2023-11-13
又到大閘蟹🦀季節啦!咁為食嘅我梗係要出動啦!莆田有個大閘蟹套餐幾抵食$598兩位🔸蝦苗頭水紫菜冷盤紫菜夾着鹹香的蝦苗,味道清新,頭水紫菜口感鮮嫩爽口,加咗啲醋落去,頭盤酸酸地非常醒胃🔸清蒸大閘蟹兩隻🦀兩隻大閘蟹(母蟹),勁多金黃色嘅蟹膏,好邪惡啊😈,味道鮮甜甘香,蟹肉肥美🥰🔸莆田荔枝肉做法有啲似咕嚕肉,荔枝厚肉爽口,咕嚕肉外層炸得香脆又啖啖肉,酸酸甜甜醬汁好好味🔸莆田扁肉湯福建嘅手工菜,紫菜湯本身有少少鹹味,用薄薄燕麥皮包着豬肉餡料製成一口餃,口感鮮味味彈牙,加少少蔥花就食得🔸興化炒米粉米粉幼滑爽口,炒得好乾身彈牙,配料特別豐富包括蝦肉🍤、香菇、豆卜、紫菜、蜆肉、瑤柱、蝦米及菜等,配上上湯炆炒,味道惹味😋🔸建蓮雪耳湯 熱紅棗蓮子雪耳糖水,清甜又滋潤,雪耳軟綿綿充滿膠質🔸薄荷枇杷凍冰冰涼涼嘅枇杷凍,少少薄荷味份外清新🔸薑茶套餐包括兩杯薑茶,最後梗係飲番杯薑茶暖下個胃啦!
咁為食嘅我梗係要出動啦!
莆田有個大閘蟹套餐幾抵食$598兩位
🔸蝦苗頭水紫菜
🔸清蒸大閘蟹兩隻🦀
🔸莆田荔枝肉
🔸莆田扁肉湯
🔸興化炒米粉
🔸建蓮雪耳湯
熱紅棗蓮子雪耳糖水,清甜又滋潤,雪耳軟綿綿充滿膠質
🔸薄荷枇杷凍
冰冰涼涼嘅枇杷凍,少少薄荷味份外清新
🔸薑茶
套餐包括兩杯薑茶,最後梗係飲番杯薑茶暖下個胃啦!