2022-01-01 2348 浏览
-😮😮對上一次食omakase又好似有半年啲時間會唔會過得太快👀😖咁快已經12月份2021年就用Omakase來作結啦🙏🏻🙏🏻Omakase既店鋪亦都愈開愈多好想一一試匀哂 但絕對會破產😂打開餐廳門 以一句熟悉既⋯⋯💁🏻‍♀️「 いらっしゃいませ( irassyaimase)」安排入坐後 驟眼睇大約8-10個bar枱位⋯差不多都坐滿 .-🔥私の3番目の経験 starto🔥-🔹日本海蜇平時食開嘅都係啡色原來日本品種比一般食開既要白😎同時口感更爽每一啖都索索聲🔹汁煮東風螺甜甜辣辣既醬汁 😮配上大大粒螺肉 啖啖肉🔹赤貝爽口😍 加上檸檬汁提鮮 好開胃🔹平目魚將魚肉切小粒 配上蔥花 紫菜碎 同Wasabi一啖食晒 口感好豐富🔹日本宮城縣生蠔酸may may 既醬汁 配上呢款肉質比較爽口既生蠔雪一聲滑入喉嚨😚🔹沙甸魚卷入口即溶 全部比魚肉既鮮味包圍住加上中間脆口既醃蘿蔔? 幾特別🔹慢煮安康魚乾口感滑到好似雪糕 聽師傅講需要落好多功夫去煮控制火候好重要On top 再掃左一下柚子汁 會冇咁膩🔹白子天婦羅 配柚子鹽 x 日本蕃薯天婦羅白子 好軟滑 印象中應該系我第一次食呢樣野蕃薯 好甜 好粉 有種好cr
😮😮對上一次食omakase又好似有半年

🔹白子天婦羅 配柚子鹽 x 日本蕃薯天婦羅
白子 好軟滑 印象中應該系我第一次食呢樣野
蕃薯 好甜 好粉 有種好creamy既溶果種
🔹帶子壽司
配上柚子皮、竹炭鹽同埋少少檸檬
入口好清新 好refreshing

火炙味道好香 魚香味超濃郁 toro系唔同啲
🔹麵豉湯
完美作結
2021-12-29 213 浏览
前排有朋友推薦呢間鮨廷,話佢嘅用料好高質,於是就搵日同女友黎試下,平日我地唔想食太飽,所以就揀左十貫壽司嘅omakase sooshi黎試試,呢個價位如果加返少少前菜湯物應該會完整d更吸引,食材整體好高質,食得出好新鮮,其中:活北寄貝:口感好爽彈,好新鮮深海池魚:正常發揮帆立貝 +碳鹽、柚子調味:肉身好嫩滑,味道香甜,加埋調味令到層次豐富咗,比起淨刺身味道更出眾 剝皮魚配魚肝 +蔥碎:呢件宜家當造嘅魚,魚肉身好軟滑,魚肝好軟綿綿,加上蔥碎,口感好豐富,推👍🏻 銀鱈魚bb:成熟銀鱈魚一般肉質冇咁滑,多數會用黎做燒物,但呢件當造嘅bb就唔同,肉質好彈牙,加上炙燒過,好香口火灸拖羅 :雖然係筋位,但師傳燒到d筋位變做魚油,勁香又仲係入口即溶👍🏻北海道海膽:宜家唔係海膽嘅季節,但呢件海膽好有水準!好creamy仲要好甜,份量唔少好正👍🏻

活北寄貝:口感好爽彈,好新鮮

深海池魚:正常發揮

帆立貝 +碳鹽、柚子調味:

[seasonal] 剝皮魚配魚肝 +蔥碎:

[seasonal] 銀鱈魚bb:成熟銀鱈魚一般肉質冇咁滑,多數會用黎做燒物,但呢件當造嘅bb就唔同,肉質好彈牙,加上炙燒過,好香口

火灸拖羅 :

北海道海膽:
2021-12-25 198 浏览
前幾日收工同男友去tst覓食,發現呢間鮨廷,睇相幾吸引就想試下,由於唔太餓嘅關係所以揀左呢個十貫omakase,食落有驚喜!重點講下:真鯛 配北海道海膽真鯛不過不失,魚同飯中間夾咗一層海膽,好豐富,昇華咗呢件壽司新鮮帆立貝 碳鹽好香甜新鮮,肉身好嫩滑季節 - 剝皮魚 配魚肝魚肝好綿滑,剝皮魚係當造嘅,魚肉好嫩,成件一啖過食勁滿足🤤燒鯖魚 配白昆布鯖魚魚皮燒過加上醃漬過嘅白昆布,口感豐富,不過略嫌白昆布酸咗少少,搶左鯖魚肉身嘅味牡丹蝦 配蝦膏蝦肉好彈牙唔太漿口,加上勁香濃嘅蝦膏,好好食🤤火灸拖羅燒過嘅拖羅好香口,不過個人都係鍾意完全生嘅拖羅多d海膽海膽份量好多,粒粒都好脹卜卜,重點係好甜,近期食過最鮮甜嘅🤤

真鯛 配北海道海膽

新鮮帆立貝 碳鹽
好香甜新鮮,肉身好嫩滑

季節 - 剝皮魚 配魚肝
魚肝好綿滑,剝皮魚係當造嘅,魚肉好嫩,成件一啖過食勁滿足🤤

燒鯖魚 配白昆布

牡丹蝦 配蝦膏
蝦肉好彈牙唔太漿口,加上勁香濃嘅蝦膏,好好食🤤

火灸拖羅
燒過嘅拖羅好香口,不過個人都係鍾意完全生嘅拖羅多d

海膽
2021-12-25 189 浏览
先來一個粟米凍湯,入口清甜滑口,令胃口即時大增。跟著還上前菜汁煮東風螺,微微香辣,口感煙煙韌韌,越食越惹味。左口魚 / 左口魚腩左口魚薄切味道鮮味,肉質細膩,而左口魚腩經火炙後,更顯魚油十分豐富,略帶焦香,入口即溶。赤貝+北寄貝赤貝有種淡淡的海洋鮮味,外層爽脆,肉質嫩滑清甜。北寄貝味道甘甜、肉質肥美爽脆, 口感極佳。沙甸魚卷沙甸魚卷中除綿綿口感的沙甸魚外,更加入了醃漬蘿蔔、酸薑和芽蔥卷起來,做成色彩繽紛,配搭起來味道一流。慢煮鮟鱇魚肝以慢煮方式製作,口感順滑細膩,綿密鮮嫩,令人回味。洋蔥汁鯖魚以酸酸甜甜的洋蔥醬汁,醃製鯖魚,魚味濃郁,肉質肥美。天婦羅天婦羅以超薄炸粉包著炸物,做到又香又脆,不油膩,輕點淮鹽,味道更突出。日本帶子帶子上加上點點竹炭鹽、柚子皮和檸檬汁,令肉厚味甜,肉質柔軟的帶子更顯鮮味。深海池魚深海池魚肉質鮮嫩肥美,甘香細膩。剝皮魚+魚肝剝皮魚幼嫩鮮甜,肉質有點清爽、再配上味濃的魚肝,更吃到清爽但又帶豐腴潤澤口感。牡丹蝦配蝦頭膏牡丹蝦蝦肉肥碩,極富彈性,鮮爽無比,師傅更在蝦上加上蝦頭膏,令味道更甘甜濃郁,餘味悠長。拖羅海膽配魚子醬拖羅細膩豐富、魚香濃郁、再加入海膽、魚子醬,

先來一個粟米凍湯,入口清甜滑口,令胃口即時大增。

左口魚 / 左口魚腩

赤貝+北寄貝
赤貝有種淡淡的海洋鮮味,外層爽脆,肉質嫩滑清甜。
北寄貝味道甘甜、肉質肥美爽脆, 口感極佳。

沙甸魚卷

慢煮鮟鱇魚肝
以慢煮方式製作,口感順滑細膩,綿密鮮嫩,令人回味。

洋蔥汁鯖魚
以酸酸甜甜的洋蔥醬汁,醃製鯖魚,魚味濃郁,肉質肥美。

天婦羅

日本帶子

深海池魚
深海池魚肉質鮮嫩肥美,甘香細膩。

剝皮魚+魚肝

牡丹蝦配蝦頭膏

拖羅海膽配魚子醬
拖羅細膩豐富、魚香濃郁、再加入海膽、魚子醬,令其鮮味更有層次,更矜貴。
2021-12-25 157 浏览
粟米凍湯冰涼清爽,入口有濃郁的粟米味,還帶有一點有咬口!汁煮東風螺螺肉爽脆,味道甜甜辣辣,惹味非常。左口魚刺身,有兩款吃法。第一款是將左口魚切成薄片再蘸酸汁吃,味道酸酸甜甜,令魚肉更為清香,並吊起了魚肉的鮮味。第二款是將裙邊輕輕以火槍炙過,讓油香更突出,肉質柔軟細膩,濃郁甘香。新鮮赤貝+北寄貝肉質光澤亮麗,厚身彈牙,爽脆中柔軟幼嫩,鮮味十足。沙甸魚卷把沙甸魚、醃漬蘿蔔、芝麻和芽蔥卷起來,做成色彩繽紛的沙甸魚卷,魚味香濃,口感豐富。慢煮鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝面層掃上柚子醬,細滑柔嫩,入口即化,口感creamy,滲透出有淡淡的酒香,甘香可口。燒鯖魚配洋蔥汁鯖魚肉質細緻嫩滑,輕輕火炙後更帶來滿口脂香,配上香甜又帶點微微嗆辣的洋蔥汁,味道層次豐富。天婦羅粉漿薄而酥脆,口感輕盈不帶油膩感。日本新鮮帶子帶子撒上竹炭鹽、柚子皮和檸檬汁,增添柚子橘香,味道清新,口感爽嫩。深海池魚肉質細緻爽口帶點油份,佐以柚子皮清新感十足。剝皮魚伴魚肝剝皮魚爽彈鮮美,味道芬芳淡雅,魚肝細膩潤滑,兩者同時吃清爽又帶豐腴潤澤口感,香而不膩。牡丹蝦配蝦頭膏蝦頭內的蝦膏燒過後香氣濃郁,蝦肉爽滑帶膠質,兩者鮮味得很,甘香鮮美。拖羅海膽

粟米凍湯冰涼清爽,入口有濃郁的粟米味,還帶有一點有咬口!

汁煮東風螺
螺肉爽脆,味道甜甜辣辣,惹味非常。

左口魚刺身,有兩款吃法。

新鮮赤貝+北寄貝
肉質光澤亮麗,厚身彈牙,爽脆中柔軟幼嫩,鮮味十足。

沙甸魚卷

慢煮鮟鱇魚肝

燒鯖魚配洋蔥汁

天婦羅粉漿薄而酥脆,口感輕盈不帶油膩感。

日本新鮮帶子

深海池魚肉質細緻爽口帶點油份,佐以柚子皮清新感十足。

剝皮魚伴魚肝

牡丹蝦配蝦頭膏

拖羅海膽配魚子醬
拖羅油分充足,加上海膽及魚子醬,鮮味滿瀉。
黎到年尾,有冇人已經開始放假呢?😆😆我又尋找好野食 (12月直接放棄減肥嘅節奏XD🤫🤫), 今次黎到呢間bookmark咗好耐嘅餐廳食omakase,佢係尖沙咀開業咗好耐, 最近開到去中環soho區, 但價錢係晚市omakase黎講已經相當超值!🌟晚市18品Omakase ($998) 🌟一場黎到, 梗係揀個18品食, 而佢午市omakase就再平好多, $398起就有~廚師發辦可能會因應季節同當日食材而有所唔同, 呢到同大家highlight幾款菜式,多到不能盡錄🤣🤣🔸前菜 (紫蘇葉豚肉串+赤貝裙邊+水雲+淡路島真蠔) 一黎到賣相已經相當吸引, 赤貝裙邊好有鮮味, 水雲酸酸地好開胃~🔹炸物: 天婦羅白子 平時好少食, 有d驚個口感核突, 但用天婦羅嘅方式炸起黎又幾好食, 炸粉好薄, 白子好creamy, 好有驚喜!🔸刺身拼盤 中間係煙薰咗既稻草燒鰹魚, 一打開嘅仙氣好岩打卡😆📸📸 鰹魚肉身結實, 鮮味好出,伴碟嘅食物都好出色, 上湯鮑魚細細隻但好爽口彈牙, 慢煮安康魚肝嘅口感好似鵝肝,魚味幾突出,咸咸地好易入口, 加埋脆片係底, 口感好有層次呀!🔹備長炭燒大拖羅配紫蘇葉 呢個真係非常
黎到年尾,有冇人已經開始放假呢?😆😆

🌟晚市18品Omakase ($998) [9/10分]🌟

🔸前菜 (紫蘇葉豚肉串+赤貝裙邊+水雲+淡路島真蠔) [8/10分]

🔹炸物: 天婦羅白子 [8.5/10分]

🔸刺身拼盤 [8.5/10分]
伴碟嘅食物都好出色, 上湯鮑魚細細隻但好爽口彈牙,

🔹備長炭燒大拖羅配紫蘇葉 [8.9/10分]
呢個真係非常之邪惡, 大拖羅油脂味較重又唔膩
備長炭燒大拖羅配紫蘇葉

🔸香箱蟹和食 [9/10分]
蟹肉好鮮甜, 加埋蟹膏同蟹籽一齊食, 配搭好完美! 旁邊仲有隻蟹仔新鮮炸起,細細隻好得意呀,
貪得意幫佢擺左個pose拎住伴碟嘅花😂😂真係有d唔捨得食佢呀🥺
之後師傳仲要拎佢地養緊生嘅蟹仔比我地睇, 真係好邪惡

🔹深海池魚壽司 [8.5/10分]
我手上拎住呢個😬魚肉鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩,令人齒頰留香嘅油分

🔸牡丹蝦壽司 [8/10分]
蝦肉質好新鮮彈牙, 面頭加咗蝦膏提味, 好出色

🔹火炙喜知次壽司 [8.5/10分]
喜知次有「深海紅寶石」之稱, 本身充滿脂香,輕輕一燒已經接近入口即溶, 加上魚子醬更加提鮮
火炙喜知次壽司

🔸赤海膽壽司 [10/10分]
有咩驅使平時好少係香港會食海膽嘅我, 食完仲想食多件?
海膽一唔新鮮就好似有臭臭地嘅腥味, 但呢到海膽好creamy同鮮甜, 完全零腥味, 仲有海膽份量好多勁厚, 我一夾就溢晒出黎😂 好食到唔夠喉😆🤤🤤
赤海膽壽司

最後仲有明太子櫻花蝦意粉正常發揮,蟹味增湯暖胃又鮮味, 甜品揀咗我最愛嘅抹茶紅豆mousse, 竟然都唔差, 抹茶味幾濃! 食完超滿足😋大家快D save低定, book黎食去慰勞下自己啦😋
明太子櫻花蝦意粉
明太子櫻花蝦意粉
抹茶紅豆mousse
  • 大拖羅
  • 深海池魚
🎄就黎年尾同聖誕,梗係要搵下好野食獎勵下自己啦,今次同大家介紹一間由尖沙咀開到去中上環嘅鮨廷😍午市同晚市都有omakase可以揀,午市價錢會比較相宜,但係晚市就會試到比較多唔同嘅款式,店內座位好有限,想試就book位預早約啦😁 今次晚市就叫咗個「18品Omakase」, 未食都知夠哂豐富😋而且佢omakase唔只得壽司,仲有好多刺身、炸物、和食等等,好有心機架👍🏻—前菜—首先黎嘅前菜就有➡️”紫蘇葉豚肉串、赤貝裙邊、水雲同淡路島真蠔”➡️”豚肉串”成串都係紫蘇葉,只係香味都令到人好開胃➡️”赤貝裙邊”夠哂鮮味彈牙➡️”水雲”就酸味夾住海水嘅咸味夠哂清胃,仲有加咗柚子醋啫喱嘅➡️”淡路島真蠔肉”質爽口鮮甜加上酸甜味提鮮,相當唔錯—炸物—➡️”天婦羅白子”就真係第一次試,外皮好脆,炸粉唔太厚,白子好creamy仲帶有淡淡咸味,夠哂特別👍🏻—刺身拼盤—好有心機,擺盤靚就唔洗講啦➡️”上湯鮑魚”爽口彈牙仲加左蟹膏做醬夠哂鮮味➡️”慢煮安康魚肝”加埋脆片鮮味加上入口即溶同鬆脆兩個口感一試難忘😍➡️”稻草燒鰹魚”肉身結實,魚味好突出,煙薰味好濃仲帶有稻草香味➡️”備長炭燒大拖羅配紫蘇葉”,師父用炭輕輕熨熟大拖羅,令到

—前菜—

➡️”豚肉串”成串都係紫蘇葉,只係香味都令到人好開胃
➡️”赤貝裙邊”夠哂鮮味彈牙

—炸物—

刺身拼盤—
好有心機,擺盤靚就唔洗講啦
➡️”上湯鮑魚”爽口彈牙仲加左蟹膏做醬夠哂鮮味

➡️”備長炭燒大拖羅配紫蘇葉”,師父用炭輕輕熨熟大拖羅,令到炭味好出,魚肉就好肥美好多魚油,啖啖真係勁正😝

—和食—
再黎有個➡️”香箱蟹和食”,香箱蟹係雌性松葉蟹,師父將佢起肉再加埋蟹膏一齊食原汁原味,旁邊加再隻新鮮炸起嘅蟹仔,擺盤打卡都幾好架😆 (師傅仲拎🦀🦀前一秒仲郁郁下,下一秒就熟咗🙈🙈 有圖)
香箱蟹和食

之後係➡️”立鱗燒白甘鯛”,魚肉帶著鱗片炸到層層豎起就係立鱗燒,好睇又好食,魚皮好脆,魚肉好滑火喉岩岩好,再加埋明太子汁更鮮更甜

——終於到壽司啦🤣——

打頭陣嘅係➡️”深海池魚”,白身魚肉魚皮帶少少紅肉,食落魚肉結實,爽口彈牙,有淡淡魚油味

➡️”牡丹蝦壽司”,上面加咗燒香嘅蝦膏,旁邊仲放左炸蝦頭,肉質鮮嫩爽口而且燒蝦膏蝦味好突出,成口都係蝦味😂

➡️”醬油漬赤身壽司”,表面加左咗碎芝麻,比一般赤身較淋,醬油味好均勻,魚味較突出

➡️”昆布熟成鯖魚壽司”,先用稻草燒過, 稻草味好香,加埋昆布淡淡咸香收乾水份提鮮味,正👍🏻👍🏻

➡️”火炙喜知次壽司”加上魚子醬,白身魚肉,魚皮微脆,魚油脂味好重好鮮,加左魚子醬咸咸地更加提鮮

黎到壓軸嘅➡️”赤海膽壽司”,唔洗多講,只係見到佢多到就黎跌出黎嘅海膽已經夠哂滿足,食落好creamy,啖啖甘香,好鮮甜,真係齒頰留香🥰🥰

最後仲有➡️”明太子櫻花蝦意粉”,蟹味增湯同甜品結尾,真係夠哂滿足😋😋

🔹晚市18品Omakase ($998)

❗️不定期Giveaway及更多美食分享, 可以比個like我地, 大家的支持好重要😚➡️
2021-12-01
2021-11-06 763 浏览
我記得以前呢間壽司店係做立食嘅!不過最近你都加咗座位上去!但我覺得唔要櫈仲好!咁樣會更加有特色!講番啲嘢食啦!就不過不失啦、三文魚都尚算新鮮嘅!飛魚子軍艦賣相就OK啦!啲飛魚子都尚算新鮮!三文魚壽司嘅三文魚都似得夠厚嘅!可以合格,而軍艦就細件咗少少,如果大件啲就會更加好啦!最令人失望嘅係八爪魚軍艦!雖然就夠大啦!但係就欠左啲新鮮啦!有啲腥!可能係一兩隻嘅問題啦!另外啲酸薑都OK嘅!服務方面就不過不失啦!不過要多少少留意顧客!唔好咁大頭蝦唔記得比茶我啦!🤣🤣對人都有禮貌嘅!但坐得真係唔太舒服,支持改返立食!點解上可以合格!
2021-11-05
2021-11-06 501 浏览
同朋友係尖沙咀行完街,突然間好想食壽司🍣 所以就去左金馬倫道嘅呢間鮨廷到試下。本身以為係立食嘅壽司店,但原來已經轉左做有位坐👍🏽 再OpenRice一下先發現好似同以前個老闆都唔同左,不過一場黎到都照試下。🟡 Omakase Sooshi $498揀左個Omakase Set,有10件壽司,魚生多新鮮,壽司飯用左赤醋去煮,粒粒都夠飽滿。唯獨壽司嘅Size真係比較細件,直頭可以話係迷你Size,呢個價位我相信有啲要求都係正常。1. 左口魚2. 金目鯛3. 深海池魚4. 赤貝5. 油甘魚腩6. 牡丹蝦7. 燒右口魚邊8. 鯖魚9. 燒帆立貝10. 拖羅配紫菜醬

🟡 Omakase Sooshi $498

8. 鯖魚
9. 燒帆立貝
10. 拖羅配紫菜醬

2021-10-13 546 浏览
位於尖沙咀金馬倫道一間壽司店,因為經常經過都見到很多人,所以今日得閒就試下,誰料到惡夢開始來,一開始見到有一個師傅衛生意識10分之差,雖然佢未開始握壽司,但已經不停見到佢拉底口罩,以後服務我們的時候,仲見到師傅隻手貼左幾張膠布,隻手有脫皮的狀態,10分嘔心,師傅握了幾件壽司給我們,先說壽司飯散冇酢味,不好食,豉油超濃味原全蓋過所有鮮味,比起連鎖店差,一定無下次ps.見到師傅件衫有個名吾知ka咩,睇吾清楚
,比起連鎖店差,一定無下次
ps.見到師傅件衫有個名吾知ka咩,睇吾清楚
2021-10-07 732 浏览
第2次嚟鮨廷食晚餐🍣好開心呀!依家仲有凳坐🪑❤️第一次係幾年前誤打誤撞嚟食,想試隔離間立食壽司,但實在太多人,見鮨廷有位就入咗嚟食,食完真係好滿意,一直都想encore🤤🤤🤤後來都試過隔離嗰間(請追post😂)但同樣都係立食,鮨廷嘅刺身係新鮮好多,肉質唔膠,同埋佢赤醋飯嘅調味適中,唔會太咸/酸/濕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲食記錄:真鯛壽司真鯛油脂豐富肉質嫩滑,入口即化,帶少少筋性,但令刺身感覺更新鮮魷魚壽司魷魚肉質好好,外層滑中帶綿,內層唔膠,唔會太硬,配上𠝹紋後口感更豐富灸帆立貝壽司如圖示,帆立貝表皮微微燒焦,無火槍gas味,但肉質仍然嫩滑,保留到刺身口感😋灸三文魚腩壽司魚皮燒得焦香,但魚肉都應該真係熟咗😅不過當食燒三文魚仲要係腩位,好味嘅~深海池魚壽司深海池魚雖然無入口即溶嘅口感,但肉質都算嫩滑牡丹蝦壽司牡丹蝦略嫌肉質有啲薄同埋唔夠彈牙飛魚籽壽司飛魚籽都幾大粒,同埋好少食飛魚籽會食到好清涼好新鮮嘅感覺,但佢有😯👍🏻但唔知係咪style覺得卷得有啲太隨性😅中拖羅壽司對我嚟講有啲啲腥,但肉質唔錯

飲食記錄:

灸三文魚腩壽司
灸三文魚腩壽司

深海池魚壽司

深海池魚雖然無入口即溶嘅口感,但肉質都算嫩滑

牡丹蝦略嫌肉質有啲薄同埋唔夠彈牙

中拖羅壽司
中拖羅壽司

對我嚟講有啲啲腥,但肉質唔錯
灸帆立貝壽司(左); 灸三文魚腩壽司(右)
2021-10-03
飛魚籽壽司
灸帆立貝壽司(左); 灸三文魚腩壽司(右)
  • 炙帆立貝
2021-09-09 354 浏览
之前仲係立食嘅時候食過一次lunch omakase,,三百靚蚊,食到飽到痴線,同埋都好食,好抵,跟住聽到變咗有凳坐之後就約埋幾個女仔朋友一齊去食。聽講轉左新老闆,見到有凳坐,同埋個Menu都轉左,都知道應該係。Lunch omakase宜家$368,貴左,以為都會好多野食都冇所謂。但係竟然得5樣好普通既刺身,同埋5件普通既壽司。食完同d friend都好唔飽,我哋仲要唔算係嘅食得好多,如果譬如男士嘅話一定一定完全唔夠。$368呢個價錢比咁少嘢我,5+5其實等於10件壽司一樣咁多刺身,但係10件壽司平咁多,仲要比少5舊飯我😂😂😂無語了。d壽司仲要完全唔特別,佢哋算出名嗰啲e.g. 右口魚鵪鶉蛋、帆立貝鵝肝etc. 全部都冇include到,剩係得d好普通既魚,omakase咩鬼。吞拿魚手卷可能10%吞拿魚蓉,90%飯😂😂救命。嗰位女侍應仲要服務態度差,冇禮貌,仲要收碟嗰陣撞我,又唔道歉。真係唔好意思帶咗啲朋友嚟食,好失禮,叼晒架,搞到我都唔好意思。
每次好趕時間就會過嚟食鮨廷呢度lunch omakase 好平套餐大概3xx好抵食而且味道OK,CP值極高平民版嘅壽司,好睇又好味最值得推介係🔥火焰大拖羅,入口即溶
2021-08-27 187 浏览
▫️ Lunch Time經過鮨廷,諗起以前午市試過嘅お任せ質素都唔錯,一於試埋午市8貫自選壽司定食🐿▫️ My picks:赤身,深海池魚,油甘魚,帆立貝,真鯛,甜蝦,三文魚,炙三文魚▫️ 🤤帆立貝同池魚嘅特寫~▫️ 8貫壽司會附有沙律同味噌湯。▫️ 對比一年前光顧,鮨廷增設左高櫈(๑˃̵ᴗ˂̵)و有得坐啦~(Probably old news to you tho lol😂)▫️ 今次午市定食最鐘意同surprise 嘅一定係深海池魚。 其實對於銀身,我有相當程度嘅陰影⋯⋯ 而池魚屬近海魚,雖然係常見嘅魚類,但因為係光物魚,其實好容易就會有腥味。 不過由於當造,夏天食壽司嗰陣都會想嘗試下成日都見到嘅池魚(雖然喺另一間中伏,不過我係唔會咁就驚左嘅🤙🏻🤙🏻)▫️ 排喺池魚前邊嘅係帆立貝,其實鮨廷嘅帆立貝都相當鮮甜,因此其實都有啲擔憂,怕即使池魚唔腥,都會俾帆立貝嘅甜味佔據味覺而顯得較淡味; ——但一入口,真係充滿驚喜🤤🤤!▫️ 首先,肉質非常緊緻,明明好飽滿,但味道清新唔油膩,同軟甜嘅帆立貝做到一個較明顯嘅對比,爽口鮮甜,非常突出,將當季池魚嘅特色表現得好好。▫️ 不過由於池魚表現

▫️
🤤帆立貝同池魚嘅特寫~

▫️
8貫壽司會附有沙律同味噌湯。
▫️
對比一年前光顧,鮨廷增設左高櫈(๑˃̵ᴗ˂̵)و有得坐啦~
▫️
今次午市定食最鐘意同surprise 嘅一定係深海池魚。
其實對於銀身,我有相當程度嘅陰影⋯⋯
▫️
——但一入口,真係充滿驚喜🤤🤤!
▫️
不過由於池魚表現太好,我最愛嘅油甘魚就有啲對比了(不過油甘魚當造係冬天🤤係同唔到當造池魚比嘅~)

▫️
其他嘅壽司都係好ok,大合照:
(不包括三文魚同味噌湯)

冇影三文魚同味噌湯

▫️
通常食壽司我都會嗌炙燒大拖羅,不過今次就嗌左大拖羅

▫️
真係好好食💓油香滿溢,又唔似炙燒嘅口感咁軟綿綿,用佢黎做ending好完美😚
  • 深海池魚
  • 大拖羅
2021-07-30 199 浏览
晚上8:45到達。姿客話有客人快食完,等大概十五分鐘。等到9:15,姿客出來話已經9:15要準備10:00收鋪,下次請早。說好快食完的客人呢?疫情時間,無把握唔好叫客人等。免得害人無飯食。
2021-07-30