2023-12-04 54 浏览
大愛鰻魚,終於一試。蒲燒鰻魚飯(大)$128湯同前菜一般野,唔好抱期望。鰻魚唔錯,骨去得非常仔細,配菜少少脆骨都幾香,呢個價錢份量方面冇投訴。口味偏淡汁偏少,如果要鰻魚汁,枱面係有供應嘅,不過同飯本身同魚燒過嘅汁係會有少少唔同嘅。串燒點了牛舌芯,白鰻,雞頸肉,醬麻雞。牛舌芯同雞頸肉冇乜特别,白鰻唔錯,醬麻雞嘅醬似海鮮醬,留意返呢款係有骨嘅。整體炭香味不足。雖然主打鰻魚飯,但餐牌有嘅,客人亦期望會好食,串燒算係唔太岀色,店家有燒鰻魚骨已係驚喜,但今次冇食,如果有埋鰻魚肝串就算係幾完整嘅鰻魚專賣店。全單$259,其實算係幾抵食!!!最後要大推炸鰻魚!!!!呢個無論味道,價錢都係值得一食再食!皮脆,肉嫩多汁,有四件,部位亦有腩位。非常好食!!
大愛鰻魚,終於一試。
蒲燒鰻魚飯(大)$128

湯同前菜一般野,唔好抱期望。

全單$259,其實算係幾抵食!!!

最後要大推炸鰻魚!!!!
炸鰻魚(海苔)
炸鰻魚(海苔)
2023-11-27 937 浏览
天冷了走到麥花臣球場旁邊的鰻一鰻魚飯,時間尚早想不到大排長龍,但等候時間不算太久,看來相當受歡迎,這裡餐牌定期更新,現在除了皇牌的鰻魚飯之外,鰻魚蛋包飯和鰻魚牛舌也很不錯,選擇豐富,小店免加一也是物超所值炭火蒲燒鰻魚飯 附送配菜、湯還是點了最喜歡的大鰻魚飯,口味較清的友人選了白燒,能食到食材本身的原汁原味,但我還是照舊選了濃濃醬汁的蒲燒,炭火均勻燒烤,烤至微焦,鎖住鰻魚的肉汁,自家製的鰻魚汁是重點之一,自家製蒲燒汁以鰻鱺魚骨加多款材料熬煮,更香好濃郁,油脂也是很豐富鰻魚蛋包飯我也很愛,滑順口感的煎蛋讓人感到融化般的幸福滋味,同樣是量很足的燒鰻魚,又有多個選擇!• ───────────────✩鰻一炭燒鰻魚飯 (旺角)旺角山東街84號地舖• ───────────────⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #鰻魚飯 #鰻一鰻魚飯

炭火蒲燒鰻魚飯 附送配菜、湯

• ───────────────

鰻一炭燒鰻魚飯 (旺角)
旺角山東街84號地舖

• ───────────────

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 炭火蒲燒鰻魚飯
  • 鰻魚蛋包飯
2023-11-22 91 浏览
呢度係專食鰻魚嘅地方,店舖不大,但可以清楚睇到廚師慢慢燒鰻魚~有白鰻魚亦都有平時啡色嘅鰻魚!⚪️🟤兩個人叫咗一個蒲燒鰻魚飯(大),鰻魚汁好甜美,鰻魚有炭燒味道,黐埋啲飯一齊好好味,好有日本風味~另外如果唔夠味道仲可以加鰻魚汁,錦上添花!🥰跟住叫咗啲串燒:🍗燒見島和牛肉:有牛味嘅串燒,原來呢餐更添色彩🍗鹽燒雞皮:第一次食咁脆嘅雞皮,完全冇油膩嘅感覺,好似食薯片咁好特別啊🍗炭燒牛舌芯:牛舌心好有口感,加啲鰻魚汁仲惹味仲香口蟹子沙律🥗好開胃嘅前菜,青瓜絲一條條好有口感,大量嘅蟹柳絲同埋蟹籽,加埋沙律醬 goodest 加多杯嘢飲,菠蘿乳酸梳打🍍

跟住叫咗啲串燒:
🍗燒見島和牛肉:有牛味嘅串燒,原來呢餐更添色彩

🍗炭燒牛舌芯:牛舌心好有口感,加啲鰻魚汁仲惹味仲香口

加多杯嘢飲,菠蘿乳酸梳打🍍
2023-11-22 116 浏览
早幾日同老婆去旺角行街,見到呢間專食鰻魚既鰻一炭燒鰻魚飯,中意食鰻魚既我當然唔會錯過~鰻魚海鮮炒飯 & 蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯,鰻魚非常厚肉,好似食魚扒一樣啖啖肉,豐厚肥美,散發鰻魚的甘香~海鮮炒飯每一粒飯都被醬汁包裹住,炒得非常香,而牛舌芯都好爽口彈牙!鰻魚愛好者絕對唔可以錯過,真係超好味!🍱😋👏🏻炭燒菠蘿,微微焦香,酸甜交織,解膩一流!👍🏻炭燒醬麻雞,雞肉多汁嫩滑,醬汁濃郁有花椒香味,微辣,好味!😃炭燒焦糖玉子,燒到外脆內軟,炭燒過後更加香甜,每一口都係驚喜!👀炭燒見島和牛肉,炭火燒過嘅見島和牛肉,肉質特別爽彈,超正!👏🏻👏🏻榴蓮炸彈,一啖入口,榴蓮味爆發,滿足感爆棚!🤤食完呢間餐廳,我同老婆得出嘅結論就係以後想食鰻魚就會過嚟呢度食,因為真係太好味 👍

鰻魚愛好者絕對唔可以錯過,真係超好味!🍱😋👏🏻

炭燒菠蘿,微微焦香,酸甜交織,解膩一流!👍🏻

榴蓮炸彈,一啖入口,榴蓮味爆發,滿足感爆棚!🤤

2023-11-22 70 浏览
🎈鰻一餐廳主打炭燒鰻魚飯,好有特色而價錢親民人均$100左右已經食到即燒嘅炭燒鰻魚飯🍱而且不設加一服務費,性價比唔錯🎈炭火蒲燒鰻魚飯 $118(大)鰻魚係炭火燒,一打開便當盒蓋見到鰻魚鋪滿飯面,真心好吸引🤤蒲燒鰻魚帶微微焦香感,油脂豐富魚肉軟嫩,質素有驚喜👍🏽伴碟有炸鰻魚骨,口感酥香,值得一讚🥢而且配有麵豉湯同漬物,整體好滿足😊🎈炭火白燒鰻魚飯 $92(小)白燒鰻魚無額外加醬汁,主要以鹽帶出鰻魚原有鮮味,外層微微焦脆口感唔錯可以配上柚子醬,更加惹味北海道直送珍珠米粒粒分明,枱面有七味粉、鰻魚醬油等令口味更多變化🤗🎈燒菠蘿
🎈鰻一

餐廳主打炭燒鰻魚飯,好有特色而價錢親民

🎈炭火蒲燒鰻魚飯 $118(大)
鰻魚係炭火燒,一打開便當盒蓋見到鰻魚鋪滿飯面,真心好吸引🤤
蒲燒鰻魚帶微微焦香感,油脂豐富魚肉軟嫩,質素有驚喜👍🏽

🎈炭火白燒鰻魚飯 $92(小)

可以配上柚子醬,更加惹味

🎈燒菠蘿
2023-11-21 59 浏览
在門口排隊 看到有空枱 問服務員是否可以進入服務員答 在門口等下先好無 有位就會叫你 語氣態度極差 再好食都唔想再幫襯 真係對服務有啲失望 如果唔改進態度 真係唔係咁好 店員執野又大大聲 拍落枱 嚇親小朋友
在門口排隊 看到有空枱 問服務員是否可以進入
-鰻魚海鮮炒飯$118 :鰻魚勁軟嫩,超勁爆好食!加埋啲濃郁嘅鰻魚汁,真係冇得輸!!而且仲有好多紫菜同芝麻,撈埋一切食勁香!值得一讚嘅係,佢哋仲炸埋啲鰻魚骨作小食,勁香口!!!定食仲包括有麵豉湯、涼拌菜,好豐富!-蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 $118 :同樣都係定食,一樣有麵豉湯同涼拌菜。呢個定食雖然係配白飯,但鰻魚汁滲透每一粒飯,真係好滋味!牛舌芯口感比較爽,同鰻魚嘅軟嫩成為對比,一個定食就可以試晒兩種高質食材,性價比好高~-炭燒見島和牛肉 $28 :燒得好香!牛肉味好出,牛肉都都好Juicy~-炭燒焦糖玉子 $18 :甜甜哋覺得可以做甜品享用~本身玉子燒已經充滿蛋香,再喺面頭加上灸燒嘅焦糖,令玉子燒蛋味更出,更香甜~-炭燒醬麻雞 $26 :少少辣,雞肉勁Juicy,食落都幾惹味!-炭燒菠蘿 $18 :次次食日式炭燒,都一定會點!菠蘿燒得啱啱好,又夠晒多汁、夠晒甜。食串燒食到一半時,食返舊菠蘿真係啱啱好!推介!-榴槤炸彈 :勁香榴槤味!!!外皮炸到卜卜脆,但裡面就煙煙韌韌,仲要有流心榴槤蓉,作為甜品食,勁正!-巨峰提子乳酸梳打 $28 :巨峰提子酸酸甜甜,加埋梳打好清新,用嚟配鰻魚飯同串燒食

-鰻魚海鮮炒飯$118 :

-蒲燒鰻魚拼牛舌芯飯 $118 :
同樣都係定食,一樣有麵豉湯同涼拌菜。

-炭燒見島和牛肉 $28 :
燒得好香!牛肉味好出,牛肉都都好Juicy~

-炭燒焦糖玉子 $18 :
甜甜哋覺得可以做甜品享用~

-炭燒醬麻雞 $26 :
少少辣,雞肉勁Juicy,食落都幾惹味!

-炭燒菠蘿 $18 :

-榴槤炸彈 :

-巨峰提子乳酸梳打 $28 :
巨峰提子酸酸甜甜,加埋梳打好清新,用嚟配鰻魚飯同串燒食都好夾!
2023-11-19 81 浏览
喺旺角麥花臣球場對面地舖有一間正宗炭燒鰻魚嘅《鰻一炭燒鰻魚飯》,店舖以木系裝修,好有日本feel,舖頭入邊櫥窗可以望到師傅將一串串嘅鰻魚炭燒過程,未食感覺已經好治癒啦😍🥢鰻魚蛋包飯蛋炒得金黃鬆軟香滑,一切開就流出豐富嘅蛋汁,而上面有炭燒香氣入口時脆皮又鬆軟嘅鰻魚,飯粒軟硬適中吸收左醬汁同蛋汁,蛋香同鰻魚嘅混合令人好滿足🥢蒲燒鰻魚飯鰻魚外皮經過炭燒後有焦糖色澤,帶有淡淡嘅炭燒香氣,入口時先感受到外皮嘅酥脆質感,而鰻魚嘅肉質軟嫩,真正外脆水嫩,散發出濃郁嘅蒲燒醬香。呢種脆軟嘅反差令整體口感更加豐富,而鰻魚的油脂滲透到飯粒中

🥢鰻魚蛋包飯

🥢蒲燒鰻魚飯
2023-11-13 99 浏览
一向都喜歡食鰻魚, 旺角有即燒, 所以要來一試 食物 : 蒲燒鰻魚飯(小) $92 + 蒲燒鰻魚拼牛舌飯 $118 ~ 因為是即燒, 所以等咗約15分鐘才有得食, 先試鰻魚, 質感不錯, 但燒得未夠香, 如果炭火味再濃D, 應該會更好食, 另外有試牛舌, 燒得唔錯都幾香, 好淋唔會硬, 前菜好食, 麵豉湯味道比較淡 環境 : 餐廳地方較迫, 但都舒服乾淨 地點 : 餐廳在旺角, 非常方便 服務 : 職員有禮貌 價錢 : HK$210/2人 (無加一服務費)
一向都喜歡食鰻魚, 旺角有即燒, 所以要來一試
環境 : 餐廳地方較迫, 但都舒服乾淨
地點 : 餐廳在旺角, 非常方便
服務 : 職員有禮貌
價錢 : HK$210/2人 (無加一服務費)
蒲燒鰻魚飯(小)
蒲燒鰻魚拼牛舌飯
2023-10-29
2023-11-11 110 浏览
阿女發現旺角有一間門前經常排長龍的知名鰻魚料理店,叫做鰻一炭燒鰻魚飯,主打炭火即席生燒美洲鰻鱺。今日帶我專程過嚟試吓!餐廳裝潢擺設以木製為主,門口設有電視屏幕,直播廚師生燒鰻魚過程。每個套餐都包前菜及麵豉湯。炭火蒲燒鰻魚飯(大):採用冰鮮柔軟無骨幼年海鰻鱺,肉質鮮嫩彈牙,加上用備長炭生燒,再加入用鰻魚骨及多種材料熬製成的自家製醬汁,味道微甜帶魚香,伴著日本頂級珍珠米飯一齊食,滋味無窮!另外還配有脆炸魚骨,脆卜卜好香口。鰻魚蛋包飯,滑蛋蛋味香濃,食落非常滑溜。飯內撈左醬汁,亦有芝麻及紫菜,無論口感和味道都豐富。

每個套餐都包前菜及麵豉湯。

炭火蒲燒鰻魚飯(大):
另外還配有脆炸魚骨,脆卜卜好香口。

2023-11-09 70 浏览
🐟蒲燒鰻魚飯(大)$128佢仲有細可以揀唔洗$100都食到!性價比高!✨有味噌湯、醃蘿蔔🆗瑤柱我會撈埋啲飯一齊食😋😋最欣賞最有驚喜係鰻魚脆骨😍好少地方會食到,超脆又香😋👍鰻魚質素尚可🆗,彈牙~鰻魚汁唔夠枱面自己可以加~⚠️順帶一提,鰻魚係小小幼骨,小心享用,介意者可以挑走。🔥鰻魚海鮮炒飯 $118海鮮炒飯。。。食到小量蟹柳、小帶子、粟米、蔥,海鮮就唔係好足料😹炒飯還可以,我覺得唔夠味加埋鰻魚汁唔錯👍鰻魚質素🆗
🐟蒲燒鰻魚飯(大)$128
⚠️順帶一提,鰻魚係小小幼骨,小心享用,介意者可以挑走。

🔥鰻魚海鮮炒飯 $118
2023-11-06 102 浏览
放工經過旺角山東街新開的炭燒鰻魚飯餐廳顯然非常受歡迎,甚至在平日晚上都有人排隊等候。點了蒲燒鰻魚拼牛舌心飯。鰻魚沾上燒汁後呈現濕潤軟腍的口感,而牛舌心則提供了嚼勁。另外個人更喜歡炭火白燒鰻魚飯,因為這種烤製方式使得鰻魚的肉質更加爽口,同時保留了魚肉原有的香味。這兩款飯都附有味噌湯、幾粒醃蘿蔔和醬油元貝絲。這種醬油元貝絲的下飯效果非常不錯,為整餐提供了更豐富的口感和風味。總體而言,這家炭燒鰻魚飯餐廳在小店的空間限制下依然吸引了大量的食客,這說明了他們的美食和口碑。無論您選擇蒲燒鰻魚拼牛舌心飯還是炭火白燒鰻魚飯,您都能品嚐到道地的炭燒鰻魚美食。再加上附贈的味噌湯、醃蘿蔔和醬油元貝絲,這些配料能為整餐提供更多層次的風味。如果您是鰻魚愛好者,這家餐廳絕對值得一試。

2023-11-01
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
旺角新開呢間鰻魚飯專門店🎏主打炭火即席生燒鰻魚,行開一於試新野試下先🤩一入去感覺都唔錯,服務算殷勤細心,一坐低就每人一杯幾香既熱玄米茶。招牌推薦炭火蒲燒鰻魚,咁就唔使諗啦!仲加左dd炭火串燒小食。叫咗都要等一陣,應該真係即叫即燒。🍱炭火蒲燒鰻魚飯(細)$92細嘅鰻魚飯用碗,大嘅鰻魚飯盒上。一set仲會有配菜同湯,配菜一啲都唔馬虎,有酸脆蘿蔔,另外好似肉絲既原來係瑤柱❣️😱🤤蒲燒鰻魚既蒲燒汁鹹甜度調較得啱啱好,有魚香!仲帶炭火香氣,真不錯🫶👍個飯都有心思,除左係香軟既珍珠米之外,仲有白芝麻、紫菜碎,仲有少少炸得好酥脆鰻魚骨。好正!下次可以單叫一碟鰻魚骨食添😋🍡炭燒牛舌心$32黑椒調味,牛舌爽彈🍡期間限定京蔥雞肉串$18係期間限定小食‼️一啖雞一啖蔥,好味!個蔥好香!鐘意食鰻魚既朋友,不容錯過😋
旺角新開呢間鰻魚飯專門店🎏
主打炭火即席生燒鰻魚,
行開一於試新野試下先🤩

一入去感覺都唔錯,
服務算殷勤細心,
一坐低就每人一杯幾香既熱玄米茶。

招牌推薦炭火蒲燒鰻魚,
咁就唔使諗啦!
仲加左dd炭火串燒小食。
叫咗都要等一陣,應該真係即叫即燒。

🍱炭火蒲燒鰻魚飯(細)$92
細嘅鰻魚飯用碗,大嘅鰻魚飯盒上。
一set仲會有配菜同湯,
配菜一啲都唔馬虎,
有酸脆蘿蔔,另外好似肉絲既原來係瑤柱❣️😱🤤

蒲燒鰻魚既蒲燒汁鹹甜度調較得啱啱好,有魚香!
仲帶炭火香氣,真不錯🫶👍

個飯都有心思,
除左係香軟既珍珠米之外,
仲有白芝麻、紫菜碎,
仲有少少炸得好酥脆鰻魚骨。好正!
下次可以單叫一碟鰻魚骨食添😋

🍡炭燒牛舌心$32
黑椒調味,牛舌爽彈

🍡期間限定京蔥雞肉串$18
係期間限定小食‼️
一啖雞一啖蔥,好味!個蔥好香!

鐘意食鰻魚既朋友,不容錯過😋
2023-11-04 105 浏览
不知道是否因為即時燒的原因,上餐的速度較慢。店面也小,所以候座的時間稍長,不過幸好門外有長凳供客人等候。鰻魚飯的鰻魚汁可按自己口味倒,女生吃小的已經飽了,男生則需要吃大的才能飽,而且大的饅魚飯盒比較華麗,用日本飯盒,有藝蓋著,推薦給喜歡儀式感的人!雖然始終未有日本正宗的鰻魚飯美味,但一嚐還是不錯的。味增湯的味道也不錯。唯一的敗北是酸蘿蔔,實在是太酸了……每人還附上一杯熱茶,很適合飯前飯解渴飯後解膩。

味增湯的味道也不錯。唯一的敗北是酸蘿蔔,實在是太酸了……

每人還附上一杯熱茶,很適合飯前飯解渴飯後解膩。
招牌鰻魚飯(小)
2023-11-02
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 炭火蒲燒鰻魚飯
2023-10-27 185 浏览
平常吃日料也有鰻魚飯,但鰻魚飯專門店就少見,得知旺角有一家就立馬衝去吃!店舖在麥花臣球場對面,環境是木系裝修,雖然不大但坐得舒適☺️。餐牌上的鰻魚口味挺多,還有數款串燒和小吃選擇🙈。-▪︎炭燒雞軟骨|鹽燒雞皮 HKD$18/串這裡有串燒就點吧😆,熱辣辣的味道挺香😎。雞軟骨口感爽脆有嚼感,炭燒過的味道香濃。燒雞皮脆卜卜的質感,味道微咸惹味。-▪︎炭火白燒鰻魚 HKD$128用鹽作調味再炭燒,白鰻魚賣相淺色一點,點了大份味道挺香。鰻魚外皮香脆惹味,肉質鮮嫰有嚼感,味道微咸吃到鰻魚的鮮味😆,油入不太重不怕吃滯。整體味道香口,挺好下飯的感覺。-▪︎鰻魚蛋包飯 HKD$108堆砌成小山丘的賣相吸引,平常也喜歡吃的組合😍。鰻魚肉質嫰滑無骨,醬汁味道微咸帶點甜味。滑蛋蛋味香濃質感滑溜,裡有芝麻及紫菜口感豐富。飯底是蕃茄炒飯,感覺挺開胃😚。-

▪︎炭燒雞軟骨|鹽燒雞皮 HKD$18/串

▪︎炭火白燒鰻魚 HKD$128
用鹽作調味再炭燒,白鰻魚賣相淺色一點,點了大份味道挺香。

▪︎鰻魚蛋包飯 HKD$108

2023-10-25