2018-11-24 476 浏览
真心要多謝我朋友帶我食呢間好野,唔講真係唔知,香港華商銀行公會原來都係一間中餐廳 ! 如果唔係佢,我都唔可以黎呢間中餐廳食到今晚呢餐咁正既菜式 ! 不過當然黎得呢D位於中環既高級食府,都要注意一下儀容啦 大大話話今晚都有一圍枱既朋友一齊食,所以佢地都訂左一個set,即頭酒席咁款呀 !一開始有幾款既小食,感覺都已經不得了,第一款有椒鹽魷魚鬚,炸到金黃色既佢,賣相非常吸引,份量都幾多,可以點上喼汁一齊食口感好好既魷魚鬚,椒鹽味道夠重,上枱既時間熱辣辣,陫層炸到好香脆,入面既肉質又唔會太韌,味道真係好有香港地道小食既味道,不過呢種做得好好既椒鹽魷魚鬚,係香港坊間當中,都已經買少見少了子薑皮蛋,係小食之一,呢款如果係中菜館而言,係比較少見既菜式之一,所以有佢既出現,都幾有驚喜 ; 賣相有擺盤既佢,將皮蛋配上薑塊一齊食,強勁既皮蛋味道同薑既香辣味結合,果種皮蛋軟林林既口感,與薑塊爽口既口感相撞,真係好正 !呢款小食更係不得了,好食到你暈,喜歡咸蛋及南瓜既朋友一定要試 ! 因為佢就係金沙南瓜片 ! 第一次食既我,真係覺得好有驚喜,因為香濃,完全黏住南瓜片外層既咸蛋黃,完全掛係南瓜片上雖然望落有D似

雖然望落有D似麥樂雞 ! 不過食落果陣,係外脆內軟,入面香濃又軟棉棉既南瓜肉,同外層既咸蛋黃結合,果種口感同味道,你真係要食過先知架 !

好正既小食打開左前奏,主角就係後面 ! 呢煲係花膠絲燴五蛇羹窩 ! 宜家冬天食就真係岩曬啦 ! 真係隔住個MON都聞到煲蛇羹好香 !

呢個蛇羹同一般既好唔同,因為佢真係落重料架 ! 因為花膠絲既關係,提升左成個蛇羹既口感,足料又夠火喉既情況下,食落果陣你真係會感覺到暖胃果種FEEL ! 我係咪裝得碗蛇羹好靚呢 ! 不過唔係講笑.....同枱有位朋友只係食多左一碗,即埸....流鼻血 !
你都咪話野小呀....

翡翠蔥燒鮮龍躉斑球,大量新鮮翠綠既西蘭花做底座,上面就鋪滿厚身又經燒香既鮮龍躉斑球腩,食過類似菜式既朋友就知,龍躉本身已經唔係普通既魚,佢用斑球形式燒香,口感同味道都會好好,外層有少少黏力,入面既肉質就仍然JUICY,所以口感真係好好

又一冬天時令菜式,令人愛不釋手既枝竹炆羊腩煲 ! 呢個羊腩煲真係無得頂,比夠120分佢,除左成個煲既味道都好濃厚之外,枝竹口感極好,完全吸收汁既味道,羊腩既份量亦夠多,肉感豐富,唔係只有骨,所以食落都特別滿足

呢個羊腩煲咁正,無理由就咁浪費左D汁佢架嘛 ! 所以叫個白飯,撈汁送飯 ! 真係只係D汁都夠你食多幾碗飯了,真係無得彈 ~

脆皮炸子雞就好常見啦,都係果句,呢個菜式一上枱,望到靚唔靚就知好食與否架了 ! 呢度當然都無令人失望,賣相色澤好靚,有曬擺盤,炸到金黃色既雞皮確實真係好脆口,雞件肉感豐富,脂肪唔多,但食落口感唔韌唔多油,大人細路都絕對喜歡

最後就有呢個家鄉臘味糯米飯,喜歡食糯米飯既朋友真係必食,因為佢係由主廚親手生炒出黎既,所以口喉及味道都特別出色 ! 暖粒粒既糯米飯,濃郁既臘味覆蓋住成個飯,果種煙韌既口感,飯香既味道,真係為今餐劃上超完美既句號了 !
2018-11-22 1725 浏览
一大班人放工想搵個地方聚下腳吹下水又有美食, 喺中環核心地段, 地理位置優越既香港華商銀行公會係一個唔錯既選擇👍南乳脆鱔球天氣涼左可能多左人會打邊爐, 白鱔片係好多人打邊爐至愛之一, 喺華商呢度會食到一種比較特式既煮法, 南乳花生大家都食得多啦, 都係大熱門既零食之一, 但大家一定未食過南乳加脆鱔球呢個新穎配搭, 一上枱就散發住極香既南乳味, 一咬果一刻, 鱔汁油香四溢, 回味無窮🤤翡翠蔥燒鮮龍躉斑球跟住都係食下魚先, 惹味既蔥燒龍躉斑球放喺西蘭花上面, 一黎升起左舊魚等你易夾d, 而且斑球既魚鮮汁會慢慢滲晒入西蘭花入面, 唔洗落蠔油都得👍花膠絲燴五蛇羹本人至愛食蛇羹架喇, 天氣一轉涼就要食少少補下虛弱既身體🙈蛇既份量非常足料, 配埋爽口既花膠絲, 同埋惹味既香菇, 加埋適量既肉絲, 已足夠令人食到補到流晒鼻血😂家鄉臘味糯米飯好少可見到臘味飯係唔洗落好多油, 但又鑊氣十足, 飯粒炒到粒粒分明, 配埋秘製既醬料, 令臘味更香更濃杏汁焗雪山包, 香軟糯米糍最後甜品都好特別好有特式風味, 試問點估到菠蘿包既外表, 入面竟然係裝滿香滑杏汁😂糯米糍個外皮非常煙韌👍

• 杏汁焗雪山包
  • 香軟糯米糍
  • 杏汁焗雪山包
  • 香軟糯米糍
2018-11-19 202 浏览
今晚有幸被會員來到華商銀行公會食晚飯,餐廳環境舒適寛敞,與好友聚聚的好地方😃芥末雲耳清新爽口,作為前菜相當醒胃😋枝竹炆羊腩煲好足料羊腩煲,肉質結實具彈性,師傅花長時間把羊肉炆至軟腍,咬下彈牙爽口,肉嫩而帶肉汁,羊脂滲透在汁內十分惹味,食到停唔到口啊!花膠絲燴五蛇羹味道濃郁相當足料,濃度適中入味,十分滋味,食完一碗再想食多碗😁生炸百花蛇丸伴金磚豆腐外皮炸成金黃色的百花蛇肉丸好脆口,內裡鮮嫩多汁彈牙;金磚豆腐香脆細滑,外皮好香脆😋😋杞子圓肉浸菜遠菜芯新鮮鮮綠光澤,杞子圓肉健康美味!家鄉臘味糯米飯飯粒炒得粒粒分明,飽满煙韌,臘味份量多,食落甘香可口。杏汁焗雪山包賣相精緻淺黃色,熱辣辣入面係好香甜的杏汁😋十分軟熟!

芥末雲耳
清新爽口,作為前菜相當醒胃😋

杞子圓肉浸菜遠
菜芯新鮮鮮綠光澤,杞子圓肉健康美味!

家鄉臘味糯米飯
飯粒炒得粒粒分明,飽满煙韌,臘味份量多,食落甘香可口。

杏汁焗雪山包
賣相精緻淺黃色,熱辣辣入面係好香甜的杏汁😋十分軟熟!
2018-11-19 216 浏览
這家香港華商銀行公會只招呼會員, 不是朋友邀請的話不容易進來. 會所裡的環境闊絡, 剛進內的時候座上客有9成滿. 蛇羹聚的第一道自然是蛇羹, 蛇肉有通經絡及促進血液循環的功效. 吃得出裡頭的蛇肉軟滑, 蛇肉切得適中, 又吃到陳皮果香. 很好入口. 朋友進食兩碗後竟當場流鼻血. 哈哈.龍躉斑球炒得水準不錯, 火候沒有過火. 入秋宴的一大重點是羊腩煲, 上桌時已聞到極香的羊味. 而且羊腩炆得極腍, 皮彈牙有咬口而肉質鬆化, 極入味. 炸子雞做得皮脆肉嫩, 雖然簡單但基本功夫做足. 入秋的蛇羹聚, 怎少得了糯米飯? 現在的糯米飯少有真的全由生炒至熟, 都是先蒸後炒, 但功夫做得好的味道一樣出色. 飯粒軟糯有咬口.
會所裡的環境闊絡, 剛進內的時候座上客有9成滿.
花膠絲燴五蛇羹
朋友進食兩碗後竟當場流鼻血. 哈哈.
翡翠蔥燒鮮龍躉斑球
龍躉斑球炒得水準不錯, 火候沒有過火.
枝竹炆羊腩煲
入秋宴的一大重點是羊腩煲, 上桌時已聞到極香的羊味.
而且羊腩炆得極腍, 皮彈牙有咬口而肉質鬆化, 極入味.
脆皮炸子雞
炸子雞做得皮脆肉嫩, 雖然簡單但基本功夫做足.
腊味糯米飯
入秋的蛇羹聚, 怎少得了糯米飯?
2018-11-01
腊味糯米飯
2018-11-11 148 浏览
秋風起,過了中秋重陽,又到了吃蛇進補的季節,於是這晚又連同三五知己來到華商享用一番。花膠絲燴五蛇羹以五種蛇肉熬製而成,蛇肉絲切得幼細嫩滑;加上冬荀、冬菇、木耳、雞絲及店家特意加入的花膠絲,口感多元充滿層次;入口清甜不覺膩而且黏稠度足,配料不會沈沒在底部。生炸百花蛇丸伴金磚豆腐外皮炸成金黃色的百花蛇肉丸入口酥脆,內裡鮮嫩多汁,彈牙有嚼頭;而金磚豆腐則豆香十足,皮肉相依,同樣香脆細滑。家鄉臘味糯米飯表面水潤有光澤感,入口顆粒分明,軟熟煙韌,證明火侯控制恰到好處,夠熱而不至乾身;臘味脂肪比例少,咸脆香口,屬高質數貨色。

2018-11-10 141 浏览
最近開始轉涼,晚上溫度驟降涼涼地,最啱就係食羊腩煲與蛇羹☺️子薑皮蛋皮蛋呈半透明,蛋白質地彈牙軟滑,蛋黃半流心滿滿蛋黃香。子薑入口甘甜微辣,質感幼滑無根,入口清新舒服。枝竹炆羊腩煲羊肉肉質結實具彈性而富羊味,師傅花長時間把羊肉炆至軟腍,羊皮咬下彈牙爽口,肉嫩而帶肉汁,羊脂滲透在汁內,香氣撲鼻,不得不提個羊腩汁真係非常惹味,就連平時唔食飯的我都忍不住叫左碗飯𤏪汁食花膠絲燴五蛇羹,足料制作, 味道濃郁帶有藥材味,而且濃度適中,雖然見絲不見蛇不見薑不見陳皮,但卻嚐透混和了的滋味,是一碗上乘的五蛇羹

2018-11-09 128 浏览
今晚有幸跟是會員的朋友來到華商銀行公會食晚飯,餐廳環境舒適寛落,係一大班人聚會聊天的好地方。天氣開始轉涼,又到咗食蛇羹的季節,今晚專登叫咗呢個花膠絲燴五蛇羹。一上檯用咗個爐煲住,保持熱度,用料豐富,用咗五種蛇黎煮,加上有木耳,薑絲等一齊煮,味道濃厚,入口嫩滑。杞子圓肉浸菜遠,菜芯新鮮爽脆,鮮綠光澤,杞子圓肉更添甜味,湯底入味。家鄉臘味糯米飯,飯粒炒得粒粒分明,飽满煙韌,臘味份量多,食落甘香可口。金沙南瓜片,外面係好香脆的蛋黃金沙味,油脂味香濃,入面係好軟稔的南瓜肉,清甜爽口。杏汁焗雪山包,賣相精緻,呈淺黃色,熱辣辣,入面係好香甜的杏汁,麵包軟熟。

2018-11-09 192 浏览
今天晚上公司部門飯聚,老闆宴請我們到香港華商銀行總會晚饍。銀行總會採會員制,一定要在指定旗下銀行工作的職員才有資格申請做會員,由於老闆是會員所以我們有幸被招待。老闆是常客,今晚的菜單已經早跟部長訂好,首先上桌的是開胃小吃「芥末雲耳」,以為芥末另上,很好奇芥末到底在哪裡,原來雲耳是用芥末煮,所以吃下去有種日本冷盤的口味,挺特別。開胃小吃有兩道,「子薑皮蛋」隨即上桌,一看到皮蛋就眼睛發亮了,皮蛋是流心的,味道濃郁,一口皮蛋一口薑剛好能清清口味。小吃吃完,就是主菜時間,這道「生炸五蛇丸伴金磚豆腐」賣相矜貴,金磚豆腐香滑,灑上適量吊味,惹味十足,生炸五蛇丸炸得皮脆同時蛇肉彈牙,吃到停不下來。「脆皮炸子雞」上桌時一看下去色澤均勻,雞皮炸得夠薄,大家都急不及耐筷子下去,咬下去,雞肉還是熱的,炸得皮薄得像紙一樣脆之餘卻又能保留肉質鮮嫩多汁,而且碟子底部是沒有油的,師傅的技術實不在話下。今晚的重點是這鍋「枝竹炆羊腩煲」,在服務員端過來的時候已經聞到羊肉羶香,上桌時還很貼心的用汽爐座熱。羊腩煲到處都有,尤其是踏入深秋,這個羊腩煲羊肉燜的夠軟,羶味夠而且口感是Q彈的,說實在這個羊腩煲是本人從小到現在吃過最
今天晚上公司部門飯聚,老闆宴請我們到香港華商銀行總會晚饍。

生炸五蛇丸伴金磚豆腐
五蛇丸

枝竹炆羊腩煲

今晚的重點是這鍋「枝竹炆羊腩煲」,在服務員端過來的時候已經聞到羊肉羶香,上桌時還很貼心的用汽爐座熱。羊腩煲到處都有,尤其是踏入深秋,這個羊腩煲羊肉燜的夠軟,羶味夠而且口感是Q彈的,說實在這個羊腩煲是本人從小到現在吃過最最最好吃的。

酒酣耳熱,邊吃邊聊,這個晚飯實在是滿滿的幸福。
2018-11-07
生炸五蛇丸伴金磚豆腐
五蛇丸
2018-11-08 142 浏览
有朋友同我地講話上次食過(香港華商銀行公會)終於有蛇羹同臘味糯米飯食呀,問我地去唔去,蛇羹喎緊係去啦,於是打定電話去BOOK枱先。今日天氣終於有少少涼涼地,咁今日岩哂可以食蛇羹了。【椒鹽魷魚鬚】大大條魷魚蘇,用料十足,食落卜卜脆之餘又有椒鹽味道!送酒就一流【花膠絲燴五蛇羹】之後黎個蛇羹,配合今天既天氣。味道非常濃郁,先嚐一口湯,濃濃有鮮味。脆卜卜既薄脆能增添口感。喝完一碗,身體總覺得溫暖了很多。【杞子圓肉浸菜遠】杞子圓肉浸菜芯,加上圓肉令菜帶一絲甜味,碧綠的菜加杞子,味道可口。【家鄉臘味糯米飯】臘味非常之香,家鄉臘味糯米飯真係不要錯過呢,不同平時寫話係生炒糯米飯既分別,平時見到其他好明顯係蒸出來的,但這個真是生炒出來的,又夠香,熱辣辣又夠爽口就是這個糯米飯的魅力所在。絕對推介!

今日天氣終於有少少涼涼地,咁今日岩哂可以食蛇羹了。
【椒鹽魷魚鬚】
【花膠絲燴五蛇羹】
【杞子圓肉浸菜遠】
【家鄉臘味糯米飯】
  • 杞子圓肉浸菜遠
  • 家鄉臘味糯米飯
2018-11-05 127 浏览
有朋友剛剛從外地回來,一於book間中菜館好好跟她談談近況,開開心心食返餐!好友知道華商剛剛開始有羊腩煲,二話不說即打去先留一煲,實在太期待啦!秋冬我最愛就係食羊腩煲,食極也不夠喉呢!差不多人齊就開始上菜,先有一些餐前小吃。椒鹽魷魚鬚未上枱已經聞到陣陣香味,外層酥脆,魷魚鬚爽口彈牙,送酒一流!芥末雲耳芥末味不算太燶,雲耳爽嫩,入口少少刺鼻但刺激,好特別。生炸百花蛇丸伴金磚豆腐蛇丸爽口彈牙,入口鮮甜爽嫩,加上少少陳皮調味,好好食呀!而金磚豆腐香皮超薄,入口嫩滑豆味燶,好嫩口喔!我最期待嘅主角'枝竹炆羊腩煲'羊腩煲先用爐再熱一下,上枱香氣四溢,羊腩軟嫩入味,食得出已經炆咗好一段時間,柱候醬味道香濃十足,枝竹,冬菇等等,沾上少少腐乳醬汁,簡直可以送10碗白飯,真係好好食又惹味,秋冬必食之選!脆皮炸子雞雞皮炸到金黃香脆,半點脂肪都無,又夠乾身,而雞肉非常多汁又嫩滑,炸工非常了得!今晚真係大飽口福,全部菜式都好美味,朋友簡直讚不絕口!

差不多人齊就開始上菜,先有一些餐前小吃。

椒鹽魷魚鬚

芥末雲耳
芥末味不算太燶,雲耳爽嫩,入口少少刺鼻但刺激,好特別。

我最期待嘅主角'枝竹炆羊腩煲'

脆皮炸子雞

今晚真係大飽口福,全部菜式都好美味,朋友簡直讚不絕口!
  • 枝竹羊腩煲
2018-11-03 110 浏览
上次跟朋友有幸來這家只招待會員的菜館吃飯,今次朋友聚會,毫不猶豫提議再光顧它。最近開始轉涼,晚上溫度驟降,對羊腩煲這種暖烘烘的食物最為期待。子薑皮蛋皮蛋呈半透明,蛋白質地彈牙軟滑,蛋黃半流心滿滿蛋黃香。子薑入口甘甜微辣,質感幼滑無根,入口清新舒服。枝竹炆羊腩煲羊肉肉質結實具彈性而富羊味,師傅花長時間把羊肉炆至軟腍,羊皮咬下彈牙爽口,肉嫩而帶肉汁,羊脂滲透在汁內,香氣撲鼻,健身的朋友也忍不住掃了幾碗飯。翡翠蔥燒鮮龍躉斑球店家以西蘭花作底,上面鋪滿燒至泛光的斑球,每片大顆厚肉,肉質較結實彈牙,醬汁香濃而沒蓋過魚的鮮甜。老實說,這家店處理魚類是真的有一手,炆燒蒸沒一樣掉水準,正一魚專家。脆皮炸子雞整隻雞燒至紅脆,雞皮香口脆身,雞肉肉質嫩滑結實多汁。最後今晚也是滿足而回,中菜里的專家!

脆皮炸子雞
整隻雞燒至紅脆,雞皮香口脆身,雞肉肉質嫩滑結實多汁。

最後今晚也是滿足而回,中菜里的專家!
  • 枝竹炆羊腩煲
  • 翡翠蔥燒鮮龍躉斑球
2018-10-24 2147 浏览
肥肥家族一向愛飲好食,與親朋好友相聚時總離不開談食經。有一晚食飯時,其中一位長輩突然提起話近排都只會揀喺中環「香港華商銀行公會」同屋企人做節,因為啲套餐又抵又正。得知席上未有人聽過個會,更未有機會試過會所餐廳o既中菜,長輩就好客氣咁即場擇日請大家拆餐勁o既。顧名思義,會所餐廳只招待會員。據悉,會員全部都要通過會員銀行入會,而現有o既二十間會員銀行亦好清晰地列咗喺門外塊大玻璃牌上。主人家早已安排派對於廂房內進行,有電視睇,私人空間足,成晚仲有專人服務,十分周到。眼見菜譜上印出九道菜,出名反應快o既大肥爸爸即以「九大簋」黎形容,也實在太恰當了!桌上餐具齊備,整潔企理,衛生非常。餐前小食之金磚豆腐:炸豆腐真係成個金磚咁大件架!講真菜式賣相未必特別吸引,但食落外層極其鬆化香脆,豆腐餡心軟嫩無比,超!松茸螺頭燉水鴨湯:水鴨湯熱辣暖胃,芳香鮮甜,濃而不俗。足量o既湯料中有腍滑o既雞腳,但個人最愛必選清脆潤甜o既松茸菇。上湯焗海蝦伊麵:上湯焗海蝦伊麵金黃橙美,海蝦量足,每人可分成對,外觀夠哂震撼,意頭又好。海蝦不單樣靚身材正,咬落就知蝦隻厚脆彈牙,鮮甜爽潤,配上軟腍且入哂味o既伊麵可謂正爆!焗釀鮮響
,長輩就好客氣咁即場擇日請大家拆餐勁o既
桌上餐具齊備,整潔企理,衛生非常。
餐前小食之金磚豆腐炸豆腐真係成個金磚咁大件架!講真菜式賣相未必特別吸引,但食落外層極其鬆化香脆,豆腐餡心軟嫩無比,超
金磚豆腐
松茸螺頭燉水鴨湯水鴨湯熱辣暖胃,芳香鮮甜
,濃而不俗。
松茸螺頭燉水鴨湯
上湯焗海蝦伊麵上湯焗海蝦伊麵金黃橙美,海蝦量足,每人可分成對,外觀夠哂震撼
,意頭又好。
上湯焗海蝦伊麵
焗釀鮮響螺:焗釀響螺顏色就靚啦。。。
焗釀鮮響螺
但個人覺得師傅用得太多粉去煮,加上落唔夠菇粒,效果就變得好嚡口,而且仲比較溜滯,係全晚最為失色之作
焗釀鮮響螺
芹香炒鴿甫:如果哥哥仔唔介紹的話,仲以為面前嗰碟炒鴿甫係炒牛肉添
芹香炒鴿甫
切得夠薄o既鴿甫雖未比得上陸X出品咁堅,但其質感腍中帶脆,鴿皮又夠滑溜,肉香甜濃,已經算係好唔錯。
芹香炒鴿甫
燒汁安格斯牛柳粒安格斯牛柳粒細細粒,容易食,牛肉鬆軟有光澤,且肉汁豐盛,伴碟o既雞脾菇粒都同樣惹味。
燒汁安格斯牛柳粒
花膠柚皮鵝掌:嘩,碟上三味當真各有千秋,原隻鵝掌柔軟腍滑,花膠厚潤有韌度,柚皮則香甜厚腍。
花膠柚皮鵝掌
古法八寶鴨:因八寶鴨內含果仁,XO仔就乘機主攻滑嘟嘟而又索哂味o既鴨皮
古法八寶鴨
杞子圓肉浸勝瓜勝瓜爽腍脆口,清香甜味,極易入口。
杞子圓肉浸勝瓜
五代同堂炒飯:所謂「五代同堂」原來係指食材中用上五種蝦類,XO仔對眼唔係太好,只係睇得出有蝦子蝦仁櫻花蝦,不過其實入面仲有蝦膏蝦乾o既。連名都好聽過人o既「五代同堂炒飯」炒得好夠乾身香口,一啲都唔油膩,師傅果真有料到
五代同堂炒飯
杏汁雪山包:正當大家都話食唔落甜品時,哥哥就呈上金黃吸睛o既雪山包
杏汁雪山包鬆軟脆巧,微甜可口,大家分吓分吓好快就食哂成碟,美味程度不言而喻
杏汁雪山包
當真感激長輩於「香港華商銀行公會」設宴款待,令XO仔有幸見識到銀行商家o既「九大簋」晚餐
。會所餐廳高雅大方,服務貼身稱心,多款中式小食、小菜、大餸均色香味俱全,長輩話得抵,相信小弟以「價廉物美」黎形容都應該唔會錯得去邊。
2018-10-04
金磚豆腐
古法八寶鴨
杞子圓肉浸勝瓜
2018-10-21 177 浏览
這是只招待會員的會所,有幸跟隨老友來😄。餐牌有很多選擇,尤其是湯類,非常之吸引,但有很多是要予訂的。金沙南瓜條: 用咸蛋黃加上脆漿,外層酥脆香口,南瓜片清甜,一脆一嫩非常知味😋。南乳脆鱔球: 肉質厚實,色澤金黃,鱔球肉質鮮美,爽口嫩滑。蔥燒花膠蹄筋煲: 上海菜也有—道紅燒蹄筋,馬上點了這道菜,用姜葱爆香起鍋,蹄筋煮得軟腍入味道又有姜葱香味👍。為花膠太少。古法野菌鹽焗雞 : 雞皮焦脆,肉質嫰滑。杞子圓肉浸豆苗: 豆苗的季節,加上圓肉令菜帶一絲甜味,碧綠的菜加杞子,賣相悅目,味道可口。生磨杏汁焗雪山包: 飯後甜品,雪山包熱烈辣辣外加脆內軟,杏汁味適中,不錯不錯。
這是只招待會員的會所,有幸跟隨老友來😄。

南乳脆鱔球: 肉質厚實,色澤金黃,鱔球肉質鮮美,爽口嫩滑。

古法野菌鹽焗雞 : 雞皮焦脆,肉質嫰滑。

2018-10-11
2018-10-17 120 浏览
Good location in Central. Not the most glamorous restaurant but food is quite decent. Service was surprisingly good. The staffs were genuinely nice/polite, and took good care of us. The almond soup w pig’s lung was very good. Strong almond flavor but not too overpowering. Also came with quite a few pieces of fish maw. Ordered small plate of cha siu and roast pork. Cha siu was from the pork collar butt; hence very tender. Roast pork skin was crispy. Stuffed duck w eight delicacies is a must and n

Stuffed duck w eight delicacies is a must and needs to be pre-ordered. There were 6 of us and we managed to only finish half of it.

The sweet and sour spare ribs were quite authentic and had a good balance of sweet vs sour.

The braised group casserole came with intense aroma from the ginger and scallion.

The stir fried pea shoots were crisp and not overcooked.

Also ordered almond custard bun for dessert. Quite good.
3K
2018-10-12 120 浏览
託友人之福今晚去了一間高級中菜館,只招待會員實在太榮幸了。裝潢並不是金碧輝煌,而是平實兼有老派氣勢。金沙南瓜條 - 小食來講份量頗多。外層炸至金黃,每啖都感覺到咸蛋黃的甘香,非常邪惡。內層南瓜片軟熟清甜。南乳脆鱔球 - 肉質豐厚有彈性,鱔皮酥脆可口,只可惜略為南乳不夠入味。酸辣海鮮羮 - 酸辣度剛好,越飲越起勁。蔥燒花膠蹄筋煲 - 這道菜對女士來説是寶,充滿著骨膠原。蹄筋煮得透徹夠味道,有嚼口。矜貴的花膠有漿口感。其實整體靠著那干蔥和姜片爆香了,惹味至極!正!古法野菌鹽焗雞 - 雞皮焦香,沒有多餘脂肪,肉質嫰滑,啖啖肉,美味!杞子圓肉浸豆苗 - 時令蔬菜豆苗,翠綠清甜。𣏌子,圓肉滋補。清而不膩的一道佳餚。芋蓉西米焗布甸 - 好香甜,不甜膩。芋蓉不會太搶味恰到好處!整頓晚餐非常滿足,水準和服務真一流。
託友人之福今晚去了一間高級中菜館,只招待會員實在太榮幸了。

裝潢並不是金碧輝煌,而是平實兼有老派氣勢。

酸辣海鮮羮 - 酸辣度剛好,越飲越起勁。

整頓晚餐非常滿足,水準和服務真一流。
2018-10-11