餐厅: 駿景軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-04-20 371 浏览
媽咪生日訂左位係英皇駿景酒店駿景軒食飯。平時都好少去酒店食晚飯,方唔太大,環境清幽,唔會好嘈。我地叫左杏汁白肺湯,比媽咪補一補。湯超級足料,一上菜已經聞到陣陣既杏仁香味,入面仲有豬肺同埋雞腳,超級滋補,非常值得一試。當然點左佢地名菜胡椒蝦,果然名不虛傳,呢道菜用左原粒白胡椒把蝦焗熟,每隻蝦都帶有胡椒香。特別在於餐廳用左瓦罉黎焗,好有風味,外殻脆卜卜其實可以食堆,食晒外殻胡椒味。黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶係我最鍾意既一款,餐廳將黑醋用顆粒既形式上,口感好特別,咬爆左粒黑醋珠就會同鮮奶結合。呢道菜其實好似”塞螃蟹”,每一啖都會食到佢大大件蟹肉,送飯一流。餐廳用左新鮮既菠蘿同埋三色椒去整呢個咕嚕肉,而且係肥瘦均勻既去骨豬肉,啖啖肉,鬆化唔會硬,價錢亦合理,性價比好高。上湯雲吞皮薄餡靚,味道濃稠,再加幾條青菜。好彩係最尾先上,一客有成6粒,食完一半已經飽哂。睇餐單仲有好多川菜,但媽咪唔食得辣冇叫到,期待下次再黎食辣野。

杏汁汁燉白肺湯

黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶
菠蘿咕嚕
上湯雲呑
2018-04-20 629 浏览
呢晚朋友話同我補祝生日,問我想食啲乜我見呢排都食西式/日本野多,所以就同朋友講想食中菜,跟住朋友一口話好,仲話要同我去食豪啲,帶我去食“星”級中菜添朋友話呢度已經拎左好幾年既米芝蓮既一星,仲有唔少明星黎黎食過都大讚個日雖然就見唔到有咩“星”,但坐上客都有唔少,不過呢到地方好闊落,相信滿坐都唔會有逼夾感朋友話俾我任叫唔嬲但我都會錫住佢既,所以我就揀左個“酸菜桂魚片”HKd$308+10%同呢排好想食既“菠蘿咕嚕肉”HKd$178+10%,但朋友話會唔夠,仲話黎到呢度一定要叫返個“瓦罉焗胡椒蝦”HKd$428+10%之後仲堅持要叫多兩盅“杏汁燉白肺湯(位)”HKd$90+10%,話我一定會中意果然不出佢所料,呢個湯我真係一試愛上杏汁又香又滑又濃郁,當中仲有兩大舊豬肺同雞腳食添呀而個酸菜魚大大鍋,大量既酸菜下面就係一片又一片滑溜無骨既桂魚片,酸辣既味道岩岩好,絕對唔會辣到入唔到口,岩曬我呢啲想食下辣但又唔太食到辣既麻煩友跟住朋友話係必食胡椒蝦都好快送到上黎啦一大個瓦罉熱辣辣咁呈上,喺大量既胡椒下面有六大隻經過油泡而變得外脆肉爽又有膏既大蝦食落有好重既胡椒香但又唔會蓋過蝦既鮮味,真係好正朋友的
呢晚朋友話同我補祝生日,問我想食啲乜

朋友話俾我任叫唔嬲

果然不出佢所料,呢個湯我真係一試愛上

杏汁又香又滑又濃郁,當中仲有兩大舊豬肺同雞腳食添呀

跟住朋友話係必食胡椒蝦都好快送到上黎啦

食落有好重既胡椒香但又唔會蓋過蝦既鮮味,真係好正

朋友的確講得無錯呀,呢個的確係must try itemmmmm呀

相對之下,我所嗌既菠蘿咕嚕肉就有有小小失色

温度熱力唔太夠,但其實質素都唔差,肉粒炸得外層酥脆而唔過乾,加上味道酸甜既汁醬,依然係送飯一流既選擇

而朋友就唔好飯,反而點左碗“上湯雲吞”HKd$98+10%做個晚既主食

一碗有六大粒配上味道清甜既上湯,朋友分左粒俾我食,菜肉既比例都做得好平均

一路食一跟傾,最後再嘆返啖熱茶既感覺勁滿足,真係好多謝朋友請我嘆呢餐“星”級中菜
2018-04-19 400 浏览
英皇駿景軒酒店內的駿景軒中菜館,裝修格調優雅,燈光柔和舒服,食物還有米芝蓮保證的質素,怎能不好好享受這一餐呢😋杏汁燉白肺湯$90奶白的濃湯,一陣陣杏汁清香撲鼻,材料豐富還有雞腳瘦肉菜膽等等,非常滋潤👍🏻麻辣水煮鮮魚片$368魚片刀功出色每片雕花,又簿又滑但唔會鬆散,麻辣味剛好不會辣到爆炸,吃到鮮魚的鮮味👏🏻照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 $288一片片的黑松露在牛柳粒面上感覺很高級😂黑松露味突出,用上蘆筍紅黃椒雜菌一起炒不但顏色鮮艷而且很入味,牛柳粒牛味濃郁又鬆軟,令人食指大動👍🏻菠蘿咕嚕肉$178咕嚕肉皮脆肉腍多汁,擺耐咗外層還是鬆脆🤩實在難得,配菜的菠蘿是用新鮮菠蘿所以特別多汁甜美👍🏻上湯雲吞$98上湯雲吞湯頭用清雞湯很清甜,雲吞粒粒飽滿餡料還用魚肉沒那麼膩👏🏻

杏汁燉白肺湯$90

上湯雲吞$98
照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒
上湯雲吞
2018-04-19 516 浏览
知道弟婦就黎生日,擇日不如撞日,做長輩嘅一於做東同佢慶生。請人食飯俾錢事少,唸去邊度食先至頭痛。唸起弟婦係四川人,嫁左細佬咁多年,口味仍在香港化ing ,仲係鍾意食辣椒🌶上網睇睇,駿景酒店嘅中菜廳出名川菜,已經連續七年獲選米之蓮一星美譽,而且喬遷灣仔不過數月,食評家李純恩、盧覓雪都推薦過,值得期待我們用餐嘅時段較早,客人並不多,令我們更加可以細味店內嘅優雅設計杏汁白肺湯⭐⭐⭐⭐⭐入口杏香滿溢,清潤順喉,大愛呀瓦罉焗胡椒蝦⭐⭐⭐⭐⭐海中蝦香脆彈牙,蝦殻完全沾滿了熱騰騰的胡椒香,我們都忘我地揮動十指,完全拼棄了桌面上嘅刀义川味口水雞精粹在於新鮮嘅雞以及多種配料混合嘅醬汁,麻、甜、酸、辣、重重味道互相交疊,分開醬料係方便客人自行調節口味麻辣水煮鮮魚片⭐⭐⭐⭐幾種不同的辣椒全都來自雲南貴州,再配以多種香料、花椒去浸泡輕輕灼熟的鮮魚片,貫徹地道嘅四川風味酸菜桂魚片⭐⭐⭐⭐為食貓再下一城,酸菜醒胃、桂魚嫰滑,正好調和剛剛麻辣左的味蕾霸王炒辣子雞⭐⭐⭐⭐油泡左嘅雞丁,夾雜著香脆嘅腰果,配合不同製法嘅辣椒🌶,惹味搶喉,吃得你熱力升溫,嗜辣控必點正宗四川擔擔麵⭐⭐⭐⭐濃厚的湯底充滿著花生、沙爹、芝麻醬嘅

杏汁白肺湯⭐⭐⭐⭐⭐
入口杏香滿溢,清潤順喉,大愛呀

瓦罉焗胡椒蝦⭐⭐⭐⭐⭐

麻棘水煮鮮魚片

麻辣水煮鮮魚片⭐⭐⭐⭐

酸菜桂魚片⭐⭐⭐⭐

霸王炒辣子雞⭐⭐⭐⭐
四川擔擔麵

正宗四川擔擔麵⭐⭐⭐⭐
濃厚的湯底充滿著花生、沙爹、芝麻醬嘅豐富味道。好味得三扒兩撥就吃光了🤪🤪🤪
紅油雲吞

紅油抄手⭐⭐⭐⭐
雲吞大大粒,內涵更加得

薄薄嘅雲吞皮包着爽脆彈牙嘅蝦肉,混合左大家都愛嘅酸、辣汁料,食到真係飽飽囉

席間服務員體䀡地為我們斟茶添水
酒店服務質素確實有水準
我們閒話家常,弟婦更加興奮無比,皆因每一道菜都能夠引發佢嘅家鄉情懷,見佢食得開心,我們也樂意奉陪,大家都盡興而歸

麻棘水煮鮮魚片
四川擔擔麵
紅油雲吞
2018-04-18 348 浏览
今日Mummy 約左我話食餐好野,話係米之蓮🌟級餐廳,所以今日連下午茶都冇食,留肚等呢餐佢話呢間餐廳係連續七年攞到米之蓮星級美譽,實力一定唔簡單,新鮮及當造的食材,不加味精,香料及調味料亦由四川直送,呢一餐真係令人期待我哋準時去到,服務員有禮貌的招待我們坐下,環境係唔同啲,始終係酒店格局媽咪負責點菜,第一道菜就係呢個杏汁燉白肺湯,入口非常豐富的杏仁味,有豬肺,雞腳,白菜膽,真係好好飲,我超級超級鍾意跟住呢個瓦罉焗胡椒蝦,一上枱就香氣四溢,食慾大增,賣相又靚,聽講話連謝霆鋒都讚口不絕跟住呢個川味口水雞,用新鮮龍崗雞,我特登試一口原味,雞肉嫰滑及有豐富質感,然後再試佢嘅特製醬汁,味道層次豐富,又係另一種享受麻辣水煮先魚片,第一眼望落去真係嚇親我,仲以為好辣,但係當我食啲魚片嘅時候,嘩,真係好滑,我覺得「麻」的感覺好特別,原來麻辣係會特別帶出魚嘅鮮味,真係好佩服廚師點解可以咁叻咕嚕肉,呢個餸無論我去到邊度,我都一定order,呢度又真係整得零捨好食,特別係表面嘅脆漿,係五星水準霸王炒辣子雞,我個人就覺得辣左啲,但係媽咪就非常鍾意,見佢不斷攻擊,相信喜歡食辣嘅,一定會食得好滋味我哋另外試埋呢個

酸菜桂魚片

我哋另外試埋呢個酸菜桂魚片,魚肉鮮嫩,再喝上一口魚湯,滿足極了
紅油上海雲吞
正宗四川擔擔麵

我同媽咪揀咗擔擔麵、紅油雲吞,呢兩個川菜嘅代表,相信都唔需要我特別介紹,亦係水準之上

全晚服務員細心招待,非常有禮貌,我們非常滿意,環境氣氛亦十分舒服,真係星級享受
紅油上海雲吞
正宗四川擔擔麵
2018-04-18 86 浏览
常言道:「辛苦搵嚟志在食。」,因此我和朋友偶爾都會到一些比較高級的餐廳,享受一下人生。這次我們便到了位於英皇駿景酒店的駿景軒。來之前已知道它曾連續七年獲得米芝蓮一星榮譽,因此對它有相當高的期望,而它也沒有令我失望。首先我們點了杏汁白肺湯。入口十分順滑,感覺非常滋補。連平常不喜歡杏汁的友人也一口喝光。第二道菜則點了口水雞。有別於坊間的做法,它的醬汁是分開上的。味道辛辣帶麻,十分開胃。第三道菜則點了瓦罉焗胡椒蝦。廚師預先把蝦腸挑走,胡椒粒蓋著新鮮的海蝦,味道鮮甜而惹味。最後點了酸菜桂魚片。味道比預期中辣,魚片嫩滑無骨。配上白飯同吃,為這餐飯劃上完美的句號。

2018-04-17 117 浏览
今日係跑馬地個邊做野,做完約左老婆食飯,去左灣仔駿景軒到打邊爐,聽講好多英皇明星係常客,去之前有啲希望可以撞到明星🤣呢個係三色湯底:麻辣、果香魚湯、野菌湯麻辣夠香但未夠辣,魚湯好濃味好甜,野菌第一次用黎做湯底好特別!呢到既侍應好有禮貌,又教我地可以每樣野都點0.5份,試多啲唔同食物調味料吧多到花多眼亂,果然係米芝連食府?侍應仲主動教我地自己磨芝麻叫左 美國牛肉、鮮雞件、墨魚滑、水餃、菜肉餃、竹笙、牛托、生菜、娃娃菜全部都比出面任食酒樓既質素好得多!墨魚滑好彈牙又有咬口,必食之選!肥牛好有牛味,唔會太肥,但又夠林見到好多人都食小菜!原來呢到既四川小菜好出名!下次黎開呢頭既話會再黎,但係食小菜!
三色湯底

呢個係三色湯底:麻辣、果香魚湯、野菌湯

麻辣夠香但
未夠辣,魚湯好濃味好甜,野菌第一次用黎做湯底好特別!

肥牛好有牛味,唔會太肥,但又夠林

2018-04-17 89 浏览
放工咁辛苦,梗係要搵一個地方舒舒服服食一餐,上一次同老細來講呢間餐廳,都覺得呢間餐廳有水準,食物質素有高,服務態度又好,今日終於同佢好姊妹一齊你試吓。個人最喜愛就係九層塔明蝦球,每一粒蝦球都又大又飽悶,蝦肉好爽口,經過油泡,但係一啲都唔油膩,九層塔嘅香味濃郁,整個菜都10分有水準。一見到霸王炒栗子雞,立即精神為之一振,辣椒多到滿滿的,辣子雞和腰果,也賺得10分香口,雖然看到了大量的辣椒,但是也不算太難,有一種馬勒的感覺,非常香口。這個口水雞,與別不同,因為醬汁和雞件是分開的,可以根據自己的喜愛而隨意沾上醬汁。

2018-04-17 91 浏览
母親大人想食麻辣火鍋 又怕亂食佢會柯 揀左間米芝連一星既酒店既餐廳同佢食 入黎酒店都覺得應該幾高級既 打開餐牌就更高級難得佢又想食麻辣鍋 加上未食過米芝連既四川麻辣火鍋餐廳 豪豪地陪佢食一次叫一個鴛鴦湯底 係麻辣+果香魚湯 聽到都覺得一邊辣一邊甜叫左好多火鍋料 最後明白到咩野叫眼闊肚窄 原來價錢咁貴 但份量真係唔細 一分錢一分貨 材料真係唔錯叫左雲吞、芋絲、金菇、桂花蚌、牛柏葉、墨魚滑、田雞、黑豚肉、粉絲、生菜,一開始仲驚唔夠飽 叫多個烏冬 一來原來有成2個咁多睇到都怕食唔哂 首先緊係落辣湯真係好香麻辣味 唔算好麻 就係香辣想再麻啲就自己加左啲麻椒花椒 不過其實唔使調味料都好香夠味果香魚湯就好甜,特別落蔬菜類係呢個湯底食就一流啲菜同菇都吸哂魚湯既鮮甜 湯底仲配左啲蘿白 飲兩啖都得特別要講一下個桂花蚌同瑤柱墨魚滑 真係好爽口 墨魚滑就好彈牙仲要好大舊 兩個人叫咁多野真係眼闊肚窄了 食唔哂唯有拎走總括來說係好味既 無論湯底定係材料 同平時食開既係唔同啲 母親大人平時食完麻辣火鍋都會肚柯 今次竟然冇事係乾淨既 可以放心食 不過埋單時就啦 兩個人食左1400左右係香港食辣又要有質素 係咁上下

難得佢又想食麻辣鍋 加上未食過米芝連既四川麻辣火鍋餐廳
豪豪地陪佢食一次

叫一個鴛鴦湯底 係麻辣+果香魚湯 聽到都覺得一邊辣一邊甜
睇到都怕食唔哂

首先緊係落辣湯
真係好香麻辣味 唔算好麻 就係香辣

想再麻啲就自己加左啲麻椒花椒 不過其實唔使調味料都好香夠味

果香魚湯就好甜,特別落蔬菜類係呢個湯底食就一流
啲菜同菇都吸哂魚湯既鮮甜 湯底仲配左啲蘿白
飲兩啖都得

仲要好大舊 兩個人叫咁多野真係眼闊肚窄了 食唔哂唯有拎走
係乾淨既 可以放心食 不過埋單時就
啦 兩個人食左1400左右
係香港食辣又要有質素 係咁上下啦
2018-04-16 541 浏览
今晚同朋友生日,食好少少~黎左英皇駿景酒店嘅駿景軒,係米芝蓮一星四川菜黎架~川味口水雞$158口水雞醬同雞件係分開的,食幾多落幾多,非常好,個醬好足料,其實唔太辣~完全唔食辣嘅朋友都可以淨係食雞件~雞肉係鮮雞,蒸完層雞皮仲好黃~岩岩好熟晒,非常嫩滑有雞味~瓦罉焗胡椒蝦$428招牌菜點都要試下~一開蓋已經勁香!聰明在蝦身𠝹開左一半再用胡椒粒焗,完全入晒味~拆殻又容易~蝦夠大隻,蝦肉好新鮮,肉質彈牙,瓦罉保溫力好,蝦食到尾都係熱的,推介!杏汁燉白肺湯$90出街食飯越來越鐘意飲杏汁白肺呢類湯水,須知道自己煲係幾咁麻煩~呢個白肺湯好滑好甜,豬肺無腥味,滋潤~想皮膚好記得要飲呀酸菜桂魚片$308聽聞係容祖兒最愛嘅菜式黎,fans一定要試啦~因為之前試過食魚骾骨入醫院,所以之後食魚都好小心,見呢個魚片完全無骨,又鮮甜,我真係食得好放心!可見師傅幾細心同刀工好好,魚嘅份量都幾多,食極唔完~唔好見佢奶白色咁淡色呀,其實都幾辣下架~我地就連湯都飲埋,好甜!上湯雲吞$98估唔到連雲吞都唔馬虎!湯底好香,雲吞皮極薄,入面嘅菜同埋肉都好新鮮,完全超越一般雲吞專門店~
今晚同朋友生日,食好少少~
黎左英皇駿景酒店嘅駿景軒,係米芝蓮一星四川菜黎架~

川味口水雞$158

瓦罉焗胡椒蝦$428

招牌菜點都要試下~

杏汁燉白肺湯$90

呢個白肺湯好滑好甜,豬肺無腥味,滋潤~想皮膚好記得要飲呀

酸菜桂魚片$308

聽聞係容祖兒最愛嘅菜式黎,fans一定要試啦~

上湯雲吞$98

2018-04-16 76 浏览
貴為明星飯堂,又蟬聯7年米芝蓮一星,除左四川菜, 火鍋都幾有特色, 決定黎一試。由酒店大堂上一層就係駿景軒,等入坐既時候已經聞到一窩窩既小菜,香噴噴。店員先提供芝麻磨碗, 磨好後去調味corner 自調醬汁, 豬油,花椒粉/粒,四川味粉都有, 好齊全~ 點左個三色湯底,一次過可以試到麻辣、果香魚湯、野生菌湯。3款湯底各有特色, 每款配上唔同食物都有唔同既化學作用。特別中意野生菌湯,用上多種新鮮野菌,就連黑皮雞樅菌都有。由於新鮮既菇菌的香味及營養都比乾的好~所以較芳香, 令食物提鮮果香魚湯加入左雪梨蕃茄, 好清甜, 感覺滋潤, 我地仲先飲2碗湯至於麻辣湯,麻同辣既比例較適中, 最啱配豬紅,豬大腸。配料可以點半份, 2人份量剛剛好。手切本地鮮牛肉脂肪平均, 輕淥3下,肉滑味濃 。牛托 嫩滑有咬口。潮州炸魚皮 熱辣辣脆卜卜,加埋咸蛋黃既香味, 唔點湯都食左幾片了原條花膠筒(1隻) 呢個真係女人恩物,大大隻肉厚, 成度碟咁長,都只係$65 , 當然要推介啦!鮮桂花魚片 肉質細嫩, 鮮明!!  生劏活田雞 超鮮甜, 田雞脾夠哂肥美, 半份都有1隻半吖 ! 白肺少見既火鍋料, 上檯時已經出好水,
點左個三色湯底,一次過可以試到麻辣、果香魚湯、野生菌湯
三色湯底
3款湯底各有特色, 每款配上唔同食物都有唔同既化學作用。
至於麻辣湯,麻同辣既比例較適中, 最啱配豬紅,豬大腸。

配料可以點半份, 2人份量剛剛好。
手切本地鮮牛肉脂肪平均, 輕淥3下,肉滑味濃 。
牛托 嫩滑有咬口。

原條花膠筒(1隻)

鮮桂花魚片 肉質細嫩, 鮮明!!

白肺少見既火鍋料, 上檯時已經出好水, 唔會有血水 ~
墨魚滑彈牙,有粒粒墨魚肉 夠口感~
牛肉滑入口好似飲茶食既牛肉球, 不過就缺少左D馬蹄囉 ~
水餃 皮薄餡靚,有肉汁~

總括黎講, 用料都係新鮮, 交足貨~ 就連鮮准山,娃娃菜都係鮮嫩的
店員服務都好, 全程幫忙加茶添湯

2018-04-13 541 浏览
聽聞大廚係米芝蓮一星,而且明星祖兒、霆鋒都有幫襯下,今日特意前來食下有幾好食。位置係伊館後面,旺中帶靜,遠離煩囂。餐廳於一、二樓,暫時感覺不錯。環境舒適,色調和諧,坐的皮夾木椅子很寬闊,很有格調。Toilet 用的是organic handwash,不錯。地方寬敞,適合一家人食飯。餐具以白色和綠色為主,金色點綴,很高級的樣子,令人很期待的晚餐。茶位$24/位,香片味道清香。杏汁燉白肺湯 ($90/位) 配料有豬肺、瘦肉、鷄腳、青菜,真材實料,杏汁味道出色,稀稠度控制得宜,不會很水,而且很滋潤,喝一口就立馬覺得變漂亮了,喝後還會回甘。瓦罉焗胡椒蝦 ($428)煲能保温,蝦子還是很燙的。大廚把食材處理得很好,在蝦中開邊才上枱,見到好多蝦羔。大蝦非常新鮮,胡椒不會很嗆,只有香味,也不會蓋掉蝦的味道,十分惹味。酸菜桂魚片 ($308)魚片很新鮮又大片,肉質超級嫩的,份量蠻多,屬大辣。酸菜很香,不要亂吃喔,用上不同的辣椒和香料,真的很辣。口裡雖然覺得很辣,但又停不了一直吃。菠蘿咕嚕肉 ($178) 咕嚕肉無骨頭,肥瘦剛好,外皮很酥脆,肉柔軟中帶嚼勁,菠蘿很甜,甜酸味道適中,不會太酸,家常小菜都很

地方寬敞,適合一家人食飯。

茶位$24/位,香片味道清香。

瓦罉焗胡椒蝦 ($428)

煲能保温,蝦子還是很燙的。

酸菜桂魚片 ($308)

菠蘿咕嚕肉 ($178)

咕嚕肉無骨頭,肥瘦剛好,外皮很酥脆,肉柔軟中帶嚼勁,菠蘿很甜,甜酸味道適中,不會太酸,家常小菜都很有水準。

上湯雲吞 ($98/位) 菜肉雲吞,皮薄餡靚,食得出很有質素的食材。
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 酸菜桂魚片
2018-04-13 96 浏览
呢間駿景軒由跑馬地搬左去灣仔, 地點方便得多我地叫左個三色鍋 有麻辣  果香魚湯同野生菌係湯底黎之前仲可以係出邊自己配加調味料仲有磨芝麻的麻辣湯 ::真係好適合食得超辣的人食完好想繼續食果香魚湯::比較健康的湯底 仲要好濃魚湯味野生菌::清淡菌香 食落又係不同感覺叫野食啦~ 叫左好多樣 重點推介以下:麻辣魚頭:: 放埋落麻辣湯 真係好食 而且肉質好好美國牛肉:: 每一片都好分明 食落好香牛肉味 桂花蚌:: 好鮮甜 夠新鮮 爽口的鮮淮山::第一次食 感覺很特別 好好食仲有叫左其他不同的食物 食到好飽~下次會試下叫小菜食好滿足的一餐
呢間駿景軒由跑馬地搬左去灣仔, 地點方便得多
我地叫左個三色鍋 有麻辣  果香魚湯同野生菌

麻辣魚頭:: 放埋落麻辣湯 真係好食 而且肉質好好

美國牛肉:: 每一片都好分明 食落好香牛肉味

桂花蚌:: 好鮮甜 夠新鮮 爽口的

鮮淮山::第一次食 感覺很特別 好好食

仲有叫左其他不同的食物 食到好飽~
下次會試下叫小菜食
好滿足的一餐

2018-04-12 84 浏览
**放工啦~ 同朋友一齊去食火鍋 上到去環境很不錯所有侍應都好有禮貌 睇下有咩食~ 呀 ~仲有個調味料位置 ~我地4人叫左個三色彩鍋底(麻辣,果香魚湯,野生菌) **麻辣- 一黎到就好紅 感覺好辣 陣陣麻辣味 正**果香魚湯-裹面有好足料 有雪梨同蕃茄 甜甜的**野生菌-裹面有好多菇菇 好香濃到食野啦 D野上得好快. .. 介紹下先-粟米-真係超香甜 比平時食的更加好食 真係好甜甜甜甜 XD-桂花蚌-好新鮮 份量好多 -鮮麻辣魚頭-呢個滿滿麻辣 好YUMMY-美國牛肉- 大大片的 果果都好似搶食咁 哈哈-鮮淮山-粉粉的感覺 好好食喔 ~仲有好多野食----瑤柱鮮墨魚滑-香菇貢丸-潮州魚皮餃4個人真係可以試多D不同的野食~大家鐘意食麻辣真係可以試下呢間!
**放工啦~ 同朋友一齊去食火鍋 上到去環境很不錯

所有侍應都好有禮貌
 睇下有咩食~
呀 ~仲有個調味料位置 ~

我地4人叫左個三色彩鍋底(麻辣,果香魚湯,野生菌)

**麻辣- 一黎到就好紅 感覺好辣 陣陣麻辣味 正
**果香魚湯-裹面有好足料 有雪梨同蕃茄 甜甜的
**野生菌-裹面有好多菇菇 好香濃

到食野啦 D野上得好快. .. 介紹下先

-桂花蚌-好新鮮 份量好多

-鮮麻辣魚頭-呢個滿滿麻辣 好YUMMY

-美國牛肉- 大大片的 果果都好似搶食咁 哈哈

-鮮淮山-粉粉的感覺 好好食喔 ~

仲有好多野食---
-瑤柱鮮墨魚滑

-香菇貢丸

-潮州魚皮餃

4個人真係可以試多D不同的野食~
大家鐘意食麻辣真係可以試下呢間!
2018-04-11
2018-04-10 464 浏览
之前同舊同事們去過跑馬地食過舊嗰間駿景軒,因為駿景軒拎到幾年米芝蓮星星,同埋好多明星都會去食,有時都會見到佢地去食嘢。 聽聞駿景軒搬左, 仲要好近公司,一於去試吓! 九層塔川辣明蝦球 $328 員工端上這餸嘅時候,有一陣九層塔香味飄過,見到粒粒蝦球都大粒,外貌有啲似咕嚕肉,但實情佢地肉質好爽口之餘仲好咬口,有啖啖肉嘅感覺,炸蝦嘅粉漿都算薄,同啲汁好夾。酸酸甜甜幾醒胃。 川味口水雞 $158 朋友係口水雞Super Fans,無論大大小小餐廳吧酒店啊,總之佢見到menu 上有依三個字都會叫。 佢依度嘅細心位係將雞同醬料分開,鍾意幾辣幾重口味都可以自己調教。雞嘅份量多,同埋佢拼到好靚,增加食欲。 佢嘅醬料好香,但我就覺得唔夠辣,唔好俾佢嘅紅色嚇親! 醬中的粒粒有啲脆口,食嗰時有啲過癮! 酸菜桂魚片 $308 川菜之中,我最喜歡食酸菜魚,依度在魚窩中嘅酸菜何其多, 而且酸菜都煮得得很“林”,很出味,令成個魚湯都很有香香的酸菜,少少辣,有啲刺激,魚片又新鮮而且入味,鍾意佢無骨同唔鞋,裏面有好多魚,份量大, 食極都食唔完咁,如果有埋薯粉就更好了! 正宗四川擔擔麵 $48 出面嘅擔

正宗四川擔擔麵 $48 出面嘅擔擔麵通常好重花生味嘅~我好唔鍾意,又傑似糊咁。 駿景軒的就Light一點, 唔重胡麻味,食嗰時就飄出一陣陣四川粉獨有嘅味道,少許辣,麵有啲煙韌,有咬口,同個湯底都好夾,令我對擔擔麵這三個字有改觀呢!

眼見好多人打邊爐,聽講都幾出名嫁!望旁邊食客枱上嘅 火煱食材都很新鮮般,下次可以試下! 其實上一次去舊店已經覺得幾好嫁喇,今次嚟個感覺又唔同左,因爲無論係裝修定係碗碟都高級左,靚左,服務又體貼,加了不少分數呢!

*聲明, 這食評並非廣告, 因為付出左錢食到好嘢, 認真開心, 所以如實報導! 厨師認真煮, 我地認真食

2018-03-21