2017-03-04 128 浏览
每星期我起碼都會有一次dinner date,因為要增進感情ma。我個朋友話想食大排檔,哈哈,咁我就一口應承啦。不過情侶食大排檔邊有氣氛先,咁我就整估佢啦。一約銅鑼灣,我個朋友就已經問mug銅鑼灣有大排檔架咩?仲要樓上鋪?其實我地今日要黎既係充滿情調既西餐大排檔,佢係一間西餐廳,主打一D外國入口食材,係高檔大排檔就真。晚餐有7款,得兩個價錢,一係$299,一係$399。每個set dinner跟湯(二選一)、餐包、主菜、飲品(咖啡或茶),指定甜品可以加$15。加錢$68要左個海鮮拼盤,咩都有,抵玩。生蠔細隻但鮮甜象拔妦夠爽口!兩個人黎就可以兩款都試曬,佢兩個湯都超好飲!黑松露磨菇湯雖然好似黑媽媽咁,但其實超濃郁,用菇菌類攪到一粒粒,充滿口感。而且大廚仲在湯最上面加入黑松露醬,香氣四溢。羅宋湯呢個羅宋湯好濃,而且個D牛腩煮到好稔,渣都好稔!西班牙黑毛豬柳7成熟剛好!食橡果既黑毛豬,脂肪滲肉,味清唔臊!紐西蘭羊架呢件羊架超正,係我食過最正之一。些少so味都無,而且肉質軟稔無渣,肉味甘濃!兩個主菜都跟埋薯容、青豆同蕃茄,店員仲會好體貼問你要唔要醬襯番,如:薄荷同芥辣!忌廉芝士卷配雪糕係法國入

我個朋友話想食大排檔,哈哈,咁我就一口應承啦。

不過情侶食大排檔邊有氣氛先,咁我就整估佢啦。

晚餐有7款,得兩個價錢,一係$299,一係$399。

Seafood Platter
加錢$68要左個海鮮拼盤,咩都有,抵玩。

生蠔細隻但鮮甜
象拔妦夠爽口!
Set Soups
兩個人黎就可以兩款都試曬,佢兩個湯都超好飲!
Mushroom soup
黑松露磨菇湯

而且大廚仲在湯最上面加入黑松露醬,香氣四溢。
Borsch Soup
羅宋湯

呢個羅宋湯好濃,而且個D牛腩煮到好稔,渣都好稔!
Plum
Pluma
西班牙黑毛豬柳

7成熟剛好!食橡果既黑毛豬,脂肪滲肉,味清唔臊!
Lamb Rack
Lamb Rack
紐西蘭羊架

呢件羊架超正,係我食過最正之一。

些少so味都無,而且肉質軟稔無渣,肉味甘濃!

Xango with Ice-cream
Xango with Ice-cream
忌廉芝士卷配雪糕

係法國入口,朋友見到個名咁得意,所以叫個試試!
賣相好聖誕feel,感謝覺特別窩心。

外層暖暖酥皮包著cream cheese,甜度剛口,襯埋雪糕,一啖三個原素仲正!
Wine
浪漫約會要D酒精既,一杯$38夠抵啦...
2017-03-02
2017-03-03 67 浏览
我哋睇咗menu之後,決定每人點一個一人餐。雖然個數字有啲高,但睇落都幾豐富,包括了很多樣野,幾值得一試。海鮮拼盤$69一位(生蠔/鮑魚/日本刺身帶子/鮮蝦/蟶子刺身)種類繁多,看似吸引,看下來幾抵食喔,所以決定點一個海鮮拼盤吧!一人份量大約有咁多,生蠔頗為新鮮,肉質肥美,而且係即開即食,撇除了一份雪藏的味道。鮑魚的味道較為爽口彈牙,味道非常之甜,有別於其他餐廳。帶子的口感則是黏黏的,非常柔軟,不帶一點爽口的感覺。聖子刺身極度推介,非常之爽口彈牙,點上秘製醬汁,一流呀!吃過海鮮拼盤後,侍應隨即奉上牛油餐包一份,攞上手餐包暖烘烘的,質感非常之柔軟,柔軟極度開胃。我同朋友分別叫咗牛腩羅宋湯或雜菌忌廉湯。牛腩羅宋湯的牛腩十分柔軟,似係煲咗好耐,非常之出味。特別係個湯底好重牛肉味,好少可餐廳做到呢個效果,湯底帶點淡淡的番茄味,感覺不太油膩,如此清淡嘅湯有助提升主菜的食慾。朋友的雜菌忌廉湯也不錯,做到濃而不膩的效果。白汁蟹肉焗海鮮(鮑魚,帶子,鮮蝦,魚柳)$299這個主菜頗為驚喜,白汁的味道濃而不膩,還帶點清新的感覺,不會太累聚。鮑魚同埋帶子都唔錯,之前係海鮮拼盤形容過佢地嘅味道,大致上是一樣的

我同朋友分別叫咗牛腩羅宋湯或雜菌忌廉湯。

白汁蟹肉焗海鮮(鮑魚,帶子,鮮蝦,魚柳)$299

鮑魚同埋帶子都唔錯,之前係海鮮拼盤形容過佢地嘅味道,大致上是一樣的。而鮮蝦非常之大隻,夠曬爽口!魚柳是經過香煎的,魚皮的油溢出來,加上魚肉嫩滑,真是吃不停口。不過海鮮的份量有點少,吃完還想再吃,是不是有一個魔力呢?配上燈籠椒、露筍等的配菜,都十分合我口味,跟主菜的味道十分配合,薯蓉真係喜出望外,加咗啲醬汁去煮,味道非常之吸引!

燒紐西蘭羊鞍$299
首先一定要讚下羊鞍的

賣相,表面燒得金黃,好想大啖大啖食落去。羊鞍的味道不算太蘇,若然嫌他的味道有點蘇的話,可以點相伴在旁邊的薄荷醬。一口咬下去,肉汁溢出來,相信在烹

調的時候肉汁都鎖在肉裏面,非常之好食,再加上調味唔算好濃,真真正正能夠帶出羊的香味,實在難得。

特色飲品加$10(鮮奶朱古力)
加十蚊要一杯特色,都幾抵喎!!同埋都想試下呢度嘅手工,奶味非常之香,但略嫌味道有點甜。整體口感非常滑身,不會喝下去感到很粗糙這樣子。

另外我哋加咗兩份甜品,是日甜品另加$19。
這是藍莓cheese cake,食完main course好快就上枱,芝士夠香滑和帶點淡淡的藍莓味,兩者非常之匹配,而且不會喧賓奪主,令人十分滿意!
2017-03-03 135 浏览
今晚同爸爸嚟到西餐大排檔是因為被個名所吸引西餐中混合大排檔元素,氣氛無咁拘謹,但食物質素一點也不亂交行貨先點了紅酒跟白酒因為叫了套餐,所以加咗$69追加海鮮拼盤入面有磯鮑魚,生蠔,帶子,鮮蝦,聖子刺身其本上都好新鮮,尤其是生蠔跟帶子非常甜鮮,而鮑魚有磯煮過,好入味爽口先上餐包跟餐湯,湯可選松露磨菇或牛腩羅宋松露好香仲而羅宋湯好重牛腩肉味燒橡果級黑毛豬肉眼餐 $299接下來是黑毛豬肉眼上檯,肉質好嫩又夠鬆化燒紐西蘭羊鞍 $2995成熟,肉嫩微紅,有一點羊羶味,配紅酒一流蝦多士 $99大件的蝦多士,炸到金黃鬆脆麵包夾雜住新鮮蝦肉跟蝦膠,入口彈牙
今晚同爸爸嚟到西餐大排檔是因為被個名所吸引
先點了紅酒跟白酒
因為叫了套餐,所以加咗$69追加海鮮拼盤
海鮮拼盤
入面有磯鮑魚,生蠔,帶子,鮮蝦,聖子刺身
先上餐包跟餐湯,湯可選松露磨菇或牛腩羅宋
松露好香仲而羅宋湯好重牛腩肉味
燒橡果級黑毛豬肉眼餐 $299
燒橡果級黑毛豬肉眼餐
接下來是黑毛豬肉眼上檯,肉質好嫩又夠鬆化
燒紐西蘭羊鞍 $299
燒紐西蘭羊鞍
5成熟,肉嫩微紅,有一點羊羶味,配紅酒一流
蝦多士 $99
蝦多士
大件的蝦多士,炸到金黃鬆脆
麵包夾雜住新鮮蝦肉跟蝦膠,入口彈牙
2017-02-09
海鮮拼盤
燒紐西蘭羊鞍
蝦多士
2017-03-02 789 浏览
紀念日或者一些大時大節,通常都會出現選擇困難症,又想吃西餐又想吃中餐,究竟吃什麼好呢?在 西餐大排檔 就有可能吃到不同的菜式。位於銅鑼灣的西餐大排檔,由店名已經看得出是別具風格的。由佈置開始打造成一間中西融合的餐廳,餐廳已西式的傢俬去裝潢,而牆上的畫或者裝飾物都是比較港式,例如警察的徽章、香港昔日風情等等。當你沉醉於觀賞香港的昔日風情時,西餐大排檔更推出一些具風格的的一人套餐。這天我們點了兩個一人套餐,分別是鮮魚套餐($299)和蟹肉套餐($399)。前菜是有餐湯和餐包。餐湯有黑松露蘑菇湯及牛腩羅宋湯供我們選擇。黑松露蘑菇湯跟名字一樣有很多野菌粒在湯裏,而且吃得出是有菌油,喝到的不只是湯,而是惹菌每一粒都在你口中慢慢咀嚼然後溶化,再混入香氣濃郁的黑松露,香而味美牛腩羅宋湯 :與其他餐廳不同的地方就是加了一個牛腩,牛腩是比較韌性的,可以讓我們在可餐湯的時候慢慢咀嚼。主菜:他們每一道主菜都有焗紫薯配襯,顏色上作了強烈的個對比之餘,味道亦十分甜。燒牛仔骨:是我們另外點擊一個主菜,我哋不得是全熟的,大約可能只有8成,但是軟硬度十分適中,不會過軟或者過硬的。香燒完條今日鮮魚:鮮魚先由廚師烤過處理

黑松露蘑菇湯

牛仔骨
香燒原條今日鮮魚
香燒完條今日鮮魚:鮮魚先由廚師烤過處理,配上特製的醬汁,醬汁好像海南雞飯的醬汁味,蒜蓉味較重的,有點東南亞的色彩。由於魚沒有放醬油,所以很容易吃得出魚的鮮味,而配上這個醬汁更加不會蓋過它的鮮味,又能夠吃到令一番的新鮮感。
白汁蟹肉焗海鮮
白汁蟹肉焗海鮮(帶子、鮑魚、鮮蝦、魚柳):材料雖然不算是很多,但是每樣都十分出色。帶子十分大夥,而且很多汁,魚柳由大廚揀選最豐厚的銀雪魚部位,焗後肉質更嫩滑,外脆內嫩,鮮蝦亦很貼心地脫了中間的殻,而最令我們意想不到的就是竟然會有鮑魚。
2017-02-28
庆祝纪念
纪念日
黑松露蘑菇湯
牛仔骨
香燒原條今日鮮魚
2017-03-01 110 浏览
聽到餐廳名就以為佢同普通大排擋一樣?咁就錯啦,呢度嘅環境係偏向Cafe類型既西餐廳,座位比較闊落,坐得舒服!精選午餐都好豐富,包括沙律、主菜、餐飲、餐湯,同一個甜品。午餐嘅沙律係日式青瓜蟹子沙律,叫日式係因為沙律用咗腐皮泥包住啲,甜甜嘅腐皮同清新嘅青瓜好夾,食落唔會過甜。食精選午餐仲可以以優惠價,加48蚊,食埋個海鮮拼盤,生蠔、鮑魚、鮮蝦、日式刺身帶子、聖子刺身,特製嘅香草醬,帶出生蠔嘅鮮味,清新口味;而刺身就有蜜糖芥末醬,食落鮮甜;鮑魚大大粒;鮮蝦就爽口彈牙。整個拼盤都好抵食!主菜就係香焗智利深海鱈魚配鮮蜆汁,鱈魚配合香煎嘅小蕃茄同荷蘭豆上碟,紅、綠、白色三色嘅配合大大提升視覺效果,睇見都想食。鱈魚新鮮鮮甜,肉質鮮嫩,煮得岩岩好,魚皮位置微煎,好香口。薯蓉內含薯仔粒,提升口感。橡皮級黑毛豬肉眼蓋,同魚一樣,用咗又紅又綠嘅配搭,黑毛豬肉眼蓋肉質比較結實,配合埋特製醬汁,帶出咗新鮮嘅肉味。甜品係芒果楊枝甘露,有濃郁嘅芒果味,西米粒粒增加咗口感,為整個午餐作一個完美嘅結尾。
聽到餐廳名就以為佢同普通大排擋一樣?

精選午餐都好豐富,包括沙律、主菜、餐飲、餐湯,同一個甜品
午餐嘅沙律係日式青瓜蟹子沙律,
食精選午餐仲可以以優惠價,加48蚊,食埋個海鮮拼盤,
生蠔、鮑魚、鮮蝦、日式刺身帶子、聖子刺身

特製嘅香草醬,帶出生蠔嘅鮮味,清新口味;

刺身就有蜜糖芥末醬,食落鮮甜;
鮑魚大大粒;鮮蝦就爽口彈牙。整個拼盤都好抵食!
紅、綠、白色三色嘅配合大大提升視覺效果,睇見都想食。

鱈魚新鮮鮮甜,肉質鮮嫩,煮得岩岩好,魚皮位置微煎,好香口。
薯蓉內含薯仔粒,提升口感。
橡皮級黑毛豬肉眼蓋,
甜品係芒果楊枝甘露,有濃郁嘅芒果味,

西米粒粒增加咗口感,為整個午餐作一個完美嘅結尾。
午餐
2017-02-28 91 浏览
已經唔係第一次來,所以本來心中有數要點甚麼,但又見到一人套餐價錢吸引又簡單,價錢是$299 或$399,有麵包湯主菜及餐茶全套,吸引在加$69可享海鮮拼盤及加$19有即日甜品,於是乎決定一豬一羊的套餐,兼兩份海鮮拼盤作為前菜。今晚的餐包幾特別,染了橙色,估係加了紅蘿蔔汁做的,夠軟熟,烤得外層香脆。拼盤上包括五款海鮮,今日精選是2隻法國珍珠生蠔、日本帶子刺身、蟶子刺身、鮑魚及中蝦;最欣賞配埋的綠色泰式辣法,辣得來不刺激,成功提升海鮮的味道,相反,蟶子刺身不及熟吃鮮甜,得個爽,仲係靭韌地的。黑松露磨菇湯很有松露香,羅宋湯有大大件牛𦟌肉。黑毛豬肉眼蓋似足牛肉,這款肉,原來血色唔熟透都可以食,又真的幾嫩,醃味值得讚,非常入味。羊架厚肉而又煎得嫩。總括來說是滿意的,上菜快,一個鐘內食完,另一個鐘飮餐茶傾計,今晚唔食甜品,因為今日精選是芝士蛋糕,我已經太肥了!

黑松露磨菇湯很有松露香,羅宋湯有大大件牛𦟌肉。
羊架厚肉而又煎得嫩。
上次跟朋友曾經也來過覺得不錯,今次帶妹妹來個姊妹聚會 我們叫了兩個dinner set,dinner set 都不算貴 而且包埋餐包、餐湯及餐飲,真的是蠻划算的說 餐包外皮焗得香脆,內裡軟熟,外脆內軟的口感非常可口 餐湯有兩款可以選擇,分別有牛腩羅宋湯及黑松露蘑菇湯 兩款湯用料都非常足料,湯味濃郁,但我個人就較愛牛腩羅宋湯多一點 牛腩肉質軟腍,湯的酸度很適中,有助開胃 黑松露蘑菇湯同樣濃郁,可以吃出一粒粒的蘑菇蓉,但黑松露味道就略為淡了一點 另外加$69 就可以有一客海鮮拼盤,有生蠔、鮑魚、帶子、螺片、海蝦等 生蠔非常新鮮鮮甜,沒有腥味 我們還另外叫了黑毛豬脆包,是這裡的招牌之一 包外皮酥脆,黑毛豬肉質嫩滑爽口,沒有豬腥味,一拼吃很有滿足感 WHOLE BOSTON LOBSTER 原隻波士頓龍蝦餐 用料是野生捕獲的龍蝦,不是用養殖的,因此肉質很有彈性 而且富有新鮮龍蝦的鮮甜味道,肉厚嫩滑 燒紐西蘭羊鞍是選用紐西蘭的羊鞍,肉質嫩滑柔軟,沒有很重的羊羶味 肉質厚實,切開仍保有粉嫩色澤(我order的是五成熟) 最後還加了$19 的是日甜品柚子芝
上次跟朋友曾經也來過覺得不錯,今次帶妹妹來個姊妹聚會

而且包埋餐包、餐湯及餐飲,真的是蠻划算的說

餐包外皮焗得香脆,內裡軟熟,外脆內軟的口感非常可口

餐湯有兩款可以選擇,分別有牛腩羅宋湯及黑松露蘑菇湯

牛腩肉質軟腍,湯的酸度很適中,有助開胃

生蠔非常新鮮鮮甜,沒有腥味

我們還另外叫了黑毛豬脆包,是這裡的招牌之一

WHOLE BOSTON LOBSTER 原隻波士頓龍蝦餐

用料是野生捕獲的龍蝦,不是用養殖的,因此肉質很有彈性

而且富有新鮮龍蝦的鮮甜味道,肉厚嫩滑

肉質厚實,切開仍保有粉嫩色澤(我order的是五成熟)

最後還加了$19 的是日甜品柚子芝士蛋糕

裡面真的加了柚子肉,吃起來沒有芝士蛋糕般膩,很清甜清爽

2017-02-09
2017-02-25 851 浏览
想搵一間好味又有特色既餐廳真係唔容易,然而大排檔加西餐真係令我印象深刻,今次再來除左有新菜式外,質素亦保持高水準!套餐有齊餐廳出色既菜色,最後決定揀紐西蘭羊鞍餐同黑毛豬肉眼餐,再加海鮮拼盤同甜品!首先來既係海鮮拼盤,個人認為海鮮拼盤係必加既,套餐優惠價69有生蠔、鮑魚、鮮蝦之外,重有帶子同聖子刺身,而且質素好好!生蠔鹹味較多,帶有少少蠔鐵銹味,就咁食已經好好味,如果再加上特製香草汁就更上一層樓,香草汁酸味為主,除左香草味濃之外,再帶有蒜香同少量芫茜味,同生蠔味道非常配!而另一個蜜糖芥末汁就配刺身的,甜味為主再帶有少少麵豉和酒味道,帶子刺身十分鮮甜,而聖子刺身口感爽嫩,對比明顯,鮑魚亦都濃味彈牙,最後鮮蝦肉質直頭係脆的,海鮮拼盤非常推薦!下一道菜係牛腩羅宋湯同松露磨菇湯,餐包係麥包,雖然唔及麵包軟,但反而本人更中意麥包口感同香味!至於牛腩羅宋湯,一上枱已經充滿牛肉香味,而入口後蕃茄香 同菜加上薯仔和洋蔥味融為一體,各種食材味道都出色而又唔會互相搶味!松露磨菇湯好特別,個人感覺比較偏中式,湯中菇味十足,而其中冬菇味更為特出,令整個湯好有中國色彩,而旁邊有黑蒜油,裝飾和加香功能兩全,非常好!
終於到2道主菜啦,燒橡果級黑毛豬肉眼,黑毛豬肉邊烤到微微脆,而肉質保持柔軟,整塊肉有好香肉的脂香味,味唔會調得太鹹,只吊起起食黑毛豬本身美味,十分唔錯!
而燒紐西蘭羊鞍,羊鞍烤到五成熟,肉質嫩滑而且脂肪好香羊肉味,就咁食已經好好味,如果再配合埋特製薄荷啫喱醬就更加出色,醬汁帶有梅的酸甜味道,卻有啫喱滑流感,正呀!
是日甜品係柚子芝士蛋糕,蛋糕非常細滑,甜度適宜,另外更有柚子肉夾雜在蛋糕中間,清新酸味中和在芝士蛋糕本身既膩口感覺,而且份量岩岩好,作為餐後甜品非常合適!
  • 海鮮拼盤
2017-02-24 126 浏览
情人節居然不和男朋友來吃飯,找了爸爸和兩個好姐妹來,這種組合也夠奇葩了哈哈哈哈哈已經不是第一次來了,但是這次才記得拍照,由於是中午來的,大家都點的經濟實惠的午餐套餐海鮮拼盤就不多說啦,看過這家食評的人都知道他們的海鮮拼盤很出色,但是真要說的話其中蜜糖面豉汁點帶子真的是一試難忘今天的前菜是鴨胸肉沙律,餐湯沒什麼特別,但是比起其他西餐廳還是不錯的,這次想特別說餐包,我真的很少吃到西餐廳的餐包是熱乎乎的,而且外脆內軟,我都是不擦牛油點餐湯吃的,麵包皮烘的小脆,麵包心很柔軟,很鬆很柔軟那種,吃完不會占肚那種主食我們分別點了牛仔骨,羊安,牛肉眼,燒魚,其中一個朋友點的燒魚幾乎是被我們搶光的,因為燒魚真的特別滑,而且點他們調的汁特別鮮~本身跟餐已有餐飲和甜品,但是看推薦裡面有椰子雪糕就叫了一個大家一起吃,椰子味很香,雪糕糕體很滑,最特別是用半個椰子殼裝著好可愛呀~哈哈哈請原諒我實在不是很識寫食評,只是覺得質素高,又經濟實惠的西餐廳應該多多推薦~
2017-02-14
2017-02-22 126 浏览
今晚黎到呢間西餐大排檔,個名好特別,西餐同大排檔混合。環境相當優美,氣氛好有情調我地坐得好舒服。率先登場嘅係海鮮拼盤,兩隻生蠔啖啖肉,啖啖汁,好鮮味,配埋蒜汁,更能夠將鮮味帶出。其他都好好味,有鮑魚,鮮蝦,聖子,中有一隻係秘制蜜汁打撈出黎嘅刺身帶子,成個配套都好靚,而且味道好好。松露磨菇湯真係貨真價實,成碗都係菇,每飲一啖都有濃濃嘅磨菇香味,成口都係滿滿嘅磨菇,加上口感滑溜,值得推介。牛油餐包好脆口,外脆內軟,可以配埋牛油一齊食,熱熱嘅餐包將牛油溶化左,滲入小餐包,滋味更上一層樓。我嘅正餐出場啦!呢個名為白汁蟹肉焗海鮮望落係未好吸引呢?各樣嘅海鮮大集會,有大大粒香滑帶子,好似食綿花糖咁柔軟,有剥左皮嘅蝦配埋佢嘅醬汁,味道好夾,中有鮑魚,一d都唔韧,好入口,其他嘅配料都好好食,薯仔吸收左醬汁,所以特別好味,萝卜都好鮮甜。最後就有是日甜品,細細件cake好精緻,好可愛,隔離有甜甜嘅士多啤梨同藍莓,呢件cake真係好好食,口感柔軟,而且中有粒粒果肉係件cake中間,細細件,過下牙癮之餘又唔會太飽。香滑奶茶,自己加淡奶同埋糖,我自己唔加糖味道已經唔錯,good!
2017-02-21 112 浏览
上星期情人節大忙人男朋友唔得閒慶祝,前日星期日佢放假,可以食個飯當補返數!我想食牛扒好耐,所以OpenRice 睇下有咩餐廳有牛扒食又唔貴!俾我搵到呢間,所以book左檯。見到個名都幾得意!上到去以為大排檔格局,點知每檯都點左蠟燭,即刻覺得高檔左!我點左$399美國燒牛肉眼餐,而男朋友點左$299黑毛豬肉眼餐!我驚唔夠飽,所以再加左個$69海鮮拼盤。初時都驚驚地,生蠔會唔新鮮,點知又好鮮甜,食到有海水味!最特別既係佢有兩個醬汁俾你點,兩個都好夾啲海鮮,好鐘意!食完拼盤後,佢就上左湯,一摸個碗,係熱架!!好好啊,覺得呢間「大排檔」好高水準!男朋友飲羅宋湯,佢覺得有啲咸,但好足料,因為有成塊牛腩。而我飲松露蘑菇湯,好好味,黑松露唔會過多,岩岩好,唔會蓋過蘑菇味,只係我嫌佢份量太少,唔夠喉。主角上場~我叫左7成熟,初時都驚會變左全熟,切開黎睇~~Good!!好滿意,真係7成!味道好好,無雪味,絕對唔係急凍牛扒!而男朋友既豬分左一半俾我試,竟然比牛好味!!當然本身塊豬有調味過,唔可以咁比較!而我都分左一半牛俾我男朋友,佢對食牛都好高要求,佢都覺得唔錯!伴碟既薯蓉、蕃茄仔、瓜和黃椒都俾我地一一清
最特別既係佢有兩個醬汁俾你點,兩個都好夾啲海鮮,好鐘意!
主角上場~
而男朋友既豬分左一半俾我試,竟然比牛好味!!當然本身塊豬有調味過,唔可以咁比較!而我都分左一半牛俾我男朋友,佢對食牛都好高要求,佢都覺得唔錯!伴碟既薯蓉、蕃茄仔、瓜和黃椒都俾我地一一清曬!初時以為唔夠飽,事實證明係好夠飽架!呢餐食完已經無胃裝甜品啦,雖然甜品只需加$19,不過留返下次encore先!

最後,值得一讚既係,呢度服務好好啊!絕非大排檔服務!
2017-02-19
2017-02-21 129 浏览
呢間位於銅鑼灣集西餐同大排檔於一身既餐廳,剩系個名聽起黎都覺得好特別啊!而呢度既裝修設計就完全系一間高級西餐廳既格調,好安靜,好浪漫~系銅鑼灣呢個鬧市入面完全突顯到距自己既風格~今次同朋友黎到就沒人叫翻個set dinner,我就簡左個香燒原條鮮魚餐。299包左一個好香好濃郁既松露蘑菇湯,又有一個好鬆軟既牛油餐包,加69蚊重可以加埋個海鮮拼盤,有兩隻生蠔,蝦,鮑魚,鮮蝦,日本刺身帶子,聖子刺身,海鮮樣樣新鮮,重有2個好特別既秘製醬汁,點住食更鮮味,又開胃!至於原條鮮魚系一條灑滿左黑胡椒燒得好香既沙巴魚,配菜有薯蓉,好清甜既胡蘿蔔,呢個餐食起黎味道好清淡,又開胃又健康。一個set dinner 加多19蚊有埋個是日甜品,今晚呢個系cheese cake 整得好靚,味道重相當唔錯啊!呢一度其實整體上感覺唔錯架,特別得黎又有風味!
呢一度其實整體上感覺唔錯架,特別得黎又有風味!
2017-02-18 115 浏览
在渣甸中心附近返工,第一次同同事排隊上樓吃 lunch, 在樓下求其找一間,見到大排檔3個字唸住平,靚,正!一出 lift, 已聽到 house music , 氣氛十分好,無訂枱但都有位坐,😄一看 menu, 嘩!原來係高級大排檔😲最平差不多100元一個餐😲😲不過 Happy Friday, 即管一試!叫左個燒春雞餐,等左都一陣先上食物,但食物質素十分好😍前菜有鴨胸肉,yummy yummy food湯是白蘿蔔 cream soup , 我覺得一般這個春雞的 size,令我十分驚喜,半隻大雞咁,煮得好好食,伴菜的粟米又甜,仲要有薯蓉 未食唒已勁飽仲要有 cream puff 同餐飲,真正的 Happy Friday Lunch價錢大约 hkd140, 免加一
一看 menu, 嘩!原來係高級大排檔😲
最平差不多100元一個餐😲😲
不過 Happy Friday, 即管一試!

叫左個燒春雞餐,等左都一陣先上食物,但食物質素十分好😍
前菜有鴨胸肉,yummy yummy food
湯是白蘿蔔 cream soup , 我覺得一般
未食唒已勁飽

價錢大约 hkd140, 免加一

2017-02-17
2017-02-17 146 浏览
今天空姐女友放假,她很喜歡吃西餐,我二話不說就帶她到我最喜歡的西餐大排檔,這間是我在銅鑼灣最愛的西餐廳,所以今晚訂了8時半!首先我們叫了兩個套餐,而我們加了69元可以獲得一個海鮮拼盤,真的值回票價,因為有法國生蠔2隻,鮑魚,日夲刺身帶子,鮮蝦及聖子刺身! 我最愛新鮮生蠔,因為真的可以吃可生蠔的鮮甜,而日夲刺身帶子浸出味噌醬汁中,突顯帶子吃鮮甜!我叫了我最愛的艾廸BB鴿,這是非一般好味的外脆內嫰,鮮味十足的乳鴿,女友超喜歡!餐湯是黑松露磨菇湯,黑松露很濃也很鮮甜,真的很捧!女友最愛羅宋湯,牛腩很濃加上羅宋的蕃笳味,酸酸甜甜!香燒原條今日鮮魚是石班,沙巴躉真的燒得很香,而且用刀切開,魚肉比一般的海魚更鮮甜,更嫩滑,加上泰式醬汁,真的是其味無比!西班牙橡果級黑毛豬入口多汁,而且豬的香味在嘴巴滿溢,令人回味無窮,再加上伴菜紫薯的香甜,真的口感十足!芝士蛋糕加上桃味雪芭的清甜,簡直是舌尖上的誘惑,女友對桃子雪芭的清香亦回味無窮
餐湯是黑松露磨菇湯,黑松露很濃也很鮮甜,真的很捧!
女友最愛羅宋湯,牛腩很濃加上羅宋的蕃笳味,酸酸甜甜!
2017-02-16
男友帶我到銅鑼灣食西餐 ~ 西餐大排檔 。先來小食【焗法國連殼食田螺】 $99 這碟有6粒田螺,外薄軟殼,入口有濃濃香草味 ,田螺軟腍得來有口感,加上墊底下黃色薯蓉同食,十分滋味 。*** 拍板選擇了2份精選套餐 包餐湯,麵包, 主菜及飲品* * * 跟餐另加$38 就有紅或白酒飲 * **【海鮮拼盤】跟餐另加$68 海鮮拼盤非常豐富, 有肥美鮮甜生蠔、爽口鮑魚、彈牙的鮮蝦、 鮮甜刺身帶子及爽口彈牙的聖子刺身,全部非常新鮮, 每款海鮮可沾點特色醬。* * * 餐湯及麵包 【牛腩羅宋湯】 牛腩鬆軟不爛,湯飲起來有蔬菜帶出甜酸香, 有微少辣味, 開胃好飲。* 【松露磨菇湯】 這湯有粒粒磨菇口感,加上黑松露醬,令菇菌味更香濃不少。* * * 【美國燒肉眼扒】 點了5分熟, 大大份的肉眼扒, 切開粉嫩滑厚實多汁, 有濃郁牛肉香味,可沾點燒汁, 同上有新鮮蔬菜伴著。* * *【香燒原條鮮魚餐】 燒的鮮魚是倉魚,燒得剛剛好, 不會令魚肉乾淨淨, 肉質口感鮮甜滑嫩,有彈性,食到原汁原味鮮魚,沾點酸酸秘醬汁更鮮味。* * *【是日甜品】 跟餐另加$19 這蛋糕有濃濃芝士香,不太甜,口感不錯,為飽
男友帶我到銅鑼灣食西餐 ~ 西餐大排檔 。
先來小食

【焗法國連殼食田螺】 $99

這碟有6粒田螺,外薄軟殼,

入口有濃濃香草味 ,田螺軟腍得來有口感,

加上墊底下黃色薯蓉同食,十分滋味 。

***

拍板選擇了2份精選套

包餐湯,麵包, 主菜及飲品

跟餐另加$38 就有紅或白酒飲

* **

海鮮拼盤跟餐另加$68

海鮮拼盤非常豐富, 有肥美鮮甜生蠔、

爽口鮑魚、彈牙的鮮蝦、

鮮甜刺身帶子及爽口彈牙的聖子刺身,

全部非常新鮮, 每款海鮮可沾點特色醬。

餐湯及麵包

牛腩羅宋湯

牛腩鬆軟不爛,湯飲起來有蔬菜帶出甜酸香,

有微少辣味, 開胃好飲。

【松露磨菇湯

這湯有粒粒磨菇口感,加上黑松露醬,

令菇菌味更香濃不少。

美國燒肉眼扒】

點了5分熟, 大大份的肉眼扒,

切開粉嫩滑厚實多汁,

有濃郁牛肉香味,可沾點燒汁,

同上有新鮮蔬菜伴著。

【香燒原條鮮魚餐

燒的鮮魚是倉魚,燒得剛剛好,

不會令魚肉乾淨淨,

肉質口感鮮甜滑嫩,有彈性,

食到原汁原味鮮魚,沾點酸酸秘醬汁更鮮味。

是日甜品 跟餐另加$19

這蛋糕有濃濃芝士香,不太甜,口感不錯,

為飽足既晚餐劃上句。