早前閨蜜🐰介紹了一家釜飯專門店🌟,既然有她的大地推薦💪🏽,當然要去看一看嘛🙃。釜飯🍚,是日本一種傳統鍋飯🇯🇵,外型跟港式煲仔飯有點相似😅,這家店主打以鰹魚湯底蒸煮的釜飯🐟。店內環境寬敞🤩,非常整潔👍🏽。🔹麵豉湯🥣因為升級了套餐的關係✨,這個是包括了的😁,湯內有著配料😳,可是絕不馬虎的👏🏽!🔹前菜🥢分別有辣芽菜及鰻魚😌,人妻🐷比較喜歡辣芽菜🌶,爽脆的口感加上微辣的味道😋,醒胃十足🎉!🔹金魂蒲燒釜飯特🐟 $88鰻魚肉質厚身😍,肉質結實😋,魚皮燒至酥脆🔥,另外這家店是免費添加鰻魚汁的💦,對於重口味的老公🍋真的是再合適不過了🤣。🔹黑豚釜飯🐽 $98大大塊的黑豚看得人妻🐷傻了眼🤪,肉質厚實🤤,肥瘦相間💖,配上了醬汁更是惹味🎊。🔹飲品🍵最後再點上了套餐包括了的飲品🍻,整晚超級大滿足💗!💭總結這家店的釜飯價錢絕對是非常平民化💵,加上份量也不少😲,性格比高💯!

店內環境寬敞🤩,非常整潔👍🏽。

🔹麵豉湯🥣

前菜

🔹金魂蒲燒釜飯特🐟 $88

🔹黑豚釜飯🐽 $98

🔹飲品🍵
最後再點上了套餐包括了的飲品🍻,整晚超級大滿足💗!
左:凍檸茶 // 右:凍咖啡

💭總結
2019-06-10
2019-06-18 116 浏览
今日同朋友去咗九龍灣睇戲諗住喺附近食少少野先入場 但係又唔想食到到都係嘅連鎖餐廳 於是就嚟咗呢間釜飯專門店試吓由於我哋大家都唔係太肚餓所以只係叫咗一個飯同其他小食share飯方面我哋就叫咗一個牛舌飯 $98同平時食開嘅牛舌唔同 呢個牛舌既質地比較林身 食落去比較似牛肉 幾容易入口 佢入邊嘅飯都幾入味 釜飯嘅質素唔錯!榴槤炸彈 $22/2身為一個榴槤迷梗係要試吓啦! 咬落去仲係二架入邊嘅榴槤流晒出嚟 下次黎都會再叫呢個炸甘栗紫薯餅$38發現呢間鋪頭炸物其實都幾好食! 呢個炸紫薯餅做得啱啱好唔會太油 個人都幾鍾意食黑松露玉子燒 $18/1呢個價錢來講算平 我哋每人叫咗一條試吓 大大嚿玉子上面鋪滿晒醬 有啲邪惡🤭☺️汁煮鰻魚肝 $23見佢嘅價錢唔貴喺其他餐廳又未食過鰻魚肝所以試下 焦糖番薯 🍠 $28發現呢間鋪頭嘅消息其實全部都唔貴同埋質素都幾高. 個人叫咗呢個甜番薯食之後食唔停. 可能因為本身比較鍾意食番薯嘅關係🤭☺️🍴😊整體來講覺得呢間鋪頭嘅飯同埋小食都唔錯 如果大家嚟到不妨都試下下佢哋嘅小食 當中最推介佢嘅甘栗紫薯餅同埋焦糖番薯!👍🏻

飯方面我哋就叫咗一個牛舌飯 $98

焦糖番薯 🍠 $28
可能因為本身比較鍾意食番薯嘅關係🤭☺️🍴😊

• 甘栗紫薯餅
  • 焦糖番薯
呢間小店主打香港少見嘅釜飯😁其實就係我屋企附近,不過可能正正因為近,所以一直未去試。今日見有朋友叫落,就第一次去試呢間釜飯!⭐金魂釜飯套餐($98)其實釜飯就係日本人嘅煲仔飯😁呢個金魂就係蒲燒鰻魚釜飯,一上檯已經流哂口水!😍鰻魚係超大件好厚好肥美,配埋燒汁真係perfect! 😍😍另外鰻魚燒得剛剛好,無燶到,但聞到焦焦地嘅香味,好正!另外就係鰻魚骨唔多,大家可以放心食。值得一提既係釜飯份量好多,男仔食都應該夠飽😂釜底仲食到飯焦呀!另外配菜嘅雞蛋絲都好出色,配埋燒汁甜甜地食好好味好match❤跟餐仲有 麵豉湯同埋熱飲,食到好飽好滿足🤗大家去開九龍灣又多個地方啦😘-------價錢:$98------評分(10分滿分)賣相:9味道:9性價比:8回頭率:8-------餐廳資料:名稱:釜之魂 釜飯專門店地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-G288號鋪前往方法:九龍灣站B出口

⭐金魂釜飯套餐($98)

-------
價錢:$98
------
評分(10分滿分)
賣相:9
名稱:釜之魂 釜飯專門店
前往方法:九龍灣站B出口
2019-06-09
2019-06-15 108 浏览
而家好多食肆為響應環保,全部走哂膠但呢間啲飯盒,係用普通紙袋果種紙,拎到返屋企漏哂湯。先唔講衛生問題,用呢種紙盒裝熱食已經不智,仲要裝湯🙄最後碗烏冬唔夠湯乾曾曾,外賣仲要加$4!
而家好多食肆為響應環保,全部走哂膠
但呢間啲飯盒,係用普通紙袋果種紙,拎到返屋企漏哂湯。
先唔講衛生問題,用呢種紙盒裝熱食已經不智,仲要裝湯🙄
最後碗烏冬唔夠湯乾曾曾,外賣仲要加$4!
2019-06-15
外卖自取
2019-06-11 281 浏览
放工黎到淘大附近覓食經過見到呢間門面幾大既原來以為吉豚屋個位已經轉左另一間日本菜了因為我係一個鰻魚愛好者即刻衝入去~店面好易認 上面有條3D鰻魚 logo同埋個招牌幾有氣勢見到有d食評話佢d飯有點軟但又唔係好覺 可能因為我跟佢 一打開蓋就撈下佢 比佢散走d氣先 好細心地有教學又有一個手寫是日人氣精選我地叫左個極上金釜(醬燒鰻魚) 如果係銀釜就係 白燒鰻魚都係鍾情鰻魚汁 所以簡左醬燒見台面仲有寫 唔夠汁可以任添不過其實都夠哂了加$18 變餐好抵 ,有麵鼓湯 , 小食(鰻魚+ 酸青瓜+ 飲品) 飲品種類都好多我地就叫左熱蘋果蜜 同 涷柚子蜜食食下前菜傾兩下計個釜飯好快就上菜了 唔洗等好耐鰻魚外皮完全同魚肉融為一體 好香 好多汁餐牌上提示話有小小骨 初頭有點驚好多骨但我食食下 都好少feel到骨feel到成個飯有用心製作 鰻魚同飯既比例岩岩好 入面仲有d菇+ 栗米條+ 青豆可以見到係勁多汁, 芝麻好香! 仲有少少蛋花碎同埋有條骨 係鰻魚骨(?)有條炸鰻魚骨下次會encore再試埋其他釜飯 有咩牛肉、豬軟骨、牛舌⋯ 好多款釜飯
放工黎到淘大附近覓食

同埋個招牌幾有氣勢

見到有d食評話佢d飯有點軟
好細心地有教學
又有一個手寫是日人氣精選

我地叫左個極上金釜(醬燒鰻魚)
如果係銀釜就係 白燒鰻魚
都係鍾情鰻魚汁 所以簡左醬燒
見台面仲有寫 唔夠汁可以任添

不過其實都夠哂了

加$18 變餐
好抵 ,有麵鼓湯 , 小食(鰻魚+ 酸青瓜+ 飲品)
飲品種類都好多

但我食食下 都好少feel到骨

feel到成個飯有用心製作
鰻魚同飯既比例岩岩好

入面仲有d菇+ 栗米條+ 青豆

可以見到係勁多汁, 芝麻好香!
仲有少少蛋花碎
同埋有條骨 係鰻魚骨(?)

有條炸鰻魚骨

下次會encore
再試埋其他釜飯
有咩牛肉、豬軟骨、牛舌⋯ 好多款釜飯
  • 金魂釜飯
  • 鰻魚釜飯
  • 五花豚肉釜
2019-06-10 100 浏览
兩月前日本吃完釜飯,於是便選了這餐廳回味一返。餐廳裝修頗日式的,也比想像中闊,坐得挺舒服。叫了燒雞和牛舌飯,燒雞比想像中大塊,size就像飯蓋一樣,足料非常。燒雞吃得出有燒烤過的味道,挺香的,只是醬汁略微少了點。牛舌就不得了,出奇地彈,又彈又爽,這不是好多餐廳能提供到的資質。到最後小食方面,苦瓜餃細隻了一點,味道也一般,性格比上就不太吸引,但勝在釜飯大份,這點值得加分。

2019-06-09 90 浏览
上個月係和歌山食第一次釜飯 好懷念!係九龍灣搵野食 竟然有間食釜飯既 即刻衝去試試餐廳都算大 侍應服務還可 苦瓜餃子略嫌唔夠趣 琳左啲 味道可以雞肉釜飯塊雞扒啖啖肉 無咩雪味 正釜飯既飯量非常足夠 牛舌好入味 唔會太乾太硬鰻魚玉子燒等待時間較耐 但味道ichiban
上個月係和歌山食第一次釜飯 好懷念!
係九龍灣搵野食 竟然有間食釜飯既 即刻衝去試試

雞肉釜飯
鰻魚玉子燒
牛舌釜飯
2019-06-08 83 浏览
呢日朋友係九龍灣個邊放工,於是就約左係淘大商場食晚飯,見到呢間日本野嘅門口好矚目,所以就揀左呢道食晚飯。我地見啲小食好吸引,於是就一口氣叫了幾碟小食:白魚脆脆沙律白魚同沙律菜嘅味道意外地配合,本來仲附有柚子沙律汁,但係個人認為唔駛加沙律醬都好夠味。櫻花蝦炸豆腐櫻花蝦味道鮮甜,炸得香口。黑松露玉子燒呢個玉子燒本身味道帶甜,加上黑松露醬汁食得出香濃嘅黑松露味,食落鹹中帶甜咁十分有趣。吉列牛舌呢款吉列牛舌勝在炸粉漿唔厚,牛舌又唔會太老,不過味道略淡。鹽麴牛舌飯最後當然要試佢招牌釜飯,牛舌嘅份量都頗多,肉質夠冧,加上蛋絲、青豆等嘅配料最啱拌飯,食到底仲會有脆口嘅飯焦,好似食緊煲仔飯咁,醬汁嘅味道則較濃。

我地見啲小食好吸引,於是就一口氣叫了幾碟小食:

白魚脆脆沙律

櫻花蝦炸豆腐
櫻花蝦味道鮮甜,炸得香口。

黑松露玉子燒

吉列牛舌
呢款吉列牛舌勝在炸粉漿唔厚,牛舌又唔會太老,不過味道略淡。

鹽麴牛舌飯
2019-06-08 83 浏览
睇左食評話唔錯,於是乎睇完戲就過黎食埋個既餐先,睇完戲出示戲票會有95折,(好過無),坐落就叫左啲招牌野,曼魚飯,有唔同價錢唔同嘅曼魚部分,店員服務不錯,只是個飯黎左,唔好食好普通,啲飯好干身,痴實哂,大佬,我唔係食煲仔飯呀,曼魚嘅味道,一般嘞,我已經係叫最貴一百三十幾果隻,但食唔出同平時啲曼魚飯有咩分別,什至可以用差黎形容,咁嘅價錢睇完啲食評先黎,再食返咁嘅水準,我決定要留評balance一下,因為真係...好普通
2019-06-07
2019-06-08 93 浏览
食物質素 8/10朋友係九龍灣番工,就佢近近地就係九龍灣食晚飯。由於朋友想食饅魚飯,所以就黎左尼間食釜飯既試一試!我地兩個人叫左兩個釜飯套餐、一個甜品同兩杯飯品!餐湯:麵豉湯平時既我係唔飲麵豉湯,但尼個麵豉湯味道幾好,唔會太咸,而且入面有好多配料,有豆腐、紅蘿蔔、白蘿蔔同海帶,每飲一啖湯都啖啖料!饅魚釜飯(魚腩位置)一黎到個賣相的確好吸引,饅魚份量唔細,而且仲用兩條魚骨做裝飾!饅魚嫩滑,不過食入口未算叫做入口即溶,但連埋個秘制醬汁配上芝麻一齊食,都算係質素唔錯!後尾朋友試埋個魚骨,炸到脆卜卜,幾特別幾好味!牛肉釜飯牛肉份量好多,切到一粒粒咁黎燒,加埋個燒汁好好味!而且牛味好重,口感唔硬,大概7成熟左右,啖啖肉,所以兩個飯相比起黎,我會鐘意牛肉飯多少少!甜品:黑芝麻蕨餅蕨餅口感軟糯,唔會太硬,黑芝麻粉份量亦好多!自己鐘意整到細細舊咁黎食,令每一舊都痴滿黑芝麻粉!飲品:蘋果蜜尼杯係柚子蜜既朋友,但轉左蘋果自覺唔算太夾飲品:紫薯力量尼杯飲品入面有香蕉、紫薯、雲尼拿、鮮奶、忌廉同藍莓。成杯野飲香蕉同鮮奶味比較突出,鐘意飲香蕉味飲品既朋友可以一試!環境衛生 8/10環境大,坐得舒適,適合同朋友聚
食物質素 8/10

餐湯:麵豉湯

饅魚釜飯(魚腩位置)

後尾朋友試埋個魚骨,炸到脆卜卜,幾特別幾好味!

牛肉釜飯

牛肉份量好多,切到一粒粒咁黎燒,加埋個燒汁好好味!

甜品:黑芝麻蕨餅

蕨餅口感軟糯,唔會太硬,黑芝麻粉份量亦好多!
自己鐘意整到細細舊咁黎食,令每一舊都痴滿黑芝麻粉!

飲品:蘋果蜜

尼杯係柚子蜜既朋友,但轉左蘋果自覺唔算太夾

飲品:紫薯力量

環境衛生 8/10

環境大,坐得舒適,適合同朋友聚舊吹水。

服務質素 8/10

店員唔會催埋單,亦都會不時主動斟水比你,抵讚!

2019-06-06 30 浏览
放工同朋友食飯,佢上網睇呢間釜飯出名,特登去訂枱試下。餐廳喺淘大三期,大街街尾,兩邊都好多餐廳,位置易搵。兩個人食,食唔到太多野,好彩餐廳小食份量唔大,價錢唔貴,可以一次試到好幾款。冲繩苦瓜餃子 $22苦瓜味唔會太苦,就算唔食苦瓜嘅人都應該接受到,點埋餃子醬更好食。汁煮鰻魚肝 $23見到係人氣之選所以叫嚟試下,鰻魚肝第一次食,個汁煮得幾好,適合鍾意食內藏嘅人。甘露甜薯 $38蕃薯好甜,食落似爆谷味,但係係蕃薯口感,幾特別。金魂鰻魚釜飯 (特) $88是日最推介就係鰻魚釜飯,鰻魚肥美厚肉,用不鏽鋼裝嘅釜飯幾特別。鰻魚汁送飯一流。望落唔係好多,但係一人一個都食到好飽。五目釜魂 $48想清清地食個健康飯所以叫左五目野菜釜飯,有粟米,雲耳,冬菇,筍,蘿蔔,青豆,好健康。兩個人食都係$250,金魂鰻魚釜飯係值得一食嘅,幾高質。
放工同朋友食飯,佢上網睇呢間釜飯出名,特登去訂枱試下。
餐廳喺淘大三期,大街街尾,兩邊都好多餐廳,位置易搵。
冲繩苦瓜餃子 $22
汁煮鰻魚肝 $23
甘露甜薯 $38
蕃薯好甜,食落似爆谷味,但係係蕃薯口感,幾特別。
金魂鰻魚釜飯 (特) $88
五目釜魂 $48
兩個人食都係$250,金魂鰻魚釜飯係值得一食嘅,幾高質。
  • 金魂鰻魚釜飯
2019-06-06 96 浏览
今日同朋友嚟到九龍灣淘大搵食,當經過呢間餐廳嘅時候,就被它的門面設計吸引。餐廳主要供應唔同配料嘅釜飯,門外展出盛載釜飯嘅容器,令人置身於美食展覧館般。室內環境以青綠色及木做主調,感覺時尚年輕。某些椅背仲放左emoji公仔牌,顧客可以攞住嚟擺個靚pose影相,朋友平日最鍾意係社交平台呃下like,都忍唔住叫我幫佢影左幾張靚相。😎😉揭開餐牌,最吸引我嘅就係鰻魚釜飯。餐廳主要用餐紙點菜,諗左一陣,我同朋友點了金魂(極)、鯛魚竹笹、甘露甜薯🍠及骯髒炸香蕉🍌。金魂(極)附送前菜及麵豉湯,前菜有酸青瓜及鰻魚粒。鰻魚釜飯賣相非常吸引,份量十足。鰻魚肉厚,咬落肥美,鰻魚汁鮮甜,加埋芝麻,非常香口,飯粒飽滿富黏糯口感,撈起上嚟,熱辣辣、香噴噴,將鰻魚及飯一起放入口,感覺非常幸福!🥰鯛魚竹笹,彈牙爽口,質感及味道似平時較常食嘅獅子狗魚丸,但質感更厚實,味道更鮮味,配埋甜甜地嘅醬汁,非常滋味!😋甘露甜薯外面炸到金黃色,配埋芝麻,好香口,食落感到淡淡嘅甜味而不油膩,營養豐富。骯髒炸香蕉🍌,外層朱古力粉包住香蕉味嘅黏糯米,口感煙韌。作為飯後甜品,為呢一餐劃上完美嘅句號。

室內環境以青綠色及木做主調,感覺時尚年輕。

揭開餐牌,最吸引我嘅就係鰻魚釜飯。

金魂(極)附送前菜及麵豉湯,前菜有酸青瓜及鰻魚粒。

金魂(極)

鰻魚釜飯賣相非常吸引,份量十足。

鯛魚竹笹

甘露甜薯🍠

骯髒炸香蕉🍌

• 金魂(極)
  • 鯛魚竹笹
2019-06-04 156 浏览
好少見到有食釜飯嘅專門店,一入到舖頭已經見到好多釜飯嘅兜疊高左見到其中一張menu係手寫喺A4紙上面,果然係是日餐牌,日日唔同。本身想嗌大阪燒,但嗰日8點半黎食,可能太晏、賣哂😭汁燒豬軟骨釜 $78唔係講笑,呢度嘅豬軟骨好大舊!而且煮到肉質同軟骨都好林。釜飯跟埋蔬菜,如南瓜、珍珠荀、紅蘿蔔、荷蘭豆,同埋一啲甜甜嘅蛋絲,仲有半隻蛋。呢個飯比牛舌釜飯嘅汁仲要多,好夠送飯古味塩麴牛舌盛釜 $98呢個牛舌釜飯份嘅牛舌份量超多!面頭嗰幾塊係厚切,底就有啲薄切,但個人反而更喜歡食薄切,因為口感更加爽口同林。配埋牛肉汁食,好味👆🏻釜飯同丼飯嘅分別,不過呢個飯焦又有別於港式煲仔飯嗰啲,呢個有飯焦香但唔係脆卜卜釜飯跟套餐 +$18送前菜、麵豉湯同熱飲。前菜好似韓式泡菜,另外麵豉湯都幾大碗,有啲蔬菜做配料,味道唔會太咸熱蘋果蜜、熱柚子蜜髒髒炸香蕉 $18原本以為佢係成條香蕉攞去上粉炸,但其實咬開係香蕉麻糬,煙煙韌韌咁。炸香蕉上面再撒左啲可可粉,所以會食到污糟哂日式炸雞 $38

汁煮豬軟骨釜

日式炸雞 $38

汁煮豬軟骨釜
牛舌盛釜
2019-06-01 79 浏览
一個差字,食物味道一般,但安排坐位太差,當晚我3位,安排我坐一張圓抬,其實有4人位的,但她們安排我們坐圓枱就ok啦,但事前沒說要搭枱的,突然間話要搭一位,我真係相當唔高興,我明白飯市時間,但你應該預先同我講聲,我ok就話啫,但完全冇就太差了
一個差字
2019-06-01 68 浏览
終於到星期六啦,今日去左九龍灣食好西,兩個人叫左個金菇牛肉飯同滑蛋豬扒飯🤗個滑蛋豬扒飯都幾特別,有個好似火車頭嘅蓋吸住,仲有咋咋聲架😂😂佢啲飯食落似係日本米,好柔軟好煙韌👍🏻