2017-08-17 142 浏览
Today I went all the way to Kowloon to watch Spiderman, just so that afterwards I could go to this restaurant to try their famous black truffle mascarpone pizza. Unfortunately, I didn't have what I wanted.  Usually, I love all the components of it: black truffle, mascarpone, and pizza. But this product of those three just wasn't worth the hype. It was crispy on the outside, which was nice, and tasted strongly of black truffle and cheese, which is also a plus. But no, despite all this, it was shockingly ordinary. On the whole, it was bland. For all the expensive ingredients, it seemed to me like an unsophisticated homemade breakfast. The vinaigrette tasted exactly like 巨峰提子 juice, the packaged one, which means medicine.

The staff was kind, and I wouldn't give a thumbs down if the restaurant wasn't so undeservedly famous or the dish so undeservedly expensive. It just isn't as good as people say it is, I am sorry.
2017-08-17
2017-08-15 138 浏览
今日约了朋友去大角咀取件,取完件後我們亦不便再行去旺角食晚飯, 於是上Openrice 揾下附近有什麼餐廳選擇。於是便揾到這家餐廳, 由於時間尚早, 故不用排隊等位, 立即便可入座。 店舖裝潢以航海的風格作擺設, 讓人置身於船上享受晚餐。先望望餐牌, 有湯類, 沙律, 小食, 自選車仔意粉, 金船長精選配搭, 自選漢堡類, 意大利飯類, 千層麵, 比蕯, 主菜, 甜品, 特色咖啡, 特色飮品, 飲品。很多選擇, 真的如何是好。就係呢個時候, 店員首先先來介绍店舖的得獎作品 - 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯配自家製提子果醋, 有机沙律有(6吋 $108) 和(9吋 $168)選擇。 由於我們兩個人, 所以點了一個6吋 pizza食。 這個pizza有3種食法, 但對於我來説,那一種食法都是甘正。夾心pizza香脆軟熟, 有很濃厚的芝士味道, 再加上黑松露醬令食物味覺更加豐富。若灑上酸酸甜甜的提子果醋, 將pizza提升到另一層次。+28 有餐湯海鮮蕃茄湯 - 蕃茄湯算是清甜, 但味道不是很濃, 海鮮味清淡。薯茸忌廉湯 - 薯茸極濃味, 而且不是稀的,有質感, 味道適中。香煎法國鵝肝

+28 有餐湯
海鮮蕃茄湯

薯茸忌廉湯

香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律

香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律 $138

唔好睇佢细细件,食完都飽飽滞滯。入口即溶化, 比較膩, 切落去時比較多油, 幸而配搭蘋果沙律, 方感覺冇甘肥膩。
美國特级肉眼牛扒 (12安士)

美國特级肉眼牛扒 (12安士) $298 黑椒汁 6成熟

這個牛扒真是不得了, 因為牛扒很大塊好夠份量, 有成塊面甘大塊, 唔係呃你。雖然我們點了六成熟, 但切開後覺得熟透了少少。牛扒好腍易切, 亦有牛味, 咬落唔靭亦唔"鞋" 口, 肉汁亦很鮮味。

熱薄荷咖啡

本來夜晚我都不想飲咖啡, 怕晚上睡不著, 但又好想試下薄荷咖啡, 於是膽粗粗就試左。咖啡味中帶一点薄荷, 比較清涼舒暢感覺。
京都宇冶綠茶红豆蛋糕

+38 京都宇冶綠茶红豆蛋糕

食飽飽後仍未夠喉, 点了這個甜品作為今晚的完結。雖然這個甜品不是很大件, 但仍能滿足想食甜品的我。綠茶味很濃, 蛋糕亦很幼滑, 亦不覺得太甜。

香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律
美國特级肉眼牛扒 (12安士)
京都宇冶綠茶红豆蛋糕
2017-08-10 167 浏览
好肚餓下被外表格局吸引、以及價錢(看似合理所以有所期望)入去2人晚餐。一客牛柳配薯菜餐湯+飲品$188,另一客海鮮拼盤配意粉餐湯+飲品$178,食物味道唔洗多講,否則唔會長篇大論,但真心分享未試過由飲第一啖湯至到埋單,不斷呻笨,甚至用大快x的出品作比較但收緊名寶x餐廳價錢。唯一Ok嘅係員工服務,佢好客氣問我地會唔會優惠價加客甜品,嗜甜的我第一時間好有禮而firm地回答唔洗嘞(當然我去左隔離街食貴x甜品啦!)咁嘅餐廳、咁嘅質素、咁嘅價錢,呢世唔會再幫襯!海鮮拼盤:超市出品的急凍青囗2隻、一塊炸魚、一粒急凍元貝一隻翻熱的炸蝦牛柳0k嘅、溫度也非常和喛湯也是十分和暖而且未攪混筆入個碗度

牛柳0k嘅、溫度也非常和喛

湯也是十分和暖而且未攪混筆入個碗度
2017-08-10 127 浏览
俾啲好評呃左,對菜式超級失望!我未食過間咁難食既西餐廳!人生第一次接受唔到而寫評論就係利間餐廳!成為左我人生最中第一間排頭位最唔想食既一間!BBQ豬立骨!我真係食左兩啖就放想埋單拉,各位自己諗請楚
BBQ豬立骨!我真係食左兩啖就放想埋單拉,各位自己諗請楚
2017-08-08 119 浏览
同男朋友係旺角行完街,又唔想係旺角同人迫食飯,就決定行過去大角咀食一向出名高質素西餐的金船長。我地坐低既時間都未夠七點,店入面仲係冇咩人,但七點打後就坐到八九成滿啦。首先點左個蟹肉素魚翅南瓜湯,南瓜湯好香甜,仲有大量的素魚翅,好有驚喜,真心推介鵝肝蘋果沙拉,大大塊鵝肝配上卜卜脆的多士,鵝肝非常香濃,正當然唔少得店主推介的得獎黑松露pizza, 外皮烤得十分香脆,黑松露醬加上大量芝士味道十分配合,令人食完一件又一件,唔怪得成為呢間餐廳的鎮店之寶小食拼盤有芝士魚餅、炸魷魚圈、烤青口及燒雞亦,樣樣都冇令人失望老虎蝦拼凡立貝天使面,老虎蝦同凡立貝都好彈牙同新鮮,一食就知一定唔係雪藏野,天使面用左南瓜汁,好好食黑松露什菌意大利飯,黑松露醬好香濃好入味!飯粒軟硬剛好,讚最後甜品時間叫左個心太軟,外面香脆裡面流心,為呢餐豐富滿足的晚餐畫上完美句號

鵝肝蘋果沙拉,大大塊鵝肝配上卜卜脆的多士,鵝肝非常香濃,正

黑松露什菌意大利飯,黑松露醬好香濃好入味!飯粒軟硬剛好,讚

2017-08-07
  • 餐湯
其實好耐之前已經試過呢間店,可能都有5年吧🤤~第一次食既時候已經覺得佢地食物水準好唔錯,不過始終唔係住呢區相對有啲遠,所以事隔多年到宜家先有機會再去👹~(不過其實唔難搵的,大家唔好被嚇親😅~哈哈)無諗過隔左咁多年再去水準仍然保持到,甚至覺得好味過以前😍!呢度基本上所有主菜都可以加野飲同餐湯的,唔使一定限住食套餐~隊長B是十分喜歡佢地的設計😋! --------------------一開頭其實唔算太餓,所以淨係聽佢地店員推介叫左個Signature Pizza 「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩🍕」同「虎蝦帆立貝天使麵🍝」~同配左兩個餐湯,一個「青豆忌廉湯」同「法式鴨清湯」;兩杯野飲,一杯「白牛」,一杯「檸檬特飲」🍸~ 兩個湯OK啦~鴨湯都幾清有鴨碎嘅~不過杯「白牛」就十分甜🤦🏿‍♀️…不過重點始終係野食~所以同大家報導下先!唔講唔知,原來個PIZZA非同小可乃是拎過獎的🤓~有三種食法,第一步係就咁食,食到好濃的芝士味同黑松露味,好鬆化,口感好似餡餅,一路咬芝士味充斥口腔,好好味🧀;第二步點提子醋食,因為有醋香的加乘,突然變得很清新,不過會削減黑松露的濃香🤔;最後一步就係加埋有機

--------------------

唔講唔知,原來個PIZZA非同小可乃是拎過獎的🤓~有三種食法,第一步係就咁食,食到好濃的芝士味同黑松露味,好鬆化,口感好似餡餅,一路咬芝士味充斥口腔,好好味🧀;第二步點提子醋食,因為有醋香的加乘,突然變得很清新,不過會削減黑松露的濃香🤔;最後一步就係加埋有機沙律菜在中間,再點提子醋食,呢個食法係最清香的,亦可以解滯,食到呢部突然覺得肚餓起來了😂!!

「虎蝦帆立貝天使麵」用的是龍蝦汁,天使麵吸晒啲汁真係超級好味🦐,而且好健康地落左好多配料,完全唔會油,帶子同大蝦都煎得好香,雖然大蝦有點小哈哈,不過味道真係好濃好正👍🏻~

其實禾都想減肥其實禾都想減肥其實禾都想減肥☠️(因為很重要所以要講3次!!)不過食完呢兩樣真係停唔到,仲想食😓…(心裏一直說服自己好難得先又黎呢度食到咁正既食物無理由束縛自己個胃架👿~)於是又叫左個「車仔自選意」

講得做車仔同自選,緊係隨便配搭啦😌,本來隊長B就揀左「墨汁麵+泰式青咖哩汁+巴馬臣芝士+煙鴨胸+蟹肉+菠菜+日式溫泉蛋」😜,想挑戰一下自己的味蕾,不過餐廳無晒青咖哩汁,所以唯有轉做「忌廉香草汁」啦😗~
無諗過亂黎的配搭主廚都可以做得那麼好~溫泉蛋好香好流心,同墨汁麵+忌廉香草汁撈混之後係非常Match的😽~
菠菜好綿密,蟹肉亦超級多,食到煙鴨胸隱隱的煙薰味同creamy的口感,頓時好想讚賞自己果然係個Fusion專家~~~👨🏼‍🍳(其實係餐廳廚師的功力太高先整到!)不過中意搞搞新意思的朋友仔絕對要去呢度~~嘗試下自己的藝術潛能👩🏻‍🎨哈哈
--------------------
-------------------------
2017-07-26
  • 車仔自選意
2017-08-02 146 浏览
本人從來無寫openrice食評既習慣,但決定為理間餐廳寫我既第一個食評,因為唔想其他人同我一樣中伏。兩日前偕同家人(共四人)到金船長進食晚餐,點了四份set dinner,主菜包括兩客'法式紅酒燴鴨脾'及兩客'香煎比目魚併老虎蝦伴龍蝦汁'。每個set均配有餐湯及飲品,價錢按主菜而定,分別是$168及$178。首先端上來的'法式魚清湯'不但看上去像清湯(甚麼湯料也沒有),喝下去更像味精水。別說甚麼法式不法式,連些微魚味也沒有。主菜還未上桌就已知中伏。主菜的質素亦很一般,像是$100有找就可以吃到的水平。紅酒鴨脾的肉質並不鮮嫩,比目魚及蝦的量不多也毫無鮮味。以加一後接近每位$200的價錢來說,餐廳完全沒有提供該價錢應有水平的食物給我們,所以奉勸各位唔好曬錢幫襯理間無誠意及不划算既餐廳!以每位$200既budget絕對可以係好多其他地方食到更好既野!!!

2017-07-30 89 浏览
見到唔少人推介呢間餐廳,所以特登同朋友嚟試下。餐廳比較幽暗,幾有情調。個個都試呢到既黑松露比薩,我地都點左一份,上菜上得好快,我自己本身唔係特別好比薩,但與其話係比薩,佢比較似多士,外脆內軟,黑松露陣味好香,加埋面層既芝士粉,簡直一流。侍應好專業咁介紹左三種食法,可以加新鮮啜取既提子汁或雜菜,自己就最中意三者加埋,食落完全唔漏,真心推介!叫得金船長,我認為佢嘅海鮮前菜同主食比較出色,個海鮮雜果沙律係我見過最多海鮮,物超所值,芝士焗田螺味道都唔錯。食完一大輪都唔濟,所以我地點左幾樣甜品,最值得推介係個心太軟,甜度岩岩好,加埋雪糕,好好味。整體都好唔錯,一定會再去食!✌🏼

2017-07-28 80 浏览
好耐冇食西餐啦,終於有機會可以同男朋友食返餐好嘅。今日嚟到大角咀嘅金船長試吓佢,餐廳用左船來做主題,餐廳入面有好多航海嘅裝飾,感覺好新鮮,今次就同男朋友叫咗店裏面嘅招牌菜黑松露醬意式馬斯卡普芝士pizza。我對黑松露有一種情意結,好鍾意佢嗰陣味道。同一般嘅Pizza唔同佢係圓圈架,而且有啲似三文治咁,原來Pizza三個食法架,第一個方法就係直接攞嚟食,濃郁嘅芝士味同埋黑松露嘅味道係口裏面。第二個方法呢就係點提子果醋,果醋好清新食落去就冇咁膩,而最後一個方法呢就係夾埋啲有機沙律菜嚟食,口感層次好豐富呀超級surprise !食完pizza梗係要食埋意粉啦,依個香煎紐西蘭牛柳配黑椒意粉好好味,牛柳充滿質感,口感同味道都一流😬 另外我哋仲叫咗個香煎海鱸魚併帆立貝,海鮮好新鮮好好味啊,鱸魚煎得好香啊,口感岩岩好架。最後仲叫咗一杯甜白酒來試吓但係成晚真係好perfect
最後仲叫咗一杯甜白酒來試吓但係成晚真係好perfect
2017-07-26 92 浏览
朋友介紹話呢間餐廳有好多黑松露嘅食,就決定早收工嚟食下。首先叫左個鵝肝蘋果沙律,鵝肝好肥美,又厚,上面小小sauce令成件事冇咁漏仲解左油膩感,配上蘋果粒一齊食會更fresh! 餐湯叫左南瓜素翅湯,南瓜味香濃,但整體偏咸。另一個湯係鴨清湯,重鴨香味,易入口。之後就上左最signature 嘅黑松露意式pizza,第一次食咁得意嘅pizza.外脆內軟,加上特製嘅提子sauce更正,會吊到黑松露嘅味出嚟好好食!仲有份羊架就叫左7成熟,好大件同肥瘦適中,性價比高!甜品嗌左心太軟,但甜左d仲有原味梳乎厘,大大個好有空氣感,唔太甜,食左冇咁有罪惡感
朋友介紹話呢間餐廳有好多黑松露嘅食,就決定早收工嚟食下。

好好食!

仲有份羊架就叫左7成熟,好大件同肥瘦適中,性價比高!

甜品嗌左心太軟,但甜左d
仲有原味梳乎厘,大大個好有空氣感,唔太甜,食左冇咁有罪惡感
2017-07-26 76 浏览
係網上見到金船長好多好評,個pizza 仲得過獎。於是乎走黎試下,結果真係無簡錯👍🏿點左朱古力同mocha:不過不失☺️法式焗田螺:係麵包上面抺上田螺同啲汁,好好食,田螺焗得黎吾硬。啲汁食落去有牛油、香草、芝士。好正😋得獎pizza: 黑松露菌醬意式馬斯,真心覺得好食。佢有多種食法:1. 就咁食塊pizza, 一入口,好松化,而且黑松露陣味好香,2. 點草莓醬,酸酸甜甜,但又吾會蓋左黑松露陣味,3.夾菜食,菜味吾係好濃郁,但增加左puzza 既口感,三種食法都好好味,个人中意點草莓👍🏿👍🏿👍🏿最重要係趁熱食。金船長芝士漢堡包:侍應好好,落單果時會問個包分幾份,我地簡左分4份。而塊牛扒就8成熟,一入口,好juicy , 而且塊扒好厚,厚得黎又吾硬,好好味。老虎蝦拼凡立貝天使麵:隻蝦好鮮甜,啲肉吾會梅,好實,凡立貝大大粒,煮得好入味,但又吾會硬,天使麵吸左啲龍蝦汁味,好正今晚餐飯真係好好食。2個人食左$510, 仲要好飽。

點左朱古力同mocha:不過不失☺️

今晚餐飯真係好好食。2個人食左$510, 仲要好飽。
2017-07-25
2017-07-25 52 浏览
今日收工同事約我食晚飯 我二話不說話去大角咀到食啊 我記得附近有好多出名餐廳嫁 見金船長好評好多wor香煎法國鵝肝蘋果沙律 鵝肝好大份煎得外脆內軟 入口即溶 口裡有油嘅香味 配埋烘過嘅麵包 真係冇得頂金船長芝士漢堡包配炸粗薯條牛肉係老闆自己研製嘅 咬落去好juicy 薯條即炸 吾會好淋 正

金船長芝士漢堡包配炸粗薯條
牛肉係老闆自己研製嘅 咬落去好juicy
薯條即炸 吾會好淋 正
  • 金船長芝士漢堡
2017-07-25 78 浏览
大角咀有好多隱世餐廳 金船長亦都係其中一間我最想食嘅餐廳 而今次同老公專登楂車過黎食環境好舒服 亦有好多船嘅擺設 右邊畫咗好多手繪圖書黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩得獎作品真係名不虛傳 真心推介 店員亦介紹有3種食法 第一 就係就咁食 好香黑松露同芝士嘅味道 外脆內軟 真係好邪惡 第二就加埋自家制提子果醋 酸酸甜甜 吾會好膩第三就加埋有機沙律同埋提子果醋 翡翠苗真係第一次食 加埋一齊好清新 又帶點提子香味 我最鐘意都係第三種食法香煎泰國老虎蝦併日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵老虎蝦同帆立貝好新鮮 燒得好香口 龍蝦汁濃郁 配埋個天使麵口感不錯金船長原味梳乎厘疏乎厘好鬆軟 食落去有蛋香味 再加埋啲砂糖係表面 冇得頂黑牛白牛細個成日飲 好懷念啊

環境好舒服 亦有好多船嘅擺設 右邊畫咗好多手繪圖書

疏乎厘好鬆軟 食落去有蛋香味 再加埋啲砂糖係表面 冇得頂

黑牛白牛細個成日飲 好懷念啊
  • 金船長梳乎里
2017-07-22 105 浏览
聽聞大角咀依家變咗好多,食市林立,單單係一條街仔已經有好多食肆,上次我個表弟話去過嗰頭有間老字號嘅西餐廳大角咀大全街55號地下~金船長餐廳~意大利菜丶薄餅丶漢堡包丶扒房集一身嘅西餐廳!今日係我老友生日,所以就決定喺嗰度慶祝!今日係佢生日梗係開返支紅酒慶祝下啦🍷一支紅酒呢度超抵只售$200😙然後整返個🎃蟹肉素魚翅南瓜湯俾佢嘆下先啦⋯⋯湯底鮮美無比,啖啖蟹肉加埋素魚翅增加口感,而且非常幼滑😋法式焗田螺$68配麵包,薯蓉加上牛油非常香滑!加上芝士焗制!灑上香草👍👍炸香脆軟殼蟹$78軟殼蟹炸得好香脆,配上特製蟹子千島醬沙律汁,食落卜卜聲好好味呀⋯⋯老虎蝦龍蝦汁意大利飯$148老虎蝦非常彈牙而且有兩大隻,龍蝦汁非常濃郁,飯粒有咬口軟硬適中!心太軟朱古力布甸$58呢個心太軟做得非常出色,切開中間有濃郁嘅朱古力漿流出,配上雲呢拿雪糕,美味非常!我相信我朋友佢非常滿意今日嘅生日派對🎂🎂🎂

今日係我老友生日,所以就決定喺嗰度慶祝!

炸香脆軟殼蟹$78
軟殼蟹炸得好香脆,配上特製蟹子千島醬沙律汁,
食落卜卜聲好好味呀⋯⋯

老虎蝦龍蝦汁意大利飯$148

心太軟朱古力布甸$58

我相信我朋友佢非常滿意今日嘅生日派對🎂🎂🎂
  • 老虎蝦龍蝦汁意大利飯
  • 香脆軟殼蟹
  • 心太軟
2017-07-22 99 浏览
又係辛苦左一個禮拜要唞唞嘅時候!今個星期真係有啲喘不過氣來⋯⋯老細為咗趕今次嘅presentation🙆我哋開咗兩日夜車!好唔容易先搞掂曬!所以辛苦搵來自在食,點可以難為自己😏⋯⋯一於搵間餐廳慰勞吓自己🤓有個同事話去過呢間位於大角咀大全街嘅《金船長餐廳》所以就約埋老公一齊去啦😬南瓜忌廉湯,鮮甜味美,南瓜味好出!凱撒沙律$78加$18配煙三文魚分量超大,而且沙律菜好爽脆新鮮,醬汁芝~滋味十足,煙三文魚肥美,麵包粒都非常鬆脆!海鮮鮮果沙律千島醬$98加$30配巴拿馬火腿材料超豐富份量亦是超大⋯⋯有大蝦丶青口丶蟹柳丶魷魚生果有蘋果超甜丶哈密瓜⋯⋯大量嘅沙律菜配🈴️千島醬汁非常夾重頭戲來啦⋯⋯我朋友話呢一個《黑松露菌醬意式馬斯》$168一定要是因為係得奬嘅^_^中間夾住好多嘅黑松露醬,外層非常香脆而且濃郁芝士味配以酸酸甜甜自家製嘅提子果醋醬汁👍👍👍唔怪之得得奬啦⋯⋯美國肉眼牛扒12安士$298肉質鮮美多汁,七成熟啱啱好,配上黑椒汁👍但我個人就覺得只係加啲海鹽就已經好好味啊最後你個檸檬芝士蛋糕$58作結尾,呢個禮拜嘅辛勞已經抵銷晒啦🙆

南瓜忌廉湯,鮮甜味美,南瓜味好出!

凱撒沙律$78加$18配煙三文魚

海鮮鮮果沙律千島醬$98加$30配巴拿馬火腿