度有就即刻點!
三色係墨魚 黑椒同原味 外層煎得香脆 伴蒜片 夠惹味

🥢 麻婆臭豆腐 ($68)
台式做法既臭豆腐 無論係嗅覺定係味道都好夠臭🫶

🥬 魯肉伴台灣A菜 ($88)
用上新鮮油麥菜 伴魯肉食 如果再多啲魯肉就更好😆

🍆 櫻花蝦烏醋茄子 ($48)
冷盤 - 茄子清甜 + 鮮香櫻花蝦 + 微酸醬汁 好開胃

🐟 原條鰻魚起司玉米蛋餅 ($188)
呢個賣相係相當震撼 因為真係放左原條鰻魚上去
份量十足 入面仲有大量粟米同芝士 食完已經好飽
另外可以自己調較木魚碎碎既份量呢~

🍜 黑蒜牛肉麵 ($128)
個人幾中意呢個黑蒜湯底既牛肉麵 會愈飲愈上癮
揀左手工刀削麵 雖然屬於厚身 但都好掛湯🌟🌟🌟

🍚 橘色海皇涮涮鍋粥 ($338)
🌟🌟係當晚最有驚喜既單品 🌟🌟
係昆布湯加入豚骨及大量蝦殼 還原火鍋後既湯底
味道非常濃郁 再放入臺北棧御用九號米煮成橘色
之後仲有加入豐富配料 包括蔬菜 蝦 蟹肉同蜆肉
熄火後放入日本 「新紀元卵」 蛋味香濃 色澤鮮豔
係食用前加入少少蝦油 蔥花 同紫菜絲 食落非常惹味
同埋全程都有專人服侍幫你煮 唔洗擔心仲錯步驟~

🍰 芋泥三Q拿破崙 ($108)
餅底鬆脆香口 中間夾住手作芋泥同麻糬 多重口感

🍰 Oreo奶奶麻糬 ($98)
我上次食完翻尋味 因為麻糬奶味香濃 軟糯綿滑
連埋Oreo 碎碎一齊食 口感更為豐富好味呢~

🍰 萌萌傻鴨 ($108)
每日限量供應單品 - 前排見到好多人打卡就已經想試
傻鴨整體係椰香奶凍 周邊綠色係班蘭金寶
而灰色係竹炭海綿蛋糕 造型趣緻得黎又幾好味~

🍹手打香水炭燒檸檬茶 ($48)
係臺灣變奏版既手打檸檬茶 飲落茶底濃郁芳香
香水檸檬同炭燒檸檬既味道都好突出 唔會互相蓋過

🍹蜂蜜苦瓜汁 ($48)
完全好似食左成個苦瓜咁 好彩有加左啲蜂蜜
中和返個苦澀味 飲完感覺好健康😎