環境優雅,維港景色一流金紫荊生記位於香港會議展覽中心,毗鄰金紫荊廣場,可以飽覽維多利亞港嘅迷人景色。餐廳裝修高雅,樓底高,枱與枱之間嘅距離寛敞,食飯都唔會覺得迫夾。行政總廚主理,時令食材入饌金紫荊生記嘅行政總廚洪師傅入行40年,經驗豐富,曾經喺香港敘福樓集團擔任御苑皇宴總廚13年,仲攞過唔少獎項。【匠心雅宴】套餐就係由洪師傅主理,根據時令變化,用最新鮮嘅食材烹製而成。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥前菜✨ 焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒叉燒外層嘅焦糖烤得啱啱好,香脆可口;肉質鮮嫩,入口即溶,仲帶有陣陣嘅蜜糖香。肥瘦剛好👍🏻✨ 蔥油蚌仔蚌仔爽脆鮮甜,蔥油香而不膩 🥰✨ 椰青燉響螺鮮鮑魚響螺同鮑魚都燉得非常腍滑,湯頭清甜,充滿椰香味 💕主菜✨ 薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦龍蝦肉質鮮甜彈牙,薑蔥味濃郁,非常惹味 😎✨ 避風塘乳山生蠔生蠔肥美鮮甜,配埋椒鹽,鹹香惹味。✨ 咸肉蒸海馬友魚柳海馬友魚柳鮮嫩滑溜,咸肉鹹香入味。✨ 竹笙釀鮮露笋竹笙爽脆,露笋鮮甜。✨ 鵝蔥油手工麵麵條爽滑彈牙,鵝油香而不膩甜品✨ 胭脂桃膠3.6奶凍桃膠同奶凍嘅口感都非常滑溜,完美咁為呢頓飯劃上句號 😋ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 金
環境優雅,維港景色一流

行政總廚主理,時令食材入饌

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

前菜

✨ 焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒

✨ 蔥油蚌仔

蚌仔爽脆鮮甜,蔥油香而不膩 🥰

✨ 椰青燉響螺鮮鮑魚

響螺同鮑魚都燉得非常腍滑,湯頭清甜,充滿椰香味 💕

主菜

✨ 薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦

龍蝦肉質鮮甜彈牙,薑蔥味濃郁,非常惹味 😎

✨ 避風塘乳山生蠔

生蠔肥美鮮甜,配埋椒鹽,鹹香惹味。

✨ 咸肉蒸海馬友魚柳

海馬友魚柳鮮嫩滑溜,咸肉鹹香入味。

✨ 竹笙釀鮮露笋

竹笙爽脆,露笋鮮甜。

✨ 鵝蔥油手工麵

麵條爽滑彈牙,鵝油香而不膩

甜品

✨ 胭脂桃膠3.6奶凍
桃膠同奶凍嘅口感都非常滑溜,完美咁為呢頓飯劃上句號 😋

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

金紫荊生記粵菜廳

📍HKCEC, Expo Galleria, 1 Expo Dr, Wan Chai
1K
座落金紫荊💐廣場旁,可以邊觀賞金紫荊與夜景,邊享受最高級的米芝蓮廚師發辦美食,跟日式廚師發辦一樣,菜式根據時令入饌,每天都有所不同八道菜-師傅發辦前菜 焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒🐷蔥油蚌仔以焦糖炙烤的叉燒甜美無比,用上西班牙伊比利亞豬更鬆軟而且不帶羶,入口油花非常均勻冷盤話梅杞子人生第一次看見那麼大顆的杞子!放大了杞子的優點,像顆小葡萄🍇!甜美得可以!湯 🥣椰青燉響螺鮮鮑魚🥥椰青的肉嫩滑得可以輕鬆挖出,椰味香甜無比,裡面的鮑魚意外地稔軟,乾瑤柱帶出湯底的鹹鮮,清澈之餘不淡口主食薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦🦞波士頓龍蝦的爪出奇地鮮味,到底有多久沒吃過媲美澳洲龍蝦的波龍呢避風塘乳山生蠔🦪避風塘酥炸山東蠔算是不同省份的fusion菜吧?很夠惹味!滿有趣的體驗咸肉蒸海馬友魚柳🐟在日本叫一夜干,在中國叫鹹鮮魚這條馬友竟然肉汁濃郁得像鮮魚,而且很夠嫩滑!比一夜干還好吃!竹笙釀鮮露笋🥕大大條的蘆筍入口爽脆,而且無渣!竹笙掛獻汁用,恰如其分鵝蔥油伴手工麵🍝普通的手工面,加入蝦乾跟鵝油後,意外地油香細滑又不膩甜品🍮胭脂桃膠3.6奶凍這3.6奶凍比一般奶凍口感更順滑,像燉奶的感覺,十分有趣金紫荊生記粤菜廳 (灣

八道菜-師傅發辦

主食
薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦🦞

避風塘乳山生蠔🦪

咸肉蒸海馬友魚柳🐟
在日本叫一夜干,在中國叫鹹鮮魚

竹笙釀鮮露笋🥕
大大條的蘆筍入口爽脆,而且無渣!竹笙掛獻汁用,恰如其分

鵝蔥油伴手工麵🍝
普通的手工面,加入蝦乾跟鵝油後,意外地油香細滑又不膩

甜品🍮
胭脂桃膠3.6奶凍
這3.6奶凍比一般奶凍口感更順滑,像燉奶的感覺,十分有趣

金紫荊生記粤菜廳 (灣仔)
灣仔博覽道1號香港會議展覽中心博覽商場
2024-06-30 308 浏览
我最近去了金紫荊生記粵菜廳,品嚐「匠心雅宴」的每一道菜品:開胃前菜「焦糖伊比利亞黑毛豬叉燒」:這道前菜以頂級的伊比利亞黑毛豬肉為主角,經過精心的醃製和慢火烤製,呈現出油亮誘人的焦糖色澤。咬下去,肉質鮮嫩多汁,帶有一絲煙燻香氣,配上濃郁醬汁,清新鮮甜,令人胃口大開。主菜「椰青燉響螺鮮鮑魚」: 湯頭以新鮮椰青和響螺熬煮而成,湯汁濃郁鮮甜,完美襯托出肥美鮮嫩的鮑魚。螺肉彈牙爽滑,層次豐富,令人回味無窮。「蔥薑千層焗波士頓龍蝦」:這道菜以肥美多汁的波士頓龍蝦為主角,經過巧手分層並與蔥薑完美融合。每一口都能感受到龍蝦的鮮甜汁液,配上蔥薑的清香,口感層次豐富,讓人難忘。「避風塘生蠔」: 這道菜突出了新鮮生蠔本身的鮮美滋味。主廚巧妙運用避風塘的烹飪技法,將蠔肉煎至恰到好處,保留住鮮甜汁液,令人回味無窮。「鹹肉蒸海馬友魚柳」:這道養生菜式以鹹肉、海友魚柳融合而成。鹹肉的鹹香味配上鮮嫩多汁的魚柳,讓人品嘗到粵菜的獨特魅力。最後的甜品「桃膠奶凍」:清新可口的桃膠奶凍,質地滑順細膩,恰到好處的甜度,完美收尾了這頓粵式雅宴。總的來說,金紫荊生記粵菜廳的每一道菜品都展現了主廚的匠心獨運,無論是食材的精選還是烹飪
我最近去了金紫荊生記粵菜廳,品嚐「匠心雅宴」的每一道菜品:

開胃前菜「焦糖伊比利亞黑毛豬叉燒」:

主菜「椰青燉響螺鮮鮑魚」:

「蔥薑千層焗波士頓龍蝦」:

「避風塘生蠔」:

「鹹肉蒸海馬友魚柳」:

最後的甜品「桃膠奶凍」:

總的來說,金紫荊生記粵菜廳的每一道菜品都展現了主廚的匠心獨運,無論是食材的精選還是烹飪工藝的運用,都令人賞心悅目,盡顯粵菜的魅力所在。
落地玻璃窗 開揚望住維港食中菜 係一大享受✨金紫荊生記粵菜廳位於香港會議展覽中心 行政總廚洪師傅有多年高級食府總廚經驗 獲獎無數 而且餐廳亦係米芝蓮入選之一🥇今次同朋友嚟就係為咗試下中式嘅[廚師發辦]匠心雅宴套餐ꕥ 前焦糖伊比利亞黑毛豬叉燒🐷面頭帶有焦香 甜度突出 肉質鬆化軟稔蔥油蚌仔🥢蔥油好香 會令人食唔停口 蚌仔爽脆滑溜 夠鮮味另外仲有一款冷盤🥄寧夏鮮杞子ꕥ 湯 椰青燉響螺鮮鮑魚🥥用椰青做碗 湯入口超鮮甜 鮑魚質感細嫩 響螺嫩中帶脆 入面仲有啲瑤柱ꕥ 主 薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦🦞薑蔥做法好啱我口味 龍蝦肉毫不吝嗇咁有3大件 啖啖肉 千層竹索晒醬汁精華 一定要食埋✨避風塘乳山生蠔🦪蠔身肥美飽滿 外脆肉軟 配惹味嘅炸蒜/辣椒一齊食 又係另一種風味咸肉蒸海馬友魚柳🐟全件魚無骨大啖肉 啱晒我呢啲唔識處理魚骨嘅人😆魚肉嫩滑 整體咸度適中 好有鮮味竹笙釀鮮蘆筍🥬竹笙配蘆筍 口感層次豐富 芡汁調味足夠 如果喜歡口味濃一啲 可以點桌上嘅XO醬 都好夾ꕥ 食鵝蔥油拌手工麵🍜鵝蔥油被麵條充分吸收 濃而不膩 而且份量啱啱好 其實全餐食到接近尾聲都唔會有過於油膩肚脹嘅感覺👍🏻ꕥ 甜胭脂桃膠3.6奶凍🥛
落地玻璃窗 開揚望住維港食中菜 係一大享受✨

ꕥ 湯[一味]

ꕥ 主[四品]

ꕥ 食[一糧]

ꕥ 甜[雙品]
胭脂桃膠3.6奶凍🥛估唔到甜品都有驚喜 奶凍好滑好重奶味 晶瑩剔透嘅桃膠嘅份量亦不少 好滿足
👑 𝓢𝓪𝓿𝓸𝓻𝓲𝓷𝓰 𝓽𝓱𝓮 𝓑𝓮𝓼𝓽 𝓸𝓯 𝓒𝓪𝓷𝓽𝓸𝓷𝓮𝓼𝓮 𝓒𝓾𝓲𝓼𝓲𝓷𝓮 @ 🌟 金紫荊生記粤菜廳 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:匠心雅宴 HKD 1288 / 位- 話梅聖女果- 松子鮮蝦盞- 焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒- 蔥香遼參- 椰皇燉海中寶- 刴椒汁伴立鱗金雕- 玻璃脆皮貴妃皇子鴿- 家煮勝瓜- 濃湯雞絲手工麵- 桂花百合雞頭米燉桃膠伴懷舊芝麻卷.👽 全家最愛嘅粵菜專家,一定係位於灣仔有四十幾年歷史嘅「生記」!近年佢進一步進駐金紫荊,起傳統粵菜不停昇華,菜品更顯精緻。最近佢推出「匠心雅宴」,以四時變化作為主調,用新鮮食材入饌,用心烹調成各款珍饈。由頭盤、湯品、主菜、主食、到甜品,一切全部由主廚發辦。.🦐 先黎前菜三拼,以「話梅聖女果」先開一開胃,結合酸甜嘅話梅同清甜嘅聖女果。接住係「松子鮮蝦盞」,新鮮蝦肉同香脆松子,帶少許辣。再黎招牌「焦糖伊比利亞黑毛猪叉燒」,外皮烤得焦脆,肉質鮮嫩多汁,充滿濃郁香氣。.🌞 特別矜貴嘅冷盤係「蔥香遼參」,質感彈牙十足。濃郁嘅湯芡,滿滿嘅骨膠汁,尤其適合依家盛夏,補而不燥,非常養生。.🦪 湯品係非常足料嘅「椰皇燉海中寶」,材料非常豐富!以椰子

💁‍♀️ 圖片展示美食為:
- 家煮勝瓜
- 濃湯雞絲手工麵
- 桂花百合雞頭米燉桃膠伴懷舊芝麻卷

匠心雅宴

🦪 湯品係非常足料嘅「椰皇燉海中寶」,材料非常豐富!以椰子作為基底,加入鮑魚、響螺、瑤柱同花膠等海鮮美食。湯底濃郁鮮甜到不得了,散發出椰香同海鮮嘅鮮味!

匠心雅宴

🐟主菜係技巧要求好高嘅「刴椒汁伴立鱗金雕」,金雕外皮做得超香脆,視覺享受一流,肉質同時保持鮮嫩多汁,配上香辣刴椒汁,相得益彰。

匠心雅宴

🐤 另一款係「玻璃脆皮貴妃皇子鴿」,肉質好鮮嫩,外皮好薄嘅玻璃脆皮,肉質鮮嫩。

匠心雅宴

🥒 蔬菜方面係「家煮勝瓜」,湯汁鮮味,有蝦乾,滲透勝瓜嘅自然清甜,帶來清爽口感。

匠心雅宴

🍜 主食方面係「濃湯雞絲手工麵」,結合濃郁湯汁同嫩滑嘅雞絲,配以彈牙有嚼勁嘅手工麵,非常暖胃,完美融合。

匠心雅宴

🍑 最後當然係甜品,係「桂花百合雞頭米燉桃膠伴懷舊芝麻卷」。前者由桃膠加入桂花同百合燉煮而成。軟綿滑順。後者係呢度招牌菜,充滿香甜嘅芝麻味,卷皮完全唔痴牙,甜而不膩,絕對係全晚一個完美嘅句點。

匠心雅宴

😋 整個「匠心雅宴」絕對係精品粵菜嘅展現,廚藝非常精湛,用料上乘,絕對值得一試。

📍 灣仔博覽道1號香港會議展覽中心博覽商場
📲 +(852)2582-7729
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2024-06-10 397 浏览
香港金紫荊廣場旁的金紫荊生記粤菜廳,以其精緻卓越的粵菜為食客食指大動。最新推出的匠心雅宴套餐以廚師發辦型式展現了這家餐廳對傳統粵菜的傳承與創新。走進餐廳內氣派大足且環境相當舒適,而且仲可以望到維港景色。這份匠心雅宴套餐集多款名貴食材之精華,當中有前菜三品、冷盤、湯品、主菜、主食和甜點等多道精緻菜式。先來前菜三品已經相當精緻,焦糖伊比利亞黑毛豬叉燒肉質鮮嫩多汁,表面焦糖般的甜香撩人。松子鮮蝦盞蝦肉肥美彈牙,松子的香脆與鮮蝦的鮮甜形成美妙對比。話梅聖女果以獨特的酸甜滋味開胃養胃。冷盤蔥香遼參亦相當驚喜,小有以遼參作冷盤,遼參爽脆得嚟更有豐富蔥香餘韻。湯品則是名貴嘅椰皇燉海中寳將鮑魚、響螺、瑤柱及花膠燉煮入味,湯頭濃郁細膩椰香清甜,花膠入口即溶回甘持久。接著刴椒汁伴立鱗金雕,魚肉鮮嫩多汁,表層香口酥脆,層次感十足,搭配刴椒汁微辣可口。玻璃脆皮貴妃皇子鴿,鴿肉鮮嫩多汁,外皮酥脆相當回味。家煮勝瓜以傳統工藝炮製,勝瓜清脆爽口與湯頭完美融合。其實食到呢一刻已經有啲飽,本以為濃湯雞絲手工麵會食唔到,誰不知味道真係好出色,湯底鮮味濃厚,麵條爽口彈牙轉眼間已經食完了。最後甜品桂花百合雞頭米燉桃膠,清雅脫

走進餐廳內氣派大足且環境相當舒適,而且仲可以望到維港景色。
這份匠心雅宴套餐集多款名貴食材之精華,

表面焦糖般的甜香撩人。松子鮮蝦盞蝦肉肥美彈牙,

冷盤蔥香遼參亦相當驚喜,小有以遼參作冷盤,
遼參爽脆得嚟更有豐富蔥香餘韻。

湯品則是名貴嘅椰皇燉海中寳
將鮑魚、響螺、瑤柱及花膠燉煮入味,湯頭濃郁細膩
椰香清甜,花膠入口即溶回甘持久。

接著刴椒汁伴立鱗金雕,魚肉鮮嫩多汁,
表層香口酥脆,層次感十足,搭配刴椒汁微辣可口。

玻璃脆皮貴妃皇子鴿,鴿肉鮮嫩多汁,外皮酥脆相當回味。

家煮勝瓜以傳統工藝炮製,勝瓜清脆爽口與湯頭完美融合。

其實食到呢一刻已經有啲飽,本以為濃湯雞絲手工麵會食唔到,

最後甜品桂花百合雞頭米燉桃膠,清雅脫俗桂花香氣迷人,香滑甜美頗有回味。伴懷舊芝麻卷則散發著濃郁的芝麻香氣不錯。

整體而言,金紫荊生記粤菜廳的匠心雅宴套餐融合匠心與創意於一身,每一道菜品都體現了廚師的用心與功力,讓人驚喜連連值得一品。
母親節正日跟家人晚飯,家人訂了會展金紫荊生記吃粵菜,餐廳坐落會展,整潔漂亮服務好是一般合理期望。價位自然不會便宜到哪裡。儘管品嚐各款菜式看能否物有所值。前菜很不錯,小番茄好吃,叉燒絕對是一流,唯海蜇頭相當普通。湯羹非常好吃,龍蝦也很有水準,萵筍像薯條般切成曲型,很有心思。魚和雞卻相當失望。先是魚夠滑,卻有腥味令分數大跌,雞也是非常普通。勝瓜煲使用平民材料味道卻不錯,唯煲內冰豆腐味道欠理想。砂鍋飯是水準之作,甜品濃淡得宜尚算不錯。五個人吃了四千元以上,人均消費800多,是否值得,見仁見智。比較搞笑係餐廳預備客人自己洗碗,這是否對得住餐廳級數?

2024-05-12
庆祝纪念
母亲节
  • 焦糖黑毛豬叉燒
2024-03-22 1120 浏览
焦糖黑毛豬叉燒 $228100分嘅叉燒呀🥹,一定要嗌!黃金肥瘦比例,外皮厚切燶邊,香甜甘脆,一定要試。砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯 $238呢個炒飯又不得了,炒到好乾身,粒粒分明,和牛油份高,滲透去每一粒飯。係砂鍋焗多陣重有飯焦添。蝦乾啫啫水東芥菜$188炒得乾身,蝦乾好香,芥菜入哂味,好食~麻辣海蜇花$168香煎蓮藕餅$120雞蛋焗魚腸$198所有嘢食都好高水準,除咗蓮藕餅,嫌佢太少蓮藕 一塊蓮藕餅得5%係蓮藕其他都係肉。
焦糖黑毛豬叉燒
焦糖黑毛豬叉燒 $228
100分嘅叉燒呀🥹,一定要嗌!
黃金肥瘦比例,外皮厚切燶邊,香甜甘脆,一定要試。
砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯
砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯 $238
蝦乾啫啫水東芥菜
蝦乾啫啫水東芥菜$188
炒得乾身,蝦乾好香,芥菜入哂味,好食~
麻辣海蜇花

焦糖黑毛豬叉燒
砂鍋澳洲M9和牛菌香醬炒飯
蝦乾啫啫水東芥菜
2023-10-09 2680 浏览
一年前到訪金紫荊生記,食物品質、服務令人驚喜,亦不枉為2022摘星餐廳🌟惟一年後再訪,未知大廚剛好休假還是已離開,食物品質強差人意(叉燒有筋咬不爛、手工拉麵嘅麵質完全冇左彈牙口感、拉麵配菜嘅絲瓜有苦味仲夾雜住番梘味)服務仲keep到,不過位置比較吊腳,吸引唔到我再去第三次了。

名人米芝連飯堂-金紫荊生記粤菜廳🧑‍🍳對住個維港食飯,靚景高質聚餐之選⭐️商務局長,明星名人都係佢哋嘅常客,說不定好彩的話你會碰到❤️豪華嘅裝修,非-般既氣派,高質嘅食物🥢同朋友去慶祝生日之選🎂前菜🥢焦糖叉燒,煙燻素鵝,蔥油海蜇花焦糖叉燒係名菜,必食之選,叉燒香甜甘脆龍王杏汁燉白肺🥄功夫靚湯,杏汁香濃,入口香滑,佢好細心,用蠟燭保持溫度。暖心暖肺。 酸菜蟶子王🥢蟶子鮮甜爽口,配酸菜湯,口感特別。酸酸辣辣好醒胃。椒麻M9和牛粒🥄和牛啖啖入口即溶,夾住辣椒食特別好食香蔥雞油蒸馬友柳🥢蒸出鮮味,啖啖肉,雞油提升魚嘅味道玻璃脆皮貴妃雞🥄啲皮真係脆,值得欣賞,雞嘅火候拿捏得好好荷葉梅菜蒸菜心🥢梅菜就是靈魂,鹹香醒胃。湯龍砂鍋鮑魚焗飯🥄即場新鮮炒,呢度有驚喜,有鑊氣,鮑魚爽口甜品-桂花雪燕奶涷拼芝麻卷🥢特別喜歡雪燕奶凍,香濃嘅奶味係最好嘅完結
名人米芝連飯堂-金紫荊生記粤菜廳🧑‍🍳

豪華嘅裝修,非-般既氣派,高質嘅食物🥢

同朋友去慶祝生日之選🎂

前菜🥢
焦糖叉燒,煙燻素鵝,蔥油海蜇花
焦糖叉燒係名菜,必食之選,叉燒香甜甘脆

龍王杏汁燉白肺🥄

酸菜蟶子王🥢

蟶子鮮甜爽口,配酸菜湯,口感特別。酸酸辣辣好醒胃。

椒麻M9和牛粒🥄
和牛啖啖入口即溶,夾住辣椒食特別好食

香蔥雞油蒸馬友柳🥢
蒸出鮮味,啖啖肉,雞油提升魚嘅味道

玻璃脆皮貴妃雞🥄
啲皮真係脆,值得欣賞,雞嘅火候拿捏得好好

荷葉梅菜蒸菜心🥢
梅菜就是靈魂,鹹香醒胃。

湯龍砂鍋鮑魚焗飯🥄
即場新鮮炒,呢度有驚喜,有鑊氣,鮑魚爽口

甜品-桂花雪燕奶涷拼芝麻卷🥢
特別喜歡雪燕奶凍,香濃嘅奶味係最好嘅完結
2023-05-15 1423 浏览
其實中向都好鍾意食中菜,今次公司食飯揀左呢度,今次既菜單都幾有特色!首先就係前菜薈萃,一共有三款食品焦糖黑䐁叉燒 - 叉燒肥瘦適中,入口即化,好鍾意焦糖既味道甜甜的,外邊仲有少少脆蔥油海蜇花 - 海蜇好爽脆,個蔥油好香味道好夾醬香酒醉鵝肝 - 濃郁肥美既鵝肝帶有酒香,食落唔會覺得膩然後就飲個湯暖暖胃,個湯係龍皇杏汁燉花膠,裡面有大大件花膠,個杏汁好香,個湯好濃,真係好正然後就開始食主菜薑蔥千層竹波士頓龍蝦 - 個龍蝦肉好彈牙又鮮甜意大利黑醋松板肉 - 個豬肉煮得好腍唔會韌,肉香好味,再配上黑醋酸酸甜甜解膩又開胃香蔥海鹽煎馬友柳 - 啖啖魚肉,煎得好香脆引唔會腥火焰鹽焗雞 - 真係鹽焗架,成隻雞被鹽包住,上菜前點一點火,先有視覺享受,然後就可以體驗下扑開雞既鹽殼,都幾好玩! 到鹽殼扑開左餐廳就會幫手切件上菜,真係好香!個雞肉好嫩滑好夠味芒蝦煎鮮淮山 - 食完肉肉就要食下菜,個淮山好爽口,仲有好多芒蝦提升鮮味最後一道菜就係堂弄砂鍋鮑魚焗飯,裡面真係有大大粒既鮑魚肉,個飯好香好惹味,炒得夠乾身,真係好飽呀食完所有菜式點少得甜品,甜品係薑茶水中花配懷舊芝麻卷,薑花裡面既花好靚,係豆腐花切成左花

首先就係前菜薈萃,一共有三款食品

蔥油海蜇花 - 海蜇好爽脆,個蔥油好香味道好夾

醬香酒醉鵝肝 - 濃郁肥美既鵝肝帶有酒香,食落唔會覺得膩

然後就開始食主菜

薑蔥千層竹波士頓龍蝦 - 個龍蝦肉好彈牙又鮮甜

香蔥海鹽煎馬友柳 - 啖啖魚肉,煎得好香脆引唔會腥

食完所有菜式點少得甜品甜品係薑茶水中花配懷舊芝麻卷,薑花裡面既花好靚,係豆腐花切成左花既形狀,芝麻卷芝麻味香濃又唔會太甜! 成餐飯真係好正呀

2023-05-14 1036 浏览
前排聽朋友講會展有間中菜新入選米芝蓮推介餐廳🤩趁復活節長假期嗰陣去咗試吓呢間金紫荊生記粤菜廳主打傳統粤菜佳餚仲有限量供應嘅懷舊手工菜而且食材係經過嚴選 絕對優質新鮮👍呢度嘅總廚洪師傅原來有30幾年高級粵菜經驗呢次真係有食福🤪🤪環境寬敞舒適 仲採用落地玻璃 呢日我哋被安排坐窗邊位置可以望到成個維港景色🌉我哋叫咗個$688 一位嘅套餐一個前菜加一個湯品五道主食 最後仲有甜品非常抵食🤔⭐️焦糖黑豚叉燒| 蔥油海蜇花| 煙燻素鵝厚切嘅黑豚叉燒 肉質煮到好腍用咗焦糖去燒 外皮夠焦香🤩中間仲伴咗一啲香甜嘅黃豆 海蜇好爽口再配上葱油素鵝同平時食開嘅唔係好同 係凍食同有一陣煙燻香味⭐️ 海藻白玉清湯湯入面有一粒好大粒白色嘅食完都估唔到係咩嚟原來係用絞碎咗嘅帶子肉製成湯好鮮甜 仲好貼心一直有個爐熱住個湯🥹⭐️薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦成隻龍蝦鉗 啖啖肉又彈牙用薑葱同甘蔗條炒又香又夠鑊氣更加帶出龍蝦肉嘅鮮甜⭐️ 香蔥雞油蒸馬友柳呢個真係食唔停口👍👍無諗過馬友可以咁好食新鮮嘅馬友肉好嫩滑蒸完鮮味十足再灑上雞油 香氣滿溢😮‍💨⭐意大利黑醋松板肉松板肉原來係豬頰接落下巴、帶脂肪層嘅肉😲肥瘦適中 用香煎嘅方法鎖住肉汁、迫

前排聽朋友講會展有間中菜新入選米芝蓮推介餐廳🤩

新鮮嘅馬友肉好嫩滑
蒸完鮮味十足
再灑上雞油 香氣滿溢😮‍💨

⭐意大利黑醋松板肉
松板肉原來係豬頰接落下巴、帶脂肪層嘅肉😲
肥瘦適中 用香煎嘅方法鎖住肉汁、迫出油香
再配埋意大利黑醋減少油膩感

📍 金紫荊生記粤菜廳
地址: 灣仔博覽道1號香港會議展覽中心博覽商場
電話: 25827729
2023-05-14 750 浏览
香港的中式菜館一般以廣東菜為主,各款山禽海產都吃得到,但要味道好就一定要認真挑選。這次有幸來到灣仔的金紫荊生記粵菜廳品嘗,感覺他們的味道挺正宗的。寶寶們來香港旅遊可以順道試一下噢。🥰頭盤醉鵝肝、海蜇、叉燒我很喜歡他們的鵝肝,很香很有酒味,但如果酒味再濃一點我會更愛😆 湯龍皇杏汁燉花膠這個湯很養顏,寶寶們一定不能錯過,他們的杏汁很濃郁,喝完以後,口中會有杏仁的餘香噢~花膠肉質厚實,吸收了湯汁的味道,很美味。主菜薑蔥千層竹波士頓龍蝦這個菜基本沒難度,只要材料夠新鮮就很好吃了🥰🥰意大利黑醋松板肉這個菜很推薦,因為我太喜歡吃醋了😂 這個酸酸甜甜的肉特別適合我的胃口香蔥海鹽煎馬友柳這個也是必吃的菜品噢,廚師把魚皮煎得超級香脆,配合魚肉的香甜鬆軟,絕了絕了。火焰鹽焗雞這個喜歡酒的寶寶們必試,雞上桌之後還會用酒再燒一下,讓酒味融合到雞肉裡面。香嫩的雞肉讓人吃到停不了口。😋芒蝦煎鮮淮山這樣清脆的淮山我很喜歡吃。🥰堂弄砂鍋鮑魚焗飯現場即炒的焗飯,很入味,飯粒炒得很乾爽,不會有重油感。👍甜品薑茶水中花配懷舊芝麻卷水中豆腐花很美,證明廚師的刀功非常好👍可惜了薑茶只聞到薑味,喝下去卻不太有味道。反而芝麻卷很濃

頭盤
醉鵝肝、海蜇、叉燒

龍皇杏汁燉花膠

主菜
薑蔥千層竹波士頓龍蝦
這個菜基本沒難度,只要材料夠新鮮就很好吃了🥰🥰

意大利黑醋松板肉

香蔥海鹽煎馬友柳

火焰鹽焗雞

芒蝦煎鮮淮山
這樣清脆的淮山我很喜歡吃。🥰

堂弄砂鍋鮑魚焗飯
現場即炒的焗飯,很入味,飯粒炒得很乾爽,不會有重油感。👍

甜品
薑茶水中花配懷舊芝麻卷
水中豆腐花很美,證明廚師的刀功非常好👍可惜了薑茶只聞到薑味,喝下去卻不太有味道。反而芝麻卷很濃芝麻味又不會太甜,可以多吃幾個也沒關係。😋
2023-05-14 341 浏览
與好友相聚,大家都好想食中菜所以揀咗間靚景嘅米芝蓮中菜廳呢度除左靚景之外 裝修都好有格調第一道菜就上咗焦糖豚肉豚肉叉燒+海蜇+蘆筍白肉卷個人好鍾意個叉燒,有淡淡的焦糖味肉質鬆軟,非常好食而海蜇口感爽口 酸辣海參竹笙海皇羹感覺上好似酸辣湯咁樣 有帶子同蝦仁喺入邊 十分足料酸湯蟶子皇配咗萵筍 可以平衡返酸湯嘅酸味底下有薯粉 吸咗湯嘅精華 而聖子鮮甜爽口意大利黑醋松板肉呢個豚肉肉質好彈牙味道酸酸甜甜 好開胃玻璃脆皮貴妃雞雞肉juicy 最欣賞佢嘅皮好似紙咁薄又好脆口芒蝦煎鮮淮山我第一次食煎淮山,估唔到個口感可以咁爽口香蔥雞油蒸馬友馬友嘅肉質幾滑 沒有Overcooked最後黎個砂鍋鮑魚焗飯最有特色嘅係經理會喺我哋面前烹調呢一個飯經理先爆香蔥 之後再加入飯及鮑魚等配料炒飯好乾身粒粒分明 非常惹味主食完晒之後最後就係到甜品 薑茶水中花配芝麻卷簡直係一個完美嘅配搭師傅手工好好將舊豆腐切到好似花咁樣 未食,已經覺得非常精美而薑茶清淡得來,帶有陣陣嘅薑味又唔會太甜,非常好而芝麻卷 每啖都有香嘅芝麻味。超讚👍🏻
與好友相聚,大家都好想食中菜
所以揀咗間靚景嘅米芝蓮中菜廳
呢度除左靚景之外 裝修都好有格調

第一道菜就上咗焦糖豚肉豚肉叉燒+海蜇+蘆筍白肉卷
個人好鍾意個叉燒,有淡淡的焦糖味肉質鬆軟,非常好食
而海蜇口感爽口

味道酸酸甜甜 好開胃

玻璃脆皮貴妃雞
雞肉juicy 最欣賞佢嘅皮好似紙咁薄又好脆口

芒蝦煎鮮淮山
我第一次食煎淮山,估唔到個口感可以咁爽口

香蔥雞油蒸馬友

炒飯好乾身粒粒分明 非常惹味

主食完晒之後
最後就係到甜品 薑茶水中花配芝麻卷
簡直係一個完美嘅配搭
師傅手工好好將舊豆腐切到好似花咁樣 未食,已經覺得非常精美
而薑茶清淡得來,帶有陣陣嘅薑味又唔會太甜,非常好
而芝麻卷 每啖都有香嘅芝麻味。超讚👍🏻
吃货Jane再次上线❕具体吃了什么,可见最后一张图的菜单。推荐菜:🌸焦糖黑豚叉烧经典名菜,很少吃猪肉的我,却感觉非常棒,没有一点肥腻的感觉。🌸烟熏素鹅烟熏的味道有一种不可名状的棒,烧鹅偏甜,但甜而不腻。🌸龙皇杏汁炖白肺杏汁经过烹炖更清甜,猪肺也是入口非常爽口弹牙,但是喝不惯杏汁的宝贝们不要轻易尝试,味道真的很浓。🌸酸菜蛏子皇酸菜搭配海鲜令海鲜更鲜嫩,蛏子非常肥美,入口清爽酸甜。🌸椒麻澳洲M9和牛粒和牛爱好者必吃🍽️椒麻的味道让你在入口时有一点点麻麻的感觉,这样的感觉异常美妙,和牛🥩鲜嫩多汁,一口咬下去,飞上天的感觉!🌸弄堂砂锅鲍鱼焗饭鲍鱼做成焗饭,真的太美妙了,喜欢吃鲍鱼的宝宝不容错过!而且更奇妙的是,有小哥现场做给看,给你一种美食就在眼前的感觉!📌店名:金紫荆生记粤菜厅📌地址:湾仔博览道1号会议展览中心博览商场(会展地铁站B出口,进入会展中心,要问一下工作人员,有点难找)📌人均:1000HKD左右(主打高端食材)📌食物味道:🌟🌟🌟🌟🌟📌实惠:🌟🌟🌟🌟📌整体推荐指数:🌟🌟🌟🌟🌟
吃货Jane再次上线❕具体吃了什么,可见最后一张图的菜单。

推荐菜:

🌸焦糖黑豚叉烧

🌸烟熏素鹅
烟熏的味道有一种不可名状的棒,烧鹅偏甜,但甜而不腻。

🌸龙皇杏汁炖白肺

🌸酸菜蛏子皇
酸菜搭配海鲜令海鲜更鲜嫩,蛏子非常肥美,入口清爽酸甜。

🌸椒麻澳洲M9和牛粒

🌸弄堂砂锅鲍鱼焗饭

📌店名:金紫荆生记粤菜厅
📌人均:1000HKD左右(主打高端食材)
📌食物味道:🌟🌟🌟🌟🌟
📌实惠:🌟🌟🌟🌟