2019-04-11 105 浏览
只有好食既日料先可以治療weekday 放工既壓力😌呢間賀喜好近美孚站,旺中帶靜,值得一去!一開波就叫左帶子刺身,紋路好靚,師傅擺盤都有落心思,好似打開珍珠手飾盒咁~而且帶子切開都仲好厚身鮮甜~再黎碟自選壽司🍣我首推深海池魚$70/2魚油脂好香,一d都唔腥!梅子油甘魚$46/2都係好正,睇相都見有幾新鮮!黃金雞軟骨$45好大碗,粒粒香脆,再加上檸檬🍋去掉油膩感~松葉蟹膏蟹肉炒飯$138粒粒蟹籽,每啖飯落口都好有咬口,加上木魚絲輔係面更豐富了口感。最後有師傅送既自製南瓜露,超級過癮!椰汁同南瓜無各自搶味,甜度又適宜,估唔到一間日式餐廳連甜品都咁高質!👍🏻

梅子油甘魚

再黎碟自選壽司🍣
我首推深海池魚$70/2
魚油脂好香,一d都唔腥!
梅子油甘魚$46/2都係好正,睇相都見有幾新鮮!
黃金雞軟骨

黃金雞軟骨$45
好大碗,粒粒香脆,再加上檸檬🍋去掉油膩感~

松葉蟹膏蟹肉炒飯$138
南瓜露

梅子油甘魚
黃金雞軟骨
南瓜露
2019-04-11 58 浏览
今天氣溫突破30度,我們都熱瘋了,不想吃熱食亦很正常,於是我們去了吃日本菜,冰冰涼涼的刺身和壽司最合此時的脾胃,可大吃特吃。朋友說大阪二人前最為抵食,388元就可吃到蟹子沙律,東京雜錦刺身盛(四點),極上雜錦壽司盛拼招牌卷二本,日式雜錦天婦羅,日式海鮮麵豉湯,鹽燒三文魚鮫,冷稻庭烏冬及精美水果,平均每款所吃的不用50元,真的便宜。簡約的蟹子沙律以新鮮爽脆的青瓜絲搭配蟹柳與橘紅脆彈的蟹子,調配出清新的沙律風味,使人胃口大開,作為餐前開胃前菜最適合不過。東京雜錦刺身盛(四點)包括活北寄貝,三文魚,油甘魚和北海道甜蝦,一旁另有芥末,可供我們沾點雜錦刺身。全部刺身均由師傅新鮮現切,刺身一放入口中,濃濃的鮮美在口中冒出,瞬間令我心花怒放起來。極上雜錦壽司盛拼招牌卷二本亦相當夠水準,壽司醋飯的口味拿捏得恰到好處,醋飯入口隨著刺身的鮮味一同化開。朋友喜歡蟹籽在嘴裡「啵」一聲爆開的快感,汁液瞬間在嘴裡竄開,超過癮。軟軟的自家製燒玉子頗有厚度,有著微微的甜味,很合朋友的胃口,她亦讚不絕口日本藍鰭吞拿魚鮮度十足。三文魚腩豐富的油脂全都跑出來,它的油潤感十分討喜。招牌卷一口塞進真是豪邁的享受,肥美的鰻魚配上
今天氣溫突破30度,我們都熱瘋了,不想吃熱食亦很正常,於是我們去了吃日本菜,冰冰涼涼的刺身壽司最合此時的脾胃,可大吃特吃。

軟軟的自家製燒玉子頗有厚度,有著微微的甜味,很合朋友的胃口,她亦讚不絕口日本藍鰭吞拿魚鮮度十足。三文魚腩豐富的油脂全都跑出來,它的油潤感十分討喜。招牌卷一口塞進真是豪邁的享受,肥美的鰻魚配上玉子,牛油果,愈嚼愈香。

吃了一堆壽司刺身,是時候喝碗暖烘烘的日式海鮮麵豉湯。平日我很怕喝到一些死鹹的麵豉湯,但這海鮮麵豉湯充滿海鮮味,肥嫩的蜆肉極鮮,豆腐滑溜,湯頭都被我們一飲而盡。

冷稻庭烏冬看似平凡,一吃竟然驚為天人。幼細的稻庭烏冬煮熟後放置在冰水中浸泡,使烏冬變得滑彈,其後再伴上木魚清湯,烏冬彈性極致,清爽順口,簡單就是美。

日式雜錦天婦羅種類繁多,既有鮮蝦,也有蕃薯,南瓜,茄子和冬菇,蔬菜天婦羅都保留了水份,故不乾柴,同時吃得到蔬菜本身的甘甜。鮮蝦天婦羅薄薄的炸粉,蝦肉細緻緊實,蝦汁緩緩流出,好不涮嘴。

香氣四溢的鹽燒三文魚鮫霸氣上桌,三文魚鮫外皮薄脆,魚肉鮮嫩無比,同時嚐到魚肉的甘甜與鹽燒的鹹香。除了魚肉吸引我們外,那軟綿綿吃完嘴唇會黏黏的膠質,也深得我們歡心,豐腴的膠原蛋白,女生的至愛。

原來飯後的精美水果是蜜瓜呢,黃澄澄的蜜瓜甜滋滋的,每口都是蜜瓜的芳香,且清涼多汁,在炎熱時吃上蜜瓜,真的很消暑。
2019-04-11 68 浏览
第二次食「賀喜」,不得不讚!侍應生服務態度良好,已勝一籌!傳統日式料理,清酒選擇可不少!各款刺身都很不錯,想讚的是含豐富膠原蛋白的象拔蚌,肉質爽脆 ,有彈性,夠鮮甜,可以一再encore! 鯛魚湯手打烏冬主角之一的鯛魚,是低脂肪、高蛋白的健康食物,味道清淡,鮮香味美,湯底都食到鮮魚的味道!手打烏冬夠洒彈牙,正!雜錦天婦羅有鮮冬菇、蕃薯、蝦、紫蘇葉(比較少見) 、魚和茄子,即炸脆口,炸皮薄身!串燒:鹽燒牛肋條、雞腎、手羽及甜薯,最欣賞牛肋條及手羽,食完一串都再點!呢個招牌卷真係要食,鰻魚面加卷住玉子、蟹子、蟹柳,竟然仲有牛油果,而不是青瓜!有三件或六件揀,下次會點六件,因為如果同朋友share, 每人一件係唔夠喉的!牛油果壽司,生熟度剛好的牛油果,$10 一件,抵喎!
第二次食「賀喜」,不得不讚!侍應生服務態度良好,已勝一籌!

傳統日式料理,清酒選擇可不少!

鯛魚湯手打烏冬

雜錦天婦羅

牛油果壽司,生熟度剛好的牛油果,$10 一件,抵喎!

• 鹽燒手羽
  • 象拔蚌刺身
2019-04-11 82 浏览
一直都以為美孚冇乜日本野食,但原來有一間又平又抵食嘅日本料理餐廳!今次總共叫咗三樣野,包括日本池魚刺身、築地極上雜錦壽司八本盛、爐端燒串燒盛。一上枱個下好surprise,佢係原條池魚,而且都幾大條,肉一啲都唔薄,冇乜筋;佢唔似三文魚/劍魚個種好濃既魚味,而係比較似立魚個種淡淡既魚味,我本人就好鐘意呢種類型既魚!而且魚頭魚骨之後仲會拎去炸,食落好似打邊爐個種炸魚皮味,炸粉唔厚,炸到啲骨脆一脆,可以吞落肚!壽司都十分有誠意,仲有海膽!刺身都好厚身~串燒方面就正正常常冇咩特別,烏冬湯底魚味濃,但烏冬選用左稻庭烏冬,我就覺得如果用讚岐烏冬會好食啲~仲有紅豆丸子做飯後甜品!整體而言水準中上,價錢合理,可以一試!

壽司都十分有誠意,仲有海膽!刺身都好厚身~

仲有紅豆丸子做飯後甜品
整體而言水準中上,價錢合理,可以一試!
2019-04-10 61 浏览
家人最近在這吃過午餐後大力推介其食材新鮮, 於是這晚我們又做"無飯夫婦", 在這兒吃過和式晚餐。沒想過不用出銅鑼灣尖沙咀, 在屋企附近也會有間高質素的日式食店! 料理店不算大, 但光線和空間也十足, 是個不錯的開餐地方。這晚的目標是吃刺身和壽司, 我們先點了一碗魚湯打打底。熱騰騰的自家製鯛魚湯呷一口就知道用料十足, 每口都是濃濃的魚湯香, 加上日式麵豉, 味道豐富而不腥。 內裏的鯛魚片肉也是嫩滑得很, 這樣一個濃湯喝下去令整個人都暖了吃來。這晚我們不選刺身併盤, 點了更合時節的池魚刺身。想不到一條小小的池魚便能切出一盤, 份量也不少。一看魚生片的顏色, 晶瑩通透, 我們便知沒有選擇錯了。白身魚本身的魚味不會太重, 但池魚的肉味十足, 魚油很香, 肉質較爽口和甜, 幾適合這個天氣, 多吃幾片也不會膩。配上特調的柚子汁, 味道更為清新, 特顯了池魚的鮮甜, 比平時WASABI 豉油更為夾味。壽司是我倆百不厭的, 這幾件壽司賣相精美, 魚材都是光澤飽滿, 一看就知是好的新鮮食材製作而成。其實款款都很高質素, 飯粒和魚材的比例等都做得很好。其中這大大件的海膽令我有很深的印象。很少"屋村"餐廳會

料理店不算大, 但光線和空間也十足, 是個不錯的開餐地方。

這晚的目標是吃刺身壽司, 我們先點了一碗魚湯打打底。

這晚我們不選刺身併盤, 點了更合時節的池魚刺身

很少"屋村"餐廳會入這樣大的海膽, 金黃色大大片的十分搶眼。放入口那種濃濃的海膽濃香即時佔據整個口腔, 久久不散! 那種甘香豐腴的滋味, 現在想起也即時有口水湧出來。

拖羅茸也是令人心醉的, 每口都是魚油香。加入了大根蘿蔔粒則令口感更多層次, 同時亦可吃到清爽的口味。

小吃我們點了日式炸雞翼, 外層甜甜地炸得金黃脆口, 內裏雞肉嫩滑。雞翼先有醬油和雞茸等醃過後才炸, 不但保留了肉汁, 而且味道不會太濃, 是個很好的下酒小吃。

最後還點了個特式炒飯, 除了用上蔥花和雞蛋帶出香味, 那些和牛碎亦令整個炒飯更名貴, 添了不少肉香.....所以我們也是很快便清碟了。

這兒高質的食材實在令我們有驚喜, 午餐性價比很高, 要吃好的日本菜以後可以不用搭車出去了。
2019-04-09 56 浏览
每個星期都會係美孚上堂學韓文,所以諗食飯都好頭痛。我同同學返到學校先醒起今日放假,,所以就係附近搵D平時太趕食唔到GE餐廳。經過見呢間賀喜日本餐廳幾乾淨就入左去啦。因為小店關係入面裝潢都唔會太過日系,反而有MORDEN感覺。其實接近7點半左右,餐廳已經滿座,已門外客人亦都需要拎籌等位,就算平日都可見呢度食物吸引性極高。燒玉子玉子係每次見到都要必點GE食物。雖然做法及材料簡單,但每間店所用材料份量都不同以致進食口感都偏差大。呢間玉子就燒到剛剛好,玉子夠實得黎又多汁,再加上甜度適中。沾上醬油食非常正!法國生蠔係黑板上發現今日有法國生蠔就即刻點左2件啦,平時食開生蠔係意大利同法國之間,我比較喜歡後者。生蠔入口比較爽,已無任何腥味,礦物味亦都唔會太濃。紅衫魚刺身朋友見到紅衫魚刺身話未食過就點左一碟啦,之前都未試過紅衫魚刺身,魚肉比較滑身,而紅衫魚味都幾濃,都係不錯體驗。而食完呢碟刺身後,店員就問魚頭同尾想炸起定滾湯啦。原來呢度紅衫魚係2食架!由於呢排食太多炸野關係,當然係揀魚湯啦,不過魚湯需時。紅衫魚湯魚肉味夠濃,湯底奶白色,唔錯!御善I 冬日本鹿兒島A4和牛魚生丼對上一次到鹿兒島都係食黑毛豬
每個星期都會係美孚上堂學韓文,所以諗食飯都好頭痛。
經過見呢間賀喜日本餐廳幾乾淨就入左去啦。
燒玉子
玉子係每次見到都要必點GE食物。
呢間玉子就燒到剛剛好,玉子夠實得黎又多汁,再加上甜度適中。
沾上醬油食非常正!
法國生蠔
生蠔入口比較爽,已無任何腥味,礦物味亦都唔會太濃。
紅衫魚刺身
魚肉比較滑身,而紅衫魚味都幾濃,都係不錯體驗。
而食完呢碟刺身後,店員就問魚頭同尾想炸起定滾湯啦。
原來呢度紅衫魚係2食架!
由於呢排食太多炸野關係,當然係揀魚湯啦,不過魚湯需時。
紅衫魚湯
魚肉味夠濃,湯底奶白色,唔錯!
御善I 冬日本鹿兒島A4和牛魚生丼
對上一次到鹿兒島都係食黑毛豬多,反而牛就未有機會一嚐,今次特意叫一叫補償一下。
魚生丼內有三文魚,吞拿魚,蝦,帶子同A4和牛。
下面飯GE份量好多,絕對足夠2個人食,而主角和牛好淋身得黎好重牛肉味,入口都會溶化。
南瓜西米露
最後用上南瓜西米露作結尾,幾香滑得黎又唔會太甜,滿足。
2019-04-09 73 浏览
同朋友諗住食日本野但又唔想去咁遠,見呢度評價唔錯就試試先😋入面裝修唔係好華麗,加少少日本風景畫咁。而人流都唔少,所以店員安排左我地坐個廂房,俾個私人空間我們☺️首先,前菜。有三款: 枝豆、魷魚干同類似蒸蛋既蛋枝豆就正常,魷魚干幾特別,脆脆地,幾香魷魚味😍蒸蛋就甜甜地,幾好食首先上左刺身分別有: 三文魚🍣 好肥美,好新鮮,脂肪平均✨帶子:好鮮甜!肉地都好厚,真心好食!推薦👍🏾油甘魚:意想不到咁好食😍好香魚味甜蝦:都係好新鮮同彈牙北海道象拔蚌:好爽口😋都係好新鮮另外,點左一碟池魚,見店員推薦,我們又未食過,決定叫碟試下😻果然無介紹錯,真係不得了🤤每片切得好薄,味道有些似三文魚,好香既魚味,完全唔係雪藏既味道。呢碟好正😍分別有白肉既紅衫魚,油甘魚腩,紅肉既中拖羅,赤身第一次食紅衫魚壽司,個味有些似三文魚,但個味更加突出。油甘魚腩好新鮮,肉質好肥美。其實全部都好鮮甜另外,仲點左三文魚腩,加拿大海膽軍艦,碎蔥吞拿魚腩軍艦。三文魚腩好肥美,海膽軍艦無腥味,呑拿魚腩軍艦同個蔥味好夾,食落好清新👍🏾招牌卷,原來就係鰻魚卷🤤我至愛個鰻魚有少少焦香,一件既份量都幾大。自家製鯛魚湯,呢個真心出色👍🏾👍🏾魚味濃
同朋友諗住食日本野但又唔想去咁遠,見呢度評價唔錯就試試先😋

入面裝修唔係好華麗,加少少日本風景畫咁。

首先,前菜。有三款: 枝豆、魷魚干同類似蒸蛋既蛋

首先上左刺身
分別有:
三文魚🍣 好肥美,好新鮮,脂肪平均✨

帶子:好鮮甜!肉地都好厚,真心好食!推薦👍🏾

油甘魚:意想不到咁好食😍好香魚味

甜蝦:都係好新鮮同彈牙

北海道象拔蚌:好爽口😋都係好新鮮

呢碟好正😍
分別有白肉既紅衫魚,油甘魚腩,紅肉既中拖羅,赤身
其實全部都好鮮甜

另外,仲點左三文魚腩,加拿大海膽軍艦,碎蔥吞拿魚腩軍艦。

招牌卷,原來就係鰻魚卷🤤我至愛
個鰻魚有少少焦香,一件既份量都幾大。

自家製鯛魚湯,呢個真心出色👍🏾👍🏾魚味濃郁得黎又唔腥,會飲上引,魚肉似煎過再煲湯,肉質仲好滑😋

最後,送左個紅豆沙湯圓做甜品。唔會好甜,清清地,兩粒岩岩好😋

公眾假期來到美孚, 到到都好多人...不過時間都唔早 2點到埗, 佢3點落場. 仲食得切~同男朋友分別喊左"刺身定食"同廚師推介(刺身/炸豬扒/比目魚三款 配 白飯)~咩都未試, 先黎左個前菜- 燉蛋同麵豉湯, OMG, 立即俾我見到有粒黑色不明物體??!!男朋友嘗試抹左佢唔想搞大件事, 點知...抹唔走?! 叫侍應啦仲等咩, 好彩都幫手換左~刺身肥大厚肉, 有三文魚/八爪魚/帆立貝/甜蝦, 三文魚既紋理都分明,  都新鮮既~ 廚師推介限定供應15份, 咁都俾我遇到! 不過就等得耐左d...嘻嘻~ 幸好都不負所望!!! 吉列豬扒好香脆熱辣辣! 比目魚都煎得相當入味, 魚皮脆口, 魚肉好滑~ 配埋粒粒白飯好滿足呢~~~如果唔係一開波有隻野...我諗我對賀屋都幾高評價
公眾假期來到美孚, 到到都好多人...

不過時間都唔早
2點到埗, 佢3點落場. 仲食得切~

男朋友嘗試抹左佢唔想搞大件事
, 點知...抹唔走?!
侍應啦仲等咩, 好彩都幫手換左~
刺身肥大厚肉

廚師推介限定供應15份, 咁都俾我遇到!
不過就等得耐左d...
嘻嘻~ 幸好都不負所望!!!
 吉列豬扒好香脆熱辣辣!
比目魚都煎得相當入味
, 魚皮脆口, 魚肉好滑~

配埋粒粒白飯好滿足
呢~~~
如果唔係一開波有隻野...我諗我對賀屋都幾高評價
廚師推介
刺身定食
题外话/补充资料: 環境好多藍燈唔係幾習慣, 係咪有藍燈打落D食物到感覺會新鮮d呢?!
2019-04-05
廚師推介
2019-04-04 102 浏览
美孚呢間日本菜之前我已經講過又正又抵食不過之前食開都係lunch,因為lunch set 好抵食!今日去開荔枝角體育館打波,就黎試下dinner time 好唔好食!dinner time 你可以揀食set 或者單點。二人餐都唔算貴$388我地就單點左啲野食賀喜特上什錦壽司($328)一共有10件壽司,唔算平,但10件壽司入面有包埋海膽、吞拿魚、日本帶子等等淨係海膽、吞拿魚同日本帶子,都已經價值超過$100而且刺身質素非常好,夠新鮮雞泡魚乾,味道正常煮牛脷,味道有少少咸,但牛脷超淋,用黎餸飯就一流自家制鯛魚湯魚味勁濃!!而且有魚肉喺入面,絕對新鮮。最後仲有甜品食紅豆小丸子,味道對我黎講就甜左啲,不過朋友覺得好好味
美孚呢間日本菜之前我已經講過又正又抵食
dinner time 你可以揀食set 或者單點。

二人餐都唔算貴$388

我地就單點左啲野食

賀喜特上什錦壽司($328)
淨係海膽、吞拿魚同日本帶子,都已經價值超過$100
而且刺身質素非常好,夠新鮮

雞泡魚乾,味道正常

煮牛脷,味道有少少咸,但牛脷超淋,用黎餸飯就一流

自家制鯛魚湯
魚味勁濃!!而且有魚肉喺入面,絕對新鮮。

最後仲有甜品
紅豆小丸子,味道對我黎講就甜左啲,不過朋友覺得好好味

2019-04-02 59 浏览
今晚同朋友嚟到美孚,趁愚人節去食日本嘢,入咗呢間賀喜試吓睇吓有冇驚喜〜先睇Menu,有散嗌有套餐,好快決定咗要個大阪二人前套餐,有前菜,湯,冷烏冬,天婦羅燒三文魚鮫,當然唔少得刺身壽司啦。🤤等咗冇耐刺身就上枱,刺身共4款,但全部都勁大塊勁厚切,好新鮮,溶雪溶得好,一啲雪味都冇,三文魚油脂好夠,比較特別嘅係仲有款象拔蚌刺身,好彈牙爽口!刺身呢part我同朋友都俾好高分!所以決定再加點佢嘅藍鰭吞拿魚壽司!🍣之後嚟咗壽司盛,北寄貝,帶子,油甘魚,三文魚,玉子,蟹籽同2件招牌卷,全部都好鮮甜,招牌卷亦做得好好,上面層鰻魚唔會太薄,成嚿食落口感好好,都幾滿足。追加嘅藍鰭吞拿魚壽司好快就嚟到,店員上菜前特別講明係即日日本貨,上到嚟賣相一流,吞拿魚,中拖,大拖好明顯唔同,店員亦介紹由深食到淺色。感覺比之前嘅壽司盛相比,醋味較突出,亦好重吞拿魚味道;中拖油脂分佈適中,搭上細蔥一齊食,魚油味好香好出色;最後嘅大拖油脂最多,入口即溶,超好食,回甘嘅魚油一直留喺口腔久久未散〜🤤🤤🤤之後套餐其他餐點好快就上齊,燒三文魚鮫,天婦羅,湯同冷烏冬,正常定食水準,燒三文魚鮫火侯啱啱好,連我唔太食魚嘅人都覺得幾好食〜天

藍鰭吞拿魚壽司

之後套餐其他餐點好快就上齊,燒三文魚鮫,天婦羅,湯同冷烏冬,正常定食水準,燒三文魚鮫火侯啱啱好,連我唔太食魚嘅人都覺得幾好食〜天婦羅粉薄香脆,蝦都幾大條〜冷烏冬好清涼,調味夠,稍微淋咗少少,如果再彈牙啲真係一流!最尾仲有個蜜瓜食,解一解膩〜
2019-04-01
  • 日本藍鰭吞拿魚腩壽司
2019-04-02 63 浏览
係美孚新村後面,鋪面燈光舒服,店員安排左我地坐房,首先有高質既小食先,係枝豆,燒魷魚同埋豆腐,燒魷魚幾特別,有d似餅乾,但係又有魷魚既香味。刺身拼盤有厚切三文魚,甜蝦,油甘魚,象拔蚌。象拔蚌爽脆清甜,油甘魚同埋三文魚啖啖肉,而且表面有少少水份係度,証明好新鮮。紅衫魚刺身,冇錯係紅衫魚,口質有少少似油甘魚,味道似淡味版既三文魚,值得一試吞拿魚腩都有2種食法。仲有海膽,蔥碎三文魚,呢個有d濃味,牛油果天婦羅卷好大份,建議4個人先好叫,如果2個人叫既話應該都飽左4成。食得太多刺身既話可以叫個串燒中和下,冬菇同埋雞冀都唔錯架鐘意食魚頭既話,呢個一定唔好錯過啦,味道一流,肉又多,而且醬油都好入味天婦羅就一定唔少得啦。

吞拿魚腩都有2種食法。

仲有海膽,蔥碎三文魚,呢個有d濃味,

食得太多刺身既話可以叫個串燒中和下,冬菇同埋雞冀都唔錯架

天婦羅就一定唔少得啦。

小妹是美孚居民,平日帶貓貓去美孚寵物診所經過見過這間日本餐廳,常常都高朋滿座,已內心想找次機會一試。今日難得好友們來我家玩,一定要找個地方好醫肚小妹先打去餐訂5位,細問下原來有包箱於是訂了包箱房準時到達~職員已準備好間房仔俾我地了其實我叫佢房仔啫,訂位時職員都有話係類似木板間開嘅一個卡位~不過我地覺得ok,當然唔係一間房咁闊,只係剛剛坐到5個人嘅卡位(好彩大家都好fit) 前菜左起:紫菜玉子燒、脆卜卜嘅魚片(?)、支豆👉🏻紫菜玉子燒:有點紫菜香 👉🏻脆卜卜嘅魚片(?):都係估,因為會食落幾香魚味👉🏻支豆:有微微咸味 ok刺身:👉🏻三文魚$55肉質鮮美,帶微微油脂香👉🏻日本帶子$52好鮮甜想encore嘅地步 真心靚料👉🏻油甘魚$88呢個朋友食 話好好食 好新鮮👉🏻甜蝦$48唔錯 鮮甜 彈牙 都算大隻👉🏻北海道象拔蚌$298象拔蚌真係到到食都貴,不過呢到又真係唔錯,當豪一次呢個好似叫池魚,我就第一次食,係朋友話食過覺得好正就叫黎試。一食落口有驚喜有點似三文魚嘅香,但再彈牙點,一食愛上份量仲幾多!紅魚肉:左中拖羅,右赤身白魚肉下紅衫魚$75,上油甘魚腩$84👉🏻紅肉組兩者都入口帶甘香,鮮美
小妹先打去餐訂5位,細問下原來有包箱
於是訂了包箱房

準時到達~職員已準備好間房仔俾我地了

前菜左起:紫菜玉子燒、脆卜卜嘅魚片(?)、支豆

👉🏻紫菜玉子燒:有點紫菜香
👉🏻脆卜卜嘅魚片(?):都係估,因為會食落幾香魚味
👉🏻支豆:有微微咸味 ok

刺身
👉🏻三文魚$55
肉質鮮美,帶微微油脂香

👉🏻日本帶子$52
好鮮甜
想encore嘅地步 真心靚料

👉🏻油甘魚$88
呢個朋友食 話好好食 好新鮮

👉🏻甜蝦$48
唔錯 鮮甜 彈牙 都算大隻

👉🏻北海道象拔蚌$298
象拔蚌真係到到食都貴,不過呢到又真係唔錯,當豪一次

一食落口有驚喜
有點似三文魚嘅香,但再彈牙點,一食愛上
份量仲幾多!

紅魚肉:左中拖羅,右赤身
白魚肉下紅衫魚$75,上油甘魚腩$84
👉🏻紅肉組兩者都入口帶甘香,鮮美
👉🏻白肉組朋友食,話原來紅衫魚都幾好味,油甘魚鮮甜

👉🏻左:三文魚腩$51
比較肥美,油脂香再多點

👉🏻中:加拿大海膽軍艦$140

好好味~~鰻魚燒到好香
好惹味

牛油果蝦天婦羅卷$118
有8件好多
牛油果加上蝦天婦羅真係無敵,蝦肉好彈牙鮮甜

自家制鯛魚湯
雖然已經好飽⋯但呢個湯飲一啖停唔到
好香濃魚味,飲得出魚有煎過先,勁香!仲有塊魚肉啖入面

甜品有兩粒紅豆沙湯圓

2019-03-25
  • 池魚刺身
  • 鯛魚湯
2019-03-30 29 浏览
放工約左舊同事食飯,由於佢係西鐵人,搵個中間位食飯,佢就提議去美孚🐥食。對於美孚既記憶就係舊,我阿爺以前住呢頭,瓜左之後都好少再黎呢邊🙊咁我仲諗住大屋苑都係多連鎖食肆,不過同事話食過一間日本野好唔錯,又抵食、好食同埋旺場,今晚黎到果然多人,門口有幾pair人等緊位。好彩同事book定枱咋!😛小店都係十零張枱,店員都好忙碌下,但我覺得佢地態度都唔錯,幾忙都有禮貌,斟茶🍵呢啲小動作都冇忘記見menu太多選擇,同事就話不如叫個二人餐算,唔駛煩😂就揀左京都二人前料理🎉落單後先黎左刺身,新鮮、鮮甜、賣相又好靚!刺身份量剛好,每人一件有五款夠哂豐富,最好食我會揀蝦🦐肉超彈又爽甜,其他好似三文魚、帆立貝呢啲都唔錯再黎多個凍盤,芒果🥭蟹子沙律,仲要一人一碟,變相每人都有4塊大芒果,好香wow! 蝦子都夠多,兩樣野配埋幾夾!唔錯!我個人呢就好怕食過多沙律醬🥗而且擺得耐少少就好快出水。所以佢呢一個沙律落嘅份量相對地較少,我反而覺得好好食😌壽司同卷埋一齊上,嘩!估唔到有大拖羅🍣呀!真係好多油脂又爆香!海膽同油甘魚都好新鮮,仲有個牛油果🥑卷物都唔錯,牛油果全部薄切,夠薄所以個比例啱啱好,唔會太搶啲飯味👍🏼 舊

壽司同卷埋一齊上,嘩!估唔到有大拖羅🍣呀!真係好多油脂又爆香!海膽同油甘魚都好新鮮,仲有個牛油果🥑卷物都唔錯,牛油果全部薄切,夠薄所以個比例啱啱好,唔會太搶啲飯味👍🏼 舊拖羅咁靚,散叫都要成百蚊,跟餐都有得食真係好唔錯! 食食下就黎埋燒銀鱈魚🐟其實呢個時侯都飽飽地,好彩呢件又薄薄地身,D肉質好滑好嫩👍🏼佢應該搽左D燒汁再燒,甜甜地幾有風味😼

食完D冷盤,店員就拎左兩碗湯黎,介紹左呢個係佢地自家製的立魚湯🍲🍲果然好濃好香魚味。唔鍾意魚腥味🦴既人可能覺得會太勁,但我就覺得係鮮,而且佢唔係配味噌,只係用海帶架,仲帶有D豆奶🥛令到個湯出黎好滑。用魚煲既另一大好處係一滴油都冇,好健康,💪🏼好飲!

最後黎埋個焗雜菌🍄同埋蒜香和牛🐂初頭以為佢切粒,其實都有成十舊,油香好足,又冇燒到好硬,肉味好出🐮不過燒和牛真係夠哂油水,所以係比較油D,還好都唔係好多份量,冇咁有罪惡感🙊入口即融,大滿足!
呢個餐真心抵食,又有刺身有大拖羅海膽壽司🍣又有和牛,都係700蚊,而且估唔到小店水準都好出色,店員都好用心招待,再有機會黎美孚都可以再黎食🤩🥳
2019-03-29
  • 京都二人前料理
2019-03-29 22 浏览
約朋友去美孚食飯,佢推介呢間日本料理店。朋友身為美孚街坊,我當然相信佢啦!晚飯時間有套餐,亦可散叫。松葉蟹腳沙律($68):蟹子沙律上面加咗兩隻新鮮松葉蟹腳,更有鮮味,亦更貴格。活殼付帶子($168/隻):餐廳每晚都有唔同嘅新鮮刺身供應,價錢係因應當日而定,呢個新鮮嘅活殼付帶子,絕對唔係平時食開嗰啲急凍質素,爽甜㗎!我哋見啲刺身都唔錯,所以就追加多幾款。由左至右:鰝鰺(深海池魚)($160/4片)、三文魚腩($62/4片)、油甘魚腩($108/4片)刺身切得好靚,睇得出刀工幾好,深海池魚魚味重,又爽口。三文魚腩好肥美呢!厚燒牛舌 ($52/串)牛舌果然夠厚,點埋山芋蓉一齊食更好食!自家製雕魚湯($68):新鮮魚湯好鮮甜!日式三文魚炒飯($98):炒飯夠乾身,就算已經半飽都食得晒!
約朋友去美孚食飯,佢推介呢間日本料理店。

朋友身為美孚街坊,我當然相信佢啦!

晚飯時間有套餐,亦可散叫。

我哋見啲刺身都唔錯,所以就追加多幾款。

厚燒牛舌 ($52/串)

牛舌果然夠厚,點埋山芋蓉一齊食更好食!

自家製雕魚湯($68):新鮮魚湯好鮮甜!

岩岩去完柬莆寨番黎,特別掛住壽司🍣刺身料理。今晚特別book左間日本餐廳食番夠本。開完OT收工搭車過到黎都已經夜晚8點鐘,但依然見到餐廳門外大排長龍。餐廳安排左梳化卡位比我地,坐得幾舒適。首先黎既係活帶子刺身($168)刺身好鮮甜。日本新鮮空運池魚刺身($398),同樣係十分鮮甜。帶子、加拿大海膽、吞拿魚腩同牡丹蝦壽司🍣每件都鮮甜味美!食完生野再點左幾款熟食。我既最愛銀鱈魚西京燒($108)燒得好香好惹味。雜錦天婦羅($98) 足足有三大隻虎蝦,好大份!脆炸魚骨十分香口最後有甜品送,紅豆湯丸子🍡

日本新鮮空運池魚刺身($398),同樣係十分鮮甜。

帶子、加拿大海膽、吞拿魚腩同牡丹蝦壽司🍣每件都鮮甜味美!

雜錦天婦羅($98) 足足有三大隻虎蝦,好大份!

脆炸魚骨十分香口

最後有甜品送,紅豆湯丸子🍡
2019-03-27