2025-01-12 53 浏览
I love eating and exploring different places. I recently discovered a hidden "GEM" in Soho – a small Japanese restaurant with amazing food. I tried a variety of fresh sashimi, including premium-grade "Uni" for the first time. The "Uni" was not only fresh but also had a sweet, rich, and creamy flavor, with a firm texture that maintained its shape. I bet you won't find this premium quality of sea urchin at other restaurants in Hong Kong.The chef recommended the chicken wing skewer, which was not a

The chef recommended the chicken wing skewer, which was not a normal-sized chicken wing. It was imported from Japan, from a rare type of chicken that you might not easily find in Hong Kong. It only cost $46, though I think they should charge more. Once I finished the whole piece, the bones remained intact, like an art piece without any meat. Amazing!

After the first couple of dishes, we kept ordering more, and we loved all of them. I highly recommend this place. I think this place is perfect for a date or catching up with friends. When the restaurant is crowded, it's a bit noisy, but that's exactly what a lively restaurant should be.

Please support this neighborhood restaurant. They deserve it!

Shamo  chicken  wings
Chicken  kidney
Grilled  seasonal  fish
  • Grilled  crab  meat
2024-12-27 124 浏览
服務質素極差,咁都可以開喺中環?明白你小店人手不足,但是否應該有些質素?兩個人入到嚟坐 沒有招呼,看着一名店內的員工 只站着看手機,向他揮手也不理會😅而且笑容也沒有,最後落單的時候 問這位店員有什麼好推介?他敷衍了事😓還逼着你消費😥這樣的服務真的讓人感到很不舒服 顧及不到其他客人 這是服務性行業應有的態度嗎? 整體來說 這間店大家也不用期望有相對的招呼 不論是服務質素以及食物嘅給予價錢而換來的是 普通街邊一間的茶餐廳,服務態度都可以好過他們。
服務質素極差,咁都可以開喺中環?
明白你小店人手不足,但是否應該有些質素?

2023-12-16 760 浏览
幾條冷又再合體,既開心又愉快的一夜;今次係為慶祝其中一位生日而攪的聚會,選址在中環蘇豪區的一間日式居酒屋!店舖面積不大,只能容納十多人,包場絕非難事!相信搞一些小型聚會,應該也會幾適合。因好友之前已食過,她說選擇「廚師發辦」,只要說出大致要求,由大廚決定就至簡單不過;他會因應當日食材的新鮮度,來調整用什麼方式烹調。既然這樣,也就既來之則安之,有什麼吃什麼吧!😂人逢喜事精神爽,首先當然要飲番杯慶祝吓!朋友帶了一支白酒及甜酒,我就帶了支威士忌,唔夠喉就直接叫多一支清酒。吃了超多食物,而印象最深刻的是,口感綿密柔滑的白子、香濃的日本蒜頭鱈魚肝紫蘇芝士卷、鮮甜爽脆的日本海膽配吞拿魚千切長芋、彈牙爽口的須佐海之幸根極品醋物、肉質緊實的池魚刺身。而在岩鹽板上放上不同種類的串燒、既方便又實用;但因吃了太多,實在忘記吃了多少支,只知道食物燒得啱好,不會過燶且香脆,加上串燒吸收了鹽板上的岩鹽,更覺滋味。最後再祝好友「生日快樂」!🎂#日本蒜頭鱈魚肝紫蘇芝士卷#松莱蟹廚甲羅燒#日本海膽配吞拿魚千切長芋#須佐海之幸根極品醋物#白子 #涼拌沖繩豬耳 #原條池魚 #雞軟骨#雞腳筋 #雞胸軟骨 #日式叉燒香蔥豬油飯

最後再祝好友「生日快樂」!🎂
#白子 #涼拌沖繩豬耳 #原條池魚 #雞軟骨
#雞腳筋 #雞胸軟骨 #日式叉燒香蔥豬油飯
#軍雞雞心 #軍雞雞翼 #軍雞雞腎 #雞掌心
#宮城縣和牛三角腩 #牛胸爽 #軍雞尾
#黑豚五花腩肉 #海豚清酒(720m1)
#Orion 牛啤 #芝士年糕

#須佐之男
地址: 中環蘇豪伊利近街20號地舖
電話: 36891031
2023-12-07
庆祝纪念
生日
2023-09-10 665 浏览
朋友介紹下去試食。總體食物不過不失,但係沒有驚喜。環境氣氛衛生程度都算OK己有小店風味。菜單主要以串燒為主。但食到最後佢幫我哋切餅嘅時候話優惠我哋$50切餅費。最後買單嘅時候我哋check單發現唔妥。我哋四個張單將近兩千蚊但係加上收咗我哋$360切餅費。優惠左$40切一個一磅嘅小蛋糕。簡直係濫收!就算去五星級酒店都唔會咁離譜。起碼俾個餅佢嗰陣時應該講聲。雖然朋友同老闆相熟但以後唔會再幫襯。我個人覺得佢哋唔係話特登唔老實,但係咁做生意嘅方法好唔得。

2023-08-26 527 浏览
讚1 好有氣氛既居酒屋 煮鮑魚軟熟鮮甜。海膽蛋係鮮甜既 炸薯餅香脆唔油膩 辣雞子亦入味2 好多清酒揀3 熱鬧有氣氛 熟客同生客都有顧到陣1 坐得唔舒服 係逼狹既2 有啲嘢食可以再進步下 松露嘢味道好淡
2023-07-22 430 浏览
非常細心的小店店員好親切很待心介紹不同的酒廚師會出黎同客人閒談只有12個座位有日式居酒屋感覺坐在其中似去左深夜食堂咁燒雞頸肉、鯖魚有驚喜芝士年糕都好出色如果有埋雞肉棒就更加好~
非常細心的小店
店員好親切
很待心介紹不同的酒
廚師會出黎同客人閒談

只有12個座位
有日式居酒屋感覺
坐在其中
似去左深夜食堂咁

燒雞頸肉、鯖魚有驚喜
芝士年糕都好出色
如果有埋雞肉棒就更加好~
1K
2023-05-21 796 浏览
近日發現中環蘇豪伊利近街一家主打日式料理的居酒屋「須佐之男 Susano-o Izakaya」CP值超高,價錢比中環區親民,而且食物質素優質。店家以來自日本的食材和秘製烹調手法為基礎,不添加味精,提供多款美味的日本特色料理。在居酒屋必定要歎番杯生啤,以及配合食物再夾杯清酒,他們有90ml裝的清酒選擇,可不同轉口味,不用order 死一枝清酒,彈性極高。首先點一個酒肴小食「燒魷魚」通常去居酒屋都會用下菜小食送啤酒,燒烤味香濃的爽口魷魚,實在令人吃不停口。「櫻花木煙燻三文魚淡路洋蔥沙律」洋葱來自名産地兵庫縣淡路很清爽,不會鼻又不辛辣,反而帶清甜,加上櫻花木煙燻過的三文魚,醒胃清新。「鰻魚餃子拼芫荽餃子」煎餃煎得皮脆可口,鰻魚餃子帶甜,鰻魚口感似在吃蠔,而芫荽餃子超美味芫荽控必愛。「海膽薯蓉球」超級無敵美味,薯蓉球惹味,再混入海膽在薯蓉裡,冇得輸,而且只售$48,CP值滿分。在居酒屋必叫串燒有「雞腳筋」 初嘗雞腳筋彈牙有口感,還有雞皮微微焦香味,咬口比雞軟骨更上一層樓。「軍雞翼」香噴噴, 熱騰騰, 雞肉嫩滑, 咸道適中,吃完燒雞翼後再嘆番杯啤酒爽呀!「A5和牛橫膈肌」肉質的特色是柔軟、油花分

「A5和牛橫膈肌」肉質的特色是柔軟、油花分布均勻、肉味濃烈。呷一口專門配吃牛肉的「 肉萬歲純米吟釀」 清酒,大家很滿意,不停讚不絕口。

「國產和牛牛腸廣島生蠔鍋」生蠔肥美,湯底超甜,牛腸爽肥,加上無敵的美味,不得了,一定要encore!

「櫻花木煙燻牛舌」極品的煙燻牛舌,質地嫩腍, 入口即化,加上櫻花木煙燻 清香撲鼻,第一次吃到牛舌的另一新境界,必吃之選。

「豬油日式叉燒飯」日式叉燒是先將半肥瘦部位的梅頭,像叉燒拉麵做法扎起,放進秘制醬汁中煮熟,直至呈現燒香而製成。豬肉味濃郁,入口即鬆化。他們特選壽司級別的月之光米,口感香甜及有嚼勁,再加上香蔥和添加了自家製豬油的豉油調味,勁似日式煲仔飯,優質高質, 回頭率極高。
  • 櫻花木煙燻牛舌
2023-05-05 284 浏览
話說可能好耐無更新,又好耐無打食評,是日就開始講下最近唔再減肥之後食左既野(我壓力爆左標,皮質醇過高,要暫緩計劃,非藉口,有醫生證明😝)Happy hour 同左同事去左「須佐之男」食串燒同飲sake 門口好日式,入到去都好日式。叫左一round 啤酒同2支sake ,竟然飲返「菩提酛」,一款易入口既清酒🍶😍😍😍😍😍甜甜微酸,我至愛。但又因為易入口,我今次醉左🤫點左二款刺身: 象拔蚌同蠔,二款都超出色,新鮮肉厚大大隻然後點左和牛他他,佢地配左豉油同生蛋,仲係多蔥😍,包住紫蘇葉食好味😋同場加映呢間店好多特色既串燒,雞掌心/雞腳筋/雞心肌係外面少見,意想不到口感是爽脆同有咬口,燒得岩岩好(建議必點)另外佢地既雞腎都比外面大粒,唔係普通貨色,咬落juicy多汁同埋好香,送酒一流佢地既牛舌當日都已經賣哂啦,未有機會試,用左櫻花木黎燒,唔知係唔係好特別呢另外點左海膽薯餅膽燒飯團作為澱粉質類,好大粒膽脆卜卜,海膽仲要超鮮甜,配薯仔球食好match .人均(睇開咩酒)700-1000整體氣氛為:100食物對得住價錢店員都100仲請我地飲酒開心快樂的一晚報告完畢
門口好日式,入到去都好日式。
點左二款刺身: 象拔蚌同蠔,二款都超出色,新鮮肉厚大大隻

人均(睇開咩酒)700-1000
報告完畢
2023-04-28
  • 雞掌心
  • 雞腳筋
見到身邊既朋友都陸續出發「返鄉下」🇯🇵,係仲未有計劃出發時,一於黎到中環蘇豪既特色居酒屋感受下日本風情先~ 🏮「A5夢之和牛他他」($280)🥩係用左A5岩手縣和牛所整既,肉質很有彈性,肉香十足! 😋加入芥末、蔥、雞蛋🥚拌好就食得啦~ 來到居酒屋, 必食仲有串燒類🍢, 亮眼既係上菜時串燒會係放係那厚身而晶瑩既鹽板上🧂,須佐之男既「燒雞肝」($38)係先用猛火🔥將外層烤香,再用慢火以油分逼出黎,再加上秘製豉油㊙️~「軍雞翼」🐓($46)雞皮脆而不膩,香口無比~「櫻花木煙燻香辣牛舌飯」($288) 🌸係一道好有日本風味既美食,能夠聞到那陣陣既櫻花木香氣,米飯中既味道亦很特別,係經辣椒同埋含有和牛牛油既蒜蓉調味,香氣非常突出,牛舌迷定會喜歡! 必食既仲有「燒芝士年糕」($28)🧀,原來係以馬鈴薯為食材🥔,唔怪之得食之前,已經聽到話呢個超好食❤️

伊利近街係中環我最鐘意嘅一條街,餐廳好多,之前有間意大利菜(可惜已經執左),有cultivate,有間幾好嘅日式居酒屋,基本上一條好短嘅街,有著唔同嘅國家風情。須佐之男係朋友介紹,原來呢間餐廳喺呢度已經開咗兩年,但係完全唔覺,可能呢一年都已經少係呢頭蒲,完全察覺唔到呢度有間咁好嘅嘢。睇返啲舊相呢度可以有好多outdoor area枱,夜晚喺呢個開放式嘅居酒屋食飯飲酒氣氛應該好好,食完之後我相信應該可以約中環嘅朋友嚟食吓晚飯。呢度得一個師傅,佢放棄左事業,追尋夢想,原來係因為佢好鍾意食一間日本菜,鍾意食到跟左個廚學師,然之後開咗一間咁嘅居酒屋。聽完都覺得幾勵志,當我再睇返師傅好鍾意嗰間日本餐廳之後,我除咗好想去嗰間試吓個間日本餐廳,仲好驚嘆原來有人鍾意食嘢鍾意到呢個地步,唔好講咁多,睇下啲野食先。前菜已經係幾令人醒神之作A5夢之和牛他他,個種牛味嘅濃可以話係難忘之數一數二。唔可以話食完好精彩,但川蔥蛋花清雞湯個種感覺叫人有種家的溫暖,呢個開頭感覺真係成個人溫暖哂。呢度嘅串燒用上了軍雞,當晚食左雞翼、雞掌心、雞心,三串串燒。雞翼係最出色,個晚水準燒得比Yardbird更強,雞掌心應該大家都

呢度嘅串燒用上了軍雞,當晚食左雞翼、雞掌心、雞心,三串串燒。雞翼係最出色,個晚水準燒得比Yardbird更強,雞掌心應該大家都無乜點見過,玩味好濃,雞心燒得好生,愛呢個texture應該會好鐘意。

有第二個揚物做前菜,松葉蟹海膽薯蓉球,雖然個樣唔係好靚,但係食落去口感強烈濃郁。

主菜試兩個飯我覺得有少少奇怪,不過食完我就明,日式叉燒香蔥豬油飯同櫻花木煙燻香辣牛舌飯 ,決一不可。前者嘅叉燒就好似拉麵舖嘅叉燒一樣肥都可以話係入口即溶,但係佢燒過之後個香氣令人好難忘,最重要加咗佢秘製嘅辣椒醬,撈埋個飯,好夾。而換左主角係櫻花木煙燻香辣牛舌,好食內臟應該會更開心,你問我兩個會揀邊個,我會兩個都要。

尾聲的日本燒芝士年糕,聽講係師傅拿手好戲,不過可能當晚太悶,水準相對冇想像中咁好,不過年糕都非常煙韌無比。

雖然唔係食咗好多嘢,但係食到師傅嘅心機,最重要係可以欣賞到佢追尋夢想嗰個勇氣。

2023-05-02 145 浏览
好多人都知我係個酒鬼嘻嘻!所以有酒飲嘅地方我都特別鍾意,呢日老婆大人就抵錫帶咗我去一間超有氣氛嘅居酒屋撐枱腳,飲吓酒食好嘢回味下拍拖時候嘅溫馨日子。今次去呢間係喺中環嘅須佐之男Susano-o Izakaya嗰啲名好似有啲怪怪咁!原來係嚟自一個關於酒嘅日本神話主角嘅大名,所以呢間居酒屋有好多勁有特色嘅日本清酒賣!舖頭唔係好大得12個位但係裝修幾有心思,除咗一般木裝修嘅主題之外仲用咗大鏡,令到成間餐廳嘅感覺大咗成倍好聰明嘅做法。我哋呢日就坐喺水吧下嘅二人位,啱晒我同老婆大人sweet sweet啦!嗱嗱嗱重點嚟喇!呢度嘅大廚唔做膠層走嚟開間居酒屋就係為咗理想,仲要咁鬼型仔唔怪得之老婆大人見到佢都心心眼啦!另外招呼我哋嘅仲有好cute嘅魚旦,20多歲嘅小伙子可愛到不得了,如果大家有睇藍色電視台嘅造星節目應該對佢有啲印象。好喇係時候整個小食嘆住先!呢個燒魷魚好鬼厚身人中越食越鮮甜,用嚟送酒真係冇得輸㗎。有咁正嘅魷魚梗係要飲返杯走先啦!呢枝蒲霞純米吟釀唔會好甜口用嚟配魷魚好啱Channel。跟住呢一支叫做肉万歲純米吟釀比較甜米香濃郁,一陣間要嚟配牛肉菜式就最啱key。仲有呢支老婆大人勁鍾意嘅仙

仲有呢支老婆大人勁鍾意嘅仙禽初槽,話飲落去好似佢最like嘅Moscato喎!對於唔係好鍾意飲甜酒嘅我都覺得呢枝清酒好唔錯。
而家呢個時間梗係同老婆大人碰返杯,之後就開始食我哋今晚豐富嘅晚餐喇。
首先我好大膽咁叫咗呢個A5夢之和牛他他,熟悉我哋嘅朋友都知我老婆大人係食唔到有蘇味嘅牛肉!不過近幾次佢食過牛肉他他都冇問題,於是我就叫咗呢個食威士忌飼料大嘅夢之和牛比佢嘆吓。
呢個牛肉他他入面有勁多蔥花仲有芥辣,食嘅時候連埋隻雞蛋撈勻一齊就食得,牛肉好鬼鮮甜加埋啲香口嘅蔥花、芥辣仲有蛋汁嘅甜味,食完之後成個口都係香味正呀喂。
老婆大人就鍾意放喺紫蘇葉上面一齊食,佢話咁樣食仲正斗可惜我唔鍾意紫蘇葉嗰陣味。
然後我哋一人整一粒呢個松葉蟹海膽球,免頭有好新鮮嘅海膽同埋卜卜脆嘅蟹籽,入面全部都係松葉蟹忌廉做嘅餡係一啲薯仔都冇!呢舊可樂餅只能夠用鮮、鮮、鮮味嚟形容。

鮮味過後嚟一碗濃郁嘅香蔥蛋花清雞湯暖吓胃,睇落去好似一般普通嘅蛋花湯咁要飲落去先知佢咩料!佢係一碗充滿雞肉香甜味嘅蛋花湯,我老婆大人飲到一滴不留就知佢有幾好味啦。

飲緊湯嘅時候魚蛋忽然間送嚟一塊鹽板,原來係俾我哋叫咗嘅串燒用!一陣師傅會將燒好嘅串燒擺喺鹽板上面,咁就可以食到師傅燒出嚟原汁原味嘅串燒。
第一串嚟到嘅係軍雞雞翼真係唔唱番首飲歌都唔得~燒雞翼我鍾意食~,呢隻雞翼燒到個皮脆但係一啲都唔乾,入面嘅雞肉嫩溜又多汁撞鬼咁好食。

我見到餐牌上面有老婆大人最鍾意食嘅雞心梗係要嗌兩串慰勞下佢啦!呢個軍雞雞心同我平時食開嘅串燒好唔同,佢唔係外面乾硬而係成粒都好柔軟多汁但又夠乾身,超級香嘅同時仲好鬼有咬口食到老婆大人舔舔脷,睇見佢食到咁開心我都好Happy呀。
之前兩款串燒都好有質素嚟緊呢個就夠晒特別同埋刁鑽,特別到係我成世仔第一次食軍雞雞掌心嘅串燒!
大家知唔知咩係雞掌心即係雞腳中間最厚嗰嚿肉!坦白講自從我種咗牙以嚟已經好耐冇食過雞腳喇!今次師傅將個雞掌心起咗舊肉出嚟然後燒到佢又香又脆,食完簡直感動流涕多謝師父嘅堅持我先至可以重拾嘆雞腳嘅美好時光。
老婆大人已經食到飽飽咁我就自私食呢個櫻花本煙燻香辣牛舌飯,呢個牛舌厚到一個點但係就一啲都唔韌仲好有咬口添,而且牛舌嘅味超級濃好味到不得之了。
而嗰飯嘅香辣味就嚟自XO醬食落又香又辣勁惹味,啲飯仲要有飯焦究竟我係咪去咗食煲仔飯呀!
最後我哋仲叫咗件日本燒芝士年糕嚟分享,呢個年糕就特別囉頭先嗰個可樂餅就冇薯仔嘅,反為呢個年糕唔用米用咗薯仔嚟整!大廚簡直犯咗顛覆食物罪本官決定懲罰佢下次再招呼過我哋哈哈。
須佐之男 Susano-o Izakaya

電話:36891031

地址:中環蘇豪伊利近街20號地舖
2023-04-17
🌟餐廳:須佐之男📍地址:中環蘇豪伊利近街20號地舖💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期二至五 16:00 - 00:00 / 星期六日 15:00 - 00:00 (逄星期一休息)📱電話:36891031識我既朋友都知我鍾情日本菜,尤其係居酒屋菜式🏮好友今日就特登帶我黎呢間位於中環蘇豪既「須佐之男」✨型男店主RYAN從物管突然轉行,以豁出去進軍飲食業之決心,剛好呼應須佐之男大無畏既個性,因此而命名居酒屋為「須佐之男」,主打以優質日本食材炮製居酒屋美食及配搭多款獨特清酒。餐廳以木系裝潢為主,一共提供12個座位,好岩情侶或者好友閨蜜一同溫馨用餐。———————————————————🌟A5夢之和牛他他🐮特選A5等級岩手縣之和牛製成,主廚特別提到夢之和牛所食既飼料會混入威士忌,所以食落充滿濃厚牛肉油脂香~而且仲揀選名為小辣椒部位,肉質充滿彈性之餘唔會有過多脂肪感~🔹將牛肉他他加入芥末、蔥及雞蛋再拌勻食用,配埋清香紫蘇葉,層次極豐富,入口先有蔥花香,細嚼下係充滿油香既A5牛肉,加入雞蛋令口感更滑順,呢個組合絕對係perfectly matched!🌟香蔥蛋花清雞湯🍲食串燒前先黎一碗
🌟餐廳:須佐之男
📍地址:中環蘇豪伊利近街20號地舖
💰價位:~$200 - $400
📱電話:36891031

🌟A5夢之和牛他他🐮

🌟香蔥蛋花清雞湯🍲
食串燒前先黎一碗清雞湯間一間場,選用軍雞熬制,味道香甜濃稠,充滿膠質,絲絲蛋花更能增添口感。

🌟串燒 (雞翼、雞掌心、雞心)🍢
餐廳貼心呈上粉紅色鹽板,可以自行調味。

🔹軍雞雞翼燒得金黃,皮脆肉嫩,啖啖肉好JUICY!

🔹軍雞雞心,味道濃厚,散發獨特內臟風味,口感柔軟

🔹軍雞雞掌心第一次試,實在一試難忘,焦香得黎好爽脆,入口煙韌

🌟揚物 (松葉蟹海膽薯蓉球)🥔
金黃薯蓉球即叫即炸,熱辣辣脆卜卜!面頭鋪滿鮮甜海膽及蟹籽,食既時候將兩者一同壓入薯蓉球,熱騰騰既薯蓉球將海膽、蟹籽及原本內裡既鱈場蟹肉+忌廉混合,口感鮮甜,層次豐富。

🌟日式叉燒香蔥豬油飯 🐷
特選用壽司級別既月之光米,口感特別香甜飽滿有嚼勁!搭配半肥瘦梅頭豬肉,以日式叉燒製法,呈現燒香口感,入口鬆化之餘仲散發濃濃肉香,配埋香蔥同自家秘製豬油豉油調味,實在邪惡得過份,好味得令人一試愛上!

🌟櫻花木煙燻香辣牛舌飯🍚
先用麵鼓醬將牛舌煮熟,再經烤燒,最後再煙燻十五分鐘,令牛舌呈現外脆內嫩、多重滋味既口感,絕對係心機之作! 米飯選用辣椒同含有和牛牛油既蒜蓉調味,入口惹味香濃,底部仲有焦香感十足既飯焦!

🌟日本燒芝士年糕🧀
賣相可愛既芝士年糕同坊間既大為不同,完全不含米飯成份,特選薯仔製成,用上慢火燒至金黃色,入口帶咸香味,再蘸上旁邊既芝士醬,外脆內軟,幸福感滿滿。

🌟清酒🍶
享受居酒屋美食點少得配以美味清酒,店內提供多達數十種既清酒種類,客人可以按杯點選,咁就可以以不同料理搭配最適合既清酒,令用餐體驗更上一層樓,超貼心,大讚!!

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4.5/5
2023-05-01
我這份人真的太過大細超了吧!話說由2019年開始我每逢認真減肥的時候必定會戒酒,現在進行式中這天跟車爸爸來到這一間居酒屋晚餐,竟然為了三位顏值擔當大廚和他的同事而破戒,這夜我喝了不少清酒及品嚐超多美食好開心喔!這麼有吸引力的居酒屋正正位於中環伊利近街的須佐之男Susano-o Izakaya。而店名須佐之男是來自一個日本神話,話說八岐大蛇襲擊日本而帶來了災難和痛苦,來自盛產美酒八重垣的須佐之男前往挑戰八岐大蛇,激烈戰鬥的須佐之男用美酒設置陷阱引誘大蛇喝醉最終成功把它殺死,所以店內有超多來自日本特色優質的清酒。店子以木系色調加上大鏡作裝潢舖位不大但空間感挺高,內裡只有12個座位無論是情侶溫馨撐檯腳或好友相聚也很合適。這位正是須佐之男的型仔主廚Ryan,除了有精緻的面孔之外更有著一顆對食物的真心,令我們可以品嚐到最用心的出品,吃罷這頓之後我已經密謀再訪來吃好西品美酒了。除了Ryan之外更有可愛的魚旦為我們服務,大家有否覺得他很面善呢!一晚長大過後已三年成熟了但可愛依然,Maggie EE支持你要繼續追夢不要放棄啊。見微之著餐廳連菜牌也設計得這樣仔細,相信食物質素也會非常出色。先由風趣幽默的

先由風趣幽默的師傅為我們送上第一枝清酒,這枝浦霞純米吟釀擁有清爽的香氣酸度宜人,順道一提店內的清酒種類繁多共達數十款,為了讓客人能夠盡情品嚐各種不同的清酒店家提供了按杯收費服務,像花心的我便可以輕鬆地品嚐不同種類的清酒了,真的非常貼心亦代表了店家對自己的信心。
酒已飲這個時候當然要有小食吧!用這客燒得乾身口感煙靭又鮮味的燒魷魚配襯浦霞實在太匹配了。

接下來配首道菜的清酒是肉万歲純米吟釀,呷一口帶上微甜口感清麗超級配合接下來我們要食的牛肉菜式。

這道菜是A5夢之和牛他他$280,選用了A5等級岩手縣的和牛來炮製,這隻夢之和牛吃的飼料混入了威士忌所以牛肉的油脂帶有濃郁的香氣,而且用了名為小辣椒的部位口感充滿彈性之餘更不會太有膩感。

牛肉他他加入了芥末和蔥吃時以雞蛋拌勻共品嚐,豪氣的取起一大匙放在我喜歡的紫蘇葉上,然後放入嘴巴中細意品嚐,首先吃到的是蔥花的香氣然後幽幽肉香慢慢在口腔中滲出,最重要的是丁點牛羶味也沒有!這個味道對我來說實在是太幸福了。
接下來這件松葉蟹海膽球看似是一個加了海膽和蟹籽可的樂餅,如您這樣想那麼少年你太年輕了!因為這個可樂餅是沒有薯仔在內的,大廚用上鱈場蟹肉加上忌廉混成作餡,吃時將面層的北海道海膽和蟹籽藏入可樂餅內一起品嚐。
熱騰騰的可樂餅將海膽溶化後混成一體,加上卜卜脆的蟹籽一起放入嘴巴之中,那豐富鮮甜的口感和味道令人非常神往。
第三枝要嚐的清酒是仙禽初槽入口竟然有Moscato的味道,是我人生中品嚐清酒第一次的特别感覺好神奇喔!

以它伴接下來的串燒真的超合我口胃,此刻魚旦為我們送上一整塊色調粉嫩的鹽板,原來是要用來配軍雞串燒的調味料。
打頭陣的串燒是軍雞雞翼$46/串,燒得金黃的雞翼安趟於鹽板上感覺更有風味。
雞翼吃下可說是皮脆肉嫩最重要是內裏充滿肉汁好Juicy,而且肉味亦很香濃絕對是超吸引的滋味。
然後是我很喜歡吃的軍雞雞心$38/串,雞心口感柔軟中富有嚼勁沒帶一絲腥氣,更有獨特的香味實在太吸引我的味蕾喇。
最後一串是刁鑽的軍雞雞掌心$46/串,平時自己在家中吃雞腳也非常喜歡這位置,估不到外出用餐竟然會吃到這個雞掌心,燒得焦香不在話下口感更脆卜卜太過癮了吧!
這時候來一碗香蔥蛋花清雞湯$88間間場,以高質的軍雞及多種材料熬製而成,雞白湯內更加入蛋花增添香氣,美味得已經滿足非常的我將之喝光光。
最後還有日式叉燒香蔥豬油飯$288,光是看到它的名字已經流口水了!特意選用壽司級別的月之光米來製作,配搭吃下肉香滿盈勁厚切又鬆化的日式叉燒,加上香蔥和自家製的豬油豉油來調味勁邪惡但超好味,還有香口而不黏牙的飯焦這個組合叫我如何不愛它。
最後還有這粒日本燒芝士年糕$28,這粒芝士年糕並沒有表面上那麼簡單,原來它並非用米而是用薯仔炮製成,燒至色澤金黃賣相已經好誘人!
芝士年糕咬下去是外脆內軟綿的帶上鹹香的芝味,喜歡重口味些可再沾點芝士醬同品嚐味道會更吸引呢。
須佐之男除了以上菜式外還有不少Off Menu,主廚會根據當造食材創作菜色,每天也會有不同的驚喜等著大家去品嚐,這些隱藏菜單只在特定日期或時間段供應給有緣人,期待下趟再來可以有緣遇上這些正菜。
2023-04-17
Soho區伊利近街常常有一些裝潢很特別的小館,各有特色,這次我來了一間很特別、裝潢和食物都很精緻的居酒屋,平常靠門位置可以變成戶外用餐區,配合絢麗的燈光,很適合情侶來吃呢~居酒屋有很多獨特的菜式,其中一點是食物都能夠配起不同味道的Sake,總有一款會讓你印象深刻。作為叫醒味蕾的第一道菜,這燒魷魚絕對焦足功課🤭魷魚很有厚度,燒到微微焦邊,咸香滿滿,好吃!而搭配的浦霞清酒味道偏辛口,也是一個清新的切入,讓大家準備好迎接不同的菜式。 🔹A5夢之和牛他他蔥碎很濃郁香口,和和牛他他均勻攪拌吃清新之餘不會蓋過牛肉味,牛肉完全不肥膩,原來是因為和牛用威士忌渣餵飼,所以不會有油膩感,把攪拌好的他他放在紫蘇葉上再沾一點特製醬汁吃,爽口又清新,推薦!吃他他的時候,我們配搭另一支和牛專用清酒,與前者相比它甜度高一點,口感也很順滑,吃完他他在喝甜度會更鮮明呢。🔹香蔥蛋花清雞湯雞白湯用上軍雞熬製特別濃郁,入口很暖胃,蛋花和蔥讓口感變得豐富,而且有滿滿的膠質。🔹串燒 軍雞 這天吃了三款雞串燒:雞翼、雞掌心、雞心,師傅會給你一塊玫瑰海鹽,讓你自己在上面磨去控制鹹度,但我覺得本身的調味已經很足夠。當中雞翼絕對是亮麗選
🔹A5夢之和牛他他
A5夢之和牛他他
A5夢之和牛他他
🔹香蔥蛋花清雞湯

🔹串燒 軍雞
雞心
這天吃了三款雞串燒:雞翼、雞掌心、雞心,師傅會給你一塊玫瑰海鹽,讓你自己在上面磨去控制鹹度,但我覺得本身的調味已經很足夠。當中雞翼絕對是亮麗選擇,首先軍雞本身比較大,所以雞肉很扎實沒有多餘油脂,雞皮煎到很脆很夠味,肉汁還會慢慢滲透出來;雞掌心有點像雞軟骨不過沒有骨,中間夾了部份油脂但不太肥膩,至於雞心不太常出現在居酒屋,它們燒得很出色,有咬口之餘還能保持濕潤的質感,不錯。
雞掌心
🔹揚物 (松葉蟹海膽薯蓉球)
松葉蟹海膽薯蓉球
薯蓉球炸到酥脆不掛油,裡面有滿滿的松葉蟹肉和濃郁綿密又creamy的海膽,味道出奇地搭配。

🔹日式叉燒香蔥豬油飯
日式叉燒香蔥豬油飯
豬油飯油香閃閃,叉燒夠淋又有咸香,豬油完全不會覺得heavy,加了香蔥更香更豐富。
🔹櫻花木煙燻香辣牛舌飯
喜歡辣的朋友一定會喜歡這個飯,牛舌很綿密幾乎有入口即溶的感覺,靠近可以聞到濃濃牛香,還有飯焦,對我來說很辣,不過會越辣越想吃。

🔹日本燒芝士年糕
日本燒芝士年糕
新鮮燒好的年糕外層鬆軟有空氣感,裡面的芝士很綿密不會太鹹,意外地好吃,也不會很膩。
櫻花木煙燻香辣牛舌飯
松葉蟹海膽薯蓉球
2023-04-25 111 浏览
🎭須佐之男一聽到這名字吳先森就說很中二,我:!?明明是日整神祇丫?到底這家老闆是取名自動漫還是神祇呢,好奇😂 那天還有跟我的好朋友 @maju 一起喝喝酒聊天,不然跟吳先森去居酒屋都只有我在喝🤷🏻‍♀️🐮A5夢之和牛他他用了岩手縣和手牛再加入以威士忌餵飼的牛製作而成,吃之前把蛋黃篤破再拌勻令到口感更順滑,最愛是加爆了蔥🫶🏻🍤松葉蟹海膽薯蓉球吃的時候把海膽跟蟹籽等的配料用匙壓進去薯蓉球裡面,這樣每原本比較淡的薯蓉球除了增加了海膽跟蟹肉的鮮甜,還有蟹籽的口感🍢串燒軍雞 有吃到雞翼、雞掌心、雞心,雞翼燒到外皮很脆口同時保留著裡面的肉汁,第一次吃到雞掌心這個刁鑽部位,雞心也燒得很不錯,滿滿的口感~最有趣是店家準備了粉紅鹽磚,想要咸點就可以拿著串在鹽磚上搓😂🐔香蔥蛋花清雞湯同樣是用軍雞來熬制,喝下去很順滑,口感帶有一點點濃稠🌸櫻花木煙燻香辣牛舌飯這道最對我口味,比小辣再辣些微,牛舌超級軟,絕對是沒牙阿婆都可以吃到的那種程度,飯則加了和牛牛油、辣跟蒜蓉等,十分惹味🐷日式叉燒香蔥豬油飯這個飯使用了月之光的米,然後像叉燒拉麵的做法,將半肥瘦的梅頭豬肉扎起,放入秘製醬汁中煮熟到入口即化,淋上自家製的豬油豉
🎭須佐之男

🐮A5夢之和牛他他

🍤松葉蟹海膽薯蓉球

🍢串燒軍雞

🐔香蔥蛋花清雞湯
同樣是用軍雞來熬制,喝下去很順滑,口感帶有一點點濃稠

🌸櫻花木煙燻香辣牛舌飯

🐷日式叉燒香蔥豬油飯
這個飯使用了月之光的米,然後像叉燒拉麵的做法,將半肥瘦的梅頭豬肉扎起,放入秘製醬汁中煮熟到入口即化,淋上自家製的豬油豉油調味再灑上香蔥,很有香港叉燒飯的即視感同時又更高級

🧀日本燒芝士年糕
喜歡這種邪惡的味道,差點把老公的那塊都搶走😂

🍸清酒
美食當然要配上美酒,只要有興趣的話,不同餐點可以配著喝不同的清酒,令到食物的味道更加提昇