2019-09-25 880 浏览
下一站天后,聽就聽得多,今日終於到天后站找食了,道北工房半自助餐已風聞了任食即開新鮮生蠔的滋味,現在親眼見到新鮮生蠔任食在眼前,感覺好幸福啊!因為食生蠔我是初哥,最近才開始愛上食生蠔,所以真係兩全其美啦❤地方環境好清雅!而且仲有二樓添,地下就有半自助餐嘅食物擺放,當然生蠔就擺在眼前啦!有凍蝦青口同埋一啲日式嘅食品,而且仲好快添加轉其他食物,凍櫃裏有沙律凍肉和甜品及生果,好豐富呀,侍應生好有禮貌說樓上還有雅座,我就鍾意坐樓上,地方光猛,經過一條長長嘅樓梯,樓梯好colorful不過如果要攞生蠔和其他食物就每次都要上上落落樓梯呢!幾好啊又可以keep fit 啦!😂😂樓上嗰層仲有蒸魚和鹹豬手及中西湯擺放。香煎新鮮魚柳和原條燒牛肉~~半自助餐仲可獲贈芝士焗波士頓龍蝦半隻或刺身拼盤,由於我哋兩個都好鍾意食龍蝦,當然就叫咗龍蝦啦!仲有飲品飲添!我覺得香煎新鮮魚柳好似撻沙魚呀,魚肉好厚身,好嫩滑仲有十條八條嘅蘆筍好爽呀!燒牛肉有手掌咁大塊,肉汁嫩滑,而且不用點任何醬汁呢!可食到肉的鮮味。芝士焗波士頓龍蝦好大隻啊!賣上非常生動,而且鋪滿芝士在整條龍蝦,好肥美啊!肉好鮮味真係有啲唔捨得食佢。終於到食生

樓上嗰層仲有蒸魚和鹹豬手及中西湯擺放。

香煎新鮮魚柳和原條燒牛肉~~

終於到食生蠔的時間啦!好鮮味呀!而且重好新鮮添,食食食,食到唔停得口,我竟然食咗 差不多有一打啊!真有點過份。

所以都食唔到其他半自助的食物了,因為嗰肚實在太飽太豐富了。

總結~~今餐實在太蠔了!滿分❤💯

2019-09-21
午餐
2019-09-25 115 浏览
亂打亂撞找到了一間非常有特色的日式餐廳,門口以長長的落地玻璃外牆及大門,高貴典雅,由玻璃外牆看到內部裝潢、設計都比較新穎,走到門口還看到星期六、日半自助餐優惠$220 😋😋 一於和太太好好享受一下這悠閒餐廳。餐廳分別有地下和閣樓,地下食物主要是日式海產類:即開生蠔、清口、新鮮海蝦、螺肉、日式凍烏冬、鰻魚飯、各式即造壽司和多款沙律任食。新鮮海蝦供應也是源源不絕,而且肥美生蠔(任食),當然不會錯過! 😋😋口感清爽,鮮香肉甜,充滿蠔獨有的風味。即造壽司🍣三文魚和蟹棒壽司肉鮮飯軟熟茶碗蒸香滑茶碗蒸蛋,濃香蛋味,口感細緻。半邊龍蝦每人半邊波士頓龍蝦,配合以芝士烹調方法,帶出龍蝦㶍甜美味、多汁。 👍🏻原條燒牛肉厚厚的原條燒牛肉,燒烤成三文治狀態,對!當我用刀𠝹開叉品嚐時,這橫切面真的呈現三文治般的狀態 😁,牛肉味濃厚,啖啖美味,這是廚師的精彩料理👍🏻。閣樓是熱食為主南瓜湯、麻辣雞、蒸魚等不可少的甜品芝士蛋糕🍰、冰凍啫喱、甜蜜豆腐花、晶凝通透糯米糍、各式水果。最後送上冰凍香濃咖啡,品嚐一下落地玻璃窗外街景,感覺滿足。

口感清爽,鮮香肉甜,充滿蠔獨有的風味。

即造壽司🍣
三文魚和蟹棒壽司
肉鮮飯軟熟

茶碗蒸
香滑茶碗蒸蛋,濃香蛋味,口感細緻。

半邊龍蝦

原條燒牛肉
厚厚的原條燒牛肉,燒烤成三文治狀態,

閣樓是熱食為主
南瓜湯、麻辣雞、蒸魚等

不可少的甜品

最後送上冰凍香濃咖啡,品嚐一下落地玻璃窗外街景,感覺滿足。
2019-09-21
1K
2019-09-25 106 浏览
剛剛去完日本沖繩回來, 好想食大餐, 因為沖繩地方比較鄉村式, 餐廳吾算多, 而且食物無特別, 所以今次返香港要找好野吃.聽見朋友話天后  道北工房 逢星期六, 日. (早午)  有半自助餐推廣,  減 40%.  立即訂座.餐廳共有兩層, 內外環境, 裝修及佈置,  都好, 地鋪主力負責水產, 也是即開生蠔位置,  好食要排隊.我們訂座, 是坐一樓.  在玻璃大窗旁.  帶著週末心情, 坐得舒適,樓上有熱盤, 紅卜卜燒乳豬.  看見便垂涎三尺. 蒸大海魚. 日式湯 兩款.  侍應哥哥請我們先看 Menu,  在主菜六款中揀一樣為我們準備: 原條燒牛肉配薯條,/ 英式全日早餐,/ 廚師意粉, / 香煎魚柳, / 極黑豚肉煲仔飯, 雞球鮑魚煲仔飯/英式班尼迪克蛋. 另外每人有波士頓焗龍蝦半隻或刺身拼盤, 非常豐富.其他自助冷盤, 生果在地鋪大冰箱內.有迷你日式刺身丼, 冷麵, 鰻魚飯夠吸引.螺肉, 漬物有多款.壽司, 大人, 小朋友也愛. 西式 cold cut, 沙律排放整齊, 好新鮮.還有炸洋蔥圈, 薯條, 水牛雞翼, 我自取了:  大蝦, 即開生蠔, 螺肉. 煙三文魚加西式沙律,
樓上有熱盤, 紅卜卜燒乳豬.  看見便垂涎三尺.
蒸大海魚.
日式湯 兩款.
另外每人有波士頓焗龍蝦半隻或刺身拼盤, 非常豐富
其他自助冷盤, 生果在地鋪大冰箱內.
有迷你日式刺身丼, 冷麵, 鰻魚飯夠吸引.
螺肉, 漬物有多款.
壽司, 大人, 小朋友也愛.
西式 cold cut, 沙律排放整齊, 好新鮮.
還有炸洋蔥圈, 薯條, 水牛雞翼,
我自取了:  大蝦, 即開生蠔, 螺肉.
 煙三文魚加西式沙律, 鮮爽開胃,
刺身拼盤 送到
有 3 款刺身,  分別是吞拿魚, 赤蝦, 三文魚!
全部都好新鮮, 肉質晶瑩剔透.  我最喜歡赤蝦, 蝦頭還有鮮甜的膏, 蝦肉爽彈! 吞拿魚, 魚味道清新, 肉質結實!三文魚也挺肥美.
主菜:  原條燒牛肉配薯條
燒牛肉相當厚切, 肉質纖維細緻粉嫩 , 烤的時間得剛剛好, Medium 的生熟度, 很好吃.
含濃郁牛香,  鬆軟, 肉汁豐富, 肉味特出. 加上隨碟的薯條, 組合理想, 我們很喜歡這份口感.
水牛雞翼
非常香口, 脆脆的沒有肥膏,  還有點鮮雞的油香味道.
暖暖的日式茶碗蒸.   蒸蛋滑溜,  有香菇, 蟹肉, 非常美味.
亦有即叫即做手握壽司,  太飽了, 吃不得.
最後品嚐生果甜品,  有日本哈蜜瓜, 楊桃, 芝士蛋糕, 巨風提子啫喱,  好清甜.
飲品:  我點了熱檸檬水/茶, 檸檬新鮮, 口感不錯.
這個午餐食物安排有特式, 食材優質, 價錢超值, 食客也是有禮貌一族, 去天后覓食, 道北工房 是個好選擇!!
  • 原條燒牛肉配薯條
  • 刺身拼盤
  • 即開生蠔
  • 螺肉
  • 漬物
  • 冷麵
朋友係呢頭返工, 今次介紹左呢間餐廳, 佢話好好食, 黎到呢度一眼望去唔似係餐廳, 唔講都唔知呢度會有LUNCH 食, 門口入去見到有海鮮區, 係北海道毛蟹呀!!!!當然唔輪到我食啦.WAKAKAKAKA呢度食FUSION 菜, 有西有日, 價錢唔平, 都要$98UP. 朋友推介食蟹飯...好啦, 咁我就試呢個啦.芝士松葉蟹肉飯. $118叫完都要等3-4個字先黎到, 呢度得一個人打點哂, 落單送餐全部都要慢慢排隊輪住..喂.. 佢燒左面頭D芝士 令到成個飯好鬼香呀!!!然後D 蟹柳好厚, 成碗飯好大, 我係食唔哂既..不過呢, 呢個有D遺反商品說明條例, 因為佢只有上面個兩只先係真. 松葉蟹腳, 好厚既只係蟹柳黎.. 雖然好甜,好好味, 不過就會覺得有少少搵笨FEEL...朋友就叫左壽司SET, 道北雜錦壽司定食. $128呢個又係等左好耐好耐先出黎啊.. 明明只係壽司, 冇理由咁慢家...><MENU 上張圖吸引過實物, 睇落就好似普通左D 喇...然後相隔2星期, 我又黎左呢度食.又係坐返同一張台, 不過D 櫈就換左做摺櫈, 就坐得有D唔舒服.今次我地就食西式.呢
門口入去見到有海鮮區, 係北海道毛蟹呀!!!!
當然唔輪到我食啦.WAKAKAKAKA
 朋友推介食蟹飯...好啦, 咁我就試呢個啦.
芝士松葉蟹肉飯. $118
喂.. 佢燒左面頭D芝士 令到成個飯好鬼香呀!!!
然後D 蟹柳好厚, 成碗飯好大, 我係食唔哂既..

朋友就叫左壽司SET,
道北雜錦壽司定食. $128
MENU 上張圖吸引過實物, 睇落就好似普通左D 喇...

今次我地就食西式.

呢個蕃茄餐湯好RAW 好酸....

炭燒澳洲草飼肉眼扒10oz $148
我地叫MEDIUM, 不過黎到好似熟左D, 同埋D 坑紋燒得好燶, 影響左個味道.

我呢個就係櫻花蝦蒜辣椒欖油炒意粉伴唐揚魷魚$98.

呢個上到黎睇落有D 頹, 食落都係唔太夠味既....
2019-08-26 168 浏览
剛剛做完按摩,和朋友找東西吃,這店在東大街已經常常吃,搬了來天后第一次來,水準保持😊。油甘魚ok,帶子刺身鮮甜!燒黑毛豬腩肉好吃,燒豬肋骨不錯。下次再來試吓煲仔飯😋
2019-08-18 106 浏览
A friend recommended this place for it's famous fresh seafood and sashimi! Overall above average, and the boss is very nice! 1) avocado shrimp salad 8/10: Delicious (maybe too hungry 😆)2) Super freah raw oysters 10/103) Traditional Japanese style salad (7/10)4) Stir clams with minced pork, century egg and coriander : This combination is yummy! (9/10)5) Classic Ceasar salad (8/10)6) ox tongue (9/10): Thick and chewy. Love it!! 7) Grill fish of the day (7/10)8) Beef ribs (8/10)9) Fry crab (8/10)1

8) Beef ribs (8/10)

9) Fry crab (8/10)

10) 鵝肝煲仔飯 (8/10) This one is the star of the night and for foie gras lover!

2019-08-09
  • 芫茜皮蛋花甲
2019-07-22 128 浏览
首次光顧 點了白酒一瓶,刺身鯛魚、帶子,牛扒一客,烤蠔。店舖環境不大,上層只有十、八張枱,有點像吃私房料理。刺身新鮮、烤蠔上的芝士、洋蔥配搭得宜,非常好吃。牛扒略為過熟,下次可叫三成熟🥰🥰
首次光顧
點了白酒一瓶,刺身鯛魚、帶子,牛扒一客,烤蠔。
店舖環境不大,上層只有十、八張枱,有點像吃私房料理。
刺身新鮮、烤蠔上的芝士、洋蔥配搭得宜,非常好吃。
牛扒略為過熟,下次可叫三成熟🥰🥰
2019-06-30 175 浏览
日本料理款式多,今日同朋友兩個人嚟天后呢間道北工房食野,樓高兩層,二樓先係餐廳,如果約咗老人家嚟就要留意喇~一坐低,嗌返件生蠔過下癮,店家推薦日本生蠔,細細隻但好肥美,仲有好fresh嘅海水鹹香,餐廳有小叉提供,好貼心。除咗生蠔,仲有好肥美嘅原板特大海膽!平時都好少食海膽,朋友介紹下都食咗好多件,店員話呢批海膽來自秘魯,肉質鮮甜肥美,入口更加有濃濃香味!唔食飯點夠飽,聽講呢度嘅煲仔飯好出名,點都要試下!揀咗日本極黑豚肉京蔥煲仔飯,同港底醬油味唔同,黑豚肉咬落香甜,啲飯仲落咗啲黑椒,好惹味呀!
2019-06-22 175 浏览
由炮台山行多少少就係呢間新派日本餐廳,人流唔算好多,地方闊落,仲見到現場有啲客人帶埋小朋友,好適合家庭朋友聚會。食物贊素高,樓下一層仲可以將啱心水嘅買返屋食𠻹!#日本生蠔 96睇落唔大隻,但入口好肥美,多汁鮮甜都只係48蚊隻,鐘意嘅嗌多兩隻都唔過份~店家好注重服務~落單都會好好介紹,值得一讚~#原板特大海膽 250原本想食加拿大海膽,店家介紹今日嚟咗啲秘魯來貨,問我哋帶無興趣試下,有好野食點可以錯過?每件都好大塊,口感香濃,仲有自家製嘅wasabi,配埋紫菜青瓜絲,又有另一份滋味。#牛肉拼盤 298絕對要襯熱食嘅牛小扒!!肉味香濃,咬落好軟腍,仲有煎香嘅蘆筍,卷住食又得,就咗食加少少胡麻醬都得!#日本極黑豚肉京蔥煲仔飯 148食完啲食都開始飽飽地,差啲唔記得落咗個煲仔飯,店員會喺客人面前將飯拌勻,底下一樣有脆口嘅飯焦,肥美嘅黑豚肉膽京蔥一炒非常惹味!份量好多,3-4個人share都OK~

#日本生蠔 96

2019-06-20
日本生蠔
牛肉拼盤
2019-06-18 211 浏览
經朋友介紹得知有間係天后的高質素餐廳,趁父親節就同屋企人一齊去試下餐廳地點距離地鐵站大約十分鐘路程,如果係駕駛者,最近的停車場就係維園泳池標位餐廳定位係中高價,坐位大約三十至四十個,大部分都係熟客,有兩層,地下放左魚缸,有新鮮海產作刺身,亦有發售雪藏食物,而全部坐位都係第二層,所以有老人家同行要特别留意食物質素方面基本上都無投訴,無論刺身或是熟食都屬於高水準,加上老闆亦親力親為,落力介紹,亦親自操刀所有食物都要即叫即製,所以某部分食物,如豬手,需要提前預訂,刺身亦都需要等,尤其是我地經老闆介紹選了一條活魚作刺身據說老闆本身亦有經營食品海產批發生意,所以食物成本和質素控制得較好成餐飯食左三個鐘左右,服務非常好,亦完全無趕客

成餐飯食左三個鐘左右,服務非常好,亦完全無趕客
魚肝

燒大鱔飯
生蠔
大蜆鍋
2019-06-17 96 浏览
I cannot even remember how many times our family have been to this restaurant. We started coming to this restaurant when it was still in Shau Kei Wan and around a couple of years ago, they moved to Tin Hau. My Father-In-Law loves the pig trotters here, and my Mother-In-Law loves their sashimi, so when my hubby and I thought about where to go for Father’s Day dinner, we suggested to come here. My in laws had no objections at all! As we have been here many times, the staff here know us and their s

As we have been here many times, the staff here know us and their service has always been fantastic! The best thing about this place is not only about the food, this place never charge their customers any corkage fee, they just let them bring whatever wine they want and let them enjoy their food with their favourite wine. My hubby loves this place because of this too.

We learned that this restaurant owner owns his own geoduck farm in Canada and their seafood is always fresh. If you love sea urchins, sashimi and geoduck, this is the place you should visit.

Apart from the photos you see in this review (i.e. Pig Trotters, Sashimi platter and Avocado and Prawn Salad), we actually ordered the fried snack platter (炸物拼盤), chicken wing skewers (燒柚子雞翼), stuffed portobello mushroom (烤釀大啡菇). They were all very delicious. Every time when we came here, we would normally order the claypot rice (煲仔飯), howeverthat night we were all too full for that, hence gave it a miss. If you happen to come here, they have about 5 choices of claypot rice for you to choose from. I need to say to you that SHOULD NOT miss this!

2019-06-16
庆祝纪念
父亲节
2019-06-11 106 浏览
一間主打日式fusion既餐廳餐廳裝修華麗寬敞🙌🏼.Lunch 係呢間餐廳都幫襯左幾次Lunch Set 包埋麵豉湯, 冷盤同飲品芝士松葉蟹肉飯 $118 個層燒過既芝士同蟹肉再加上蟹籽 仲有兩隻蟹鉗仔好邪惡好足料🤤口感十分豐富完全食唔哂 份量都幾多 .-🔺不過製作時間需時 可能要等等小貼士👀👀: 👉🏿現金埋單有9折越多越人食越多優惠 最多有8折
一間主打日式fusion既餐廳
餐廳裝修華麗寬敞🙌🏼
Lunch 係呢間餐廳都幫襯左幾次
Lunch Set 包埋麵豉湯, 冷盤同飲品

芝士松葉蟹肉飯 $118
個層燒過既芝士同蟹肉
再加上蟹籽 仲有兩隻蟹鉗仔
好邪惡好足料🤤
口感十分豐富
完全食唔哂 份量都幾多 .
🔺不過製作時間需時 可能要等等

小貼士👀👀: 👉🏿現金埋單有9折
越多越人食越多優惠 最多有8折
2019-06-11 113 浏览
幾日前用apps book 昨晚6:30, 5人被安排在樓下的又窄又高身bar 檯,又沒冷氣,平時沒見給客人坐的,只是員工在準備刺身位置。中午我打電話去確認檯時有說明有人生日帶cake 及同意切餅費,為何當時不告訴我此安排?最重要係黎到時,女負責人好不悅眼神話"用呢d 特價就係坐呢度架啦" "不嬲都係無得選擇"咁我5個人又有老人家樓下又熱而且張檯無可能share 野食,又唔係食拉面根本無可能坐呢張檯架,老闆叫我考慮下我話唔坐啦,仲叫佢同番apps 講我唔係無show off 係唔想坐呢張檯剛收到apps 話,餐廳當我 no show off, 尋日都同佢地老闆講左,安排咩唔緊要但要通知客人,客人有權選擇可以唔用特價或唔黎,呢間餐廳又想apps 推廣一有人book 又不公平對待用apps 的客人,真係怕怕,生日仲要拎住蛋糕周圍走,感覺好難受,唔通安排廁所或廚房都算係位嗎?

2019-05-07 143 浏览
朋友介紹我來天后的道北工房食晚飯,餐廳裝修華麗寬敞,樓下的大魚缸有很多海鮮,店員帶我們上閣樓,除了餐牌上面的食物,店員跟我們介紹很多當日精選特色食物,種類多不勝數中西合璧。海鮮方面餐廳提供不同煮法,我們除了吃生蠔外,還試了清酒燒的煮法,生蠔非常新鮮亦很肥美。然後前菜有油甘魚刺身及鮑魚刺身,配上特別炮製的醬汁十分惹味。白蘆筍是餐廳特別推介,還有燒牛肩胛,肉質濃郁鮮甜入味。最後的香蔥廣島蠔意大利粉是我最喜愛,製作用心味道特別。
2019-05-01 165 浏览
天后多好嘢食就係人都知,我同朋友今晚就嚟咗呢間食多國fusion 菜嘅道北工房。煎帶子配美國蘆筍,帶子外表微微煎香,內裏仲十分嫩滑,美國蘆筍亦十分鮮嫩,一啲渣都冇~配上香芒汁,感覺十分清新海螺沙律比我哋平時食嘅日本餐廳味道更加爽滑鮮甜~刺身方面我哋揀咗北寄貝、龍蝦、平鱸及鰆魚,每一款都鮮甜無比,睇得出餐廳嘅來貨質素不錯莞西皮蛋肉碎煮大蜆,個感覺十分中式,大蜆都幾大隻,口感十足,而湯底亦都十分鮮甜,係一道幾有驚喜嘅菜式炭燒美國頂級牛西冷,炭燒味非常濃厚,肉味香濃,而個薯條而炸得恰到好處西班牙紅黑頭忌廉汁意大利粉,醬汁調校得非常香濃入味,紅蝦頭亦都勁多蝦膏,非常滿足

海螺沙律比我哋平時食嘅日本餐廳味道更加爽滑鮮甜~

2019-04-23
  • 刺身