2024-07-04
環境優雅,維港景色一流金紫荊生記位於香港會議展覽中心,毗鄰金紫荊廣場,可以飽覽維多利亞港嘅迷人景色。餐廳裝修高雅,樓底高,枱與枱之間嘅距離寛敞,食飯都唔會覺得迫夾。行政總廚主理,時令食材入饌金紫荊生記嘅行政總廚洪師傅入行40年,經驗豐富,曾經喺香港敘福樓集團擔任御苑皇宴總廚13年,仲攞過唔少獎項。【匠心雅宴】套餐就係由洪師傅主理,根據時令變化,用最新鮮嘅食材烹製而成。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥前菜✨ 焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒叉燒外層嘅焦糖烤得啱啱好,香脆可口;肉質鮮嫩,入口即溶,仲帶有陣陣嘅蜜糖香。肥瘦剛好👍🏻✨ 蔥油蚌仔蚌仔爽脆鮮甜,蔥油香而不膩 🥰✨ 椰青燉響螺鮮鮑魚響螺同鮑魚都燉得非常腍滑,湯頭清甜,充滿椰香味 💕主菜✨ 薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦龍蝦肉質鮮甜彈牙,薑蔥味濃郁,非常惹味 😎✨ 避風塘乳山生蠔生蠔肥美鮮甜,配埋椒鹽,鹹香惹味。✨ 咸肉蒸海馬友魚柳海馬友魚柳鮮嫩滑溜,咸肉鹹香入味。✨ 竹笙釀鮮露笋竹笙爽脆,露笋鮮甜。✨ 鵝蔥油手工麵麵條爽滑彈牙,鵝油香而不膩甜品✨ 胭脂桃膠3.6奶凍桃膠同奶凍嘅口感都非常滑溜,完美咁為呢頓飯劃上句號 😋ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 金
行政總廚主理,時令食材入饌
𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥
前菜
✨ 焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒
✨ 蔥油蚌仔
蚌仔爽脆鮮甜,蔥油香而不膩 🥰
✨ 椰青燉響螺鮮鮑魚
響螺同鮑魚都燉得非常腍滑,湯頭清甜,充滿椰香味 💕
主菜
✨ 薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦
龍蝦肉質鮮甜彈牙,薑蔥味濃郁,非常惹味 😎
✨ 避風塘乳山生蠔
生蠔肥美鮮甜,配埋椒鹽,鹹香惹味。
✨ 咸肉蒸海馬友魚柳
海馬友魚柳鮮嫩滑溜,咸肉鹹香入味。
✨ 竹笙釀鮮露笋
竹笙爽脆,露笋鮮甜。
✨ 鵝蔥油手工麵
麵條爽滑彈牙,鵝油香而不膩
甜品
✨ 胭脂桃膠3.6奶凍
桃膠同奶凍嘅口感都非常滑溜,完美咁為呢頓飯劃上句號 😋
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
金紫荊生記粵菜廳
📍HKCEC, Expo Galleria, 1 Expo Dr, Wan Chai