餐厅: 芭堤雅小廚
资讯:

2016-02-10 736 浏览
無論中學,大學,工作,相信你地都會試過採單車呢個活動吧。而香港為數不少的單車徑,東涌長洲元朗屯門沙田,我相信十個有十一個都會踩過沙田去大埔呢一帶,如果hardcore 啲,就一定會再踩過去大尾督,之後佢地會做的不離三件事。燒烤,串燒,泰國野,燒烤,串燒,泰國野,燒烤,串燒,泰國野,燒烤,串燒,泰國野,燒烤,串燒,泰國野,燒烤,串燒,泰國野,燒烤,串燒,泰國野,我諗你點都會試過其中一樣,如果你同我一樣都係最愛這這古老擴音機或者是前後出世的朋友們,你們一定和我一樣總會踩單車後做過呢幾樣野。去那個串燒檔是這幾年的事吧,燒烤應該最長青,而食泰國野就係較傳統的青蔥歲月活動,那個年代人人都說這裡吃泰國野好出名,我唔知點解,但呢度同九龍城一樣係另一個泰國集中營,曾經google過有乜原因,但係還是原因不明。無論點,係三度呢個天氣,入到黎大尾督,燒烤串燒個人會結冰,泰國野當然是不二之選,而且熱辣辣的泰國野絕對適合驅寒,朋友剛巧來到燒烤,佢這佢屋企門口都結冰,你可以想像今日大尾督沒有青蔥的回憶和歲月,只有冰一樣的寒冷。幸好,我們還有熱帶的氣氛圍起這裡讓我們沒有這麼凍,今天選的就在其中一間我未吃過的-芭提

無論中學,大學,工作,相信你地都會試過採單車呢個活動吧。

幸好,我們還有熱帶的氣氛圍起這裡讓我們沒有這麼凍,今天選的就在其中一間我未吃過的-芭提雅。

坐下來就整杯鮮檸蜂蜜生薑茶先,當然生薑茶係保暖之選,有生薑茶你又點需要擔心怕冷呢。
吃泰菜必選的是泰式燒豬頸肉 $88 ,最重要的靈魂係個醬汁,不過燒豬頸肉燒得香噴噴,豬頸肉厚切得黎又煙韌。
秘醬無骨豬手 $128 ,說得秘醬個醬汁當然唔係咁簡單,無骨豬手最適合我呢啲懶人,豬手肥大肉厚,切開一片片都能夠感受到,吃到底還有菜苗為你解膩,多細心。
芭提雅燒鷄 $118半隻 和芭提雅海南鷄 $118半隻 ,一冷一熱,無論邊種溫度都吃到雞肉的嫩滑,你會忍唔住連雞皮都食埋,我個人喜歡海南鷄,那種鮮味較為立體而又出色。
又酸又辣的冬蔭功 $178,絕對是我等了一天的嘉賓,寒冷的天氣一定要飲呢啲咁暖身的冬蔭功,加上大大隻蝦肉係裡面,本身寒風刺骨都一下子被融化了,如果Elsa係度,我會毫不猶豫給她一碗冬蔭功,這樣便冰都可以let it go吧。
泰式炒椰菜苗 $80 ,不用多說,炒椰菜苗嫩綠又健康,青蔥的歲月過去了,又怎能沒有綠色的東西點綴人生。
跟住落黎的酸辣海鮮拌炸木瓜 $88 ,炸木瓜個口感好特別,我唔識形容,但再配合一點酸酸地的芒果絲,成個味道和感覺都好好,再唔係那些簡單的青木瓜沙律。
主角終於出場,泰式曹池珍寶大頭蝦,$228有二隻,你可能會話貴,但我覺得絕對物有所值,個隻蝦長過我隻手,那些蝦頭的肉爽口又大舊,但最美味的是那些蝦膏,加上那個秘製的醬汁,基本上你如果用手吃真是滋味到不行,吃一隻已經令我完全飽肚。
點知,朋友可能驚我地太凍的關係,等我地食飽少少,仲叫左份薄餅,沾上那些有蝦味的醬汁,食三塊都唔夠仲想encore,可能天氣太凍的關係吧,雖然人身在大尾督,看到門口外的單車鋪突然青春感滿瀉,個當我想起我今天吃到爆錶的時候,我就選擇飲多杯鮮檸蜂蜜生薑茶...
那個青蔥的年代會沒有大尾督呢,今天叫我想起七八年前的回憶,那個時候應該瘦二三十磅吧....那些青蔥的年代如果我早點遇上這大頭蝦和冬蔭功,我應該一個人也可以KO佢地.....

可惜,青蔥已離我很遠,雖然大尾督還在。

你的青春有多少個大尾督呢?
芭堤雅小廚 Pataya

大埔大尾督69號A地下

2016-01-24
2016-02-10 394 浏览
去大美篤交收,順便食埋午飯,見到這間Pataya都有幾多人,點了午餐,泰式無骨豬手飯,$45,凍檸茶,加$6。 泰式無骨豬手飯,咬一啖豬皮,煙煙韌韌又重膠質,好似食緊骨膠原,豬手肉都算嫩,真心好食。 凍檸茶夠凍,夠茶味,合格。
泰式無骨豬手飯

凍檸茶

凍檸茶夠凍,夠茶味,合格。
泰式無骨豬手飯
2016-02-09 347 浏览
呢間野食地方唔係好方便, 如果唔係朋友有車都唔會入黎食不過朋友話都值得, 佢又有車, 咁就入黎試下以下係我地其中食的野食:冬蔭功湯 ($178)都真係好辣, 不過又幾甜鮮, 蝦肉大隻, 湯之中仲好多蝦膏炸蝦餅 ($88)鐘意得食泰國野通常都會鐘意呢個,蝦肉好彈牙, 外皮脆口, 又多肉芭提雅海南鷄 ($118/半隻)皮香, 肉又好滑, 加埋些調味料好惹味秘醬無骨豬手 ($128)豬手好入味,豬皮肥美又鬆軟, 加上特製醬汁, 無得彈咁遠專程黎食都值得!
呢間野食地方唔係好方便, 如果唔係朋友有車都唔會入黎食
不過朋友話都值得, 佢又有車, 咁就入黎試下

以下係我地其中食的野食:
冬蔭功湯 ($178)
都真係好辣, 不過又幾甜鮮, 蝦肉大隻, 湯之中仲好多蝦膏
炸蝦餅 ($88)
鐘意得食泰國野通常都會鐘意呢個,
蝦肉好彈牙, 外皮脆口, 又多肉
芭提雅海南鷄 ($118/半隻)
皮香, 肉又好滑, 加埋些調味料好惹味
秘醬無骨豬手 ($128)
豬手好入味,豬皮肥美又鬆軟, 加上特製醬汁, 無得彈

咁遠專程黎食都值得!
  • 芭提雅海南鷄
  • 炸蝦餅
  • 冬蔭功湯
2016-02-08 570 浏览
入大尾篤除了BBQ、大眾踩單車郊遊上之外, 還有可吃泰菜, 我不想弄污雙手, 所以建議行程還是先吃泰菜, 才踏單車, 走到水壩那邊, 坐在石壆上休息, 微風吹著是何其寫意.食泰菜,金柚沙律是必點的!大蝦約兩至三隻,整個沙律是最好的前菜,金柚夠清甜,少少酸味的汁,很開胃, 中間亦有脆脆的乾蝦粒。很欣賞在賣相方面的心思, 以柚皮及生菜把沙律包裹著泰式燒豬頸肉燒得夠香口, 每片厚薄適中, 肉汁仍在, 淨吃已經好夠味, 要再惹味些, 沾隨碟的泰式辣汁就最正.炸蝦餅亦是非常值得推介! 蝦餅的彈牙程度十足, 最抵讚是不會過於油淋, 加上有泰式醬汁, 頓時覺得熱氣度減退.泰國雞飯出名, 其實豬手同樣好吃! 這份秘醬無骨豬手可真頂呱呱~ ~ 識食當然是食滑嘟嘟的豬皮, 少少黏口, 一點也不覺肥膩, 心只想著: 骨膠原, haha. 由於是骨已起, 吃時完全不需擔心有骨, 就一口咬下, 豬手肉夠軟稔, 碰上甜甜的秘製醬汁, 好sweet.嗱! 冬蔭功是沒理由不喝的! 兩隻大頭蝦兼有雞脾菇等等, 雖然略嫌檸檬葉的味道不算很突出, 但酸辣度完全合我口味, 寒冷天氣下喝一碗, 即時暖笠笠, 而且排一排汗, 有

泰式金柚大蝦沙律
秘醬無骨豬手
嗱! 冬蔭功是沒理由不喝的! 兩隻大頭蝦兼有雞脾菇等等, 雖然略嫌檸檬葉的味道不算很突出, 但酸辣度完全合我口味, 寒冷天氣下喝一碗, 即時暖笠笠, 而且排一排汗, 有感對身體也好啊.
冬蔭功 (大)
泰式菜類之中, 泰式矮瓜是我的大愛, 其次就是椰菜苗. 炸香的蒜子其實幾好吃, 當然重點是夠嫩而不韌的椰菜苗, 完全不需擔心有臭青味, 火喉很夠!
泰式炒椰菜苗
吃飽飽就開始我們的單車遊啦~ let's go!!!
2016-01-31
泰式金柚大蝦沙律
冬蔭功 (大)
  • 冬蔭功
  • 金柚大蝦沙律
一月尾香港市區的天氣錄得多年來少有三四度的記錄, 由於一早已相約朋友入到大尾督芭堤雅小廚Pataya食午飯, 所以咁凍的天氣都照入去.我地先點個小食, 選了炸蝦餅.食泰國菜我也愛點炸蝦餅. 這個熱辣辣上枱. 蝦餅外層夠鬆化, 內裡蝦肉爽口又彈牙,非常好味. 也可以點上甜酸汁, 酸酸甜甜, 特別醒胃.我地點了一個午餐, 就是芭提雅喇沙(鷄絲). 原來這裡除了一至五有午餐外, 星期六日和假期也會有, 平日是$45 星期六日和假期是$55. 熱飲+$3,凍飲+$6,汽水+$8,特飲半價. 這樣都幾抵食.我本身唔太食得辣, 這個喇沙對於我來講也可以接受, 但不能食得太多, 我也是淺嚐.喇沙夠惹味, 愛食辣的朋友會鍾意. 麵質口感不錯, 軟硬適中, 也算彈牙. 而魚片調教的味道不錯.再來是我最愛的菜式之一, 秘醬無骨豬手.對於我來講, 食豬手最重要就是食豬手皮. 這個豬手皮非常軟棉棉, 入口好滑, 而豬手肉也相當腍身, 秘制醬汁也入味, 所以非常啱我口味.食泰國菜, 多數人也點冬蔭功湯, 但友人知道我不食得辣,所以就我, 點了泰式魚肚羹.魚肚羹材料夠豐富, 入口時口感十足.由於我鍾意食熱湯, 若

我地先點個小食, 選了炸蝦餅.
炸蝦餅
食泰國菜我也愛點炸蝦餅.

這個熱辣辣上枱. 蝦餅外層夠鬆化, 內裡蝦肉爽口又彈牙,
非常好味.
也可以點上甜酸汁, 酸酸甜甜, 特別醒胃.

我地點了一個午餐, 就是芭提雅喇沙(鷄絲).

再來是我最愛的菜式之一, 秘醬無骨豬手.
秘醬無骨豬手
魚肚羹材料夠豐富, 入口時口感十足.
由於我鍾意食熱湯, 若這個魚肚羹再熱一點會更好味.

芭提雅酸芒骨香魚.
上枱時已見到賣相好靚.

炸魚片的外皮唔會過厚, 入口時魚味不俗, 算幾鮮味.

另一邊配有類似泰式沙律的芒果絲, 但對於來講略為辣了一點.
最後是泰式曹池珍寶大頭蝦.
泰式曹池珍寶大頭蝦
上枱時已被大頭蝦吸引住, 因為都好大隻蝦.

蝦肉夠彈牙, 又夠爽脆, 而且幾易起出肉.

而個醬汁調教不錯, 同蝦好夾.
蝦頭不好錯過, 當中有蝦膏, 要慢慢嘆.

由於個汁好好味, 我地另點了烤餅一齊食.
我是首次入來這間泰國風味的店食飯, 唔係朋友帶我來也不識. 日後相約友人踏單車後, 除了BBQ外, 來這裡食飯也是另一個不錯選擇.

泰式曹池珍寶大頭蝦
原本諗住入嚟大尾督踩單車,點知去到凍到HIHI,然後大家就放棄踩單車,入到嚟,不如就去呢間餐廳醫肚坐下~先嚟熱辣辣嘅「香茅椰汁鷄湯」,平時我哋食泰菜通常都會叫酸酸辣辣冬蔭功,今次就試下呢個雞湯!飲落好香嘅椰子味,就好似酸辣嘅椰子湯,而且幾足料,可以食埋雞啊~再嚟芭提雅酸芒骨香魚,賣相好靚,仲有雕花架!條魚煮得啱啱好,一塊塊,魚肉好嫰滑!酸酸辣辣再帶一點甜,望下配菜?有蒜粒、腰果、甜芒果同酸芒果等等,好好味!呢個要推介~重點嚟喇!泰式曹池珍寶大頭蝦,好大隻曹池蝦,一雙手拎唔晒!好多膏,配埋薄餅可以撈埋汁加埋碟菜~食嘅過程中,聽到經理話有個廚師啱啱由泰國嚟到開工,跟住我搭嗲問句:「咦?呢度啲廚師係真.泰國人嚟架?」,經理話:「係呀,全部廚師都係泰國飛過嚟架。佢哋平時就係餐廳後面住」原來係真.泰菜!

香茅椰汁鷄湯
再嚟芭提雅酸芒骨香魚,賣相好靚,仲有雕花架!
芭提雅酸芒骨香魚
條魚煮得啱啱好,一塊塊,魚肉好嫰滑!
呢個要推介~
重點嚟喇!
泰式曹池珍寶大頭蝦,
泰式曹池珍寶大頭蝦
好大隻曹池蝦,一雙手拎唔晒!好多膏,配埋薄餅可以撈埋汁
加埋碟菜~
火紅通菜

原來係真.泰菜!
2016-01-30
泰式曹池珍寶大頭蝦
早前天寒地凍...市區只有5度,人人在家中的被窩中渡過,我就走入大尾篤跟一班好友食泰菜,其實...是因為有朋自遠方來,才會有動力從被窩中爬出來喔。這家泰菜是比較新的,聞說師傅是從泰北那邊聘請回來當大廚的,就讓我們試試真偽啦~泰式燒豬頸肉 ($88)拿拿拿,不知是第幾啦,說過吃泰菜必定要點泰式燒豬頸肉的啦。這裡的豬頸肉烤得剛剛好,入口先是吃到香口的外層,再來就肥瘦均勻且十分爽口的肉質,配以旁邊的醬汁,令燒豬頸肉吃落更香更惹味。這個大大碟都是$88,整體感覺是物有所值的。炸蝦餅 ($88)炸蝦餅也是少不了的。香脆外層配以豐富的蝦膠,入口彈牙,味道鹹香,實在是值得一吃再吃的食物。冬蔭功 ($178 - 大)在當天嚴寒的天氣下,這個冬蔭功實在是我的救星。飲過以後,整個人都變得暖暖的。味酸且帶點辣的冬蔭功,刺激著每一個味蕾,加上它的用料豐富,味香且討好,令人一飲愛上。秘醬無骨豬手 ($128)店員極力推介這一道菜,豬手一夾起已知它的大概的肉質了,忍不住放入口立即就驗證一番。豬手味道剛好,肉的味道相當濃郁,肉質又夠鬆軟,加上惹味的醬汁,叫人愛不釋口。另外,伴碟的蛋也沾上了惹味的醬汁,蛋的大小也剛好

泰式燒豬頸肉 ($88)

炸蝦餅 ($88)

冬蔭功 ($178 - 大)

秘醬無骨豬手 ($128)

店員極力推介這一道菜,豬手一夾起已知它的大概的肉質了,忍不住放入口立即就驗證一番。豬手味道剛好,肉的味道相當濃郁,肉質又夠鬆軟,加上惹味的醬汁,叫人愛不釋口。另外,伴碟的蛋也沾上了惹味的醬汁,蛋的大小也剛好可一口吞掉的,一入口就是滿滿的滋味與幸福。
泰式曹池珍寶大頭蝦 ($228/2隻)

嗚呀,這個大頭蝦賣相一流,本來就已經炸過,再加入香濃咖喱汁,且肉質爽口。再說,大頭蝦的每一寸都沾上了咖喱汁,但咖喱汁卻沒有蓋過大頭蝦的鮮味,兩者相輔相成的。

再點一客薄餅用來伴咖喱汁一起食用,熱呼呼而且香脆的薄餅令人忍不住一口又一口的食,一塊又一塊的,要把整個醬汁的精華都吃完才肯擺休。
小聲:其實大頭蝦真的超大隻啦!看!比我的臉還要長得多啦lol

小記:

其實,又真的幾好吃,畢竟從泰北聘請回來的,不論口味、味道也跟那邊的相近。在這個嚴寒的日子,跟一班好友圍在一起嘆美食,一起聊聊天,真的開心得「落雨不怕●落雪也不怕」。

不得不提的是....這家餐廳的環境也算透風喔,坐在餐廳裡面也能切身的感受到外面的寒冷呀,但幸好食物全部新鮮奉上,全部都熱辣辣的,吃完之後人也暖得多了~!!

• 泰式燒豬頸肉
  • 炸蝦餅
  • 冬蔭功
  • 泰式曹池珍寶大頭蝦
2016-02-02 144 浏览
這天為泰菜瘋癲恃著好友車我們去食lunch便去遠一點啦大埔夠遠未哈哈,點知入到去落狗屎泰式金柚大蝦沙律$88鹹鹹香香金柚清甜冇苦澀味,蝦肉爽口有鮮味不錯泰式香草燒雞$128/半隻雞肉都算嫩口而且燒得幾香口架味道可以再濃DD更佳咖哩軟殼蟹$158軟殼蟹炸得未夠酥脆不過咖哩汁夠晒多梗係要叫埋薄餅和蒜蓉包啦薄餅烤到酥香口煙韌不油點咖哩食一流蒜蓉包香脆可口蒜蓉點到即止就咁食巳很不錯芭堤雅金邊粉$78炒得夠乾身味道正宗不過甜收貨有特了班蘭千層糕$38/4件帶輕輕班蘭味椰香較重質感煙煙韌韌都ok啦
薄餅烤到酥香口煙韌不油點咖哩食一流
蒜蓉包香脆可口蒜蓉點到即止就咁食巳很不錯
芭堤雅金邊粉$78炒得夠乾身味道正宗不過甜收貨有特了
2016-01-28
2016-02-01 96 浏览
入大尾督,可以踏單車、放風箏、燒烤, 在這天, 只有幾度的寒冷天, 我跟朋友來到大尾督, 是為了Pataya。肯從被窩中爬出來, 沒有放朋友飛機, 是值得的! 泰藉大廚主理, 味道正宗!泰式金柚大蝦沙律 $88, 金柚粒粒飽滿有汁, 甜酸度剛好, 不會嗆到喉嚨敏感!泰式燒豬頸肉 $88, 爽身帶點柔軟的豬頸肉, 又有適量肉汁, 真正有燒烤的香味與味道!秘醬無骨豬手 $128, 超滑嫩的豬皮,膠質感極重, 軟腍的豬手肉, 秘制醬汁像滷水味甜甜的, 吃到停不到口!芭提雅燒鷄 $118半隻, 燒得香口的燒雞,皮下沒有厚厚的脂肪, 當人人愛吃雞腿, 我偏愛吃雞胸, 就算全熟也有嫩滑口感。冬蔭功 $178(大),大大隻大頭蝦熬的冬蔭功湯,不是一味的死辣, 辣中帶有鮮蝦湯味, 喝得好暖身!酸辣海鮮拌炸木瓜 $88, 如山一般高的是甚麼? 原本以為是炸白飯魚之類, 原來是炸木瓜, 口感特別,像甚麼乾似的, 拌酸辣醬一起食,沒那麼寡。芭提雅酸芒骨香魚 $188, 片片鬆脆魚塊, 切得很美,為保持魚塊的乾爽,在另一邊才放上酸芒醬, 輕輕帶起味道, 與炸魚好搭配。泰式曹池珍寶大頭蝦 (例半即三隻$342)

泰式曹池珍寶大頭蝦 (例半即三隻$342), 珍寶大頭蝦,蝦膏非常多, 肉質鮮味彈牙, 醬汁像是甜甜的咖喱椰汁味, 鮮上加鮮!
班蘭千層糕配椰汁西米糕 $38(4件), 泰式皇牌甜品, 千層糕不夠軟糯, 反而西米糕挺好食的, 有粟米芋頭做饀料, 口感豐富。
2016-01-24
2016-02-01 221 浏览
最近天氣真壞,陽光伯伯都不常見了... 這個時間,總特別想念泰國,想念那裡的陽光,也想念那裡的美食,結果上星期就去吃了一頓泰菜懷愐一下。這間泰菜是朋友的推介,位置比較偏僻,駕車來會比較方便,但味道的確不錯,甚有泰國地道風味。兩個人選了 泰式金柚大蝦沙律 ($88) 作為頭盤,大蝦鮮爽令人滿意,更重要是靈魂的金柚夠清甜,加起來非常清新又開胃呢!咖哩蟹吃得多,咖喱軟殼蟹 ($158) 卻不常見,這天也要了一份;新鮮炸起的軟殼蟹,給點上咖哩後既脆又香,美味得緊,而黃咖哩本身亦十分香濃誘人,吃到停不了口啊!由於咖哩汁有多,又加點一份薄餅來拌吃,酥香不油,又是滿意,很快又給清光~兩個人胃納不大,最後加個 泰式炒椰菜苗 ($88) 已經很滿足。從來超愛吃爽甜有咬口的椰菜苗,這裡的出品夠鑊氣、份量也足,吃完非常飽足了。可惜是只兩個人食力認真不夠,下次有機會再找多些朋友,來吃芒果糯米飯及更多的餐點吧~

2016-01-27
2016-02-01 265 浏览
年紀大,對於踩單車這些通常猛吸紫外線的活動都會可避則避,這天本來也推卻了活動,卻重新審視起來,因為天色是陰陰的,yeah!單車後的指定節目都是來到大尾督這一排幾間的泰國菜吃飯的,隨便的進了一間PATAYA,去到已是下午2時許,下午茶才剛開始,$3X一個餐好像很划算,可是運動過後,大家都有點餓了,大家都開始點著小菜來說。餐廳內外都極具泰國風情,即使冬天店員都穿著綠色花花短恤衫(內有長袖底衫),對於快要出發到泰國旅行的小妹來說,恰好預先徜徉於此百嘗不厭的風情之中 頭盤 泰式燒豬頸肉、炸蝦餅,炸蝦餅是普通了一點,就是無論哪一間餐廳也弄得好的;豬頸肉也不錯啊,醃得入味也燒得香口。冬蔭功湯好有蝦味啊~~~當然啦,幾隻手掌長過手掌的大蝦一起煮,冬蔭功主要調味香料是南薑、香茅、莞茜、蔥、檸檬葉、辣椒和魚露,這個湯應該相當重手,所以有點過鹹了…芭提雅酸芒骨香魚是推介啊~~~~怎麼說,小妹真的妹仔肚,這個魚的配菜幾乎被全小妹全滅了。事實上,炸魚本身炸衣做得乾身一D都唔油,夾住配菜非常好吃,配菜好吃因為有酸芒果、西柚、腰果、青瓜絲、蒜頭,其中就是酸芒果成了定勝原因,如果用的是甜芒果,差別會很大啊~~~椰
海鮮冬蔭功湯
椰菜苗濃濃的蒜香
泰式炒椰菜苗
泰式曹池珍寶大頭蝦,一客是兩隻的(即4邊),店方見我們6人便很貼心的建議點例半(即3隻6邊),大家都可以試下。再以薄餅點咖哩汁,好好味啊~~~
泰式曹池珍寶大頭蝦
千層糕的層次很豐富,有口感又煙韌,而斑蘭味道有夠清新,加上點點的椰漿,不太甜
西米糕甜度亦不錯,椰汁味頓時充滿口腔中
椰汁西米糕配班蘭千層糕
裝潢、制服、菜色都是一樣泰國風情,還不是真泰國菜!?

2016-02-01 189 浏览
果日同朋友去踩車,比較早入到去,唔駛點等位...幾個人都叫左唔少嘢食...個炸蝦餅好彈牙,外脆內彈,當然不缺個鮮蝦味!雖然豬頸肉未到好出色同特別,但有一定水準肉嫩外烤得少少燶,好野味燒雞勁滑呀!我最鐘意食滑既雞~又夠入味!椰菜苗真係唔係道道有得食架!我之前食過就係黃金海岸間酒店果邊食到從此愛上,呢D細細棵既苗食好爽,清甜我最怕硬掘掘既菜...呢個椰汁雞湯好勁椰子香味...好彩我就唔係好食到香茅味,我麻麻地呢陣味飲落少少辣,雞都係煲到好滑重頭戲來了!呢隻蝦職員話叫曹池,好大隻架!我地人多叫2隻會唔夠,所以呢道係例半呢道可以睇到佢有幾大隻呀,大過隻碟,同隻筷子差不多長架食落無蟹咁麻煩TIM呀!一叉就食到!蝦肉就一食就知新鮮啦,爽彈!嘻,有D龍蝦FEEL,蝦頭都唔少嘢食架...多膏架!食飽飽真係唔食過甜品都好似無左個句號咁叫左呢個泰式甜品,樣呢,就椰汁西米糕吸引點知呢!好味既係斑蘭千層糕!!暖暖地!好香斑蘭味少少黏口,我勁鐘意
果日同朋友去踩車,比較早入到去,唔駛點等位...
幾個人都叫左唔少嘢食...

個炸蝦餅好彈牙,外脆內彈,當然不缺個鮮蝦味!
炸蝦餅
雖然豬頸肉未到好出色同特別,但有一定水準
肉嫩外烤得少少燶,好野味
泰式燒豬頸肉
燒雞勁滑呀!我最鐘意食滑既雞~
又夠入味!
芭提雅燒鷄
椰菜苗真係唔係道道有得食架!
我之前食過就係黃金海岸間酒店果邊食到
從此愛上,呢D細細棵既苗食好爽,清甜
我最怕硬掘掘既菜...
椰菜苗
呢個椰汁雞湯好勁椰子香味...
好彩我就唔係好食到香茅味,我麻麻地呢陣味
飲落少少辣,雞都係煲到好滑
重頭戲來了!
呢隻蝦職員話叫曹池,好大隻架!
我地人多叫2隻會唔夠,所以呢道係例半
泰式曹池珍寶大頭蝦
呢道可以睇到佢有幾大隻呀,大過隻碟,同隻筷子差不多長架
食落無蟹咁麻煩TIM呀!一叉就食到!
蝦肉就一食就知新鮮啦,爽彈!
嘻,有D龍蝦FEEL,蝦頭都唔少嘢食架...多膏架!
食飽飽真係唔食過甜品都好似無左個句號咁
叫左呢個泰式甜品,樣呢,就椰汁西米糕吸引
點知呢!好味既係斑蘭千層糕!!
暖暖地!好香斑蘭味少少黏口,我勁鐘意
班蘭千層糕配椰汁西米糕
题外话/补充资料: 佢地張櫈就一般好坐,有少少凹入去...
芭提雅燒鷄
椰菜苗
班蘭千層糕配椰汁西米糕
  • 蝦餅
  • 曹池大頭蝦
  • 棷菜苗
2016-02-01 125 浏览
The most memorial food in Thailand will be this. Not becoz it's wonderful taste but the comfort it can bring to stomach after loads of alcohol. I still remember the crazy weekend spent in Bangkok and the food track selling pork knuckle always be my stop before back to hotel.Though it can go with different noodles, best friend of it must be rice definitely. As the sauce will not dilute by the noodle soup and the rice can balance the oily n sticky feeling of the knuckle.That's great choice for lun
That's great choice for lunch after riding the bike from Tai Wai. The pork knuckle is cooked enough to soften the meat and release collagen from the skin. Fat is favour and the skin goes so well with a spoon of rice.The only room to improve is the rice. A bit moist than Thai steam rice.
2016-01-19
2016-01-31 80 浏览
大概很多人也會在週末到大埔踩單車,然而一早而遺忘怎樣踏車的我來說,來大埔也是為了吃。朋友竟然選了一個嚴寒的星期六來到新界的大埔,市區也是五六度,雖說我現在也住在新界區,但是溫度卻是截然不同。慶幸的是不用踩著車在寒風中入大埔,否則如何貪吃的我也寧願躲在被窩中。正正因為天氣寒冷,平時人來人往的大尾督,人流不太多,而平時滿座的餐廳也沒有太多的客人,說我們來得合時也可以。一行多人佔了一大圓桌,也不覺擠擁。平常必點椰青的我,今天卻點了一檸蜜薑茶取暖,如果薑味濃一點,更合我口味。由於太凍的關係,先來一個熱呼呼的炸蝦餅,外層脆皮金黃色,入口爽彈,炸而不膩,不失為一個香口小吃。暖過身後,才吃這個惹味十足的泰式青檸燻蹄,可能太耐沒有吃調味較濃的菜餚,一下子未能適應,這辛辣程度較重的燻蹄。泰式燒豬頸肉也是我的心頭好, 焦香肉嫩, 令人愛不釋手。由於實在太寒冷,來個熱湯才是最有用吧。香茅椰汁雞湯是我吃泰國菜時必吃的。一切緣於在泰國旅行時,品嚐過一次後已深深愛上,於是每天總有一餐點此湯。椰香撲鼻,與香茅和其他泰式香料正是湯的靈魂之處,是我喜歡的味道,而雞肉沒有因為煲湯而影響肉質,依然嫩滑,很不錯。這裡的雞肉甚

泰式燒豬頸肉也是我的心頭好, 焦香肉嫩, 令人愛不釋手。
這裡的雞肉甚有水準,芭堤雅燒雞雖然帶點焦黑,但比起一般炸雞少了一種熱氣的感覺。雞肉鮮嫩,肉汁豐富,吃多幾件也不怕。
平時很喜歡吃肥肉的我,也特別愛吃泰式的豬手。豬皮呈深啡色,其實餐廳以秘製醬料烹調,味道恰到好處,豬手皮有點晶瑩滑溜的感覺,入口即溶,起了骨的豬手更是啖啖肉,忍不住吃了好幾件。
吃多了肉當然要吃點菜來平衡一下,泰式炒椰菜苗新鮮翠綠,吃起來也很爽脆,對於泰國來的廚師來說,絕對沒有難度吧!
這個有名的泰式曹池珍寶大頭蝦,醬汁濃郁的大頭蝦相當吸引,蝦肉仍保持應有的鮮味和爽彈感,蝦頭也滿是蝦膏,確是值得一試的菜式。
最後當然也是甜品時間, 班蘭千層糕配椰汁西米糕, 暖暖的班蘭千層糕, 班蘭香味郁芳, 質感 Q 彈。
來到大埔我們也要挑戰一下低溫,走到碼頭旁脫下外套來一個大合照,感受一下寒風凜冽的滋味,我們的大埔之旅就在一片歡笑聲和 '好凍聲' 中 結束。

2016-01-23
2016-01-31 88 浏览
很久地沒踏足大埔這地方誰不知一想去就傾盤大雨好不浪漫呢!!是日有車痴梗係去遠D啦使人唔使本嘛!!老友話Pataya嘅泰菜不錯一於殺入大埔啦~到達時適逢過了lunch我哋可以慢慢嘆個late lunch^0^真的有點凍飲杯熱檸薑蜜暖暖身先^0^照燒珍寶大頭蝦$98/隻,手掌大的大頭蝦燒得香口肉質夠彈性味道鮮甜好吃蝦頭還充滿膏真的邪惡萬分^0^冬蔭功(大)$168加珍寶大蝦$60味道很對我胃香味十足酸度恰好如果辣度可加多些真係無敵~明爐烏頭$158烏頭魚味不錯配料頗將別坊間一般用肉碎但Pataya竟用可愛小肉粒味道鮮香又夠咬口個人很喜歡這安排~秘醬無骨豬手$128這個必吃秘醬沒有其它泰菜館甜,豬手鹵得十分入味而且皮糯肉軟好食得令人一口接一口哋吃~泰式蝦醬炒飯$78飯粒分明爽口幽幽蝦醬香氣不霸道但細膩挺好吃呢!!芒果糯米飯$55估不到這時候也吃到香甜芒果,糯米飯尚算軟糯椰汁香甜帶點點鹹味正是我愛的味道^0^
很久地沒踏足大埔這地方誰不知一想去就傾盤大雨好不浪漫呢!!
真的有點凍飲杯熱檸薑蜜暖暖身先^0^
2016-01-28