2014-06-14
做左成日野,都輕輕鬆鬆,因為知道約左朋友食飯掛,快快手執好野就即刻走喇,原來都有少少攰嫁。今次食野既地方就係蘭香。我自己未食過嫁,不過朋友叫我去試下,話好介紹唔會點我。食到野食選擇都好多,朋友話一定要食既係蝦球同冬菇。自己唔食得蝦,無計,朋友就當然叫佢自己鍾意既野,我自己就要左個冬菇牛柏葉麵。等左一陣就黎,佢個湯睇落一D都吸引唔到我,因為太太太太清睇落, 但味道竟然係好鮮甜,完全估佢唔到,加埋D配料,又香又甜,一個好正既湯底。 而牛柏葉都唔錯既,爽口得黎又唔會咬唔入,又唔會超林, ,不過就唔算太入味,但勝在夠爽,比起出面黎講唔錯,冬菇就真係好食既,成個都好厚,口感十足,又夠嫩滑,好咬口唔算太林,又有一陣淡淡既鮮味,唔似有D地方有少少臭味,係正既。