2009-07-18 34 浏览
去萬發食, 有一個特色, 係碟碟餸都好大碟, 好抵食最好食的一味, 叫薯仔牛柳, 用黑椒汁嚟炒, 唔只牛柳, 連薯仔都一齊炒, 所以好惹味, 去好多地方, 我都唔食薯仔, 覺得好乾同埋無咩味, 但呢碟牛柳入面的薯仔, 俾我差不多食哂!蒜蓉腐乳通菜都好出色, 通菜可以炒到香口, 個鑊都幾重要! 呢, 係個隻會出哂火個種鑊氣呢~碟菜好大碟, 都唔知會唔會有兩斤蕃茄炒蛋又係大堆頭之作, 兩個人食, 根本食唔哂味道好, 又抵食, 宵夜吸引了很多人來幫襯!
去萬發食, 有一個特色, 係碟碟餸都好大碟, 好抵食

碟菜好大碟, 都唔知會唔會有兩斤

蕃茄炒蛋又係大堆頭之作, 兩個人食, 根本食唔哂

味道好, 又抵食, 宵夜吸引了很多人來幫襯!
2009-06-21 18 浏览
萬發係一間都幾多人幫襯的舖頭, 起碼尋晚宵夜十一點幾都坐無虛設三個人叫左豉汁炒聖子王, 薯仔牛柳粒, 蕃茄炒蛋, 蒜蓉炒菜心, 皆因見隔離枱的餸超級大碟, 所以都唔敢叫太多碟聖子王同薯仔牛柳好好味, 聖子王有十幾隻, 隻隻都好肥美, 豉汁仲好香口, 薯仔牛柳好食因為薯仔, 唔係牛柳, 薯仔用黑椒炒完再炸, 特別野味, 好好食, 其實牛柳都唔錯, 因為夠淋!但係個蕃茄炒蛋就好一般, 味道比較淡, 蕃茄同蛋都比較乾, 唔係滑蛋嗰隻, 所以唔好食! 菜心ok, 有鑊氣!食完十二點幾, 都仲係坐滿, 都幾勁!

食完十二點幾, 都仲係坐滿, 都幾勁!
2009-05-29 21 浏览
次次大時大節去食~佢都失手!落錯單, 落少單!7點book枱, 8點先有枱, 9點d菜仲未來齊!不過味道真係唔錯!薯仔牛柳 , 炒聖子真係好好味!不過如果佢地唔好再落錯單, 落少單真係100分
次次大時大節去食~
佢都失手!
落錯單, 落少單!
7點book枱, 8點先有枱, 9點d菜仲未來齊!
不過味道真係唔錯!
薯仔牛柳 , 炒聖子真係好好味!

不過如果佢地唔好再落錯單, 落少單真係100分
2009-05-28
2009-04-25 22 浏览
一行3人叫了1. 通菜pot - 都唔知d通菜葉去曬邊 好油2. 薯仔牛柳粒- 薯仔係粒粒都cripsy but 太salty3. deep fry 鰻魚 - 好好食, 好juicy. 我唯一覺得好食既東西In short, 佢地都幾多油及味重, 不是我杯茶.
一行3人叫了
1. 通菜pot - 都唔知d通菜葉去曬邊
好油

In short, 佢地都幾多油及味重, 不是我杯茶.
無葉既
好咸
2009-04-17 20 浏览
兩個人叫左三個餸,勁飽椒盬九肚魚:魚好滑,又唔會好油膩。墊底既米粉都好好味添!沙拉骨:肉質一d都唔鞋,係一道好開胃既小菜。豉椒炒蟶子:係伙計既推介,好大隻同爽口,不過好似唔夠鮮味!見到好多人食石頭窩飯/小菜,好似好吸引咁!下次要試下
兩個人叫左三個餸,勁飽

椒盬九肚魚:魚好滑,又唔會好油膩。墊底既米粉都好好味添!

沙拉骨:肉質一d都唔鞋,係一道好開胃既小菜。

豉椒炒蟶子:係伙計既推介,好大隻同爽口,不過好似唔夠鮮味!

見到好多人食石頭窩飯/小菜,好似好吸引咁!下次要試下

2009-04-17
  • 沙拉骨
2009-04-07 21 浏览
在未搬舖前的爆場情况不知有幾多人見識過?舊舖在青山道宇宙商場咐近, 每晚七時左右門口聚集等位大概有二、三十人, 過時過節等位輪候人數加倍!小菜質數高及價錢合理應該是常爆滿的原因!搬來這裡後可能因位置問題,輪檯時間縮短了很多, 但食物依然保持高水準!豉汁炒蟶子----一人一隻大小有手掌長度,生熟程度剛好,入口豉汁微辣不過咸不搶蟶子鮮味!潮式浸蜆----有肉碎冬菇絲香芹加上湯和蜆一齊煮,蜆肉飽滿,鮮甜無沙!不會殼多過肉.豉椒爆生腸----本想叫鵝腸但口快快叫錯生腸,想不到生腸入口爽脆程度是「索索」聲!雖生腸本身味道頗淡但濃味的豉椒及口感搭救!西湖牛肉羹----討厭芫茜葱者必叫救命!因此羹下得極多! 芫茜的香氣加滑滑荳腐和無渣牛肉,好味!啫啫通菜----這款和之前吃過的有分別,之前全煲只有莖部吃到最尾也是爽脆,這次有不少菜葉變成時間一久浸汁太耐就變軟,但這個石頭窩保温都幾厲害!十分鐘後依然熱到燙口.西蘭花牛柳粒----牛柳粒肉質鬆軟,黑椒汁味濃, 西蘭花灼得太淋,再翻炒後失去應有口感.萬發石頭飯----其實食落味道更似荷葉飯!放在高温石頭窩內使飯粒蒸發多餘水份變得更乾身,窩底更有不少飯焦.(
萬發石頭飯----其實食落味道更似荷葉飯!放在高温石頭窩內使飯粒蒸發多餘水份變得更乾身,窩底更有不少飯焦.(向來鐘情乾身炒飯)
飲埋汽水五個人埋單五舊水.
門口魚缸好乾淨,海鮮款色選擇都幾多.

2009-03-05 376 浏览
4人共點了4餸一湯一飯生炒骨香脆有骨有肉,甜酸平衡,不會像其他鋪叫生炒骨,來了京都骨/中式豬扒的情況炒豆苗算是少油,不過不失魚湯浸蜆唔錯,新口味西芹蝦球西芹爽,蝦夠新鮮大粒,腰果脆,恰到好處海鮮羮清清地,足料夠味薑米瑤柱旦白炒飯一流
4人共點了4餸一湯一飯
生炒骨
炒豆苗
算是少油,不過不失
魚湯浸蜆
唔錯,新口味
西芹蝦球
西芹爽,蝦夠新鮮大粒,腰果脆,恰到好處
海鮮羮
清清地,足料夠味
薑米瑤柱旦白炒飯
一流
2009-02-23 19 浏览
(1) 楊洲抄飯 - 抄夠乾身, 吳夠料, 味道一般.(2) 薑蔥焗蠔 - 以$68來說, 蠔是大隻, 好味道, 夠曬鑊氣.(3) 嗜嗜通棻 - 勁好味, 沒有棻葉, 吃落"卜卜脆".(4) 豉招抄聖子皇- $100有四隻, 勁大隻, 勁肥美, D汁餸白飯一流.
(1) 楊洲抄飯 - 抄夠乾身, 吳夠料, 味道一般.
  • 豉招抄聖子皇
  • 薑蔥焗蠔
2009-02-20 21 浏览
連續食咗兩餐晚餐。第一餐同朋友,第二餐就一家人食。第一餐同朋友食,朋友點餸,大部分都唔啱食。浸龍蠆皮、焗魚腸等魚內臟都唔啱食。臘味菜心都唔多啱食,臘味全是肥肉,又唔香。只有霸王雞、小炒王、炒豆苗,同椒鹽骨啱食。霸王雞超生,紅到不得了。雞肉嫩滑但實在太生,只敢食雞胸肉。小炒王炒得有鑊氣,非常惹味,韮菜花嫩無渣,有些魷魚、菜匍同花生,很惹味。椒鹽骨被嗱過,夠味,又唔會炸得太乾。由於見到佢menu 仲有勁多野食,於是第二晚一家人再去食過。可以叫番d啱食嘅菜式。1) 招牌菜---西蘭花炒牛柳粒招牌菜真係招牌菜,很出色。牛柳粒炒得好有鑊氣,帶少少黑椒味,唔韌,但又唔會無咬口。還很有肉汁。伴碟的西蘭花只係清炒,翠綠爽口。2) 豉椒炒生腸生腸好爽口,又唔韌、無異味。有鑊氣,但可以再炒得入味d。還有大量青紅椒。3)砵酒焗蠔用石窩盛著。上枱時仲"zaa zaa"聲。粉漿厚了點,只有粉漿有味道;蠔係完全無味,砵酒味欠奉。如果唔係粉漿有咸味,都真係唔知食緊咩。幸好蠔好大隻又新鮮,無碎殼。這個菜屬水準之下。4) 萬發石頭飯其實係將已炒勻的飯放進石頭窩內。好熱,仲可以有飯焦食。飯炒得夠乾身;有蝦、菜粒、冬菇粒等
連續食咗兩餐晚餐。
第一餐同朋友,第二餐就一家人食。
第一餐同朋友食,朋友點餸,大部分都唔啱食。
浸龍蠆皮、焗魚腸等魚內臟都唔啱食。
臘味菜心都唔多啱食,臘味全是肥肉,又唔香。
只有霸王雞、小炒王、炒豆苗,同椒鹽骨啱食。
霸王雞超生,紅到不得了。雞肉嫩滑但實在太生,只敢食雞胸肉。
椒鹽骨被嗱過,夠味,又唔會炸得太乾。

可以叫番d啱食嘅菜式。
1) 招牌菜---西蘭花炒牛柳粒

招牌菜真係招牌菜,很出色。
牛柳粒炒得好有鑊氣,帶少少黑椒味,唔韌,但又唔會無咬口。
還很有肉汁。
伴碟的西蘭花只係清炒,翠綠爽口。

2) 豉椒炒生腸
生腸好爽口,又唔韌、無異味。
有鑊氣,但可以再炒得入味d。
還有大量青紅椒。

3)砵酒焗蠔
用石窩盛著。上枱時仲"zaa zaa"聲。
粉漿厚了點,只有粉漿有味道;
蠔係完全無味,砵酒味欠奉。
如果唔係粉漿有咸味,都真係唔知食緊咩。
幸好蠔好大隻又新鮮,無碎殼。
這個菜屬水準之下。

4) 萬發石頭飯
其實係將已炒勻的飯放進石頭窩內。
好熱,仲可以有飯焦食。
飯炒得夠乾身;有蝦、菜粒、冬菇粒等。
三個人食,每人平均有兩碗半。

5) 沙姜雞腳
雞腳肥美飽滿,肉質爽口彈牙。
唯沙薑醬唔夠香,只有咸味,卻沒有沙薑的香味。

整體水準算不錯,小炒出色,但考工夫的菜就仍需努力!
環境算係咁啦,唔會太迫。
招牌菜---西蘭花炒牛柳粒
萬發石頭飯
豉椒炒生腸
砵酒焗蠔 + 沙姜雞腳
2009-02-12 54 浏览
This is my first review on openrice. I thought the site could use some more english reviews from a white guys perspective.I only ordered 2 things. i got 蜜椒薯仔牛粒, which according to someone else's picture was beef cubes with potatoes. However, i got no potatoes, instead a lot of broccoli. I also ordered the veggies with crab sauce. i forget what kind of vegetable they are. its kind of like spinach, but its not. yam leaf maybe? it seems to be a common dish.The vegetables were very fres

I only ordered 2 things.

The vegetables were very fresh. the crab sauce was good, fresh tasting, and not pungent.

The beef was very tender, but pleasantly so.
Very heavily seasoned. And my to-go box smells really strong now.

Every dish that i saw being served look excellent.
No english menu. So i'll just have to point if i go alone again.

The prices are a bit higher than the other restaurants on the same block, but the restaurant was a bit cleaner.

The rice tasted kind of old, and dry.
Free pot of tea. (and they automatically gave the big bowl to rinse cups/chopsticks in)

The staff wasn't rude or overly friendly, but i was seated right away at my own table, which i was surprised about as the restaurant was quite busy.
2009-02-11 6 浏览
新年後gathering, 未試過呢間所以試下。齋睇菜牌價錢唔平, 一般小炒要over$60, 海鮮的話要$100, 但此店不用俾茶芥同加一, 而且碟頭大, 我們一行6人, 叫左8個餸同啤酒都係total$615, 比想像中平。椒盬豆腐 - 普通霸皇雞 - 普通雞蛋蒸魚腸 - 加入大量蔥芹菜去腥味, 但始終食唔慣d魚腸腥味, 要落多d胡椒粉去腥。炸大腸 - 大腸肥美豉油皇鴨下巴 - 原本賣相有點嚇人, 但超入味, 正。砵酒桶蠔 - $120, 好鮮甜, 雖然炸完先再炆, 但無成口粉的情況。如果要本地生蠔會平d, 但桶蠔會較大隻。蜜椒薯仔牛粒 - 薯仔先炸過, 再用蜜糖炒, 甜甜地幾好味, 牛粒稔身, 但食得出無梳打粉。石頭鍋糯米飯 - 石頭鍋存熱, 食到尾仍是暖, 而且鍋底有薄薄飯焦, 十分香口。

椒盬豆腐 - 普通

霸皇雞 - 普通

炸大腸 - 大腸肥美

豉油皇鴨下巴 - 原本賣相有點嚇人, 但超入味, 正。

晚上考完最後一科, 今個sem 完la! 我們一大班同學到 附近食飯relax一番! 哈哈, 一共9個人order了 6 dishes & 1 rice. 份量足, 已經好飽! 當中以 西蘭花炒牛柳 和魚香茄子blow 最惹味. 黑椒牛柳粒夠入味. 其他的菜式只是一般. 又有d 油膩, 當中的 黃金尢魚 和椒鹽骨 都是又咸又肥膩, 有待改善! 其招牌菜~ 萬發石頭鍋飯,其實並不是那些疑似韓式石頭飯,只是將飯加上海鮮炒起,再放上石頭鍋上加熱便可.飯粒炒得乾身,不糊口,而且更有點點飯焦附送,味道一般,事後吃不完, 萬發 的環境有d迫; 而且table 與table 之間也很接近. 其實, 一大班人到大排檔食飯 最有氣氛, 而且可以share 多款食物 亦較經濟. 雖然 我覺得今次的 食物味道一般, 但是大家都食 得 happy & 大家下個 sem 再努力呀!

2008-06-29 8 浏览
全晚食得好開心,碟碟都有驚喜,用石鍋保溫傳熱夠特色.砵酒生蠔煲,勁入味石頭豬軟骨,汁醬應該係柱侯醬,豬軟骨好(林),好正.蜜椒傻仔牛柳粒,牛柳粒一D都唔(UN),一粒一啖,又夠入味,傻仔應該炸過,好香口.
全晚食得好開心,碟碟都有驚喜,用石鍋保溫傳熱夠特色.
砵酒生蠔煲,勁入味
石頭豬軟骨,汁醬應該係柱侯醬,豬軟骨好(林),好正.

砵酒生蠔煲
石頭豬軟骨
雪裡紅爆蘭片
蜜椒傻仔牛柳粒
砵酒生蠔煲
石頭豬軟骨
蜜椒傻仔牛柳粒
2008-05-26 8 浏览
即興飯局,3條K對這區相當熟識,還憶述兒時初到這區,在步出大廈往上學時,見有空中飛人降落地下,翌日因為害怕,用另一條路線上學,怎知又踫著另一個空中飛人。。。穿過街口大排檔及強記海鮮,就是萬發了,見燈光火著,鮮有吉枱,相信是靠得住食店,再者是3條K的介紹,質素應不會差。先來個蒜粒吊桶 - 蒜粒不脆,扣分,吊桶新鮮有咬口,欣賞他以粉絲鋪於碟底,吸收吊桶的味道,會特別滋味,跟蒸扇貝的煮法類同,送飯一流。炸魷魚 - 粉多、太乾、魷魚太幼,唯一優點,可以送酒。3條K推介 - 西蘭花牛柳粒到飯店吃飯通常他們煮的西蘭花都是的,幸好這裡的西蘭花亦夠淋;至於中間的牛柳粒,體積像是一件板前壽司般大小,咬下去鬆鬆軟軟的,黑椒汁帶點辣與牛肉粒配襯得很好,加上看得到的煱氣,我曾經心想追加一碟的。吃著吃著在想,牛柳粒這麼鬆軟,會是用了梳打粉嗎?吃不出,但只要是美味的,理他啦。 啫啫雞煲 - 很濃味,雞肉可以,豬潤新鮮,熟的洋蔥有種獨特的甜味,用來配襯肉類,一方面可減少肉的肥膩,亦可帶出洋蔥的甜味。蝦子柚皮 - G很好奇的問,這是什麼,我便回答是柚皮,即沙田柚的皮;他又問,蝦子在哪裡,我說在柚子上,他說,這麼小~

炸魷魚 - 粉多、太乾、魷魚太幼,唯一優點,可以送酒。

3條K推介 - 西蘭花牛柳粒
到飯店吃飯通常他們煮的西蘭花都是[實的的]的,幸好這裡的西蘭花亦夠淋;至於中間的牛柳粒,體積像是一件板前壽司般大小,咬下去鬆鬆軟軟的,黑椒汁帶點辣與牛肉粒配襯得很好,加上看得到的煱氣,我曾經心想追加一碟的。吃著吃著在想,牛柳粒這麼鬆軟,會是用了梳打粉嗎?吃不出,但只要是美味的,理他啦。

蝦子柚皮 - G很好奇的問,這是什麼,我便回答是柚皮,即沙田柚的皮;他又問,蝦子在哪裡,我說在柚子上,他說,這麼小~~~。相信G是沒有吃過蝦子麵的。
看見這道菜上桌,心想,柚皮想是很貴的了,要不然怎樣這個蝦子柚皮的佈局像是法國菜的?太小了! 事實上我還是頭一次吃蝦子柚皮,不是難吃,也不是好吃,感覺怪怪的。

蒸魚腸 - 也是頭一次吃,蒸得不錯。

忘記點3條K推介的小炒王,惟有待下次了。

蒜粒吊桶、炸魷魚
牛肉粒鬆軟入味
魚腸原來是咁味既
蝦子柚皮
牛肉粒鬆軟入味
魚腸原來是咁味既
蝦子柚皮
  • 啫啫雞煲,西蘭花牛柳粒
(非会员)
2008-05-12 6 浏览
星期五同屋企人去萬發食飯慶祝母親節, 一行五人, 因為之前自己已食過幾次, 所以一早叫阿哥去攞位, 否則 一般六點半過後就有排等啦!今次叫左五個菜, 有蜜椒牛柳, 石頭飯,砵酒焗大鱔,豆腐斑南, 半隻風沙雞, 基本上呢幾樣我次次去都有叫, 砵酒焗大鱔就第一次, 我覺得好食, 又夠味,份量又ok, 正,不過就要食快d, 因為放耐左d酒味會無左, 其實佢地個汁燒大鱔球都唔錯,又香口, 不過砵酒焗大鱔就較有魚鮮味!至於豆腐斑南呢, 其實次次去食味道都真係唔一樣,唔係話唔好食, 係要撞彩睇佢用條魚邊個位去整, 上次去就多骨, 今次就都叫做啖啖肉, 但今次味就似乎差dd, 但係d魚食落去都食得出係新鮮, so 所以我次次去都有叫~不過原來係唔平, 因為食左幾次今次先有留意原來要盛惠一百大元ga ><石頭飯係招牌菜,實叫無走雞呀, 父母都話ok, 不過我就略嫌唔夠飯焦~ 原來佢有個菠蘿石頭飯, 下次真係要試下先!風沙雞皮脆肉滑,好食, 不過今次有d咸! 另外蜜椒牛柳呢, 經過上次無意間叫左黎食之後, 我係愛上佢, 肉腍得黎又唔會無晒d肉味, 合晒我阿爸口味, 當然屋企其他人都鍾意

風沙雞皮脆肉滑,好食, 不過今次有d咸! 另外蜜椒牛柳呢, 經過上次無意間叫左黎食之後, 我係愛上佢, 肉腍得黎又唔會無晒d肉味, 合晒我阿爸口味, 當然屋企其他人都鍾意啦!

我之前果次去有食炒蜆, 質素就真係麻麻啦, 好多沙, 下次唔會再叫, 炸生蠔都好食, 不過都幾滯..希望下次去可以試下貴價海鮮啦..嘿嘿...

ps. 佢地上菜真係上得好快!!
是次五菜,一支氣水加一支甘桔,總銷費為$36x
$7x (晚餐)
  • 砵酒焗大鱔