2017-08-05 298 浏览
今晚有柴可夫司機咀刁v車豬小姐入科學園食晚餐 地點認真比較偏僻 有人車真係方便得多哈哈「花月見」環境感覺和式 比人恬靜悠閒之感落地大玻璃設計令餐廳更具空間感 天花板嘅燈泡設計 既科技又時尚餐牌用上日本布質靚紙 而且每頁紙都有唔同花紋 巧令令食物選擇方面都唔少 心大心細嘅我地一陣先揀到呢軟骨餃子棒煎至外皮香脆 餡料嘅軟骨相當有口感 沾上開胃餃子醋 此小食為晚餐揭開序幕花月見特上魚生丼賣相豐富又吸睛材料包括有蔥吞拿魚腩蓉 吞拿魚 三文魚 油甘魚 牡丹蝦 魷魚 松葉蟹肉 海膽 帆立貝 三文魚籽 蟹棒 玉子材料新鮮選擇多 一個丼就可以試哂所有款式嘅刺身好滿足定食會連埋麵豉湯 小食兩款 翠肉瓜同味付螺肉貨色全都新鮮 尤其喜歡海膽同吞拿魚海膽顏色呈漂亮金黃 水潤鮮甜 質感幼滑 帆立貝亦雪白鮮味濃!吞拿魚柔潤帶油甘香 肉厚又軟腍 三文魚明太子忌廉烏冬令豬小姐驚喜左坊間一般嘅明太子烏冬都係用上忌廉汁 加上一匙明太子 輕輕撈勻但尼度嘅竟然係濃郁嘅粉紅色明太子醬黏滿每條彈牙嘅烏冬帶微辣嘅明太子味又濃又香 刺激味蕾 三文魚輕輕火灸過 無減吸引力 魚油香與明太子夾到不得了!高質!牛油果軟殼蟹反卷相對上質素就比
今晚有柴可夫司機咀刁v車豬小姐入科學園食晚餐

好滿足

定食會連埋麵豉湯 小食兩款 翠肉瓜同味付螺肉
貨色全都新鮮 尤其喜歡海膽同吞拿魚

海膽顏色呈漂亮金黃 水潤鮮甜 質感幼滑
 帆立貝亦雪白鮮味濃!
吞拿魚柔潤帶油甘香 肉厚又軟腍

三文魚明太子忌廉烏冬令豬小姐驚喜左

但尼度嘅竟然係濃郁嘅粉紅色明太子醬黏滿每條彈牙嘅烏冬

牛油果軟殼蟹反卷
牛油果軟殼蟹反卷相對上質素就比較普通了

牛油果軟殼蟹反卷
不過勝在蟹籽夠多配撘住惹味沙律醬 軟殼蟹都唔會腍哂或過油
日本料理當中 銀雪魚算是矜貴

用京都白味噌同味醂醃漬過後直接拎去燒烤就係西京燒最簡單好味嘅做法!
銀雪魚肉質鮮嫩肥美 魚油豐腴甘香 沾上蛋黃醬係絕配

雖然糖份比較高而且脂肪含量高 但此嫩滑感認真令人欲罷不能

如果「花月見」地方位置方便啲 相信豬小姐絕對會係常客
2017-07-26
2017-07-31 242 浏览
花見月 不單名字優美,餐廳的環境有一大片的落地窗,採用天然光,有種脫俗美。就連餐具也很雅素。海葡萄北海道苦瓜沙律。很新鮮。非常喜歡吃海葡萄,覺得這個食物很可愛,是海藻類,吃入口,卜卜卜的。還有呢個苦瓜唔算苦,接受到呢洋風燒帆立貝。睇名以為佢係熟食, 真人只見到佢表面嗰層略略咁樣被火灼過,上面曬左啲黑胡椒粒。入口之後並沒有失望,非常好吃充滿著帆立貝鮮甜美, 再帶點煙燻和 黑胡椒的味道。柚子唐揚炸雞新鮮炸出來, 非常熱辣辣, 雞肉不會炸得過老, 粉也不會太厚, 一切剛剛好。帶著袖子味的炸雞非常之清新呢。泡菜豚肉飯。沒有想到日式餐廳都會有韓式料理。 呢個都係好不錯, 泡菜豚肉非常開胃, 諗起都流口水。

海葡萄北海道苦瓜沙律。很新鮮。

還有呢個苦瓜唔算苦,接受到呢

洋風燒帆立貝。
入口之後並沒有失望,非常好吃

充滿著帆立貝鮮甜美, 再帶點煙燻和 黑胡椒的味道。

柚子唐揚炸雞
帶著袖子味的炸雞非常之清新呢。

泡菜豚肉飯。
沒有想到日式餐廳都會有韓式料理。
呢個都係好不錯, 泡菜豚肉非常開胃, 諗起都流口水。
2017-07-23 272 浏览
朋友係沙田友, 約左佢出黎食飯, 佢帶我入科學園, 話呢度夜晚其實好多餐廳選擇, 而且唔會咁多人.呢間日本野開到10點, 晚市夠晒時間食, 而且環境仲幾舒服.一般既日式刺身, 壽司, 串燒等都有, 仲有幾款晚市定食.先要個串燒拼盤開下胃, 一共有5串款式, 上枱已聞到陣陣香味.牛舌唔太薄, 爽口唔韌, 牛味濃. 雞翼同豚肉燒左好香, 肉質保持軟滑.冬菇串軟腍入味, 食落超JUICY. 毛豆好爽口.仲有晚餐定食既鰻魚飯, 魚身燒至微焦, 特別惹味, 而鰻魚肉質好滑, 唔算多骨.定食里仲有三色刺身, 三文魚肥美, 帶子跟蝦都好彈牙鮮甜, 質素不錯.炸雞沙律夠清新, 炸雞脆口唔油膩, 細細件無咁濟. 下次去開踩單車, 可以黎呢度食下lunch先.

一般既日式刺身, 壽司, 串燒等都有, 仲有幾款晚市定食.

冬菇串軟腍入味, 食落超JUICY. 毛豆好爽口.
炸雞沙律夠清新, 炸雞脆口唔油膩, 細細件無咁濟.

下次去開踩單車, 可以黎呢度食下lunch先.
2017-07-20 219 浏览
想帶媽咪去科學園好耐,終於的起心肝去行一轉行左個圈老人家要抖抖,媽咪又話要食日本野,好彩有間日本餐廰,環境仲要好OK感覺好悠閒採光OK,好柔和比較少見,木瓜雪耳茶,甜甜地幾好真係有木瓜雪耳~~$88 三文魚腩5,好厚身好新鮮~$178 加拿大海膽,雖然少少貴但料十分靚,好鮮甜,入口即溶波菜大蜆叉燒拉面叉燒比較硬身,SIZE唔算大不過好入味,同湯底好MATCH超大隻蜆,有4隻,勁抵,好甜又彈牙柚子三文魚benedict 柚子汁酸酸地好開胃同三文魚勁夾,蛋黃勁濃郁,味噥,色澤超靚波菜都好creamy 超正~好彩都唔算貴,現境食物無得彈~!!!
想帶媽咪去科學園好耐,終於的起心肝去行一轉
行左個圈老人家要抖抖,媽咪又話要食日本野,
好彩有間日本餐廰,環境仲要好OK
感覺好悠閒
採光OK,好柔和
比較少見,木瓜雪耳茶,甜甜地幾好
真係有木瓜雪耳~~
$88 三文魚腩5,好厚身
好新鮮~
$178 加拿大海膽,雖然少少貴
但料十分靚,好鮮甜,入口即溶
波菜大蜆叉燒拉面

叉燒比較硬身,SIZE唔算大
不過好入味,同湯底好MATCH

超大隻蜆,有4隻,勁抵,
好甜又彈牙
柚子三文魚benedict
柚子汁酸酸地好開胃
同三文魚勁夾,
蛋黃勁濃郁,味噥,色澤超靚
波菜都好creamy
超正~
好彩都唔算貴,現境食物無得彈~!!!
2017-07-20 4133 浏览
呢日入到黎科學園 除左周圍影下相 仲試左呢間日本餐廳😆😆😆呢到裝修好簡潔 用落地大玻璃 好清楚可以睇到科學園嘅靚景👍🏻Dai Dai Ale & Lager野飲我地叫左呢兩款日本啤 我覺得Lager 比較易入口👍🏻野食我地叫左好多😂😂沖繩苦瓜海葡萄沙律 $78呢個組合嘅沙律都係第一次見 所以就叫左黎試下😂海葡萄第一次食 同提子完全唔同 充滿海水嘅咸味 一定要同菜一齊食😹😹而苦瓜都好完汁完味 苦苦地😛覺得普通沙律悶嘅朋友 可以試下呢個😝洋風燒帆立貝 $68見到個名 本身以為係個款連殼燒到熟嘅帆立貝點知原來係外熟內生🤣🤣呢個估佢唔到好好食👍🏻👍🏻👍🏻暖暖地 加上帆立貝刺身嘅質感連埋海葡萄一齊食好夾😆柚子炸雞 $68雞炸完都仲嫩滑 而且唔會有雪味 柚子味好清新 減輕曬炸雞嘅油膩感👍🏻牛油露荀炒野菌 $68成個組合都係我鐘意食嘅野 露荀好新鮮 而且都炒得好好味😸😸 泡菜沖繩琉香豚肉定食 $108個泡菜豚肉送飯食真係一流 豚肉唔老 加埋泡菜嘅口感 係正嘅個麵鼓湯都好有水準 唔會太咸👍🏻海鮮天婦羅定食 $138d 天婦羅炸得好好 粉漿唔厚 熱辣辣 正👍🏻.估唔到科學園入面 仲有咁正嘅日本菜食 我覺

呢日入到黎科學園 除左周圍影下相

估唔到科學園入面 仲有咁正嘅日本菜食
我覺得特登入黎食都好值😊
  • 洋風燒帆立貝
2017-07-19 3444 浏览
星期日約咗一班fd 聚舊,原本想去沙田食飯,但又怕好多人,所以就嚟咗科學園!呢間之前有朋友食過話好正,所以決定試試!嚟到鋪頭,已經覺得環境好舒服,景觀好開揚,真係見到都心情大好!見到餐牌有好多好嘢食,我哋四個人決定叫幾個share !首先叫咗個黑醬油豚骨拉麵,個湯底好濃,拉麵都煮得啱啱好,唔會太淋,夠爽口,食完個麵大家都忍唔住飲番兩啖湯!上面嘅豬軟骨都整得好好食,入口即化嘅感覺!之後係花見月特上魚生丼定食,外型好靚,上面有三文魚子、海膽、帶子咁好多款刺身,全部都好新鮮!可惜我地太貪心,最終都食剩咗啲飯!除咗定食同拉麵見到佢有個special menus 係食all day breakfast,貪得意就叫咗嚟試吓,又幾盞鬼,無諗過香腸都有三款,佢配埋日式薯餅,又幾有新鮮感, 同埋薯餅都係好脆好好食!   呢度叫野食可以追加刺身同其他小食,我哋要咗三文魚、三文魚腩同甜蝦刺身,全部都好新鮮,所以一上枱就比我地清晒!  我哋仲要埋薯餅、魷魚餅同明太子雞翼,結果飽到不得了,但魷魚餅要讚下冇諗過份量咁大,一份可以切到四件,我哋仲叫咗兩份,結果當然食到勁飽!至於明太子雞翼,都好足料,同埋有好多明太子
我哋仲要埋薯餅、魷魚餅同明太子雞翼,結果飽到不得了,但魷魚餅要讚下冇諗過份量咁大,一份可以切到四件,我哋仲叫咗兩份,結果當然食到勁飽!至於明太子雞翼,都好足料,同埋有好多明太子係入面!

食完大家再傾左好耐先走,仲約埋下次要過黎踩單車再食過。
2017-07-16
2017-07-18 175 浏览
今次幫襯的是這間餐廳的快餐部份,雖然是自助形式,但價錢公道, 加幾蚊就可以有杯凍飲,非常抵食。今次我點了牛肉烏冬和豬軟骨烏冬, 可以選擇湯底, 有豬骨湯,昆布湯或咖哩湯。整碗烏冬的份量相當大,而且餸很多。烏冬煮得好爽口, 牛肉切得很薄,很入味,湯底夠味但唔鹹, 性價比非常不俗。至於另一碗,豬軟骨的份量相當多, 可式肉的部份比較多,而且很"嚡", 不過煮得相當入味,軟骨部份很諗,整體來說尚可接受,以這價錢來說,已相當滿意。
牛肉烏冬
豬軟骨烏冬
2017-07-17
2017-07-17 2462 浏览
之前踩單車來科學園吃飯,也不捨得進去花見月吃。今次冒著風雨,終於踩到科學園,萬分感動,於是決定要好好的慰勞一下自己。環境寛敞明亮,還有落地大玻璃可觀看外面科學園的景色。澳洲和牛定食 $188擺得很漂亮,牛肉已事先幫我們切好一片,不用自己用刀慢慢切真的太好啦 (笨手笨腳的小妹) 。 牛肉中間有一部份泛紅,應該是5至6成熟,每一片牛肉也包留了一點脂肪,因此吃下去很 juicy,肉相當稔軟,而且還有很多的芝麻,不錯! 原來這定食已附送一大堆沙律 ><" 點這定食的朋友可以不用額外加 $10 叫野菜沙律了!點餐時我說明沙律不要醋,額外叫的野菜沙律餐廳就加了芝麻醬 ( 最喜歡芝麻醬拌沙律 =v= ) ,定食的沙律就有牛肉的豉油 ^^北海丼定食 $128每個定食也有兩個小菜:煮好的花生和中華沙律。>3< 相當豐富,有帆立貝,蝦,魚子,三文魚和海膽。  魚子嚐起來不腥,不錯。三文魚好大片,令人滿足。可惜海膽有點腥。日式餃子 $48這個真的很好吃 ! 雖然餃子皮比較厚,但炸得很脆很香口,而且沒有泛油,裡面的肉又唔腥。輕易 ko 3隻餃子 (我和朋友一人3隻)。牛肉薯餅

環境寛敞明亮,還有落地大玻璃可觀看外面科學園的景色。

澳洲和牛定食 $188

北海丼定食 $128

日式餃子 $48

牛肉薯餅 $38

和日本的薯餅一樣,外脆而粉,裡面勁多餡,除了薯仔之外真的還有一塊塊牛肉,而且新鮮熱辣,更美味。

明太子雞翼 $38

好大舊,燒得很可口,裡面有滿滿的明太子,但又不會很辣,屬微辣。這個也幾好吃 ~

木瓜雪耳茶 (熱)

女性喝熱飲比較好喔!暖肚暖子宮。木瓜和雪耳也切得細細的,很細心,方便我們櫻桃小嘴的淑女們。^.^

服務態度也很好,很有禮貌。

2017-07-15
午餐
2017-07-10 1665 浏览
周末嘅科學園格外寧靜,適逢今日呢度有個慈善跑步比賽,所以專誠入嚟為朋友打打氣,加加油。賽事六點先開始,運動健兒都仲未開始集合,只見工作人員都係佈置緊場地同準備攤位遊戲中,所以四周都好清靜。兩點半鐘嚟到科學園,行咗陣搵食,就揀咗呢間餐廳 - YaYoi 花見月。餐廳以白色佈置為主調,有兩邊的落地大玻璃,天花亦係以玻璃建造,採光度十足,份外明亮。咁靚嘅環境,舒適寧靜咁歎一個午餐,舒心!呢度冇下午茶餐,亦都冇午餐,但係就有好多定食選擇,所有套餐應該係全日供應冇分時段,可以話係全日餐。飲品選擇亦唔少:花見月全日早餐$128 - 日本廣島香蛋(太陽蛋、反蛋或炒蛋)、雞骨腸、煙熏黑豚腸、英國早餐腸、牛肉薯餅、明太子雞翼、野菜沙律、牛油粟米、醬油野菌、牛油多士。賣相幾靚,好大份最特別嘅係明太子雞翼,雞翼去晒骨,表面香脆,入面釀滿晒明太子,好花心機。一啖咬落去,鹹鹹辣辣,好惹味。一隻太少,多一隻就好喇牛肉薯餅外脆內軟,仲熱辣辣。炒日本廣島蛋,蛋味特別香,但就略嫌太熟冇乜蛋汁。套餐可以半價換購所有飲品,全日早餐最好配返杯咖啡,Cafe Tiramisu意式芝士餅珈琲$21。拉花好靚,朱古力味同咖啡味都好

咁靚嘅環境,舒適寧靜咁歎一個午餐,舒心!

飲品選擇亦唔少:

花見月全日早餐
一隻太少,多一隻就好喇

明太子雞翼
牛肉薯餅外脆內軟,仲熱辣辣。
牛肉薯餅

炒日本廣島蛋,蛋味特別香,但就略嫌太熟冇乜蛋汁。
炒日本廣島蛋

套餐可以半價換購所有飲品,全日早餐最好配返杯咖啡,
Cafe Tiramisu意式芝士餅珈琲$21。拉花好靚,朱古力味同咖啡味都好濃,相互配合,正

Cafe Tiramisu意式芝士餅珈琲

海膽特上雜錦刺身定食$238,配珍珠米飯、麵豉湯、兩款前菜。
海膽特上雜錦刺身定食

海膽、北海道帆立貝、三文魚、吞拿魚……共七款時令刺身,擺碟精美,但份量唔多。

定食原本包咖啡/茶/汽水,但亦可以半價換購所有特飲。
檸檬熱情果茶$15,聞起黎好香甜,唔駛再落糖,飲落甜度適中。
檸檬熱情果茶

店員都好好態度好有禮貌。優惠方面,科學園員工有九折優惠,另外亦有泊車優惠,食$200有兩個鐘免費泊車; 食$400蚊就有四個鐘頭喇。唔駛去新城市度同人迫,又要等車位又要等枱,間中嚟科學園享受寧靜,嚟個舒適午餐,都幾正架。
2017-07-08
2017-07-10 1216 浏览
一連下了幾星期的雨,終於見到藍天,事不宜遲相約好友到大圍踩單車。和陽光玩遊戲,所以大家都興致勃勃,準備出動。但因為太陽實在太猛烈,在艷陽下,我們踩到科學園,實在不得不能停下來,休息一下,順道吃個午餐。 我們選了花見月,因為這裏之前來過,環境十分不錯,而且坐得舒服。 午市餐牌選擇不算十分豐富,主要都是定食,但定食的種類,卻有差不多 40款,很足夠。我們先來了一下花見月特上壽司丼,一份全日早餐,一份黑醬油豚骨拉麵,以及一些小食。 這裏的飲品選擇比想像中豐富,最驚喜的是有Let’s Jam的飲品,在這裏也能飲到。我也急不及待點了一杯玉桂蘋果牛乳,肉桂香配上奶香,是我喜歡的味道~朋友點左凍咖啡,都大讚味道夠香濃,好飲!! 這裏環境舒適,樓底高之餘全是玻璃落地窗,所以天晴的日子,全餐廳也十分明亮,配上木枱燈和別致的餐具,有點日式清雅,給人感覺很舒服。星期六日也很多1家大小來這裏享受家庭日,所以現場熱鬧,有很多小朋友。 拉麵先到,大大的一碗,雖不是我們吃到的日本拉麵,但也毫不馬虎,兩大塊厚肉,豬軟骨煮得10分稔,湯底也夠濃味,而且熱辣辣, 不錯。 全日早餐很

全日早餐很足料,滿滿的一大碟,全都滿了。炒蛋、有粟米粒,,三款香腸、厚薯餅,炒磨菇及沙律菜,很豐富。蛋夠滑嫩,香腸有不同口感,粟米有牛油味,磨菇和沙律菜清甜,最驚喜是薯餅,加入了煙肉碎,薯蓉搓得幼滑,也炸得香脆!

特上魚生丼有8款食材,包括時令刺身。有金槍魚腩、三文魚、海膽、帶子、三文魚子、甜蝦、吞拿魚蓉及甜蛋等,望上去已經吸引。刺身新鮮,飯微酸而粒粒分明,整體符合期望!

因為食開了胃口,所以加了一客刺身,滿足口腹之慾。

點了一客築地魷魚餅,外表望上去有少許焦黑,以為係燶左,但原來是豉油的顏色,但揭開入面睇到好足料,咬口似食緊章魚小丸子,還食到粒粒魷魚、淡淡葱香,好食!!!

大家食下傾下,避開了艷陽,享受了約2小時的悠閒及清涼,再出發往大埔,這個行程真的悠閒又滿足,開心又盡興!!!
2017-07-09
  • All day breakfast,
  • 花見月特上壽定食,黑醬油豚骨拉麵,
  • 飲咖啡,牛乳,
  • 魷魚餅,
2017-07-07 370 浏览
早陣子知道科學院有櫻花,放工見時間尚早,便入去找找看,賞櫻之後肚子餓了想醫,搜尋到這間花見月,決定試試。餐廳樓底很高,加上一邊落地玻璃,感覺很空曠,餐桌之間的距離很足夠,可以舒適地享受晚餐。土佐有機豆腐 $68上桌時熱騰騰,外層香酥薄脆,內裡豆腐滑嫩,醬汁味道鹹淡適中。串燒拼盤(冬菇、青椒仔、牛舌、長葱雞肉、雞翼)$88不知為何青椒仔變了秋葵,不過整體燒得不錯,沒有太多調味,也沒有燒到過火。什錦天婦羅 (附3隻蝦)$98粉醬略嫌厚了少許,但炸得夠鬆脆,不會太硬也沒有很油,蝦沒有過熟,南瓜、蕃薯亦沒有過軟。北海丼定食 (海膽、北海膽帆立貝、甜蝦、三文魚)$198套餐有炸雞野菜沙律、三品刺身(珍寶帶子、甘蝦、三文魚)、野菜滑子菇味噌湯。炸雞野菜沙律的炸雞外層炸醬厚薄剛好,炸得夠香脆,內裡的雞肉又夠嫩滑,蔬菜亦算新鮮。三品刺身有三文魚、帆立貝和甜蝦,三文魚尚算肥美,帆立貝和甜蝦也不會腥。北海丼的刺身比起跟餐的三品刺身多了海膽和三文魚籽,海膽味道濃郁,三文魚籽夠晶瑩又脹卜卜,十分鮮味。蟹肉味噌牛油果蝦卷 $88因沒有牛油果而轉了用青瓜,卷上面的蟹肉味噌份量很多,入口啖啖蟹肉,很香味噌味,蟹子亦

土佐有機豆腐 $68

串燒拼盤(冬菇、青椒仔、牛舌、長葱雞肉、雞翼)$88

什錦天婦羅 (附3隻蝦)$98

北海丼定食 (海膽、北海膽帆立貝、甜蝦、三文魚)$198

蟹肉味噌牛油果蝦卷 $88
因沒有牛油果而轉了用青瓜,卷上面的蟹肉味噌份量很多,入口啖啖蟹肉,很香味噌味,蟹子亦新鮮夠卜卜脆,加上剛炸好還熱的炸蝦,還有清新爽脆的青瓜,口感和味道豐富,不會太膩。

看來科學院也有啖好食呢。
又到星期日喇👏🏻!今日同屋企人黎到科學園食lunch🍴~呢度餐廳吾多,見到日本餐廳小妹二話不說就揀左😆~餐廳環境不錯,落地玻璃加自然光☀️,配合埋淺木色既枱同雲石枱💙,簡約得來都幾摩登~呢度樓底比較高,好有空間感😌,上面d波波燈好得意啊!餐具🍽都好和風🇯🇵啊!我地先點左d刺身做前菜,有:三文魚腩刺身($88/5切)、油甘魚刺身($68/3切)同埋甜蝦刺身($58/5隻)。刺身全部都好新鮮😋,特別系三文魚腩刺身,好似入口即融咁,好正啊🤤!油甘魚刺身魚油甘香,都好令人回味啊💭!餐廳用左新鮮wasabi,顆粒比較粗👅。三文魚壽司($30/2件):壽司飯既醋味啱啱好🍣,加埋三文魚1齊食好滿足啊😝!澳洲和牛定食($188):呢度既定食份量都算多,除左和牛之外仲有沙律菜同1碗白飯🍚。和牛冇乜點醃過,牛味🐂都幾香濃👃🏻,中間仲系紅色既,所以都幾juicy💦~柚子厚切燒雞定食($92):燒雞以柚子醋調味,開胃又夠fresh🌿啊!燒雞個皮夠薄,仲脆脆💥地添,平時吾食雞皮既小妹都忍吾住食左啊😂!雖然個汁有少少肥🙃,但用黎撈飯一流啊😇!玫瑰和蘋果牛乳(凍)(+$23):跟餐可以半價換購特飲,所以都吾算太貴💰~

餐具🍽都好和風🇯🇵啊!

刺身
我地先點左d刺身做前菜,有:三文魚腩刺身($88/5切)油甘魚刺身($68/3切)同埋甜蝦刺身($58/5隻)刺身全部都好新鮮😋,特別系三文魚腩刺身,好似入口即融咁,好正啊🤤!油甘魚刺身魚油甘香,都好令人回味啊💭!餐廳用左新鮮wasabi,顆粒比較粗👅。

三文魚壽司(2件)
三文魚壽司($30/2件)壽司飯既醋味啱啱好🍣,加埋三文魚1齊食好滿足啊😝!

柚子厚切燒雞定食

玫瑰和蘋果牛乳(凍)
玫瑰和蘋果牛乳(凍)(+$23):跟餐可以半價換購特飲,所以都吾算太貴💰~玫瑰🌹和蘋果🍎牛乳勁吸引!淡淡既玫瑰味加上Let's Jam既蘋果果醬😙,甜甜地🥛好好飲啊👍🏻!
2017-06-25
刺身
三文魚壽司(2件)
柚子厚切燒雞定食
玫瑰和蘋果牛乳(凍)
2017-07-05 105 浏览
工作關係,一行六人參觀科學園,步行左一朝,腳都軟埋。。係時候要食妟,休息下。。。。唔想飲茶,食好西又貴,大乜樂一竹乜又唔要,又想食好d。平價的又大排長龍,。。。。煩惱。呢間日本餐廳冇人龍,搏一搏。如有選擇困難的人,要預多d食飯時間,餐牌有好多丼每個餐都有飲品同兩小小小碟前菜大家幾經辛苦終於預備好落order:(遲左步,冇冷麵)咁..辣口燒汁燒加拿大豚肉飯。(韓式泡菜炒五花腩好味d)。菠菜豬骨湯野菌露荀拉麵追加三文魚腩: 清濃露荀味三文魚腩就。。。冇乜特別。東京黑醬油豬軟骨拉麵:濃湯底,豬軟幾入味。北海道海鮮丼定食:有帶子,甘海老,三塊三文魚,一小篤海胆。海鮮井火灸三文魚腩魚子丼定食,同埋親子三文魚丼定食。實話,真係一般普通,絕無驚喜,冇乜好寫。。。0平圴每日要$100-110。難怪對面會排長龍。(平均$50)可能呢處辦公室人多,選擇有限,一陣就冇哂位了。服務尚可以接受,友善的。只係上菜慢。食物份量亦唔豐富。價錢自己睇。。。生意難做。只有午市,加油。
呢間日本餐廳冇人龍,搏一搏。
如有選擇困難的人,要預多d食飯時間,餐牌有好多丼
每個餐都有飲品同兩小小小碟前菜
大家幾經辛苦終於預備好落order:
)。
菠菜豬骨湯野菌露荀拉麵追加三文魚腩: 清濃露荀味
三文魚腩就。。。冇乜特別。
東京黑醬油豬軟骨拉麵:濃湯底,豬軟幾入味

北海道海鮮丼定食:有帶子,甘海老,三塊三文魚,一小篤海胆。
海鮮井火灸三文魚腩魚子丼定食,同埋親子三文魚丼定食。
實話,真係一般普通,絕無驚喜,冇乜好寫。。。0

平圴每日要$100-110。
難怪對面會排長龍。(平均$50)
可能呢處辦公室人多,選擇有限,一陣就冇哂位了。
服務尚可以接受,友善的。
只係上菜慢。食物份量亦唔豐富。價錢自己睇。。。
生意難做。只有午市,加油。

2017-07-05
2017-07-02 90 浏览
Science Park is quite an intellectual place on weekdays and usually tranquil on weekends. It was the Fun Sports x Water Carnival and HKSP was bustling with excitement and laughter. Restaurants were crowded too. I did not know the event but was in the park for Japanese food in Ya Yoi. Overall they have a big menu and good food. Price range varied from less than $100 to over $200 per set. I had the grilled chicken marinated in pomelo sauce set $92 and papaya and white fungus milk +$20.Good portion

Good portion, good price, good quality. The chicken matches well with pomelo sauce. A mild bit of sweetness on grilled chicken.
The milk is with authentic papaya and fungus pieces though not hot enough. The flavor is not in the milk itself but when you chew the pieces while drinking.

A bit of sashimi for sharing. Average quality. Hot food is better.

What I like most is the landing glass in the restaurant. No electricity but sunshine was used for lighting. The eco concept and design is highly appreciated. I did not take a picture of that because of privacy reason- people were everywhere for the carnival.
2017-06-25
星期日訓到王朝百晏,太陽高高掛,四圍都咁熱,又無可能咁早放狗,我就提議揸車去科學園食個BRUNCH,始終地點比較隔涉,少了人群,多點空間,感覺好舒服。呢度有酒樓及多間中西美食,最後揀了花見月日本餐廳。可能係星期日,侍應送上餐牌時也有推介這裡的全日早餐,你搵啱人啦,我就係黎食全日早餐架啦除了全日早餐外,還有LUNCH SET及其他小食可供選擇點了老婆大人最愛嘅茶碗蒸,看似簡單的日式蒸蛋,其實要整得好食都唔容易架。而呢度嘅蒸蛋都算滑嘅,但份量太少,老婆大人仲話唔夠喉喎全日早餐未到前,我都叫左少少前菜,就係三文魚腩刺身啦呢度嘅三文魚腩刺身相當肥美,稍嫌不夠厚切,但三文魚腩上有很厚的脂肪層,很多人喜愛食佢就係鍾意呢份口感。我嘅全日早餐到啦,有日本廣島炒蛋、牛油多士、粟米、牛肉薯餅、雞骨腸、英國早餐腸、煙薰黑豚腸、明太子雞翼、野菜沙律及醬油野菌。款式多,就係全日早餐嘅象徵,感覺好豐富,好滿足的感覺。老婆大人就揀左澳洲和牛定食,雖說是和牛,但沒有入口即溶的口感,而且有點韌,可能煮過了火侯,可幸是牛味還是很濃,配上惹味醬汁,滿足味蕾。芒果牛乳:有芒果蓉,但份量比較少,牛乳很滑,奶味濃郁。凍愛爾蘭朱古

呢度有酒樓及多間中西美食,最後揀了花見月日本餐廳。

可能係星期日,侍應送上餐牌時也有推介這裡的全日早餐,
你搵啱人啦,我就係黎食全日早餐架啦

除了全日早餐外,還有LUNCH SET及其他小食可供選擇

茶碗蒸
而呢度嘅蒸蛋都算滑嘅,但份量太少,老婆大人仲話唔夠喉喎

三文魚腩刺身
全日早餐未到前,我都叫左少少前菜,就係三文魚腩刺身
很多人喜愛食佢就係鍾意呢份口感。

花見月全日早餐
款式多,就係全日早餐嘅象徵,感覺好豐富,好滿足的感覺。

芒果牛乳及凍愛爾蘭朱古力

芒果牛乳:有芒果蓉,但份量比較少,牛乳很滑,奶味濃郁。
凍愛爾蘭朱古力: 朱古力味夠濃,又夠冰凍。

星期日黎呢度食過豐富嘅BRUNCH,之後仲可以沿住海邊輕輕鬆鬆散下步,確係寫意。
茶碗蒸
三文魚腩刺身