2017-05-16 2291 浏览
帶骨牛肉:跟在韓國吃到的味道一模一樣👍石鍋雜錦飯:鍋巴香氣十足吃到底也不會太油😎炆牛肉:試一次一定愛上每次必點菜色料多實在不會過油過腥😍海鮮煎餅:非常香脆可口唯一敗筆沒有韓式辣醬沾醬🤔
帶骨牛肉:跟在韓國吃到的味道一模一樣👍
石鍋雜錦飯:鍋巴香氣十足吃到底也不會太油😎
炆牛肉:試一次一定愛上每次必點菜色料多實在不會過油過腥😍
海鮮煎餅:非常香脆可口唯一敗筆沒有韓式辣醬沾醬🤔
2017-05-10
  • 海鮮煎餅
  • 炆牛肉
2017-03-29 1851 浏览
在這裏吃過晚飯和午餐,感覺很有韓國味道,很喜歡!因為很多韓國店舖的腌肉醃得太甜,但這裏不會有那種情況,比較合適我的口味。地方夠寬闊,用具很清潔。醃牛肉、牛肋骨、醃豬肉、生牛肉、燒蝦、燒魷魚、韓式冷麵、泡菜薄餅⋯都是我比較喜歡吃的。還有醬油蟹,不會太甜,但不是時常有供應。配菜款式也算是很多,但有時要問服務員更換一些喜歡吃的,例如小鹹魚不是每次都自動給我們,需要問服務員才會有。價錢方面不算太貴,但亦不便宜。一般晚飯時間每人大概$300左右。但如果吃得比較多海鮮,就會再貴一點。
在這裏吃過晚飯和午餐,感覺很有韓國味道,很喜歡!

地方夠寬闊,用具很清潔。

2017-02-17 1839 浏览
本身我同老公訂咗樓下間韓國炸雞店, 點知勁多人,老公都等到發火 ,所以去咗 4樓呢間韓國餐廳。 一入去已經心知不妙,得小貓兩三隻。 開頭叫阿豬媽落單,點知佢勁鞋口鞋面勁大聲嗌等陣,但係轉個頭又唔過嚟幫我哋寫嘢,去做埋啲無謂嘢,再叫佢先至再返嚟落單。 跟住我哋指餐牌上嘅食物點知佢又勁鞋口鞋面咁話“唔好指,講要啲乜嘢。 好,我忍佢!我哋叫咗韓式燒肉,炸雞同埋海鮮薄餅。 韓式燒肉就要自己燒嘅,咁我開咗爐之後 就開始燒雞肉,點知嗰個阿珠媽又走過嚟指指點點,又話我做咩成日翻,仲要嘖我好多好多次,覺得我燒肉燒得好差,又呢又路。講真,我燒成點都唔關佢事啦!佢仲要快啲燒完熄爐!其實啲嘢食真係唔太差(雖然價格係偏貴),但係佢嘅服務態度實在令我覺得貼錢買難受。寧食開眉粥莫食愁眉飯,我以後都唔會再去呢間嘢食。 呢個情人節真係經典呀!

講真,我燒成點都唔關佢事啦!佢仲要快啲燒完熄爐!

庆祝纪念
情人节
2016-11-06 2519 浏览
有一日同屋企人食生日飯,首先吾講食物,果d所謂服務員黑口黑面,我們食完第一輪然後諗住再加小小野叫左一個服務員過來,她已經吾想做咁款幫我們落單,當我們要改小小野的時候,她就咀妙妙露出不耐煩個樣,呢個時候我即刻想xYz佢!不過費事搞串個party,食物方面普通過普通所以一定冇下次!
2016-04-20 4863 浏览
這𥚃不會踫到劉時鎮,或都敏俊,因為妳不是姜暮煙,也並非千頌伊.這裡沒有太陽的後裔,有的是太陽的泡菜.經朋友推薦首次光顧錦城,因為三位瑞士朋友很想吃韓焼,在瑞士外出用餐很貴,尤其吃肉,所以來到香港,就盡情放肆大吃大喝.來自歐洲的她們,對韓國影視文化沒多大慨念,頂籠停留在騎馬舞和K-pop;而韓國料理,除了燒肉,就是泡菜;八小碟𥚃面,至少五小碟不喜歡,沒辦法,飲食和文化是連連相扣,香港人同臺灣人有點相像,既媚日又哈韓,所以我們接受能力很高,但認受性就很低.我們即日訂枱,七時來到,有點冷清,昏昏暗暗的環境,平民燒肉館裝潢,沒譲人留下太大印象.店主是韓國人,有奌cool,辦事很認真模樣..端來茶水,除了基本餐具,每人有一碟醬油,沒有甜醬也沒有白醋,可能這才是正宗?吃出食材天然味道?也許吧.前菜八小碟分別有泡菜,豆腐,青瓜,魚片,菠菜,荳芽,粉絲和蒟嫋;各有特色,味道大多不賴,不過我最是欣賞是泡菜,相信是自家製;那種天然癹酵,新鮮爽脆就知道不是陳年貨,韓國人製作泡菜卓越,有別於大陸的粗製濫造.我們衝著燒肉而來,點了醃牛肉,牛肋骨,牛扒和魷魚,其中牛肋骨伴有直菇和洋蔥片.我不喜歡以醬油醃定的肉,只
這裡沒有太陽的後裔,有的是太陽的泡菜.

店主是韓國人,有奌cool,辦事很認真模樣..
前菜八小碟
前菜八小碟
醃牛肉,牛肋骨,牛扒和魷魚
醃牛肉,牛肋骨
我們衝著燒肉而來,點了醃牛肉,牛肋骨,牛扒和魷魚,其中牛肋骨伴有直菇和洋蔥片.我不喜歡以醬油醃定的肉,只有質量欠佳或冷藏食物,才需要大量外來調味來掩蓋雪味,或令粗糙的肉質變成鬆軟,所以幾款肉類大家都一致覺得牛肋骨最上乘,原汁原味!
朋友負責燒烤,她的速度遠較我們進食快,因此為免食物過熟,順手放在盛放生肉碟子上,惹來韓裔店東的阻止!縱使聽不懂韓文也知道是衞生問題吧,少女們反而覺得牛肉不是可以生吃嗎?我想視乎新鮮程度和質量吧.
不過也感謝店東冷冷面孔下溫熱的心,尤其是"擔心"..因為顧客自己的疏忽而弄至拉肚子,最後揹鑊都可能是舖頭.
2015-10-25
2016-03-11 3107 浏览
是日路过,突然想食韓食,剛好經过此大廈,便膽粗粗一試,由於星期六近2点,店內沒有客,心想,莫非不好食的餐廳,看餐牌后,點了較傳統的菜湯飯,價錢較高,但有感環境不錯,一試無仿,一今兒,便放滿前菜,实在有點驚訝款式多真的是前所未見,味道亦感正宗,.当中以青瓜最合個人口味,夠入味亦爽口,而最常吃的黃牙白菜kimchi ,此店是新鮮做不知淹了幾天較酸的那種,另有少見的白kimchi,即浸在水裡的那種,很特別。湯飯上時,感覺与相片有出入,原以為會帶點辣,想不到竟是清甜帶面鼓湯味,令此餐食得很健康,下次再來的話,一定要試下辣湯
题外话/补充资料: 午市不收卡,洗手間不合格
2016-03-05
2016-01-14 2754 浏览
同朋友第一次食食正宗韓國菜!因為睇記者介紹過亦有上OpenRice做research見到有好多好評(指舊地址那裡),所以就選擇呢間錦城飯店!都有D韓國人食野,入到去地方好大好乾淨,姨姨招呼我哋坐到最入窗邊,個餐牌好多野食,我地叫咗燒牛柳、雜錦拌飯、大醬湯、餃子湯年糕仲有個燒烤醬跟蔬菜,因為係Tasty Road見到D韓國人係包住菜食烤肉,不過份量就好少……有個高大靚仔oppa幫我地捧菜!姨姨仲幫我地燒D牛柳,又有個姐姐幫我地撈飯服務周到超享受!如果係oppa服侍咁就好不過佢忙緊……牛柳淨係睇紋路已經好吸引,食落口相當嫩滑juicy個拌飯係用珍珠米,不過無得自己撈無得玩……去到大醬湯一飲我同朋友都話唔似係香港食材,唔知係咪由韓國運黎呢?甜道好濃郁至於個餃子湯年糕得兩隻餃子未免太少了,但好大隻成個golf咁大,塞滿餡料真係皮薄餡靚!年糕就無乜特別,其實想試辣炒年糕可惜餐牌上無個醬就真係好貴加幾塊生菜要90,哈哈不過總得附庸風雅一番個醬真係好好味仲加咗D黎撈飯整體上都好滿意!不過就無辣炒年糕、燒牛雜(牛小腸、牛護心之類)同埋想試下海腸同米腸……唯有再覓食!
姨姨仲幫我地燒D牛柳,又有個姐姐幫我地撈飯服務周到超享受!
如果係oppa服侍咁就好不過佢忙緊……
牛柳淨係睇紋路已經好吸引,食落口相當嫩滑juicy
個拌飯係用珍珠米,不過無得自己撈無得玩……
年糕就無乜特別,其實想試辣炒年糕可惜餐牌上無
個醬就真係好貴加幾塊生菜要90,哈哈不過總得附庸風雅一番
個醬真係好好味仲加咗D黎撈飯
整體上都好滿意!
2015-08-25 2185 浏览
好友相聚又係食食食同食,今次去左成日都話去既錦城,滿心期待之下,叫左成枱野食,又燒豚肉、雞肉、牛仔骨、海鮮餅、年糕同水冷麵咁,先講燒肉,味道一般,無咩特別,海鮮餅都叫做外脆內軟,但就唔熱,同有少少咸,年糕份量就唔太多,好似食多幾啖已食晒,不過味道就叫做合格,唔算過辣,止於水冷麵就唔夠味,個麵仲煮得太耐,有d糊口,好失望,不過最衰就係個韓國服務生,懶風趣地指指點點我地,好唔鐘意佢既服務方式,同佢又唔熟,一d都唔想同佢玩,加上已經係行動上表明唔鐘意,但佢態度仍然,所以成餐飯都食得好唔高興,呢間一定無下次!!
豚肉&雞肉
前菜只可添2小碟咁多!
年糕
燒五花腩
海鮮餅
石鍋飯
2015-01-15 3718 浏览
一改再改的友人飯聚, 終於在今天落實進行, 竟然約了7點尖沙咀這麼早, 難道大家在年尾都比較閒? 反而我在這個時間是比較忙, 又要清假, 又有多份REPORT做, 死線就在年底, 來年都是11月開始大量清假比較好, 否則只是搵自己笨, 早上放了假, 晚上要OT無補鐘。今晚一行六人, 說是其中兩人的生日飯, 但改改下時間, 我的生日也即將到了, 所以是總共三個人生日, 這一餐暫且除六付費, 每人二百元, 甜品才由其餘三人請。錦城飯店由韓國街搬到THE HART, 還是第一次光顧, 這裡店子比較大, 像傳統的韓國菜館。 前菜:小魚仔太咸、泡菜味道酸辣平均、芽菜菠菜清新、甜餅條甜甜地。六個人吃這份量的前菜實在不夠,這裡是可以添加的,但都有難度,一般阿姐不願加,疑似老闆的男人又很忙,明明有幾碟已吃光,每次只添一碟。 炆牛肋骨上來時有骨,有個阿姐會幫忙剪掉去骨。 牛肋骨煮得嫩,有白蘿蔔清甜無渣。 炒年糕,辣度不高,年糕算柔軟。 朋友叫的-菜包肉(?)想不到又幾好食,黃芽白好清甜,加上豬肉和醃蘿蔔絲味道很配,只是豬肉部分脂肪的比例高得嚇人,醃蘿蔔絲不太辣。 蛋卷,煎得柔軟,是考功夫的,

炆牛肋骨上來時有骨,有個阿姐會幫忙剪掉去骨。

牛肋骨煮得嫩,有白蘿蔔清甜無渣。

炒年糕,辣度不高,年糕算柔軟。

朋友叫的-菜包肉(?)

蛋卷,煎得柔軟,是考功夫的,個人覺得味道普通。

薯仔牛尾鍋(大)-這個頗辣,辣的程度已到我的極限,鍋裡有大量薯仔,牛尾肉軟稔可吃。

韓式壽司真的很普通了,Hungry Korean好吃很多呢。

韓國錦城飯店的價錢及裝修中上, 但食物和服務卻是普通, 有點小失望呢。
2014-12-30
  • 炆牛肋骨
2014-10-13 4763 浏览
成班好耐無見既朋友,難得終於一齊有時間,當然要搵個地方一邊食一邊傾計啦!而點解選擇呢間餐廳,因為其中一位試過話唔錯,終是就決定一試啦!我地5個人去食,餐廳都安排左一間房比我地。我地點完餐一陣,侍應就送左幾碟小食黎,應該係免費既。小食都唔錯,雖然未必所有都會啱胃口,但感覺上都幾有韓國傳統特色,因為平時食韓國野最多都係送泡菜,唔會有咁多款式。今次叫左五花腩,侍應送上黎個陣係完整未切既,佢再係我地面前切開一塊塊放入個爐入面。本身個侍應走左,不過佢過左陣見到我地好似唔識整,佢就主動過黎幫我地整,再剪開得更細件方便我地放入口食,之後D肉熟晒再幫手放係隻碟上面比我地慢慢食。件五花腩肥瘦都算適中,點既醬油都唔會太鹹,都幾好食。我地仲叫左幾款餸同埋一個細既部隊鍋,個鍋既配料都好多,5個人分唔會話好飽,食埋其他餸就好飽啦!個鍋入面有D好細條腸仔,好似廚師腸既迷你版但味道好唔同,都幾特別。整體上,雖然人多但環境夠靜,食物味道都唔錯,侍應既服務真係好好,非常照顧食客。

2014-10-11 4228 浏览
有段日子很愛到錦城吃韓國菜,喜歡其價錢相宜食物又有一定質素.無奈錦城不接受細枱訂座這規則非常趕客,所以筆者想吃韓國菜時,更多情況是幫襯可以訂座的新羅寶和梨花園.這夜尖沙咀受到一些示威活動的影響,人流大減,反而讓筆者有機會可以再訪錦城.訂座時太子爺苦笑說近排生意都不好,晚市應該會有很多座位,但雖然係咁,佢仍然堅持細枱要walk in的規則.多光顧幾次其實會明,這家人都很有原則.但我又試過問他們關於韓國滑雪的資料,他們又很樂意回答喎.所以都幾難捉摸的.前菜普普通通,也就不逐一點評了,反正都是收回來的貨色,在錦城吃到的,跟在新羅寶或梨花園吃到的,不會有太大差別.生牛肉他他 - 跟西式的牛肉他他最主要的分別,是韓式的會伴上梨子條,所以吃的時候會覺得甜甜的.對這道菜式,我是一萬個吃不慣.牛肉切絲混上生雞蛋,滑潺潺的感覺很怪.筆者亦覺得西式伴洋蔥的吃法,其辛辣味道比起梨子的甜跟牛肉更匹配,加上牛肉的肉味並不濃郁,我並不推薦這道菜.海鮮薄餅 - 筆者本身不愛吃蔥,但這道看上去很多蔥的薄餅,吃下去又不覺得有很多蔥味.薄餅跟海鮮的比例適中,單吃味道很淡,一定要醮醬汁同吃.炆牛肋骨 - 味道明顯遜於新羅寶
有段日子很愛到錦城吃韓國菜,喜歡其價錢相宜食物又有一定質素.無奈錦城不接受細枱訂座這規則非常趕客,所以筆者想吃韓國菜時,更多情況是幫襯可以訂座的新羅寶梨花園.這夜尖沙咀受到一些示威活動的影響,人流大減,反而讓筆者有機會可以再訪錦城.
炆牛肋骨 - 味道明顯遜於新羅寶,炆的時間不夠所以不入味,肉質亦不夠淋.不過牛肋骨這食材本身味道就好,即使調味稍差亦不難下嚥.
部隊鍋 - 餐肉,腸仔,公仔麵,部隊鍋可說是無營養食物大集合,偏偏越無營養的食物越討人喜愛.有人說錦城的餐價貴,但將這個二百多元的部隊鍋跟上次在海港城伽倻食過四百多元還要只得半個公仔麵的部隊鍋一比,錦城可以話係平到笑仲要好食好多.
是日三人光顧,連酒水埋單HKD1200,跟新羅寶比較,大約是平了三分之一.不過味道也是新羅寶稍勝,有機會的話還是會再來...若果不用等位的話.
2014-10-02
  • 海鮮薄餅
  • 部隊鍋
2014-08-12 4287 浏览
本人乃是韓國菜fans,都食過唔同韓國餐館。問心呢間唔算係最好味,不過做得唔錯。今次第一次同兩位朋友光臨,三個人點左3道菜,對於三個唔太餓嘅女仔,份量剛剛好。首先就試左韓國餐館例牌8道小食,個人最鍾意食泡菜,因為酸辣平衡得好好,有返到韓國嘅味道!其實真心款款都好好味;D其他菜陸續來了。首先係紫菜包飯。佢地嘅包飯有醃蘿蔔、菜、紅蘿蔔同肉。去韓國之前,係香港食過包飯,但就覺得淡味,就以為係做得麻麻。但去完旅行之後,發覺啲味係岩嘅,真係同街邊早餐店一樣,好清香。之後就係式炒年糕。呢樣菜式一般,不值得試。我地唔多想燒烤,不過叫左牛舌,而係十分好味的!總括言之,食物方面水平一般,服務也一段。回唔回頭就見人見志。

其實真心款款都好好味;D
之後就係式炒年糕。呢樣菜式一般,不值得試。
我地唔多想燒烤,不過叫左牛舌,而係十分好味的!
2014-08-04
2014-07-02 4370 浏览
呢間餐廳位於尖沙咀the hart,價錢唔算平,我對佢嘅食物同服務都有期望,就係因為有期望,攪到好失望...叫咗兩碟菜,牛肉(自己烤)同埋海鮮餅。牛肉味道同出面嘅其他百幾二百蚊任食韓式燒烤嘅牛肉質素差唔多,但會新鮮少少。海鮮餅,份量夠大,但因為料唔多,中間無煎到金黃色嘅位同食粉醬差唔多。八小碟無邊一味比較好食,比較唔好食嘅有豆卜、有一長方形啫喱狀嘅嘢服務方面,真係經典....落單,侍應全程無笑容無出聲,聽完就走咗出去,全程無眼神接觸。上菜,因為朋友阻住咗少少上菜位,侍應拍打朋友坐椅,然後強行推開朋友坐緊嘅凳,再攝入去。而唔係開口提示讓位。收碟,食咗半個鐘,就有人入嚟問你食完未,拿拿臨收晒你D碟,想坐多陣都唔得。斟茶,唔會自動自覺加茶,要開口叫先加。埋單,唔會同你講多謝,都係無笑容兼黑面。我俾多十幾蚊去食韓陽苑任食好過喺呢度食。

叫咗兩碟菜,牛肉(自己烤)同埋海鮮餅。

服務方面,真係經典....
斟茶,唔會自動自覺加茶,要開口叫先加。
埋單,唔會同你講多謝,都係無笑容兼黑面。

我俾多十幾蚊去食韓陽苑任食好過喺呢度食。
2014-06-27
2014-06-06 4376 浏览
韓國朋友食過舊店推介呢間,佢話呢度D野食都幾似韓國口味,所以朋友生日咁就黎試試~~一早BOOK 左位,所以唔駛等,但6點中上到去已經有2台韓國客人用緊餐...之後陸陸續續都有客人上黎.都好似真係幾旺咁!!餐前小食有8款,都不錯,但無得安哥~~炒由魚,味道好農,唔錯的,但就好細碟...酒煮生蟹,生蟹我身我第一次食,唔知會係咩味,但佢好農酒味之如,仲好咸,咸得好緊要,本想要求退貨,但朋友話算...生牛肉,真係最好食係呢個,因為生肉既質素同味道非常之好味,我地追加左一碟~~壽司飯,同韓國街廿蚊一條果D無分別,但真係好好味..HAHA什錦飯, 無咩特別..都係石頭飯好食D...我地仲叫左一個石頭飯同炒年糕... 石頭飯好正,佢整到D 飯焦出黎,真係好正!!相反炒年糕就差左D,D年糕好林,好糊狀,口感好差,好似唔知食緊D咩咁... 總括黎講,個蟹係最難食的

餐前小食
餐前小食有8款,都不錯,但無得安哥~~
炒由魚
炒由魚,味道好農,唔錯的,但就好細碟...
酒煮生蟹
生牛肉
韓國壽司飯
什錦飯
什錦飯, 無咩特別..都係石頭飯好食D...

總括黎講,個蟹係最難食的

题外话/补充资料: PS. 生牛肉&石頭飯果D佢會比係影晒相之後佢會幫你撈埋...
庆祝纪念
生日
生牛肉
2014-03-30 5142 浏览
舊舖去得多,因為生bb,新舖開咗咁耐都係第一次黎。而家舖頭啲座位比以前闊大好多,燈光都光明好多,而且仲多咗個我本人好鍾意坐嘅高枱座位,同去酒吧一樣可以輕鬆啲食嘢!簡直一流!!嘢食方面,材料同以前一樣咁得,生牛肉tartar:既新鮮又夠肉味!牛肋骨:juicy得黎又夠味同夠淋!!牛利:醃得超水準,又唔油!全部嘢食都同以前一樣,無受搬遷同租金影響!點解?!?!可能真係因為佢地係一家人自己夾手夾腳做!食物有質素得黎仲要服務親切誠懇!就好似番咗屋企一樣囉~無得輸!
舊舖去得多,因為生bb,新舖開咗咁耐都係第一次黎。
  • 生牛肉