2018-11-24
真心要多謝我朋友帶我食呢間好野,唔講真係唔知,香港華商銀行公會原來都係一間中餐廳 ! 如果唔係佢,我都唔可以黎呢間中餐廳食到今晚呢餐咁正既菜式 ! 不過當然黎得呢D位於中環既高級食府,都要注意一下儀容啦 大大話話今晚都有一圍枱既朋友一齊食,所以佢地都訂左一個set,即頭酒席咁款呀 !一開始有幾款既小食,感覺都已經不得了,第一款有椒鹽魷魚鬚,炸到金黃色既佢,賣相非常吸引,份量都幾多,可以點上喼汁一齊食口感好好既魷魚鬚,椒鹽味道夠重,上枱既時間熱辣辣,陫層炸到好香脆,入面既肉質又唔會太韌,味道真係好有香港地道小食既味道,不過呢種做得好好既椒鹽魷魚鬚,係香港坊間當中,都已經買少見少了子薑皮蛋,係小食之一,呢款如果係中菜館而言,係比較少見既菜式之一,所以有佢既出現,都幾有驚喜 ; 賣相有擺盤既佢,將皮蛋配上薑塊一齊食,強勁既皮蛋味道同薑既香辣味結合,果種皮蛋軟林林既口感,與薑塊爽口既口感相撞,真係好正 !呢款小食更係不得了,好食到你暈,喜歡咸蛋及南瓜既朋友一定要試 ! 因為佢就係金沙南瓜片 ! 第一次食既我,真係覺得好有驚喜,因為香濃,完全黏住南瓜片外層既咸蛋黃,完全掛係南瓜片上雖然望落有D似
雖然望落有D似麥樂雞 ! 不過食落果陣,係外脆內軟,入面香濃又軟棉棉既南瓜肉,同外層既咸蛋黃結合,果種口感同味道,你真係要食過先知架 !
好正既小食打開左前奏,主角就係後面 ! 呢煲係花膠絲燴五蛇羹窩 ! 宜家冬天食就真係岩曬啦 ! 真係隔住個MON都聞到煲蛇羹好香 !
呢個蛇羹同一般既好唔同,因為佢真係落重料架 ! 因為花膠絲既關係,提升左成個蛇羹既口感,足料又夠火喉既情況下,食落果陣你真係會感覺到暖胃果種FEEL ! 我係咪裝得碗蛇羹好靚呢 ! 不過唔係講笑.....同枱有位朋友只係食多左一碗,即埸....流鼻血 !你都咪話野小呀....
翡翠蔥燒鮮龍躉斑球,大量新鮮翠綠既西蘭花做底座,上面就鋪滿厚身又經燒香既鮮龍躉斑球腩,食過類似菜式既朋友就知,龍躉本身已經唔係普通既魚,佢用斑球形式燒香,口感同味道都會好好,外層有少少黏力,入面既肉質就仍然JUICY,所以口感真係好好
又一冬天時令菜式,令人愛不釋手既枝竹炆羊腩煲 ! 呢個羊腩煲真係無得頂,比夠120分佢,除左成個煲既味道都好濃厚之外,枝竹口感極好,完全吸收汁既味道,羊腩既份量亦夠多,肉感豐富,唔係只有骨,所以食落都特別滿足
呢個羊腩煲咁正,無理由就咁浪費左D汁佢架嘛 ! 所以叫個白飯,撈汁送飯 ! 真係只係D汁都夠你食多幾碗飯了,真係無得彈 ~
脆皮炸子雞就好常見啦,都係果句,呢個菜式一上枱,望到靚唔靚就知好食與否架了 ! 呢度當然都無令人失望,賣相色澤好靚,有曬擺盤,炸到金黃色既雞皮確實真係好脆口,雞件肉感豐富,脂肪唔多,但食落口感唔韌唔多油,大人細路都絕對喜歡
最後就有呢個家鄉臘味糯米飯,喜歡食糯米飯既朋友真係必食,因為佢係由主廚親手生炒出黎既,所以口喉及味道都特別出色 ! 暖粒粒既糯米飯,濃郁既臘味覆蓋住成個飯,果種煙韌既口感,飯香既味道,真係為今餐劃上超完美既句號了 !