2010-10-03
好耐無寫食評嘞, 係囉, 因為間屋爛晒囉.....咁我唔單止無心情食飯, 仲無心情煮添呀, 呢幾個月, 當我一肚氣咁打掃嘅星期六 & 星期日. 老公好多時都帶對仔女出街玩, 重食埋飯至返屋企.每次問仔女食咗咩呀?, 佢哋都答 : とんかつサンド(吉列豬扒三文治)係邊度食呀. : K11真係次次都食? 連續十幾個星期喎, 老公同仔女都話係呀.今日係我第二次嚟. 食咩嘢? (同上次一樣)1) とんかつサンド2)ヒレカツ set (無加錢, 食白豚)3)とんかつ set (無加錢, 食白豚)除咗呢3樣嘢之外, 其他嘅, 只係食過蟹肉creamコロッケ. 不過我哋食力麻麻, 上次食剩三文治同好多飯, 所以今次order 3 樣4個人食.呢3樣係梅林熱門選擇亦係我家的選擇. 不作他選的原因, 等如去到築地, 梗係食魚生啦, 點會食牛肉飯呀親子飯? 今日嘅三文治, 一如以往 -- 仔女每人兩件. (好怕芥末嘅乖仔--照食, 仲話好好味喎.) 我無食過, 係乖女話有芥末.老公食吉列豬扒定食--佢鍾意肥美嘅肉質, 其實我都鍾意, 不過老公話唔好order同一樣嘢喎. 可
係邊度食呀. : K11
真係次次都食? 連續十幾個星期喎, 老公同仔女都話係呀.
今日係我第二次嚟. 食咩嘢? (同上次一樣)
1) とんかつサンド
2)ヒレカツ set (無加錢, 食白豚)
3)とんかつ set (無加錢, 食白豚)
老公食吉列豬扒定食--佢鍾意肥美嘅肉質, 其實我都鍾意, 不過老公話唔好order同一樣嘢喎. 可惜今日件豬扒唔肥美, 老公唔多滿意.
我嘅豬柳定食-- 話明豬柳, 當然唔肥美.不過肉質很好, 很天然的淡淡豬肉味, 油溫控制得宜, 沒有多餘的油份. 大家不要以為付了$148就可以吃到驚為天人的味道. 很多人都吃慣了味精, 增味劑等味覺已經........吃天然的, 無添加物的就會說無味.
香港有多少食肆有膽量不放味精, 味素, 鷄粉, 增味劑? 我終日在家煮煮煮, 不是沒錢外食, 而是我要仔女吃自然的食物. 說實話, 我家只會買日本產的肉類, 最便宜的日本白豚豬扒是$28/100g, 黑豚$48/100g, 縱使以每人100g計算也不便宜, 所以在梅林吃, 不用自己洗, 煮, 炸....真是吃得方便又放心. 謝謝梅林, 給我家一個吃飯的地方.
另外, 當然要讚揚梅林的椰菜絲, 白飯 & 豚汁(大家說的味噌湯.)
椰菜絲 -- 看似很簡單, 其實切時要有技巧的, 就是要橫紋切 (唔識睇橫紋? 係囉, 我識都覺得煩呀, 有時亂切算啦, 點知真係無咁爽!) 切完要馬上浸冰水幾秒(4-5秒)--不可浸多過幾秒馬上瀝乾, 不然甜味會流失. (我以前不吃的, 現在一定添一次.)
白飯 -- 老公說, 一次也沒失手. (我吃的兩次也沒問題)
豚汁 -- 是加了豬肉片的味噌湯, 一般配根菜的, 例如, 薯仔(店舖一般不用薯仔, 因為煮耐咗會溶晒), 紅蘿蔔, 牛蒡, 洋蔥等. 當然加入蒟蒻(こんにゃく)就更顯得一絲不苟了. 梅林的豚汁, 味道很住家feel, 所以我們都讓仔女送飯吃.
梅林成為老公的食堂. 很少店他願意光顧光顧又光顧的.
**上次來, 有一對新手父母帶baby來吃飯.....baby一直在哭. 我們不介意, 真的完全不介意. 我們的仔女 不是也曾經是baby嗎? 那夫婦很尷尬很為難.....我很明白那種心情--我的女兒8個月時, 我們外食, 她扭計, 竟然一手撥開枱上的碗, 飛到鄰桌的大哥哥腳邊----汗汗汗, 道歉道歉又道歉. 隨後我們都不敢外食(至少5年, 真的, 那時在日本.)