2024-01-07 77 浏览
見佢話係炭燒就入去試下炭燒鰻魚一d炭香味都冇,鰻魚也不肥美,整體來講普通餐廳都好食個佢叫咗大份嘅鰻魚飯但係份量好少味噌湯也一般串燒都係冇炭香,偏乾廚房的員工都講普通話
見佢話係炭燒就入去試下
叫咗大份嘅鰻魚飯但係份量好少
味噌湯也一般
串燒都係冇炭香,偏乾
廚房的員工都講普通話
2024-01-07
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 Çhår¢ðål-GrïllêÐ Èêl Ðêlï¢å¢ïê§ @ 🌟 鰻一炭燒鰻魚飯《👽食神大媽食鰻魚》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Fried Eel and Rice with Charcoal Fire HKD 128Eel Egg Rice HKD 108Grilled Pineapple HKD 18.👽 大媽同朋友仔路過呢間標榜炭燒鰻魚嘅餐廳,炭燒二字實在吸引,決定一齊試下。有好多款價錢大眾化主打鰻魚嘅美食選擇。我哋一人嗌一款,可以交換黎食。.🐟 首先係招牌「炭火蒲燒鰻魚飯」,鰻魚鋪滿整盒鰻魚飯。鰻魚調味一流,最正係真係食到炭燒嘅香氣!燒得恰到好處,醬汁濃郁,滲入飯入面撈埋食真係一流!.🍳 另外叫左「鰻魚蛋包飯」,蛋蛋煮得軟熟到不得了,金黃酥脆,鰻魚同樣充滿炭燒香氣,鰻魚醬同蛋包飯完美結合,真係好正!.🍲 飯類仲有配埋味噌湯同前菜,暖胃之餘,又可以清下味蕾。.🍍 最後叫一份「炭燒菠蘿」,炭燒到微焦,帶出菠蘿嘅酸甜同炭火嘅香氣,完美作結。.😋 呢間餐廳出品嘅鰻魚真係有炭火香味,好難得。仲要份量足,價錢抵,正過市面上其他同
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Eel Egg Rice HKD 108
Grilled Pineapple HKD 18

🍲 飯類仲有配埋味噌湯同前菜,暖胃之餘,又可以清下味蕾。

😋 呢間餐廳出品嘅鰻魚真係有炭火香味,好難得。仲要份量足,價錢抵,正過市面上其他同類競爭者好多。

📍 旺角山東街84號地舖
📲 +(852)2432-1388
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
  • Fried Eel and Rice with Charcoal Fire
  • Eel Egg Rice
2024-01-03 47 浏览
之前去日本旅行好遺憾無食到鰻魚飯,估唔到依家係香港都可以食到真正炭火燒鰻魚😍仲要相當抵食!大盒 $128 細盒$92 !雖然價錢平,但食材都唔會差✨用美洲肥美白鰻魚 配上 北海道產米✨大盒鰻魚飯份量十足,上面鋪滿鰻魚 蒲燒鰻魚醬香味濃 魚肉柔潤 非常好下飯白燒鰻魚 外皮香脆 內裏鬆軟 淡淡鹽香味
之前去日本旅行好遺憾無食到鰻魚飯,
估唔到依家係香港都可以食到真正炭火燒鰻魚😍
仲要相當抵食!大盒 $128 細盒$92 !
雖然價錢平,但食材都唔會差
✨用美洲肥美白鰻魚 配上 北海道產米✨
大盒鰻魚飯份量十足,上面鋪滿鰻魚
蒲燒鰻魚醬香味濃 魚肉柔潤 非常好下飯
白燒鰻魚 外皮香脆 內裏鬆軟 淡淡鹽香味
  • 炭火蒲燒鰻魚飯
2023-12-26 64 浏览
朋友說旺角有間炭燒鰻魚專門店 ,價格親民合理食物質素不錯, 值得支持!我們點了有款家食只是$98 , 另再點些串燒類已好飽呢!炭燒鰻魚專門店餐廳環境風格採用了日本🇯🇵日式風味,感覺好像日本街頭的小店,不是太多座位但足夠空間感。餐廳店員說他們選用了美洲幼年海鰻,原條冰鮮直送到店,而且即叫即燒,保持新鮮口感!另提供蒲燒和白燒口味,咬下是皮脆又肥美肉嫩,使人垂涎三尺🤤鰻一炭燒鰻魚飯 地址:旺角山東街84號地舖

另提供蒲燒和白燒口味,咬下是皮脆又肥美肉嫩,使人垂涎三尺🤤

鰻一炭燒鰻魚飯
地址:旺角山東街84號地舖
2023-12-26 143 浏览
呢間鰻一係🚇旺角幾人氣鼎盛嘅🔥炭燒鰻魚🐟小店,佢哋主打用肥美嘅🇺🇸美洲白鰻魚碳火生燒,加上鰻魚飯用🇯🇵日本北海道產米,價錢💰亦都合理唔怪得知經常全場滿座!不過好彩呢度流轉幾快👍,攞飛之後等一陣間就有位,🚪門口仲有直播佢哋燒🔥鰻魚,一路等一路睇到我流晒口水🤤,佢店仔細細全部用咗🪵木系嘅裝修感覺有種古樸風☺️,入邊亦都有個大玻璃🪟可以睇住師傅👨‍🍳製作燒鰻魚。炸鰻魚骨🦴入口十分之香脆,加上😋濃濃嘅椒鹽香,作為🥢餐前小食一流!呢個細嘅🍱白燒鰻魚飯其實都幾👍足料,白燒鰻魚皮勁香脆🤩,肉質鬆化鮮味🤤,底嘅飯有𣺉上🐟鰻魚醬汁好好味。大size嘅蒲燒🔥鰻魚飯份量十足,蒲燒香甜又入味😋,鰻魚肥美鮮甜,伴埋🍚飯食一流呀!

去日本鎖定要吃到的美食,鰻魚飯必屬其一,炭燒的火味令鰻魚變得更香口好吃,但在日本要吃到美味高品質的鰻魚飯絕不便宜;回到香港想找一間吃鰻魚飯的專門店幾近沒可能,更不要說是吃一碗性價比高的鰻魚飯了!不過這年在旺角就有一間主打炭燒鰻魚飯的小店,開業卻成為5個月已經有不少人慕名前來炭火蒲燒鰻魚飯  $128(大) $92(小)鰻魚控必點店家的炭燒鰻魚飯!想夢回自己在日本吃鰻魚飯的話不妨跟我一樣點大size的,用便當盒盛載著感覺有如一秒回日,充滿著儀式感~鰻魚是選用了來自美洲的冰鮮幼年海鰻鱺,下單後即時以備長炭烤製至魚肉帶微焦,而外皮就燒有焦糖色澤,鎖住鰻魚肉汁之餘帶有淡淡的炭燒香氣!厚度適中入口沒半點泥味,魚肉處理得宜啖啖肉沒有細骨,肉質嫩滑爽口,魚油方面就沒太豐富但吃起來仍感覺肥美~ 自家製的鰻魚汁是重點之一,店家用上鰻鱺魚骨跟多款材料熬煮,微甜帶魚香,令鰻魚的味道錦上添花!白飯也用心揀選,店家採用日本北海道產的AAA頂級珍珠米飯,粒粒飽滿、黏度高又有米香~ 師傅還加入少量鰻魚骨粒,先炭燒後酥炸再掃上特產鰻魚醬汁,細小的夥粒size非常有口感,算是一個驚喜!鰻魚飯還搭配一碗麵豉湯和兩款漬物,
炭火蒲燒鰻魚飯  $128(大) $92(小)
白飯也用心揀選,店家採用日本北海道產的AAA頂級珍珠米飯,粒粒飽滿、黏度高又有米香~ 師傅還加入少量鰻魚骨粒,先炭燒後酥炸再掃上特產鰻魚醬汁,細小的夥粒size非常有口感,算是一個驚喜!鰻魚飯還搭配一碗麵豉湯和兩款漬物,湯頭用料十足,海帶、蛋花跟鰻魚肉,味道鮮甜好喝!漬物方面就有白蘿蔔漬跟醬汁元貝絲,要一讚醬汁元貝絲,一絲絲充滿口感,調味得宜又惹味!雖然整個味道始終不及日本正宗的鰻魚飯美味,但每一口麵感受到店家的誠意,一嚐還是不錯的
炸鰻魚骨 $28
鹽燒雞皮 $18

除了鰻魚飯,店家還會供應炭火串燒跟小食讓客人選擇,點來店員推薦等炸鰻魚骨跟自己很想試的鹽燒雞皮~ 初嚐鰻魚骨,店家將鰻魚骨切成細段再炸至金黃色後再灑上椒鹽,是鹹香惹味的沒錯,只是略稍嫌魚骨偏硬,要吃畢這個有點累;至於鹽燒雞皮是下單即燒,跟鰻魚一樣同樣是採用炭火慢燒,雞皮燒得香脆可口,像吃薯片一樣但半點肥膩感也沒有,有夠好吃!不過等待的過程太漫長,差不多吃掉鰻魚飯跟炸鰻魚骨才上菜⋯
店家在旺角鬧市旁邊的位置開業,雖然與最繁忙的幾條街道還是有一點距離,不過想來到訪的話請盡早前往,全因小店座位不多而且也比較逼狹~ 全木系的裝潢讓人感覺如同予身日本小店一樣,廚房位置設有玻璃窗,而門外也設置電視屏幕讓客人目睹整個烤鰻過程,在等候用餐時絕對令人期待!雖然店家主張生燒鰻魚跟串燒等,不過始終點餐的數量多而烹調時間也比想像中長,如果沒有多點耐性跟不太趕下個行程的話還是可以的,因為由下單到進餐都花上一段時間!整體來說這店是蠻推薦的,因為在香港只專注鰻魚飯的食肆實在寥寥可數,而且價格親民(重點是不收取服務費啊),CP值高,令大眾可以用相宜的價錢吃到在日本被喻為珍貴的食材!最令人感覺到比較差的用餐體驗相信是座位跟上菜安排,也明白店家想儘量安排更多客人入座而需要適當互調座位,但店員的服務態度不是太有禮貌;另外也因為小店真的太小,上菜時普遍都會有「飛象過河」的情況發生,店員跟客人碰撞到的機會也會變多,可以改善一下會比較好~
2023-07-28
2023-12-23 40 浏览
原來旺角都有炭火燒鰻魚專門店😍而且價錢仲好親民。淨係生燒鰻魚依四個字已經夠吸引我,店內環境骨子,可以透過大玻璃窗見到廚房燒鰻魚既過程。飯仲可以揀大細,我地叫左招牌既白燒鰻魚飯(大)$128同埋蒲燒鰻魚飯(小)$98。上枱見到都口水流,白燒鰻食佢既原汁原味,燒到金黄皮脆,肉質爽彈。而蒲燒鰻既醬汁加左入鰻魚骨熬製,味道更有層次唔會得個甜字,表面微微焦香😋仲有個特別位係附有鰻魚骨,原來炸左係脆卜卜好香口咁既😋 珍珠米配紫菜飯素,叫多隻溫泉蛋拌飯一流😋特別一提有一碟仔好似瑤柱絲咁既野,咸咸香香幾好味👍🏻
原來旺角都有炭火燒鰻魚專門店😍而且價錢仲好親民。

仲有個特別位係附有鰻魚骨,原來炸左係脆卜卜好香口咁既😋

2023-12-20 72 浏览
餐廳主打鰻魚飯,有多款選擇,最平$92就食到。揀咗蒲燒鰻魚飯(小)$92,份量都唔少。鰻魚薄薄地,配上烤得香脆嘅外皮同濃郁嘅蒲燒醬汁,配飯食最好~~nice!如果你想豐富啲,可以揀蒲燒鰻魚拼牛舌飯$118。呢個菜結合咗蒲燒鰻魚同牛舌肉,牛舌肉爽口,更豐富~~前菜揀了川味海蜇,$36一份。海蜇配上川味調料,帶嚟嘅辣味同麻味絕對係一個大挑戰!!海蜇嘅爽脆口感同川味調料嘅香辣風味,一定會令你嘅味蕾興奮不已~

餐廳主打鰻魚飯,有多款選擇,最平$92就食到。

如果你想豐富啲,可以揀蒲燒鰻魚拼牛舌飯$118。
呢個菜結合咗蒲燒鰻魚同牛舌肉,牛舌肉爽口,更豐富~~

2023-12-18 848 浏览
喺香港食到炭燒嘅鰻魚,真係難得,今日一於過去食餐好嘅😋😋😋一入到去餐廳唔算大,但係裝修相當日式,餐牌上面主要都係鰻魚,今日就叫咗幾樣招牌菜☺️☺️☺️☺️蒲燒鰻魚飯當日煮的蒲燒鰻魚飯散發著濃郁的炭火香氣,鰻魚肉質鮮嫩多汁,口感滑嫩。蒲燒醬的甜味和炭燒的烤香相互融合,給予飯菜豐富的風味。✅✅✅白燒鰻魚飯白燒鰻魚飯散發著溫潤的香氣,鰻魚肉質細軟,口感滑爽。白燒的鮮美帶給飯菜清爽而濃厚的味道。更能食到食物既原味。☺️☺️日式炒雜菜保持了蔬菜的原汁原味。炒雜菜的口感爽脆,蔬菜保持了自然的甜味,炒煮的火候剛好,讓每一口都充滿了蔬菜的鮮美。原條蒲燒鰻魚經過炭火燒烤而成。鰻魚肉質鮮嫩,炭火燒烤使得鰻魚外表香脆,內裡保持了豐富的汁液,口感豐富而有彈性。蒲燒醬的滋味提升了鰻魚的風味,帶來濃郁的炭燒香氣。炭燒見島和牛肉和牛肉質細嫩多汁,炭火燒烤使得肉質更加鮮美,保持了肉汁的豐富。口感細軟而有嚼勁,炭燒的香氣令牛肉帶來獨特的風味。😘😘炭燒白鰻串白鰻肉質鮮嫩,炭火燒烤使得外表呈現金黃色,內部保持了豐富的汁液,口感滑嫩。炭燒的烤香和鰻魚的鮮甜相融,帶來了濃郁的風味。☝️☝️
喺香港食到炭燒嘅鰻魚,真係難得,今日一於過去食餐好嘅😋😋😋

蒲燒鰻魚飯

• 炭燒白鰻串
  • 炭火白燒鰻魚飯
  • 炭火蒲燒鰻魚飯
2023-12-18 91 浏览
第一次試 小鰻魚飯鰻魚唔夠厚肉 沒有炭火味 顏色可以 但太乾太鞋鰻魚併牛仔骨牛仔骨唔夠香 有d 好韌蟹籽青瓜沙律新鮮但沒有蛋黃醬味 不過不失對鰻魚有要求的話 就唔建議選擇這間但勝在價錢合理食得飽
第一次試

小鰻魚飯
蟹籽青瓜沙律
鰻魚拼牛仔骨
2023-12-16 61 浏览
為免要等,未開門就到。叫左鰻魚,一個拼牛仔骨。大概十分鐘就上菜。個set包左麵豉湯, 成碗拎上手,仲係好熱,而家湯入面仲加左大根,湯嘅味道剛剛好到食個飯,個份量女仔啱啱好。牛仔骨份量都好足,調味都幾好。鰻魚部分,魚嘅味略淡,而香味都一般。有一個好處係佢唔會落到成碗飯都係個鰻魚汁,搞到個飯濕哂。
為免要等,未開門就到。

叫左鰻魚,一個拼牛仔骨。

大概十分鐘就上菜。

到食個飯,個份量女仔啱啱好。
牛仔骨份量都好足,調味都幾好。

鰻魚部分,魚嘅味略淡,而香味都一般。

有一個好處係佢唔會落到成碗飯都係個鰻魚汁,搞到個飯濕哂。
2023-12-16
香港少有嘅炭火燒鰻魚,餐廳環境充滿日本風格,就好似身處日本。座位雖少,但完全無逼嘅感覺。餐廳外,有Mon可以現場睇到炭爐燒嘅情況。炭火白燒鰻魚飯(大)蒲燒鰻魚就見得多,白燒鰻魚係就相對少見。所以今次決定試下白燒鰻魚。大嘅白燒鰻魚飯用充滿日本風嘅飯盒呈上,白燒鰻魚燒到金黃色酥脆,用左些少海鹽調味,同蒲燒鰻魚唔同嘅係多左脆口感,加入芝麻同紫菜拌珍珠米,及少量脆炸魚骨好香口,一同品嘗鰻魚嘅原汁原味。另外配菜有醃蘿蔔、柚子醬同瑤柱絲,配搭鰻魚飯亦有另一風味。炸鰻魚球 (海苔)、炭燒魷魚鬚、炭燒多春魚、炭燒牛舌芯小食方面,選擇都幾多,有串燒同炸物。炸鰻魚球揀左海苔味,一舊舊嘅鰻魚裹上炸漿,炸到香脆可口,但同時唔會太乾身。串燒方面味道亦唔錯,值得品嚐。桂花烏龍冷泡茶最後飲買桂花烏龍冷泡茶就完美,口感清甜,充滿桂花香。

炭火白燒鰻魚飯(大)

炸鰻魚球 (海苔)、炭燒魷魚鬚、炭燒多春魚、炭燒牛舌芯

桂花烏龍冷泡茶
最後飲買桂花烏龍冷泡茶就完美,口感清甜,充滿桂花香。
2023-12-10 52 浏览
今日出旺角,竟然俾我發現一間喺山東街主打鰻魚飯專門店👍有炭燒、蒲燒、串燒😘鰻魚飯都有好多種食法🤤我揀咗一個炭火燒鰻魚飯😍價錢真係唔貴🥹好抵食😁唔怪得知過咗食飯時間都仲有咁多人😜打開飯蓋🤩滿滿鰻魚😍啖啖肉🤤仲係冇骨👍👍賣相已經冇得頂🫰🏻連食物都好出色😘叫款小食🤭芝麻雞翼😘當然唔少得炭火串燒啦~《炭燒雞皮、炭燒白鰻串》雞皮脆卜卜😆炭燒白鰻魚味道甜甜地同鰻魚兩種唔同味道👅味到我好鍾意喎😘下次一定要再嚟試吓炭火白鰻魚飯😍
2023-12-08 51 浏览
愛玩小生至愛食鰻魚啦!今次,在旺角找到一家「鰻一炭燒鰻魚飯 」。這家餐廳以獨特的備長炭燒鰻魚而在網上聞名。一於放工去試試啦!廚房半開放,透過玻璃窗,客人可以清晰見證燒製的過程。餐廳主打親民價格,$98起大大盒鰻魚飯呀!以蒲燒和白燒兩種方法呈現。在蒲燒過程中,鰻魚先經炙燒表面,再蒸熟,最後透過備長炭均勻高溫燒製。大廚需準確掌握火喉,以避免過低或過高的燒製溫度。醬汁特意調得不過分甜蜜,突顯原味。相對而言,白燒則是不添加醬汁,鰻魚經過蒸熟後灑上粗鹽,直接在備長炭上生燒至熟。這種方式保持了鰻魚的爽彈口感,同時呈現清新的口感,雖然缺乏傳統鰻魚醬的風味,但卻更清淡宜人。鰻一炭燒鰻魚飯地址: 旺角山東街84號地舖(地圖按此)電話:24321388

鰻一炭燒鰻魚飯
地址: 旺角山東街84號地舖(地圖按此)
電話:24321388
鰻一炭燒鰻魚飯位於旺角山東街,是一家專門提供美味鰻魚飯的餐廳。這裡的特色是以炭燒鰻魚為主打。餐廳的價格相對合理,對於愛鰻魚的人來說,這裡是必去之地。在香港,鰻魚蛋包飯和蒲燒鰻魚飯是少數能夠品嚐到正宗炭燒鰻魚的菜式。鰻魚蛋包飯是這裡的招牌菜,鰻魚蓋在炒飯上,再加上一個煎蛋,創造出完美的組合。鰻魚的炭燒風味與炒飯的香氣融合在一起,每一口都帶來濃郁的美味。蒲燒鰻魚飯則是將炭燒鰻魚切成薄片,搭配白飯和特製的蒲燒醬汁,口感鮮嫩多汁,令人回味無窮。
這裡的特色是以炭燒鰻魚為主打。

餐廳的價格相對合理,對於愛鰻魚的人來說,這裡是必去之地。

蒲燒鰻魚飯則是將炭燒鰻魚切成薄片,
搭配白飯和特製的蒲燒醬汁,口感鮮嫩多汁,令人回味無窮。
2023-11-23