2017-05-14
行完街去搵食,去左先前某某介紹過的鯛魚湯專門店,地點不難搵,在銅鑼灣同灣仔交界位,門口放着大電視廣告,睇唔到都聽到。出名鮑魚花膠魚肚湯烏冬,不過夏天來說好似太補了,同朋友都點了別的,加小食同特飲,特飲有半價就試一試佢啦。店不太大,但都幾深,枱一直排到裏邊去,枱與枱之間挺迫的,不過只是吃吃快餐可以接受的。鯛魚湯飯($82)自己點左個湯飯試試,鯛魚湯再配上鯛魚片,上枱時仲有火烘住呢,不過不夠五分鐘火就熄了鯛魚片約有六片,厚切,重魚味。魚湯十分濃,強烈的魚味,仲有淡淡的昆布味,真材實料非師傅,好滋味啊,連湯帶飯全部食光。蒜片牛粒配手打烏冬($105)朋友點了呢樣,賣相還不錯。牛柳粒很肥美,入口一口牛脂好甘香,肉味不錯一且一點都不韌,旁邊的沙律菜混了麻醬,係朋友至愛,食到一點都不剩。魚湯烏冬大大碗,好香呀~烏冬彈牙,吸湯一流,朋友的鯛魚湯味道跟湯飯的不同,沒有了昆布味,是純鯛魚湯,魚味更濃郁的。 璀璨荔枝與人魚的眼淚(半價後$16ea)見半價咁抵就試下特飲,顏色好靚呢,哈哈,唔知點解飲落兩杯都似荔枝味原隻魷魚筒($58)呢樣見隔離枱叫好似好正咁,我地又叫,哈哈,魷魚好厚身,口感唔錯,但醬汁略咸
出名鮑魚花膠魚肚湯烏冬,不過夏天來說好似太補了,同朋友都點了別的,加小食同特飲,特飲有半價就試一試佢啦。 店不太大,但都幾深,枱一直排到裏邊去,枱與枱之間挺迫的,不過只是吃吃快餐可以接受的。 鯛魚湯飯($82)
自己點左個湯飯試試,鯛魚湯再配上鯛魚片,上枱時仲有火烘住呢,不過不夠五分鐘火就熄了 鯛魚片約有六片,厚切,重魚味。 魚湯十分濃,強烈的魚味,仲有淡淡的昆布味,真材實料非師傅,好滋味啊,連湯帶飯全部食光。 蒜片牛粒配手打烏冬($105)
朋友點了呢樣,賣相還不錯。 牛柳粒很肥美,入口一口牛脂好甘香,肉味不錯一且一點都不韌,旁邊的沙律菜混了麻醬,係朋友至愛,食到一點都不剩。 魚湯烏冬大大碗,好香呀~ 烏冬彈牙,吸湯一流,朋友的鯛魚湯味道跟湯飯的不同,沒有了昆布味,是純鯛魚湯,魚味更濃郁的。 璀璨荔枝與人魚的眼淚(半價後$16ea)
見半價咁抵就試下特飲,顏色好靚呢,哈哈,唔知點解飲落兩杯都似荔枝味 原隻魷魚筒($58)
呢樣見隔離枱叫好似好正咁,我地又叫,哈哈,魷魚好厚身,口感唔錯,但醬汁略咸,加了檸檬汁更好味。 菠蘿雪葩($59)
食完正餐就梗係要食下甜品,見佢個雪葩同超市差唔多價錢,仲有四款選擇,又試試佢。自己要左菠蘿味,甜甜酸酸勁正。 椰子雪葩($49)
朋友的椰子味,超濃椰味,同樣好正,雖然好飽但都食哂,甜品果然係有另一個胃