2019-04-23 208 浏览
嚟自「無飯家庭」嘅 #小秘書,其實有時都好想食吓啲 #中式小菜、飲啖湯,補一補。咁啱呢日有朋友打嚟搵伴食飯,仲話有好嘢介紹,#小秘書 當然𦧲飯應啦🤣原來佢係「香港華商銀行公會」會員,平時同班同事已經當咗呢度係佢哋嘅 #飯堂,皆因食物有平有貴、豐儉由人。朋友話第一次嚟一定要試吓佢哋個 #芫荽皮蛋龍骨湯🤩 經理仲搭咀話師傅用料好足,齋係龍骨都要成百蚊一斤🤤 飲落去又真係好鮮味,啖湯煲到奶白色咁,好想再添多一碗😋 之後朋友又叫咗個 #豬手煲、#脆皮雞、蒜子蘿蔔煮春菜👀 起初都擔心兩個人食唔哂㗎... 不過真係愈食愈有味囉!豬手經油泡過之後無哂啲肥膩感,甜甜地嘅醬油味道浸哂落啲 #豬手肉 同 #薯仔 上面,我哋都忍唔住叫咗碗 #白飯 嚟share🤩 #脆皮雞 肉質鮮嫩,配埋個 #蒜子蘿蔔煮春菜,剛好幫手清一清個味蕾。朋友最知我心,預先訂好 #芋蓉西米布甸 比我做甜品,味道唔太甜,又有淡淡嘅芋頭味道真係好窩心呀!

之後朋友又叫咗個 #豬手煲、#脆皮雞、蒜子蘿蔔煮春菜👀 起初都擔心兩個人食唔哂㗎... 不過真係愈食愈有味囉!豬手經油泡過之後無哂啲肥膩感,甜甜地嘅醬油味道浸哂落啲 #豬手肉 同 #薯仔 上面,我哋都忍唔住叫咗碗 #白飯 嚟share🤩 #脆皮雞 肉質鮮嫩,配埋個 #蒜子蘿蔔煮春菜,剛好幫手清一清個味蕾。朋友最知我心,預先訂好 #芋蓉西米布甸 比我做甜品,味道唔太甜,又有淡淡嘅芋頭味道[爱心]真係好窩心呀!
2019-04-23
2019-04-13 216 浏览
之前上網睇呢間中菜一直好想去,但最後都係要係銀行做既伯父帶我去先有機會到銀行會所試試他們的中菜😍遲到既我一去到剛好上頭盤😝 有炸炸既南瓜脆鱔,超香超juicy!! 仲有黃金南瓜,兩樣都未試過係其他中餐食過,覺得好創新!伯父知我鐘意飲湯, 所以叫左個杏汁豬肺湯!!OMG 個湯煲到超入味, 而且並唔油膩. 食食下仲竟然見到有花膠係裡面🤭感覺好滋潤呀😆之後就到我預先同uncle講左N次想食既海鮮釀響螺!!!🤣 熱辣辣上碟勁香!! 食到勁多蟹肉絲!! 仲有成用左好甜既洋蔥去襯返裡面d海鮮等我冇咁guilty😅 眼見隔黎幾檯都有叫,證明我叫左個招牌菜😁伯父仲叫左個上湯雲耳勝瓜, 超多雲耳,肯定係因為知我需要食多d鐵質😑因為超想食甜品, 最後嗌左個荔芋焗西米露. 呢個係西式甜品,但竟然呢度明明係中餐但係都整得好好食仲要啖啖都勁多西米!! 又整得唔係好甜, 超級好味!!!最後我又食到飽得滯咁返屋企喇😭見到張點心紙,d點心完全唔貴!!仲要冇加一,下次要伯父晏晝帶我去飲茶試埋佢地d點心先得🤗

之後就到我預先同uncle講左N次想食既海鮮

因為超想食甜品, 最後嗌左個荔芋焗西米露.

最後我又食到飽得滯咁返屋企喇😭

• 焗釀鮮響螺
  • 杏汁花膠燉白肺湯
  • 南乳脆鱔球
2019-04-13 217 浏览
早幾日去左中環見工,見好耐無見過表姐就約定左佢喺中環晚飯,表姐話要帶我去食中菜,於是就去左華商銀行公會...表姐話呢度只接待會員,所以跟住佢先有得食😂一到去職員好快就安排入座,並且介紹我哋啲熱門菜式.首先我哋點了一個南乳鱔球,一上枱就聞到撲鼻嘅南乳香,鱔球雖然炸過但肉質仍然鮮嫩,好有特色!我最喜歡嘅就係金沙南瓜片,今年興起了鹹蛋黃風,所以我哋要跟上潮流,南瓜片的外層有薄薄嘅鹹蛋王漿,入面嘅南瓜好夠粉,外脆內軟,我喜歡呢個對比我哋另外點了杏汁花膠燉白肺湯,呢個湯圓好飲一啲都唔容易,杏仁嘅味道夠香濃,飲完後喉嚨覺得好滋潤! 表姐好鍾意食響螺,所以我哋特地點了兩隻海鮮焗響螺,響安裏面有洋蔥薯仔仲有蟹肉,好足料! 我哋仲點了一個杞子雲耳浸勝瓜,湯底非常鮮甜,勝瓜亦很鮮嫩..加分!表姐話唔好錯過甜品,仲話呢度嘅薑汁糕同埋西米布甸不得不試,西米口感軟硬適中,有淡淡的蛋香,而且裏面仲有芋蓉,有驚喜! 薑汁糕亦亦是考功夫之作,亦無令我地失望!

一到去職員好快就安排入座,並且介紹我哋啲熱門菜式.

薑汁糕亦亦是考功夫之作,亦無令我地失望!
2019-04-10 1821 浏览
幸得在銀行工作的友人帶領,我才有機會到此見識見識,品嚐一頓高質的晚餐。老實說,我一向也不會特地去吃蛇羹,所以這麼多年來,也沒有怎麼吃過蛇羹。今次就吃了一碗花膠絲燴五蛇羹,材料包括了蛇絲,雞絲,冬菇絲,花膠絲等等。蛇羹的質地不算太濃稠,肉味也頗濃郁,吃後身子立時暖笠笠起來。潮流興咸蛋黃炸物,這幾件珍珠金沙蝦球就是沾滿咸蛋黃醬的大蝦仁。第一啖咬下去,仍然是熱辣辣的燙咀。蝦仁是異常的爽彈,肉質扎實,伴以咸蛋黃醬之後,的確令蝦仁提升食味。百花煎釀帶子,其實就是把一件大帶子,藏在一團蝦膠之內。蝦膠鮮味之餘,也是彈力十足,最令人驚喜的,是內裡的大帶子亦保持軟嫩,很讚。櫻花蝦松茸炒紅米飯,材料豐富又健康。這碟飯有白米,紅米,櫻花蝦,松茸,蝦仁,蛋絲等等,飯粒和各款配料也炒得均勻,亦難得地沒有過份油膩。一頓晚餐,又怎能缺少蔬菜呢?沒想到杞子圓肉浸豆苗是如此大碟,杞子和圓肉也異常的多。這樣的配搭,令原本有草青味的豆苗,增添了一份清甜,令豆苗更為清爽。最後,有芋蓉西米焗布甸作結。對於這種舊式甜品,我還是第一次吃。當我用匙羹一滔,芋蓉的香氣已撲鼻而來。實際上,芋蓉甜度恰當,質感超級綿滑細膩,而西米布甸的奶香

最後,有芋蓉西米焗布甸作結。對於這種舊式甜品,我還是第一次吃。當我用匙羹一滔,芋蓉的香氣已撲鼻而來。實際上,芋蓉甜度恰當,質感超級綿滑細膩,而西米布甸的奶香和蛋香,更是強烈的,讓人甚為滿意。
2019-04-04 150 浏览
久久沒有跟好朋友會面趁近期正作沒那麼忙碌,帶了他來這個吃飯沙參玉竹胡椒根燉龍躉骨湯這個湯味道我自己認為比較清淡內有雞腳及龍躉骨肉喜歡食魚我地叫了南乳脆鱔球 外層鬆脆,鱔肉juicy 嫩滑每一啖都有好香嘅南乳味呢一味配酒一流聽說古法炆龍躉斑翅腩,喺呢度嘅王牌菜鍾意食魚嘅我哋,怎可能不叫來試試男人的浪漫就是枝竹火腩煲吃過這個之後就覺得女人的浪漫就是古法炆龍躉斑腩吃落去的味道像枝竹火腩煲的感覺龍躉斑翅腩先炸後炆, 肉質很滑一流👍🏻最後吃熱辣辣的芋蓉西米焗布甸作總結除咗滿滿嘅西米外,還有好香嘅芋蓉每一啖都很香, 也不會太甜不錯提提大家這裏部份菜式需於訂枱時預先預訂
久久沒有跟好朋友會面
趁近期正作沒那麼忙碌,帶了他來這個吃飯

沙參玉竹胡椒根燉龍躉骨湯
這個湯味道我自己認為比較清淡
內有雞腳及龍躉骨肉

喜歡食魚我地
叫了南乳脆鱔球 外層鬆脆,鱔肉juicy 嫩滑
每一啖都有好香嘅南乳味
呢一味配酒一流

聽說古法炆龍躉斑翅腩,喺呢度嘅王牌菜
鍾意食魚嘅我哋,怎可能不叫來試試

男人的浪漫就是枝竹火腩煲
吃過這個之後就覺得女人的浪漫就是古法炆龍躉斑腩

吃落去的味道像枝竹火腩煲的感覺
龍躉斑翅腩先炸後炆, 肉質很滑

一流👍🏻

最後吃熱辣辣的芋蓉西米焗布甸作總結
除咗滿滿嘅西米外,還有好香嘅芋蓉
每一啖都很香, 也不會太甜
不錯

提提大家
這裏部份菜式需於訂枱時預先預訂
2019-03-28 168 浏览
同父親撐枱腳,當然係揀佢最鐘意食嘅中菜啦!襯住放假到港島區效遊之後就到「華商銀行工會」晚餐由於家父係常客,所以今晚由佢發板。我地都比較傳統一點,所以通常都會有湯有雞有飯先夠滿足。小食前菜 - 金沙南瓜條件件都呈方型,炸得金黃色,外層好香蛋黃香味,包在脆皮內嘅南瓜好甜、軟熟程度岩岩好,讚!沙參玉竹胡椒根燉龍躉骨湯,需預早預訂燉湯清甜無油,味道濃郁,熱乎乎嘅飲完好舒服湯渣中嘅龍躉骨肉好嫩好滑 ; 新鮮雞腳又淋又有雞味半隻古法野菌鹽焗雞,雞肉好嫩又入味,雞皮脂肪少,可以食得好安心!坊間一般都做得死咸,但呢個咸度岩岩好,多餘嘅咸味都比雜菇吸收最後一個暖胃嘅飯,真係好緊要 : 黑松露帶子蛋白炒飯粒粒飯炒得分明,好夠鑊氣。間中食到嫩滑嘅帶子,加強口感除左食物,另外好滿意服務態度,久不久會換碟,食得好舒服
同父親撐枱腳,當然係揀佢最鐘意食嘅中菜啦!
襯住放假到港島區效遊之後就到「華商銀行工會」晚餐

小食前菜 - 金沙南瓜條
金沙南瓜條

沙參玉竹胡椒根燉龍躉骨湯,需預早預訂
燉湯清甜無油,味道濃郁,熱乎乎嘅飲完好舒服
湯渣中嘅龍躉骨肉好嫩好滑 ; 新鮮雞腳又淋又有雞味

古法野菌鹽焗雞

最後一個暖胃嘅飯,真係好緊要 : 黑松露帶子蛋白炒飯
粒粒飯炒得分明,好夠鑊氣。間中食到嫩滑嘅帶子,加強口感
黑松露帶子蛋白炒飯

除左食物,另外好滿意服務態度,久不久會換碟,食得好舒服

2019-03-07
古法野菌鹽焗雞
黑松露帶子蛋白炒飯
2019-03-21 1491 浏览
朋友之前食過話呢間餐廳唔錯,呢日想同兩老食好啲 ,於是就 book 咗去呢度食飯。老豆話想食焗釀鮮響螺,於是我哋每人叫咗1隻,響螺焗得剛剛好,香口之餘,餡料保留濕潤,唔會乾爭爭,食到粒粒彈牙螺肉,加埋洋蔥同蟹肉,又鮮又有咬口,yummy! 梅菜扣肉煲以熱鍋上,好有穫氣,梅菜爽口唔會死咸,扣肉肉質煙韌,一啲都唔柴,肥肉食落甘香唔油膩,吸咗梅菜香味嘅扣肉,真係好送飯。花膠海皇羹食到爽爽哋口嘅花膠絲,海皇羹食落唔會好杰身,但又唔會水汪汪咁,濃稠調較得啱啱好,蝦仁好彈牙,清清哋幾好味。杞子圓肉浸勝瓜好鮮甜,勝瓜又嫩又爽甜,出面多數只會加杞子,呢度加埋圓肉,令勝瓜多一份桂圓清香味,好食! 薑葱粉絲鱔球煲真係叮一聲,我哋都係見到好多人叫,我哋又跟住叫。鱔球已起骨,食落好厚肉,一啲泥腥味都無,鱔肉有薑葱香味,肉質富彈性,好新鮮,配埋索晒精華嘅粉絲,好食到停唔到口。鮑汁章魚雞粒飯飯粒炒得乾身分明,章魚粒唔韌,雞肉唔嚡,配埋鮑汁,好惹味。杏汁雪山包嚟到熱辣辣,外皮鬆脆,裡面嘅杏汁餡好香濃,自己最怕食到啲人工杏仁味,呢個包嘅係真杏仁味,作為呢餐嘅終結,好完美! 用膳期間,店員會不時換碟,亦會主動加茶,以呢

用膳期間,店員會不時換碟,亦會主動加茶,以呢度嘅食物同服務質素嚟講,性價比高,兩老都表示滿意。
2019-03-13 343 浏览
朋友話中環香港華商銀行公會都幾好食,所以約埋3人一起去食個晚飯門口職員好快就安排好入座,今晚都幾FULL望下餐牌,每人選兩樣食下我們點了以下食品:焗釀鮮響螺,梅菜扣肉煲,薑蔥粉絲鱔球煲,杞子圓肉浸菜苗,花膠肉絲羹,鮑汁鱆魚雞粒飯杏汁焗雪山包焗釀鮮響螺-配料加入響螺打碎去焗香口而且味道幾有層次感薑蔥粉絲鱔球煲-熱鍋令到肥美的鱔球更加有鱔香味,仲有粉絲吸收了鱔的日月精華也變得香口起來梅菜扣肉煲-絕對係香的肥美煲,肉香味每一啖都流露出來加上梅菜更好吃杞子圓肉浸菜苗-新鮮勝瓜配合清甜杞子龍眼肉更加好吃花膠肉絲羹-足料吃落每口也有海鮮香味鮑汁鱆魚雞粒飯-熱鍋令到飯保持暖的溫度,十分香口杏汁焗雪山包-熱辣辣流心出黎,好美味
門口職員好快就安排好入座,今晚都幾FULL
望下餐牌,每人選兩樣食下
我們點了以下食品:

焗釀鮮響螺-配料加入響螺打碎去焗香口而且味道幾有層次感
杞子圓肉浸菜苗-新鮮勝瓜配合清甜杞子龍眼肉更加好吃
花膠肉絲羹-足料吃落每口也有海鮮香味
鮑汁鱆魚雞粒飯
鮑汁鱆魚雞粒飯-熱鍋令到飯保持暖的溫度,十分香口
杏汁焗雪山包
杏汁焗雪山包-熱辣辣流心出黎,好美味
2019-03-12 301 浏览
今晚同兩位好友相約一起到香港華商銀行公會晚宴好快就安排好座位飲返杯鐵觀音再點點菜我們點了焗釀鮮響螺,梅菜扣肉煲,薑蔥粉絲鱔球煲,杞子圓肉浸菜苗,花膠肉絲羹,鮑汁鱆魚雞粒飯焗釀鮮響螺-混合起洋蔥,薯仔再焗起來,螺香味融入味蕾梅菜扣肉煲-煮完後肥油都被迫出,所以食起來不會很肥膩,再配合梅菜十分香口薑蔥粉絲鱔球煲-非常香口,鱔球都好大好肥美,鱔香混合起蔥及粉絲,粉絲完全吸晒鱔香.杞子圓肉浸菜苗--圓肉都好甜,配合起新鮮勝瓜份外清新可人花膠肉絲羹-羹都十分足料,飲起來都令人好享受鮑汁鱆魚雞粒飯-十分香口,上桌後輕輕兜幾下將蔥往飯中混合令到成個飯都香起來.杏汁焗雪山包-包入面熱熱的,陪著香香既杏汁味道.
今晚同兩位好友相約一起到香港華商銀行公會晚宴

好快就安排好座位
飲返杯鐵觀音再點點菜
焗釀鮮響螺
焗釀鮮響螺-混合起洋蔥,薯仔再焗起來,螺香味融入味蕾
杞子圓肉浸菜苗
杞子圓肉浸菜苗--圓肉都好甜,配合起新鮮勝瓜份外清新可人
花膠肉絲羹
花膠肉絲羹-羹都十分足料,飲起來都令人好享受
杏汁焗雪山包
杏汁焗雪山包-包入面熱熱的,陪著香香既杏汁味道.
2019-03-08 1260 浏览
今晚難得同家人出外用膳,所以決定吃平時不會吃的餐廳,訂檯時已跟店員說是銀行職員的朋友,還訂了小菜,和家人吃一頓晚餐晚上7時多坐無虛席,大多是一家大細前來南乳脆鱔球,咬一口外層好鬆脆,炸漿唔厚,內裡鱔肉本身味較淡,但加上南乳炸,陣陣南乳香,夠爽又唔會太腍,入口彈牙越食越滋味古法炆龍躉斑翅腩,訂檯時向店員查詢,龍躉斑翅腩是要預訂的,老一輩的家人很愛吃這道菜,很大份的斑翅腩,先炸後炆,魚肉肉質不易散開,龍躉魚皮滿滿魚膠質感很豐富,很巧廚師功夫,瓦煲內還有燒肉,冬菇及枝竹一起炆,必訂!薑蔥焗美國桶蠔,桶蠔先走油後煮,鎖緊蠔味每隻蠔都肥美肚位好脹,味道香濃,瓦煲內仲有薑蔥,薑夠辣好香,送飯真係無得頂芋蓉西米焗布甸,一碗碗送到我們面前,好辣辣的帶點椰香,每一啖都吃到西米,還有芋蓉在底部,好像是小時候吃到的味道除了焗布甸外,還有生磨杏汁雪山包都是很出名的
晚上7時多坐無虛席,大多是一家大細前來

薑蔥焗美國桶蠔,桶蠔先走油後煮,鎖緊蠔味

除了焗布甸外,還有生磨杏汁雪山包都是很出名的
2019-01-25 1800 浏览
是日老總帶我見客,之後還請我到會所吃飯,心中喜樂,皆因會所之地,只招待會員。座落中環商廈內,當中還有其他會所。晚市不乏捧場客,卻不見小孩蹤影,相信都是商界酬酢居多,點菜方面,當然由老總吩咐,經理發辦。先來每人一只焗釀鮮響螺,這是中西合璧產物,響螺殼內,除了響螺肉,還有蟹肉,蝦,洋蔥等,香氣四溢,每一口都是滋味。百花煎釀帶子,用一只大帶子嵌入彈牙的蝦膠內,煎至金黃,淋上琉璃茨,蝦膠新鮮,味道便鮮甜,尤以底面受火處煎得特別香口,慢啖細嚼蝦之甘香,內裏之帶子口感爽嫩,欣賞廚師控制火候之功力,恰到好處。入冬時令美食,介紹花膠絲燴五蛇羹,伴以薄脆,檸檬葉,菊花,先嚐一口湯底,蛇湯不稠不稀,不糊嘴,富陳皮之幽香,蛇絲,花膠絲,冬菇,雞絲等齊集,入口豐富,水準極高。珍珠金沙蝦球,傳菜途中飄來陣陣蛋黃香,先處理偌大半熟的蝦球,後將鹹蛋黃搓爛成的醬,一經油火起泡,隨即混入蝦球翻滾沾滿,蝦球的鮮味與鹹蛋黃極為匹配,味道提升了許多,鮮蝦肉的爽彈配起沙的靚鹹蛋,實在是人間美味。杞子圓肉浸豆苗,這種煮法非常健康,沒有半點油,以杞子圓肉和上湯浸,豆苗吸索了上湯的鮮味和杞子圓肉的甜味,豆苗去除了草青味,帶點甜的味道

杞子圓肉浸豆苗,這種煮法非常健康,沒有半點油,以杞子圓肉和上湯浸,豆苗吸索了上湯的鮮味和杞子圓肉的甜味,豆苗去除了草青味,帶點甜的味道比以往用蒜蓉炒也許少了份惹味,但更健康,更清爽!

櫻花蝦松茸炒紅米飯,這碗別樹一幟的炒飯,好味和健康,紅米飯處理得好,不硬,混了白飯,軟硬更覺合適,加了鮮蝦,櫻花蝦和松茸片炒,飯,粒粒分明,味道和口感相當出色,吃罷碗底不見油。

甜品是生磨杏汁焗雪山包,包身熨熱,餡是生磨杏仁做的醬,超喜歡杏仁的味道,流心的餡,十分好吃。

侍應和經理都留意整個場地客人的需要,很貼身的服務,整晚用餐過程流暢,食物有水準,希望日後老總多些帶我來。
题外话/补充资料: 喜歡無味精,食後全無口乾口苦等後遺症。
  • 珍珠金沙蝦球
  • 櫻花蝦松茸炒紅米飯
  • 百花煎釀帶子
  • 蛇羹
  • 雪山包
2018-12-28 2051 浏览
這天在港島區參加了一個試酒會後,離開現場而準備乘搭巴士回家時,突然收到一位好友來電,在中環的私人會所--香港華商銀行公會的秋冬蛇宴中有一剩餘位置(因其中有位飯腳突然有事未能出席),有興趣者可立刻趕去;許久之前,曾搭另一好友之利而到過此會所,對其出品之美味留下良好印象;而這次難得有個上好機會冷手執個熱煎堆,當然欣然答應前往;匆匆趕到,招牌依然是那麽光潔亮眼;餐廳內的燈光亮度適中,抽氣與冷氣俱良好,固然使人感覺舒服!好友已為我留起之前的數道前菜食物,所幸一些炸物仍夠熱度,吃來相當酥脆可口;而此時,剛好來了是夜的足料主角--花膠絲燴五蛇羹;侍應生將湯窩的蛇羹平均地分到碗內,期間飄來陣陣的陳皮與冬菇交織的氣息,直引人垂涎!湯底應是選用了優質上湯,做成的蛇羹濃稠度適中,五蛇絲及肉絲的細嫩口感,搭上了湯羹綿滑的質感,相亙在味蕾上翩翩起舞,上演了讓人精神一振的一幕!爾後,陳皮的甘香韻味透出,成為精彩的一筆,與冬菇絲香氣的合奏,無不令在席人仕衷心讚賞!伴隨蛇羹的是--生炸百花蛇丸伴金磚豆腐;除了滋補暖身的功效外,百花蛇丸的外脆內彈的質感,與蛇羹的綿滑形成更佳的層次!金磚豆腐的外皮更加酥脆,點點的椒鹽味

伴隨蛇羹的是--生炸百花蛇丸伴金磚豆腐;
生炸百花蛇丸
金磚豆腐
金磚豆腐的外皮更加酥脆,點點的椒鹽味兒加上煙燻氣息,更令內裡滑嫩的豆腐平添複雜的味道!

枝竹炆羊腩煲
另一道讓人滿足的菜式--枝竹炆羊腩煲,真正的色香味俱全!稍稍濃稠的湯汁,以柱侯醬為主的調味完全滲透入羊腩及枝竹內,應是慢火炆煮的效果;
枝竹炆羊腩煲
羊腩以細嫩的肉質及彈滑的羊腩皮構成一個在味蕾綻放的美妙口感,肉汁與醬汁的立體描繪,加上枝竹帶點可堪咀嚼質感,那道暖流從舌尖到食道,再溫透肺腑,無不是在冬夜中成為最窩心的菜式!

脆皮炸子雞
脆皮炸子雞,眾人所稱道的是其皮之脆口度,差點兒比得上薯片!而皮下脂肪可能是經高溫走油,剩下的已俏然溫潤著白身的雞肉,倍添滑嫩!

翡翠蔥燒鮮龍躉斑球
翡翠蔥燒鮮龍躉斑球,味鮮肉厚但夠滑溜,明顯食材質素極高,經簡單的烹調已呈現出其真且美味的色相!

杞子圓肉浸菜遠
杞子圓肉浸菜遠,精華在於菜湯,杞子與圓肉的氣息皆在其中,加上菜心的清甜漫不經意地透出,更豐富了其味!當然,一頓晚餐之中這麽多肉類,來個全素菜式真有畫龍點睛效果!

家鄉臘味糯米飯
而家鄉臘味糯米飯,煮得軟糯適中,吃起來帶些黏牙酥糯,多款臘味切成粒狀形成更好的嚼勁,肉香油香都滲進糯米飯中,這種滿滿的幸福感,豐富了味蕾,同時也豐富了腸胃!

杏汁焗雪山包
最後來個甜品--杏汁焗雪山包,將杏仁汁藏在菠蘿包中,菠蘿脆皮的絲絲甜意,與杏汁的本味甜味十分搭配,而且麵包本身也偏向軟糯,趁熱來吃更是加倍滋味!

不知道是否先前喝了酒而放大了味蕾,只覺這個蛇宴的菜式豐盛而又特別美味,尤其那個滋補暖身的蛇羹,在味道上在功夫上,都呈現了一定的功架,加上羊腩煲的絕妙搭檔,都令在座之友人留下極佳的印象!
2018-12-10
生炸百花蛇丸
金磚豆腐
杞子圓肉浸菜遠
2018-12-24 1181 浏览
難得好友再次邀請來這會員制的公會晚飯。這餐廳的環境舒適寬敞,食物質素高而美味,正是吸引好友再來的原因。是晚餐廳安排一張大圓枱給我們,大家也感覺舒適,期待這晚的美味。餐廳先為我們送上小吃,來個小甜頭。南乳脆鱔球,以南乳作調味,鱔球雖炸過,卻保持魚肉的柔軟及魚肉香,回味無窮,與生炒鱔球相比,各俱特色。金沙南瓜條,鹹蛋黃的味道不太濃,點到即止,南瓜又脆又軟,口感完全不似是南瓜,非常特別。吃過小點後,是晚主角之一的蛇羹上場,令大家即時起哄。花膠絲燴五蛇羹,深褐色的湯羹,帶來陣陣蛇羹的獨有香氣,單看用料豐富,經已吸引。入口味香味濃,蛇肉的香味十足,卻又沒有蛇的腥臭,再加上花膠的香氣及口感,令整個蛇羹口感更為豐富。生炸百花蛇丸伴金磚豆腐,蛇羹配蛇丸,可謂必食之選。蛇丸炸得香脆可口,同時又保留蛇肉的獨特味道,非常吸引,可謂一補再補。金磚豆腐外皮常的薄,卻又香又脆,豆腐暖而香,真正外脆內軟,令人吃不停。是晚另一主角上場,枝竹炆羊腩煲。不論主菜羊腩,以及配菜枝竹等,份量非常豐富。羊腩肉質非常柔軟,容易咀嚼,有如上等牛肉一樣,羊肉味香,沒有任何肉羶味,配菜枝竹吸收羊肉的味道,也變成一種美味,從未吃過此等美
難得好友再次邀請來這會員制的公會晚飯。

餐廳先為我們送上小吃,來個小甜頭。

南乳脆鱔球

金沙南瓜條

吃過小點後,是晚主角之一的蛇羹上場,令大家即時起哄。

生炸百花蛇丸伴金磚豆腐

是晚另一主角上場,枝竹炆羊腩煲。不論主菜羊腩,以及配菜枝竹等,份量非常豐富。羊腩肉質非常柔軟,容易咀嚼,有如上等牛肉一樣,羊肉味香,沒有任何肉羶味,配菜枝竹吸收羊肉的味道,也變成一種美味,從未吃過此等美味的羊腩煲。

枝竹炆羊腩煲

家鄉臘味糯米飯,蛇羹宴固然不能少。這個糯米飯是生炒而成,功夫及時間不能少,味道香而濃,糯米飯粒粒分明,乾度適中,很有咀嚼感之餘,完全沒有粘牙的感覺,難得的美味口感。

家鄉臘味糯米飯

雖然來臨多次,每次的美食盡是不同,美味依然,味道吸引,所以每次都是滿足的回去,同時也期待來臨的機會。
南乳脆鱔球
2018-12-23 239 浏览
母親慶生自然要吃餐好的,因母親喜中菜,經妹推薦,決定去到這間中華商會嚐嚐。首先來了前菜-子薑皮蛋。子薑醃得酸度剛好,很清香帶點輕微屬於薑的辛辣,很開胃。皮蛋自然醃得也好,蛋黃呈流心,很香濃。配上子薑吃很搭配。椒鹽魷魚鬚,皮烤得很鬆脆又不會太厚。裡頭魷魚鬚肉很彈牙,外脆內爽身,很香口。黃金蛋炸南瓜,這菜一絕。黃金皮炸得剛好,一咬下咸香即流溢出來。南瓜粉爽適中,又帶點香甜,配上黃金皮是兩層不同的口味卻又很配合。花膠絲燴五蛇羮。這餐重點,給母親補補用的。很香濃的湯羮。料很足所以大家都喝了最少兩碗,很讚。生炸蛇丸配金磚豆腐,也是很不錯的一碟菜。蛇丸炸得很香脆彈口。豆腐是很薄的一層炸皮,裡頭的豆腐又嫩又滑,超厲害!豆香重又嫩口~完全滿足豆腐控的我!杞子圓肉浸菜遠,杞子加圓肉使上湯很清香,更能凸顯出菜的鮮甜味。菜很鮮,樓莖也嫩不老,所以很棒~家鄉蠟味糯米飯。很正,油香剛好又香又濃,卻不會咸。飯粒分明,即使飽也忍不住吃了一大碗。甜點吃了包,上邊是焗了層蘇皮所以上香脆下鬆軟。熱騰騰的超好吃。這店水準很高,來替長輩慶生超正不失禮!

這店水準很高,來替長輩慶生超正不失禮!
2018-12-03 229 浏览
呢間嘢雖然食物一般但係服務超級好不停斟茶遞水換碟頻密連紅酒杯都係靚嘢請客一啲都唔失禮啲嘢好濃味食物唔算細緻above average 嘅級數佢嘅炸鱔好入味但係個黃金南瓜就麻麻地有少少油焗海螺好好味超級足料咬落去啖啖有蝦粒夠口感炸蝦同炸豆腐就炸得啱啱好佢個蜜餞欖角焗肉排就甜咗少少椒鹽魷魚鬚 炸得唔錯炒豆苗好嫩杏汁豬肺湯就杏汁唔夠不過啲豬肺就好嫩滑有埋花膠就更加養顏啦佢個芋茸燉鮮奶燉奶係幾好食如果你鍾意食芋頭就一流啦
呢間嘢雖然食物一般但係服務超級好
不停斟茶遞水