2010-10-03 40 浏览
好耐無寫食評嘞, 係囉, 因為間屋爛晒囉.....咁我唔單止無心情食飯, 仲無心情煮添呀, 呢幾個月, 當我一肚氣咁打掃嘅星期六 & 星期日. 老公好多時都帶對仔女出街玩, 重食埋飯至返屋企.每次問仔女食咗咩呀?, 佢哋都答 : とんかつサンド(吉列豬扒三文治)係邊度食呀. : K11真係次次都食? 連續十幾個星期喎, 老公同仔女都話係呀.今日係我第二次嚟. 食咩嘢? (同上次一樣)1) とんかつサンド2)ヒレカツ set (無加錢, 食白豚)3)とんかつ set (無加錢, 食白豚)除咗呢3樣嘢之外, 其他嘅, 只係食過蟹肉creamコロッケ. 不過我哋食力麻麻, 上次食剩三文治同好多飯, 所以今次order 3 樣4個人食.呢3樣係梅林熱門選擇亦係我家的選擇. 不作他選的原因, 等如去到築地, 梗係食魚生啦, 點會食牛肉飯呀親子飯? 今日嘅三文治, 一如以往 -- 仔女每人兩件. (好怕芥末嘅乖仔--照食, 仲話好好味喎.) 我無食過, 係乖女話有芥末.老公食吉列豬扒定食--佢鍾意肥美嘅肉質, 其實我都鍾意, 不過老公話唔好order同一樣嘢喎. 可
係邊度食呀. : K11
真係次次都食? 連續十幾個星期喎, 老公同仔女都話係呀.
今日係我第二次嚟. 食咩嘢? (同上次一樣)
1) とんかつサンド
2)ヒレカツ set (無加錢, 食白豚)
3)とんかつ set (無加錢, 食白豚)
老公食吉列豬扒定食--佢鍾意肥美嘅肉質, 其實我都鍾意, 不過老公話唔好order同一樣嘢喎. 可惜今日件豬扒唔肥美, 老公唔多滿意.
我嘅豬柳定食-- 話明豬柳, 當然唔肥美.不過肉質很好, 很天然的淡淡豬肉味, 油溫控制得宜, 沒有多餘的油份. 大家不要以為付了$148就可以吃到驚為天人的味道. 很多人都吃慣了味精, 增味劑等味覺已經........吃天然的, 無添加物的就會說無味.
香港有多少食肆有膽量不放味精, 味素, 鷄粉, 增味劑? 我終日在家煮煮煮, 不是沒錢外食, 而是我要仔女吃自然的食物. 說實話, 我家只會買日本產的肉類, 最便宜的日本白豚豬扒是$28/100g, 黑豚$48/100g, 縱使以每人100g計算也不便宜, 所以在梅林吃, 不用自己洗, 煮, 炸....真是吃得方便又放心. 謝謝梅林, 給我家一個吃飯的地方.
另外, 當然要讚揚梅林的椰菜絲, 白飯 & 豚汁(大家說的味噌湯.)
椰菜絲 -- 看似很簡單, 其實切時要有技巧的, 就是要橫紋切 (唔識睇橫紋? 係囉, 我識都覺得煩呀, 有時亂切算啦, 點知真係無咁爽!) 切完要馬上浸冰水幾秒(4-5秒)--不可浸多過幾秒馬上瀝乾, 不然甜味會流失. (我以前不吃的, 現在一定添一次.)
白飯 -- 老公說, 一次也沒失手. (我吃的兩次也沒問題)
豚汁 -- 是加了豬肉片的味噌湯, 一般配根菜的, 例如, 薯仔(店舖一般不用薯仔, 因為煮耐咗會溶晒), 紅蘿蔔, 牛蒡, 洋蔥等. 當然加入蒟蒻(こんにゃく)就更顯得一絲不苟了. 梅林的豚汁, 味道很住家feel, 所以我們都讓仔女送飯吃.
梅林成為老公的食堂. 很少店他願意光顧光顧又光顧的.
**上次來, 有一對新手父母帶baby來吃飯.....baby一直在哭. 我們不介意, 真的完全不介意. 我們的仔女 不是也曾經是baby嗎? 那夫婦很尷尬很為難.....我很明白那種心情--我的女兒8個月時, 我們外食, 她扭計, 竟然一手撥開枱上的碗, 飛到鄰桌的大哥哥腳邊----汗汗汗, 道歉道歉又道歉. 隨後我們都不敢外食(至少5年, 真的, 那時在日本.)

本來有4件嘅, 都未對焦, 就唔見咗兩件....
吉列豬扒定食 (老公投訴今日唔夠肥--失望)
肉質好, 油溫控制得宜-- 無滴油, 好!
唔關梅林事, 係我屋企呀, 整完第二日, 幅牆又爛喇.....無打錯, 真係第二日架!(淚!)
2010-10-02
本來有4件嘅, 都未對焦, 就唔見咗兩件....
肉質好, 油溫控制得宜-- 無滴油, 好!
2010-09-29 50 浏览
有次和友人來 K11 吃飯, 我本已想來銀座梅林的了, 可是當日友人喉嚨不適所以就沒有去。趁有天過來這邊辦事, 緃然在下著大雨, 還是按捺不住便來吃了。地方不算難找, 在彌敦道那邊的入口有條扶手電梯, 一走下去便見到了。午飯時間早已過, 但門外仍放著午市定食的餐牌 (午市定食星期一至五 12:00 - 6:00 供應)。入到店內, 一如所料, 是沒有人的, 打擾了服務生們的清閒啦, 嘻嘻。坐的卡座夠寬敞, 尚算光猛, 不過被面前的簾子遮著, 找服務生有時還得探頭出去, 不過他也不時走來看看我有什麼需要就是。銀座梅林在1927 年開業, 可真歷史悠久。賣的是各種吉列炸物, 鎮店之寶當然是吉列豬扒啦 - 連招牌都是一頭小豬, 有名堂的, 叫「珍豚美人」。於是, 一心想吃梅林豬扒三文治 ($68) 的我, 見到吉列豬扒午膳定食 ($88) 只賣貴 $20 而已包任食的白飯和椰菜絲沙律, 就轉而吃定食了。定食裡還有豚肉麵豉湯 (的確有點豬肉味, 有些魔芋在裡面幾得意)、日式蒸蛋 (很正常的味道吶) 和漬物 (我本身麻麻地喜歡吃) 。桌邊有三瓶醬汁, 梅林豬扒汁當然是點豬扒用的啦, 另兩款青芥辣

桌邊有三瓶醬汁, 梅林豬扒汁當然是點豬扒用的啦, 另兩款青芥辣沙律汁芝麻沙律汁就是用來吃椰菜沙律的啦。說回吉列豬扒, 餐牌上寫著它足足有 130 克重, 切起來有 6 大件, 色澤金黃均稱, 陣勢看來不錯。吉列皮不算太薄, 但總算乾身不油膩, 脆皮還保持麵包糠的質感, 沒有「拮口」的感覺。看得出裡面的豬扒是有「層次」的, 該是把薄片豬肉疊好後拍鬆再炸, 只是肉質實在太乾和韌了啊。此時豬扒汁便派上用場, 帶點梅子和蘋果的香味, 酸酸的可平衡吉列的油膩。所以旁邊的那片檸檬也不需要了。

要消滯的話還有椰菜沙律, 挺乾爽的, 自己較喜歡下青芥辣汁來吃。後來添加了一次, 份量還真慷慨!

飯是珍珠米, 煙韌有口感, 但就少了點米的甜香。

雖然招牌吉列豬扒的水準未盡滿意, 但可以舒舒服服地吃飽飽, 也很 OK 啦。未必會特地再來, 但那梅林豬扒三文治還是想吃一次的。
午市定食餐牌
珍豚美人
吉列豬扒午膳定食
三色汁
2010-08-23
這個品牌來頭相當大, 來到香港, 怎也要一試.兩個人來, 也等了一會先有位. 環境是比較擠逼, 跟隔離臺的距離很近. 吃吉列的, 當然還是要回我們的兩個心水. 先看配件, 只有3種醬汁, 竟然連芝麻也沒有, 是當年還不輕用芝麻配吉列?吉列豬扒定食 $158: 2分, 要了黑豚肉. 明顯火候有問題, 油不夠滾, 待肉煮熟了, 肉汁也沒有了, 而肉也變得好硬好實, 加上都幾肥, 件肉認真麻麻. 要黑豚肉也沒有幫助. 炸得好油, 相當油膩. 椰菜絲好濕.吉列蠔定食 $168: 2分, 蠔的脆漿太小, 蠔邊清色可見. 吃落口帶腥味. 也係炸得好油.服務方面係好差. 要了加菜係等幾分鐘先來, 仲要係只加小小, 好吝嗇. 態度也認真麻麻. 加上食物水準不太行, 還是去會廣東道吃吧. 這店的水準, 令人無言以對.
這個品牌來頭相當大, 來到香港, 怎也要一試.

1927年開業, 歷史悠久.
沒有芝麻, 只有三支醬汁.
吉列豬扒定食
吉列蠔定食
1927年開業, 歷史悠久.
沒有芝麻, 只有三支醬汁.
2010-08-21 10 浏览
我係第一次食此店原本打算食新疆菜但由於冇位,又不想去d人多地方排隊等食所以雖然此店近期的食評都不是很好,但抱著"最緊要填個飽"的心態一試此店.果然不用等位,看來大家都被她的食評嚇怕了看一看menu,不算很貴,比其他較出名的便宜我們點了黑豚吉烈豬扒及生薑燒豬定食.先講個miso soup--好多料,有紅,白蘿蔔,豬腩肉,konyaku,我認為有誠意.---- 讚黑豚吉烈豬扒-- 厚薄,肥瘦適中,有juice,唔"鞋"or "un" .---- 讚生薑燒豬 -- 選用厚切instead of 薄, ---- 都ok椰菜及飯就一般, 吃得出飯不是用靚米煮.食到最後個黑豚吉烈豬扒凍左就食得出有少少"鞋"但個人認為可接受整體黎講係喜出望外,有驚喜,侍應亦做得好好,自動refill水, GOOD!
我係第一次食此店

原本打算食新疆菜但由於冇位,又不想去d人多地方排隊等食
果然不用等位,看來大家都被她的食評嚇怕了

看一看menu,不算很貴,比其他較出名的便宜
我們點了黑豚吉烈豬扒及生薑燒豬定食.
椰菜及飯就一般, 吃得出飯不是用靚米煮.

2010-08-19
  • 黑豚吉烈豬扒定食
2010-08-16 9 浏览
朋友請食飯,提議黎呢度食至愛既豬扒睇menu見到咁貴,諗住一分錢一分貨叫左豬扒三文治﹑吉列豬扒定食,幾款炸物三文治已經係最好食0個樣item,第二係椰菜絲但都冇想像中咁好之後..... waitress介紹話黑豚肉好食d咁就叫啦,點知係超鞋超「刃」,如果呢個就係正宗口味,我呢世都唔想再食我食返普通豬扒算呢餐好貴... 而且我更懷念台北既豚屋 =/
朋友請食飯,提議黎呢度食至愛既豬扒
睇menu見到咁貴,諗住一分錢一分貨

叫左豬扒三文治﹑吉列豬扒定食,幾款炸物
三文治已經係最好食0個樣item,第二係椰菜絲

但都冇想像中咁好

之後..... waitress介紹話黑豚肉好食d
我食返普通豬扒算

呢餐好貴... 而且我更懷念台北既豚屋 =/
2010-08-13 8 浏览
講到好似好勁咁, 真係唔得lor...... 豬扒薄"痴痴", 又"鞋", 完全同好食扯唔上關係。間舖係新商場開, 環境實企理。唔會再黎, 款式小, d 野好"鞋" 。豚組好食得多。
講到好似好勁咁, 真係唔得lor......

唔會再黎, 款式小, d 野好"鞋" 。豚組好食得多。
2010-06-05
2010-08-07 3 浏览
咁樣的價錢咁樣的食物水準真係好差. 昨天跟位中學舊同學聚會,等位等了十幾二十分鐘都不緊要, 食物的水準才是重要, 看到食評梅林係真正日本店開業於香港, 食評講到好好食但不外如是. 昨天本人點了豚肉生姜燒定食, 友人點了吉列豬扒定食, 份餐一前一後上枱, 豚內已經輸了, 吉列豬排定食賣相很吸引但是都是一般水準與相比集團式經營的還好食很多, 又便宜七八十元有交易.豚肉無咩肉汁味, 薄身, 無咩口感, 無肉味,唔香, 醬汁好普通. 面鼓湯加了很多材料,有姑,白蘿白,紅蘿白但不太鹹, 可以接受但是我只飲了兩口,友人還飲到有酒味? 不知是否有加酒.友人說豬扒定食很普通, 第一口是可以之後的豬扒很乾, 很肥. 咁樣的價錢, 只提供茶餐廳都無的水準, 不會再考慮再來, 好失望.
咁樣的價錢咁樣的食物水準真係好差

昨天本人點了豚肉生姜燒定食

豚肉無咩肉汁味, 薄身, 無咩口感,
無肉味,唔香, 醬汁好普通
. 面鼓湯加了很多材料,有姑,白蘿白,紅蘿白但不太鹹,

2010-08-06
2010-07-28 3 浏览
睇完飲食男女之後, 同事建議去一試, 一行五人決定一試, 去到我地四個食滑蛋豬扒, 一個食招牌炸豬扒, 等左成廿幾分鐘, 午餐時間要改善一下.個滑蛋豬扒飯, 好多汁, 咸左d, d 汁太多, 令飯太濕, 件豬扒太實, 太差, 成百元個飯在尖沙咀匿, 唔值朋友的招牌炸豬扒, 件豬扒都比我地的鬆, 油左d, d椰菜配三款汁就好好味.

汁多到碗底都有
set lunch
2010-07-02
汁多到碗底都有
  • 吉列豬扒
今年新假期的日菜票王, 連日本料理鐵人道場六三郎都說是全日本最好吃的吉列豬扒, 適逢書展後要到佐敦練習, 心血來潮便來這家店食LUNCH.門口的侍應很好, 叫我先坐下才看餐牌.一進場很有日本店FEEL, 我點了一個吉列黑豚定食, 侍應端上來很有禮貌地講解不同醬料的用法, 黑豚肉層次分明且很厚(大慨1CM), 脆漿跟肉黏在一起, 吃下去肉汁跟燒汁醬溶合在一起, 黑豚肉的嫩和脆漿的脆配搭得宜. 很爽, 其味噲湯也用料十足, 蘿蔔也很多, 最後來一個自製湯泡飯, 正. 但畢竟我對炸物的興趣不大, 論烹調火候是不錯, 但始終感覺炸物不能食出食物的鮮味, 而且偏貴 (差不多174元), 所以只可以一試而己. 但其服務也真的不差, 不斷幫你添加菜絲.

門口的侍應很好, 叫我先坐下才看餐牌.

正 吉列黑豚
正吉列黑豚定食
正 自製味噲湯飯
正層次分明的吉列黑豚
  • 吉列豬扒
Contrary to what other "food experts" claim, this place actually provides quite good tonkatsu. The pork chop from their pork chop lunch set was quite moist and juicy, and was lined with a little fat. As this was white pork that they served us I am not going to comment on the intensity of the flavour, but the tenderness and juicyness actually excels that of Tonkichi. If it's on the island side, I would definitely come here for the pork chop instead of queuing at Tonkichi. Wasabi dressing was also very sharp and refreshing, beats that of Tonkichi and 豚組. However for those looking for the "grinding sesame" experience, no they don't provide that here.

note: it wasn't a bit greasy the food I had. maybe it's my lucky day!
2010-07-16 24 浏览
今年吃吉列食品的次數比往年多了許多,全因今年日式吉列食品在香港開技散葉,由以往「とん吉」獨霸天下到現時的群雄並起,著實是喜愛吉列人士的佳音,女朋友便是其中之一。今年我先後吃過「豚組」、「近又」、「吉列派」、「とん吉」及「浪漫館」,獨獨沒有品嚐過「銀座梅林」。正當我煞費苦心思量和女朋友吃每月的慶祝晚膳事宜,女朋友又表示想吃日式吉列了,正好就去「銀座梅林」嚐嚐日式吉列吧!我一早訂了位,而且表示希望能坐廂坐,侍應亦相當殷勤表示會儘可能為我安排。當日我們七時到達,門外已有數位客人在等候;而我們因為訂了位,侍應很快就安排我們入坐。侍應如我要求般為我們安排了廂坐,廂坐本身是卡位形式,加上有一塊布簾,內裡非常寬敞,而且私穩度甚高,我和女朋友都非常滿意。安頓後我們看著印刷精美的餐牌,研究一下吃些甚麼,原本我一向的首選都是吉列大蝦,不過經過「浪漫館」的慘淡經歷後,仍然猶有餘悸,加上女朋友說入來時經過見到其他客人的大蝦是一般Size,因此我就打消了叫大蝦的念頭,還是點黑豚好了。本以為女朋友定必會點吉列蠔,怎料女朋友說很有興趣試試吉列鰻魚,我也知道女朋友難以取捨,因此就決定另外單點兩件吉列蠔。而當我們落單時

安頓後我們看著印刷精美的餐牌,研究一下吃些甚麼,原本我一向的首選都是吉列大蝦,不過經過「浪漫館」的慘淡經歷後,仍然猶有餘悸,加上女朋友說入來時經過見到其他客人的大蝦是一般Size,因此我就打消了叫大蝦的念頭,還是點黑豚好了。本以為女朋友定必會點吉列蠔,怎料女朋友說很有興趣試試吉列鰻魚,我也知道女朋友難以取捨,因此就決定另外單點兩件吉列蠔。而當我們落單時,侍應向我們推介:我們的師傅在日本找到一款名為佐賀金星白豚,是比黑豚優質的豬扒,只是需額外加二十個大洋!既然侍應說得如此神奇,我就決定試一試。另外為女朋友點了吉列鰻魚定食及兩件吉列蠔。

吉列蠔

吉列蠔最先送上,Size算大,感覺上跟「とん吉」的Size相若,「豚組」應該是眾食肆中最大者,不過三者距離其實相當少的。色澤金黃中偏深色,感覺上炸的時間有丁點過頭。吃起來麵包糠其實已算相當鬆脆,但中間有非常輕微的硬粒,相信與炸的時間過了丁點不無關係。蠔本身相當飽滿,新鮮多汁,吃起來相當美味,整體上質素已算不錯,女朋友都相當滿意,但我卻認為有點瑕疵,炸的時間再控制得好一點就更完美了。

吉列鰻魚

女朋友點的吉列鰻魚定食來了,定食包括吉列饅魚、一碗白米飯、麵豉湯、漬物及醬汁。吉列饅魚賣相相當精美,鰻魚共五块,色澤金黃(明顯較吉列蠔要亮麗)中間一块鰻魚肉向天,肉厚而亮白。沾了一些鰻魚醬汁同吃,麵包糠相當鬆脆,饅魚肥味,帶有油香,加上肉厚,因此帶有彈性及質感,最重要是完全沒有泥味,醬汁香甜,更能帶出鰻魚的香味,味道相當好(雖然鰻魚質素及不上我在「大戶屋」吃過的日本愛知縣產鰻魚,但絕不是坊間一般充滿泥味的內地貨)

吉列佐賀金星白豚

我的佐賀金星白豚終於到了,豬扒頗為大塊,共分成八大块,;麵包糠炸的色澤同樣金黃,將中間一块白豚反過來一看,肉色白晢,頂端有一薄薄的脂坊層,是上品豬扒應有的模樣。

說到豬扒,當然會想起醬汁,談到醬汁,又會聯繫到研磨芝磨的一環,大家是否有留意我沒提及研磨芝麻呢?因為這裡沒有芝磨供客人研磨的,這意味著珍豚美人對於自己的吉列醬汁有相當的自信,才能力排眾議,放棄傳統的研磨芝麻,只用醬汁代之(坦白說,我自己也對研磨芝麻不太感冒,香味總是不能持久,感覺對食味沒什麼影響)因此一向只沾沙律醬或黃芥末的我也對珍豚美人的醬汁充滿好奇。

沾些醬汁,先吃一件豬扒,麵包糠黏附豬扒,入口鬆脆,豬扒肉質鬆軟,肉味香濃,加上脂肪量很足,吃起來絕不粗嚡,油香十足,互相襯托下,食味更上一層樓,食味相當吸引,無愧為佐賀金星白豚之名(吃這豬扒時,令我想起「豚組」的吉列赤豚,兩者相比,食味在伯仲之間,不相上下)溫馨提示:金星白豚油份比例相對較高,女士們如對脂肪較為抗拒或敏感,選擇時可要留意了。

而號稱創自1927年的秘製醬汁,亦的確值得誇耀,味道香甜得來較為清新,沒有一般的濃味及油膩,與豬扒味道相當匹配;眾多的日式吉列專門店中,「銀座」的豬扒醬汁是唯一令我趨之若鶩的。

吉列大蝦

原本吃過吉列蠔、吉列鰻魚及吉列佐賀金星白豚後,已經感到相滿足了;不過侍應送餐時讓我發現原來這裡的吉列大蝦也很有看頭,是連頭的整隻一起炸,就好像「とん吉」的車海老一樣,Size則有待驗證。看過後我不禁牙癢癢,躍躍欲試,最終單點了一只吉列大蝦。

吉列大蝦賣相相當誘人, Size算大,色澤金黃,整只蝦連頭一起炸,頗有氣勢,也只有「とん吉」的車海老才有此作法(Szie比「とん吉」的車海老及「豚組」的8吋巨虎蝦少兩號左右,但相比其他食肆的吉列大蝦,感覺上大了不少)大蝦吃起來,麵包糠吃來固然香脆,蝦肉相當爽口彈牙,蝦味濃郁,令人欲罷不能,一解我對「とん吉」車海老的相思之苦(食味來說,「とん吉」的車海老因為Size最大,是無可取替的,但若以一般大蝦而論,珍豚美人的應該是首屈一指的了)

吃過一系列炸物,一般均會有點油膩的感覺,但今次我和女朋友均覺得油膩感不重,相信與其所用的綿実油有一定關係,做炸物能有此水準,絕對值得一讚。

白米飯及漬物

白米飯用珍珠米,飯粒分明,飯質綿軟,飯香十足,我也添了一點。女朋友說吃得出是用上日本的珍珠米,也覺得非常好吃,對於米飯向來甚有要求的女朋友也罕有的添上半碗,可知米飯質素絕對值有保證了。

椰菜絲

椰菜絲切得幼細齊整,吃起來冰涼新鮮,爽脆甜味,是緩解油膩的恩物。不得不提這裡的青芥辣沙律汁,Wasabi味清香味濃,但調較得宜,並不嗆鼻,著實叫我為之著迷,間接也令我吃多了椰菜絲呢!

麵豉湯

這裡的麵豉湯雖沒有「近又」及「豚組」的來得用料豐富,不過麵豉味道醇厚,濃香之餘鹹度適中,味道亦非常不錯。

「銀座梅林」環境開闊,裝修高雅舒適,有適合一人較為輕鬆自在的吧枱,寬敞舒適的卡位;加上更有充滿私人空間感的廂座,坐位陣設舖排完美得無話可說。加上一系列的裝備陣設均有用上我最愛的紫色,的確更令人喜愛。侍應服務相當殷勤週到,到店內食品亦有相當了解,而且廂座中更設有按聆召喚侍應,設計相當細心,而且縱然我們坐在廂坐,亦沒有催單的情況,服務實在無可挑剔。食物水準方面,除了吉列蠔略有瑕疵外,不論鰻魚,豬扒及大蝦質素均位列城中的頂級水準,絕對值得大家一試。

後記:本篇食評既題為《日式吉列大滿貫》,總得對城中有數的日式吉列專門店作一簡單總結:

銀座梅林:餐廳環境及服務應該是各店之首,食物水準亦是箇中佼佼者,特別推薦豬扒及吉列大蝦,試吃店中最上品的佐賀金星白豚,質素的確是吃過的吉列豬扒中最高者,唯價錢偏高,性價比不及「豚組」;吉列大蝦亦是謹次於「とん吉」吉列車海老的水準之作。

豚組:餐廳環境舒適,服務良好,食物選擇種類繁多,水準亦有保證,8吋巨虎蝦 與 「とん吉」有段距離,但伊達赤豚肉味油份兼具,質素與「銀座」的金星白豚在百仲之間,性價比尤勝「銀座梅林」,麵豉湯額外加入了配料,份外美味。

近又:餐廳環境不錯,有限空間亦能設立卡位;侍應服務亦不差;食物選擇眾多,路線與「豚組」接近,食肆用上三元豚,質素甚高,用味油份兼而有之,食味僅次於「豚組」及「銀座」,而其麵豉湯製作用心,加入配料之餘,還另外炒香煮湯,味道為各店之首。

吉列派:裝橫時尚,部份位置可以欣賞海景,侍應服務質素不差,吃過吉列蠔、吉列龍脷柳、吉列帆立貝、吉列海老及吉列豬柳,炸功有待改善,質素與上述各店有段距離,尖沙咀的日式吉列店強手如云,如非必要,於我而言未必會再光顧。

とん吉:餐廳環境較為侷促(廂座除外)侍應服務一般,食物水準超卓,用上鹿兒島黑豚,但豬扒略嫌欠肉味及油香,非我杯茶。唯獨吉列車海老獨步全城,城中一眾吉列大蝦與之根本不在同一級別,絕對是愛蝦人士的不二之選,亦是我到「とん吉」的必然選擇。

浪漫館橫浜:裝修其實不差,但坐位佈置非常侷促,達到出入都有困難的地步,侍應服務同樣平平無奇。食物水準方面,無論主打的吉列食品,還是細微的米飯,椰菜絲,不諱言只能用差劣形容,加上價錢亦非特別相宜,真的只會光顧一次。

以上所述「銀座梅林」以外的五間日式吉列專門店,食評可依序參閱《甲子國慶》、《三國演義》、《未成氣候》、《複製盛宴》及《往事只能回味》。

Berlin
柚子沙律汁、青芥辣沙律汁及梅林豬扒汁
吉列鰻魚定食
吉列佐賀金星白豚定食
吉列大蝦
  • 吉列鰻魚,吉列佐賀金星白豚,吉列大蝦
2010-07-13 15 浏览
是晚一位友人請我食生日飯, 我地選了k11的”銀座梅林”。友人未食過, 而我就淨係外賣過豬扒三文治。8:00pm去到, 唔洗等位, 入面大約都係3-4枱食客。我地叫咗2個set share食 (set 有主菜、麵豉湯、漬物、而椰菜及白飯就無限refill):吉列(黑豚)豬柳定食:覺得豬柳會好食過豬扒, 所以叫呢set。果然好味, 豬柳好juicy。可惜呢度唔似tonkichi咁, 呢度無得自己磨芝麻。所以淨係可以配豬扒汁, 而無咗d芝麻香。吉列帶子定食: 個帶子ok, 係由熟帶子炸成的。我記得Tonkichi好似係由生帶子炸的, 口感完全唔同, 生好似好好多。個白飯ok, 我地都係一碗止。椰菜 配上 芝麻沙律汁 超好味, refill咗一次。麵豉湯唔太濃, 有d肉, 都ok。漬物我就無咩興趣。我地由8:00pm坐到10:00pm, 一直都唔多”新食客”, 唔通已經唔興食炸豬?!?!service好好, 環境都不錯。

2010-07-12
庆祝纪念
生日
2010-07-08 33 浏览
> 吉列豬扒太油, 唔脆, 可以唔收工! > Poor All product, too oil, & no return, because no any result to me why ! > To celebrate birthday , After sitting down and going through the menu, we couldn’t find those sushi or special meal in their menu, which I found from the Openrice 1 day ago .Finally, o>Food is poor but below the expectation . ( can say the standard is more or less the same & high price ) >Not very fresh >Service is Ok .. >Poor質素但上等價錢 !
> 吉列豬扒太油, 唔脆, 可以唔收工!

Finally, o
>Not very fresh
>Service is Ok ..
>Poor質素但上等價錢 !

2010-07-07
  • No
2010-07-01 29 浏览
選了這裡作生日飯2個人點了3樣東東問過waitress茶係用麥做的好好飲 蟹籽沙律 $38預左呢餐食好多炸物所以點左個沙律諗住有D菜中和下但係一食醎左d喎點解沙律會醎o架~~ 梅林豬扒三文治 $68呢個招牌菜一定要點黎試下一碟四件上菜嗰時仲見到有白煙熱騰騰的店員介紹過呢個唔需要醮醬汁因為裡面已經有芥末食落去d芥末唔辣唔錯醬汁跟三文治幾match 吉列豬扒定食 $138有黑豚同白豚揀我揀左黑豚定食有面豉湯、飯、酸菜、椰菜絲上面嘅椰菜同白飯可以任食於是要多個白飯share豬扒要醮梅林豬扒汁椰菜要醮芝麻沙律汁 / 青芥辣沙律汁豬扒好厚脂肪唔多只係末端有好少好少但炸漿一d都唔厚食落去幾juicy 椰菜絲好好食自己本身唔食椰菜但佢嘅椰菜絲好得 加埋芝麻沙律汁芝麻味好香超讚所以我地加添左四五次椰菜反而覺得青芥辣沙律汁麻麻地服務:都幾好加水加得快我地問佢d醬汁點食又會詳細介紹d 醬汁點用如果唔係我地就亂點一通環境:好濶落好多梳化位而且好多位都係自成一角好有私穩PS:Ginza Bairin有VIP房,waiter話可以坐8個人,但要最低消費$2000
選了這裡作生日飯

所以點左個沙律
諗住有D菜中和下
但係一食
醎左d喎
點解沙律會醎o架~~

梅林豬扒三文治 $68
醬汁跟三文治幾match

吉列豬扒定食 $138
有黑豚同白豚揀
我揀左黑豚
定食有面豉湯、飯、酸菜、椰菜絲
上面嘅椰菜同白飯可以任食

茶係用麥來做的
唔好醮錯醬汁
蟹籽沙律 - 醎
梅林豬扒三文治
吉列豬扒定食(黑豚)
椰菜絲好好味
2010-06-30
庆祝纪念
生日
茶係用麥來做的
梅林豬扒三文治
吉列豬扒定食(黑豚)
椰菜絲好好味
  • 吉列豬扒
一朝早要出去尖咀做野, 每月例牌的事做完所有既事, 自己獨個兒去搵食以前我不會一個人去餐廳食飯, 不會一個人去starbucks, 不會一個人去睇戲, 如果一個人寧外買回家吃 因一個人在餐廳的感覺很孤獨人大了, 想法轉了, 現在喜歡一個人獨處的時候, 可以想很多, 可以很relax前一天吃了一個不好吃的滑蛋豬扒便當, 所以希望今天可以吃一個可以令我滿足的K11商場的銀座梅林 Ginza Bairin, 點了一個梅林特選豬柳飯連湯及前菜, 賣相可以, 味道也不差, 但亦未至於十分好, 面豉湯, 不什特別, , 而且價錢太貴了吧, 值不值得真是見仁見智,這個飯連加一, 總共$16x多元唯一讚的是服務幾好, 會不斷為你添茶, 而且很有禮貌
一朝早要出去尖咀做野, 每月例牌的事

做完所有既事, 自己獨個兒去搵食

唯一讚的是服務幾好, 會不斷為你添茶, 而且很有禮貌

2010-06-19