2020-07-17 87 浏览
薄荷葉泰國餐廳星期一晚,約左個好耐無見既同事,佢好想過黎元朗探我,咁就一齊食晚餐啦,佢話呢排天氣熱到成個蒸籠咁啊🥵,無晒胃口咁😵,於是呢就想食啲酸辣開胃既野😋。咁我地就一於食泰國🇹🇭野啦!🥳!呢間餐廳係元朗劇院附近既,地方闊落,環境清幽,雖然個日天氣好熱,不過餐廳開揚設計都好清涼!🌬🌬一入到去,成個設計好特別,泰式得黎帶點時尚,座位好舒服。😆😆好啦,跟住就睇下份餐單啦!有頭盤,小食🥨,沙律🥗,咖哩🍛,海鮮🦞,飯類🍚同飲品🥂~咁我地就嗌左兩人套餐!😁我地叫左肉碎生菜🥬包,泰式燒豬脾仔🍖,椒鹽魔鬼魚同埋魚香炒茄子🍆!肉碎生菜🥬包:一見到上枱就大大份啦😋,即刻將啲肉碎包係生菜🥬上面,再點啲酸辣醬。啲肉索左啲酸辣得黎亦都保持左豬肉味,肥肉比例均勻,非常juicy !好好食!🤤🤤椒鹽魔鬼魚🐟:第一次食魔鬼魚,個形狀好鬼得意。食落去質感唔錯,啲肉係一梳梳👍👍,外脆內軟😆😆,魚骨🦴就唔多,配埋啲青紅椒食係一流!鐘意食魚既朋友可以試試👍👍👍泰式燒豬脾仔🍖:見到個脾仔漲卜卜,就已經流晒口水!🤤🤤一咬落去既口感非常唔錯,肉質鮮嫩!燒得岩岩岩好,一啲都唔乾,煙煙韌韌,再點埋啲酸辣醬汁,可以提升一個層次啊,我
薄荷葉泰國餐廳

一入到去,成個設計好特別,泰式得黎帶點時尚,座位好舒服。

肉碎生菜🥬包:

椒鹽魔鬼魚🐟:

泰式燒豬脾仔🍖:
見到個脾仔漲卜卜,就已經流晒口水!🤤🤤
一咬落去既口感非常唔錯,肉質鮮嫩!燒得岩岩岩好,一啲都唔乾,煙煙韌韌,再點埋啲酸辣醬汁,可以提升一個層次啊,我直情啜埋啲骨頭🦴,好入味!😆😆

魚香炒茄子🍆:
呢隻菜好有穫氣!炒得非常之有味!😋😋
撈埋紅綠燈🚥椒加埋啲肉碎一齊炒,非常唔錯,啲茄瓜索晒啲蔬菜🥬同啲肉汁味,非常之好食😋啊!

最後黎到飲品啦!
兩杯:分別係黑加倫子🍇梳打同埋青檸🍋梳打!兩杯都大大份,同埋設計好有心思,放係燈光下好靚,飲落去真係透心涼,真無睇得又飲得👍👍😆😆

總結來講,係非常之開心🥳,同滿足,大家可以來試試啊!😋😁😆
2020-07-13
  • 甜柚鮮蝦沙律
  • 肉碎生菜包
  • 泰式燒豬脾仔
  • 椒鹽魔鬼魚
  • 青檸梳打
2020-07-15 71 浏览
泰國餐廳做到好似Bar 埸咁真係第一次見,一反傳統,感覺頗有型,還有露天位置,真係超舒服的!今日點了幾個慣食而普通的泰菜,包括:炒通菜,沙爹串燒,大蝦柚子沙律,越式紙米卷等等。餐廳提供前菜,有青瓜和紅蘿蔔,為餐前打開胃口,泰國餐廳有前菜也是第一次見到,配上呢支價錢經濟的啤酒($38/支),正好為剛到步的我們解解暑!大蝦柚子沙律:是餐前最好的開胃菜,有新鮮大蝦、主角柚子、還有紅蘿蔔絲、紫洋葱、牙菜,加上泰式香料及調味,令人有清新感覺之餘,味道酸酸甜甜,鮮蝦彈牙,柚子清甜,加上其他配菜一齊食,簡直胃口大開!沙爹串燒:好特別的用了柸子盛載著,有牛肉和雞肉,兩者均燒得恰到好處,牛肉不硬,不見血,外面少少焦香,食落肉質鮮嫩多汁,值得再Encore;雞肉串也不輸蝕,咬落肉質新鮮,有雞味;沙爹醬汁做得好香好濃,為沙爹串增色不少!炒通菜:幾乎是泰國菜必食之選,看似簡單,但要配上合適香料及炒至爽脆又不太辣,也不易吧,這裡絕對能給你最好的答案!越式紙米卷:近年去食泰國或越南菜也會叫這道菜,比起炸的泰式春卷,這個較健康吧!紙米卷內主要有蔬菜絲和新鮮的三文魚,被外皮包得十分飽滿,外皮少少靱硬,食落好有滿足感呢
越式紙米卷:近年去食泰國或越南菜也會叫這道菜,比起炸的泰式春卷,這個較健康吧!紙米卷內主要有蔬菜絲和新鮮的三文魚,被外皮包得十分飽滿,外皮少少靱硬,食落好有滿足感呢!
冰凍椰青也是不缺的泰菜選擇,夠凍之餘,還非常非常清甜!
這餐真的是「泰」美味了!
2020-06-11
  • 大蝦柚子沙律
2020-07-10 78 浏览
好耐無入過元朗,突然間心血來潮專登同男朋友去元朗行下前排新開嘅UNY超市😬 同埋去食下好西😋行行下行到去元朗劇院附近見到有間幾開揚睇落幾Chill幾舒服既泰國酒吧餐廳😁 而且佢仲有outdoor 座位👍🏻 個氣氛都幾啱同朋友來飯聚吹下水或者兩個人黎拍拖食飯😁因為呢日天氣比較熱所以選擇左坐indoor,入到餐廳見佢地既裝飾都好有泰國風味,唔錯既氣氛!估唔到呢間泰國酒吧餐廳嘅菜式選擇都幾多,樣樣野都幾想試😍 可惜我哋只得兩個人~下次要同班朋友黎可以叫多幾樣野一齊食😋天氣很熱,點了一個椰青解渴,男友點了一枝泰國啤酒.炸蝦餅炸蝦餅分量十足,熱辣辣是剛剛炸起,外層香脆金黃,蝦肉新鮮爽口,口感有層似有回彈力,都幾出色,配啤酒一流!酸辣鳳爪沙律夏天吃泰菜,這個酸辣鳳爪沙律也是我必點的食物之一😍爽口的去骨鳳爪充滿着酸酸辣辣的醬汁,真得很入味!我吃不停口!廚師特色蝦醬炒飯平常吃泰國菜通常都是吃菠蘿炒飯沒有什麼新意🤣 但這個炒飯真的很特別,而且賣相非常吸晴😍 吃前是要將上面的魔鬼魚尾搗醉,然後再將旁邊的配菜和醬料一起與蝦醬炒飯伴勻才吃的!非常惹味帶有鹹香,真的是第一次吃到那麼有特色的炒飯😍 值得一試~咖喱

估唔到呢間泰國酒吧餐廳嘅菜式選擇都幾多,樣樣野都幾想試😍
可惜我哋只得兩個人~下次要同班朋友黎可以叫多幾樣野一齊食😋

天氣很熱,點了一個椰青解渴,男友點了一枝泰國啤酒.

炸蝦餅

酸辣鳳爪沙律

廚師特色蝦醬炒飯

咖喱大蝦
呢個咖喱大蝦既size應該都夠4個人食😍
有兩隻開邊大蝦,蝦肉都算幾新鮮,食落彈牙,用料唔錯😋佢地既咖喱味道唔辣不過就非常香濃惹味,十分creamy ! 相信如果用來點薄餅食絕對係一流(可惜兩個人叫唔到咁多嘢食下次絕對要試😣)

• 廚師特色蝦醬炒飯
2020-07-09 60 浏览
食過最難食泰國菜...炒耶苗係冷的,好腥,唔新鮮。炸蝦餅都似翻炸,超難食。青咖喱雞,雞有一陣味,連咖喱味都壓唔到佢d味。。最後黑加侖蘇打都係冇味。最最難食餐廳惹啊
食過最難食泰國菜
。最後黑加侖蘇打都係冇味。最最難食餐廳惹啊
2020-07-09 56 浏览
今日黎到元朗,試一間期待已久既泰國菜,係朋友介紹的。一黎到薄荷葉門口,裝修係好似酒吧咁,經過都會俾佢吸引住好鐘意呢到既裝修,d燈飾好靚,好似係泰國既感覺食物選擇都十分多,而且樣樣都好吸引,最後唸左成十分鐘,就決定左簡二人套餐,再加一個小食,夠晒豐富先上生菜包,勁耐冇食啦~~生菜超新鮮爽脆,豬肉炒得好香,少少辣好開胃,食完一塊又一塊呢個係泰式炒茄子,一上枱個賣相已經好靚。茄子炒得好夠霖,而且入味,仲有吾少配菜一齊炒,夠晒香噴噴椒鹽魔鬼魚,一聽到魔鬼魚已經覺得夠特別,吾係好多地方見到有得食,侍應好細心咁話我地知應該點邊個醬,同埋成條魚都可以食,因為d骨都炸到軟左。食一啖果然有驚喜,魚肉嫩滑,外層就卜卜脆,再加上椒鹽味,成個配搭都做得十分好呢個泰式燒牛仔骨,牛仔骨一點都吾會韌,而且好有牛味,好怕d切極都吾開既肉類,呢到既牛仔骨就做得好出色。小食叫左炸蝦餅。金黃色既蝦餅永遠都令人未食已經流晒口水,配上泰式甜酸醬,幾時都係最佳拍檔。蝦肉彈牙而且熱辣辣,外皮又吾會太厚今餐真係食得十分滿足,係咁好既環境之下再食到咁優質既菜式,真係人生一大樂事

好鐘意呢到既裝修,d燈飾好靚,好似係泰國既感覺

2020-07-07
  • 肉碎生菜包
  • 椒鹽魔鬼魚
2020-07-01 48 浏览
約左朋友入元朗食飯,朋友主動話要食泰國菜,又話帶我去間有氣氛又好食🤭🤭🤭,朋友成日帶我食好西 所以唔會唸,死跟就得🤣🤣去到餐廳門外,有少少似赤柱feel嘅酒吧餐廳🤔🤔唔怪得知朋友仔話有氣氛啦...🥳🥳如果酒吧式嘅餐廳,算係好多選擇,我都睇左好耐先決擇到😔😔酸辣鳳爪沙律~鳳爪算幾大隻,唔係切開碎上咁,味道偏辣,好開胃清新馬拉盞通菜~馬拉盞十分惹味,但原本想叫椰菜苗,但賣晒😑😑軟殼🦀咖哩配薄餅~咖喱平時配肉類多,但因唔想咁濟,所以選擇左軟殼🦀,軟殼🦀應該有2隻,有8件,咖哩甜辣適中,配上薄餅係絕配,薄餅雖然偏厚,不過可以點多d咖哩食,勁正😋😋😋😋清邁蕉葉燒魚🐟~蕉葉包住燒 ,所以唔會燒到太干,而且仲好多魚汁,有淡淡蕉葉味,而且上抬時,店員會再落d小茴香、青擰,所以加添左泰風味。椰青🥥~鮮甜清新,十分解渴,可能外面太熱,我覺得唔夠凍,如果雪吓就完美青擰梳打~感覺好fresh,而且又好睇,唔會太酸。

如果酒吧式嘅餐廳,算係好多選擇,我都睇左好耐先決擇到😔😔

馬拉盞通菜~馬拉盞十分惹味,但原本想叫椰菜苗,但賣晒😑😑

😋😋😋😋

青擰梳打~感覺好fresh,而且又好睇,唔會太酸。
2020-06-29
  • 軟殼蟹咖哩
2020-06-27 76 浏览
我都好少寫食評,見到有咁多好評就所以去試吓,點知一試難忘。呢次係第一次去,亦都係最後一次去。食物質素:係好精緻嘅,presentation係幾好但係上碟速度非常慢,份量又唔多。飲品都係,特飲價錢偏貴,而且份量非常少,又多冰,飲兩啖都冇咗。佢個所謂室內嘅座位,冷氣都唔夠,癡粒粒咁樣食,飲品又細。服務質素:侍應態度差就唔再講,野都未食完,問都唔問就直接收咗啲食物。所以話佢上碟慢,但係收碟就係神速。最後買單見到張單,就更加確定知道唔會再嚟。價錢貴,質素又唔係好,只係食物比較精緻,叫隻雞都有火可以燒住,gimmick。叫個金邊粉就有個蛋包住,好似蛋包飯咁,賣相係唔錯嘅,但係就要自己落啲功夫撈勻佢。
我都好少寫食評,見到有咁多好評就所以去試吓,點知一試難忘。
呢次係第一次去,亦都係最後一次去。

食物質素:
係好精緻嘅,presentation係幾好
但係上碟速度非常慢,份量又唔多。

服務質素:

2020-06-26
2020-06-25 40 浏览
📍薄荷葉 Mint Thai House夏天太熱有時就想吃酸酸辣辣的,就跟媽咪去附近的泰國菜再來個超冰啤酒,爽爽噠~🍻🔸甜柚鮮蝦沙律🦐跟我預想有點不同,醬汁是咸甜咸甜的,但還是很清爽脆口🔸炸蝦餅蝦餅幾乎是我去哪家泰國菜都必點的,不會太油在水準之內,下酒菜怎可以少了這道🔸肉碎生菜包🥬不太想吃熱的主餐所點了這個帶肉的,味道剛好不咸,因為肉汁很多.. 吃時要包好好,會漏汁~🔸生蝦刺身比一般的較為大隻,可惜份量稍為少了點,如果再多2-4隻,性價比會高很多這家基本在水準之內,如果是吃普通小菜類,偶然來的話還不錯。💲Hkd 697(連前菜+服務費)🏡香港元朗安康路怡康大廈地下12-13號🕗15:00 - 00:00
📍薄荷葉 Mint Thai House

🔸甜柚鮮蝦沙律🦐
跟我預想有點不同,醬汁是咸甜咸甜的,但還是很清爽脆口
🔸炸蝦餅
🔸肉碎生菜包🥬
🔸生蝦刺身

這家基本在水準之內,如果是吃普通小菜類,偶然來的話還不錯。

💲Hkd 697(連前菜+服務費)
🏡香港元朗安康路怡康大廈地下12-13號
🕗15:00 - 00:00
2020-06-24 39 浏览
是日很想吃泰菜,於是,下班後與友人相約到元朗這家酒吧風泰菜晚餐。兩個人點了:🥢肉碎生菜包 $108🥢鹹魚炒芥蘭 $78🥢班蘭咖喱豬肉 $118🥢泰式生蝦$198🥢烤薄餅$55🍸青檸梳打$38🥥椰青$45店員會先上一客前菜,聽說是餐廳自家種植有機菜,而家這店部分食材、香料都是自家種植的。第一道菜是「肉碎生菜包」,肉碎調配味道不錯,生菜都新鮮,友人很喜歡,可惜我不太吃到辣呢(看來要鍛鍊一下,哈哈)。接下來是「泰式生蝦」,蝦算爽脆,配上特調汁醬,開胃之選。「鹹魚炒芥蘭」不會太鹹,味道剛好,芥蘭爽脆。「班蘭咖喱豬肉」配「烤薄餅」,咖喱不算辣,配上充滿油香的烤薄餅,頓時充滿飽腹感了。餐廳有戶外座位,播著音樂,很有置身尖東酒吧街的感覺。

兩個人點了:
🥢肉碎生菜包 $108
🥢鹹魚炒芥蘭 $78
🥢班蘭咖喱豬肉 $118
🥢泰式生蝦$198
🥢烤薄餅$55
🍸青檸梳打$38
🥥椰青$45

接下來是「泰式生蝦」,蝦算爽脆,配上特調汁醬,開胃之選。

「鹹魚炒芥蘭」不會太鹹,味道剛好,芥蘭爽脆。

餐廳有戶外座位,播著音樂,很有置身尖東酒吧街的感覺。
2020-06-12
  • 薄餅
2020-06-24 35 浏览
家庭聚會太多人,被安排咗坐入房,環境好闊落,啲凳坐得好舒服,唯一缺點就係叫侍應個時比較麻煩。食物整體嘅水準都好高,每一樣嘢食都係即叫即整。小食方面,炸蝦餅爽口彈牙,脆得黎唔會太油,生菜包嘅肉碎夾埋啲香料味好惹味,鹹得來又夠酸,加埋好新鮮嘅生菜一齊食,絕對係開胃之選。最令我驚喜嘅係冬陰功湯,無論係酸度定係辣到方面,呢一煲冬陰功湯都比香港一般嘅泰國餐廳更加重手,同時啲海鮮嘅鮮甜味都溶入晒係個湯入面,成煲都係精粹。好特別嘅係燒雞,成隻燒雞豎係碟上面,再加埋火焰表演,呢種上菜嘅形式都幾特別幾深刻,但係味道就正常發揮。

2020-06-21 62 浏览
一間元朗泰國菜,其實好有酒吧嘅風景。而且有露天位可以坐,好啱同啲朋友輕鬆放工之後一齊聊天飲酒食嘢。泰式醬料食泰國菜都係要叫馬拉盞通菜啦。通菜爽口,配以馬拉盞炒香左之後,唔單止東南亞,就連香港人都好鍾意嘅口味炸蝦餅香炸蝦餅又係另一個泰國成日都會見到個菜式,蝦肉非常之新鮮,咬落去之後除咗香口嘅外表,入邊仲有貨已經送香炸蝦餅又係另一個泰國成日都會見到個菜式,蝦肉非常之新鮮,咬落去之後除咗香口嘅外表,入邊仲有熱辣辣嘅彈性十足嘅蝦肉。椒鹽燒魔鬼魚魔鬼魚又係東南亞其中一個特產菜式。燒咗個魔鬼魚骨非常之軟林林,基本上可以連肉一齊食。特色菠蘿炒飯白色菠蘿炒飯入邊非常足料,上邊有蝦米肉鬆,入面有蝦肉海鮮等等。仲有酸酸甜甜嘅菠蘿炒埋一齊,作為主食相當之滿足。肉碎生菜包椰青

泰式醬料

炸蝦餅

椒鹽燒魔鬼魚

特色菠蘿炒飯

肉碎生菜包

椰青
  • 椰青
  • 菠蘿炒飯
元朗安康路康怡大廈的-元朗劇院對面(薄荷葉泰國菜),設有室內及戶外座位兩種選擇。露天戶外雅座-就如置身於泰國芭提雅街頭,點上一杯清涼泰式飲品,叫人樂而忘返。炸蝦球$88,一碟有八粒,每粒炸成色澤金黃,外脆,內裡則保持溫度極暖濕潤,蝦肉鮮爽彈滑。其餘位置鋪滿大量新鮮沙律菜,中間放上原棵九層塔,極具觀賞價值。肉碎生菜包$108,撈起一匙濃郁肉碎,放入一塊新鮮鮮嫩生菜,拳頭抓緊一握,將生菜包大口大口的放入嘴巴,濃烈肉香在噴灑,偶以伴隨青澀鮮蔬凝露,乃人間煙火。特式菠蘿炒飯$128,賣相精美,皿器採用比較古雅的竹木筒而不是一般常見的原個菠蘿殼。配料有腰果、花生丶菠蘿粒、蝦,以及大量肉鬆放上面,份量十足,陣陣堅果香。馬拉盞炒通菜,份量恰好,菜苗新鮮,顏色綠悠悠。唯一挑剔的是剩下的菜水水份較多,賣相不太美觀,"收汁"功夫或可再改善一下。泰式燒豬髀仔,秘製甜酸醬汁,層次分明。椒鹽魔鬼魚,非常少見的菜色,配合頗中式的烹調方式-椒鹽炸,魚肉沾上粉灑上椒鹽後放油鍋炸,口感爽滑不嚡口,不是桂花魚般像豆腐花滑溜,比較似杏仁豆腐,低調,細品後味道漸見,愈來愈濃。也沒有奇怪的腥臊異味,有驚喜。

泰式燒豬髀仔,秘製甜酸醬汁,層次分明。

五星級酒店價錢,地痞大排檔嘅服務水平。今日係第一次去,不過都好肯定係最後一次去,以後有人請我都唔會再去。我好少會喺OpenRice寫食評,不過呢間餐廳真係差到唔講唔得。今年係小弟第一次做父親節主角,滿心歡喜地同老婆外家全家去食飯,我哋一行九個大人加三個手抱嬰兒,book左夜晚7:00,冇錯,我哋係遲咗兩個字,我哋7:10一群人抱住三個BB衝住去攞枱,門口個凶神惡煞嘅reception,第一句好唔客氣地同我哋講,話打咗三次俾我哋都冇人聽,我哋抱住幾個BB去食飯遲左少少講嘢使唔使咁唔客氣,佢哋見我哋人多,帶咗我哋去VIP房,咁VIP房裝修唔錯,望落去都幾企理,不過個冷氣好流,外面30幾度,我哋喺嗰間所謂嘅冷氣房食飯食到滴晒汗,食物水準中規中矩,有好多人話價錢貴,我就覺得出嚟食飯佢又唔係話貴得好過分,要慳就不如係屋企自己煮啦,不過服務態度真係好差,講真,我哋有三個手抱嬰兒,都唔會坐張枱坐好耐,食飯食咗個半鐘,三番四次吹佢個金邊粉,去到9:00佢先同我講話師傅未夠鐘煮炒粉麵,我真係忍唔住問佢,你哋個廚師唔係照住客人想食乜嘢而煮嘅咩?乜原來要睇自己時間表㗎?個姐姐好似懶搞笑咁同我講話今日嘅安排有
五星級酒店價錢,地痞大排檔嘅服務水平。
今年係小弟第一次做父親節主角,滿心歡喜地同老婆外家全家去食飯,我哋一行九個大人加三個手抱嬰兒,book左夜晚7:00,冇錯,我哋係遲咗兩個字,我哋7:10一群人抱住三個BB衝住去攞枱,門口個凶神惡煞嘅reception,第一句好唔客氣地同我哋講,話打咗三次俾我哋都冇人聽,我哋抱住幾個BB去食飯遲左少少講嘢使唔使咁唔客氣,佢哋見我哋人多,帶咗我哋去VIP房,咁VIP房裝修唔錯,望落去都幾企理,不過個冷氣好流,外面30幾度,我哋喺嗰間所謂嘅冷氣房食飯食到滴晒汗,食物水準中規中矩,有好多人話價錢貴,我就覺得出嚟食飯佢又唔係話貴得好過分,要慳就不如係屋企自己煮啦,不過服務態度真係好差,講真,我哋有三個手抱嬰兒,都唔會坐張枱坐好耐,食飯食咗個半鐘,三番四次吹佢個金邊粉,去到9:00佢先同我講話師傅未夠鐘煮炒粉麵,我真係忍唔住問佢,你哋個廚師唔係照住客人想食乜嘢而煮嘅咩?乜原來要睇自己時間表㗎?個姐姐好似懶搞笑咁同我講話今日嘅安排有啲失策,其實最失策嘅係我哋,唔應該去呢間餐廳食飯,好多人都慣咗要有啲粥粉面飯落肚先飽肚,唔通我哋抱住幾個BB等到夜晚11-12點等你個炒粉麵,我哋其中一個BB對杯青檸梳打上面一個小擺設有興趣,揸住係咁玩,個姐姐好似驚我哋會偷咗佢咁同我哋講臨走前記住要擺低,全場人即刻O晒嘴,其實嗰刻我好想鬧個姐姐,不過我見啲長輩都未出聲,我費事咁多口,不過我覺得呢間野又唔係百分百垃圾,佢哋啲啤酒生啤選擇幾精彩,最衰我要揸車,如果唔係應該會喪飲,我衷心覺得佢哋係一間酒吧,實在說不上係一間餐廳。大家去呢間餐廳食飯之前最好食咗啲嘢打底先,因為一定唔夠飽。
2020-06-20
庆祝纪念
父亲节
2020-06-18 49 浏览
元朗出名多美食,今天下午約了好姐妹到元朗掃街,不經不覺由元朗走到朗屏,走到這間叫薄荷葉的泰國餐廳。這間餐廳很有泰國的風情,裡面有泰式的吊燈和璧畫,邊聽音樂,邊吃泰國美食,別有一番風味。餐牌選擇多大蝦柚子沙律一入座,我們馬上點了個沙津作為前菜,賣相吸睛,柚子清新,大蝦彈牙,令人胃口大開。泰式炒通菜通菜大大碟,顏色翠綠,味道鮮甜、爽嫩,味道也很正宗,跟泰國旅行常點的morning glory味道一樣,值得一試!咖哩牛肉配薄餅黃咖哩的味道香濃,口感creamy, 牛肉份量也很多,很有牛味,送薄餅和送飯一流。泰式粉絲雜菜煲份量也很大,雜菜也很新鮮,汁底惹味,粉絲完全將湯汁吸收,用來送飯一流。與此同時,我們也叫了兩杯含酒精飲品,兩杯甜度適中,酒味不會太濃,很適合女士。

餐牌選擇多

大蝦柚子沙律

泰式炒通菜

咖哩牛肉配薄餅

泰式粉絲雜菜煲

2020-06-17 34 浏览
今天約了舊同事,到元朗吃飯 中。太久沒有見面了,一直想找個chill啲既地方聚餐。他二話不說 ,介紹到這間元朗「薄荷葉」餐廳吃泰菜。我們七點到達餐廳,侍應有禮地安排我們坐在靠近 門口的位置,非常有泰國的風情,還一邊聽著音樂,心情很放鬆。餐廳的職員亦非常有耐性地向我們推介飲品,飲品大多是有酒精類,也有無酒精類,我們點了職員推介的兩杯含酒精特飲。我選的是益力多特飲,它帶有果味和益力多味,甜度適中,而且每啖都有清甜的酒香,酒精濃度亦不會太高,很適合我們這些OL女士。鮮蝦柚子沙律的整個擺盤十分精緻,影相和打卡一流 !味道也很好,每口感覺很清新,柚子很新鮮,酸甜甜的,十分開胃。泰式炸蝦餅份量超大,一共有八大件,用料上盛,用鮮蝦手打而成,非常彈牙,外脆內彈沾上泰式酸辣醬,果然是絕配。炸魔鬼魚(中size)小女子第一次吃魔鬼魚,原本期望不大,吃過第一口後才發現魔鬼魚如此滋味,魚肉香滑多汁,連魚骨也很軟,可以連骨吃下,外面炸得酥酥香香的,配上特製泰式汁料,一定要點!滿足的一餐,下次一定要再來chill一番!
他二話不說 ,介紹到這間元朗「薄荷葉」餐廳吃泰菜。

炸魔鬼魚(中size)

滿足的一餐,下次一定要再來chill一番!