2011-09-05 445 浏览
七人的晚飯,被安排坐房。先來小食,鴨胸芽菜,很快被吃光。醬汁雜菌,感覺在冷氣下放了許久,凍冰冰,汁一pet pet,仲發現一條頭髮添! (收費:人頭x$5)Oh! No……!小籠包$32/4隻,肉汁多,略嫌肉不夠鮮味,但皮薄通透,拿回不少分數。擔擔麵$42,只是麵條好吃,軟中帶彈牙。但湯口沒什麻醬味,只有「辣」字。不好吃。黑醋小排骨$69,排骨size一點也不細小,醬汁很快”琼”著,麻麻地。黃金蝦$135,極難食,雖然黃金十足,但蝦沒味,炸得太勁。黃金蝦,都是連殼的好。片皮鴨$258,鴨肉不油潤,吃到尾,更見乾忟忟!韮菜花煎餅$30,皮脆太薄,與淨吃韮菜粒無異。糖醋松子魚$158,肉不算多,皮更多。在上海吃過最好的松子魚,香港應該沒哪做到好水準。砂鍋雲吞雞(例)$82,雲吞四只,餡很多肥肉,湯濃好飲。蒜子上湯浸翡翠苗,賣相靚,翠苗上的粉絲令立立,有如鑽石啊,但味道較淡。曾幾何時,很喜歡「霸王山莊」,沒想過現在......淨番小籠包好吃咋!
七人的晚飯,被安排坐房。
片皮鴨$258,鴨肉不油潤,吃到尾,更見乾忟忟!
韮菜花煎餅$30,皮脆太薄,與淨吃韮菜粒無異。
砂鍋雲吞雞(例)$82,雲吞四只,餡很多肥肉,湯濃好飲。
片皮鴨(一食)
薄皮皮
2011-09-02
薄皮皮
環境寧靜舒適,中午時段客人少,所以冷氣很淡薄,令人月食月坐月熱。見到d客係咁換位置,搵冷氣,可見冷氣不足。我食完,都要快快走,去商場仲多冷氣﹗食左二碟食物,加一服務,盛惠一百零六元。但食物質素的確高,價錢合理。而服務態度和質素肯定有待改善。鮮肉小龍包($32/4隻):是全香港 的number 1,我品嚐過上海婆婆、王家沙、湘川浥、翡翠拉麵小龍包、鼎太豐、金牌小龍和阿拉廚房等等。還是霸王山莊小龍包最好吃,皮簿得很,搓皮功夫好,湯汁多而鮮味,肉汁甜而香濃。鮮肉入口有濃烈的肉味,做得非常好。我經常光顧,仍保持一定水準。嫩雞煨麵:份量足,有菜碎和有很多雞肉粒,有口感。奶白色的湯淆得清純香滑,有雞味。麵身不硬不林,軟身幼麵做得恰到好處。與王家沙、湘川浥、翡翠拉麵小龍包和阿拉廚房比較,霸王山莊嫩雞煨麵仍然是number 1~溫馨提示: 荃灣的霸王山莊門口有一行好高的梯級,請注意,雖地上有貼紙提示小心梯級,但相信這梯級是時常發生意外,因為梯級已貼上黑黃間貼紙作提示。食客仍請小心行路。因最近成座大樓裝修,去霸王山莊的路也變得很不方便,沒有扶手電梯。而本人也不幸中招,拗傷腳跟,在家休養中。
見到d客係咁換位置,搵冷氣,可見冷氣不足。
我食完,都要快快走,去商場仲多冷氣﹗
食左二碟食物,加一服務,盛惠一百零六元。

但食物質素的確高,價錢合理。

而服務態度和質素肯定有待改善。

麵身不硬不林,軟身幼麵做得恰到好處。

溫馨提示: 荃灣的霸王山莊門口有一行好高的梯級,
食客仍請小心行路。
而本人也不幸中招,拗傷腳跟,在家休養中。

鮮肉入口有濃烈的肉味,做得非常好。
2011-07-27
庆祝纪念
纪念日
鮮肉入口有濃烈的肉味,做得非常好。
  • 鮮肉小龍包
  • 嫩雞煨麵
2011-06-12 107 浏览
錦魯雲吞只得三片炸雲吞皮!經理說是這樣的!真霸王!小弟吃了四十年錦魯雲吞!今回真的大開眼界!二十幾元買三塊皮吃!街邊十元都有六件!裡頭總有魚肉家!做食市總要有良心!錢是賺得有良心!
2011-06-01
  • 小龍包
2011-06-01 59 浏览
放學後一班同學到此搵食,八點幾入座,當時入座率約4成,我們被安排在最後的大枱,奇怪的事便發生。客人唔多,明顯有充裕的人手,但招呼亦唔見得好。好幾次叫人,揮手被視而不見,要好大聲叫 "唔該" 先有人行埋黎。其中一次,一直叫人,老遠的接待處有幾個侍應在傾計,肯定望見我地,仍然唔行埋黎,還笑笑口繼續傾計。其中一位 senior 在對講機講話,接着經理在轉角處出現。唔通我地嗰邊有鬼,啲人驚行埋黎心中已滿不是味兒,都唔記得食咗咩?又無影相。到九點幾,人流開始多,可能呢度多消夜客啦,其時隔離的大枱有客人入座,之後開始有侍應招呼,應該係招呼隔離枱客,這時我地搵人斟下茶都有人應,唔使好大聲叫 "唔該",之後等好耐先有人從轉角處 "閃出"。食物方面唔太差,但真係無心機品嘗,甜品都無食,傾完計就離開。

2011-05-31
2011-05-21 51 浏览
上次本來係去呢間食飯,但係我遲到,所以今次再去都一次…… 今次我因為唔係好想食麵,加上我驚要等得耐,所以預先叫男友叫定嘢食。我地叫咗紅油抄手、小籠包、霸王炒飯同埋蔥油餅。紅油抄手上0個陣時佢係醬油雲吞分開上,細心。小籠包尚算皮薄。炒飯普通。唯一唔係咁好食既係蔥油餅,唔係整得唔好,而係唔係咁啱口味,唔係咁想食……
上次本來係去呢間食飯,但係我遲到,所以今次再去都一次……
又唔記得影咗先食ar
2011-05-18
  • 小籠包
  • 紅油抄手
2011-05-13 33 浏览
是晚晚餐吃得唔飽,成晚都囉囉攣想食野~最後到11點幾都係忍唔住,同bb揸左車去路德圍食o野~o係芸芸既選擇之下揀左吃霸王山莊~有我要求既小籠包, 口水雞, 即蒸牛肉球 同埋bb要求既雞絲粉皮~捧霸王山莊場要追溯到大約8年前,佢得尖沙咀分店,佢唔係好出名既時候lu~o固陣覺得佢既小籠包好好食!!唔排除係佢退步左,所以而家冇咁好食....但係我諗以前冇而家咁多好地方食小籠包亦都係一個原因~我覺得牛肉球正常, 幾好味~bb覺得雞絲粉皮都ok, 但唔算好好食~我地兩個都覺得最好食係口水雞! (其實係我上次叫過, 覺得真係幾好, 所以encore~)我倆皆嗜辣, 呢度既口水雞做得幾滑又夠辣, 所以我地都好鐘意~唯一係個麵係平左俾你, 但係亦都細碗好多~一個人食都會嫌少~埋單總數大約$110出頭~算係好滿足咁走~
是晚晚餐吃得唔飽,
成晚都囉囉攣想食野~
最後到11點幾都係忍唔住,
同bb揸左車去路德圍食o野~
o係芸芸既選擇之下揀左吃霸王山莊~
宵夜全餐

捧霸王山莊場要追溯到大約8年前,
佢得尖沙咀分店,
佢唔係好出名既時候lu~
o固陣覺得佢既小籠包好好食!!
唔排除係佢退步左,
所以而家冇咁好食....

但係我諗以前冇而家咁多好地方食小籠包亦都係一個原因~

我覺得牛肉球正常, 幾好味~
bb覺得雞絲粉皮都ok, 但唔算好好食~

唯一係個麵係平左俾你, 但係亦都細碗好多~
一個人食都會嫌少~

埋單總數大約$110出頭~
算係好滿足咁走~
2011-04-17
$55 (宵夜)
宵夜全餐
  • 口水雞
2011-04-23 19 浏览
參觀完中學的開放日,剛好是午飯的時間,看見學校附近沒有甚麼特別的食肆,於是便向大集團入手(質素有保證)。一步入店內,立即有人帶位,服務不錯。店內燈光足夠,環境算是不錯。洗過碗筷後,點了雞絲粉皮、美味熏魚、霸王小籠包、菜肉雲吞、黑醋骨炒粗麵和老重慶擔擔麵。五分鐘後,菜式已經陸續上枱。雞絲粉皮的賣相不錯,望落去材料尚算新鮮。但,它是冷盤,原則上是應該冷的,但這碟冷盤竟然是熱的!! 一食落去,好明顯冇乜點熏過,有的只是大量味精。此外,魚骨不能咬碎,要小心食用。擔擔麵一上枱,看到賣相不錯,心想:終於有番樣似樣的食物。一食落去,麵和湯好像是分開煮的一樣,各有各味。除此之外,麵質竟然和即食麵差不多!!湯底除了辣之外,完全沒有任何味道。待應打開蒸籠,熱烘烘的煙立即湧出來,我便立即先吃為快。皮不是太晶瑩剔透,而且比較容易貼着蒸籠上,要小心。溫度尚算夠熱,肉本身是沒有味和乾身的,但包內反而有大量的肉汁,令我聯想到人造味精汁。菜肉雲吞有鹼水味,味道毫不特別,以這個價錢來說,太差了。整碟粗炒是酸的,麵質十分差勁,好像是臨時放落去的。埋單二百四十幾,走之前見到牆上掛了一個獎,是最佳小籠包獎......(吓?唔

熏魚
擔擔麵
菜肉雲吞
菜肉雲吞有鹼水味,味道毫不特別,以這個價錢來說,太差了。
炒粗麵
整碟粗炒是酸的,麵質十分差勁,好像是臨時放落去的。

埋單二百四十幾,走之前見到牆上掛了一個獎,是最佳小籠包獎......(吓?唔係呀嘛...)

再見?再也不會見了。
2011-04-16
其實好多地方如有小朋友4..5歲以下都唔會收茶錢, 今天我地個小朋友只得三歲, 此店境然收茶$, 待應話手抱先唔收!! 當然呢個係食店自己點定都得, 吹佢唔漲...友人check 單時, 我地得9大1細, 收咗12位茶錢, 當然要問下la, 但個待應服務十分串差到爆咁回答......只有手抱先唔收...一個茶錢唔係比唔起囉....................以後都不會再光顧.....................食物已經唔得...再加埋咁既服務order 咗個12人餐半席有10 樣食物同一樣甜品, 份量十分多!!五色拼盤 ~ 熏魚同雞絲粉皮ok...完全唔得錦繡河蝦 ~ 即係腰果炒西芹蝦仁, 蝦係無蝦味!!芙蓉三鮮 ~ 炒蛋白裡面係d魚,..只食到一魚其如兩鮮唔去咗邊!!紅燒花膠翅 ~ 幾多料, 味道ok!!冰糖小圓蹄 ~ 好淋幾juicy!!糖醋松子魚 ~ 魚太實唔滑, 無魚味!! 霸王風沙雞 ~ 乾柴...一d 雞味都無!!乾貝小棠菜 ~ 木須肉炒面 ~ 炒得幾好味, 仲好大碟!!霸王炒飯 ~ 十個fail!!高力豆沙 ~ 好油...散叫咗.........小龍包 ~ 一般貨
以後都不會再光顧
.....................
食物已經唔得...再加埋咁既服務

五色拼盤 ~ 熏魚同雞絲粉皮ok...完全唔得
錦繡河蝦 ~ 即係腰果炒西芹蝦仁, 蝦係無蝦味!!
紅燒花膠翅 ~ 幾多料, 味道ok!!
冰糖小圓蹄 ~ 好淋幾juicy!!
糖醋松子魚 ~ 魚太實唔滑, 無魚味!!
霸王風沙雞 ~ 乾柴...一d 雞味都無!!
乾貝小棠菜 ~
木須肉炒面 ~ 炒得幾好味, 仲好大碟!!
霸王炒飯 ~ 十個fail!!
高力豆沙 ~ 好油...

散叫咗.........
小龍包 ~ 一般貨色
素炒年糕 ~ 年糕炒得幾好!!
片皮鴨 ~ 即時係我地面前片, 全晚最好味!!
生煎包 ~ 肉唔juicy, 包一d 都唔脆!!
2011-03-26 48 浏览
當晚是工業學院六位舊同學的叙餐, 佳港島區的攪首選荃灣食店, 以配合其中三位住新界的同學佬, 真夠細心.鄰近地鐵站的霸王山莊雖已作裝修, 仍需先乘兩條燈光昏暗的自動電梯才到達, 也許當晚是(一), 故沒有全場滿坐.選信用卡優惠的六人套餐, 我當然同意以經濟抵食為先, 但不會對食物品質有期望, 這是過往食店的大優惠經驗告訴我的.首先一讚餐前花生脆口.信用卡六人優惠套餐 ($999 荼芥及加一後為$1160) 五色拼盤五項凍食材包括餚肉, 诲蜇, 素鵝, 雞絲粉皮, 千層峰, 我隨意試了其中二項, 便繼續聊天, 每件小食切至型狀平均, 賣相吸引. 小籠包每人一只, 釀着豬肉為主, 吃不到其他味道, 唯湯仍熱騰騰.黃金蝦大蝦被厚厚的鮮黃色的鴨蛋黃包圍着, 分量不俗, 蝦味也被炸鴨蛋漿味蓋過, 我要暫時忘記什麽是高膽固醇, 吃完先算.紅燒雞絲翅幸好不是鯊魚翅, 否則我又设有面目加入反鯊羣組了, 份量夠七人分享, 味道一般.糖醋松子魚賣相豐富, 魚肉味一般, 也許味道被酸味重的糖醋搶過, 但我喜歡酸味, 若是甜酸味更佳, 配料還有數隻蝦. 紅燒诲參魚肚诲參不能每人一件, 連同魚肚及菜胆, 份量

首先一讚餐前花生脆口
信用卡六人優惠套餐 ($999 荼芥及加一後為$1160)

五色拼盤

黃金蝦
大蝦被厚厚的鮮黃色的鴨蛋黃包圍着, 分量不俗

紅燒雞絲翅

賣相豐富

紅燒诲參魚肚
诲參不能每人一件, 連同魚肚及菜胆, 份量倘可, 若這道菜改用煲上, 相信熱度更能提升海參及魚肚的味道.

風沙雞
没有加錢改食片皮鴨, 因為我仍懷念塵嗚春的味道
整隻雞被蒜茸蓋着, 吃雞谈淡的蒜茸味, 炸後雞肉不滑, 外皮仍脆, 重點是隻雞脂肪不多

金華火腿扒津白
剛好六小片金華火腿, 我不感過鹹, 请谈的津白也是理想當然.

炒飯
頗有心思的炒飯, 配有叉燒, 火腿粒, 菜粒, 蛋碎, 蝦仁及蝦米.

高力豆沙
五大一小, 蛋外皮蛋谈味, 全賴甜味的豆沙.

此餐叙舊為主, 不停談天說地, 所以不能慢慢品嚐味道
不過霸王山莊上菜效率高, 各菜式接着上檯
, 後來告知服務員可否等等.
大家相叙了數小時後, 我明明看見只剩餘數桌食客, 變得熱鬧, 原來是九時半後入座的特價優惠.
其中一位舊同學上年開始於長跑賽事中相遇
, 有些已有數年没有聯絡, 有位還廿年無見, 仍風彩依然
深信大家互加了 Fackbook後會保持聯盟.

在此祝同學佬們生话愉快, 日後大家保持聯絡及讚好

花生,五色拼盤
小籠包,紅燒雞絲翅
黃金蝦, 紅燒诲參魚肚
風沙雞, 炒飯
糖醋松子魚
金華火腿扒津白, 高力豆沙
2011-03-21
2011-02-25 6 浏览
琴晚我地一行9人去左呢間店食晚飯,間店安排左一個角落頭比我地,勁迫,又冇第二張枱,坐得好唔舒服.叫左小籠包,雞絲粉皮,五香牛展,雲吞雞,四季豆,宮保雞丁,擔擔麵,一個不知名炒飯同黃金蝦,老實講佢d主菜唔錯,尤其係雞丁同四季豆,好好味,但雞絲粉皮同牛展就乾到嘔,唔知點解,埋單一人$165,我就覺得唔太值啦,但都可以一試的.
琴晚我地一行9人去左呢間店食晚飯,間店安排左一個角
落頭比我地,勁迫,又冇第二張枱,坐得好唔舒服.
叫左小籠包,雞絲粉皮,五香牛展,雲吞雞,四季豆,宮保雞丁,
擔擔麵,一個不知名炒飯同黃金蝦,老實講佢d主菜唔錯,尤
其係雞丁同四季豆,好好味,但雞絲粉皮同牛展就乾到嘔,唔
2011-02-25 33 浏览
由於n年前曾經同家人黎lee度慶祝生日,阿媽就揀lee度一家人食餐晚飯, 黎慶祝佢今年生日我地一行3人, 叫的食物有︰雞絲粉皮($55)︰雞絲有D"鞋"口, 不過花生醬味道好香, 粉皮又整得爽口, 算係一味好的前菜脆皮素鵝($55)︰由於幾日前o係稻香食過同一味小食, 稻香整得又香又脆好多, 大碟過lee度lee度的皮反而淋, 而且份量少, 味道仲係一般般, 不過都ok好味的~小籠包($29)︰係lee度的名菜+推介美食, 絕對有保證, 好食!!不過確實好貴好貴, 飲茶食一籠都係$10以內...已經變得唔抵食!!螞蟻上樹($55)(唔記得影相)︰只係一小碟碎牛肉撈粉絲, 超級唔抵食~味道還可以的~但下次唔會再叫!! 薺菜鮮魚羹($69)一窩︰好fresh的一個湯羹, 唔駛下下都飲雞湯的, 偶然飲一個清淡有多菜的湯, 健康之餘又可以試新野, 不錯!! 韭王鱔糊($85)最唔抵食的一道菜, 配料多過主菜, 加上太咸喇!!!!!>.<平時o係小店食的一道好味小菜, 黎到霸王山莊竟然變成咁, 失望!! (小店食都係$4x一個客飯套餐!!!)霸王山莊計$6一位茶錢, $3一位酸菜
由於n年前曾經同家人黎lee度慶祝生日,
阿媽就揀lee度一家人食餐晚飯, 黎慶祝佢今年生日

我地一行3人, 叫的食物有︰

雞絲粉皮($55)︰
脆皮素鵝($55)︰
脆皮素鵝
小籠包($29)︰
係lee度的名菜+推介美食, 絕對有保證, 好食!!
螞蟻上樹($55)(唔記得影相)︰

薺菜鮮魚羹($69)一窩︰
薺菜鮮魚羹
韭王鱔糊($85)
韭黃鱔糊
霸王山莊計$6一位茶錢, $3一位酸菜, 仲有加一...
與其用咁的價錢食一餐晚飯, 我真係覺得上海婆婆勝一大籌,
好味之餘, 份量又多D, 而且不計茶芥~係本人之推介!!

睇黎lee間野, 如非必要, 我都唔會再幫襯喇!!
2011-02-23
庆祝纪念
生日
薺菜鮮魚羹
脆皮素鵝
2011-02-19 29 浏览
米奇同米妮同米妮屋企人一齊食飯~叫左個麵餐黑金剛即係紅薯粉,雞肉好夠味,紅薯粉煙煙韌韌好好食外皮酥脆,但係好重麵粉味,如果多d蔥會香 d霸王山莊ge小籠包咁出名,冇理由唔試~~米妮好小心咁拎起個小籠包,發覺,呢個小籠包唔係好易穿ga wor,望真d,原來入面ge湯好少平時米妮點小心法,都好易穿ga ma……食落真係好一般,唔明點解會咁出名好食,外面係薄薄脆脆ge,入面好足料,見到多到出晒黎,不過就油左d好細碟,得幾啖米妮好鍾意食雞絲粉皮ga ma><好鍾意個種麻香味,唔係好夠喉……好細碟,估唔到d炒年糕係長方形ge…… 平時食都係偏橢圓形ge…… 味道唔錯,但係份量好少呀因為唔知係乜野黎ge就叫左,原來係齋黎ge,好重味,又鹹又甜咁,米妮唔係好鍾意waitress上個陣剩係得個醋同餃子,當我地正奇怪佢個紅油去左邊個陣,佢就行到返來俾個甜豉油mix辣椒油俾我地la~個醬好香,唔係好辣,唔錯唔錯,冇諗過個甜豉油同餃子會咁match食物唔錯,但係價錢偏貴,同埋成日叫waiter/ waitress個陣好遲先有人過黎
米奇同米妮同米妮屋企人一齊食飯~叫左個麵餐
辣子燜雞黑金剛
黑金剛即係紅薯粉,雞肉好夠味,紅薯粉煙煙韌韌好好食
東華門千層蔥油餅
外皮酥脆,但係好重麵粉味,如果多d蔥會香 d
韮菜花煎餅

辣子燜雞黑金剛
韮菜花煎餅
紅油抄手
2011-02-01 10 浏览
估唔到星期五8點來到都唔駛等位!環境及服務都不錯, 燈光好柔和, 而且剛剛坐正電視位。侍應一叫就到, 而且食物叫了唔駛10分鐘就開始送到, 快手快腳, 正! ! 霸王小籠包都okay, 皮夠薄, 又多湯在裡面!黃金蝦本人至愛沒有殼的黃金蝦, 因為蝦肉會好有鹹蛋味。雖然這裡的黃金蝦都是沒有殼, 可惜炸粉實在太多蜜汁火腿方幾特別, 個汁甜甜地, 幾好味!東坡肉入口即溶, 勁好味, 個汁又做得好好, 一定要再食! ! ! !青瓜海浙頭麻麻地, d味好怪, 同一般的不同, 不過海浙頭都幾爽口。 金華火腿津白勁難食! ! ! 津白勁老, 金華火腿有怪味! ! !手撕雞一個字---"差", d雞完全冇味, 個汁又怪! !
估唔到星期五8點來到都唔駛等位!

環境及服務都不錯, 燈光好柔和, 而且剛剛坐正電視位。

霸王小籠包

都okay, 皮夠薄, 又多湯在裡面!

黃金蝦

本人至愛沒有殼的黃金蝦, 因為蝦肉會好有鹹蛋味。
雖然這裡的黃金蝦都是沒有殼, 可惜炸粉實在太多

蜜汁火腿方

幾特別, 個汁甜甜地, 幾好味!

青瓜海浙頭

麻麻地, d味好怪, 同一般的不同, 不過海浙頭都幾爽口。

金華火腿津白

勁難食! ! !
津白勁老, 金華火腿有怪味! ! !

手撕雞

一個字---"差", d雞完全冇味, 個汁又怪! !
青瓜海浙頭
2011-01-21
  • 霸王小籠包
2011-01-24 11 浏览
廣東人好重視做冬, 連好多公司都特別放早俾員工早少少回家同屋企人食飯做冬, 但我們俩小口因為返工關係要到夜晚十點半才放工, 同佢一齊既所有節日我都希望可以一齊慶祝, 做冬呢個大日子我更加不想省略, 本來還諗住咁夜還有邊間食肆可以, 八點幾時, 佢打來叫我上網查荃灣呢間霸王山莊晚上幾點打烊, 估唔到佢都諗過一齊做冬慶祝, 聽完個電話心裡甜絲絲的, 當然立即行動, 當知道呢度收一點時, 開心到即刻將呢個好消息話佢知.放工後, 我們即時坐MTR返荃灣, 原來呢個時候巳經係宵夜價錢, 比平時抵食好多. 佢叫左我最愛的生煎包, 我當然亦不會忘記佢的至愛-小籠包, 我知佢又為左陪我一齊食飯一路無食野, 所以我特登叫左個炒飯, 另外叫多兩個小菜.呢個時候餐應內不是太多人, 兩個人坐張四人枱, 好舒服好寬敞, 而整間餐廳望落好光亮好乾淨, 一諗起我們一齊做節, 我就由心度笑左出來, 可能宵夜時分, 所以d食物好快上枱, 小籠包熱辣辣冒住煙的, 佢夾左一支俾我並吩咐我小心燙, 小心的咬開簿簿的皮, 入面熱烫的肉汁流入口中, 再一口吞埋成個包, 中間的肉團好少渣, 水準都唔錯, 而生煎包亦煎得底小小脆,
呢個時候餐應內不是太多人, 兩個人坐張四人枱, 好舒服好寬敞, 而整間餐廳望落好光亮好乾淨, 一諗起我們一齊做節, 我就由心度笑左出來, 可能宵夜時分, 所以d食物好快上枱, 小籠包熱辣辣冒住煙的, 佢夾左一支俾我並吩咐我小心燙, 小心的咬開簿簿的皮, 入面熱烫的肉汁流入口中, 再一口吞埋成個包, 中間的肉團好少渣, 水準都唔錯, 而生煎包亦煎得底小小脆, 包面有少少芝麻, 不知是肚餓還是心情好, 總覺得今天的食物持別好味~ 跟住來的一碟炒飯, 賣相唔錯, 炒得粒粒分明, 中間有我最愛的南瓜碎粒, 中和肉的油膩感, 好快兩個人又上演經常發生的情況--就是兩個人都怕對方食唔飽, 跟住你往我碗中添, 我又爭住往你碗中加, 我總覺得自己食少d唔緊要, 最緊要佢食得飽食得開心, 所以佢每次推番俾我都令我好勞氣.而另外兩個菜中規中矩, 沒有什麼特別.
兩個人平靜的渡過了呢個節日, , 雖然平淡但好溫馨, 希望往後的每一年我們都還有呢個興致慶祝每一個節日. 留低一個個美好的回憶.
2010-12-22
$100 (宵夜)
  • 小籠包
  • 生煎包
2010-12-02 36 浏览
成為VIP後,很久沒有來荃灣這間霸王山莊了。今天因為某些原因,所以跟老婆來了幫襯,沒想到竟然巧遇一班中學同學,真是有緣。入座很快,荃灣霸王山莊一向人數不多,尤其是一至五。但集團一向有宵夜時段,點心頗抵食,唔怪得我地食完走既時候先見到有人入座。前菜是醃紅/白蘿蔔和青瓜,未能說好,也未能成為開胃的目的。點了一客霸王小籠包,小籠包皮薄多汁,是一貫霸王水準,但略嫌肉味不夠濃,而且皮也比我在其他霸王山莊吃過的易穿。不過味道還算不錯的。黑醋小排骨醬汁味道不錯,如有白飯真的一絕,但排骨不到位,不是太老就是太肥,完全黐骨黐牙,咬得辛苦,而且個別一兩件排骨近乎只得肥肉,真是棄之可惜。沒了辣味的老重慶擔擔麵果真欠了靈魂,因為老婆暫未吃得辣,所以下單時問了經理可否走辣。果然是一點辣味都沒有,只有花生醬味的感覺是沒有層次感,當然問題在於不吃辣的顧客如我,但其實我相信霸王山莊能做得更好,例如增加肉味等。乾煸四季豆是全晚最差,油多,味道過咸,而且四季豆有渣;本來是想叫個菜平衡下,但看來選擇是嚴重錯誤了。霸王山莊,我可說差不多幾間分店都吃過,荃灣沙田尖沙咀,甚至已關門的灣仔分店都吃過。荃灣,是當中水準最不穩定甚至最

前菜醃物

前菜是醃紅/白蘿蔔青瓜,未能說好,也未能成為開胃的目的。

黑醋小排骨

老重慶擔擔麵

乾煸四季豆

霸王山莊,我可說差不多幾間分店都吃過,荃灣沙田尖沙咀,甚至已關門的灣仔分店都吃過。荃灣,是當中水準最不穩定甚至最差的。
雖然撞到一班朋友,但因為先來,也不想臨時合檯,我兩公婆先吃,之後再同中學同學坐埋一檯,談天說地,好不快活。
最後一讚是埋單時的侍應,因為小弟忘了帶VIP咭,一問之下佢可以幫我登記番做番九折,也提示我下次最好帶番,但其實之前問經理係話無帶無得折的。
放心,我下次會帶VIP咭的了。
2010-11-25