2019-12-11 1924 浏览
最近朋友介紹話銅鑼灣有間新開日本菜餐廳「藏KURA」嘅午餐好高質,今日放假我都去左朝聖一下!餐廳位於謝斐道,鄰近銅鑼灣站,地理位置方便易達。內部裝修簡約高尚,充滿和風感覺,置身於此令人好舒適悠閒中午時段設有Lunch Set,選擇有壽司🍣、刺身丼飯、天婦羅、各類熱食等等,價錢由$260起沙律🥗雜錦菜沙律好新鮮爽脆,面上加左適量芝麻醬同炸洋蔥絲,令到個沙律更加美味茶碗蒸蛋熱騰騰的茶碗蒸蛋,好嫩滑呢,蛋味好濃郁香甜,蒸蛋面上有少許蟹肉絲,裡面仲有冬菇同雞肉粒,夠晒鮮味!日本和牛稻庭烏冬+壽司三件半生熟的日本和牛有2-3大塊,入口香軟腍滑,牛肉味好濃郁。稻庭烏冬超級滑溜,入口煙韌彈牙,好好食!壽司三件烏冬套餐會跟三件壽司,油甘魚好有魚鮮味;黑松露甜蝦好棉滑,陣陣松露香~旁邊嘅子薑片加左少少柚子,微微酸甜,唔會太辣海膽龍蝦丼呢個丼飯嘅賣相非常吸引,堆滿左龍蝦肉及海膽,仲有金箔!美國龍蝦🦞用慢煮的方法烹調,原隻龍蝦去殼拆肉,方便食用,保留左龍蝦肉嘅鮮嫩、彈牙及鮮甜,龍蝦膏仲好creamy添,不得了呀!日本海膽入口即溶,好新鮮,非常高質素麵豉湯鹹香麵豉湯好足料,有蔥花、豆腐同油揚豆腐,熱辣辣好暖胃

沙律🥗

茶碗蒸蛋

日本和牛稻庭烏冬+壽司三件

壽司三件

海膽龍蝦丼

呢個丼飯嘅賣相非常吸引,堆滿左龍蝦肉及海膽,仲有金箔!
日本海膽入口即溶,好新鮮,非常高質素

麵豉湯

鹹香麵豉湯好足料,有蔥花、豆腐同油揚豆腐,熱辣辣好暖胃

甜品

跟餐最後仲會有甜品:黑芝麻雪糕或日式蕨餅,我地兩款都點左一個

黑芝麻雪糕

雪糕質感好細滑,入口係濃濃的黑芝麻同奶香,兩者比例均一

日式蕨餅

沾滿黃豆粉的蕨餅有三小塊,口感軟糯,沾上旁邊的黑糖及蜜紅豆一齊食用味道更佳
2019-12-11 1085 浏览
大家都知道銅鑼灣食廚師發辦多如天上繁星,新開要突圍而出,應該唔容易,近來吃過雖然不多,但吃過深刻的,呢間係其中之一。位於謝斐道一座新的商業大廈,藏呢個名字,未吃已經是先聲奪人,好容易令聽過嘅人都會記得。簡潔的裝修,寬敞的空間,而且樓底高,都叫人覺得賽車你吃餐廚師發板會係一件很pleasant 的事情。店方有多種不同的set,有多有少,不過我們胃口大又為食的,當然要吃豪點,煲個大少少嘅set,這個名叫幸福的set,應該是最多元化和令人滿足的,就叫這個吧。幸福,係香港人都想,昨天到街上表達意見的,都希望香港會幸福,就這樣簡單。當晚咁開心,還有見到久未見面的靚女K小姐和一班食友,飲番杯當然合理,選了這𥚃的house sake,清新而細膩,絕對適合淺嘗。首先上場的是平政魚,酸汁碰上的白身魚,很好的balance,淡淡的酸味和剛剛飲的清酒,完全打開你嘅味蕾同埋增加開胃感。突然就是珍貴的鮑魚,旁邊是你意想不到的烏冬,我還以為是魷魚,用上鮑魚干醬,鮑魚的柔軟度就好比那些奧運高手,絕對叫你難忘,如果有得俾分,毫無疑問俾10分佢,雖然可能是簡單的側手翻,但也深刻。然後吃的是帆立貝和螺片,兩個相同的世界,

然後吃的是帆立貝和螺片,兩個相同的世界,會不會一定合拍?兩個同樣係貝殼類的食物,相信好難唔會夾,各有各美好,而且今晚兩個食物都是簡單無添加,走fancl路線,從來都是叫人迷倒,就如沒有脂粉的女孩。

今年沒有點樣吃過沙甸魚,以手卷包裝但還是叫人吃出到那突出嘅鮮味,沙甸魚嘅獨特性而且喺香港都唔係成日有得食,如果要說缺點,我會覺得應該要吃軍艦,然之後佈滿勁多嘅沙甸魚先會滿足。

鰹魚的出現很美麗,裝飾就如花藝一樣,鰹魚味道相對可能冇頭先幾個咁搶鏡,但係外觀夠靚,不知怎的我就想起了台北的魚道生。

大拖的出現,就如明星一樣,個個都會攞起相機要拍照,簡單的加上紫菜和紫蘇葉,強勁無敵的魚油香和肥美在口中爆發出來,有咩人會唔鍾意呢個菜式,我真係諗唔到,我想打趣說,k小姐就如大拖,也不足為過,不過還是避免這樣口花,口花呢啲嘢都係留返又後生又靚仔嘅人做,我還是好好享受我的拖羅。

聽名字會覺得蟹肉百合饅頭這個名字,好中式,也好奇師傅會怎樣處理這一個菜式,蟹肉包裝得好可愛,雖然吃落去唔係好特別,但作為一個間場和暖身的菜式都不錯。

如說最美中不足的對方,刺身壽司分水嶺的熱食,龍蝦牛油燒是今晚相對最不搶眼的,但龍蝦本身質地是不差,咬下去絕對是爽口彈牙,牛油香夠搶夠味,而最突出嘅係側邊一隻蟹仔,搶鏡得來又可愛。

北寄貝壽司,燒過後的輕煙就如淡淡的煙薰一樣香,味道清新而不重,北寄貝的爽口更加是叫人迷人得一陣陣。

秋冬吃kinki是常識吧,這個絕對叫人愛上的一道美味,油香魚味又重又濃,基本上無論點樣整,任何調味都係我最愛嘅菜式之一。

牡丹蝦加上蝦膏,這個能把你靈魂也會賣掉的美味,我相信不用多說吧,淨係睇相已經知道牡丹蝦有幾肥美。

又有拖羅,一而再,味道在下一城,調味和香氣都一流。當然,剛才的美和壽司的靚,完全是不同的調子。

另一個高潮,當然是海膽,來自北海道嘅海膽,濃郁而可有強勁餘韻,不用多說的快感,吃到這裏走一轉呢個餐嘅名字一樣,唱一首幸福之歌。

尾聲來到,師傳準備的呑拿魚手卷,加上精彩調味和多如天上繁星嘅吞拿魚茸,無得頂。

松茸魚湯,清甜的作結,淡淡然的愛。

靜岡蜜瓜作尾聲,那鮮甜去開油麻地果欄大家應該很熟悉,還有小小的千層糕,就算甜品也顯出心思。

整體的水準也高,叫人想到了台北高檔廚師發辦的水準,特別是serve 我們的KC師傳,看童顏的他以為好後生,但原來有多年勁brand的經驗,就如我身旁的K小姐般,越做越好。除咗靚,重要叻,真正人生的幸福之歌。

藏

銅鑼灣謝斐道482號1樓
2019-11-26
上個星期趁冇咁凍,同朋友book左呢間新新地既日本菜試下。上到去一出𨋢,感覺良好,門口有隻白色陶瓷貓,未入到去餐廳,外面係暗暗地有啲神秘咁,感覺係有少少行低調型格路線。因為一早訂左既吧枱位係餐廳既側面,所以唔係好睇到中間係點,不過新開黎講望入去都幾多人。一坐低侍應姐姐就拎左個籃俾我地放袋,好細心。之後睇睇個menu,lunch set都有十幾款,壽司刺身天婦羅烏冬甚至海膽龍蝦丼都有,對於有選擇困難症既我黎講係極度難揀。一路睇menu一路有侍應姐姐擺餐具,留意到佢既六角形placemat係好睇又好用,靚得黎又可以令啲碟唔會咁容易移位,又加左啲分。睇下睇下揀左成20分鐘我地覺得第一次試既餐廳點都要食個壽司set,另外就再叫左個出面少啲見到而又好似好吸引既龍蝦丼。呢度lunch set都包好多嘢,一開始有前菜同茶碗蒸。個沙律個人覺得係好好食!你食得出佢係新鮮食材,唔係求其俾啲菜你,個汁就酸酸地幾開胃。之後就係壽司set喇,佢個壽司set其實係omakase,坐吧枱睇住師傅整就最開心!我地今日食就有我最鍾意既海膽同拖羅🥰,個海膽係零腥味,拖羅唔係入口即溶就無哂果啲,所以我更鍾意!另外仲有帶子、
上個星期趁冇咁凍,同朋友book左呢間新新地既日本菜試下。

前菜、茶碗蒸

我地今日食就有我最鍾意既海膽同拖羅🥰,個海膽係零腥味,拖羅唔係入口即溶就無哂果啲,所以我更鍾意!另外仲有帶子、牡丹蝦,同埋我覺得好好食好濃魚味既秋刀魚。其實師傅有逐件介紹,不過好心急掛住食已經唔係好記得啲名😅仲有個酸薑我都覺得好出色,同出面既係有啲唔同,我估佢地應該係自己調味。

Premium  Sushi  Platter
拖羅

中間黎左個麵豉湯,之後就到海膽龍蝦丼,喂呀洗唔洗咁靚呀?!成隻龍蝦拆哂肉連膏都幫你分埋但原隻殼上番碟俾你睇,仲要加金箔,啱哂大家相機食先😂 我同朋友都係咁幫佢影沙龍唔捨得食!呢個set真係好睇又好食,龍蝦係鮮甜,啖啖肉,海膽就同壽司set一樣咁正。本來想就咁食碟膏,但侍應姐姐教我地可以用龍蝦點番啲膏食,真係幾好味☺️

海膽龍蝦丼

食完哂先記得仲有個甜品,可以揀豆腐雪糕同蕨餅,抱住第一次黎梗係盡量試唔同嘢既心態,我地每款嗌左一個。蕨餅係配紅豆醬,煙煙韌韌又唔太甜,我自己就好鍾意。

蕨餅

總括黎講呢個價錢係銅鑼灣我覺得都幾抵,出面既omakase壽司set好多都要400-500,呢度只係300幾,而去到480已經可以食到高質素既海膽龍蝦丼。呢個價錢可能唔係平,但性價比絶對係高。而且成間餐廳感覺好cozy, 由餐廳擺設到師傅侍應都係高級得黎親切舒服,唔會係高檔但令你覺得好拘謹果款。坐我地隔離既兩位客人係食omakase lunch, 師傅都一路同佢地傾計,又同佢地講下老細好鍾意門口隻貓貓專登訂番黎,又叫佢地估下啲食材跟住介紹番,成個experience都好好。如果質素一路keep住,一定會再番黎試其他嘢!
2019-12-01
前菜、茶碗蒸
Premium  Sushi  Platter
拖羅
海膽龍蝦丼
餐廳:藏 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道482號1樓遊行前去到謝斐道482號1樓號Kura藏食晏,由於係朋友介紹話好食😋,所以點都要黎試下,餐廳唔算大,座位寬敞私隱度高🧸,仲有得坐係師傅面前欣賞佢地整日式料理嘅功架同傾下偈Premium Sushi Platter 壽司10件定食 $360Omakase係日本指「師傅發辦」👨🏻‍🍳,通常品嚐高級日式料理先會見到,師傅會揀選當日最優質嘅食材去整10件壽司🍣。師傅一件一件慢慢送上同介紹,食完一件先會整下一件,非常好服務😋,今日就試到池魚、赤貝、拖羅、𩶘魚、鰤魚、北海道馬糞海膽、金目鯛魚、伊佐木魚、鰈魚邊同黑松露甘蝦(師傅介紹希望無記錯😂),每一款食材同飯都係好新鮮高質😍,oishii~Japanese Sea Urchin Rice with American Lobster 海膽龍蝦丼定食 $480另外叫左個餐廳主廚嘅首本名菜,餐廳選用即叫即拆嘅美國波士頓龍蝦🦞,仲為食客起哂龍蝦肉😍,龍蝦肉質肥美鮮嫩,再配埋北海道馬糞海膽、蟹柳絲、紫菜同白醋米飯一齊食,好睇又好食雖然餐廳得十三款午市定食,但款款都吸引高質,仲包埋沙律🥗、茶碗蒸、麵豉湯🍲同甜
餐廳:藏 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道482號1樓

仲有得坐係師傅面前欣賞佢地整日式料理嘅功架同傾下偈

雖然餐廳得十三款午市定食,但款款都吸引高質,仲包埋沙律🥗、茶碗蒸、麵豉湯🍲同甜品🍨,作為香港人點都要一試享受下呢到嘅食物、環境同服務
2019-12-08
2019-12-08 153 浏览
餐廳喺銅鑼灣,係高級日本料理餐廳。Lunch Set非常高質,包括沙律、茶碗蒸蛋、味噌汁同甜品。沙律菜好新鮮,鮮甜番茄,再落麻醬,最特別係上面有炸京蔥,味道似炸蒜但冇咁重味。味道更豐富又唔會影響沙律嘅清新感覺。茶碗蒸蛋上面鋪滿蟹肉絲,令到蒸蛋有淡淡蟹味。蒸蛋本身勁滑又充滿蛋香,比起平時食嗰啲更高層次。味噌湯就味道適中,最緊要係熱辣辣,飲完全身暖笠笠。【極み刺身7種$340】用一隻有花紋嘅透明玻璃碟裝住,好鬼靚。七款刺身每款有兩片,師傅有心思,有啲刺身加咗唔同嘅調味料,味道更多變化。甜蝦鮮甜帶膠質,配咗黑松露,味道又幾夾。鰤魚就魚味濃,配柚子醬酸酸甜甜,加添清香感。𩶘魚好滑身,配少少辣蘿蔔,刺激吓。火炙銀鱈魚刺身就第一次食,有少少焦香味。魚油豐富,正。最好嘅要留到最後。拖羅好厚切,粉嫩色魚肉滿佈脂肪,魚味油味濃郁,不得了。【日本雲丹アメリカ伊勢海老丼$480】一上枱,先係震撼,然後興奮。成隻龍蝦已拆肉,仲有一排海膽。海膽完全冇腥味,鮮甜十足。龍蝦肉雪白,爽口鮮美。下面嘅飯有蟹柳、菇片、甜蛋同紫菜。超滿足,坐喺旁邊嘅食客都係食緊呢個,真係「大人氣」。甜品係日本傳統嘅紅豆蕨餅,口感軟滑柔韌。

味噌湯就味道適中,最緊要係熱辣辣,飲完全身暖笠笠。

甜蝦鮮甜帶膠質,配咗黑松露,味道又幾夾。
鰤魚就魚味濃,配柚子醬酸酸甜甜,加添清香感。
𩶘魚好滑身,配少少辣蘿蔔,刺激吓。
火炙銀鱈魚刺身就第一次食,有少少焦香味。魚油豐富,正。

甜品係日本傳統嘅紅豆蕨餅,口感軟滑柔韌。
2019-12-08 127 浏览
我朋友介紹銅鑼灣嗰邊開咗一間高質素嘅日本菜,就約位朋友一齊去星期六食個午餐,上面座位好多而且都幾寬敞,我哋就鍾意揀坐喺師傅面前可以睇住佢整嘢食,順便影吓相,咁餐飯都好似抵啲啦!最尾我哋就揀咗一個係有10款壽司+1個手卷嘅套餐;另外一個就係揀我最鍾意食嘅海膽龍蝦丼飯。每個套餐方面都會包咗沙律,茶碗蒸,湯及甜品。沙律方面比較清新,因為都有啲酸酸地嘅口味同茶碗蒸就鮮味十足,口感亦都好滑。湯方面口感及味道都比較清淡清新一些,配搭魚生食應該是比較好的。Premium Sushi Platter $360上菜的先後次序,會見到每一款顏色都非常靚1.蜜柑鯛(?) 2.深海池魚3.新鮮北寄貝4.池魚仔5.鰤魚(油甘魚)6.醬油漬吞拿魚7.甜蝦8.燒鰈魚魚邊9.拖羅10.北海道馬糞海膽11.手卷由於呢個壽司係同朋友share,所以有啲食到有啲食唔到,當中好鍾意嘅就係佢嘅新鮮程度真係好高,當中最鍾意食嘅北寄貝及甜蝦都鮮味十足。比較特別而且平時少食嘅就有池魚仔& 燒鰈魚魚邊,前者味道比較新鮮清甜,後者差唔多入口即化,加上紫菜提升了不少香味。食到最後最重口味嘅當然唔少得拖羅 &北海道馬糞海膽,拖羅肥美而且食到

每個套餐方面都會包咗沙律,茶碗蒸,湯及甜品

Premium Sushi Platter $360

上菜的先後次序,會見到每一款顏色都非常靚
1.蜜柑鯛(?)
2.深海池魚
3.新鮮北寄貝
4.池魚仔
5.鰤魚(油甘魚)
6.醬油漬吞拿魚

7.甜蝦
8.燒鰈魚魚邊
9.拖羅
10.北海道馬糞海膽
11.手卷

食到最後最重口味嘅當然唔少得拖羅
&北海道馬糞海膽,拖羅肥美而且食到無筋, 北海道馬糞海膽鮮甜十足,就算平時冇乜點食海膽嘅朋友都讚不絕口。

Japanese Sea Urchin Rice with American Lobster $480

鍾意食海膽同龍蝦當然唔少得揀呢一款最名貴嘅午市套餐,你會見到海膽份量十足,而且味道鮮甜龍蝦方面就用咗慢煮嘅形式,而且材料新鮮所以口感方面特別爽口彈牙。

另外繁中配搭左一啲一條條嘅紫菜同埋經過處理嘅菇菌,令無論口感定味道都更加豐富。

最後到甜品方面,是日可以選擇紅豆蕨餅或者豆腐雪糕,我哋就兩樣都選了各一個。

紅豆蕨餅口感煙韌,加了甜味十足的紅豆令原本比較清新的蕨餅味道豐富不少。

如果喜歡吃高質素日本菜,這間會是不錯的選擇!
平日好少專登走去book檯食飯,不過有幾個朋友食過都話好食,今次就book定lunch time同朋友上黎試下!Lunch menu既選擇都幾多,有成十幾款,第一次上黎都好難揀。研究完一大輪,我地兩個人揀左個壽司手卷set,同埋朋友之前推介既海膽龍蝦丼。落完單好快上沙律同茶碗蒸,雖然係跟餐但一啲都唔馬虎,食完前菜已經覺得唔錯。另外因為我地坐吧檯,一路食又可以睇住師傅幫我地預備食物,好似覺得樣樣都好新鮮咁。落單果時講左同朋友share食,師傅問過我地之後決定幫我地將壽司手卷set砌好切好一碟上,等我地可以自己揀食邊樣,安排好細心,上果陣都逐樣介紹番啲魚,不過我食食下已經唔記得哂😂!食左兩件之後落單個姐姐過黎同我地講叫我地睇下師傅,而家整緊我地個海膽龍蝦丼,佢話睇住隻龍蝦啱啱仲係游緊水,而家就整緊俾我地,諗到都覺得正。一黎到真係不得了,平時唔係點影食物既我都即刻相機食先。首先佢擺盤真心靚,龍蝦大隻多肉,海膽份量多,仲要幫你拆埋龍蝦膏!一食就覺得朋友完全無介紹錯,真係好新鮮好好食!我估呢款算係佢地招牌菜。其實個壽司set都好好食,帶子同海膽都好新鮮,連個配菜酸薑都好好食!不過因為朋友係壽司控

其實個壽司set都好好食,帶子同海膽都好新鮮,連個配菜酸薑都好好食!不過因為朋友係壽司控而且咩魚都食,食哂佢啲酸薑之後,我最後係留番啲壽司俾佢然後focus番個海膽龍蝦丼😂

個lunch set仲有包麵豉湯同甜品,我揀左豆腐雪糕,食完落單個姐姐仲問我地飽唔飽,我想講飽到唔想郁 😂

成間餐廳由入去到走都覺得好有心做,員工有禮貌,食物新鮮有質素。當日上去係1點,算多人但又唔嘈,環境整體都幾好。朋友成日食日本嘢都覺得唔錯,有機會一定再黎試其他嘢!
2019-12-07
  • 海膽龍蝦丼
今日午餐選擇黎呢間新開既高端日本野,有高級日料裝潢。門口已經好有聖誕氣氛。今日被安排坐壽司吧位置,可以見到師傅準備食物。今日選擇海膽龍蝦飯($480)。前菜有茶碗蒸,內有雞肉、冬菇。蛋唔會好膠或太硬。有沙律,沙律本身無調味,清清地。面豉湯,唔太鹹,暖暖胃。師傅跟住就開始拆龍蝦肉,擺盤好精緻。有兩大塊海膽,非常鮮甜!龍蝦肉好新鮮,起到原隻龍蝦鉗,好完整!仲有蟹柳啊~最後甜品可以揀雪糕或闕餅。我選擇闕餅,配左紅豆,原來呢度既闕餅係師傅自己整,口感軟糯。
今日午餐選擇黎呢間新開既高端日本野,有高級日料裝潢。

今日選擇海膽龍蝦飯($480)。

前菜有茶碗蒸,內有雞肉、冬菇。
茶碗蒸
蛋唔會好膠或太硬。

有沙律,沙律本身無調味,清清地。
沙律

面豉湯,唔太鹹,暖暖胃。
面豉湯

師傅跟住就開始拆龍蝦肉,擺盤好精緻。
海膽龍蝦飯
有兩大塊海膽,非常鮮甜!
龍蝦肉好新鮮,起到原隻龍蝦鉗,好完整!
仲有蟹柳啊~

闕餅
2019-12-07
沙律
面豉湯
海膽龍蝦飯
闕餅
2019-12-01 292 浏览
雖然近半年大家既心情都唔慌好得去邊,但偶爾都要找個藉口食餐好啲去平衡下,譬如話區選之後就是個好理由,否則屈屈埋真係人都癲。想舒舒服服慢慢傾、慢慢歎,所以便決定去食Omakase,食足成晚都得。選了價值$1680的幸福Koufuku,師傅問過各位有什麼不吃之後,大家就將個舞台交俾師傅表演。         一開波師傅便為大家炮製鮟鱇魚肝,素有海底鵝肝之美譽的好東西,醇香誘人,質感化綿,留下良好印象。接著來的鮑魚富有彈性,沒有過韌,醮肝醬食肯定是好。為不浪費肝醬,師傅還很細心,切幾條烏冬仔讓大家來沾配,我是將肝醬吃得一滴不剩。之後是刺身環節,爽脆的平政魚味道亦濃,與醒胃的酸汁太合拍,清爽可口。再來是『雙拼』,帆立貝與螺片。前者爽脆,後者軟滑而鮮味爆發,我喜歡。正值沙甸魚的當造期,魚肉特別肥美且味濃,簡單以脆口的紫菜包裹著,已很美味,夾點點蔥花,更收畫龍點睛之效。另一款味道濃郁的鰹魚,質感尤其合我心。引頸以待,大拖羅終於登場,師傅更將之火灸過,入口溶化之餘,還多一份香氣,夾埋有性格既紫蘇葉,以及紫菜來吃,好有幸福既感覺。以漬物作間場,其後一系列的熱食便要爭相登場。漬蒜子最岩我這類重口味人士

以漬物作間場,其後一系列的熱食便要爭相登場。漬蒜子最岩我這類重口味人士。
首道熱食係蟹肉百合饅頭,看賣相也有幾分像中式的食品,吃起來軟滑,亦不失絲絲蟹肉的鮮美,有趣。
燒龍蝦的火侯控制恰到好處,加埋牛油來燒,想唔好食都難。旁邊的小螃蟹,炸得透徹,脆卜卜的口感肯定正,唯味道是咸了一丁點。
繼而,是一連串的壽司。飯糰握得好,口感軟熟唔死實,味道已經調好,不用自行沾豉油芥末吃。不管是北寄貝、鰤魚、喜之次,或是牡丹蝦,應爽脆有爽脆,要鮮美有鮮美,牡丹蝦連埋甘香蝦羔,尤其精彩。
油潤的拖羅壽司,溶在咀巴內,脂香充斥口腔,認真不得了。要講極品,當然又不會走漏了北海道雲丹,鮮味在口中爆發的感覺,非筆墨所形容。師傅再將吞拿魚手卷遞給我,企圖把我的幸福滋味延續。
太飽了,即使是清香的松茸魚湯,我也無法完成。
以一件軟熟的千層蛋糕,同埋清甜多汁既靜岡蜜瓜,為這豐富又美味的師傅發辦畫上完滿的句號。
2019-11-26 577 浏览
足足留家一星期終於在上星期跟食友相聚一刻!想吃豐富點所以選了藏 KURA嘆場Omakase!大家可以細細吃慢慢傾。 新張不久的Kura以藍色沙發椅子作主調,配上日式漆金實木屏風作間隔,看上去優雅中帶出愜意的感覺!! 我們全選上幸福Koufuku$1680/位的廚師發辦,一於以吃好西來解憂愁吧!!甫坐下先來清酒乾杯繼而寒暄一番,便期待師傅為我們帶來一夜的幸福。 揭幕的前菜是有海底鵝肝美稱的鮟鱇魚肝,綿密又鬆軟的魚肝口感相當醇香鮮美妙極! 接力的是肝醬鮑魚煙韌兼彈性十足的鮑魚已夠吸引,廚師更將鮑魚肝製醬襯上煙韌烏冬配吃,吃著那股幸福的滋味即時湧上心頭。 再來是刺身環節先送上酸汁平政魚,脂含量豐富口感肥味道濃郁,所以配上酸汁吃幾乎達到了最完美的味道,清爽而可口安排作打頭陣恰好。 之後送來的是帆立貝和螺片,溫柔軟綿的帆立貝口感舒適無比,吃下鮮甜而美味可愛非常,而螺片則口感跳脫鮮脆爽口越吃越有味道! 接力是擁有淡淡的粉紅色身軀的沙甸魚刺身,9至11月是當造期魚味挺濃而且肉質很肥美呢,配合香口的蔥花同吃入口即溶滿嘴芳香。 繼而是鰹魚刺身軟硬溫度也適中,味

繼而是鰹魚刺身軟硬溫度也適中,味道只有新鮮沒帶些微腥氣。

最後一件是萬眾期待的大拖羅刺身廚師先將大拖羅炙燒令油份更加滋潤,用上香脆紫菜夾雜紫蘇葉送到我手中,吃下油花四射那有不好吃的理由!

幸福的味蕾翻雲覆雨了好一陣子此刻廚師送來漬物一客!有我最愛吃的漬蒜子已教我傾心不已!

此刻先來熱食蟹肉百合饅頭給胃子和暖一番!百合饅頭顧名思義以清甜百合作蓉,混入絲絲蟹肉製成饅頭模樣,味道清鮮更養陰潤肺清心安神,口感粉淋一件吃盡也絕無膩意呢!

繼來是龍蝦牛油燒喜歡伴旁的香脆的小蟛蜞蟹,炸至透徹鬆脆更可全隻吞下,伴隨的栗子也十分可口呢!

而主角龍蝦牛油燒香口不在話下!如果可以再嫩口點更合我口味呢!

現在到壽司環節打頭陣是北寄貝壽司,味道甘甜口感爽滑輕炙過後多了一分香氣,壽司飯軟硬及大小也恰到好處。

接力的是鰤魚壽司賣相很嬌美!脂肪分佈平均的鰤魚肉質很甘甜,口感油滑幼細魚味濃郁,根本不用沾任何調味料享用已美味極了。

再來是有海中紅寶石美譽的喜之次壽司,魚脂特別肥厚肉質嫩滑,吃下超美味確實嬌貴。

第四貫是軟糯的牡丹蝦壽司,牡丹蝦肉身甜美至極,廚師更將甘香蝦膏鋪在蝦上,一口吃下甘、鮮、甜味共冶一爐,在口中激烈的拼發好震撼的味道。

繼而是油潤至極的拖羅壽司,那種肥美的香氣總教人抗拒不了的!

說到鮮甜怎能沒有北海道雲丹那份兒!海膽肉呈深黃色味香甘甜,口感紮實豐富又一令人夢牽夢縈之作。

最後以香脆紫菜包裹吞拿魚手卷作壽司環節的結尾!這一刻真的滿足到一個點啊!!

多謝KC師傅送上精彩幸福的一夜,我們說要跟敬他一杯致謝,冷不防鬼馬的他竟取來巨杯認真攪笑哈哈哈!

最後送來清香的松茸魚湯我也滿足得無法完成呢!

還有甘味一客內有千層小蛋糕和甜美的靜岡蜜瓜,吃罷便完滿結束快樂一夜,下一趟又去那兒聚餐好呢?
2019-11-20
2019-11-22 444 浏览
Premium Sushi Selection (10 items omakase) and Sushi Hand roll 午餐 - 特上壽司 (10件廚師發辦) 及手卷 (HK$360)銀雪魚西京燒 Grilled Cod Fish with Saikyo Miso (HK$260)Rating: 5/5 ⭐超級推介,請有睇開我個page又中意食壽司ge朋友bookmark! 呢個壽司set個名唔係叫omakase, 但因為追求用料/食材係用最seasonal,每次黎食廚師都會選擇一d唔同種類比你,但每一次都guarantee個set入而有海膽同拖羅.... 個馬糞海膽,拖羅,帶子,甘蝦,以致普通吞拿魚,全部都做到入口會溶geh效果,果種鮮甜.... 我食完無耐都已經開始掛住 (真心唔係誇張)。餐廳新開,好近地鐵站,所以中環/金鐘人都可以lunch過黎試下。裝修唔係好似香港一般日本餐廳咁逼夾,隱私度好高,可以做business lunch添! 另外個銀雪魚西京燒都係....超。好。食!每一碟都係新鮮整出黎,所以要等一等,但個魚味道剛好,但又夠入味,超滑又多汁,我呢D唔專業食評家詞窮
Rating: 5/5 ⭐
另外個銀雪魚西京燒都係....超。好。食!每一碟都係新鮮整出黎,所以要等一等,但個魚味道剛好,但又夠入味,超滑又多汁,我呢D唔專業食評家詞窮啦,總之真係好值得試啦!每個餐都有沙律、茶碗蒸、麵豉湯及甜品。(D野食影得太靚,為左曬命決定分兩個POST出)
ef.foodie top recommendation! If you have been reading my page and love sushi, please bookmark this place! Despite the sushi set name is not exactly called omakase, but because the restaurant loves to ensure all the ingredients they are using are seasonal, so every time the chef would pick different kinds of fish/ seafood for you, so its basically omakase, only that they guaranteed that toro and sea urchin must be included in the set... from what I have tried, not only sea urchin, toro, and scallops but ordinary tuna, they were so fresh that they were so buttery and could melt in my mouth, the freshness and natural sweetness.... I have already started to miss them when I am typing this... This place is fairly new and is close to the MTR station, so the Central/Admiralty people can give it a try during lunch hour too. The place is renovated like an authentic japanese restaurant which you could enjoy great privacy, unlike most other places in Hong Kong. It is also a great place for business lunch!
The grilled cod fish is also amazing. As it was freshly cooked, so you would need to wait a bit for it, it was worth the wait though. The fish was cooked perfectly, so juicy and fresh and smooth, in short, it is so worth trying!
Lunch sushi omakase (10 sushi plus hand roll)
2019-11-22 2989 浏览
今日放假跟女友去sogo行下,在附近找個地方食午餐,剛巧記起附近有有間日式高級料理,好想試下,就過去上到來好闊落,感覺好舒服,店員安排左我地坐bar抬睇了一會menu就決定落單每份lunch set也有沙律、茶碗蒸、味噌湯及甜品和風沙律-有火腿,沙律菜,清新,開胃茶碗蒸-蒸蛋超滑,加上有一層薄薄的芡汁令味道同層次提升Japanese sea urchin rice with American lobster 師父話龍蝦係新鮮,而非冰鮮,坐bar枱仲可以見到師父為我把龍蝦拆肉,並把龍蝦膏用一個小碟盛起,分開另上給我,服務超好,超窩心龍蝦肉爽甜,師父上碟前切成粒狀,一啖一粒,再配上北海道馬糞海膽,香氣撲鼻,還有一些金箔作點綴,整個飯,華麗而且超高質而女友選了Premium sushi platter-有壽司十貫加一手卷估唔到用類似omakase食法,逐件上就係omakase食法𩶘魚- 師傅已在魚上沾了醬汁,味道較得非常好北寄貝- 師傅在北寄貝上加了幾刀,令客人更易吃到,口感更好鰤魚-魚味很重,非常鮮美金目鯛- 油份豐富,燒一燒更香氣四溢伊佐木-味道鮮甜彈牙,加上火炙效果,魚皮的脆,魚肉的鮮

上到來好闊落,感覺好舒服,店員安排左我地坐bar抬

睇了一會menu就決定落單

每份lunch set也有沙律、茶碗蒸、味噌湯及甜品

和風沙律-有火腿,沙律菜,清新,開胃

和風沙律

茶碗蒸-蒸蛋超滑,加上有一層薄薄的芡汁令味道同層次提升

而女友選了Premium sushi platter-

壽司十貫加一手卷

𩶘魚- 師傅已在魚上沾了醬汁,味道較得非常好

北寄貝- 師傅在北寄貝上加了幾刀,令客人更易吃到,口感更好

鰤魚-魚味很重,非常鮮美

金目鯛- 油份豐富,燒一燒更香氣四溢

伊佐木-味道鮮甜彈牙,加上火炙效果,魚皮的脆,魚肉的鮮,一次過混在口中

深海池魚- 壽司上加了些少柚子,令層次更多

碟魚邊- 油香重,而爽身,口感特別,整塊紫菜包著壽司,有軍艦的感覺

黑松露甘蝦-甘蝦大大件,仲要有兩隻,配合

拖羅-入口即溶,超香,超好味

北海道馬糞海膽-海膽份量超多,一口吃,富貴而且霸氣

最後的手卷,從師父手中接過來,味道好豐富,香脆的紫菜內有一層薄薄的飯包著一些魚蓉,好好味

另外,壽司薑都係師父自家醃製,有柚子,清味之餘,仲有好清新嘅感覺

甜品-

蕨餅-煙韌有嚼勁,配合黃豆粉更好吃
蕨餅

自家製椰子雪糕- 椰子極濃,極香,有椰肉絲,味道和口感也很好
自家製椰子雪糕

午餐
和風沙律
自家製椰子雪糕
  • Premium  Sushi  Platter
Let's just start by saying there's no shortage of Japanese Omakase in Hong Kong but this one is worth a mention.  Like a good tailor or hair stylist, you find a good one and most people tense to stick with it for a long time. Kura strikes a great balance between value, dine in experience, quality and  service which is not something easy to do as a new player in town.Meal:  The fish was prep and slice in front of us at the bar table,   The quality of ingredient can be experience thru out the enti

Meal:  The fish was prep and slice in front of us at the bar table,   The quality of ingredient can be experience thru out the entire meal , even in the minor detail in the Yuzi ginger condiment to  the fresh dessert.   Most of the ingredients are imported from Japan and prepare fresh everyday,  recommendation and menu changes according to the season.

Setting:  Modern dining atmosphere including bar table, VIP room and regular table.  We opted for the bar table for the full presentation and conversation with the chef.  The utensil and plates setting are modern Japanese, subtle yet chic.

B  Great conversation  with the chef regarding the origin of the fish, proportion,  recommended manner to consume and seasonal information regarding the sushi type.    Friendly staff and our appointment was spot-on with the timing.

Overall great experience at Kura, we are sure to back for business and personal dining.  A+
题外话/补充资料: Premium sushi course served with soup, salad and dessert.
2019-11-17
  • sushi
  • omakase
2019-11-17 333 浏览
Weekend出去搵好嘢食,記得朋友推介銅鑼灣有間新開嘅日本菜,就即管去試一試。點知喜出望外,無論服務、環境同食物質素非常高質!老公一早於幾日前訂左枱,我哋準時12點到,被安排坐係bar枱位置。值得一讚係餐廳嘅私隱度非常高,枱與枱之間有一定距離,適合靜靜地傾計食飯、拍拖約會。由於我同老公都係壽司發燒友,我哋兩個都點左Premium sushi platter, 當中包括10件手握壽司同手卷,每件壽司都各有特色。無論枱墊同餐具都非常有格調。前菜: 蒸蛋同沙律。蒸蛋十分出色,好滑好滑!我個人最喜歡坐吧枱,因為可以欣賞師傅嘅手藝。呢個北寄貝,無論口感同味道都同平時食嘅好唔同。一口咬落去,成個口都有充斥住好鮮甜嘅味道,好彈口好爽!特別推介秋刀魚,除咗好正我都唔識點形容。其實要食到靚嘅秋刀魚唔容易,如果唔小心處理得唔好就腥。Toro 肥美甘香,入口即溶。來自北海道嘅馬糞海膽拖羅手卷- 師傅一啲都唔吝嗇,食到底都仲有魚,紫菜好脆。甜品 - 椰子雪糕、餡餅總括嚟講呢餐我覺得超過90分!無論食物質素、環境、服務都超水準。下次會返嚟試吓食夜晚omakase! 😊😊😊

無論枱墊同餐具都非常有格調。

前菜: 蒸蛋同沙律。蒸蛋十分出色,好滑好滑!

我個人最喜歡坐吧枱,因為可以欣賞師傅嘅手藝。

Toro 肥美甘香,入口即溶。

來自北海道嘅馬糞海膽

拖羅手卷- 師傅一啲都唔吝嗇,食到底都仲有魚,紫菜好脆。

甜品 - 椰子雪糕、餡餅

2019-11-17 1467 浏览
小妹同男朋友👦🏻都好中意食日本野😍🍣🍱, 最近聽朋友講銅鑼灣開左間新嘅日本餐廳就緊係要帶男朋友嚟試下啦😋 餐廳位置鄰近SOGO🛍🏢, 而且有清晰嘅指示牌所以非常容易搵到!一打開電梯門口就見到簡潔雅緻嘅日式玄關, 環境既寛敞又舒適! 店員安排左我地坐係sushi bar前面, 可以邊食邊望住師傅準備食物嘅過程! Lunch Set Menu共有13款可以選擇, 生熟皆有, 最後我地就點左個嚴選壽司🍣定食同北海道市場精選丼🍱!前菜沙律🥗煙燻鴨胸肉質鮮嫩, 沙律酸酸甜甜幾開胃!茶碗蒸🥚蒸蛋滑嫩軟熟, 內有雞肉冬菇蟹肉等材料, 味道鮮甜嚴選壽司10貫+手卷1本🍣嚴選壽司係由師傅👨🏻‍🍳去選取當日最優質時令嘅食材而製作嘅壽司🍣, 一件一件係你面前整, 食完一件師傅先會再整下一件, 等你慢慢品嚐, 完全係具視覺同味覺嘅享受!😋👍🏻 鱲魚壽司(左上)深海池魚壽司(右上)甘目鯛壽司(左下)帆立貝壽司(右下)伊佐木魚壽司(左上)醬油漬吞拿魚壽司(右上)黑松露甜蝦壽司(左下)鰈魚壽司(右下)金箔Toro壽司(上)北海道馬份海膽壽司(左下)蔥Toro手卷(右下)食材肉質鮮美細膩, 鱲魚, 深海池魚, 甘目鯛

前菜沙律🥗
煙燻鴨胸肉質鮮嫩, 沙律酸酸甜甜幾開胃!

茶碗蒸🥚
蒸蛋滑嫩軟熟, 內有雞肉冬菇蟹肉等材料, 味道鮮甜

嚴選壽司10貫+手卷1本🍣
鱲魚壽司(左上)
深海池魚壽司(右上)
甘目鯛壽司(左下)
帆立貝壽司(右下)

伊佐木魚壽司(左上)
醬油漬吞拿魚壽司(右上)
黑松露甜蝦壽司(左下)
鰈魚壽司(右下)

金箔Toro壽司(上)
北海道馬份海膽壽司(左下)
蔥Toro手卷(右下)
食材肉質鮮美細膩, 鱲魚, 深海池魚, 甘目鯛, 帆立貝伊佐木魚同鰈魚嘅口感清爽帶有回甘, 甜蝦鮮甜甘香, 質感嫩滑帶有粘粘嘅口感, Toro油脂豐富, 入口即溶, 馬糞海膽質感綿密細緻, 味道鮮甜幼滑, 每件壽司嘅食材都相當足量, 而且師傅仲會係某幾款壽司上加入如金箔, 黑松露, 柚子等作點綴, 除左令食物賣相更高貴外, 仲提升左味道嘅層次感!☺️

北海道市場精選丼
師傅會首先附上柚子薑片作開胃菜, 代替傳統嘅子薑, 令味蕾感覺更清新!👍🏻 至於E碗北海道市場精選丼, 可以話係不!得!了!😋😋 師傅混合左北海道米同新潟米作為飯底, 伴以玉子絲, 蟹柳絲, 用醬油微微醃制過既冬菇絲及蘿蔔片, 將食材連同白醋米飯一齊食, 完全釋出微甜微咸既感覺👍🏻 刺身方面, 馬糞海膽只需要用一個字嚟形容: 鮮!!!😋 用自家製醬油醃制嘅三文魚子亦係重點之一! 粒粒都新鮮可口而且咸味適中👍🏻 另外帶子, 蝦同鱲魚都非常肥美而且鮮甜爽口有彈性😋

味噌湯🥣

椰子雪糕🥥🍦
雪糕有淡淡嘅椰子香, 味道香甜清新, 入面仲有炒香過嘅椰絲, 非常有口感!

黑糖蜜蕨餅配日本紅豆
沾滿左黃豆粉嘅蕨餅口感軟糯, 紅豆甜軟滋味!

總結: 食材新鮮, 食物味美, 十分高質嘅午餐。另外環境清靜舒適, 店員服務態度良好, 非常推介!😋👍🏻
2019-11-16
  • 北海道市場精選丼