2023-11-13 91 浏览
又到大閘蟹🦀季節啦!咁為食嘅我梗係要出動啦!莆田有個大閘蟹套餐幾抵食$598兩位🔸蝦苗頭水紫菜冷盤紫菜夾着鹹香的蝦苗,味道清新,頭水紫菜口感鮮嫩爽口,加咗啲醋落去,頭盤酸酸地非常醒胃🔸清蒸大閘蟹兩隻🦀兩隻大閘蟹(母蟹),勁多金黃色嘅蟹膏,好邪惡啊😈,味道鮮甜甘香,蟹肉肥美🥰🔸莆田荔枝肉做法有啲似咕嚕肉,荔枝厚肉爽口,咕嚕肉外層炸得香脆又啖啖肉,酸酸甜甜醬汁好好味🔸莆田扁肉湯福建嘅手工菜,紫菜湯本身有少少鹹味,用薄薄燕麥皮包着豬肉餡料製成一口餃,口感鮮味味彈牙,加少少蔥花就食得🔸興化炒米粉米粉幼滑爽口,炒得好乾身彈牙,配料特別豐富包括蝦肉🍤、香菇、豆卜、紫菜、蜆肉、瑤柱、蝦米及菜等,配上上湯炆炒,味道惹味😋🔸建蓮雪耳湯 熱紅棗蓮子雪耳糖水,清甜又滋潤,雪耳軟綿綿充滿膠質🔸薄荷枇杷凍冰冰涼涼嘅枇杷凍,少少薄荷味份外清新🔸薑茶套餐包括兩杯薑茶,最後梗係飲番杯薑茶暖下個胃啦!
又到大閘蟹🦀季節啦!

咁為食嘅我梗係要出動啦!

莆田有個大閘蟹套餐幾抵食$598兩位

🔸蝦苗頭水紫菜

🔸清蒸大閘蟹兩隻🦀

🔸莆田荔枝肉

🔸莆田扁肉湯

🔸興化炒米粉

🔸建蓮雪耳湯
熱紅棗蓮子雪耳糖水,清甜又滋潤,雪耳軟綿綿充滿膠質

🔸薄荷枇杷凍
冰冰涼涼嘅枇杷凍,少少薄荷味份外清新

🔸薑茶
套餐包括兩杯薑茶,最後梗係飲番杯薑茶暖下個胃啦!

2023-11-12
  • 莆田荔枝肉
  • 興化炒米粉
👍🏻 大閘蟹(公)餐廳提供單隻大閘蟹出售 標榜每隻都重5兩 公嘅大閘蟹就貴少少 而家真係食蟹嘅季節 打開隻大閘蟹就見到黃黃嘅蟹膏油流出來 望到都流口水🤤 食完之後 店員會提供返姜茶比客人驅寒 非常貼心👍🏻 蟹黃炒米粉米粉炒得非常乾身 而且餐廳採用興化米粉 口感好正 再加上餐廳用上蟹黃調味 食落口都感受到蟹黃嘅鮮味🥰👍🏻 蟹黃燜豆腐豆腐面上見到一堆一堆嘅蟹黃 望到都非常吸引🤩 而且豆腐整到有焦香嘅味道 加上豆腐內都非常足料(有肉碎、海鮮等等) 食落口非常滿足 😌👍🏻 桂花陳皮燉雪梨原個去皮雪梨上檯 非常吸引 加上桂花陳皮一齊燉 飲落口十分滋潤👍🏻 薄荷枇杷凍好特別嘅一個中式甜品 食落口有薄荷同埋枇杷嘅味道🥰 好好味注意事項⚠️- 餐廳比較受歡迎 想食就可以預先同餐廳訂檯- 大閘蟹主題係當季嘅餐單 想食就快D去試下
👍🏻 大閘蟹(公)

👍🏻 蟹黃炒米粉

注意事項⚠️
- 餐廳比較受歡迎 想食就可以預先同餐廳訂檯
- 大閘蟹主題係當季嘅餐單 想食就快D去試下
2023-11-04 102 浏览
「蒲田」位於荃灣廣場, 揸車嘅就推薦泊荃灣廣場停車場, 最近最方便, 仲有泊車優惠。呢間福建菜啲嘢食都幾清淡, 老人家都啱食, 今次下午茶嗌咗套餐 👇興化炒米粉『 夠香, 有特色!』包菜飯『唔係重囗味, 清清地!』紅棗雪耳糖水 『夠味,推介👍』炸春卷『夠惹味鬆脆,推介👍』揸車出入:👍👍👍👍👍帶小朋友:👍👍👍食物質素:👍👍👍環境舒適:👍👍👍👍CP值...😋:👍👍👍👍彩蛋:荃灣區唯一嘅米芝蓮福建菜飯堂🫰 值得一試

興化炒米粉『 夠香, 有特色!』
包菜飯『唔係重囗味, 清清地!』
紅棗雪耳糖水 『夠味,推介👍』
炸春卷『夠惹味鬆脆,推介👍』

揸車出入:👍👍👍👍👍
帶小朋友:👍👍👍
食物質素:👍👍👍
環境舒適:👍👍👍👍
CP值...😋:👍👍👍👍

彩蛋:荃灣區唯一嘅米芝蓮福建菜飯堂🫰 值得一試
2023-11-03 144 浏览
一家7人生日飯,book 1845,下午1700打去訂座,估唔到俾間房我地😊😊叫左個6人餐。每道菜式都十分滿意👍爸爸 食得開心。服務員 細心,中間幫我哋換碟。上菜速度快。最後係佛跳牆。滿足😌糖水要打包😂😂😂
叫左個6人餐。每道菜式都十分滿意👍
糖水要打包😂😂😂
2023-11-03
庆祝纪念
生日
2023-11-03 67 浏览
經過莆田 見到有大閘蟹好吸引!我地落完單,就比左個文旦柚我地試下岩食仲可以即買添!大閘蟹我地點左一公一母母會細隻少少,所以蒸既時間短d, 會先上碟好多膏!!睇到流哂口水d 膏好鮮甜,肉都好夠鮮味食完仲會有薑茶去去寒好貼心~莆田扁肉湯類似紫菜湯底仲有幾粒小雲舌甘湯底有少少酸味味,都幾開胃馬來風光通菜都幾新鮮又爽口醬汁又惹味,我地特登叫埋白飯好好送飯!辣汁花蛤依個會有少少辣花蛤都幾飽滿又係唔覺唔覺食哂成碗飯~建蓮雪耳湯依家天氣乾燥最岩飲雪耳湯潤下~
經過莆田 見到有大閘蟹好吸引!

我地落完單,就比左個文旦柚我地試下

岩食仲可以即買添!

我地點左一公一母
母會細隻少少,所以蒸既時間短d, 會先上碟
好多膏!!睇到流哂口水
d 膏好鮮甜,肉都好夠鮮味
食完仲會有薑茶去去寒
好貼心~

類似紫菜湯底仲有幾粒小雲舌甘
湯底有少少酸味味,都幾開胃

馬來風光
通菜都幾新鮮又爽口
醬汁又惹味,我地特登叫埋白飯
好好送飯!

辣汁花蛤
依個會有少少辣
花蛤都幾飽滿
又係唔覺唔覺食哂成碗飯~

建蓮雪耳湯
依家天氣乾燥
最岩飲雪耳湯潤下~

2023-11-02
2023-11-02 66 浏览
又來到食大閘蟹嘅季節搵咗間有信心保證嘅餐廳先因為嚟到呢個時間,仲有Lunch 所以一併叫埋其他食物前菜3小碟,當中最愛就是涼拌海帶絲,酸酸甜甜入口而朋友覺得涼拌苦瓜都係好清新扁肉湯湯頭有少量嘅紫菜,飲落幾清有少許跟沙縣小吃嘅小雲吞相似莆田荔枝肉其實感覺就好似咕嚕肉,肉質有嚼口亦吾會柴軟煎黃花魚軟煎後醬汁很惹味,而且肉質很軟滑主角大閘蟹出場5兩大閘蟹公,依個月份既蟹公已經開始當造,白膏好豐富又滿足,而蟹肉鮮甜
又來到食大閘蟹嘅季節

搵咗間有信心保證嘅餐廳先

因為嚟到呢個時間,仲有Lunch

所以一併叫埋其他食物

前菜3小碟,當中最愛就是

涼拌海帶絲,酸酸甜甜入口
而朋友覺得涼拌苦瓜都係好清新

扁肉湯

湯頭有少量嘅紫菜,飲落幾清
有少許跟沙縣小吃嘅小雲吞相似

莆田荔枝肉

其實感覺就好似咕嚕肉,肉質有嚼口亦吾會柴

軟煎黃花魚

軟煎後醬汁很惹味,而且肉質很軟滑

主角大閘蟹出場

5兩大閘蟹公,依個月份既蟹公已經開始當造,
白膏好豐富又滿足,而蟹肉鮮甜
2023-10-30 1092 浏览
莆田主打新派福建菜, 荃灣廣場分店, 以淺木色為主調配上翠綠的竹樹點綴, 十分清麗雅緻 , 環境舒適闊落 , 與朋友聚餐一個地方, 餐廳曾連續六年獲得米芝蓮一星, 值得一試。肉鬆茄子 $28茄子入口酥酥脆脆, 加上肉崧, 增添一份鹹香, 口感挺不錯。莆田荔枝肉 $98莆田荔枝肉是福建傅統名菜, 酸酸甜甜, 十分開胃 , 仲有啖啖新鮮的荔枝肉哦!褔建恃色海蠣煎 $128吃福建菜, 怎可不吃海蠣煎,冬天是海蠣當造季節 , 肉質肥美飽滿, 特別鮮甜,新鮮煎起的海蠣煎, 雞蛋餅底煎至少少香脆, 海蠣粒粒肥美飽滿,入口啖啖蠔的鹹鮮香, 配上惹味香茜及韮菜粒, 讓人喜歡。普寧豆醬焗鰻魚 $188時令肥美的切件鰻魚, 放上普寧豆醬再去焗製, 鰻魚皮滑肉嫩, 魚油豐盛, 味道濃郁 ,普寧豆醬令到鰻魚鮮味更突出 , 滿滿豆醬的鹹香, 風味迷人。今秋大閘蟹 (母) $118 母秋風起, 大閘蟹時令當造, 剛剛蒸起 的大閘蟹, 顏色艷紅, 賣相吸引, 打開熱騰騰蟹蓋,鮮香十足, 豐富的金黃蟹膏, 令人垂涎 ,蟹肉細嫰柔順, 蟹膏柔潤香滑, 鮮味濃郁,像鹹蛋黃的甘香。花陳皮燉雪梨 $48原隻燉雪梨,

肉鬆茄子 $28

莆田荔枝肉 $98

褔建恃色海蠣煎 $128

普寧豆醬焗鰻魚 $188

今秋大閘蟹 (母) $118 母

花陳皮燉雪梨 $48
原隻燉雪梨, 入口鬆化, 淡淡桂花 和陳皮香氣,甜度剛好,每一口都清甜滋潤。

2023-10-27 70 浏览
🦀️每年秋天都係食大閘蟹嘅季節🍂金黃色蟹膏加埋肥美鮮甜嘅蟹肉💕真係唔錯呢🥳今晚我哋近近地揀咗去莆田食大閘蟹😋價錢算係抵食呀👍大閘蟹(公)仲🈶️5両重添🥳yummy yummy 😋🦀️大閘蟹(公)🌈呢個時間係食大閘蟹嘅好季節🦀️等我趁下熱鬧叫番隻大閘蟹食下先❤️蟹公嘅白油白膏比較多😋口感亦都係比較滑溜😍膏質甘香🔥肉味鮮美爽甜💯蟹肉好肥美喔🥳大閘蟹好涼㗎☺️所以食完大閘蟹店員會比杯好夠薑嘅熱薑茶你飲☕️好窩心呢🥳🐤福州風味紅糟雞 $98🌈上枱嗰陣紅卜卜好搶眼😍鷄件夠曬滑🐤味道仲唔錯添💯先腌後焗嘅烹調方法🔥令糟香更加入味😋🐽黃金荷葉包 🌈荷葉包炸到金黃色🔥上面仲鋪滿好香洗嘅芝麻✅外皮脆卜卜😋加埋蔥香醬濃嘅肉絲🐽🈚️🉐️彈呀🥳🥬風味燜苦瓜 🌈今晚突然好想食苦瓜😍呢度個風味燜苦瓜好入味🥳甘甘甜甜✅超正呀🥳🍝興化炒米粉 🌈成碟米粉好飽滿✅材料豐富到不得了呀😍有爽口嘅蝦、蜆、豬肉等等💯加埋幼滑又爽口嘅米粉👅好味道🥳🍮建蓮雪耳湯 🌈入秋要滋潤一下🍂食飽飯食番個糖水就最perfect喇🥳

🦀️大閘蟹(公)

🐤福州風味紅糟雞 $98

🐽黃金荷葉包

🥬風味燜苦瓜

🍝興化炒米粉

🍮建蓮雪耳湯

🌈入秋要滋潤一下🍂食飽飯食番個糖水就最perfect喇🥳
2023-10-25 196 浏览
秋風起成日都見到身邊朋友食緊大閘蟹,今次我又心思思搵咗間可以食大閘蟹嘅地方 。莆田主打福建菜,呢度更會因應唔同嘅季節會換上當地時令嘅菜式,大閘蟹嘅季節又到喇,當然嚟食大閘蟹啦。2人大閘蟹套餐 $598(配母蟹) 2人大閘蟹套餐 $698(配公蟹)。✨蝦苗拌頭水紫菜選用中國海域嘅特等蝦苗,每粒蝦苗都有香滑爽口嘅味道,頭水紫菜營養價值比較高,口感鮮嫩爽口,加咗啲醋去除了腥味,作為頭盤酸酸地特別開胃醒神。✨莆田荔枝肉有啲似咕嚕肉嘅做法,這個使用荔枝醬汁,食起來會先酸後甜,荔枝肉食落肥瘦適中,有肉汁,酸酸甜甜好開胃。✨莆田扁肉湯扁肉湯係一道有數百年歷史嘅福建手工菜,用一層薄薄又通透嘅燕皮包住新鮮手打嘅豬腿肉餡,口感鮮味彈牙,再放上湯加少少蔥花就食得。✨大閘蟹每位一隻,我地選擇食母蟹,每隻都爆晒蟹膏,蟹膏味道鮮甜又甘香,實在太邪惡了,食落絕對充滿幸福感😋😋✨興化炒米炒當地特色小吃之一,配料非常豐富,有蝦肉、香菇、紫菜、豆卜、蜆肉、瑤柱、蝦米、菜等,用上全手工製嘅幼身米粉,食落口感較乾身彈性,用咗上等嘅濃湯燜炒,食起來更惹味。✨薄荷枇杷凍枇杷係莆田當地嘅名產,鮮嫩又多汁,將其製成果凍,味道酸酸甜甜
秋風起成日都見到身邊朋友食緊大閘蟹,
今次我又心思思搵咗間可以食大閘蟹嘅地方 。
2人大閘蟹套餐 $598(配母蟹)
2人大閘蟹套餐 $698(配公蟹)。

✨蝦苗拌頭水紫菜
蝦苗拌頭水紫菜

✨莆田荔枝肉

✨莆田扁肉湯

✨大閘蟹

✨興化炒米炒
興化炒米炒

✨薄荷枇杷凍
枇杷係莆田當地嘅名產,鮮嫩又多汁,將其製成果凍,味道酸酸甜甜好特別。

✨建蓮雪耳湯
雪耳湯味道清甜又滋潤,食完好滿足。

✨薑茶
最尾當然要飲返杯薑茶啦。
薄荷枇杷凍  +  建蓮雪耳湯
薑茶

蝦苗拌頭水紫菜
興化炒米炒
薄荷枇杷凍  +  建蓮雪耳湯
薑茶
2023-10-24 87 浏览
唔食得咁多但過下口癮,個friend 話呢度大閘蟹餐好抵食。二人餐有每人一隻3-4兩重嘅大閘蟹乸,而家食蟹乸最鮮最香,d蟹膏夠成熟。餐仲有其他小食同前菜,好豐富。個餐未上,見到呢度有老樹文旦賣,而家當造。試左兩片,文旦獨有清香真係濃d,都幾好食~講返個餐,逐樣又講下:蝦苗頭水紫菜 - 有股酸醋味嘅水紫菜,有少少蝦米鮮味,開胃好味。莆田茘枝肉 - 係咕嚕肉中有茘枝味,口感層次比一般咕嚕肉多。莆田扁肉湯 - 清清地有肉汁味清湯。大閘蟹 - 唔算大隻,但以蟹膏同鮮味度取勝,性價比高。食完店員遞上杯薑茶,個體驗好好。主食有三款,我地揀左炒米粉 - 好鬆夠乾身,超幼嘅米粉好夠味。兩款甜品,揀左蓮子雪耳糖水 - 甜度適中,雪耳滑,竟然連蓮子都有香味好驚喜。真係幾抵食~

文旦

講返個餐,逐樣又講下:
蝦苗頭水紫菜
莆田茘枝肉
莆田扁肉湯
莆田扁肉湯 - 清清地有肉汁味清湯。
炒米粉
莆田茘枝肉
炒米粉
蓮子雪耳糖水
2023-10-22 56 浏览
口痕想食大閘蟹,去咗莆田試吓佢哋嘅大閘蟹二人套餐🥰二人套餐包咗兩隻清蒸大閘蟹可以選擇公或者乸~我哋就比較鍾意食啲蟹膏實啲嘅乸🫡店員仲好貼心食後會送上薑茶。另外仲有主菜興化炒米粉,入面有許多海鮮,加入佢哋嘅秘製辣椒醬超香!莆田荔枝肉就係咕嚕肉,但係加咗荔枝、青瓜、青椒等等嘅配菜更加新鮮~莆田扁肉湯有好多粒小餃子食落超似魚皮餃! 落咗少少紫菜同埋醋更加開胃。甜品有兩款,可以選擇建蓮雪耳湯/薄荷枇杷凍,兩款都10分養生,比較喜歡熱的雪耳湯。
2023-10-05 134 浏览
荃灣廣場嘅莆田最新裝修左,感覺更光猛舒服~融合了馬來和福建風味,口味豐富~* 普寧豆醬焗鰻魚 $188:* 濃郁的烤魚菜品! 餐牌標榜出口級的活鰻魚,又真係厚切大件,鰻魚肉質鮮嫩,豆醬調味香濃。* 馬來風光 $88:* 通菜口感鮮嫩,香辣可口* 福建海鮮滷面 $118:* 福建海鮮滷面係其中一個Top 3 福建美食之選!滷汁濃郁,配料包括多種海鮮,口感鮮美。* 份量都好足夠** 海蠣煎 $128:類似台灣嘅蚵仔煎,好多海蠣!食落煙煙韌韌,我估係因為蛋漿落咗番薯粉~* 石鍋滑豆腐 $98* 上菜已香味四溢,石鍋上嘅滑豆腐特別惹味~豆腐口感滑嫩,搭配其他配料豐富口味,送飯一流! @hkputien📍莆田荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖

* 普寧豆醬焗鰻魚 $188:

* 馬來風光 $88:
* 通菜口感鮮嫩,香辣可口

* 福建海鮮滷面 $118:
* 份量都好足夠

* 海蠣煎 $128:

* 石鍋滑豆腐 $98
* 上菜已香味四溢,石鍋上嘅滑豆腐特別惹味~

📍莆田
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖
2023-10-01 131 浏览
莆田呢期做緊活鳗魚推廣,每條肥美嘅鰻魚都係由魚場直送餐廳。 今次就去試吓到底好唔好食。普寧豆醬焗鰻鱼都有幾款新鰻魚菜式,呢款普寧豆醬焗鰻鱼似乎幾惹味。普寧豆醬嘅少少咸香,配上油脂豐富嘅鰻魚,油香豐富咗有彈性嘅鰻魚味道。百秒黃花魚去莆田每次必食,每次都食到湯都冇得淨。福建紅菇海鮮鹵麵福建海鮮鹵麵,有蜆、蝦、冬菇、蝦米、江瑤柱等,加埋福建特產,紅菇,海鮮味好濃,紅菇色素好強,染到成碗湯都紅晒。鮑魚紅燒肉紅燒肉做得唔錯,炆到好淋,加入鮑魚爽爽彈彈嘅口感。將紅燒肉提昇到另一層次。

普寧豆醬焗鰻鱼

百秒黃花魚
去莆田每次必食,每次都食到湯都冇得淨。

福建紅菇海鮮鹵麵

鮑魚紅燒肉
2023-09-30
午餐
  • 百秒黃花魚
[ 莆田 ]今晚再度到訪呢間源自新加坡🇸🇬嘅中餐廳,主打福建莆田菜。最近推廣緊鰻魚節「一鰻五吃」五款鰻魚新菜式🆕,款式具創意。期間限定鰻魚節🎏常見鰻魚食法有日式鰻魚、韓式烤鰻魚等,今次莆田「鰻魚節」有五款新煮法:1. 山泉水煮活鰻魚2. 普寧豆醬焗鰻魚3. 蒜蓉豆豉蒸鰻魚4. 福建特色紅糟鰻5. 辣子燒鰻魚✿ 辣子燒鰻魚(例) $188餐廳標榜使用「出口級的活鰻魚」,鰻魚肥嫩,油脂豐富,肉質厚實有咀嚼。🤤鰻魚以先煎後燜方式,連鰻魚豐富膠質都迫出。再加入辣椒、藤椒、蒜頭、薑等配料烹煮,口感微麻微辣🌶,配埋白飯成為鰻魚飯新食法。特色小菜✿ 鹹香黃花魚(例) $88黄花魚🐠外皮超香脆之餘,連裡面魚骨都脆到食得。魚肉鹹香脆嫩,鹹度適中。✿ 阿元香草雞(例) $118呢碟冷盤賣相似醉雞,蘸著鮮香滷汁食,雞皮雞肉🐔都好緊實,滷香夠入味。海鮮🦀🦐✿ 辣汁花蛤(例) $98 花蛤肉夠甜鮮,份量合理,以東南亞風味烹煮,甜辣入味。時令蔬菜🥬✿ 馬來風光(例) $88具有星馬特色嘅菜式,以鮮香三巴醬醬炒通菜,通菜微辣夠惹味🔥。總結🫦 餐廳融合福建菜及新加坡菜風味,加埋最近推廣嘅鰻魚節,菜式種類繁多,味道貼切
[ 莆田 ]

✿ 鹹香黃花魚(例) $88

✿ 阿元香草雞(例) $118

海鮮🦀🦐
✿ 辣汁花蛤(例) $98
花蛤肉夠甜鮮,份量合理,以東南亞風味烹煮,甜辣入味。

時令蔬菜🥬
✿ 馬來風光(例) $88

總結🫦
餐廳融合福建菜及新加坡菜風味,加埋最近推廣嘅鰻魚節,菜式種類繁多,味道貼切喜歡中菜嘅朋友。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
莆田
地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓416號舖
電話:2111 8308
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-09-25 132 浏览
🚩莆田福建炒飯就食得多,但其實大家知唔知福建係冇福建炒飯嫁!今次黎到莆田- 專食福建菜嘅餐廳,真係超多未見過嘅菜名,簡直大開眼界😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈辣子燒鰻魚 $188一上台超香麻香味,鰻魚係辣椒海入面收埋曬鰻魚夠厚身,魚肉非常爽彈入口麻而不辣,好過癮🌶️🌈午市頭等二人餐 $398由於菜名太新穎,完全無idea食咩好,叫個二人餐就最實際~✨蝦苗頭水紫菜頭水紫菜係福建嘅特產之一紫菜非常幼身,咬落有少少爽脆嘅感覺應該用左醋去做調味,少少酸酸地,做前菜真係好開胃✨酒香竹筒蝦一開始都驚好重酒味,但原來完全無酒味,反而係超香嘅藥膳味🦐✨黃金荷葉包同荷葉完全無關係要先將麵包開二,再包入京醬肉絲麵包香甜,外圍炸得好脆身,不過油感偏重左少少✨芥蘭豆皮好經典嘅菜式,健康又好食!!✨福建海鮮撈滷麵福建係冇福建炒飯嫁!滷麵湯底比較濃稠掛麵,入口比較清甜裏面有超級多新鮮嘅海鮮,每一啖都有配料想重口味小小嘅可以落佢哋秘製酸辣汁落完味道即刻Sharp醒好多🤭✨建連雪耳湯超級清潤嘅甜品,雪耳唔會話超級大件反而同糖水底好好咁融合咗,每一啖都有好多雪耳碎✨薄荷琵琶凍食食吓覺得味道超級熟悉🤭冇錯就係川貝念慈菴
🚩莆田
🌈辣子燒鰻魚 $188

一上台超香麻香味,鰻魚係辣椒海入面收埋曬
鰻魚夠厚身,魚肉非常爽彈
入口麻而不辣,好過癮🌶️

🌈午市頭等二人餐 $398
由於菜名太新穎,完全無idea食咩好,叫個二人餐就最實際~

✨蝦苗頭水紫菜
頭水紫菜係福建嘅特產之一
紫菜非常幼身,咬落有少少爽脆嘅感覺
應該用左醋去做調味,少少酸酸地,做前菜真係好開胃

✨酒香竹筒蝦
一開始都驚好重酒味,但原來完全無酒味,反而係超香嘅藥膳味🦐

✨黃金荷葉包
同荷葉完全無關係
要先將麵包開二,再包入京醬肉絲
麵包香甜,外圍炸得好脆身,不過油感偏重左少少

✨芥蘭豆皮
好經典嘅菜式,健康又好食!!

✨福建海鮮撈滷麵

福建係冇福建炒飯嫁!
滷麵湯底比較濃稠掛麵,入口比較清甜
裏面有超級多新鮮嘅海鮮,每一啖都有配料
想重口味小小嘅可以落佢哋秘製酸辣汁
落完味道即刻Sharp醒好多🤭

✨建連雪耳湯
超級清潤嘅甜品,雪耳唔會話超級大件
反而同糖水底好好咁融合咗,每一啖都有好多雪耳碎

✨薄荷琵琶凍
食食吓覺得味道超級熟悉🤭
冇錯就係川貝念慈菴枇杷膏嘅味道‼️
入口好清涼,真係有種潤喉嘅感覺
2023-09-24
  • 酒香竹筒蝦