2019-12-24 1032 浏览
好耐都冇食過令人感動既omakase了,個人認為omakase除左食物本身既質素之外,師傅的料理手法、餐廳比人既氛圍都係好重要的🥰而呢間餐廳比我既感覺真係好出色一上到樓,門口的竹及紅色布廉已帶給人神秘想探索的感覺😳入到去亦令人大為滿意😍,木色的配搭雖然低調不奢華,但仍可感受到日本🇯🇵傳統餐廳高級的氛圍這裏的壽司師傅正正就是江戶前派,師傅由學徒到出師往往都需要十幾年以上,同現今講求速成既社會真是完全兩種概念😨師傅每日都用大量時間作出準備,包括選料、熟成、醃漬。第一次試江戶前的高級壽司,心情是緊張的😆首先是前菜北海道真蠔。這種蠔係日本第二大的蠔 ,食落鮮甜無比,而且肉質較爽滑。第二道是白蝦,作為全世界最幼細的刺身蝦,當然越細就越鮮甜,咬落非常綿密,加上師傅秘制醬汁酒盜,一種感覺有少少蝦膏味的醬汁,每一口鮮味都涌曬出黎,好正!😍第三道菜是筋籽,遮係新鮮的三文魚籽,一年只有一次,係年尾先會有架!平時我地食開既三文魚籽都係急凍的,味道同新鮮的好大差別。這款有筋黏住,食落質感特別🤔之後就輪到刺身❤️平政魚腩,炙燒地黑陸,兩款都是高級食材,平常壽司店是吃不到的。食完兩款刺身,就上了日本新鮮豆腐皮。沒有

食完兩款刺身,就上了日本新鮮豆腐皮。沒有調味,但質感很滑,豆味很重
這道鱈魚白籽實在令人感動。可能曾同燒昆布一同醃漬,平常的腥味完全沒有了!香燒味加上柔滑無比的質感,真係無懈可擊,師傅處理手法認真犀利🥰
跟住就係北海道馬糞海膽帶子三文治,海膽好甜 ,帶子味道濃郁肥美🤤
煮物是日本黑鮑,安康魚肝。鮑魚柔軟,安康魚肝完全唔腥 ,處理得很好。
跟住是壽司😻琳琅滿目的品種真係令我大開眼界!昆布漬左口魚、赤貝、寒鰤、皮剝魚、秋刀魚、白蝦牡丹蝦、野生toro、熟成赤身醬油漬。每一款都好好食,味道鮮甜甘香,完全係時令魚先可以做到😋其中最令我驚喜係赤身,比起香港人鍾意既大toro,赤身一直是受到忽略的存在。但經師傅處理後的赤身竟然不輸toro,質感柔軟,魚味濃郁
食完刺身之後竟然係海膽大放出😍全部客人一齊大叫師傅比多d,師傅竟然真係比左幾多比我地🤣🤣今晚食左秋山赤海膽同丸秀海膽,兩款都無敵鮮甜!丸秀甚至有荔枝味,之前完全冇食過呢類海膽😳😳😳👍🏻
之後飲返碗文蛤味噌湯暖下胃,真係好飽..😂點知之後仲有手卷- 吞拿魚蓉卷!師傅把吞拿魚脂肪燒出魚油,令手卷有超級香的魚脂味
最後食埋甜品,名古屋芒果雪糕及熊本士多啤梨..真係好滿足
呢間江戶前東京派壽司店開左半年左右,如果想食一定要預約架,因為平時都 full booking,所以walk in 係唔接受架。Omakase 廚師發辦近年黎係香港越來越流行,單是灣仔,銅鑼灣,天后既omakase餐廳也越開越多。點解咁流行?可能因為由主廚決定用餐的菜單,有不知有什麼食既神秘感同驚喜感。此外,omakase的菜式均以較珍貴及最新鮮的食材為主,菜式通常包括刺身、壽司、熟食、甜品等,超級豐富。呢間店屬於傳統既omakase,全部食材預備及制作均由ken師父一手包辦,認真的與眾不同。第一道上既係北海道珍蠔,日本第二大蠔,加左d酸汁,用湯浸熟蠔表面,好爽同鮮甜。小食是柚子蘿蔔,由師傅自己醃漬,口感爽脆清新。白蝦刺身一碟大概20-30隻蝦,全部師傅親手剝殼,由於蝦細隻,是超考功夫的 😱 加上秘制醬汁-酒盜,因此令蝦帶出超級的鮮甜,另外醬汁亦加上了蝦膏。筋籽,是新鮮三文魚籽,一年一次,是年尾季節性食材。平政魚腩位,比油甘魚更高一級,脂肪位超級肥美,但肉質出奇地比較結實。炙燒地黑陸,是深海魚也是高級食材,肉質爽而味道實在,食得出是魚味濃郁熟成魚。師父用手拍一拍,等神經放鬆,讓魚味更出

Omakase 廚師發辦近年黎係香港越來越流行,單是灣仔,銅鑼灣,天后既omakase餐廳也越開越多。點解咁流行?可能因為由主廚決定用餐的菜單,有不知有什麼食既神秘感同驚喜感。此外,omakase的菜式均以較珍貴及最新鮮的食材為主,菜式通常包括刺身壽司、熟食、甜品等,超級豐富。呢間店屬於傳統既omakase,全部食材預備及制作均由ken師父一手包辦,認真的與眾不同。

小食是柚子蘿蔔,由師傅自己醃漬,口感爽脆清新。

筋籽,是新鮮三文魚籽,一年一次,是年尾季節性食材。

炙燒地黑陸,是深海魚也是高級食材,肉質爽而味道實在,食得出是魚味濃郁熟成魚。師父用手拍一拍,等神經放鬆,讓魚味更出,皮好香所以燒過會超香。

日本新鮮豆腐皮,入口軟滑

鱈魚白籽加燒昆布,師父將佢地貼在一起,讓魚香味更出。

紫菜夾北海道馬糞海膽帶子三文治,即制馬上食,秋山出品既海膽,甜而不膩。

日本黑鮑,聽聞整個的尺寸好似拳頭咁大隻!以為咁大隻會好硬啦,點知完全不會,反而好淋好入味,師父手勢絕對一流。

安康魚肝,師父介紹越橙色越正越好食,因為橙色係肝既油份,會好似滑豆腐般滑,入口回甘完全唔會腥,配埋個汁酸酸地幾開胃,連我本身唔好魚奸都完全唔抗拒。

春姜是師傅親自醃漬

昆布漬左口魚,肉質好彈牙

赤貝好厚肉,即整即食鮮味十足

寒鰤是冬天食材,紡錘鰤好罕有,本身油份高,質地似bb皮膚咁幼滑

皮剝魚,魚肝是精華,滑似豆腐花

秋刀魚爽中帶甜,想像唔到的肥美。

牡丹蝦配白蝦及蝦膏,色香味鮮。

師父介紹這是比較少見的野生toro,睇落外表似雲石咬落質感比平時的更有口感。

熟成赤身醬油漬,有梅的味道,質感好似jelly般柔軟。

秋山赤海膽,甜中有鮮,有幸福之味。

丸秀海膽,師父直接放在我的手背上品嘗,鮮甜之中竟然食出生果味道,好特別。

文蛤味噌湯,濃味而不咸。

吞拿魚蓉卷紫蘇葉,火燒吞拿魚油,師父製作時似在變魔術。

最後上的甜品是抹茶芝士蛋糕,紅豆雪米茲,也是師父自己製作,高級水準。
2019-12-23 240 浏览
今日同男朋友黎到利東街旁的百旺都中心食廚師發板。餐廳環境乾淨簡潔,裝橫設計恍如置身日本壽司餐廳。晚市只接人侍最多10個客人,亦即係只限坐bar枱,原因係希望同每一位客人都有互動,並提供做好質素既壽司比客人。-東京江戶前正宗傳統壽司📌十八款 💰1580🔻白蝦伴酒盗以酒盗的濃去襯托白蝦的淡,白蝦帶有昆布香,入口鮮味滿溢,口感柔軟。-🔻新鮮三文魚籽 (甘籽) 平時食既一粒粒好分明,而呢款新鮮三文魚籽就係粘埋一齊既,鮮豔的橘色,充滿海味、鹹甜交織的卵汁。-🔻北海道真蠔好新鮮肥美,海水味尤其濃,鮮味十足,肉質厚而滑,一啖過食好爽。-🔻火槍燒金目鯛(腩位)肉質呈粉紅色, 肉質細緻柔軟,味道鮮美,油脂適中。-✨🔻纺綞鰤第一次食紡綞鰤,師傅就係鰤魚中等級最高,極為稀有,更就客人是常打來問今日有冇紡綞鰤,真係可遇不可求🤣。肉質甘甜,魚味香濃卻不腥、富有油滑幼細質感,確實好食。-✨🔻烏頭白子 昆布燒白子,一口即溶,比豆腐更軟滑。-🔻燒帶子夾海膽帶子呈半生熟,肉身飽滿,香淋易咬,夾著滿滿的北海道馬糞海膽,極其滋味。-🔻深海八爪魚 好香濃八爪魚味,帶有清清海水味,味道新鮮,口感香淋。-🔻鮟鱇魚肝有「海底鵝肝」

東京江戶前正宗傳統壽司
📌十八款 💰1580

🔻白蝦伴酒盗

🔻新鮮三文魚籽 (甘籽)

🔻北海道真蠔

🔻火槍燒金目鯛(腩位)
肉質呈粉紅色, 肉質細緻柔軟,味道鮮美,油脂適中。

✨🔻纺綞鰤

✨🔻烏頭白子
昆布燒白子,一口即溶,比豆腐更軟滑。

🔻燒帶子夾海膽

🔻深海八爪魚
好香濃八爪魚味,帶有清清海水味,味道新鮮,口感香淋。

🔻鮟鱇魚肝
有「海底鵝肝」之稱。能見到輕輕的橙色,代表新鮮。膏腴肥厚,口感綿綿,入口即溶,完全冇腥味。配秘製醋汁食,酸甜味好夾。

🔻鮑魚
師傳秘製既鮑魚,相當香淋入味,帶少少爽口彈牙 。

🔻湯葉
湯葉亦即係新鮮豆腐皮,有清香既豆香味,口感幼滑

🔶壽司
🔻新鮮銀雪魚
本時食燒銀鱈魚,新鮮刺身第一次食。肉質相對結實,爽口嫩滑。

🔻赤貝
新鮮赤貝,師父放上碟仲有一絲蠢蠢欲動,肉質厚而爽口。

🔻剝皮魚
肉質爽彈帶點韌性,味道清甜,上面係剝皮魚肝,較為膩口,配刺身食一流。

🔻 喜知次
海中紅寶石,肥美副油脂,有一定膠質,嫩滑細膩。

🔻秋刀魚
肉質彈牙,清爽帶油香,味道鮮甜,魚味濃郁。

💎野生熟成拖羅
平時食開既推羅大部分都係養殖拖羅,而呢款野生拖羅,肉色較深,熟成工序繁複費事。

頸位口感好似和牛,帶有油脂,入口易溶;

腩位口感會爽口少少,肉質較韌;

赤身雖冇脂肪,但肌肉含量高,係食吞拿魚本身肉味,香濃鮮嫩。

💎3款馬冀海膽
感覺今天好有口福,可以食到三種唔同層次和口感的海膽😋。
 第一種海膽味重d,係平時omakase 食開的款式;第二種食落口會有微甘香,係三款入面最甜的;第三種可以話係海膽中最為頂級的,會有蛋黃味,食落口回甘度最高。😍😍😍好想呢種味道停係口腔內d!
🔻蜆湯
兩隻大大的蜆在上面,可以看見蜆肉飽滿,味道鮮甜。

🔻手卷 : 拖羅魚蓉手卷
入面有三款部位既拖羅,然後整成魚蓉,再加入芝麻、香蔥、飯等秘製配料放入長方形設計的手卷,由頭到尾都可以吃到拖羅魚蓉,口感豐富,層次分明,推羅既魚香甘味充斥在整個口腔。

🔻甜品:芒果雪糕+熊本草莓🍓
原來芒果味同草莓味係咁夾🧐,草莓鮮甜清香,同芒果雪糕係絕配呀。

✨ 個人認為今餐係物超所值,能夠好幸運地食到多款可遇不可求既魚類品種、以及新鮮野生刺身,實在係用料上勝,師傅手藝一流,做法認真、執著。老闆娘非常有禮,無論斟茶,還是幫我們遞上食物,都會說唔該/多謝晒,搞到我哋受竉若驚(當然我地都好有禮🙊🥰)
2019-12-22 541 浏览
一握入魂鮨生賢,又出𨋢見到門口已經好有日本職人嘅氣場,格調夠哂高雅,同時亦感受到其服務質素之高,由加茶時機禮貌嘅談吐再到每道食物嘅來歷同特質嘅講解,就有如置身日本一樣一就坐師傳就即切即上自家醃製嘅柚子蘿蔔同春薑,作開胃同進食間場清味蕾之用,全餐壽司十五貫再加出汁同甜品,壽司分三set上枱第一set由粒貝開始,俗稱海螺,口感清新爽脆;緊接真鯛肉質嫩滑,油脂感同鮮甜魚香並重;平政魚就油脂感再重啲,感覺好似食緊拖羅咁好肥美;最後一件左口魚直情響上面再放多一件經火炙過嘅半熟魚肉,既食到生生嘅鮮味同時又食到經火燒迫出嘅油香味嚟到第二set依然以白身魚為主,鱸魚彈性夠高;手釣池魚肉質超嫩滑,深海池魚就魚味同肉感都較重;赤貝係當日新鮮即劏而非隔夜所以肉身都好濕潤;牡丹蝦則響一眾白身魚形成與別不同之感;最後小肌則以師傳自家傳統配方醃製,其醋香加上魚鮮味貫穿整件壽司,同時保持滑溜,非常不得了嚟到最後一set開始出現赤身魚,先嚟筋子,比坊間嘅冇咁鹹,同時加咗唔少黃柚子皮碎落去,令成件筋子變得好清甜,擺脫咗重口味嘅一貫印象;而浪人池魚則係比前一盤果兩件再高一個檔次嘅品種,同時有著手釣池魚嘅口感亦有深海池魚嘅

一就坐師傳就即切即上自家醃製嘅柚子蘿蔔同春薑,作開胃同進食間場清味蕾之用,全餐壽司十五貫再加出汁同甜品壽司分三set上枱

嚟到最後一set開始出現赤身魚,先嚟筋子,比坊間嘅冇咁鹹,同時加咗唔少黃柚子皮碎落去,令成件筋子變得好清甜,擺脫咗重口味嘅一貫印象;而浪人池魚則係比前一盤果兩件再高一個檔次嘅品種,同時有著手釣池魚嘅口感亦有深海池魚嘅鮮香;跟住到港人至愛嘅大拖羅,由入口之際其油脂已𣊬間溶落壽司飯裏面,簡直係油脂大爆發

可能你會覺得點解食埋拖羅到最後先食返赤身,其實作並非普通赤身,而係經過江戶前醬油漬做法處理過,除咗醬油漬嘅香味之外仲多咗陣風乾嘅香氣,再加上作地嘅吞拿魚都係熟成過其魚香更加濃郁,係食過最出色嘅一貫壽司

到最後以杯上嘅北海道馬糞海膽壽司,食起嚟個質感同鮮度就好似去咗日本魚市場即開即食果種感覺,唔再係鼻涕而係真係有質感果種

到最後飲埋個連埋頭先牡丹蝦個蝦頭一齊嘅蜆湯,仲有自家製嘅紅豆mochi同紅豆綠茶奶凍,mochi會皮整得比坊間更為煙韌,而奶凍則超重綠茶香

成晚一路食一路聽店員嘅講解,除咗食咗餐盛宴之外仲好似上咗一堂日本魚雞精班咁;而成餐入面最鐘意係小肌同醬油漬刺身,呢兩款其實都係唔只食魚嘅鮮味,仲食埋師傳嘅醃漬功力,其實佢地唔只揸切嘢咁簡單,背後仲有好多好多功架嘢累積先成就出嚟,絕對值得用心體驗嘅一餐
餐廳裝修有日本風格,配埋啲日本歌,真係有少少覺得係日本食緊野咁呢度有bar枱,可以近距離欣賞師傅整野食亦都有卡位,方便同朋友一路傾一路食😁🥢柚子蘿蔔 酸姜2樣都係師傅自己醃製蘿蔔嘅柚子味突出,而且好爽脆,酸得黎唔會over,會令你想一片接一片咁食👍🏻酸姜同出面壽司店個啲無得比,比較厚身,除左姜嘅辣味同酸味,仲帶少少甜味👍🏻🥢鱈魚白子係冬季限定嘅食材入口好滑好creamy配酸汁食,一啲腥味都無,而且仲食到食材本身嘅鮮味☺️🥢八爪魚呢道菜用左新鮮嘅八爪魚,係凍食嘅,同急凍個啲完全唔一樣完全唔韌,好易咬開,而且好rich八爪魚嘅味😆另外佢應該用左少少醬油去煮👍🏻好夠味🥢野生鯛魚個皮有輕輕火炙過,魚油味更香,聞到已經好想食🤗呢款魚比較林身,但可能因為係野生嘅關係,魚味特別重!食完個口腔仲留左好香嘅魚味☺️🥢壽司🍣帶子 - 左上師傅好細心,將帶子整到同其他魚生一樣shape日本料理有時就係有呢一種執著,要成件事好consistent嘅執著!帶子食得出好新鮮,滑得黎帶啲爽口,加埋面頭嘅海膽,味道真係好rich☺️-🍣平政魚 - 左下呢款都係林身,加左蔥之後啲魚味好出😇-🍣左口魚 - 右上呢款魚都好林身,

呢度有bar枱,可以近距離欣賞師傅整野食
亦都有卡位,方便同朋友一路傾一路食😁

🥢柚子蘿蔔 酸姜
2樣都係師傅自己醃製

🥢鱈魚白子
係冬季限定嘅食材
入口好滑好creamy
配酸汁食,一啲腥味都無,而且仲食到食材本身嘅鮮味☺️

🥢八爪魚
呢道菜用左新鮮嘅八爪魚,係凍食嘅,同急凍個啲完全唔一樣

🥢野生鯛魚
個皮有輕輕火炙過,魚油味更香,聞到已經好想食🤗

🥢壽司
🍣帶子 - 左上
師傅好細心,將帶子整到同其他魚生一樣shape
🍣平政魚 - 左下
呢款都係林身,加左蔥之後啲魚味好出😇
🍣左口魚 - 右上
呢款魚都好林身,但面頭加左左口魚邊,增加左口感👍🏻
🍣深海池魚 - 右下
食左幾款林嘅魚,終於有款魚係爽口☺️
而且可能因為係深海嘅關係,魚味都好濃

🍣銀鱈魚 - 左上
真係無試過食銀鱈魚刺身😳
唔好話係香港啦,就算係日本都無食過
店員都話好少師傅會整銀鱈魚壽司
呢款魚真係十級推介!魚肉好厚實好滑
表面輕輕火炙過,魚味好特別好好食!
🍣牡丹蝦 - 左下
好大隻😆
上面加左麵豉,少少咸味,更加吊出蝦嘅鮮味
🍣剝皮魚 - 右上
表面加左魚肝,魚肝好滑唔腥
除左口感creamy左之外,仲增加左鮮味😁
🍣小肌魚 - 右下
有少少似鯖魚
呢種魚本身應該有啲腥味,但師傳加左啲醋,辟左啲腥味😄

🍣浪人池魚 - 左上
比深海池魚無咁深海😂😂😂
魚味好似無咁濃,但加大啲蔥都好食
🍣赤身 - 左下
表頭師傅界左幾刀,好林無筋
而且食得出有啲啲香草味☺️
🍣中拖羅 - 右上
一樣無筋😁
🍣大拖羅 - 右下
呢款師傅都界左幾刀
算係入口即溶👍🏻無筋👍🏻魚油味好豐富🤤

🥢北海道馬糞海膽
食左一粒之後真係唔捨得再食😣
我竟然覺得比起我係北海道食嘅更加甜!

🥢蜆湯
係比較清嘅湯,隻蜆好大隻😌
而且好欣賞佢個湯嘅溫度好夠👍🏻

🥢紅豆mochi
紅豆味好濃郁但亦都好清甜!
為今餐畫上完美嘅句號☺️

總括黎講:
⭐️服務
一流,店員好細心,亦都有同我地介紹食材,食完真係會長知識😆
而且呢度感覺都親切,食得好開心
🌟料理
呢度係傳統壽司料理,師傅好有工架
食材好新鮮亦都有好多特別嘅野食👍🏻
午餐咁趕都食Omakase或者你會笑我傻,但係臨近聖誕又無得去日本嘅我,就決定今日中午去公司附近食午市廚師發辦,只要有足夠時間就可以以晚市一半價錢享受到同樣質素。呢間係利東街地鐵出口行1分鐘就到,餐廳是日壽司吧滿座,我就坐下面既卡位。<前菜>漬物係燒汁煮蘿蔔,超軟腍,又唔會好鹹。沙律,有嫩滑豆腐,配胡麻醬,份量幾大。茶碗蒸,蛋中有嫩菇、雞肉,熱辣辣上到。<十二件壽司>真鯛,中間用左芥末,同其他鯛魚比又無咁爽口,魚油頗盛。春魚,非常爽口,比較厚切,油少,味道無咁濃郁,係口感之物。平政魚,半爽,味道好鮮,原來係油甘魚同類,油份充足。深海池魚,薄切無筋,好甜美。牡丹蝦,蝦鮮味好豐富,口感黏黏。帶子,嫩口鮮甜。銀鱈魚,通常西京燒熟食,呢度就有得生食,口感爽口,每咬一口魚油溢出。赤幹魚,比較少見,夠曬鮮甜。有口魚邊,火炙過後好香,用足豉油調味,帶鹹香。活赤貝,好滑好爽。蝦,甜蝦,同牡丹蝦比,比較爽口。拖羅,魚油豐富,無筋,好鮮!馬糞海膽,超級鮮甜,一啖入口超滿足。蔥拖羅手卷,最後呢個都非常正,蔥調味非常得宜,好厲害。<吸物>用左蝦煲呢個湯,味道富有

<前菜>
漬物係燒汁煮蘿蔔,超軟腍,又唔會好鹹。
沙律,有嫩滑豆腐,配胡麻醬,份量幾大。

茶碗蒸,蛋中有嫩菇、雞肉,熱辣辣上到。

<十二件壽司>
真鯛,中間用左芥末,同其他鯛魚比又無咁爽口,魚油頗盛。
春魚,非常爽口,比較厚切,油少,味道無咁濃郁,係口感之物。
平政魚,半爽,味道好鮮,原來係油甘魚同類,油份充足。
深海池魚,薄切無筋,好甜美。
牡丹蝦,蝦鮮味好豐富,口感黏黏。
帶子,嫩口鮮甜。

赤幹魚,比較少見,夠曬鮮甜。
有口魚邊,火炙過後好香,用足豉油調味,帶鹹香。
活赤貝,好滑好爽。
蝦,甜蝦,同牡丹蝦比,比較爽口。
拖羅,魚油豐富,無筋,好鮮!

馬糞海膽,超級鮮甜,一啖入口超滿足。

蔥拖羅手卷,最後呢個都非常正,蔥調味非常得宜,好厲害。

<吸物>
用左蝦煲呢個湯,味道富有蝦鮮味。

<甜品>
紅豆雪糕麻糬。原來係師傅自己整既,食完呢個冰涼甜品,令呢個冬天不太冷既天氣下有番啲聖誕幸福感覺。

是日午市Omakase係冇催單情況下歷時1小時15分鐘,大家係附近返工既朋友可以一試哦。呢度侍應同師傅都好有禮貌好有笑容,好有日本感覺。
2019-12-19
午餐
2019-12-19 268 浏览
Omakase。其實每一位師傅都有自己嘅獨特手法。而呢間鮨生賢嘅師傅手法係為老派師傅,近江戶前手法。即使omakase 喺香港越開越多每間食嘅嘢同味道都會唔同😜😜如果原材料入得好新鮮嘅話,各種調味用嘅比例近會更小。而呢間師傅有時入嘅貨,全港分鐘得一至兩間有。而佢就係其實一個😍😍 無論服務定食材,環境都真係一流。就連個餐牌都係師傅自己親手寫.日本人對飲食文化好講究,無論入貨切魚拆骨醃製都係師傅一手包辦。一個價錢真係食盡環境美食同埋心機❤️.今次食嘅係 (祥.鶴十八種) $1580+10%。如果呢個價錢食到咁多其他地方食唔到嘅食材,真係值得嘅。正常香港omakase 1000-3000不等都有。 .🍴魚蛋花平時食茶碗蒸,上面粉紅色嗰舊魚蛋。師傅就係將佢哋磨簿片之後曬乾,食落去有d似魷魚乾。.🍴 芋仔類似平時食嘅芋頭,日本即係芋仔。佢地用左秘製既方法去醃。食落去有d似鰹魚汁嘅味道?咸咸甜甜嘅感覺。幾特別~.🍴 白蝦酒渡白蝦係全世界最細嘅剌身蝦,愈細嘅蝦係愈鮮甜🤤而酒渡係師傅用鰹魚內臟自己醃製,味道濃厚。原來日本人好鍾意將佢夾芝士食,黎送酒。.🍴 深海八爪魚新鮮嘅八爪魚,平時食嗰啲係雪藏急凍嘅八
🍴魚蛋花

🍴 芋仔

🍴 白蝦酒渡

白蝦係全世界最細嘅剌身蝦,愈細嘅蝦係愈鮮甜🤤
🍴 深海八爪魚
新鮮嘅八爪魚,平時食嗰啲係雪藏急凍嘅八爪魚會韌口,呢個完全唔會,好淋。係個口到咬好耐個味道仲係好濃
🍴 鮟康魚乾

其他地方通常係捲埋一齊整到扎肉咁嘅樣,然後切片上,呢度嘅師傅用自己嘅方法整,個樣似係原隻醃製。配上酸汁食,冇咁漏口,香而細滑😍

🍴 真蠔

呢個唔洗講啦😜,大大隻。配上酸汁食味道一流😍

🍴一號海膽

入口好鮮甜🤤,冇怪味。佢地個底係跟左d壽司飯海膽平時如果係臭嘅話即係代表佢壞咗,有時有苦味嘅話代表佢哋落嘅防腐劑多咗。

🍴 烏頭白子

滑口嘅感覺,食落去淡淡嘅魚香味
吾係成日有,真係好難得。
🍴 鱈魚白子

一餐有兩道白子真係好難得。
10月到12月尾季節先有嘅魚。呢個白子比起烏頭白子更濃厚嘅味道。燒過嘅白子味道更香濃,而且更補身🤣
🍴 海膽帶子😍,好味。拎上手要快啲食因為紫菜好快淋㗎
🍴 白枚貝

呢個係季節限定,望落去好似螺咁嘅嘢。食落去咸香嘅味道

🍴 赤鯥魚,秋刀魚
,青森大間野生拖羅
最值得想講嘅係😍,青森大間野生拖羅,平時係其他地方食既拖羅係養,而今次食嘅係野生,入口嘅味道完全唔同🤤🤤🤙🏻。
🍴 鱈魚 針魚

兩款都屬於淡口嘅魚入口爽口嘅,油份唔係最重。
🍴 皮剝魚,小肌魚,紡錘鰤

三款魚油味都好重🤪。師傅仲話紡錘鰤係天價買返嚟😂🤣 🍴吞拿魚茸手卷

最特色嘅就係師傅會燒吞拿魚油落去啲飯到,所以佢哋嘅飯係好香裏面有蔥,紫蘇葉,芝麻,日本菜埔等等
出色🤙🏻

最尾當然唔少得蜆湯同自家制嘅紅豆甜品啦。滿足呀🤪🤪 .
2019-12-16 190 浏览
白枚貝老闆娘介紹呢個係季節限定既白枚貝,好特別,第一次食ja🤪呢個貝味好鮮甜,加埋秘製醬汁,更加突出到佢既甜味,好食👍🏻魚蛋花老闆娘話呢個係平時食茶碗蒸果塊板魚蛋,曬乾左再磨薄片,食落有啲似魷魚絲🦑,幾特別🤤🤤芋仔呢個都係師傳特製,甜甜地又好香芋頭味,好食👍🏻柚子蘿蔔牛蒡牛蒡係用新鮮既日本牛蒡黎整,有陣牛蒡獨特既香味,口感清新,食到停唔到口呀😍😍柚子蘿蔔酸酸地,好開胃👍🏻前菜必食!!白蝦酒盜酒盜原來係鰹魚內臟,配埋最細既刺身蝦-白蝦,味道勁鮮甜,一定要試🤩🤩真蠔味道超鮮甜,而且超大隻,食落口感超豐富,好肥美又唔會腥,好食👍🏻👍🏻地金目鯛呢個出面既日本餐廳都比較少見,鯛魚海水味唔算太重,反而食到魚本身既解烏頭白子呢個第一次食,係烏頭既精子🙊師傳話好難得先有,要新鮮既烏頭先有嫁🤪口感好特別,第一啖咬落脆脆地,之後好似軟豆腐咁化開曬,最後就有陣魚油香味。鱈魚白子今晚試左兩款白子,鱈魚白子係10月中至12月尾先有既季節性食材黎嫁,所以唔係成日有得食嫁。呢個比烏頭白子勁濃既魚味🐟帶子海膽配紫菜帶子燒完配埋海膽,勁鮮甜!食完之後勁滿足🥰🥰而且份量十足,超大粒帶子,好抵食🤣🤣店員仲好貼心,提我地上菜
白枚貝

魚蛋花

芋仔
呢個都係師傳特製,甜甜地又好香芋頭味,好食👍🏻

柚子蘿蔔牛蒡

白蝦酒盜

真蠔

地金目鯛

烏頭白子

鱈魚白子

帶子海膽配紫菜
帶子燒完配埋海膽,勁鮮甜!食完之後勁滿足🥰🥰而且份量十足,超大粒帶子,好抵食🤣🤣店員仲好貼心,提我地上菜後要快啲食左先,如果紫菜淋左就影響口感唔好食嫁喇🤪🤪

鮟鱇魚肝
本身仲擔心呢啲魚既內臟會好腥🙊點知一啲都唔會喎!師傳用左啲醋去左魚既腥味,食落酸酸地,一啲都唔腥,大家放心試啦🤣

深海八爪魚

針魚
食落係爽口既口感,魚味唔算太濃,但一啲都唔腥,師傳已經將醬油塗左上魚身到,醬油更能帶出

鱈魚
鱈魚平時都係食煎銀鱈魚多,刺食壽司又真係好似係頭一次🤨平時食都知鱈魚魚油豐富,所以食落十分甘香,超正🥰

皮剝魚
魚味無鱈魚咁濃,比較清爽既口感,食幾件都唔怕膩😝

小肌魚
呢個名好特別😂😂魚味都算濃,魚肉食落爽口鮮甜,食得出好新鮮!

紡錘鰤
呢個名又係好特別,唔係店員講我都唔識寫🤣🤣魚味同樣濃厚,鮮甜度十足😋😋

赤鯥魚
魚油豐富,肉質鮮嫩甜美🤤🤤

秋刀魚
秋刀魚好似係當造既季節,所以十分肥美,食落有秋刀魚既獨有既味道,鍾意食秋刀魚既朋友記得問下師傳有無得食,一定要試呀!

青森大間野生拖羅
師傅話呢件拖羅真係超難得先有嫁🤩🤩!拖羅姐係魚腩既位置,所以魚肉鮮甜就一定嫁喇!野生既拖羅對比平時食既拖羅,多左一份甘香味,而且肉質都比平時既有咬口,質素真係高左幾個層次呀🥰🥰

呢啲壽司🍣都係平時壽司鋪難啲食到,件件都好好食!

北海道1號海膽
師傳話呢個係係日本投返黎既高級海膽🤩真係超級鮮甜同埋新鮮,唔係度度都有得食嫁😍😍

吞拿魚蓉手卷
師傳即燒左啲拖羅魚油撈左落啲飯到,再黎包手卷,所以食落味道超豐富,好香既魚油香,配埋吞拿魚既鮮甜,而且吞拿魚蓉份量超多,好好食🤤🤤

蜆湯
食左咁多壽司、魚生,最後點少得飲返碗熱湯做結尾呢😋平時日本餐廳通常都係比麵豉湯,但呢間餐廳落重本,最尾有蜆湯飲😍😍大蜆肉質肥美,因為食材新鮮,所以十分鮮甜,唔會食到死蜆果陣腥臭味,大愛呀😍😍

紅豆monchi
最後最後仲有甜品,估唔到連甜品都係師傳一手包辦,絕不假手於人,呢個就係師傳對日本菜既堅持同執著,所以食到每道菜師傳背後既用心同努力,十分推薦大家黎食👍🏻👍🏻👍🏻
2019-12-05
2019-12-12 106 浏览
今日去左灣仔食好西!!有fd推介呢間Omakase 就去試吓一入到去全間嘅裝潢都係木系風 好有日本嘅感覺 好簡約清新!師傅同老闆娘都好熱情款代❤我地揀定左一個餐就等師傅發板喇前茶有4款果茄,蘿蔔,湯頁同青瓜海蜇果茄真係超甜超juicy!好似水果咁!!同我地平時食嘅蕃茄好吾同!! 湯頁係一d 鮮豆腐皮 豆味超濃郁 好清新!!下一道係北海道真蠔超大隻 同一隻手掌甘大!仲要勁新鮮同好鮮甜!!好高質❤跟著係海螺刺身 我本身都好鐘意食貝類刺身 呢個都好爽口同鮮甜!!深海池魚 上面有d葱 師傅話係日本最幼嘅 加上啲酸汁 令到個池魚鮮味更出!!呢個係真鯛嘅白子,姐係精子!佢個質感係好creamy, 魚油味好突出深海八爪魚 佢用汁醃淨過 令到好入味!! 八爪魚好淋身煮鮑魚 佢上面個個係紫蘇葉 配上鮑魚令到成件事都好香 鮑魚都好有咬口多汁!!燒帶子夾海膽 真係十分之滿足 塊紫菜又好脆 一流!跟著就到壽司系列😍有針魚,金目鯛,黑鯥,牡丹蝦,赤身,大拖羅,北海道馬糞海膽,呑拿魚蓉手卷 POST 唔哂所有壽司嘅相 每一款都好新鮮 好甘甜!!北海道馬糞真係世界級
今日去左灣仔食好西!!
有fd推介呢間Omakase 就去試吓

一入到去全間嘅裝潢都係木系風 好有日本嘅感覺 好簡約清新!

師傅同老闆娘都好熱情款代❤我地揀定左一個餐就等師傅發板喇

前茶有4款果茄,蘿蔔,湯頁同青瓜海蜇

深海八爪魚 佢用汁醃淨過 令到好入味!!
八爪魚好淋身

燒帶子夾海膽 真係十分之滿足 塊紫菜又好脆 一流!

跟著就到壽司系列😍
POST 唔哂所有壽司嘅相 每一款都好新鮮 好甘甜!!
北海道馬糞真係世界級
2019-12-10 110 浏览
不是朋友介紹,根本不會知道有這間灣仔超優質日式料理 - 鮨生賢。但原來地理位置十分方便,在灣仔地鐵站D出口,步行1-2分鐘便可地達。店內環境亮麗整潔,一邊是吧枱可細看廚師的精湛制作過程;另一邊設有卡位,方便聊天傾下計。一入去充滿壽司醋香味,環境寧靜,還播放著休閑的日本音樂。剛巧被安排了吧枱位置,看到連廚房制作的地方都非常整潔,沒有多餘的物品,貫徹日式料理店的簡樸而實的風格。先來了沙律/湯葉沙律翠綠爽甜,好fresh,加添了車厘茄、秋葵,以及沙律的最佳伙伴芝麻醬,吃起來味道濃厚,越食越開胃。湯葉利用新鮮豆腐皮制成,豆味香濃;吞拿魚魚粒蒸煮後,仍然魚味濃郁,爽口彈牙。茶碗蒸當中有香菇、鳴門卷、雞肉、白果、真鯛,味道清甜、彈牙,鮮嫩滑口。刺身定食 (因點了廚師發板,所以都不知當中吃什麼,廚師會因應當日的時令刺身,從而制作我的刺身定食(如有不吃的,可跟廚師說明便可),總有點期待及神秘的感覺...)刺身定食 - 鮮蝦、拖羅、帶子、鏗魚、真目鯛、鯛魚。鮮蝦味道鮮甜且彈牙;拖羅油脂爆棚,入口即溶、香味十足(後來得知原來採用野生拖羅,所以較平常吃到的更富油香);帶子非常飽滿,味道鮮甜;鏗魚皮經微微火炙

一入去充滿壽司醋香味,環境寧靜,還播放著休閑的日本音樂。

先來了沙律/湯葉

湯葉

茶碗蒸

刺身定食 - 鮮蝦、拖羅、帶子、鏗魚、真目鯛、鯛魚。

鮮蝦味道鮮甜且彈牙;
帶子非常飽滿,味道鮮甜;
鏗魚皮經微微火炙,外皮香脆、魚肉脂肪卻十分細膩結實,味道鮮美十足。
真目鯛肉質厚身而爽口,極其鮮味;
鯛魚較淋身,但魚味濃郁,入口軟滑。

配上米飯,真是絕配。
刺身真的是太美味了,忍不住吃完了刺身餘下了點點米飯,師傅見到都忍不住給了我點點的掃羅魚蓉/蝦膏給我,十分貼心。

小烏冬
不要小看這小烏冬,其口感彈牙,非常軟滑,原本吃到飽飽也忍不住把這碗小烏冬全吃掉了。

麵豉湯
麵鼓湯都絕不普通,熱辣辣的湯、配上非常足料的配料(整整一大塊的深海池魚、而且還非常嫩滑),味道又不會太濃,令整個人都醒神過來。

北海道十勝紅豆配上自家制紅豆Mochi
紅豆制作至起沙狀態香甜綿密,配上自家制紅豆Mochi 外皮軟腍,像雪米糯般,口感彈牙煙韌,為這一餐畫上完美的句號。
2019-12-09 265 浏览
朋友帶我品嘗隱世日本料理,我們選擇了坐壽司吧,因為可即時吃到師傅手勢,像日本地道的壽司店一樣 。我選了壽司12件,由師傅席前手握,每件壽司師傅以作個別調味,連豉油也不用蘸。期間師傅意識到我趕時間,特意調整上壽司的時間去配合我,相當細心。不過提提大家,吃omakase要預備充足時間,才可細心欣賞美食。湯葉丶沙律沙律新鮮爽脆,還加入了秋葵和車厘茄,口感豐富,配上芝麻醬,相當開胃。湯葉賣相精緻,新鮮豆腐皮豆味香濃;而汁煮吞拿魚血味,魚味濃郁。茶碗蒸配料有香菇、白果、雞肉和嗚門卷,軟嫩鮮美,滑不溜口。青鯛壽司口感帶點煙韌,魚味出眾鮮美。真鯛壽司肉嫩彈牙,魚香豐腴鮮甜。新鮮銀鱈魚壽司肉質肥美嫩滑,鮮甜爽口,油香滿溢,魚味濃郁。深海池魚壽司肉質細緻爽口,味道鮮甜肥美,口感嫩滑,魚味突出。金目鯛壽司肉質呈粉紅色, 肉質細緻柔軟,味道鮮美,入口軟滑。帶子海膽帶子肉身厚實飽滿,味道甘甜味美,夾著滿滿的北海道馬糞海膽,極其鮮美。活赤貝壽司肉質厚身爽脆,肥美嫩滑,鮮美甘甜,滿腔鮮味,餘韻在味蕾中歷久不散,讓人難忘。秋刀魚壽司肉質彈牙,清爽帶油香,味道鮮甜,魚味濃郁。牡丹蝦壽司上面加了白蝦和蝦膏,蝦膏味道相當

沙律

新鮮豆腐皮

茶碗蒸

配料有香菇、白果、雞肉和嗚門卷,軟嫩鮮美,滑不溜口。

青鯛壽司
口感帶點煙韌,魚味出眾鮮美。

真鯛壽司
肉嫩彈牙,魚香豐腴鮮甜。

新鮮銀鱈魚壽司
肉質肥美嫩滑,鮮甜爽口,油香滿溢,魚味濃郁。

深海池魚壽司
肉質細緻爽口,味道鮮甜肥美,口感嫩滑,魚味突出。

金目鯛壽司
肉質呈粉紅色, 肉質細緻柔軟,味道鮮美,入口軟滑。

秋刀魚壽司
肉質彈牙,清爽帶油香,味道鮮甜,魚味濃郁。

牡丹蝦壽司
上面加了白蝦和蝦膏,蝦膏味道相當濃郁,引出蝦肉鮮味,加上白蝦使味道層次更鮮明豐富。

右口魚邊壽司
經輕輕用火炙後後逼出魚油脂香,滑溜肥美,豐盈油香,入口即溶。

野生拖羅壽司
口感滑溜,油脂豐腴,吃到滿口油香,入口即化。

北海道馬糞海膽

海膽份量慷慨,新鮮飽滿,味道濃厚甘甜。
北海道馬糞海膽

十分鮮美,口感豐腴,入口即溶。

拖羅魚蓉手卷

拖羅魚蓉堆得滿滿的,份量十分澎湃,與飯的比例是一比一,由頭到尾都可以吃到甘香無比的拖羅魚蓉,每一口都是魚脂濃香的滿足感。師傅於手卷中加了一片紫蘇葉中和油膩感,味道更添清新。由於手卷是圓筒形,有別於坊間的雪糕筒,所以每一口都可以吃到餡料,不會吃到尾只餘紫菜跟壽司飯。
拖羅魚蓉手卷

烏冬口感細滑,煙韌及富有彈性,咬口十足。

味噌湯

非常足料,厚厚的深海池魚,味道濃淡適中。喝上一碗熱呼呼的湯,瞬間令人感到幸福滿滿。

自家製紅豆mochi 配上北海道十勝紅豆
自家製紅豆mochi 配上北海道十勝紅豆

外皮軟熟Q彈,口感煙韌,軟糯可口,還帶有濃濃的紅豆味,加上紅豆柔軟綿密,豆味濃郁,滋味無窮。
自家製紅豆mochi 配上北海道十勝紅豆

件件壽司都用料上乘、鮮味十足,炮製得十分美味,令人難忘,回頭率極高!
沙律
新鮮豆腐皮
自家製紅豆mochi 配上北海道十勝紅豆
一入到去就看到「一握入魂 」四色大字,好有氣勢,一於試試呢度d 壽司😍壽司12件 午市套餐 $420呢度d壽司都係厨師發板的形式,可看到師傅即場製作,食完一件先再來一件,夠哂新鮮!除咗壽司12件,套餐仲跟前菜、沙律、茶碗蒸、湯、甜品同咖啡,夠晒豐富呀😋🍣壽司12件(會因時令,每日款式都不同)✨目鯛壽司:肉質爽口鮮甜✨青鯛壽司:青鯛是係名貴的海魚來,好有鮮味👍🏻 ✨松川鰈壽司:肉質軟綿,味道較清淡 ✨帶子海膽壽司:帶子非常嫩滑,海膽亦好鮮甜,2者一齊味道好夾 ✨鯖魚壽司:鯖魚多食以燒的煮法,生的鯖魚味道原來都好鮮甜☺️ ✨初鰹魚壽司:初鰹魚即鰹魚BB來,肉質夠哂嫩呀 ✨金目鯛壽司:金目鯛成條都係鮮紅色的,食落油分好甘香😊 ✨赤貝壽司: 好爽口,仲加入檸檬柚子皮去,令赤貝更鮮味☺️ ✨牡丹蝦壽司:牡丹蝦是比較名貴的蝦,本身都好鮮甜,再加上蝦膏同白蝦 一齊食,味道層次好豐富😍✨右口魚鯛壽司:原本只食過左口魚,原來還有右口魚😂,右口魚油脂好豐富,入口即溶,超級正的😍 ✨野生熟成拖羅壽司:野生吞拿魚比一般養殖的吞拿魚, 就是食吞拿魚本身天然的味道,而且價值更較養殖的高2/3倍呢,因為比較少有,又難捉
一入到去就看到「一握入魂 」四色大字,
好有氣勢,一於試試呢度d 壽司😍

壽司12件 午市套餐 $420
呢度d壽司都係厨師發板的形式,
可看到師傅即場製作,食完一件先再來一件,
夠哂新鮮!除咗壽司12件,
套餐仲跟前菜、沙律、茶碗蒸、湯、甜品
同咖啡,夠晒豐富呀😋

🍣壽司12件(會因時令,每日款式都不同)

✨目鯛壽司:肉質爽口鮮甜

✨青鯛壽司:青鯛是係名貴的海魚來,好有鮮味👍🏻

✨松川鰈壽司:肉質軟綿,味道較清淡

✨鯖魚壽司:鯖魚多食以燒的煮法,
生的鯖魚味道原來都好鮮甜☺️

✨初鰹魚壽司:初鰹魚即鰹魚BB來,肉質夠哂嫩呀

✨金目鯛壽司:金目鯛成條都係鮮紅色的,
食落油分好甘香😊

✨赤貝壽司: 好爽口,仲加入檸檬柚子皮去,
令赤貝更鮮味☺️

✨野生熟成拖羅壽司:野生吞拿魚比一般養殖的吞拿魚, 就是食吞拿魚本身天然的味道,而且價值更較養殖的高2/3倍呢,因為比較少有,又難捉到呢,而且呢個拖羅仲以熟成嘅方法去處理,肉味更重又更濃郁!

✨香蔥拖羅手卷 :手卷除咗有拖羅,仲有日本大蔥,芝麻,日式蔥混合一起,味道好惹味👍🏻!

🥣味噌湯:
用上超級多料去煮,師傅仲話連味噌都用上
四款味噌去要調配呢,難怪咁鮮甜美味,
真係同一般用粉沖的差9條街呀😂

💖甜品:
甜品都係師傅自己整的,紅豆雪米糍上配十勝紅豆,連紅豆都係自己煮的,好有心機,味道亦好好呢😝

午餐
2019-12-05 81 浏览
朋友推介俾我去這間omakase感覺好日式,店內裝潢簡約舒適而且服務員的態度很好,師傅很用心專注👍🏻美好的的一餐💕前菜三點前菜有果茄、北海道豆腐、湯葉、黑倍貝前菜賣相精緻,要順次序食,果茄很清新,第一次吃湯葉和黑倍貝,湯葉即是日本豆腐皮,黃豆味很濃郁又很滑,黑倍貝很爽口😋北海道真蠔真蠔好大隻又肥美,入口鮮甜又爽口🥰我的最愛呢!煮鮑魚鮑魚口感爽口彈牙而且很鮮味滿足🥰鯖魚白子蛋白質豐富之餘,燒過白子更加美味可口,更中和左白子既膩感。赤貝赤貝入口很爽脆,而且鮮甜可口😋平正魚 平政魚是最高級的油甘魚,所以食落去感覺帶點相似,而且帶出淡淡既甘香,更加鮮味細滑!鮟鱇魚肝、鮟鱇魚肝好新鮮入口即溶和軟滑,細味品嘗👍🏻👍🏻蜆麵豉湯蜆湯很清甜可口,而且蜆肉新鮮,熱辣辣相當美味。手卷手卷是魚皮燒再與吞拿魚茸配飯,很滋味滿足,而且很飯香💕

前菜三點
前菜有果茄、北海道豆腐、湯葉、黑倍貝

北海道真蠔
真蠔好大隻又肥美,入口鮮甜又爽口🥰我的最愛呢!

煮鮑魚
鮑魚口感爽口彈牙而且很鮮味滿足🥰

鯖魚白子
蛋白質豐富之餘,燒過白子更加美味可口,更中和左白子既膩感。

赤貝
赤貝入口很爽脆,而且鮮甜可口😋

平正魚

鮟鱇魚肝、
鮟鱇魚肝好新鮮入口即溶和軟滑,細味品嘗👍🏻👍🏻

蜆麵豉湯
蜆湯很清甜可口,而且蜆肉新鮮,熱辣辣相當美味。

手卷
手卷是魚皮燒再與吞拿魚茸配飯,很滋味滿足,而且很飯香💕
朋友升職約左食飯慶祝,諗左好耐食咩好就不如試下廚師發辦啦,可以一邊慢談一邊享受美食同醇酒! 來到灣仔一間新開餐廳,餐廳環境簡約風,牆上掛左一幅畫,上面有個四字 <一握入魂> 今晚omakase 就由 一握入魂 開始:首先,師傅先上前菜:果茄、柚子蘿白、湯葉、黑棓貝果茄鮮甜、柚子蘿白好爽口、湯葉即係新鮮嘅豆腐皮、黑棓貝季節限定然後最愛既刺身:真鯛白子 赤貝 鮟鱇魚肝真鯛魚既精子,只限春天先有,口感幾特別 赤貝 好爽脆 呢個係貝殼類中我最愛!鮟魚肝 口感似鵝肝咁 食落有入口即溶嘅感覺一握入魂 手握壽司 帶子海膽夾紫菜 赤鯥 大拖羅 馬糞海膽有口感帶子火槍燒過令到帶子嘅油融入海膽同紫菜,超正啊!赤鯥同大拖羅都係價值好高既食材,係日本都唔係每個人都有機會食到!拖羅更加唔需要講,魚油極香,師傅仲係拖羅上沾左自己秘制既醬汁馬糞海膽來自北海道,好creamy之餘仲帶有海水味,即係代表超新鮮!吞拿魚蓉手卷 好多料 吞拿魚蓉配香蔥 食落絕對唔會溜鯛魚湯 師傅話由七種唔同鯛魚炮製,魚鮮味超濃,中和返食完壽司既味蕾最後一道甜品,今日有靜岡出產既蜜瓜,師傅都話呢個季節既蜜瓜係最多汁多水
今晚omakase 就由 一握入魂 開始:

首先,師傅先上前菜:
果茄、柚子蘿白、湯葉、黑棓貝

然後最愛既刺身:
真鯛白子 赤貝 鮟鱇魚肝

真鯛魚既精子,只限春天先有,口感幾特別
赤貝 好爽脆 呢個係貝殼類中我最愛!
鮟魚肝 口感似鵝肝咁 食落有入口即溶嘅感覺

一握入魂 手握壽司
帶子海膽夾紫菜 赤鯥 大拖羅 馬糞海膽有口感

帶子火槍燒過令到帶子嘅油融入海膽同紫菜,超正啊!

吞拿魚蓉手卷 好多料 吞拿魚蓉配香蔥 食落絕對唔會溜

最後一道甜品,今日有靜岡出產既蜜瓜,師傅都話呢個季節既蜜瓜係最多汁多水 令成餐晚飯完尾劃上句號!

黎到尾聲,我非常想知道 <一握入魂> 的四字真言,師傅亦解釋左我聽:

師傅做每件壽司都係經自己手去握,將畢生所學既技術、同心機去放係每件壽司上,就好似將自己個靈魂注入左件壽司到!
2019-12-04 77 浏览
星期五晚同朋友行過灣仔,發現利東街旁邊有間隱世omakase - 鮨生賢入到去餐廳職員好有禮貌咁歡迎我地,由於我地2個人就安排左我地坐sushi bar枱,然後貼心遞上熱茶同毛巾。 坐Sushi bar枱既好處係可以一邊欣賞師傅既手藝之餘仲可以有多d互動交流!馬上介紹下當日menu:前菜四點:果茄鮮甜帶微酸,超開胃。柚子蘿蔔係師傅自己醃製,蘿白既甜味同柚子既清甜好夾湯葉係用新鮮豆腐去特製,豆香味好濃黑棓貝,係季節性限定貝殼類,食落好爽脆,超正!接住係刺身:穴子苗 (即海鰻BB),瓜子鯛 - 呢兩款都係第一次食,相信只有廚師發辦先有機會嘗試到,充滿驚喜鯛白子 - 白子即是魚既精子,呢款係春天食材,季節限定赤貝 口感爽脆鮮甜鮟魚肝 - 魚肝絕對充滿魚油既鮮香,師傅教我地要慢慢一啖食先至享受滿足壽司 (各一貫) 均用左日本的赤糙米石鯛 - 比較硬身 有口感帶子連海膽夾紫菜 - 帶子係半生熟經常稍微火燒,帶子配上馬糞海膽簡直是bonus,口感十分豐富,紫菜超脆,師傅仲提醒要三秒內食先食到紫菜最脆口既一刻赤鯥 香港罕有 價值高!大拖羅 唔需要多講 Toro係日本人認為非常高級既食材,魚油散佈成

馬上介紹下當日menu:

前菜四點:
果茄鮮甜帶微酸,超開胃。
柚子蘿蔔係師傅自己醃製,蘿白既甜味同柚子既清甜好夾
湯葉係用新鮮豆腐去特製,豆香味好濃
黑棓貝,係季節性限定貝殼類,食落好爽脆,超正!

接住係刺身:
鯛白子 - 白子即是魚既精子,呢款係春天食材,季節限定
赤貝 口感爽脆鮮甜

壽司 (各一貫) 均用左日本的赤糙米
石鯛 - 比較硬身 有口感
赤鯥 香港罕有 價值高!
大拖羅 唔需要多講 Toro係日本人認為非常高級既食材,魚油散佈成個口腔
馬糞海膽 - 來自北海道,海膽非常新鮮 色澤鮮豔奪目
吞拿魚蓉手卷 無得頂一咬落去成口吞拿魚蓉超有滿足感

熱湯
鯛魚湯 (由七種不同鯛魚) - 魚味超濃又帶鮮甜,湯既質感香滑,骨膠原爆滿!

水果
靜岡蜜瓜 - 超甜超juicy超香!靜岡出產蜜勝地!

非常滿足既一餐,試到好多新食材之餘,仲同師傅傾左好多計,師傅係台灣人好後生去左日本深造壽司學,再返香港自己開餐廳! 最後師傅d廣東話超好!好開心既一餐!