2024-02-01 59 浏览
🧧 #莆田新春如意二人餐 $998 🧧#文尾有優惠❗️ 新年就快到喇,諗好去邊度食大餐未呢?我就為大家率先試食左莆田新推出的新年套餐。套餐有二人至十人份,任君選擇☺️但個二人餐已經食到好飽!超滿足😌🧧鴻運發財鮑魚撈起由多款好colourful的食材上碟,店員每加入一樣食材就會講一句吉利說話,然後全台拎起筷子齊齊撈起,希望大家愈撈愈掂!🧧盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜2人但材料超豐富超足料!將12 種靚食材(鮑魚,瑤柱,海參,蝦,蟶子,菇,髮菜,火腩,豬皮,豬腳,芋頭,雞翼,福建魚丸)分別用煎、炸、燒、煮、燜、滷上碟,個汁真係精華,記得用黎撈平安麵食仲正丫!🧧黑松露炒帶子開年飯除左大魚大肉,鮮甜的帶子啖啖肉配上黑松露醬汁,清清地好岩老人家食。🧧媽祖平安麵麵條幼幼的要細嚼慢嚥,麵條愈拉愈長唔好整斷佢丫,代表平平安安、年年有今日,歲歲有今朝!🧧蟲草花魚鏢蟹肉羹以魚鏢、蟹肉同竹笙做主料,加入蟲草花、菌類 ,嫩滑濃郁,陣陣清香,非常暖胃呀🥰🧧桂圓銀耳湯配莆田紅團清甜滋潤的桂圓雪耳糖水同平時爸爸煲的一樣咁足料😋,紅團即係用煙韌糯米整成紅色要裹住綠豆蓉,兩樣甜品都唔會過甜,老少咸宜。🧧而家嚟莆田食嘢,仲有以下優惠
🧧 #莆田新春如意二人餐 $998 🧧
#文尾有優惠❗️

套餐有二人至十人份,任君選擇☺️
但個二人餐已經食到好飽!超滿足😌

🧧鴻運發財鮑魚撈起

🧧盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜

🧧黑松露炒帶子

🧧媽祖平安麵

🧧蟲草花魚鏢蟹肉羹

🧧桂圓銀耳湯配莆田紅團

🧧而家嚟莆田食嘢,仲有以下優惠添:

1/莆田會員可憑出示優惠券於門市預訂盆菜或新年套餐滿
$1,000減$100; $2,000減$200・如此類推。

2/莆田會員網店訂購6人份盆菜即刻享有85折優惠,下單即送莆田精品媽祖麵線一盒🍜 訂盆菜先~
即刻下載Storellet成為會員👉🏻short.storellet.com/Timable-putien

2024-01-28 55 浏览
經過莆田見到佢哋做緊農曆新年套餐,於是便和男朋友入去試吓先!新春如意2人套餐 ($998):🔸 鴻運發財鮑魚撈起 🥢多款唔同材料組成七彩繽紛嘅新年食品,把多款材料撈勻大家拿起筷子撈起,寓意事業將愈撈愈旺,新一年愈加好運!🔸盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜2人份材料豐富,包括有鮑魚、大瑤柱、海參、大蝦碌🦐、聖子、大花菇、髮菜、火腩、豬皮、豬手、芋頭、雞翼、爆漿魚丸,每樣材料都炆得好入味👍🏻🔸黑松露炒帶子黑松露嘅香味配合帶子嘅鮮味,再配合翠綠清爽嘅西蘭花🔸媽祖平安麵媽祖麵係福建人嘅新年菜式,寓意著健康平安,裡面的配菜包括有蟶子、炸紫菜、香菇、荷蘭豆🫛、花生。麵的底湯也一般都用蟶等食材熬成,獨特的鮮美滋味🔸蟲草花魚鏢蟹肉羹🥣湯羹鮮甜,稀稠度做得啱啱好,沒有感覺太漿口,魚鰾就是俗稱的魚泡,含有膠原蛋白質,軟得來又有咬口,蟲草花可以提高免疫力,再加埋蟹肉,湯羹口感層次豐富🔸桂圓銀耳湯配莆田紅團桂圓雪耳糖水,清甜又滋潤,仲可以美顏呀!一個好似茶果嘅甜點,紅色煙煙韌韌嘅糯米包住裏面綠豆蓉,好意頭之餘又好味道!

新春如意2人套餐 ($998):

🔸 鴻運發財鮑魚撈起 🥢

🔸盤滿缽滿鮑魚大蝦盆菜2人份

🔸黑松露炒帶子
黑松露嘅香味配合帶子嘅鮮味,再配合翠綠清爽嘅西蘭花

🔸媽祖平安麵

🔸蟲草花魚鏢蟹肉羹🥣

🔸桂圓銀耳湯配莆田紅團

2024-01-28
同屋企人食飯揀咗莆田,最主要想食佢哋嘅黃花魚同啲小菜,三個人揀咗5道菜式,包括1)農家海蠣湯、2)福建特色海蠣煎 、3)鹽焗黃花魚、4)興化炒米粉 同5)鮮貝燴絲瓜,味道唔會太油膩,好啱我哋口味我哋揀咗兩種食法嘅蠔仔。第一種係農家海蠣湯,絕對係開胃首選,湯入面嘅蠔仔鮮嫩多汁,湯汁濃郁,有淡淡海鮮味,而且份量十足第二種係蠔仔煎。呢個都係佢哋其中一種招牌菜。新鮮蠔仔煎味道不過不失,惟一係略嫌蔥有點多另外揀左最新推出嘅菜式 — 鹽焗黃花魚,呢個真係賣相幾特別,係鹽焗而成。入口好順滑,感覺似蒸嘅魚肉一樣咁鮮嫩,又冇咩骨。份量唔算多,但口感的確好味,值得推介興化炒米粉就相對平凡,唔算好惹味,而且材料同米粉好似分開炒一樣,唔算好融合鮮貝燴絲瓜口感幾好,絲瓜爽脆,鮮嫩多汁,又有瑤柱嘅鮮甜,燴煮得恰到好處,呢道係比較清甜嘅選擇總括而言,莆田都係值得一試嘅,當晚嘅服務員態度都好友善。食材算新鮮,如果係中意食中菜嘅朋友,都不失為一個幾合適嘅選擇

福建特色海蠣煎

鹽焗黃花魚

興化炒米粉

鮮貝燴絲瓜

2024-01-20
福建特色海蠣煎
鹽焗黃花魚
鮮貝燴絲瓜
🌟莆田餐厅,带你领略福建美食的魅力!😋 近期推出的海蛎促销,简直是海蛎控的福音!福建特色的海蛎煎、鲜美的农家海蛎汤,每一口都是海洋的味道。🦆 芋香鸭,鸭肉酥嫩,芋头粉糯,口感层次丰富。🍤 金丝麦片虾,颜值与美味并存,虾肉鲜嫩,麦片香脆。🥬 虾苗头水紫菜,新鲜紫菜与嫩虾苗的完美结合,滋味十足。🍜 最后来一碗福建海鲜卤面,劲道的面条搭配丰富的海鲜,满足感爆棚!莆田餐厅,等你来尝!👍🎉新春开吃,这家海鲜餐厅不能错过!🦞现在推荐他们的“海蠣菜品$228選2道菜”和“新春撈起”。😋🍲海蠣菜品真的很赞,新鲜的海蛎口感滑嫩,配上特制的酱料,简直是味蕾的盛宴。而新春撈起则是一道色香味俱佳的开胃菜,让人食欲大增。😍#海鲜餐厅 #美食探店 #海蛎菜品
🌟莆田餐厅,带你领略福建美食的魅力!

🦆 芋香鸭,鸭肉酥嫩,芋头粉糯,口感层次丰富。

🍤 金丝麦片虾,颜值与美味并存,虾肉鲜嫩,麦片香脆。

🥬 虾苗头水紫菜,新鲜紫菜与嫩虾苗的完美结合,滋味十足。

莆田餐厅,等你来尝!👍🎉新春开吃,这家海鲜餐厅不能错过!🦞

#海鲜餐厅 #美食探店 #海蛎菜品
2024-01-03 91 浏览
超愛海鮮的我係莆田捧場客!福建深厚的飲食文化-海蠣是這裏的主角!只要$228,六款式海蠣菜式任選兩款,碟碟海蠣小菜都又大又足料!每一碟都彷如一首來自大海的詩!仲要經常更新Menu, 保證次次都有新意🦪✨🦪福建特色海蠣煎很久沒吃過這麼足料的海蠣煎,鋪得滿滿的幾乎看不到蛋😂 簡直是莆田名物,那海蠣的鮮美,在煎的過程中被鎖在了金黃的外衣,外酥內嫩,每一口都是對傳統的最佳致敬😋👨‍🍳🦪辣子鮮海蠣這可是辣愛好者的天堂!鮮蠣在濃烈的辣椒中完美轉身,辛辣中帶著海蠣的鮮美,讓人一口接一口,真係可以食多幾碗飯🌶️🔥🔸金絲麥片蝦每一隻蝦都被金黃的麥片包裹,吃一口,酥脆的外衣與軟嫩的蝦肉完美結合,麥香四溢,每一口都能聽到麥片碎裂的聲音!真是香脆香脆的美食🍤✨🔸荔枝咕嚕肉那甜中帶酸的滋味,荔枝的清甜與肉的醇厚交織,口感層次豐富,每一口都是香甜與多汁的爆發🔸扇貝會絲瓜這道菜是清新的代表。扇貝的鮮嫩與絲瓜的清甜,簡單而不失高雅,這樣的搭配,簡直是夏日裡的一陣清風🥒🌬️

🦪福建特色海蠣煎

🦪辣子鮮海蠣

🔸金絲麥片蝦

🔸荔枝咕嚕肉

🔸扇貝會絲瓜

2024-01-02 1211 浏览
之前去莆田食咗大閘蟹😍,delay fighter話返俾大家知我食咗咩啦😆😂。·♡ 清蒸大閘蟹(公) HKD$168大閘蟹足五兩重🦀,一搣開已經見到爆哂膏😍,鮮橙黃色嘅蟹膏引死人咩💓!! 質感粘稠綿密,鮮香十足,入口即溶,大閘蟹嘅魔力🔮真係好難令人抗拒!·♡ 普寧豆醬焗鰻魚 HKD$188採用普寧豆醬焗製而成,普寧豆醬的味道不算很突出,不會蓋過鰻魚🐟的鮮香味,鰻魚油脂豐腴,肉質厚實有彈性😚,咬落啖啖肉。·♡ 福建特色海蠣煎 HKD$$128蠔餅🦪同平時食到嘅口感有少少唔同,有啲類似膠質漲口嘅感覺,幾特別😋;蠔餅煎得香脆金黃,啲蠔仔細細粒但不失口感👍🏻,搭配店家秘製徇辣醬一齊食,好惹味!·♡ 鐵鍋包菜飯 HKD$118一道好有特色嘅燜飯🍲,配料好豐富,有齊包菜、五花肉🐖、蝦米🦐、香菇🍄、蟶乾、乾貝,用咗大骨高湯熬煮8小時,好花心機製作而成。·📍莆田荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖

♡ 清蒸大閘蟹(公) HKD$168

♡ 普寧豆醬焗鰻魚 HKD$188

鰻魚油脂豐腴,肉質厚實有彈性😚,咬落啖啖肉。
♡ 福建特色海蠣煎 HKD$$128

♡ 鐵鍋包菜飯 HKD$118

用咗大骨高湯熬煮8小時,好花心機製作而成。
📍莆田
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖
2023-10-18
2023-12-27 904 浏览
我最近再次造訪了一家以福建菜為主題的餐廳,名為「莆田」,餐廳除了提供風味福建菜之外,近日推出多款時令豐盛蟶子菜色。🤩餐廳更推出$228 2道海蠣菜色!我們一行二人惠顧了二人套餐 $498 及辣汁花蛤1️⃣精美雙小拼 跟餐滷水豆腐軟嫩滑爽。滷水腸則帶有豐富的香氣和嚼勁,完美地展現了豬肉的鮮美。2️⃣福建特色海蠣煎 跟餐海蠣經過煎烤後,外皮煎得金黃酥脆,內部鮮嫩多汁。每一口都能品味到海蠣的鮮甜和獨特的海洋風味。3️⃣百秒黃花魚 跟餐黃花魚肉質鮮嫩細膩,外層煎得酥脆,內裡保持著鮮美的口感。每一口都能品味到魚肉的鮮甜和獨特的香氣。4️⃣福建海鮮滷麵 跟餐滷麵的麵條煮得剛好,有著彈牙的口感,配上豐富的海鮮,如鮮蝦、魚片和貽貝,使整道菜更加美味。5️⃣辣汁花蛤 $98花蛤鮮嫩多汁,搭配辣汁的調味,使得整道菜帶有一定的辣度和鮮爽感。每一口都能品味到花蛤的鮮美。6️⃣建蓮雪耳湯 跟餐雪耳入口滑嫩,湯汁清淡卻不乏鮮美。這道湯品帶有一絲絲的甜味,搭配著雪耳的爽口口感。7️⃣薄荷枇杷凍 跟餐枇杷的果肉豐潤多汁,薄荷的清香在口中綻放,為甜點增添了一絲清涼感。

🤩餐廳更推出$228 2道海蠣菜色!

我們一行二人惠顧了二人套餐 $498 及辣汁花蛤

• 百秒黃花魚
  • 莆田滷麵
  • 薄荷枇杷凍
2023-12-16 93 浏览
今日同老公提議去我哋嘅飯堂莆田食個舒適午餐,於是我哋就嚟咗荃灣廣場蒲田,佢嘅環境非常舒適,中午嘅陽光透過落地大玻璃射入嚟,畀人溫馨嘅感覺。而家做緊海蠣節,$228可以食兩款海蠣節菜品大家唔好錯過頭水紫菜$58被譽為紫菜中嘅黃金,冰冰涼涼,酸酸甜甜,食落去果然同普通嘅唔同,鮮味嫩滑。粟米汁$38暖暖哋嘅粟米汁入口甘甜,好好飲。冬瓜薏米水$32每日新鮮煮出嚟嘅冬瓜薏米水多飲有益。黃金荷葉包$78濃厚京醬肉絲夾入呢個酥脆荷葉包,入口香甜味美。黑松露海蠣燒豆麵$148佢個湯底係用骨湯淆製,配上雲南野生黑松露,湯底濃郁鮮香。最後將質地類似紅薯粉嘅豆面燘到爽滑入味。扁肉雲吞湯$32佢嘅湯底酸酸地,鹹鹹地,好開胃。扁肉從皮到鹹都係用肉做嘅,大家一定要試。脆皮蒜香雞$168雞皮非常脆,肉質地嫩滑,酥脆鹹香啱啱好。桂花陳皮燉雪梨$48進入秋冬食返個香甜燉雪梨就非常之滋補喇!
而家做緊海蠣節,$228可以食兩款海蠣節菜品
大家唔好錯過
頭水紫菜$58
粟米汁$38
暖暖哋嘅粟米汁入口甘甜,好好飲。
冬瓜薏米水$32
每日新鮮煮出嚟嘅冬瓜薏米水多飲有益。
黃金荷葉包$78
濃厚京醬肉絲夾入呢個酥脆荷葉包,入口香甜味美。
黑松露海蠣燒豆麵$148
扁肉雲吞湯$32
脆皮蒜香雞$168
雞皮非常脆,肉質地嫩滑,酥脆鹹香啱啱好。
桂花陳皮燉雪梨$48
進入秋冬食返個香甜燉雪梨就非常之滋補喇!
2023-12-13 81 浏览
個人對莆田非常喜愛,差不多成了它的鐵粉,今晚便來到其中一間分店,品嚐大閘蟹的風味。大閘蟹$168(公),現今正值大閘蟹工的最佳季節,大閘蟹內的膏很甘香可口,蟹肉鮮甜,加點香醋便更加美味。吃完大閘蟹之後,每人有杯熱騰騰的薑茶,這個服務非常窩心。喝完這個薑茶之後,胃部非常暖和,感覺幸福。.白切羊肉$158 ,羊肉沒有羶味,脂肪甘香,肉質保持鮮味,加點醬油,便已經很有風味了。黃金荷葉包$76 ,類似上海的叉燒酥餅,將肉絲放在芝麻餅內,香脆可口。芋泥香酥鴨$98 ,外脆內軟,芋泥包裹着鹹香的鴨肉,香脆可口。鹹香黃花魚$88,黃花魚外表香脆,內裏的魚肉帶點鹹香味道,連骨都可以吃埋。

2023-12-12 29 浏览
專程去莆田食大閘蟹,食大閘蟹都係覺得搵返有保證嘅餐廳或者食肆會好啲~🔘大閘蟹叫咗一公一乸,賣相靚仔幾大隻,蟹膏飽滿呈橙黃色,蟹肉鮮甜,少食多滋味,食一隻已滿足,另外呢度嘅薑茶都好好飲,食大閘蟹為咗飲薑茶😝😝🔘芋香鴨芋頭口感滑順綿密,配搭鴨肉嘅油香,加上薄薄嘅炸粉,非常香口,例牌份量唔算多,適合兩個人食~🔘酒香竹筒蝦未飲已經聞到酒香,飲落係淡淡嘅酒味,唔會過於濃烈,隻蝦好大隻有鮮味~🔘鐵鍋包菜飯原鐵鍋上保持溫度,香蔥蝦米等食材嚟到枱邊先加落個飯度撈勻,口感豐富,蝦米好香,加埋枱面嘅秘製辣椒醬更加好食~🔘酥炸冰心榴槤外面酥脆裏面軟綿綿嘅甜品,冰火交融,榴槤味香濃,因為媽媽鍾意食榴槤,所以每次都要嗌呢個甜品~

🔘大閘蟹

🔘芋香鴨

🔘酒香竹筒蝦

🔘鐵鍋包菜飯

🔘酥炸冰心榴槤

我最近造訪了一家以福建菜為主題的餐廳,名為「莆田」,餐廳除了提供風味福建菜之外,近日推出時令大閘蟹。我們一行二人惠顧了二人套餐 $5981️⃣蝦苗頭水紫菜蝦苗頭鮮嫩多汁,搭配水紫菜,增添了豐富的口感。2️⃣清蒸大閘蟹(母蟹)(2隻)大閘蟹肉質鮮美,蟹膏爆棚!蒸煮過後保持了蟹肉的鮮甜味道,不需要太多的調味料。每一口都充滿了蟹肉蟹膏的鮮香。3️⃣莆田荔枝肉這道菜使用嫩豬肉搭配新鮮的荔枝和辣椒,經過炒煮後,豬肉的嫩滑與荔枝的甜蜜完美結合。4️⃣莆田扁肉湯:湯中以豬肉片為主要材料,搭配上鮮嫩的冬菇和其他蔬菜,燉煮出一碗濃郁的湯品。5️⃣福建海鮮滷麵麵條彈牙有嚼勁,搭配上滷汁中的海鮮,如鮮蝦、魷魚、蚌肉等,每一口都充滿了鮮美的滋味。6️⃣建蓮雪耳湯湯中的建蓮與雪耳經過燉煮,湯汁清澈透明,帶有淡淡的花香味道。7️⃣薄荷枇把凍這道甜點以薄荷為主要香料,搭配枇杷製成的凍糕,口感綿密細膩。總的來說,莆田提供的福建菜具有獨特的風味和口感。菜品新鮮,味道豐富,讓人回味無窮。餐廳的服務也非常周到,環境舒適,適合與家人和朋友一同享受美食。

我們一行二人惠顧了二人套餐 $598

1️⃣蝦苗頭水紫菜
蝦苗頭鮮嫩多汁,搭配水紫菜,增添了豐富的口感。

2️⃣清蒸大閘蟹(母蟹)(2隻)

3️⃣莆田荔枝肉

• 薄荷枇杷凍
  • 荔枝肉
  • 福建紅菇海鮮鹵麵
2023-11-23 77 浏览
再訪荃灣莆田係因為最近係食大閂蟹的好時節 上次食完佢地的蟶子皇已經留下好印象 決定要二訪莆田🥳前菜冷盤 - 家常豬蹄凍賣相精緻 晶瑩通透 入口彈牙得黎幾有咬口Size 細細粒可以密密食 頗為開胃🤤普寧豆醬焗鰻魚莆田選取左活鰻魚入饌 肉質入口厚實 經烹調後亦保持到鮮味 醬料與洋蔥配搭惹味 火喉控制得好 上枱仍然熱辣辣蟹黃炒米粉米粉幼嫩易夾 入口爽身 帶有淡淡的的蟹黃味 店員有送上辣醬 如果喜歡濃味的朋友可點✅主角: 大閘蟹(公)時令應該係食公蟹 公蟹口感相對較膩滑 有綿密的感覺蟹膏亦都非常豐滿 食得好滋味食蟹工具手套亦都齊備 食完蟹後送上兩杯熱辣辣薑菜 消減寒氣餐廳環境坐位都開揚舒適 幾適合一家大細黎開餐🤭

前菜冷盤 - 家常豬蹄凍
賣相精緻 晶瑩通透 入口彈牙得黎幾有咬口
Size 細細粒可以密密食 頗為開胃🤤

普寧豆醬焗鰻魚

蟹黃炒米粉

米粉幼嫩易夾 入口爽身 帶有淡淡的的蟹黃味
店員有送上辣醬 如果喜歡濃味的朋友可點✅

主角: 大閘蟹(公)

時令應該係食公蟹 公蟹口感相對較膩滑 有綿密的感覺
蟹膏亦都非常豐滿 食得好滋味

食蟹工具手套亦都齊備 食完蟹後送上兩杯熱辣辣薑菜 消減寒氣

餐廳環境坐位都開揚舒適 幾適合一家大細黎開餐🤭
2023-11-22
2023-11-19 81 浏览
又到咗食大閘蟹嘅季節🦀 當然要嚟到莆田食最時令嘅金秋大閘蟹😍 每隻都好新鮮 有分公($168)同母($118)🥢 我們選了公的 好大隻🥰 而且好多膏 肉味鮮美爽甜💓 還會奉上蟹醋和薑茶☕️ 很推薦大家去試👍🏻 另外 佢哋嘅活鰻同蟶子都相當出名☺️ 一鰻五吃 用五個不同的烹調手法去處理活鰻.ᐟ‪‪.ᐟ 絕對俾到驚喜大家🙌🏻 我們吃的普寧豆醬焗鰻魚 風味十足 食落濃郁可口 醬香味濃🤤 鰻魚配上普寧豆醬 更能突出魚的鮮味🐟 莆田有多款美味的福建菜 總有一款啱你口味🧆 辣汁花蛤鮮甜美味 惹味而香辣的醬汁令人吃個不停😋 馬來風光是一道特色的菜式🥬 蝦醬炒通菜很有鑊氣 翠綠的空心菜很爽嫩 味道很不錯😛 還有經典南煎肝 用猛火快炒🔥 豬肝乾身得嚟爽滑嫩口 炒得很有火喉😆 喜歡吃福建菜的朋友 一定要去莆田試下啲家常小菜🥢

2023-11-19 81 浏览
試咗幾款招牌菜,包括海鮮滷麵、芋香鴨、大閘蟹同埋金湯時蔬。1. 海鮮滷麵:莆田嘅海鮮滷麵真係好正宗!麵條煮得剛剛好,彈牙有嚼勁。滷汁濃郁,入味到麵條同埋海鮮。海鮮部分有蝦、蟹、魚片等,新鮮又豐富。每一口都可以感受到海鮮嘅鮮甜味道同埋滷汁嘅香氣。如果你鍾意濃郁嘅麵食同海鮮,呢道滷麵絕對值得一試!2. 芋香鴨:莆田嘅芋香鴨係一道獨特嘅菜式。烤鴨肉質鮮嫩多汁,外皮烤得香脆。特別嘅係,鴨肉上面塗上咗一層芋頭蓉,帶出濃郁嘅芋香味道。芋頭同鴨肉嘅結合,令整道菜更加豐富同有層次感。如果你鍾意嘗試新口味,呢道菜絕對值得一嚐!3. 大閘蟹:莆田餐廳嘅大閘蟹係一道受歡迎嘅菜式。大閘蟹肉質鮮美,肉多汁滑,入口即化。餐廳提供多種烹調方式,例如清蒸、辣炒等,讓客人可以根據個人口味選擇。不論你鍾意蟹點還是想嚐嚐正宗嘅閩南菜,呢道大閘蟹絕對係一個不容錯過嘅選擇!4. 金湯時蔬:莆田餐廳嘅金湯時蔬係一道清爽又營養豐富嘅菜式。時蔬新鮮嫩綠,營養價值高。金湯清淡而鮮美,帶出時蔬嘅原汁原味。食咗一口時蔬同湯汁,滋味鮮甜,十分開胃。如果你想要一道健康又美味嘅菜式,呢道金湯時蔬絕對值得一試!總括而言,莆田餐廳嘅菜式味道正宗,每
試咗幾款招牌菜,包括海鮮滷麵、芋香鴨、大閘蟹同埋金湯時蔬。

1. 海鮮滷麵:

2. 芋香鴨:

3. 大閘蟹:

4. 金湯時蔬:

總括而言,莆田餐廳嘅菜式味道正宗,每一道菜都有其獨特嘅風味。無論你鍾意滷味、烤鴨、蟹點定係蔬菜,呢度都有好多選擇。餐廳環境舒適,服務員態度友善,令用餐體驗更加愉快。如果你想品嚐正宗莆田美食,或者尋找一個舒適的用餐場所,莆田餐廳絕對是一個不錯的選擇!
2023-11-19 60 浏览
大閘蟹貴精不貴多,莆田既大閘蟹套餐包大閘蟹、主菜、湯,仲有埋甜品,一個套餐滿足晒肚仔要求😆🦀二人大閘蟹套餐$598🔺蝦苗頭水紫菜:紫菜口感好清爽,加上有醋嘅酸甜味令成個胃口大開👍🏻🔺清蒸大閘蟹(母蟹):蟹膏好多,味道甘香又有口感。🔺莆田荔枝肉:每次來也是必點菜式!外層鬆脆,一邊啖啖肉特別一讚個醬汁酸甜味啱啱好!🔺莆田扁肉湯: 湯底味道帶點香醋味,加了有紫菜、香蔥增加風味😋配上薄皮餃子,入裏是豬肉餡。🔺鐵鍋包菜飯飯粒入哂味,材料豐富有有蝦米、香菇、滷肉、蟶乾及乾貝,很足料👍🏻🔺建蓮雪耳湯、薄荷枇杷凍:食埋兩個滋潤又清新甜品就好滿足啦😝

🦀二人大閘蟹套餐$598

🔺清蒸大閘蟹(母蟹):蟹膏好多,味道甘香又有口感。

🔺鐵鍋包菜飯